Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Skaczące przeskakujące wycieraczki po szybie

arkos82
31-08-2010, 11:33
Mam taki problem z wycieraczką pasazera. Od pewnego czasu mam taki problem że wycieraczka pasażera nie ściera idealnie tylko hałasuje (tylko jak idzie do góry-spowrotem jest ok) skacze po czybie tak jakby chodziła na sucho.

Być może problemem jest to że wycieraczka pasażera ma 400 mmm (co zapobiec tworzeniu sie "gila" - posiadacze focusów wiedza o co chodzi) lub też to że kąs ustawienia ramienia wycieraczki nie jest równy zero-ten płaskownik nie przylega idealnie do cszyby po zdjęciu wycieraczki i delikatnym położeniu go na szybie lecz tworzy kąt około 10 stopni, czyli pióro wycieraczki nie tworzy z powierzchniąszyby kąta 90 stopni tylko powiedzmy 100 stopni z lewej strony piórka i 80 stopni z drugiej strony piórka.

Mam prośbę szanownych użytkowników aki jest kąt u Was, być może to jest własnie przyczyną przeskakiwania piór a nie to ze pióra sa złej jakości itp

Na rysunku wyjasniłem o jaki kat mi chodzi

Jester
31-08-2010, 11:57
Kąt o którym piszesz wpływa na prace wycieraczki, ale jest tak dobrany, aby woda była zrzucana na zewnątrz, a nie zagarniana na podszybie. Wycieraczka skacze jak jest zużyta. Kup nową i problem zniknie. Na próbę możesz kupić niedrogą np. Alca.

tomiscorpio
31-08-2010, 15:17
zamiast kupic druga wycieraczke 8 zl czy ile normalna nowa kosztuje .... czy nawet 10 zl ...

CZasami wystarczy szybe umyc bo stalo pod jakims drzewem i jest tempa.

arkos82
31-08-2010, 19:56
odtłuszzcałem już wieloma środkami, nawet denaturatem i nic

bolo69
01-09-2010, 20:37
Proponuje wyciągnąć pióro i przejechać po szybie lub zamień miejscami (będzie można wykluczyć jakość gumy).Możliwe że ktoś chciał "pożyczyć" i mógł szarpać i skrzywił.

tomiscorpio
02-09-2010, 14:12
wlasnie szyba nie ma byc odtluszczona. Wiec sie nie dziwie ze jak denaturatem przeorales to skacze. Nowa moze nawet skakac.

arkos82
08-09-2010, 16:52
denaturatem, a potem płynem do naczyń, iec powinno byc oki, już zmieniłem wycieraczke ale zauwazyłem że nawet ta nowa jakos szybko sie przechyliła tak jakby był za duzy docisk i była za bardzo dociśnięta, moze to przez to ze jest krótsza niż oryginał? założyłem 400 mm żeby pozbyc sie gila

kubaw20055
08-09-2010, 18:51
Wystarczy popsikać raz na jakiś czas wycieraczki(czyste) jakims preparatem do uszczelek i spokój gwarantowany:568::027: