Zobacz pełną wersję : Przełącza na benzynę po mocniejszym wciśnięciu pedału gazu.

pawelinio
13-09-2010, 19:13
witam mam maly problem z moja inastalacja stag 300 a mianowicie po mocniejszym przegazowaniu na kazdym biegu,po szybszym wcisnieciu pedalu gazu odcina mi gaz i przelacza mi na benzyne i taka sytuacja jest na kazdym biegu.denerwujace jest fakt ze przy wyprzedzaniu gdy sie mocniej nacisnie od razu sie przelacza nawet gdzu ejst pelny bak.gdzie szukac przyczyny.instalacja ma 3 lata.moze ktos mial podobny problem.czeka mnie napewno wizyta u gazownika tylko nieche zeby naciagal mnie az zanadto.

Slawko
13-09-2010, 19:55
Spowodowane to jest spadkiem ciśnienia gazu na listwie wtryskowej.
Zapchany filtr fazy lotnej lub w mniejszym stopniu fazy ciekłej, zużyty/uszkodzony reduktor, uszkodzony wielozawór w butli.
któraś z tych opcji lub w kombinacjach. Podstawa, to wymienić oba filtry.

pawelinio
11-10-2010, 19:56
poczytalem troszke i moze nie mam odpowiedniego kota na wtryskach.
Dysze montuje się w pobliżu wtryskiwaczy benzynowych stosując odpowiedni /około 30 stopni kąt nachylenia,moze u mnie cos sie przestawilo i dlatego taki objam

Slawko
11-10-2010, 20:21
nic z tych rzeczy. To nie ma znaczenia.

A te filtry wymieniłeś?
Fazy ciekłej 3,50zł
fazy lotnej ok 12zł.

Czy to tak dużo?

Marek
11-10-2010, 20:24
u mnie takie objawy powodowała zapchana instalacja lpg po zatankowaniu gazu na stacji ,,kogucik"",a dokładnie nazbierało się pełno syfu na trzpieniu który otwiera\zamyka dopływ gazu

pawelinio
11-10-2010, 20:34
wiec jesli mam sreddnio poj.baku 41 a wchodzi mi niecale 30,to moze byc ten wielozawor na butli ze podaje za slabe cisnienie na reduktor?? juz nie mam glowy jade jutro pod komputer a i jeszcze filtr fazy lcieklej mialby tu znaczna role odgrywac,bo nie moge go podkrecic

i stad te odcinanie ,po gwaltowniejszym wcisnieciu.a jaki bariii uporales sie z tym problemem??

Slawko
11-10-2010, 20:38
Wymień te cholerne filtry. Przecież to nie skomplikowane.

Marek
11-10-2010, 20:43
spokojnie Slawko:)

kolego jedź lepiej do gazownika bo sam raczej nic nie zdziałasz jak nawet nie wiesz jaką rolę filtr spełnia.podstawa to wymiana filtrów i wyczyszczenie trzpienia w reduktorze o którym napisałem wcześniej

pawelinio
11-10-2010, 20:48
ciekly niechcre siem odkrecic ,masz rade jak go wykrecic.

filltry to wiadomo jaka role spelniaja oczyszczajaca i jak jest zapachany to nie rpzejdzie gaz i slabe daje cisnienie na wtrysk.zeby to bylo mechaniczne to bym nie mial problemu.ciekly mi zostal do wymiany,wszyscy tacy znawcy ,to skad mam wiedziec skad te slabe cisnienie jak tu sa fachowcy

Slawko
11-10-2010, 20:55
ciekly niechcre siem odkrecic ,masz rade jak go wykrecic.jaki reduktor?
wstaw zdjęcie.

pawelinio
11-10-2010, 21:28
reduktor mam zavoli nie ma go przy reduktorze tu jest zdjeciei filtra

Slawko
11-10-2010, 21:36
potrzebujesz dwa klucze. Jeden do tej sruby na zewnątrz, a drugi do trzymania korpusu przy rurkach. Zaznaczyłem na zdjęciu(kliknij to zobaczysz)

pawelinio
11-10-2010, 21:46
a widzisz ja na to nie wpadlem .dlatego sie pytalem.dzieki jutro zrobie i pewnie pod kompa pojdzie i tak,jak nie bedzie to,no nic .dam znac co sie stalo.pozdrowka

marian188
13-10-2010, 18:24
witam.Gdzie znajduje sie ten trzpien ktory otwiera i zamyka doplyw gazy?

Slawko
13-10-2010, 18:36
jeden w wielozaworze, a drugi w zaworze gazu w/przy parowniku

pawelinio
14-10-2010, 21:54
hay.a jednak byl to reduktor,mam juz zalozony nowy i problem znikl.wzielem stary do domu i rozkrecilem go a tam lala sie woda i moje pytanie;skad wziela sie yam woda?mebrany czarne od srodka z zew,czrwone.jak mam dbac teraz o nowy reduktor zeby jego los nie skonczyl jak poprzedni?
jedna rzecz mnie zaskoczyla ze wczesniej na starym reduktorze szybciej mi przelaczal z benzyny na gaz,wlasciwie kreska od temperatury ledwo rownala sie z bialym polem,teraz wskazowka wchodzi ze 3 mm i dopiero przelacza,dlatego ze nowy reduktor?bede jechal zeby mi zmienil temp.i jaka jest optymalna??25 stopni?/ sory ze tak duzo.slawko nie zlosc sie:) dzieki z gory

Slawko
14-10-2010, 22:05
skad wziela sie yam wodappekła membrana i przedostała sie woda z układu grzewczego.jedna rzecz mnie zaskoczyla ze wczesniej na starym reduktorze szybciej mi przelaczal z benzyny na gaz,wlasciwie kreska od temperatury ledwo rownala sie z bialym polem,teraz wskazowka wchodzi ze 3 mm i dopiero przelacza,dlatego ze nowy reduktor?tak. I zależy od czujnika temp, czy jest wkręcony w to samo miejsce, czy reduktor taki sam.
Albo gaziarz ustawił wyzszą temp. przełaczania.
Optymalna to 30 st.C, ja mam ustawione 22st.

pawelinio
14-10-2010, 22:20
dzieki wielkie.bede musial podjechac zeby zmienil temp.,reduktor ten sam,tej samej marki.a jak podlacza kompa to mu pokazuje temp.w jakiej zmienia??

Slawko
14-10-2010, 22:26
reduktor ten sam,tej samej markiale nie taki sam? jesli nie, to tu moze byc różnica w pojemności cieplneja jak podlacza kompa to mu pokazuje temp.w jakiej zmienia?? tak, jak najbardziej i mozna ja zmieniać.bede musial podjechac zeby zmienil tempnie koniecznie musiał cos zmieniać. patrz powyzsze.