Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Aktualizacja oprogramowania dla Zenec ZE-NC3810
grafmarr 14-09-2010, 17:42 Jest już oficjalna aktualizacja oprogramowania (aplikacje i firmware) dla panela Audio/DVD/GPS model Zenec ZE-NC3810 (dla Mondeo, S-Max i Focus).
Co poprawiono?
- całkowicie nowe oprogramowanie dla obsługi radia RDS
- nowe oprogramowanie dla obsługi iPod/iPhone
- poprawiono stabilność systemu
- poprawiono działanie połączeń głosowych przez Bluetooth
- menu sterowania do wyboru w kilkunastu językach, w tym po polsku
Co zepsuto?
- nowy firmware Parrot Bluetooth nie obsługuje funkcji "Voice Tag", czyli nie ma wybierania głosowego numerów z książki telefonicznej.
Producent pisze, że pracuje razem z firmą Parrot nad rozwiązaniem tego problemu. Oby jak najszybciej.
Uwaga! Jest możliwe zainstalowanie nowego oprogramowania bez aktualizacji firmware Parrot Bluetooth. Wtedy funkcja "Voice Tag" będzie nadal działała.
Co ciekawe, na stronie producenta piszą "Software and system update v.20100716".
Tymczasem w rzeczywistości jest to "Software and system update v.20100826".
Ważna informacja na koniec. Nadal nie współpracuje z Convers+.
A podałbyś adres do tej aktualizacji ? Byłbym wdzięcznym.
grafmarr 03-10-2010, 19:52 Aktualizację można wykonać tylko w autoryzowanych serwisach. Niestety nie wiem, gdzie to można zrobić w Polsce. Trzeba pytać w miejscu zakupu lub u dystrybutora Zenec na Polskę. Jest nim firma Horn z Warszawy. W Niemczech, Austrii i Szwajcarii aktualizację robią serwisy ACR.
W ostateczności można aktualizację zrobić u mnie, ale ja nie jestem autoryzowany.
Procedura aktualizacji jest dość skomplikowana i wymaga odpowiedniej wiedzy, aby skutecznie ją wykonać. Nie jest to proste uruchomienie aplikacji, takie jak opisane w podręczniku użytkownika. Całość trwa ok. 1 godz.
Niewątpliwie jednak warto ją wykonać. Testuję już trzeci tydzień i poprawa funkcjonowania urządzenia jest znacząca we wszystkich funkcjach.
Na marginesie, wszyscy użytkownicy powinni, jeśli jeszcze tego nie zrobili, zarejestrować się w serwisie Naviextras i poprzez oprogramowanie Toolbox ściągnąć i zainstalować najnowsze mapy z września br. do nawigacji iGo8 oraz aktualizację samego programu nawigacji do wersji z lipca 2010 r. Oprócz map całej Europy są tam wizualizacje obiektów 3D i najnowsze wersje POI dla wszystkich krajów.
Można też, ale to już za odpłatnością wykupić roczną subskrypcję na fotoradary dla poszczególnych części Europy.
Witam koledzy
przymierzam się do zakupu tego sprzetu , ale zastanawiam sie nad nawigacja czy igo8 dobrze spisuje sie w Polsce ? , jak czesto jest aktualizowana?
.Slyszalem , ze mozna wgrac Automape ?
grafmarr 04-10-2010, 19:56 Przez 3 lata używałem Automapy, a iGo8 w Zencu dopiero od 2 miesięcy. Wydaje mi się, że Automapa jest w Polsce trochę dokładniejsza, ale różnica nie jest znacząca. Mapy Polski do iGo8 w Zencu daje Emapa. Z tego co się orientuję w tym roku były 2 aktualizacje.
Co do wgrywania Automapy do Zenca można powiedzieć tak, na pewno jest to możliwe, ale do tej pory nikt nie opracował metody jak to zrobić. Nosiłem się z takim zamiarem, ale zacząłem przekonywać się do iGo8 i sprzedałem swoją Automapę. Nie mam na tyle czasu, aby to rozgryzać, a iGo8 jest funkcjonalnie nawet lepsze od Automapy, choć z początku byłem sceptyczny. W mojej ocenie intuicyjność obsługi iGo8 jest o wiele lepsza niż w Automapie.
Widzę w Twojej stopce VW, chyba wiesz, że Zenec ZE-NC3810 jest dedykowany do modeli Forda, a do VW jest to NC2010 i NC2040. Wszystkie te modele są jednak funkcjonalnie takie same.
Tak, narazie jeszcze mam Vw Caddy.W połowie listopada ma przyjść mój S-Max. Zamówiłem z radiem Sony , ale zamierzam je od razu zmienić.Także od paru lat używam Automapy , ale jeżeli piszesz , że dużej różnicy nie ma to chyba się skuszę na Zeneca z Igo + kamera cofania.Poczytam jeszcze jak ta nawigacja spisuje się w Europie.WIELKIE dzięki za szybką odp.
grafmarr 11-02-2011, 11:58 Dopisuję to do tego wątku, bo temat ten sam.
Ukazała się kolejna aktualizacja oprogramowania dla Zenec ZE-NC3810. Jest to aktualizacja v.10.0 datowana z 17 grudnia 2010, ale opublikowana 13 stycznia 2011 r.
Kluczowe funkcje tej aktualizacji:
Nowe oprogramowanie Parrot BT V321:
Większa zgodność z nowymi telefonami komórkowymi
Rozwiązuje problemy kompatybilności z niektórymi telefonami komórkowymi
Obsługuje wybieranie głosowe (Funkcja Voice Tag)
Nowe oprogramowanie MPEG:
Dostosowanie do Systemu
Nowe oprogramowanie APP:
Lepsza synchronizacja książki z alfabetycznym sortowaniem listy kontaktów
Optymalizacja Bluetooth GUI (animacja SYNC)
Nowe oprogramowanie MCU:
Poprawione działanie Radia FM
Nowe oprogramowanie nawigacyjne:
Poprawione kilka błędów oprogramowania nawigacyjnego, niektóre w pewnej liczbie urządzeń mogły doprowadzać czasem do efektu "Black Screen".
Aktualizacji można dokonać na urządzeniach, które mają zainstalowane oprogramowanie w wersji 20100804 opublikowane we wrześniu ub.r lub nowsze.
Użytkownicy potwierdzają, że po tej aktualizacji urządzenie działa sprawniej podkreślając szczególnie poprawę funkcjonowania radia FM i programu nawigacji. Mnie cieszy lepsza obsługa Bluetooth, a szczególnie powrót działania funkcji wybierania głosowego kontaktów z książki telefonicznej zsynchronizowanego telefonu.
Na koniec istotna uwaga (miałem zapytania na PW). Nie jestem przedstawicielem firmy Zenec, ani żadnej firmy sprzedającej/instalującej te urządzenia. Jestem tylko użytkownikiem. W Niemczech/Austrii i Szwajcarii aktualizacje oprogramowania są wykonywane usługowo w serwisach ACR. Jak jest w Polsce, nie wiem. Ja nie udostępniam oprogramowania do aktualizacji. Mogę ją jednak na życzenie wykonać (nie jest potrzebne wymontowywanie urządzenia z samochodu).
|
|