Zobacz pełną wersję : [Ka 1996-2008] Mokra podloga po kazdym deszczu.
Witam,
moje autko po deszczu ma mokra podloge od strony kierowcy. Podloga nie jest wilgotna, tylko naprawde mokra. Jak przycisne reka, woda wyplywa. Bylo na warsztacie juz 3 razy i dzis oddalam je po raz kolejny. Kupione nowe w listopadzie 08, tak wiec jeszcze na gwarancji. Problemy zaczely poprzedniej zimy. Nie wiedza skad moze pobierac wode, podobno pokleili wszedzie, gdzie bylo mozliwe, ale to nic nie daje. Czy ktos z Was slyszal o takim problemie?
Jeżeli nie dziura w podłodze to albo puszka filtra kabinowego - ale wówczas mokro jest od strony pasażera, albo odkleiła się szyba w którymś miejscu (i na to bym stawiał) i woda się wlewa.
Z puszką miałem problem w Ka a z szybą w Mondeo ;) Ford ponad wszystko :P
Ja mam podobny problem w Orionie, po każdym deszczu pod fotelem pasażera, a dokładnie w miejscu tylnej wycieraczki zawsze jest mokro i to bardzo.
Jeżeli nie dziura w podłodze to albo puszka filtra kabinowego - ale wówczas mokro jest od strony pasażera, albo odkleiła się szyba w którymś miejscu (i na to bym stawiał) i woda się wlewa.
Z puszką miałem problem w Ka a z szybą w Mondeo ;) Ford ponad wszystko :P
Dziekuje za odp. Tym razem na warsztacie maja kupic wlasnie klej do szyb. Bylam zdziwiona, bo gdzie szyba, gdzie podloga... No ale skoro Ty tez tak obstawiasz, to mam nadzieje, ze tym razem naprawia, zanim mi autko calkiem zgnije.
Podloge obkleili na wszystkich laczeniach i nic to nie dalo.
Pozdrawiam :)
Walczyłem już w 2 Ka z tymi przeciekami, też myślałem że to już szyba się rozkleiła, jednak okazało się co innego, w Ka oprócz uszczelki filtra kabinowego rozsypuje się uszczelka wokół nagrzewnicy i w tedy leje się dokładnie na stronę kierowcy i częściowo na stronę pasażera. Najlepiej to uszczelnić po dokładnym odtłuszczeniu klejem do szyb
(spotkałem się, że ktoś to jakimś marnym sylikonem uszczelnił i pomimo tego się lało)
- proponuje to miejsce wokół nagrzewnicy sprawdzić bo już kilka kaczek zostało wyleczonym z przeciekania właśnie przez uszczelnienie tego miejsca :)
ai wysusz dokładnie auto bo będzie śmierdziało butwiało i rdzewiało :/
Walczyłem już w 2 Ka z tymi przeciekami, też myślałem że to już szyba się rozkleiła, jednak okazało się co innego, w Ka oprócz uszczelki filtra kabinowego
a gdzie jest uszczelka filtra kabinowego?
dzis rozbieralem to i nie widzialem nic takiego.
po prostu plastikowa klapka, za ktora jest filter i tyle.
tez mam po deszczu mokra podloge po stronie pasazera.
mondzio III 03-10-2010, 07:36 autko po deszczu ma mokra podloge od strony kierowcy
Auto na gwarancji,ale można spróbować i zrobić eksperyment-tylko dokładnie musisz wiedzieć czy przypadkiem woda nie dostaje się po boczku drzwi na próg i dalej nie spływa do środka.Zobacz czy po deszczu na progu(na uszczelce) nie widać odrobiny wody.
Miałem dokładnie podobny problem u siebie w mondku i woda dostawała się tak jak napisałem po boczku drzwi,na uszczelkę i do środka.
A co zrobiłem??
Kupiłem grubszą folię ogrodniczą,ściągnąłem boczki w drzwiach,odkleiłem wygłuszenie.Następnie folię podkleiłem między płatami drzwi w taki sposób: do góry ile się da jak najwyżej i aby w miarę swobodnie zwisała na sam dół drzwi.
Po tym zabiegu mam w aucie suchutko nawet przy największych opadach deszczu,a to dlatego ,że woda nie ścieka po szybie na wygłuszenie,boczek i do środka tylko po foli ścieka na sam dół drzwi i otworami na zewnątrz.
Tu znalazłem podobny temat i dodałem do swego patentu jeszcze folię.
Może komu się przyda:
http://www.mondeoklubpolska.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=70169&postdays=0&postorder=asc&start=20
Zebym to ja jeszcze wiedziala, gdzie te wszystkie uszczelki sie znajduja :(
Kupilam nowke wlasnie po to, aby byc jak najdalej od warsztatow, bo ja sie poprostu nie znam na tych technicznych rzeczach.
Dziekuje za podpowiedzi, jesli po kolejnym deszczu bedzie mokro, podsune te sugestie na warsztacie. Narazie oddali autko i nawet wymienili podloge, bo tamta zaczela plesniec. Podobno znalezli gdzies dziure (ale to mowili za kazdym razem) i ja zalatali.
No coz, czekam na deszcz.
wymienili podloge, bo tamta zaczela plesniec
podłoga rdzewieje pleśnieć może ser lub inne produkty spożywcze...
Zebym to ja jeszcze wiedziala, gdzie te wszystkie uszczelki sie znajduja
Uszczelki masz na rantach drzwi - wystarczy je otworzyć na krawędzi drzwi takie gumowe czarne :)
benny86 pomysl czasem zanim napiszesz.
Jesli u Ciebie uszczelka filtra kabinowego czy uszczelka wokół nagrzewnicy znajduja sie jak napisales:Uszczelki masz na rantach drzwi - wystarczy je otworzyć na krawędzi drzwi takie gumowe czarne :)
to gratuluje.
Wyobraz sobie, ze w niektorych samochodach jest taka czarna podloga, taka lekko mechata, zwana czesto wykladzina, na ktorej leza wycieraczki (nie te do szyb, zebys dobrze zrozumial) i ta wlasnie moze plesniec.
Skoro Twoj samochod takowej nie ma to rozumiem stwierdzenie:
podłoga rdzewieje pleśnieć może ser lub inne produkty spożywcze...
Plesnieja nie tylko produkty spozywcze, poczytaj troche.
podjechać do warsztatu i przedmuchać odpływy wody. Są zawalone liśćmi i innym szlamem nie odprowadzają wody
Dziekuje za kolejna podpowiedz.
Problem tylko bedzie w znalezieniu warsztatu, gdzie pracuja myslacy mechanicy. Ten do ktorego jezdze (tu gdzie kupilam autko) jest tragiczny.
wojtas4416 11-04-2011, 21:54 też walczę z podłogą ...
wojtas po której stronie? przy kierowcy może uszczelka wiązki elektrycznej puszczać (przy kielichu amora), po prawej może być np. podszybie, filtr przeciwpyłkowy, okolice przewodów nagrzewnicy, przewody z hamulca, lub słupki przy drzwiach.
ko_stek1 13-04-2011, 16:25 Mi jak kapało podczas deszczu na wycieraczke pasażera= filtr kabinowy, a konkretnie zerwana jedna zapinka i wypieła sie 2, ponadto filtra nie miałem w ogole, jak miałem powódz pod dywanikiem kierwocy, (wycieraczka) miałem poprostu dziure w podłodze!! hehe wiec trzeba brac wszystko pod uwage:)
Poochini 16-05-2011, 10:43 Witam
I ja mam problem z wodą w aucie :/ Sprawdzone standardowe miejsca, czyli - uszczelka filtra kabinowego, guma przy kielichu od str kierowcy, przewody od nagrzewnicy, oraz cała ściana grodziowa. Uszczelki w drzwiach wymienione. JLeje mi się w tym miejscu po obu stronach drzwi w tym miejscu:
http://img863.imageshack.us/img863/1025/1614021323.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/863/1614021323.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
oraz (drugie zdjecie - IWO, pozwoliłem sobie je skopiować z forum, ile za prawa autorskie? :) )
http://images50.fotosik.pl/868/fa5f098c4e213b8amed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Sprawdzałem 'trójkącik' regulacji' lusterek, była mikro szczelina. Na pewno muszę podkleić wygłuszenie drzwi, ale zastanawiam się, czy nie muszę zmienić parapetu .
dzieki i pozdr!
mloodzian 11-03-2012, 11:28 odnośnie lania się wody od strony kierowcy na dywanik, u mnie lało się przez otwór kolumny kierownicy w ścianie grodziowej uszczelka która się tam znajduje czasem przepuszcza wodę. Uciążliwe miejsce do naprawy.... ciężko tam włożyć ręce od strony wnętrza jak i spod spodu na kanale od strony silnika:?
mondek_45 15-09-2012, 16:56 Woda na podłodze po stronie pasazera.
Stwierdziłem, że kapie podczas deszczu przez wentylator. Przyczyną przecieku jest nieszczelność między obudową filtra powietrza blachą rynny odprowadzającej wodę deszczową spływającą z przedniej szyby. Wystarczy uszczelnić silikonem - roboty 20 minut.
tez mam u siebie wodę po deszczu (po obu stronach - kierowcy i pasażera). głównym powodem przeciekania jest zapchanie odpływów wody z komory przed szybą (tam gdzie jest zbiornik płynu do spryskiwaczy) - po obu stronach w plastiku jest kratka, która zapycha się liśćmi i innym brudem. Mi tak przez to zapchanie rdza przejadła dziurę do środka, ale naprawiłem i ta kwestia z głowy, jednak przecieka i tak. szukam wszędzie gdzie się da, ale nie znalazłem póki co. uszczelniłem też sylikonem miejsca, w których łączy się obudowa filtra powietrza i obudową całej tej komory, ale póki co nie pomogło. na razie się przyzwyczaiłem i suszę auto po każdym deszczu...
|
|