Zobacz pełną wersję : [Transit 2000-2006] Kodowanie pilota zamka centralnego

wojtekjanus
29-09-2010, 15:55
Czy możliwe jest zakodowanie we własnym zakresie nowego (kupionego w ASO) pilota zamka centralnego?
Jak wiadomo - Transity w tym modelu - mają w kluczyku tylko nadajnik immo i nowy kluczyk można we własnym zakresie w prosty sposób kodować.
Pilot zamka jest oddzielnie, mój ma dwa przyciski (są także z trzema), sam zamek ma podwójne ryglowanie drzwi.
W instrukcji stoi, że można zakodować do czterech pilotów zamka dla jednego auta i że należy zgłosić się do ASO.
W ASO poinformowano mnie, że w cenie zakupu pilota nie ma kodowania i że kodowanie kosztuje ekstra 120 zł. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0doubledown.gif (http://emotikona.pl/emotikony/)

erbi
29-09-2010, 17:43
Oczywiście że jest taka możliwość :) i nawet sie nie zmęczysz :))

wojtekjanus
29-09-2010, 18:29
Uchylisz rąbka tajemnicy? Wszędzie opisują jak kodować pilota w kluczyku, kodowania oddzielnego pilota nie mogę znaleźć...

erbi
29-09-2010, 20:08
Luknij na PW

wojtekjanus
29-09-2010, 21:40
Lukam i:
http://emotikona.pl/emotikony/pic/027.gif (http://emotikona.pl/emotikony/)
"Witaj, wojtekjanus.
Ostatnio zalogowany: Dzisiaj o 22:37
Prywatne wiadomości: 0 nie przeczytanych "

erbi
29-09-2010, 22:00
:) Ot taki żarcik :))

Sprawdź teraz :)

wojtekjanus
29-09-2010, 22:03
Doszło, dzięki! http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gif (http://emotikona.pl/emotikony/)

ptas76
09-10-2010, 13:26
jesli byloby mozlwe to prosilbym rowniez o zdradzenie tej tajemnicy (kluczyk z trzema przyciskami)

erbi
09-10-2010, 14:14
Do modelu 2006-> już tak łatwo nie ma. Trzeba się w serwisie zjawić

wojtekjanus
09-10-2010, 20:15
Co do modelu ->2006: w rzeczywistości to nie pilot jest kodowany, tylko sygnałem pilota (stałym i niezmiennym dla konkretnego egzemplarza) kodowany jest odbiornik zamka w samochodzie. Może on zapamiętać sygnały czterech różnych pilotów.
Czyli pilotem z innego Transita (a może i innych modeli - czy ktoś wie?..) można - po zakodowaniu odbiornika zamka - otwierać dowolnego Transita z tych roczników z zamkiem centralnym.
Ja po otrzymaniu informacji od Erbiego zakodowałem od nowa swoim starym pilotem odbiornik zamka. Otwierał coraz gorzej, z coraz mniejszej odległości. Wymiana baterii nie pomogła. Po ponownym zakodowaniu zamek przeżywa... drugą młodość...

ptas76
09-10-2010, 22:56
Do modelu 2006-> już tak łatwo nie ma. Trzeba się w serwisie zjawić

z samochodem? czy mozna tylko z kluczykami?

erbi
10-10-2010, 10:47
Samochodem

Capsel
27-10-2011, 12:44
Ja robiłem tak. Działa.

Programowanie pilota zamka centralnego (trzy przyciski)
Ford Transit bus 2004r.

1. Akumulator naładowany (zamek kilkakrotnie będzie się włączał)
2. Drzwi zamknięte (bok i tył też)
3. Wyłączyć radio i wentylator bo "nerwuje" programistę
4. Zamknąć centralny starym pilotem lub przyciskiem w klamce
5. Przekręcić kluczyk w stacyjce w położenie "I"
6. W ciągu 10 sekund przekręcić 8 razy kluczyk w stacyjce z pozycji "I" do pozycji "II" (nie "III", bo odpali), czyli ruch z poz. "I" do poz. "II" liczymy jako jeden raz, itd. aż do ośmiu
7. po tej sekwencji zamek zaklekocze, cofamy kluczyk do poz. "I"
8. Naciskamy zamknij w nowym pilocie
9. Działa musi...
10. UWAGA: Pozycje klucza w stacyjce: "0"(wsadzanie), "I", "II", "III"(palenie)

Pilot oryginał kupić tu: www.ford.sklep.pl za 229.00 brutto.

1olek
29-08-2012, 22:18
dzieki, będę z tym walczyl bo piloty mam dwa a żaden nie działa ;)

arus
15-02-2013, 12:31
i jak kolego udalo sie czy nie bo mam podobny problem moze mi sie tez uda

rafal_kr
19-02-2013, 17:57
Czy możliwe jest zakodowanie we własnym zakresie nowego (kupionego w ASO) pilota zamka centralnego?
Jak wiadomo - Transity w tym modelu - mają w kluczyku tylko nadajnik immo i nowy kluczyk można we własnym zakresie w prosty sposób kodować.
Pilot zamka jest oddzielnie, mój ma dwa przyciski (są także z trzema), sam zamek ma podwójne ryglowanie drzwi.
W instrukcji stoi, że można zakodować do czterech pilotów zamka dla jednego auta i że należy zgłosić się do ASO.
W ASO poinformowano mnie, że w cenie zakupu pilota nie ma kodowania i że kodowanie kosztuje ekstra 120 zł. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0doubledown.gif (http://emotikona.pl/emotikony/)

Wojtku ile Cię kosztował pilot mi dziś w ASO podali cenę za pilota 480 zł !!! szok

demoneczek
19-02-2013, 19:04
Wojtku ile Cię kosztował pilot mi dziś w ASO podali cenę za pilota 480 zł !!! szok

Poszukaj w okolicy warsztatu specjalizującego w Fordach , ja w takowym kupiłem używkę za 40 zeta a gościu ich miał do cholery i ciut ciut . Programowanie w 60 sec i cieszę się działającym pilotem:D

rafal_kr
19-02-2013, 19:24
Poszukaj w okolicy warsztatu specjalizującego w Fordach , ja w takowym kupiłem używkę za 40 zeta a gościu ich miał do cholery i ciut ciut . Programowanie w 60 sec i cieszę się działającym pilotem:D

Pilot sam w sobie działa tylko obudowa popełniła samobójstwo i podjechałem do ASO z nadzieją że można samą obudowę kupić ale się przeliczyłem :)

dzięki za wskazówkę intensywnie biorę się za szukanie używki tylko , może mi się uda

Nie masz może namiarów na tego gościa od którego kupiłeś pilota może by mi wysłał za pobraniem a może ma konto na allegro ?

wojtekjanus
19-02-2013, 19:36
Wojtku ile Cię kosztował pilot mi dziś w ASO podali cenę za pilota 480 zł !!! szok Ja nie kupowałem, w standardzie przy zakupie auta był jeden pilot i dwa kluczyki - i nadal tak mam...

rafal_kr
19-02-2013, 19:52
Ja nie kupowałem, w standardzie przy zakupie auta był jeden pilot i dwa kluczyki - i nadal tak mam...

Rozumiem , myślałem że dokupowałeś pilocika

klkrzych
19-02-2013, 23:28
Witam.
Proszę o procedurę powiązania pilota z trzema przyciskami -z zamkami transita ,rocznik 2006 maj /przejściówka/

Wojtek
20-02-2013, 01:57
Przenoszę do działu Transit i łączę z już istniejącym tematem.

Pozdrawiam
Wojtek

AKIM
21-02-2013, 20:11
Proszę tylko że po angielsku :?

borysland
07-07-2013, 12:24
Witam, mam Transita 2003r i pilot nie zamykal mi zamka, wyczytalem tu na forum jak go zaprogramowac. Wykonywalem czynnosci opisane na forum kilka razy i nic sie nie dzialo. Wiec wzielek kluczyk kolegi od innego forda i tez wykonalem te czynnosci (ustalenie co lezy pilot czy cos w aucie) i kolegi pilot zaprogramowal sie.
Teraz jak go odprogramowac bo on otwierajac swoje auto rowniez moje otwiera.
I czesto potem zapomina zamykac i mam nieraz cala noc otwarte auto.
Pomocy

wojtekjanus
07-07-2013, 14:57
Najprościej zaprogramować sterownik z kluczyka z jeszcze innego samochodu, który nie parkuje obok...
Inne wyjście - wizyta w ASO i... kasa.
Zmieniłeś baterię w pilocie?

maciekd
07-07-2013, 17:36
Najprościej zaprogramować sterownik z kluczyka z jeszcze innego samochodu, który nie parkuje obok...

Jeszcze prościej jest parkować trochę dalej, nie obok kolegi ;)

ziemek56
08-07-2013, 20:46
Albo zmienić Kolegę.
... zaśmieciłem ...

borysland
08-07-2013, 20:59
"Najprościej zaprogramować sterownik z kluczyka z jeszcze innego samochodu, który nie parkuje obok...
Inne wyjście - wizyta w ASO i... kasa.
Zmieniłeś baterię w pilocie?"

Bateria zmieniona, potem wymieniłem przyciski bo podobno lubią padać i pilot ciągle nie działa.

wojtekjanus
09-07-2013, 08:34
potem wymieniłem przyciski Tzn te microswitche wlutowane do płytki? Sam je zmieniałeś? Może pomógłby jakiś dłubek elektronik i sprawdził pilota.
Jeżeli nie da się go reanimować, to pozostaje zakup pilota w ASO (drogo) albo gdzieś na szrocie...

marcin2153
07-09-2013, 22:16
U mnie też nie działa pilot ale pilot mam z dwoma przyciskamy jak zaprogramować taki pilot ?

wojtekjanus
08-09-2013, 07:49
U mnie też nie działa pilot ale pilot mam z dwoma przyciskamy jak zaprogramować taki pilot ?
W tym modelu można to samemu zrobić, dokładny opis jest w instrukcji, także na Forum kilka razy był opisywany...

marcin2153
08-09-2013, 18:25
szukałem na forum ale nie znalazłem ... może jednak jakaś pomoc ?

wojtekjanus
08-09-2013, 21:28
Wszystkie drzwi zamknięte.
1. Zamknąć centralny starym pilotem lub przyciskiem w klamce
2. Przekręcić kluczyk w stacyjce w położenie "I"
3. W ciągu 10 sekund przekręcić 8 razy kluczyk w stacyjce z pozycji "I" do pozycji "II" (nie "III", bo odpali), czyli ruch z poz. "I" do poz. "II" liczymy jako jeden raz, itd. aż do ośmiu
4. po tej sekwencji zamek zaklekocze,
5. Naciskamy zamknij w nowym pilocie
6. To wszystko sterownik zamka zapamięta kod nowego pilota. Może zapamiętać kody maksymalnie czterech różnych pilotów.
7. UWAGA: Pozycje klucza w stacyjce: "0"(wkładanie kluczyka), "I", "II", "III"-rozrusznik.

marcin2153
09-09-2013, 20:42
robiłem taką kombinacja i mi zamek nie zaklekotał ja mam funkcje podwójnego ryglowania moze ma to znaczenie

wojtekjanus
09-09-2013, 21:03
ja mam funkcje podwójnego ryglowania moze ma to znaczenie Ja też mam podwójne ryglowanie i metoda działa.

marcin2153
12-09-2013, 20:58
próbowałem te metodę i nie chce mi zaklekotać ten zamek zaglądałem za bezpieczniki i tam jest centralka i jest napisane cobra ford ... więc już zgłupiałem u mnie centralny otwiera sie na 2 razy napierw przód póżniej tył może do tego inna jest metoda ?

wojtekjanus
13-09-2013, 07:56
u mnie centralny otwiera sie na 2 razy napierw przód póżniej tył może do tego inna jest metoda ? Jeżeli masz vana, to jest ok. Co prawda masz pilota z dwoma przyciskami, ale moim zdaniem otwieranie jest wtedy także na dwa razy (jak opisano na dole "Kabina z ramą, nadwozie skrzyniowe").
Czy masz pilota w kształcie takiego jak w instrukcji? Oryginalny zamek, nie dokładany?

http://img89.imageshack.us/img89/3672/0pi6.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/89/0pi6.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Poszedłem teraz do swojego (wersja bus) i włączałem/wyłączałem stacyjkę (nawet nie liczyłem ile razy, ale dużo) - kiedy przestałem, zamek sam włączył się i wyłączył (tzn zaklekotał), nacisnąłem przycisk zamknięcia - znowu zadziałał, kiedy wyłączyłem kluczyk - jeszcze raz zadziałał.
Czyli metoda działa...

marcin2153
13-09-2013, 21:21
ja mam wersję osobową z klimą z tyłu i ogrzewaniem oryginał ale zamek mam na 2 razy otwierany pilot mam w kształcie takiej jakby łezki jak bywam u wasia to takie piloty widziałem i przy innych transitach

wojtekjanus
13-09-2013, 23:15
ja mam wersję osobową z klimą z tyłu i ogrzewaniem oryginał To tak jak ja, w dodatku ten sam rocznik - ale ja mam pilota jak w instrukcji. Myślę, że chyba masz centralny dokładany w ASO (?) - ale inny niż fabrycznie montowany. Stąd spotykasz takie piloty u Wasia.
U mnie otwieram wszystkie drzwi na raz...

marcin2153
14-09-2013, 09:11
Może i tak być auto było jako nowe kupowane w Polsce zamek mi się otwiera na dwa razy najpierw przód i jak drugi raz przekręcę w zamku to dopiero tył mam też to podwójne ryglowanie jak zaglądałem za bezpieczniki to tam jest centralka od centralnego i druga taka mniejsza podłączona pod tę pierwszą i na niej jest FORD COBRA i jakieś numery więc to jest pewnie od pilota bo wychodzi z tej centralki antena

jakub2704
12-12-2013, 19:22
Witam czy może ktoś wie jak zakodować nowy klucz do transita 2009 rok.

wojtekjanus
12-12-2013, 20:20
Z tego co wiem, z modelem po 2006 roku musisz złożyć wizytę w warsztacie dysponującym fordowskim IDS-em.

jakub2704
13-12-2013, 08:57
Tak własnie zrobiłem ale dzieki za szybka odpowiedz.

rysz
08-01-2014, 18:47
Podzielę się moim przypadkiem z forumowiczami ,ponieważ może się komuś przydać.Od jakiegoś czasu zacząłem mieć problemy z otwarciem drzwi pilotem.Po prostu otwierałem z coraz bliższej odległości,nawet przy samych drzwiach.Przeszukałem to forum i zacząłem stosować rady. Na początek wymieniłem baterie w pilocie,trochę pomogło i dalej to samo.Następnie przekodowałem pilota,wg podanego porządku podanego wcześniej.Wszystko odbyło się jak należy, zamek zaklekotał,trochę się poprawiło i znów to samo.Akumulator jeszcze na gwarancji.Dopiero podczas przygotowania do zimy wyciągnąłem akumulator-co zawsze przed zimą robię -sprawdzam dolewam jeżeli trzeba wody i doładowuję.Po tym wpadło mi do głowy spróbować zakodować pilota.Pomogło pilot otwiera z kilku metrów.Ja myślałem,że taki nowy akumulator-który sprawował się bardzo dobrze-nie może być tego przyczyną.Człowiek się cale życie uczy i z tego powodu to napisałem.

davidson22
20-09-2016, 18:33
Witam,
Ja tym sposobem zakodowałem w transicie 2008 2,3i.

pozdrawiam

maniero
22-09-2016, 07:57
123

yatzek.tm
15-12-2016, 21:14
A czy ktoś z Was wie jak przeprogramować piloty tak, żeby jednym naciśnięciem otwierać tylko drzwi kierowcy (lub kierowcy i pasażera), a dopiero drugim naciśnięciem resztę drzwi? Czyli w moim przypadku bocznych i tylnej klapy?
Dziś dorobiłem u magika od zamków 2 kluczyki-piloty (za materiał posłużyły oryginały fordowskie z innych aut z trzema przyciskami każdy) bo razem z autem dostałem tylko 1 klucz bez przycisków (tylko z immo).
Oba te nowe klucze otwierają mi od razu wszystkie drzwi, a magik od zamków twierdzi, że nie wie jak i czy w ogóle, ale jeśli już to powinno być to możliwe poprzez zastosowanie odpowiedniej kombinacji przyciskania przycisków, kręcenia stacyjką itp.

wojtekjanus
15-12-2016, 22:16
Moim zdaniem takie możliwości w Transitach Mk6 zależą od tego czy masz model Van (trzy przyciski na pilocie/kluczyku) lub Kombi/Bus (dwa przyciski na pilocie/kluczyku).
Czytałeś instrukcję użytkownika?

Programowanie przy pomocy stacyjki i przycisków pilota służy do wprowadzanie kodu, gdy sterownik go zgubi lub do zaprogramowanie dodatkowych innych pilotów (do czterech różnych). Moim zdaniem nie da się zaprogramować pilota z trzema przyciskami w modelach Kombi/Bus, sterownik zapamięta sygnał tylko dwóch przycisków. Ale mogę się mylić, nigdy tak nie próbowałem...

Zupełnie inaczej jest w modelach Mk7.

yatzek.tm
16-12-2016, 09:30
Z tego co się dowiedziałem, u mnie oryginalnie było tak, że były dwa klucze tylko z immo i do tego 1 lub 2 piloty osobne, którymi można było otwierać/zamykać drzwi. Niestety z tego kompletu otrzymałem tylko 1 klucz bez pilota, którym mogłem otwierać drzwi manualnie.
Teraz mam tak, jak napisałem poprzednio. Nie mam instrukcji, jeśli jest gdzieś na forum do poczytania czy pobrania, jeszcze do niej nie dotarłem.
W każdym razie nie mam już oryginalnych kluczy, więc wątpię, czy czytanie oryginalnej instrukcji coś mi pomoże...?

wojtekjanus
16-12-2016, 10:54
W każdym razie nie mam już oryginalnych kluczy, więc wątpię, czy czytanie oryginalnej instrukcji coś mi pomoże...? Kluczyk w odniesieniu do zdalnego sterowania zamkiem centralnym nie ma nic wspólnego, tyle tylko że w niektórych Fordach pilot zamka jest w kluczyku, w innych oddzielnie. Skoro miałeś kluczyk z transporderem do immo ale bez przycisków, to brakowało tylko oddzielnego pilota do centralnego zamka, gdybyś taki zdobył, to bez problemów byś go zakodował - podobnie jak ten kluczyk z przyciskami do centralnego. Transit Mk6 nie miał (wg instrukcji) takiego zintegrowanego kluczyka immo/zamek centralny, pilot do centralnego był oddzielnie.

Jeżeli masz vana, to brakowało pilota z trzema przyciskami, jeżeli masz kombi/bus, to z dwoma przyciskami (fabryka dawała dwa kluczyki z transporderem immo i jednego pilota)

W instrukcji jest opisane jak obsługiwać pilota dwu i trój-przyciskowego, tak by w drugim przypadku można było otwierać oddzielnie pakę i kabinę.

Instrukcję w pdf-ie ściągniesz korzystając z linka http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=17887

yatzek.tm
16-12-2016, 16:58
Dzięki wielkie

Instrukcja już pobrana. :one:
Wprawdzie nie zweryfikowałem jeszcze jej porad na "żywym organizmie" mojego Transita, ale ogólnie miło się posiada oryginalną instrukcję. Przy okazji pewnie otworzą mi się oczy na inne rzeczy. 250 stron to i tak mało przy 600 jakie kiedyś widziałem do Mercedesa Actrosa.

Dzięki Wojtek jeszcze raz. Jeszcze długo przez rejestracją tutaj wiedziałem, że jesteś niezawodny i nieoceniony. Obyś żył wiecznie....

abu
24-09-2018, 20:04
centralny zamek nie działa nie słychać rygli migają kierunki inie odpala

Bump: centralny zamek nie działa nie słychać rygli migają kierunki inie odpala

wojtekjanus
24-09-2018, 21:15
centralny zamek nie działa nie słychać rygli migają kierunki inie odpala

Bump: Napisz jaśniej co i kiedy się dzieje...

abu
25-09-2018, 06:20
kierunkowskazy migają cały czas nie odzywa sie centralny zamek. otwieram kluczykiem wkładam klucz do stacyjki nie odpala

wojtekjanus
25-09-2018, 08:21
Kolego - kierunkowskazy migają cały czas, tzn. jak założysz klemy na akumulator, czy jak otworzysz drzwi, czy jak włączysz stacyjkę? Co to znaczy "cały czas"? Tak stało się nagle? Czy był montowany dodatkowy alarm? Jak zachowuje się kontrolka immo - co sygnalizuje? Itd., itd...

zima18
19-12-2018, 21:53
Kodowałem ostatnio pilot do Forda Transita 2005 r. Chciałem trochę sprostować tą procedurę, która jest opisana. A mianowicie chodzi o sekwencję
"7. po tej sekwencji zamek zaklekocze, cofamy kluczyk do poz. "I"
8. Naciskamy zamknij w nowym pilocie".
U mnie pilot nie chciał się zakodować. I doszedłem do wniosku, że jak przekręcimy kluczyk ósmy raz do pozycji II (włączony zapłon), zamek zaklekocze i nie możemy cofać kluczyka do pozycji I, gdyż programowanie pilota musi odbywać się na włączonym zapłonie. Czyli przekręcamy ósmy raz do pozycji II, zamek zaklekocze, i naciskamy przycisk zamknięcia na nowym pilocie (cały czas włączony zapłon), kodujemy następny pilot i jak już wszystkie mamy zakodowane to dopiero cofamy kluczyk do pozycji I. Sprawdzamy pilocik i hula, aż miło.
Pozdrawiam.

wojtekjanus
19-12-2018, 21:59
nie możemy cofać kluczyka do pozycji I, Dziękuję, poprawiłem. Ja to robiłem nie raz, ale chyba coś mi się pomyliło, albo skopiowałem opis z czyjegoś posta. Nie pamiętam już...

eMWuGSM
29-12-2018, 23:29
Jeszcze jedna uwaga:
Jak sterownik CSM złapie nam błąd PATS (Wykryta kradzież) to nie ma opcji zakodowania pilota, dopiero po usunięciu błędu da radę dopisać pilota.

armando1990
26-08-2022, 20:58
Witam. Nie wiem czy temat jeszcze ożyje. Mam pytanie czy ktoś orientuje się czy w sposób z ośmiokrotnym przekręceniem klucza da radę zaprogramować inny kluczyk forda nie od tego modelu ale o tej samej częstotliwości?