Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Hak holowniczy automat
Na początek zaznaczam, że użyłem szukajki ale nie znalazłem odpowiedzi
Czy ktoś z użytkowników MK4 ma zamontowany taki hak
http://moto.allegro.pl/hak-automat-thule-ford-mondeo-od-2007-modul-i1254263050.html
Jeżeli tak i nie jest to problem czy mógłby wkleić zdjęcie jak wygląda tył samochodu ze zdemontowanym hakiem, inaczej mówiąc na ile widoczne są stałe elementy haka
Pozdrawiam
Tyle kasy za zwykły hak... lepiej zamontować składany.
radzio_s 02-10-2010, 20:01 Ja również przymierzam sie do haka ale nie za takie pieniądze.
Bardziej skłaniam się ku ofercie firmy http://www.steinhof.pl/haki.html
Rozmawiałem z nimi i maja zarówno stałe jak i odpinane.
Wiązki mają też uniwersalne lub dedykowane.
Jak znajdziesz coś w W-wie z montażem to chętnie się podepnę.
grafmarr 03-10-2010, 21:03 Należy się małe sprostowanie. Do Mondeo nie ma w ogóle haków automatycznych. Zresztą takich haków jest jak na lekarstwo także do innych marek. Są to haki, które są składane i rozkładane elektrycznie, przyciskiem z konsoli auta.
Ten podany w linku przez koloneza, to tzw. hak z półautomatycznym zapinaniem i wypinaniem. Model pokazany w linku jest firmowany przez Thule, ale jego producentem jest firma Brink. Takie haki były w ubiegłym roku sprzedawane i montowane w Mondeo MK4 w polskich ASO Forda (nie wiem, czy we wszystkich).
Takim hakiem półautomatycznym jest też hak fabrycznie oferowany przez Forda w Niemczech z tym, że nie jest to produkt Brinka tylko firmy Westfalia "brandowany" dla Forda. Nie wiem jak jest teraz, ale jesienią ub. roku jak montowałem hak do swojego MK4 nasze polskie ASO w ogóle nie wiedziało nic o fabrycznym haku Forda i oferowało tylko Brinka.
Dla obydwu rozwiązań jest konieczne wycinanie w tylnym zderzaku (od dołu) pewnego, określonego w dokumentacji fragmentu. Jest jednak istotna różnica pomiędzy tymi rozwiązaniami. Przy haku Forda (Westfalia) wycięcie jest takie, że w ogóle go z tyłu pojazdu nie widać, a więc po wypięciu haka i złożeniu gniazda elektrycznego nikt nie wie, że samochód jest wyposażony w hak. Natomiast u Brinka widać z tyłu wyraźnie prostokąt wycięcia zderzaka od dołu wraz z gniazdem mocowania haka. Dla mnie ten element był powodem dyskwalifikacji Brinka. Hak nie przydaje urody samochodowi i zdecydowanie nie powinien być widoczny gdy nie jest używany (ani hak, ani jego osprzęt), a przecież nie robi się tego codziennie.
Oczywiście jak napisali przedmówcy, są rozwiązania zdecydowanie tańsze w postaci haków przykręcanych lub o zgrozo montowanych na stałe. De gustibus, co kto lubi?
Nie wyobrażam sobie psucia sylwetki MK4 przez tego typu rozwiązania, zresztą w niektórych krajach UE zabronione jest poruszanie się samochodem z hakiem, który nie jest używany. Hak przykręcany tylko z pozoru jest zamiennikiem haka wypinanego. Z reguły jak ktoś raz go przykręci, to już go nie odkręca. Mnie zapięcie lub odpięcie haka zajmuje poniżej 1 min. łącznie z wypakowaniem lub zapakowaniem do futerału.
Trochę przydługi ten tekst, ale wspomnę jeszcze o wiązkach elektrycznych. Rzecz o tyle ważna, że można się nieźle naciąć, jeśli zawierzy się w tym względzie naszym ASO lub serwisom montującym haki, nie wspominając o różnych sprzedawcach. Otóż zdecydowana większość tzw. dedykowanych wiązek elektrycznych do konkretnych modeli samochodów to tylko dostosowanie długości przewodów i niektórych złączek do konkretnego modelu i marki i na tym koniec. Prawdziwie dedykowane wiązki elektryczne do Mondeo MK4 mają również moduł CAN, który powoduje pełną współpracę instalacji elektrycznej np. przyczepy z instalacją samochodu. Jest to np. przełączenie aktywacji tylnego światła przeciwmgielnego z samochodu na przyczepę (na samochodzie nie świeci po podłączeniu przyczepy), identyfikacja spalonych żarówek, czy rzecz b. ważna dla posiadających wspomaganie parkowania, dezaktywacja tylnych czujników parkowania z pozostawieniem aktywnych czujników na przodzie (oczywiście po podłączeniu przyczepy lub bagażnika na rowery montowanego na hak).
Prawdziwie dedykowane do MK4 wiązki elektryczne oferuje Ford, Westfalia i Brink.
Ważna rzecz, wiązki są oferowane w wersji 7-pin lub 13-pin. Polecam wersję 13-pin, choć jest nieco droższa, jeśli ktoś ma w perspektywie korzystanie z przyczepy kempingowej.
Link do haka takiego, jaki jest oferowany fabrycznie przez Forda do Mondeo MK4:
http://www.westfalia-automotive.de/index.php?id=32&L=4
Należy się małe sprostowanie... to że brak jest na rynku dedykowanego dla MK IV składanego haka (manulany lub elektryczny) nie oznacza wcale że nie można by "pokombinować". Być może w przyszłym roku, jak starczy kasy, zamontuję elektryczny w swoim MK III - idealnym przykładem że się da jest felicjan-f1 - zamontował składany manulanie hak od Galaxy....
Dla obydwu rozwiązań jest konieczne wycinanie w tylnym zderzaku (od dołu) pewnego, określonego w dokumentacji fragmentu. Jest jednak istotna różnica pomiędzy tymi rozwiązaniami. Przy haku Forda (Westfalia) wycięcie jest takie, że w ogóle go z tyłu pojazdu nie widać, a więc po wypięciu haka i złożeniu gniazda elektrycznego nikt nie wie, że samochód jest wyposażony w hak. Natomiast u Brinka widać z tyłu wyraźnie prostokąt wycięcia zderzaka od dołu wraz z gniazdem mocowania haka. Dla mnie ten element był powodem dyskwalifikacji Brinka.
Dzięki Grafmar to jest odpowiedź na moje pytanie
grafmarr 04-10-2010, 09:51 Jako uzupełnienie mojej poprzedniej wypowiedzi w tym temacie podaję jak ja poradziłem sobie z tematem haka. Hak Westfalia i dedykowaną dla Mondeo MK4 wiązkę elektryczną 13-pin firmy Jaeger (produkuje te wiązki dla Forda) kupiłem w sklepie internetowym. U lakiernika zdemontowałem tylny zderzak i zrobiliśmy wycięcie w zderzaku według szablonu z dokumentacji haka. W lokalnym serwisie samochodowym (nie ASO Forda) zamontowałem belkę haka, potem założyliśmy zderzak u lakiernika (malowanie nie było potrzebne). Wiązkę elektryczną montowałem sam, bo wymaga rozebrania części poszycia wewnętrznego w samochodzie. Mając już negatywne doświadczenia w tym zakresie jak robią to mechanicy w ASO (połamane zaczepy i zatrzaski plastików, co powoduje później niedokładny ich montaż i spasowanie, a w konsekwencji skrzypienie i odstawanie poszczególnych elementów). Udało mi się rozebrać wszystkie niezbędne elementy bez żadnego wyłamania i po podłączeniu wiązki i ponownym zmontowaniu plastików nic nie skrzypi, czyli jest tak jak było przed montażem.
Wiązka elektryczna z modułem CAN działa po podłączeniu tylko w podstawowych funkcjach elektrycznych (działają wszystkie światła). Aby wykorzystać dodatkowe funkcje CAN trzeba wiązkę aktywować w systemie przy pomocy IDS-a, co niestety wymaga wizyty w ASO. W moim przypadku było tak, że panowie w ASO, gdy im powiedziałem po co przyjechałem do serwisu (że chcę aktywować wiązkę elektr. do haka) w ogóle nie wiedzieli o czym mówię. Nie pomagała nawet instrukcja od montażu wiązki w której opisano procedurę aktywacji, bo była niestety tylko w języku niemieckim i angielskim. Na szczęście po bezskutecznym tłumaczeniu panom w recepcji został wreszcie zawezwany "człowiek od obsługi IDS-a", który po paru minutach tłumaczenia zrozumiał co trzeba zrobić. Sama aktywacja zajęła już tylko kilka minut i skasowali mnie na coś koło 80 zł. Wszystkie funkcje działają jak należy.
Wiązkę elektryczną montowałem sam, bo wymaga rozebrania części poszycia wewnętrznego w samochodzie. Mając już negatywne doświadczenia w tym zakresie jak robią to mechanicy w ASO (połamane zaczepy i zatrzaski plastików, co powoduje później niedokładny ich montaż i spasowanie, a w konsekwencji skrzypienie i odstawanie poszczególnych elementów).
Też zamierzam założyć hak samodzielnie ze względu na opisane przez kolegę powody
Pozdrawiam
radzio_s 04-10-2010, 18:31 dzięki kolego grafmarr za obszerne wyjaśnienia.
Czy taka wiązkę montowałeś ?
http://moto.allegro.pl/wiazka-do-haka-ford-mondeo-13-p-e-jaeger-i1220288418.html
Ja też będę montował sam, no może nie sam bo mam brata który pracuje w serwisie VW i mi założy.
Jakie funkcje uruchomili Ci w serwisie ?
grafmarr 05-10-2010, 12:36 Wiązkę kupowałem w innym sklepie, ale sądząc po zdjęciu (trochę małe jest) jest taka sama, a więc będzie OK. Jeśli chodzi o usługę w ASO to chyba nie polega ona na uruchamianiu jakichś określonych funkcji, tylko na "zaptaszkowaniu" obecności modułu CAN wiązki od haka w systemie poprzez oprogramowanie IDS, bo wszystkie potrzebne funkcjonalności są już zaimplementowane w tym module CAN, ale nie patrzyłem na ekran komputera więc nie jestem pewny. Na pewno muszą być wykonane 3 pozycje podane w instrukcji montażu:
- trailer indicator monitoring
- rear fog light deactivation
- PDC deactivation
Jak napisałem wcześniej u mnie wszystko działa OK.
Kolefgo grafmarr mam założony hak firmy Westfalia i byłem osobiście przy montażu w ASO i musze powiedzieć, że nie widziałem żeby coś cieli w zderzaku :)
Faktycznie jeżeli chodzi o Brinka (Thule) tam trzeba było wyciąć otwór gdyż wynikało to z innego sposobu wpinania haka. Od tego roku Brink wypadł ze specyfikacji Forda i oferują w to miejsce Westfalię, która nota bene jest nawet pięknie zilustrowana w instrukcji obsługi Mondka.
Ogólnie jestem zadowolony ze sposobu montażu w ASO, choć serwismeni "zapomnieli" wpiąć mi w akumulator tzw. stałej 30 przez co nie miałem min. lodówki i oświetlenia wewnetrznego w przyczepie kempingowej :D.
Jeżeli ktoś jest z Warszawy i ma auto po gwarancji to w tym wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=96256&highlight=hak
polecałem motaż haka.
grafmarr 05-10-2010, 19:00 Żeby było jasne. Posiadam wersję kombi (co widać w stopce) i o takiej pisałem zaznaczając, że jest konieczne wykonanie wycięcia w zderzaku dla haka wypinanego Westfalia. Wycięcie to ma ściśle określone położenie, kształt i wymiary dlatego do instrukcji montażu jest dołączony dokładny szablon w skali 1:1, a instrukcja montażu szczegółowo objaśnia ten proces na str. 8 i 9 (rys.8, 9, 10 i 11).
Zupełnie możliwe, że dla innych wersji nadwozia nie jest potrzebne wycinanie, ale tego ja nie muszę wiedzieć.
Jasne to jest teraz bo napisałes wprost, ze chodzi o wersję kombi. Wybacz ale nie czytam stopek ani tym bardziej co kto ma bo mało mnie to interesuje, choć biorąc pierwszy przykład z brzegu to np kolega kolonez nie ma napisane jaką wersję posiada htb czy kombi a może sedan. W poprzednich postach pisałeś ogólnie o Mondeo więc odniosłem się grzecznie do treści w nich zawartych.
Reasumując jasne teraz jest, że w wersji kombi jest inny zderzak i jest tak jak piszesz, że trzeba ciąć.
pozdrawiam :D
Posiadam wersję kombi (co widać w stopce) i o takiej pisałem zaznaczając, że jest konieczne wykonanie wycięcia w zderzaku dla haka wypinanego Westfalia. Wycięcie to ma ściśle określone położenie, kształt i wymiary dlatego do instrukcji montażu jest dołączony dokładny szablon w skali 1:1, a instrukcja montażu szczegółowo objaśnia ten proces na str. 8 i 9 (rys.8, 9, 10 i 11).
Zupełnie możliwe, że dla innych wersji nadwozia nie jest potrzebne wycinanie, ale tego ja nie muszę wiedzieć.
Koledze Graffmarrowi już dziękowałem za praktyczne wskazówki
mam założony hak firmy Westfalia i byłem osobiście przy montażu w ASO i musze powiedzieć, że nie widziałem żeby coś cieli w zderzaku
Dla mnie jeszcze lepiej bo mam habetę
Pozdrawiam
grafmarr 07-10-2010, 07:19 A więc sprawa montażu haka wypinanego Westfalia w różnych wersjach nadwozia Mondeo MK4 się wyjaśniła. Jedna rzecz nie jest jednak jeszcze pewna w wypadku wersji kombi z tzw. wyposażeniem Titanium S. Z tego co widziałem na zdjęciach jest tam w tylnym zderzaku montowany od dołu dyfuzor, co może kolidować z koniecznością wykonania dostępu do gniazda wpinania haka i dla wysuwanego gniazdka elektrycznego.
Zdaje się, że ktoś napisał w temacie haka do S-Maxa, że dyfuzor jest powodem dla którego nie ma możliwości zamówienia haka. Zupełnie możliwe, że również w wypadku Mondeo MK4 jest tak samo.
Konfigurator na stronie Forda pozwala dodać hak do wersji "S".
Ja w swoim kombi zmieniłem tylny zderzak na taki od pakietu "S", a mam oryginalny hak.
Gniazdko wysuwa się dostatecznie nisko, by podłączyć wtyczkę.
Może w S-Maxie dyfuzor jest poprowadzony dużo niżej niż zwykły zderzak...
Pozdrawiajka,
Alek
r_gustaw 22-11-2010, 17:54 Witam , jestem przed montażem haka do swojego kombi.
Kupiłem hak z demontażu wraz z wiązką od gniazda + modułem ale po rozebraniu prawego boczku w aucie znalazłem tylko jedną (zieloną) wtyczkę od lini CAN , natomiast nie mogę znaleźć szarej wtyczki z 2 żeńskimi pinami do zasilania.
Możecie mi podpowiedzieć gdzie jej szukać ?
Ja mam HB i u mnie ta szara kosta była, natomiast w instrukcji pamiętam było pokazane co robić jak tej kostki niema po prawej stronie.
Korzystałem z instrukcji ze strony producenta do której link podał kolega Grafmarr w jednym z wcześniejszych postów.
O ile dobrze pamiętam, trzeba się dostać do skrzyki bezpieczników po lewej stronie - wszystko było dość dobrze rozrysowane.
Pozdrawiam
r_gustaw 25-11-2010, 14:09 Bardzo dziękuję za podpowiedź , przeglądałem te instrukcje i faktycznie jest tam jak i gdzie podłączyć kabelki do bezpieczników po lewej stronie tyłu auta lecz jest to przydatne gdy ma się nowy hak z dołączoną nową wiązką elektryczną.
Ja kupiłem hak używany wraz z modułem i wiązką kabla do haka , brak mi natomiast tej podwójnej szarej wtyczki (widocznie poprzedni posiadacz tego haka miał tę część instalacji w aucie, a ja jej nie mam).
Wiem , że to kłopot ale gdyby mógł ktoś podać mi kolory kabli i co jest na tych kablach w tej szarej dwu pinowej kostce (domyślam się , że "+" po stacyjce i "+" z akumulatora) byłbym wdzięczny.
A jeszcze fajniej było by gdyby ktoś posiadał schemat elektryczny.
r_gustaw 07-01-2011, 22:06 Hak zamontowany ale nadal nie jest podłączona elektryka. Panowie ! pomocy !
Nie wierzę, że nikt nie ma schematu elektrycznego obwodu haka.
bakirura 14-04-2011, 20:45 Czy ktoś w Warszawie może pożyczyc klucz celem zdemontowania haka - Mondeo MK4 kombi, montaż fabryczny, Westfalia typ 307 317 ???
Mogę Ci pożyczyć, ale obawiam się, że na nic to się nie zda bo każdy kluczyk ma inne wycięcia - pod konkretny zamek danego egzemplarza haka. Mój zamek ma nr. 247.
bakirura 14-04-2011, 21:01 Gdzie mogę znaleśc nr zamka? Producent twierdzi, że jest kilka wzorników kluczy - aby dobrac właściwy trzeba niestety do nich jechac.
U mnie nr wybity jest koło szczeliny, w którą wkłada się kluczyk.
bakirura 14-04-2011, 21:30 Alceki bardzo dziękuje za błyskawiczną pomoc. Właśnie sprawdziłem mam inny numer - 238. Jeśli ktoś posiada w W-wie Westfalia typ 307 317, nr zamka 238 to chętnie pożyczę klucz celem skopiowania.
Witam wszystkich właścicieli MK4,
Czytam i czytam, i muszę się z Wami podzielić moimi doświadczeniami na temat haka. Koniecznie chciałem założyć hak demontowalny, ale cena za hak Westfalii nie była zbyt "atrakcyjna". Znalazłem w sieci haki Galia, na zdjęciach widać jak wygląda auto już po założeniu haka, co prawda widać uchwyt kuli ale nie ma tragedii. Za to gniazdo elektryczne jest całkowicie chowane. Muszę dodać że zderzaki mam z wersji titanium i gość który hak montował nie był za szczęśliwy bo podobno w normalnej wersji nie trzeba nic wycinać, ale muszę przyznać że nawet w mojej wersji wygląda to całkiem nieźle. Co także jest dla mnie ważne to to że hak jest cały ocynkowany, sprzedawca zapewnia że nie zardzewieje jak inne haki. A co do elektryki to zdecydowałem się na wiązkę uniwersalną, odcina czujniki parkowania i przyciemnia przeciwmgielne w aucie po podłączeniu przyczepy. dla zainteresowanych podaję link do dystrybutora haków: www.steelcar.com.pl
Ile zapłaciłeś z montażem ?
to umnie wogóle nie widać, jak zrobie foty to wrzucę, ale jak hak zdjęty to nawet nie wiedziałem że mam doczepiany :P
A co masz za hak i jakie koszty?
nie ma zielonego pojęcia co za hak bo już był jak kupiłem auto, a kupowałem używane, ale hak w torbie w bagażniku jak nowy nie uzywany to chyba w salonie montowali.
witam kupiłem hak Westfalia do mk4 bez elektryki, mam mondka mk4 w wersji titanium z 2007 i zamierzam podłączyć sam (robiłem to juz w octavii) jednak ze względu na ta elektronikę muszę skonsultować kilka aspektów:
1. Czy koniecznie trzeba zastosować moduł elektroniczny a jeśli tak czy może być uniwersalny?
2. Gdzie jest w mk4 w wersji hbk kostka podłączeniowa do instalacji haka, czytałem na forum ze w lewej części bagażnika pod lewa lampą, ale wiedzę tez jakaś kostkę pod zderzakiem w jego centralnej czesci dlatego pasuje mi ze to moze byc własnie to czergo szukam, moze ktos wie do czego ona może służyć?
3. Czy w mojej wersji zderzak trzeba mocno ostrugać?
Jacek0812 25-05-2012, 09:27 Witam serdecznie wszystkich, poszukuje kluczyka do haka Westfalia 307 317 zamek nr: 253
arkmyl12 30-07-2012, 00:41 Też mam zamiar samodzielnie montować hak wiec będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki co do podłączenia modułu sprzedawanego wraz z wiązką uniwersalną
Hak westfalli zakładałem już dość dawno, ale z oryginalnym modułem.
Może warto z jakiegoś szrotu dokupić moduł i zrobić jak w oryginale.
W załaczeniu schemat oryginalnej instalacji.
Pozdrawiam
arkmyl12 31-07-2012, 22:12 Przyda się na pewno :)
Hak westfalli zakładałem już dość dawno, ale z oryginalnym modułem.
Może warto z jakiegoś szrotu dokupić moduł i zrobić jak w oryginale.
W załaczeniu schemat oryginalnej instalacji.
Pozdrawiam
powiedz czy po zdemontowaniu samej koncówki haka reszta jest widoczna z pod zderzaka? mam Westfalię jeszcze luzem cezkam na koniec gwarancji i zastanawiam sie jaki bedzie efekt?
Gniazdko chowa się pod zderzakiem i widać tylko wycięcie w dole zderzaka.
powiedz czy po zdemontowaniu samej koncówki haka reszta jest widoczna z pod zderzaka? mam Westfalię jeszcze luzem cezkam na koniec gwarancji i zastanawiam sie jaki bedzie efekt?
Po zdemontowaniu haka nic nie widać, gniazdo jest schowane za zderzakiem.
W habecie nie trzeba było nic wycinać, sprawa różnic pomiędzy kombi a hb,sdn przy zakładaniu haka została wyjaśniona na początku tego wątku przez kolegów którzy zakładali haki i w kombi i w sedanie
Pozdr.
Pojawiały się w tym temacie zapytania o dorobienie kluczyka do haka. Sam posiadam tylko jeden kluczyk, więc w tym tygodniu zainteresowałem się jak wygląda kwestia dorobienia.
Polski oddział Westaflia we Wrocławiu udzielił mi informacji odnośnie lokalizacji najbliższej firmy, w której będę mógł zamówić kluczyk.
Po kontakcie z tą firmą i potwierdzeniu w Westfalia Polska, że koszt jest stały (myślałem, że ta firma sobie takie marże narzuca) i wynosi 80zł stwierdziłem, że chyba coś jest nie tak, żeby taka pierdoła tylko kosztowała.
Pytanie więc do osób, które już dorobiły kluczyk - jak, gdzie i za ile go dorobiliście?
Matiwich 28-10-2012, 13:17 Witam , jestem przed montażem haka do swojego kombi.
Kupiłem hak z demontażu wraz z wiązką od gniazda + modułem ale po rozebraniu prawego boczku w aucie znalazłem tylko jedną (zieloną) wtyczkę od lini CAN , natomiast nie mogę znaleźć szarej wtyczki z 2 żeńskimi pinami do zasilania.
Możecie mi podpowiedzieć gdzie jej szukać ?
Mam dokładnie to samo auto (Moneo MK4 kombi 2007r) i ten sam problem - tj. kupiłem Hak Westfalia (typ 307317) z oryginalnym modułem Forda, po rozebraniu prawge boczku w bagażniku znalazłem tylko zieloną wtyczkę... szarej brak:(
Niestety instrukcja znajdująca się na stronie Westfalii przewiduje tylko montaż pod ich własny moduł.
Proszę o podpowiedz skąd mam poprowadzić przewody zastępujące standardowo występującą szarą kostkę aby dobrze podłączyć moduł?
Do modułu powinny dochodzić dwie wtyczki:
jedna pięciopinowa, w której
pin 3 sygnał "hamulca" z GEMa
pin 4 masa (modułu, nie gniazda przyczepy)
piny 1 i 2 magistala CAN
Druga wyczka dwupinowa zasilanie
pin 2 +12 V
Na schemacie który załaczyłem wcześniej widać, że zasilanie (czyli druga wtyczka) jest pociągnięte z tylnej skrzynki bezpieczników (rear junction box) spod bezpiecznika FA11.
Do skrzynki przewody dochodząwszystkie przewody. Wystarczy więc 1,5 m przewodu 4mm i bezpiecznik 40A. Masę znajdziesz na wewnętrznej części błotnika.
Jest oczywiście jeszcze trzecia wtyczka (wyściowa) z modułu do gniazda - to już tak dla pełnej jasności.
Pozdrawiam
witam.została uszkodzona wkladka zamka kuli(westfalia) czy można takową dokupić?czy po rozwierceniu będzie można wyjmować i zakladać(blokować)kulę
wkładki nie można kupić,kula ok.500zl netto(tel.do Westf.) po rozwierceniu wkładki zatrzask kuli działa prawidłowo.PYTANIE czy hak o symblu 307317 7S7J(tab.znam.) i 307317 GJS520(kula)jest do combi?potrzebuję też szablon szblonu np.na miękkim papierze przesłanym w liście na mój koszt(piszę,ale nie mam pojęcia jak on wygląda)pozdrawiam
wkładki nie można kupić,kula ok.500zl netto(tel.do Westf.) po rozwierceniu wkładki zatrzask kuli działa prawidłowo.PYTANIE czy hak o symblu 307317 7S7J(tab.znam.) i 307317 GJS520(kula)jest do combi?potrzebuję też szablon szblonu np.na miękkim papierze przesłanym w liście na mój koszt(piszę,ale nie mam pojęcia jak on wygląda)pozdrawiam
Wydaje mi się, że ja posiadam właśnie taki hak - jest na nim oznaczenie 307 317, i mam Mondeo MK4 Kombi 2008.
strzelec72 26-02-2013, 18:10 Witam
Podłączę się pod temat, może posiada ktoś zbędną końcówkę haka automatycznego wpinanego pionowo Westfalia nr. 307 265 niestety moja zaginęła jeszcze przed zakupem auta:oops: (w załączeniu tabliczka znamionowa z belki haka)
Pozdrawiam forumowiczów
Koledzy podepnę się pod temat, by nie zakładać nowego. Mam ori hak w nadwoziu kombi. Posiadam też przyczepkę kempingową Adria. W aucie jest łącze 13 pinowe, w przyczepce 7, więc zakupiłem przejściówkę. Po podłączeniu nic w przyczepce nie działa. Auto też w ogóle na nią nie reaguje. Co sprawdzić Waszym zdaniem w pierwszej kolejności? Zielony jestem w tym temacie niestety. Dodam, że elektryka w przyczepce działa poprawnie, jak podłączę passata teścia.
radzik22 11-07-2013, 16:36 Panowie dzisiaj zostal zamontowany u mnie hak z westfali pol automatyczny, wszystko prawie jest dobrze oprocz tego ze nie mam swiatel postojowych. Migacze wszystkie chodza stop rowniez dziala ale brak swiatla postojowefo. Czy moze wiecie jaka jest przyczyna? Modul jeszcze nie byl programowany, i czy to moze byc wlasnie tego przyczyna? Hak jest firmy westfalia i wiazka rowniez z tej samej firmy. Jesli sie ktos orientuje jaka jest przyczyna to prosze o pomoc.
mam mondeo kombi, 2010 rok. Załozyłem zwykły hak, nie automat. Musze teraz podłczyc moduł, pewnie kupie taki uniwersalny za ok. 160 zł. Moduł ten wkłuwa sie w przewody lampy. Jak tak patrze problem bede miał z namierzeniem kabla od przeciwmgłowych bo lampa jest na klapie oraz głównego zasilania + modułu. Gdzie sa te 2 przewody ?.Pod zderzakiem w okolicy haka dynda u mnie kostka z dwoma przewodami. Może to jety to zasilanie + ?.
Po przemysleniu chyba bede zakładał 13 pinową wiązkę... a w tym wypadku chyba najlepiej juz dedykowaną do samochodu. Gdzie najtaniej kupie takową ?
arkmyl12 21-08-2013, 23:17 Na aledrogo widziałem dedykowane wiązki, ale czy tanio to trzeba ocenić samemu.
Ostatnio sam zakładałem hak i podłączałem wiązkę uniwersalną z modułem za 160zł.
Montaż nie sprawił wiekszych problemów tylko troszkę czasochłonny. Jak coś to chętnie służę radą.
montowałeś 7 czy 13 pin ?. Chce 13 a z tym nieco wiecej zachodu jest...
Ale w każdym przypadku potrzebny jest plus z samochodu taki z aku lub z alternatora z którego pobór prądu nie jest monitorowany przez szyne CAN.
Pod który (+) w samochodzie się podpiąłeś ?. Nie chciałbym ciągnąć kabla do aku czy do skrzynki bezpieczników obok kierowcy...:(.
U mnie na zewnatrz samochodu obok haka wisi kostka dwużyłowa.... Może tam jest taki (+) ?.
Wlasnie negocjuje rózne wizki dedykowane róznych dobrych firm... jest drogo, kupie najtańszą... Jak sie nie uda to bede "kombinował" tańsze rozwiązanie na pewno.
kopydleusz 24-08-2013, 23:45 Wiązka dedykowana pewnie będzie podłączana pod przewody które producent auta przeznaczył do haka. Wiązka uniwersalna będzie podpinana pod konkretne kabelki. Ja bym szukał tych kabelków w skrzynce bezpieczników w bagażniku - pod tą skrzynką jest nawet otwór do przeprowadzenia kabli na zewnątrz.
arkmyl12 25-08-2013, 15:42 Montowałem wiązkę do gniazda 7-pin. 13-pin miałem w poprzednim aucie i nigdy z niego nie skorzystałem (zawsze musiałem korzystać z przejściówki)
Stały "+" znajduje się po jednej i drugiej stronie bagażnika przy instalacji. Moduł montowałem po prawej stronie i tam też podłączyłem się z zasilaniem, pod gruby przewód zakończony zieloną kostką. Ale w skrzynce bezpieczników z lewej strony też jest możliwość podłączenia się pod stały "+" Co do wiązki dedykowanej to na pewno jest wygodniejsza w montażu, ale ponad 100% droższa a dodatkowo wymaga kodowania ( tak przynajmniej informują sprzedający)
dzięki za info gdzie szukac (+). 13 montuje bo mam przyczepe kempingową a tam w gnieżdzie sa 2 bolce (+) podające na przyczepę napięcie.
arkmyl12 25-08-2013, 22:32 Jeśli tak to tylko 13.
Jak Ci się nie spieszy to możesz poszukać na alledrogo oryginalnego haka z fabryczną wiązką z demontażu. Jakiś czas temu facet sprzedawał za 400 razem z wiązką. Tylko uciekł mi z przed nosa :(
no to była super oferta...
hak mechanicznie juz mam założony ;).
A nie spieszy mi sie bo juz swoje w tym roku z przyczepą najeździłem (innym samochodem) :)
mondeo70235 12-01-2014, 21:53 koledzy pytanko czy jak zamontowany jest hak holowniczy westfalia odczepiany to belka pod zderzakiem też jest zamontowana czy jej niemoże być bo hak jest w jej miejscu montowany
Wszystkie oryginalne haki fabryczne (w tym wypinane westfalie) montowane są w podłużnice i zastępują tylny pas (tylną belkę). Idzie ona na złom. Ma to swoje minusy - do konstrukcji haka nie da się wkręcić fabrycznego ucha do holowania innego pojazdu...
Ma to swoje minusy - do konstrukcji haka nie da się wkręcić fabrycznego ucha do holowania innego pojazdu...
Raczej nie minusy a plusy, bo na hak też można zaczepić linkę, a jak ktoś używa sztywnego holu to nawet lepiej jest go zaczepić na hak ;)
mondeo70235 13-01-2014, 18:20 Dziękuje koledzy za info na temat belki
wrymarki 01-07-2014, 22:04 Witam,
Szukam haka do Mondeo kombi 2012 bez regulacji zawieszenia i nie dokonca rozumiem oznaczenia Forda i Westfalii.
Czy typ haka oferowany przez Forda 307 317 to samo co wg oznaczen Westfalia 307 455 600 001 (w instrukcji widnieje na obrazku typ 307317/307318) http://www.westfalia-automotive.com/de/en/product-overview/towbar/ford-mondeo-turnier/307455600001/
?
Co to za hak z oznaczeniem 307 318 ?
Pozdrawiam,
Poszukuję szablonu do wycięcia otworu w zderzaku Mondeo MK4 kombi - hak automatyczny Westfalia 307317. Jeżeli ktoś posiada taki szablon i mógłby go zeskanować lub skserować oraz przesłać na PW lub na mój adres (oczywiście na mój koszt) będę wdzięczny.
kopydleusz 05-07-2014, 19:32 Poszukuję szablonu do wycięcia otworu w zderzaku Mondeo MK4 kombi - hak automatyczny Westfalia 307317.
Poniżej skany A4 obu połówek szablonu - trzeba sobie wydrukować i skleić. Szablon dotyczy haka 307 317 i 307 318.
53710
53711
Bump: pozmniejszało, więc wrzucam jako linki
http://speedy.sh/J2aDS/hak1.png
http://speedy.sh/2eTvC/hak2.png
Poniżej skany A4 obu połówek szablonu - trzeba sobie wydrukować i skleić. Szablon dotyczy haka 307 317 i 307 318.
Wielkie dzięki, w przyszłym tygodniu mam zamiar zamontować hak więc na pewno się przyda.
kopydleusz 06-07-2014, 22:32 pgrob: ja mam wycięte trochę mniej - górna część oddzielona przerywaną linią nie jest u mnie wycięta - to sprawia, że nie widać dziury na hak zza auta, choć jest odrobinę trudniej kręcić blokadą haka
Cześć możecie potwierdzić, że do mondeo mk4 kombi i hb oryginalny hak Westfalii jest taki sam? W instrukcji auta jest jeszcze że "Pojazdy ST nie są przeznaczone do holowania przyczepy". Mam nadzieje, że uda się zamontować hak (oryginał zwykły nie automat). :)
Pewnie chodzi o to, że auta z obniżonym zawszeniem (Titanium S) nie mogą mieć haka.
mrdominik 08-08-2014, 16:12 Mogą, ja mam fabrycznie obniżone zawieszenie z pakietem Titanium S i mam fabrycznie zamontowany hak.
możecie potwierdzić, że do mondeo mk4 kombi i hb oryginalny hak Westfalii jest taki sam?
raczej nie
Na stronie Westfalii hak do kombi i HB ma różne oznaczenia i różna masę
kombi
http://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/hak-holownicze/ford-mondeo-turnier/307336600001-6/
http://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/hak-holownicze/ford-mondeo-turnier/307456900113-1/
HB
http://www.westfalia-automotive.com/pl/produkty/hak-holownicze/ford-mondeo-5-tuerer/307328600001/
Dawid849 30-03-2017, 17:43 Szukałem informacji o montażu modułu i znalazłem taki oto temat wiec go tutaj zamieszczam
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=207095
lumarcin 30-05-2017, 15:02 Witam mam zamontowaną belkę do haka w swoim mondziaku z naklejką o numerze 307326, jaka kula bedzie do tego pasowała?? może ktoś ma pasującą tanio do sprzedania??
Conradinum 05-07-2017, 07:36 Witam !
Chcę zamontować hak do MK4 2011 r. kombi. W sklepie radzą mi zamontować hak Steinhof lub polski. Ceny bez montażu to od 420 do 560 zł. Nie wiem tylko ile pinowy moduł kupić. Jakieś rady?
Pozdrawiam
Jaroslaw5 05-07-2017, 08:24 W sumie zależy co chcesz wozić i jak długo ma Ci służyć samochód (w sensie czy w niedługiej przyszłości nie myślisz o zmianie).
Ja w swoim montowałem wiązkę 13 pinową, głównie ze względu na to, że głównym przeznaczeniem haka ma być montaż platformy rowerowej. Światła, które są u nas wymagane w takiej platformie potrzebują wiązki 13 pinowej.
Ogólnie 13 pinowa "ma" światło cofania, które jest również wymagane w przyczepie.
W razie czego zawsze możesz kupić przejściowkę 13pin -> 7 pin.
Ja dzisiaj montuję w s-maxie, też kupiłem 13-to pinową, jeżeli jest opcja że będziesz podpinał przyczepę campingową to obowiązkowo 13 pin.
pawlor111 30-07-2017, 18:40 Witam proszę o pomoc posiadam hak oryginalny Westfalii model 307 317 brakuje mi śrub montażowych do belki nie wiem jak je dobrać może ktoś coś pomoże ?
muffintsi 26-08-2017, 09:42 Czy ma ktos szablon do haka Westfalia MK4 kombi przedlift i może go zeskanowac i wrzucić. Linki ze starszego postu są nieaktywne, a dostępne miniaturki są bardzo mikro.
Bump: Witam proszę o pomoc posiadam hak oryginalny Westfalii model 307 317 brakuje mi śrub montażowych do belki nie wiem jak je dobrać może ktoś coś pomoże ?
śruby do montażu haka to 6 sztuk M10x45 twardość 10.9 najlepiej z kołnierzem i ocynkiem płatkowym
ja kupiłem takie: https://srubex.pasaz24.pl/product/SRUBA-Z-KOLNIERZEM-10X45-DIN-6921-10-9-OC-PLATKOWY-898774?CategoryId=73264&Name=%C5%9Bruba%2010x45&
Instukcja montażu kombi: http://www.ehaki.pl/media/produkty/pdf/307455691101-307336-307317-307318.pdf
Czy ma ktos szablon do haka Westfalia MK4 kombi przedlift
Nie wiem czy to Tobie pomoże, ale mam coś takiego.
Mam te pliki również jako pdf i png, ale ich rozmiar jest zbyt duży żeby wrzucić na forum więc jeśli jesteś zainteresowany to podaj maila.
Darass76 06-12-2017, 07:09 Pozwolę się podczepić pod temat tylko, że mnie interesuje czy hak od Mondeo MK4 lift Hatchback będzie pasował do Kombi. Z góry dzięki za info zwrotne :wink:
rzeczka0311 25-09-2018, 20:05 Czy ktoś ma u siebie taki hak? interesuje mnie jak auto wygląda po odpęciu...i czy wogóle to jest hak odpinany?
https://allegro.pl/mondeo-iv-mk4-hatchback-hak-holowniczy-witter-i7548030352.html
Daj sobie spokuj z tym hakiem, kawał zelastwa bedzie ci wystawiał z tyłu, co prawda można główkę odkrecic bo jest na 2 śrubkach ale tak kawał blachy pozostanie bardzo widoczny
rzeczka0311 25-09-2018, 20:48 No właśnie będzie to wyglądać mało estetycznie. Co prawda cena kusi bo mam taki hak za 100 zł co prawda bez modułu ale może coś by się wykombinowało.
Tak czy inaczej gra nie warta świeczki. Zaczekam aż trafi się coś wypinanego, ale częściej niestety są do kombiaków.
daniel_dd 17-01-2019, 09:50 Witam,
gdzie powinien znajdować się hak holowniczy? ponieważ kupiłem Mondka MK4 i jest mocowanie do haka i teraz nie wiem czy wcześniejszy właściciel nie dał mi haka czy po prostu nie mogę go znaleźć?
Pozdrawiam
Boro1234 19-01-2019, 10:42 Pozwolę się podczepić pod temat tylko, że mnie interesuje czy hak od Mondeo MK4 lift Hatchback będzie pasował do Kombi. Z góry dzięki za info zwrotne :wink:
Witam. Również proszę o informację czy hak westfalia 307311 od hatchback będzie pasował do kombi. Może ktoś już montował. Na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie (jak 307317)
daniel_dd 13-03-2019, 20:14 Witam, poszukuję kuli haka westfalia o numerze 307318, może ktos wie gdzie cos takiego znaleźć?
rzeczka0311 14-03-2019, 08:57 daniel_dd kula haka zazwyczaj znajduje się w bagażniku, w okolicach innych rzeczy do obsługi (lewarek,klucz itp...) a z doświadczenia wiem że każdy trzyma kulę gdzieś w garażu bo w mondeo nie ma "dedykowanego" miejsca na kulę /poprawcie mnie jeśli się mylę/ i podpina w razie potrzeby.
Boro1234 kula haka HB-Kombi to to samo/takie samo gniazdo/ natomiast belki montażowe są różne dla HB i dla Kombi zarówno dla automatów jak i dla odkręcanych.
Pozdrawiam
Witam Szanownych Kolegów!
Posiadam Forda Mondeo MK4 2011 HB (polift). Zakupiłem nowy, dedytkowany zestaw Westfalia z automatycznym hakiem. Generalnie wszystko działa, ale jest niestety jeden istotny problem - jak mniemam z modułem haka westfalii. Otóż, moduł powoduje u mnie zakłócenia w szynie CAN co skutkuje rozładowaniem akumulatora. Zauważyłem (monitorując przez dłuższy czas pobór prądu z akumulatora), że po jakimś czasie moduł haka Westfalii wzbudza pozostałe urządzenia podpięte do CANa powodując skokowy pobór prądu i w konsekwencji rozładowanie akumulatora. POnadto interference z innymi modułami powodują, że np. mam utrudnione korzystanie z modułu BT/VC - problem z parowaniem telefonu.
Czy ktoś z kolegów zetknął się może z podobnym problemem? A może ktoś ma jakiś pomysł co może być powodem takiego zachowania?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Boro1234 31-05-2019, 07:39 Krisow podaj jaki masz moduł haka. Ja u siebie montowałem nowy zestaw westfalii 307455 z modułem jak na zdjęciu i wszystko jest ok.
metmusic 12-06-2019, 21:34 A ja mam pytanie który z tych numerów jest do kombi a który do HB/Sedan?
1. Numer OE: BS7J-19D528-AA (nr Westfalia: 307 326)
2. Numer OE: 7S7J-19D528-BA (nr Westfalia: 307 311)
Mam dwie takie kule, jednej muszę się pozbyć, a hak jeszcze nie zamontowany... i nie wiem którą zostawić ;) Widać że ewidentnie jedna z nich jest krótsza. Wydawało mi się, że dłuższa (BS7J-19D528-AA) jest do kombi - zweryfikowane u jednego z forumowiczów, który ma fabrycznie w kombi polift ale zacząłem mieć wątpliwości przeczesując różne aukcje gdzie niby od kombi ale chyba te krótsze. Również chyba nie ma się chyba co za bardzo sugerować numerem Westfalia bo do kombi trafiłem na aukcjach też 307 455 oraz 307 335 (zmieniają się z czasem) ale właśnie miałem wrażenie że są krótkie :/ No i sam już nie wiem.
Kombi a krótka (tak przynajmniej mi wygląda): https://allegro.pl/oferta/mondeo-mk4-kombi-hak-holowniczy-wypinany-westfalia-8107716975
HB krótka: https://www.ebay.co.uk/itm/GENUINE-WESTFALIA-FORD-MONDEO-HATCH-2007-2014-QUICK-RELEASE-DETACHABLE-TOW-BAR-/253455673185
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=104659&stc=1&d=1560371625
Boro1234 14-06-2019, 14:58 Witaj metmusic. Sprawdziłem u siebie bo mam hak do hatchbaka na stanie (do sprzedania jakby był ktoś zainteresowany numer 307311 z wiązką) i jest to numer z końcówką BA (jest to kula krótsza) i po drugiej stronie ma wybity numer 307311 (czyli do jakiego haka pasuje).
Mam również w swoim aucie zamontowany hak westfalii o numerze 307455 (kombii) i na kuli jest wybity numer 307455.
Kula do kombii jest dłuższa a to wynika z budowy ramy haka który dla wersji kombii ma mocowanie kuli przesunięte wgłąb auta - czyli automatycznie kula musi być dłuższa. W przeciwnym wypadku kula była by zaraz za zderzakiem.
metmusic 14-06-2019, 15:19 Dzięki. Tak, już doszedłem do tego w praktyce. Przymierzyłem krótszy od hb do kombi i nie podszedł :) I numery tez się zgadzają z tym co napisałeś. Jedyne co to numery Westfalli czyli te 307 311 itp zmieniały się na przestrzeni lat i kilka pasuje do tego samego modelu auta. Ale generalnie wszystko się zgadza.
W związku z czym chętnie kupię kule od kombi ;)
charlie188 11-07-2019, 11:23 Witam. Żeby podłączyć hak potrzebuje wpiąć się do tylnych lamp. Szukam schematu kolorów kabli. Może ktoś pomóc?
ruszmar82 22-11-2020, 17:57 Witam mam zamontowany oryginalny hak ford mondeo kombi. Zginęła mi kula. Czy posiada ktoś na zbyciu sama końcówkę kule mocowana na 2 śruby? . Rozstaw śrub 6cm. Chętnie kupie. Pozdrawiam
metmusic 22-11-2020, 20:18 Tu może Ci być ciężej dostać odpowiedź bo wątek dotyczy odpinanego haka
ruszmar82 23-11-2020, 09:10 Witam mam zamontowany oryginalny hak ford mondeo kombi. Zginęła mi kula. Czy posiada ktoś na zbyciu sama końcówkę kule mocowana na 2 śruby? . Rozstaw śrub 6cm. Chętnie kupie. Pozdrawiam
W uzupełnieniu mojego wcześniejszego wpisu, dziś sprawdziłem numery na haku, na tej belce zamontowanej na aucie i jest to Westfalia 307 325 oraz druga naklejka to Ford 307 316, jak na wstępnie potrzebuję do tego kulę :)
|