Zobacz pełną wersję : Pomocy-!!!! Swieci sie kłódka z Autem na Konsoli !!!
Witam i prosze wszytskich o pomoc, moze jest juz gdzies to opisane,ale zdenerwowany jestem ;/
Wracalem z trasy Fiesta podam rok jest to 2005 1,3 Duratec. i nagle skazowka od obroto mierza spadla na zero a silnik slychac bym na normalnych obrotach,
wiec zjechalem na pobocze... zgasilem Silnik i sprobowalem odpalic auto... nie dalo sie zaczela swiecic kontrolka kłodka z Autem jak wlaczylem zaplon... mrugala, rozrusznik nie odpowiadal, na konsolioli nie wystwietlalo przebiegu..., No wiec zamknolem auto pilotem otworzylem i to samo...
zostawilem je na 15 minut... i zapalilo wszytsko jest ok
ale co to sie stalo???
bez przyczyny nie mogl sie modul rozprogramowac na chwile, albo zablokowac..???;
Pomocy....!!!
Hiopilita 04-03-2006, 15:42 Przypuszczalnie to jakiś błąd komputera. Proponuje jechać do ASO niech sprawdzą pamięć błędów. Ja mam fieste 2006 i mam też problem z elektroniką tzn obrotomierz w czasie pracy zaczyna zaniżać obroty, aż do np 500 przy jezdzie ponad 100km/h. Jedyną radę jaką znalazł ford jest wymiana całego zespołu zegarów.
Dziekuje... jeszcze zobacze instalacje elektryczna.
ale thx za odpowiedz..
Hiopilita 04-03-2006, 19:39 Co do instalacji elektrycznej to wpływ mogłyby mieć niefabrycznie zamontowane elementy, a nawet radio które może mieć jakiś wpływ na elektronike pojazdu. Miałem taki przypadek w Fiacie gdzie ASO zamontowało radio co omal nie doprowadziło do pożaru.
Auto jest Sciagniete, mialo uszkodzona maske blotnik i zderzak i chyba komputer..
Nie podałeś informacji, która tu jest istotna.
Małe srebrna skrzynka przy akumulatorze,
zamieniła się w maszynę losującą :D
Bez podłączenia pod WDS'a nic nie zdziałasz.
Odżałuj trochę kasy na ASO i będziesz
wiedział czy masz szukać kompa, wiązki,
czy może to jakaś zwykła banalna awaria.
PS. Silnik został na obrotach bo był napędzany przez koła, mimo utraty zapłonu.
Moze mi ktoś objaśnić co oznacza kontrolka kłódka z autem ?
To kontrolka immo. Miga po wyłączeniu zapłonu.
To kontrolka immo. Miga po wyłączeniu zapłonu.
Skolmi, wiem ze kontrolka ale co dokladnie oznacza? Czy tylko miga przy wlaczaniu zaplonu ?
Prosze o szybką odpowiedz : )
Cytat z fabrycznej instrukcji obsługi samochodu:
"Układ unieruchamiania silnika stanowi ochronę przed kradzieżą uniemożliwiającą rozruch silnika kluczykiem z nieprawidłowym kodem.
Układ włącza się automatycznie po wyłączeniu zapłonu. Lampka kontrolna w zestawie wskaźników zaczyna migać. Pojazd jest elektronicznie zabezpieczony przed kradzieżą.
Włączenie zapłonu wyłącza układ, o ile prawidłowo został rozpoznany kod kluczyka. Lampka kontrolna w zestawie wskaźników zapali się na około 3 sekundy, a następnie zgaśnie.
Jeżeli lampka kontrolna nie gaśnie lub zaczyna migać z dużą częstotliwością, oznacza to, że układ wciąż jest włączony, a uruchomienie silnika nie będzie możliwe. Należy wówczas wyjąć kluczyk, a następnie ponowić próbę.
Jeżeli pojazd nie daje się uruchomić, oznacza to, że w układzie pojawił się błąd. Należy niezwłocznie sprawdzić układ u Autoryzowanego Dilera Forda."
Mam nadzieję, że pomogłem:)
:D :D immo, czyli immobiliser :)
przypuszczam, że trochę inaczej rozszyfrowałeś skrót, sorki :)
|
|