Zobacz pełną wersję : Pomocy-!!!! Swieci sie kłódka z Autem na Konsoli !!!

kolekkk
04-03-2006, 01:44
Witam i prosze wszytskich o pomoc, moze jest juz gdzies to opisane,ale zdenerwowany jestem ;/
Wracalem z trasy Fiesta podam rok jest to 2005 1,3 Duratec. i nagle skazowka od obroto mierza spadla na zero a silnik slychac bym na normalnych obrotach,
wiec zjechalem na pobocze... zgasilem Silnik i sprobowalem odpalic auto... nie dalo sie zaczela swiecic kontrolka kłodka z Autem jak wlaczylem zaplon... mrugala, rozrusznik nie odpowiadal, na konsolioli nie wystwietlalo przebiegu..., No wiec zamknolem auto pilotem otworzylem i to samo...
zostawilem je na 15 minut... i zapalilo wszytsko jest ok
ale co to sie stalo???
bez przyczyny nie mogl sie modul rozprogramowac na chwile, albo zablokowac..???;
Pomocy....!!!

Hiopilita
04-03-2006, 15:42
Przypuszczalnie to jakiś błąd komputera. Proponuje jechać do ASO niech sprawdzą pamięć błędów. Ja mam fieste 2006 i mam też problem z elektroniką tzn obrotomierz w czasie pracy zaczyna zaniżać obroty, aż do np 500 przy jezdzie ponad 100km/h. Jedyną radę jaką znalazł ford jest wymiana całego zespołu zegarów.

kolekkk
04-03-2006, 16:00
Dziekuje... jeszcze zobacze instalacje elektryczna.
ale thx za odpowiedz..

Hiopilita
04-03-2006, 19:39
Co do instalacji elektrycznej to wpływ mogłyby mieć niefabrycznie zamontowane elementy, a nawet radio które może mieć jakiś wpływ na elektronike pojazdu. Miałem taki przypadek w Fiacie gdzie ASO zamontowało radio co omal nie doprowadziło do pożaru.

Skolmi
04-03-2006, 20:13
Auto jest Sciagniete, mialo uszkodzona maske blotnik i zderzak i chyba komputer..

Nie podałeś informacji, która tu jest istotna.
Małe srebrna skrzynka przy akumulatorze,
zamieniła się w maszynę losującą :D
Bez podłączenia pod WDS'a nic nie zdziałasz.
Odżałuj trochę kasy na ASO i będziesz
wiedział czy masz szukać kompa, wiązki,
czy może to jakaś zwykła banalna awaria.

PS. Silnik został na obrotach bo był napędzany przez koła, mimo utraty zapłonu.

kujol
01-10-2006, 23:19
Moze mi ktoś objaśnić co oznacza kontrolka kłódka z autem ?

Skolmi
02-10-2006, 08:14

To kontrolka immo. Miga po wyłączeniu zapłonu.

Skolmi
02-10-2006, 08:14

To kontrolka immo. Miga po wyłączeniu zapłonu.

kujol
02-10-2006, 15:34
Skolmi, wiem ze kontrolka ale co dokladnie oznacza? Czy tylko miga przy wlaczaniu zaplonu ?
Prosze o szybką odpowiedz : )

pro75
02-10-2006, 18:01
Cytat z fabrycznej instrukcji obsługi samochodu:

"Układ unieruchamiania silnika stanowi ochronę przed kradzieżą uniemożliwiającą rozruch silnika kluczykiem z nieprawidłowym kodem.

Układ włącza się automatycznie po wyłączeniu zapłonu. Lampka kontrolna w zestawie wskaźników zaczyna migać. Pojazd jest elektronicznie zabezpieczony przed kradzieżą.
Włączenie zapłonu wyłącza układ, o ile prawidłowo został rozpoznany kod kluczyka. Lampka kontrolna w zestawie wskaźników zapali się na około 3 sekundy, a następnie zgaśnie.

Jeżeli lampka kontrolna nie gaśnie lub zaczyna migać z dużą częstotliwością, oznacza to, że układ wciąż jest włączony, a uruchomienie silnika nie będzie możliwe. Należy wówczas wyjąć kluczyk, a następnie ponowić próbę.

Jeżeli pojazd nie daje się uruchomić, oznacza to, że w układzie pojawił się błąd. Należy niezwłocznie sprawdzić układ u Autoryzowanego Dilera Forda."

Mam nadzieję, że pomogłem:)

Skolmi
02-10-2006, 18:14
:D :D immo, czyli immobiliser :)
przypuszczam, że trochę inaczej rozszyfrowałeś skrót, sorki :)