Zobacz pełną wersję : zamiana opon 195 na 205
Hej !
Moj maszynka ma zimowki 195/65 R15, ale chcialbym zalozyc letnie o szerokosci 205 czy da sie na te felgi to wcisnac, prosze o wypowiedz kogo kto wie.
do tego silnika jaki masz opony 205/15/55 są zalecane w książce serwisowej a czy wejdą na twoje felgi tego nie wiem. własnie takie sprzedaję więc jeśli chesz zajrzyj na moje allegro http://www.allegro.pl/item90266212_aluf ... ratis.html (http://www.allegro.pl/item90266212_alufegi_15_ford_4x108_opony_kierunkow e_gratis.html) pozdrawiam
ravmenvip 04-03-2006, 17:23 nie powinno byc problemu. ja mam letnie 205/55 na 15 z ozeta, a w zime mam wsadzone 195/65. spoko mozesz przezucac i szerokiej drogi!!!
Hmm skoro macie doswiadczenie z szeryszmi oponkami to przy okazji spytam: jak sie ma spalanie przy zmianie na szersze?? (mialem 195/50 a chcialbym zalozyc 205/60) ?? Czy na 205 u Was wiecej Wam pali ??
teoretycznie powinno wiecej spalać ... ale czy to wykryjesz???... tego nie wiem bo różnica w sumie nie jest porywająca :) nawet jak bedą różnice to nie powinny byc duże
Jeśli chodzi o spalanie to aż tak wielkiej róznic nie ma.
Ja w zimie mam 185/65R15 i spalanie ok 5,7 l/100km :)) ,
a latem mam 225/50R16 i spalanie wzrasta średnio o jakieś 0,5-1,5 l/100km.
Także tragicznej różnicy nie ma ale zato jaki wygląd.
Dodam, że to diesel :wink: .
Pozdrawiam
mialem 195/50 a chcialbym zalozyc 205/60) ??
jesli chodzi o szerokosc to tak jak napisal ,artzly, za mala roznica zebys odczul. a napewno odczujesz w zakretach ze lepiej sie klei :) tylko widze ze namieszales w profilu opony :!: ;)
Ja w zimie mam 185/65R15 i spalanie ok 5,7 l/100km ,
a latem mam 225/50R16 i spalanie wzrasta średnio o jakieś 0,5-1,5 l/100km.
tu juz jest duzy przeskok. duzo wieksze opory toczenia. i jest jak widac wyrazna roznica w spalaniu na dodatek roznica jest wieksza niz podaje,szogun7, gdyz auto latem mniej pali
,pluto, smialo laduj 205 tylko zmniejsz profil pewnie w aucie slabszym byloby to bardziej odczuwalne ale Ty nie masz sie co martwic. chyba ze zaszalejesz na 235 :D
to troche rozwinmy temat..
... jakie papcie najszersze da sie wcisnac na stalowe felgi forda 6Jx15x49,5
i drugie pytanie, jakie najszerze kapcie macie w MK1 i Mk2 co nie wystaja poza nadkola :)) bez zadnych przerobek
Hmm z tym namieszaniem to nie wiem chyba chodzilo o te oponki 205/60 ?? Bo letnie mam 195/50 i trzepie na nich okropnie i myslalem nad wyzszym profilem no i szerokosci chcialem ciut dolozyc:D Stad 205/60 a takie przeciez sa tylko nie wiem czy takie maja byc czy jednak mniejszy profil przy tej szerokosci ... wazny zakup wiec sie dopytuje :D
hmmm tak sie zastanawiam czy tak sobie mozna te oponki zamieniac:
195/50,a 205/60 to przecież znacząca róznica w wysokości opony!!!
97,5 mm a 123mm to ponad 2,5cm na "jednej"wysokości wiec ogolnie na całym kole ponad 5cm
a to chyba juz bedzie miało odbicie we wskazanich
195/50,a 205/60 to przecież znacząca róznica w wysokości opony!!!
Tak sobie założyłem, że piszecie o 15' i wychodzi różnica 4,7%, drugie założenie to, że chodzi o przejście ze 195 na t adrugą. To oznacza, że na liczniku masz 100 km/h a w rzeczywistości 95,3 km/h
źródło obliczeń http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
Ja mam wprawdzie felgi 16 tki ale tez ta sama szerkosc tzn 6 cali i mam wrzucone 215-tki.
jakie papcie najszersze da sie wcisnac na stalowe felgi forda 6Jx15x49,5
http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=5436 tu jest tabela doboru opon do felg
Hmm z tym namieszaniem to nie wiem chyba chodzilo o te oponki 205/60 ??
namieszales. gdyz jak sie zwieksza szerokosc opony lub/i wielkosc felgi to sie zmniejsza profil o odpowiedni procent zeby uniknac badz miec jak najmniejsze przeklamanie licznika.
ravmenvip 06-03-2006, 19:57 teoretycznie powinno wiecej spalać ... ale czy to wykryjesz???... tego nie wiem bo różnica w sumie nie jest porywająca :) nawet jak bedą różnice to nie powinny byc duże
święta racja. też tak uważam max 0,5l ale to nie jest dla mnie wyczuwalne.
Odwiedzilem servis opon, dowiedzialem sie ze na moje 6 calowki do mondeo, gora mozna zalozyc opone szeroka na 205 bo szersza (myslalem o 215) moze przycierac.
mariusz774 07-03-2006, 16:45 z samej jazdzie niepowinienes czuc jakiejs specjelniej ruznicy (oprucz wiekrzego szumu)..wiem jednak ze jak ja wymienilem z koleji na mniejsze oponki na zime ,to ABS czasciej szalal(poprostu glupial)...nawet na suchej nawierzchni....pozdrawiam
mialem 195/50 a chcialbym zalozyc 205/60
Wejdz na strone http://www.opony.interia.pl i tam masz tabele zamienników.To co tu podajesz jest błedne.Przy szerszej oponie profil powinien być niższy,nie 60 a 45 lub 40.
ravmenvip 07-03-2006, 18:20 mialem 195/50 a chcialbym zalozyc 205/60
Wejdz na strone http://www.opony.interia.pl i tam masz tabele zamienników.To co tu podajesz jest błedne.Przy szerszej oponie profil powinien być niższy,nie 60 a 45 lub 40.
Zgadzam się - jak to koło będzie wyglądało przy 205/60?-jak balon. 195/50 to standardowy wymiar-i jest ok- a jak dajesz szersze to musza byc węższe - walory wygladu. a jak masz jeszcze ładne alusy to chodzi o to aby je wyeksponowac. niski laczek i duzy alum - to jest to!!
duch07, ravmenvip, chlopaki to juz bylo powiedziane :688:
ravmenvip 08-03-2006, 06:00 duch07, ravmenvip, chlopaki to juz bylo powiedziane :688:
o walorach wygladu i estetyce koła? sory ale nie doczytalem sie. pozdrawiam.jestem fanem tuningu a tam liczy sie wyglad i przyczepnosc a nie spalanie :672:
a jak dajesz szersze to musza byc węższe - walory wygladu
musza byc ale tu nie chodzi o wyglad tylko o przeklamanie i upchanie tego w nadkolu. efekt estetyki jest efektem ubocznym czyli podrzednym....
ravmenvip 09-03-2006, 09:33 a jak dajesz szersze to musza byc węższe - walory wygladu
musza byc ale tu nie chodzi o wyglad tylko o przeklamanie i upchanie tego w nadkolu. efekt estetyki jest efektem ubocznym czyli podrzednym....
kazdy ma swoj wlasny poglad. ja uwazam inaczej wole wyglad niz przeklamanie. z upchaniem masz racje moze byc niekiedy problem.
Według mojej mądrej książki mondi do 2000r 195/60 R15, 205/50 R15 i 205/50 R16
Zdecydowalem sie na Firestone FHSZ80 195/60 R15 bo te sa standardowe i w miare tanie 257zl/sztuka. Ocenki tez maja niezle i opinie wytrzymalych. A jak sie bedzie jezdzic to napisze. Pozdrawiam
A jak sie zapatrujecie na oponki uzywane, pytanie raczej do uzytkownikow starszych fordow ?
TREBOR75 10-03-2006, 07:44 Ja mam używki i spoko. Kupuje najcześciej u wulkanizatora.
Jeżeli chodzi o opony letnie, to jeżdże właściwie tylko na używkach. staram się, żeby kupować kompletami po 4szt. i w dobrym stanie, i nie kupuję koreańskich wynalzków tylko staram się znaleźć oponki "wyższej klasy". No i nie narzekam. Co dwa sezony zmieniam, (w zimie obowiązkowo zimówki), ale na nasze drogi nie kupię nowych gum, bo serce by mi pękło. Może jak ktoś lubi szaleńczą jazdę to wart zainwestować w nówki, na moje w miarę spokojne jeżdżenie po tych asfaltowych wybojach - napewno nie warto. I jak kupuję, to raczej gdzieś, gdzie odrazu zakładają- wtedy jest w cenie i odrazu można sprawdzić co i jak.
Dokladnie ja tak samo, wulkanizator wraz z zalozeniem i wywazeniem, nie moze sie nic stac, a szybko nie jezdze :)
|