Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Regularnie rozładowujący się akumulator

mondek
16-10-2010, 19:37
Witam,
średnio raz na miesiąc mój Mondek potrafi mnie nie miło zaskoczyć. Dokładniej mówiąc przynajmniej raz w miesiącu daje o sobie znać rozładowany akumulator. Co więcej auto jest eksploatowane codziennie i nie stoi na parkingu dłużej niż 12-15 h.
Wystarczy go odpalić na kablach i zrobić nim niedużą rundkę żeby powrócił do normalnego działania. Ostatnio zrobiłem nim trasę 800 km i 3-4 dni później padł aku... Teraz pytanie co sprawdzać... Pojemność akumulatora? Ładowanie? Czy mamy tu jakiś problem z nierozłączającym się przekaźnikiem, modułem?
Dziwi mnie to że dzieje się to w podobnych odstępach czasowych od 4-5 miesięcy
pozdrawiam

Alecki
16-10-2010, 20:24
Masz grzane / wentylowane fotele?

Pozdrawiajka,
Alek

mondek
16-10-2010, 22:27
niestety nie... Czytałem na temat przetartego przewodu, ale uznałem ze mnie to nie dotyczy. Posiadam tylko płynną elektryczną regulacje....

grafmarr
18-10-2010, 08:56
Taka sytuacja wymaga natychmiastowej interwencji. W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić tzw. jałowy pobór prądu przez instalację elektryczną samochodu (przy normalnym zamknięciu samochodu z uzbrojonym alarmem). W drugiej kolejności stan akumulatora (możliwe, że jest uszkodzony). W trzeciej sprawność systemu ładowania akumulatora w samochodzie.
U mnie, pomimo bogato wyposażonej elektrycznie wersji, 3-letni akumulator nie sprawia żadnych problemów. Nawet po 3-tygodniowej przerwie urlopowej auto uruchomiłem bez problemu.

Piksel
23-10-2010, 15:50
Może zostawiasz kluczyk w stacyjce na dłuższy okres np. na noc, kiedy autko stoi w garażu??

spth
23-10-2010, 16:58
Witam !
Najczęsciej spotykanym urządzeniem, które rozładowuje akumulator jest alarm i radio. Weź miernik, odłącz plusa, ustaw na ampery i podłącz miedzy klemę i słupek akumulatora. Dobrze będzie gdy ciągnie max. do 100 mA. Wystarczy pobór 0,5 A i na drugi dzień akumulator zgon.
pozdro

Piotrbmw
23-10-2010, 21:34
ja obstawiam centralny zamek:)potrafi sie zaciac jeden silownik i po bateri.Pozdrawiam:)

mondek
23-10-2010, 21:53
Piksel nigdy nie zostawiam kluczy w aucie;) Jest on zawsze zamykany na noc.
spth radio wykluczam, ze względu na to że takie same objawy miałem przy fabrycznym, a teraz przy nawigacji, aczkolwiek pobór prądu zmierzę.
Piotrbmw ciekawa teoria... Tylko ciężka do sprawdzenia. Też stawiam na to że musi się zacinać jakiś siłownik bądź coś się nie rozłącza, w końcu dzieje się to raz na jakiś czas i to po krótkim postoju.... Niby po godzinie mondeo powinno samo odciąć zasilanie...

Piotrbmw
24-10-2010, 10:24
Piotrbmw ciekawa teoria... Tylko ciężka do sprawdzenia. Też stawiam na to że musi się zacinać jakiś siłownik bądź coś się nie rozłącza, w końcu dzieje się to raz na jakiś czas i to po krótkim postoju.... Niby po godzinie mondeo powinno samo odciąć zasilanie...
musiaLbys nie zamykac auta przez jakis czas zeby sie przekonac czy to to:)

mondek
24-10-2010, 11:09
a czy taki błąd wyjdzie po podłączeniu pod kompa? Bo wiesz, czasami auto muszę zamknąć- szczególnie jak gdzieś wyjeżdzam i nie mam dostępu do garażu...

Piotrbmw
24-10-2010, 21:21
a czy taki błąd wyjdzie po podłączeniu pod kompa? Bo wiesz, czasami auto muszę zamknąć- szczególnie jak gdzieś wyjeżdzam i nie mam dostępu do garażu...

tego to nie wiem:(

krzyST200
25-10-2010, 08:00
pierwsze copowinies zrobić to jechać na test akumulatora i ładowania który kosztuje 10zł i trwa 3min. bo możesz mieć uszkodzony akumulator. alternator raczej nie bo objawy byłyby podczas jazdy a nie postoju. jak akum okaż się ok. to wtedy musisz zacząć szukać "złodzieja" prądu jak napisał "spth" lub oddać woza do elektyka...niech się bawi :)

marekpz
25-10-2010, 11:41
W Mondeo MK4 jeśli chodzi o rozładowanie aku to problemy były z nagrzewnicą paliwa:

Nie można uruchomić silnika lub rozrusznik się nie obraca; cykl nagrzewnicy na paliwo działającej na postoju jest tak zaprogramowany, że powoduje rozładowanie akumulatora

Mondeo 2007.5 (02/2007–) - z nagrzewnicą na paliwo działającą na postoju

Data produkcji: 01.02.2007-13.09.2010
Kod produkcji: 7K-AB
Zakład montażowy: Gandawa

(smax i galaxy to też dotyczy)

Jeśli klient zgłasza, że nie można uruchomić silnika lub że rozrusznik się nie obraca, prawdopodobne przyczyny to:

• czas cyklu nagrzewnicy na paliwo działającej na postoju zaprogramowany tak, że powoduje rozładowanie akumulatora

• oprogramowanie nagrzewnicy na paliwo działającej na postoju włącza pompę wodną dodatkowej nagrzewnicy działającej na postoju po wyłączeniu zapłonu, powodując rozładowanie akumulatora

• strategia szybkiego rozgrzewania modułu kontrolującego działanie instalacji elektrycznej (GEM) powodująca rozładowanie akumulatora

W celu usunięcia tego problemu należy zainstalować zmienione oprogramowanie nagrzewnicy. Może to również wymagać aktualizacji modułu GEM. W pojazdach wyprodukowanych od 15.03.2010 (kod AS) nie jest konieczna aktualizacja modułu sterującego układami nadwozia (BCMii).

polaff
25-10-2010, 11:44
W Mondeo MK4 jeśli chodzi o rozładowanie aku to problemy były z nagrzewnicą paliwa:

Nie można uruchomić silnika lub rozrusznik się nie obraca; cykl nagrzewnicy na paliwo działającej na postoju jest tak zaprogramowany, że powoduje rozładowanie akumulatora

Mondeo 2007.5 (02/2007–) - z nagrzewnicą na paliwo działającą na postoju

Data produkcji: 01.02.2007-13.09.2010
Kod produkcji: 7K-AB
Zakład montażowy: Gandawa

(smax i galaxy to też dotyczy)

Jeśli klient zgłasza, że nie można uruchomić silnika lub że rozrusznik się nie obraca, prawdopodobne przyczyny to:

• czas cyklu nagrzewnicy na paliwo działającej na postoju zaprogramowany tak, że powoduje rozładowanie akumulatora

• oprogramowanie nagrzewnicy na paliwo działającej na postoju włącza pompę wodną dodatkowej nagrzewnicy działającej na postoju po wyłączeniu zapłonu, powodując rozładowanie akumulatora

• strategia szybkiego rozgrzewania modułu kontrolującego działanie instalacji elektrycznej (GEM) powodująca rozładowanie akumulatora

W celu usunięcia tego problemu należy zainstalować zmienione oprogramowanie nagrzewnicy. Może to również wymagać aktualizacji modułu GEM. W pojazdach wyprodukowanych od 15.03.2010 (kod AS) nie jest konieczna aktualizacja modułu sterującego układami nadwozia (BCMii).

sugerujesz, że każde mondeo MKIV ma coś takiego jak nagrzewnica paliwa?

marekpz
25-10-2010, 12:11
Może źle napisałem, to jest dodatkowa nagrzewnica, a nie nagrzewnica podgrzewająca paliwo. Czy każde ma, to kurcze nie wiem :( ale jak pisze "dodatkowa" to myślę że chyba nie każde

polaff
25-10-2010, 12:18
Może źle napisałem, to jest dodatkowa nagrzewnica, a nie nagrzewnica podgrzewająca paliwo. Czy każde ma, to kurcze nie wiem :( ale jak pisze "dodatkowa" to myślę że chyba nie każde

tak się domyślałem, że chodzi o coś na kształt webasto...

jvc
27-10-2010, 18:48
Myślałem że mnie ten temat nie dotknie, a tu samohód postał 4 dni i dziś w piaty dzień zonk ,zero prądu :( . Samochód stał w nieogrzewanym garażu, wprawdzie aku ma już 3 lata, ale pierwszy raz mam taki problem, no może poza tym ze wcześniej wystarczyło się pobawić radiem nawet 10 minut przy wyłączonym silniku i już wywalało komunikat o rozładowanym aku, ale odpalał zawsze. Teraz się ładuje ,a jutro sprawdzam z moim elektrykiem jego kondycję i pobór prądu gdy wszystko jest wyłączone jak i na włączonym samym alarmie.

polaff
27-10-2010, 19:12
Myślałem że mnie ten temat nie dotknie, a tu samohód postał 4 dni i dziś w piaty dzień zonk ,zero prądu :( . Samochód stał w nieogrzewanym garażu, wprawdzie aku ma już 3 lata, ale pierwszy raz mam taki problem, no może poza tym ze wcześniej wystarczyło się pobawić radiem nawet 10 minut przy wyłączonym silniku i już wywalało komunikat o rozładowanym aku, ale odpalał zawsze. Teraz się ładuje ,a jutro sprawdzam z moim elektrykiem jego kondycję i pobór prądu gdy wszystko jest wyłączone jak i na włączonym samym alarmie.

ja odebrałem nowe auto z salonu w grudniu 2009 (więc mniej niż 3 lata) i w lutym 2010 po 3 dniach postoju - tylko ford pomoc było w stanie odpalic mi auto.

jvc
30-10-2010, 15:32
No i jestem po wymianie akumulatora, ogólnie jak zwykle w fordzie nie jest to takie proste, stary do tej pory nie chce się naładować, jest na jakieś 70% sprawny, trochę szybko bo wytrzymał tylko 3 lata, ale w sumie to diesel.Wymieniłem na Boscha silver S5 czy coś takiego, oryginalny ma 80 ah ten ma 74 ah,ale myślę że wystarczy, mierzyliśmy z elektrykiem pobór prądu , tyle że przy wyłączonym alarmie i centralnym, wyszło 0,05 - 0,06 A, czyli ponoć dobrze, spróbuje jeszcze zmierzyć przy włączonym alarmie i centarlnym ,ale myślę że w moim przypadku winny był po prostu aku. :)

kcieslik
15-03-2011, 20:03
Witam,
średnio raz na miesiąc mój Mondek potrafi mnie nie miło zaskoczyć. Dokładniej mówiąc przynajmniej raz w miesiącu daje o sobie znać rozładowany akumulator. Co więcej auto jest eksploatowane codziennie i nie stoi na parkingu dłużej niż 12-15 h.
Wystarczy go odpalić na kablach i zrobić nim niedużą rundkę żeby powrócił do normalnego działania. Ostatnio zrobiłem nim trasę 800 km i 3-4 dni później padł aku... Teraz pytanie co sprawdzać... Pojemność akumulatora? Ładowanie? Czy mamy tu jakiś problem z nierozłączającym się przekaźnikiem, modułem?
Dziwi mnie to że dzieje się to w podobnych odstępach czasowych od 4-5 miesięcy
pozdrawiam

Znajomy miał podobny problem i u niego była to wina alarmu.
teraz mam identyczy problem....
Alarm został całkowicie zdeinstalowany, oryginalny akumulator został wymieniony, ASO zrobiło przegląd elektryki (sprawdzało akumulator i pobór prądu powiedzieli że wszystko działa jak należy)
No i teraz nie mam pojęcia za co się zabrać. Dodam że ostatnio problem ustąpił na kilka miesięcy i już się cieszyłem że mam spokój... niestety od dwóch miesięcy wrócił i co około 2 tygodnie muszę odpalać go z kabli.
Czasami upływ prądu jest na tyle duży że wystarczą 4 godziny żeby nie dało się już odpalić samochodu.
Z tego co poczytałem to zostaje już tylko do sprawdzenia czy nie blokuje się mechanizm zamykania drzwi. A może macie jeszcze inne sugestie?

Pawelo79
15-03-2011, 20:14
Masz dołożony Hak????

leszcz
15-03-2011, 20:15
Znajomy miał podobny problem i u niego była to wina alarmu.
teraz mam identyczy problem....
Alarm został całkowicie zdeinstalowany, oryginalny akumulator został wymieniony, ASO zrobiło przegląd elektryki (sprawdzało akumulator i pobór prądu powiedzieli że wszystko działa jak należy)
No i teraz nie mam pojęcia za co się zabrać. Dodam że ostatnio problem ustąpił na kilka miesięcy i już się cieszyłem że mam spokój... niestety od dwóch miesięcy wrócił i co około 2 tygodnie muszę odpalać go z kabli.
Czasami upływ prądu jest na tyle duży że wystarczą 4 godziny żeby nie dało się już odpalić samochodu.
Z tego co poczytałem to zostaje już tylko do sprawdzenia czy nie blokuje się mechanizm zamykania drzwi. A może macie jeszcze inne sugestie?

A masz grzane zadki ?
jak masz to sprawdz kable pod siedzeniem ponoć potrafią się przetrzeć i robią zwarcie i ako siada

kcieslik
15-03-2011, 20:18
brak haka i grzanych foteli.
Najgorsze jest to że wszystkie sugestie jakie pojawiły się na forum sprawdziłem albo wyklyczyłem.
Pozostaje już chyba tylko spradzenie ryglowania drzwi... może tam się coś zacina i trzeba podpiąć amperomierz i kilka razy zamknąc otworzyć drzwi.
mondek - poradziłeś sobie z problemem?

Pawelo79
15-03-2011, 20:34
a co masz "dokładanego" poza fabryką?? nie sadzę że to fabryczna instalka sie sper...

horm
15-03-2011, 23:59
Zdecydowana większość użytkowników aut kompletnie nie wie jak użytkować akumulator.
Jednym z największych głupot i błędów to:
Ładowanie akumulatora zbyt dużym prądem przy głębokim rozładowaniu.
Jeśli ktoś ma rozładowany akumulator 700A to max prostownik 7A a nie 12 bo będzie lepiej. Lepiej jednak ładować mniejszym np. 4 - 5A a do reanimacji akumulatora użyć 2,5 - 3,5A.
Jeśli ktoś ładuje przez noc 12A prostownikiem baterię, niech nie dziwi się potem że ma ją 3 lata i już padła.
Zgoła najgorszym działaniem które opisał nam kolega z problemem ładowania, był fakt podpięcia aku na krótko i dalsza jazda autkiem. Jeśli pojechał sobie do pracy kilka kilometrów, potem postój i znów kilka kilometrów, zarżną akumulator.
Nie ma nic gorszego dla baterii jak chwilowy prąd ładowania kilkuset amperów. Ładunki rozkładają się w górnej części płyt, dolna zaś pozostaje dalej nienaładowana. Powoduje to zniszczenie akumulatora. Prawidłowo kolega po odpaleniu kablami auta powinien jak najszybciej wypiąć ją i ładować możliwie długo malutkim prądem w celu rozłożenia ładunków we wszystkich celach na wszystkich płytach równomiernie. Jeśli tego się nie zrobi to generalnie najpóźniej następnej zimy bateria padnie.
Pozdrawiam.

kcieslik
16-03-2011, 08:04
a co masz "dokładanego" poza fabryką?? nie sadzę że to fabryczna instalka sie sper...

sęk w tym że teraz to już nic nie mam dołożonego. Jeszcze jakiś czas temu był alarm, ale profilatycznie został usunięty i nie wrócił do autka. Miałem nadzieję że podobnie jak u znajomego problemy ustąpią.

adamko72
21-03-2011, 08:20

Pozdrawiajka,
Alek

Nie kumam, czyżby niewyłączenie grzania foteli przed wyłączeniem silnika powodowało rozładowanie aku? To z "automatu" wyłączenie silnika nie powoduje wyłączenie wszystkich innych zbędnych urządzeń?

horm
21-03-2011, 08:30
adamko a przepatrzyłeś już całą instalację, wyjmując pojedyńczo wszystkie bezpieczniki i przekaźniki? Wtedy by ci wyszło co bierze lewy prąd. jeśli tak jest.
Sam immobiliser bierze prąd około 0,01A. Pisałeś że wszystko przepatrzyłeś. Musiałeś coś pominąć.

Alecki
21-03-2011, 15:14
Nie kumam, czyżby niewyłączenie grzania foteli przed wyłączeniem silnika powodowało rozładowanie aku? To z "automatu" wyłączenie silnika nie powoduje wyłączenie wszystkich innych zbędnych urządzeń?

W Autoświecie opisywali przypadek Mondeo, w którym przecierająca się wiązka od grzanych foteli powodowała rozładowywanie aku.

Pozdrawiajka,
Alek

donpedro60
21-03-2011, 19:11
Sterowanie fotela znajduje sie w fotelu i tam zawsze dochodzi prad nawet po wylaczeniu silnika i wylaczenia kontaktu.Tak samo jak do radia,lusterek itd,itp.

Krzysztoff
22-03-2011, 11:24
Witam,

Kolega Mondek przedstawił na forum problem w październiku ubiegłego roku.
Rozumiem, że dyskusja się tutaj toczy, a problem do tej pory pewnie został jakoś rozwiązany....
Ciekawe pozostaje tylko jak ?
Podejrzewam, że winny był sam akumulator i pomogła jego wymiana.

Pozdrawiam

mondek
22-03-2011, 19:22
witam,
jako że ostatnio czasu nie miałem żeby zaglądnąć na forum to już aktualizuje temat.
Problem nie ustąpił. Wymieniłem aku na nowy ale po jakimś czasie problem powrócił.
Teraz jestem umówiony z serwisem na aktualizacje softu, oprogramowania.
Nie wykluczają też problemu ze wspomnianą w temacie nagrzewnicą paliwa.
W przyszłym tygodniu dam Wam znać na czym się skończy
pozdrawiam

kcieslik
25-03-2011, 12:16
Mój samochód został odstawiony do elektryka. Od poniedziałku tam stoi i jak narazie elektryk mówi że wszystkie pomiary są idealne. Akumulator w pełni sprawny i brak upływności.
Może Mondek przyniesie jakieś dobre wieści bo ja powoli się poddaję.

mondek
26-03-2011, 13:19
kcieslik, u mnie było identycznie, ładowanie idealne i wszystkie pomiary też. Nagrzewnica paliwa sprawna, więc wymienili samo oprogramowanie... Czy to coś da? Nie wiem, zobaczymy po czasie,ponoć w jakimś c-maxie z tym samym problemem pomogło

kcieslik
30-03-2011, 10:54
Gdzie wgrywałeś oprogramowanie?

Oby nowa wersja oprogramowania rozwiązała problem.
Daj znać za jakiś czas czy wreszcie masz kłopot z głowy.

marekpz
30-03-2011, 11:48
Pisałem Wam o tym 2 strony wcześniej.
Powinna pomóc sama zmiana oprogramowania nagrzewnicy
Po zmianie oprogramowania oraz aktualizacji modułu Gem macie:

skrócony całkowity czas cyklu nagrzewnicy FFPH w kategoriach absolutnych i między dwoma uruchomieniami silnika (FFPH)

• wszechstronne monitorowanie stanu naładowania akumulatora podczas korzystania z nagrzewnicy FFPH (FFPH)

• wyłączenie strategii szybkiego rozgrzewania

• wyłączenie pompy wodnej dodatkowej nagrzewnicy działającej na postoju po wyłączeniu zapłonu

• maks. czas działania skrócony z 60 minut do 30 minut w jednym cyklu zapłonu

• Włączenie funkcji "Dod. nagrzewnica włączona" po 20 sek. od uruchomienia silnika

Problem dotyczy również s-max/galaxy więc chyba o s-maxa Ci chodziło

kcieslik
08-04-2011, 14:54
Dziś rozwalił mnie serwis Forda (Ursyn Car).
Umówiłem się z diagnostą na wgranie nowego SW, specjalnie wydrukowałem kompet informacji z forum żeby mu pokazać o co chodzi....

No i okazuje się że w Fordzie nie wiedzą jak sprawdzić czy wspominana nagrzewnica jest zainstalowana. To znaczy według nich trzeba rozbierać samochód i sprawdzać czy fizycznie coś takiego jest zainstalowane.
Serwic twierdzi że jest to tylko opcja która nie zawsze występuje w mondeo.

Teraz pytanie czy znacie jakieś miejsce w Warszawie lub okolicach gdzie będzie bardziej ogarnięty serwis, taki który będzie w stanie zmierzyć się z tematem?

andres76
08-04-2011, 20:32
witam może być i były problemy z oprogramowanie modułu BCMii i zestawu wskaźników czyli błąd oprogramowania czasami różne cuda się działy włącznie z wymianą informacji pomiędzy modułami i błędnym wskazaniami informacji na zestawie ,czy jest zamontowana nagrzewnica czy nie warto jest wgrać najnowsze oprogramowanie ,odnośnie wyładowanego akmulatora to był błąd w oprogramowaniu tej nagrzenicy ja miałem jeszcze inne przypadki mondeo ,s-max ,galaxy te same układy i moduły pierwszy był wadliwy moduł bluetooth , w innych przypadkach były problemy z przełącznikem świateł nie wiem czy masz alarm orginalany czy coś dołożonego jak jest to najpierw to spróbuj odłączyć

nowy focus fajne zdięcia

http://wszystkoofordcompany.blogspot.com/

Kowalu
15-05-2011, 18:03

Mam podobny problem i własnie obawiam sie ze w koncu wogóle nie uruchomie auta dlatego mysle nad wymianą aku i tu mam takie pytanie, czy u Ciebie po wymianie wszystko wróciło do normy? i czy po odłączeniu starego akumulatora i podłączeniu nowego wszystko działa poprawnie czy trzeba cos jeszcze oprócz radia programowac?

jvc
15-05-2011, 18:37
Jak na razie od października jest spokój czyli 7 miesiąc, samochód ostatnio często stoi po 4-5 dni i odpala od razu, nic nie trzeba programować po odłączeniu, ja nawet radia nie musiałem bo mam Chińczyka ;)
Stary aku nie padł całkowicie, stoi jako rezerwowy,czasem go doładowuję, w razie problemów sie przyda, elektryk twierdzi że jest sprawny ,ale nie ma już pełnej mocy.
Ja kupiłem bosch silver S5 74AH - chyba takie ma oznaczenia...aa no i próbowałem dwa inne ,ale nie wchodziły wymiarami,albo były za małe lub za duże, ten był najdroższy ,ale w sumie nie żałuję :)

Kowalu
16-05-2011, 07:01
Ile dałes za tego Bosha? Mój aku własnie jest na wykonczeniu bo wystarczy ze posłucham radia z pół godz i wszystko sie wyłącza a na conversie sie wyswietla ze bateria rozładowana. Tez chce kupic cos lepszego zeby miec spokój.

jvc
16-05-2011, 07:37
Coś koło 360zł kosztował w tamtym roku

Kowalu
16-05-2011, 09:58
Dzieki. Jeszcze sie zorientuje w cenach w UK ale wątpie zebym kupił taniej niz w PL

Alecki
16-05-2011, 10:35
wystarczy ze posłucham radia z pół godz i wszystko sie wyłącza a na conversie sie wyswietla ze bateria rozładowana.

U mnie tak jest od około dwóch lat. Kiedyś słuchałem radia przy włączonym teście wskaźników, by kontrolować napięcie aku. Chyba przy 11,5V pojawi się komunikat, że "bateria rozładowana" i radio zgasło.

Często tez pokazuje mi się ten komunikat, gdy mam włączone ogrzewanie postojowe.

Jednak od pierwszego pojawienia się komunikatu auto przetrwało dwie zimy bez najmniejszych problemów w zapalaniu.

jvc
16-05-2011, 13:36
Ty masz benzynkę tam trochę mniej prądu potrzebne jest do rozruchu i aku mniej cierpi ;)

kcieslik
27-05-2011, 15:47
Nie chciałbym zapeszać ale po wymianie oprogramowania na najnowsze problem z rozładowanym akumulatorem jak narazie się nie pojawił.
I oby się nie pojawiał :)

Dzięki wszystkim za pomoc.

adamko72
11-07-2011, 11:20
Czy po dłuższym postoju auta można podładować akumulator prostownikiem do akumulatorów bezobsługowych bez rozłączania klem?. W którymś post-cie przeczytałem iż jest to niezalecane, a sam w ASO widziałem że podłączyli. Tak trochę mam mętlik a nie chcę czegoś przez nieuwagę zepsuć. Dzięki za info i pomoc. Pozdrawiam

jvc
11-07-2011, 20:57
A co za problem odpiąć jedną klemę ? Akurat jedną jest łatwo... ;)

kopydleusz
12-07-2011, 15:38
tylko po rozłączeniu klemy trzeba programować szybki, wbijać kod do radia i pewnie coś jeszcze

Kowalu
12-07-2011, 22:24
Przecież JVC napisał że
nic nie trzeba programować po odłączeniu, ja nawet radia nie musiałem bo mam Chińczyka
To co chcesz jeszcze programowac?

kopydleusz
13-07-2011, 09:10

nie wszyscy mają chińczyka?

Kowalu
13-07-2011, 10:21
On pisał tylko o radiu ze nawet nie musi wbijac kodu bo ma chinski sprzęt. W Twoim przypadku to tylko kod do radia potrzebny i nic wiecej. Co do programowania szyb (jesli wogóle jest to konieczne) polega na opuszczeniu i podniesieniu wszystkich szyb, dla niektórych moze to trudne ale wiekszosc powinna sobie poradzic;)

keisim
14-07-2011, 14:46
Zgodnie z dokumentem Forda, do którego kiedyś się dokopałem... po odpięciu akumulatora należy wykonać krótką procedurę polegająca na utrzymywaniu silnika na odpowiednich obrotach przez okreslony czas. Trzymam ją wydrukowaną w schowku i po każdym odłączeniu aku wykonuję ale... nie wiem czy dużo daje i czy ktoś poza mną z niej korzysta ;)

Czy po dłuższym postoju auta można podładować akumulator prostownikiem do akumulatorów bezobsługowych bez rozłączania klem?. W którymś post-cie przeczytałem iż jest to niezalecane, a sam w ASO widziałem że podłączyli...
Jeżeli masz "cywilizowany" prostownik z kontrolą napięcia ładowania to nic nie ma prawa się stać. W czasie jazdy działa alternator, który też doładowuje aku i to niemałym prądem... ważne aby napięcie w instalacji nie wzrosło powyżej poziomu akceptowalnego przez elektornikę pokładową. Przyjmuje się, że nie powinno przekraczać 14,4V, moża więc podejrzewać, że gdy prostownik nie ma regulacji/kontroli napięcia ładowania i przywali 18 czy 20V to coś padnie ;)
Ja korzystam z prostownika impuslowego (bez tradycyjnego transformatora) z regulacją maksymalnego prądu łądowania (2-4-6-8A) i kontrolą napięcia ładowania . Kiedy napięcie osiąga 14,4V prąd ładowania zaczyna płynnie maleć. Ma wyświetlacz LED, na którym wskazuje aktualne napięcie aku lub prąd łądowania, zapłaciłem za nieco ca. 300zł. ASO korzysta zwykle z porządnych prostowników a niektóre procedury wymagają doładowywania aku w trakcie ich wykonywania, np. wgrywanie IDSem nowych kalibracji do sterowników.

Andraszi
24-08-2011, 23:12
Witam
Najpierw opis przypadku:
Dwa tygodnie temu w trakcie trasy do Chorwacji z rodzinką, miałem podpiętą navi przenośną do gniazda zapalniczki oraz w bagażniku podpięta była lodówka. Wcześniej chodziło jeszcze dvd dla dziecka na gnieździe pasażerów ale przed zdarzeniem (o którym niżej) zostało ono odłączone. Ponadto chodziło radio oraz działała firmowa dotykowa navi ford blaupunkt nx.
Nagle tuż przed Zagrzebiem przy prędkości 120 km/h przygasł convers oraz navi i zaczęły mi latać wszystkie wskazów na zegarach w górę i w dół, migały dane na conversie oraz zaczął migać wyświetlacz navi nx. Po zatrzymaniu się oraz odłączeniu navi przenośnej i lodóki oraz po wyłączeniu silnika po ponownym odpaleniu znowu wsazówki góra i dół, błędy w odczycie temp. zewnętrznej, migający przebieg itp. Kontynuowałem jazdę i w pierwszym momencie wskazówka prędkościomierza nie reaguje (zatrzymała się na 80 km/h) podobnie jak nie reaguje wskazówka obrotomierza. Wskazówka temperatury silnika na poziomie zero. Po kilku kilometrach i po paru ponownych samoczynnych obrotach wskazówek zegarów wszystko wróciło do normy - oprócz wkazówki temperatury silnika (ciągle zero) oraz wskazań temperatury zewnętrznej (minus 95 stopni). Po kolejnych 700 km temeratura zewnętrzna miała już prawidłowe odczyty i jedynie ciągle temp. silnika wskazówka na zero.
Po dojechaniu na miejsce samochód stał 5 dni po czym musiałem go przestawić. No i kaplica. Akumulator padł. Wcześniej nie było z nim jakichkolwiek problemów. Podładowałem go na prostowniku i zostawiłem odłączoną klemę. Przed drogą powrotną zapiąłem klemę i w trasę. Dojechałem szczęśliwie do domu a i wskaźnik temp. silnika już działał poprawnie. Nie było już żadnych błędów odczytów ani ruchów wskazówek ani dziwnego zachowania conversa lub navi. Wszytsko działało. (poza tym, że w drodze powrotnej wyskoczył mi komunikat "wymiana oleju" a tuż przed wyjazdem na wakacje olej był wymieniany).
Podobno tuż przed opisaną wyżej wariacją czuć było przez sekundkę dziwny zapach z konsoli przedniej - nos żony, ja nic nie czułem.
Aktualnie auto jest u elektryka i podobno znaleziono że pobór mocy szedł z jakiegoś modułu komfortu. Co to jest? Ale podobno dalej minimalnie pobór jest za wysoki. Poszukiwania nadal trwają.
Zatem koledzy mam pytania. Czy ktoś z was miał takie przeboje? Jak sądzicie co to może być? Czy też np. opisywane niżej przetarte kable od grzanych siedzeń? Czy zdarzały się jakieś przeciążenia na gniazdach? (ale to byłoby dziwne bo przecież po to są żeby np. na trzech coś chodziło!!!). Może to wina lodówki (słyszałem że strasznie obciążają układ). Czy i tu może pomóc nowe oprogramowanie? Niżej mowa jest o jakimś module BCMii??

Jak sądzicie? Proszę o pomoc i wszelkie sugestie!!!

Andraszi
31-08-2011, 16:24
Problem rozwiązany. Podobno bezpiecznik od gniazda zapalniczki był za duży i prąd szedł bezpośrednio na układy no i przepaliło jakąś małą część (moduł). Koszt oryginalej części 100 zł. Teraz wszystko już ok. Akumulator trzyma, wskaźniki działają poprawnie i błędy udało się skasować.

robas77
31-08-2011, 23:16
Witam
W moim przypadku podczas wyjazdu nad Bałtyk (w ubiegłym tygodniu) autko po trzech dniach postoju odmówiło posłuszeństwa. Kompletne ciemności. Podpięcie zewnętrzenego akumulatora też nie pomogło bo pojawił się na conver-sie alarm "Imobilaizer aktywny" i rozrusznik wogóle nie reagował. Laweta i serwis Forda w Szczecinie. Tam okazało się iż podobno problemem były błędy w oprogramowaniu od zasilania deski roadzielczej. Wgrali nowy program, aku podładowali i jak na razie wszystko w pożądku, jak długo zobaczymy. Poobsewuję parę tygodni i dam znać

taxman
05-09-2011, 13:52
Witam,
Jakie maksymalne rozmiary może mieć akumulator do naszego modelu Mondka? ASO zaproponowało mi akumulator Forda 80Ah o wymiarach 315x175x175. Natomiast w konfiguratorze Varty wyskakuje mi akumulator o rozmiarach 278x175x175. Chciałbym kupić mocniejszy akumulator z uwagi na zamontowane ogrzewanie postojowe - jednak te mają z reguły wysokość 190. Czy tak wysoki akumulator zmieści się w mocowaniu?

jvc
05-09-2011, 14:14
Zmieniałem jakiś czas temu ,ale z tego co pamiętam przymierzaliśmy ze 3 sztuki bo między innymi na wysokość nie wchodziły większe, wyszło że musiałem wziąść najdroższy boscha :D w sumie teraz jestem zadowolony .Chyba jednak nie wejdzie wyższy.

taxman
07-09-2011, 08:45
Wczoraj wymieniłem akumulator na nowy (Varta Silver 85Ah) - sprzedawca sporo się natrudził, żeby wyjąć i zamontować nowy akumulator, gdyż dostęp jest wyjątkowo utrudniony. Maksymalna wysokość akumulatora to jedynie 175, co powoduje, że mocniejsze akumulatory, które są wyższe (190 i więcej) po prostu się nie mieszczą.

czarnys
12-11-2011, 10:04
Taka sytuacja wymaga natychmiastowej interwencji. W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić tzw. jałowy pobór prądu przez instalację elektryczną samochodu (przy normalnym zamknięciu samochodu z uzbrojonym alarmem). W drugiej kolejności stan akumulatora (możliwe, że jest uszkodzony). W trzeciej sprawność systemu ładowania akumulatora w samochodzie.
U mnie, pomimo bogato wyposażonej elektrycznie wersji, 3-letni akumulator nie sprawia żadnych problemów. Nawet po 3-tygodniowej przerwie urlopowej auto uruchomiłem bez problemu.

Od niedawna u mnie tai sam problem i cytowane rzeczy zostały sprawdzone u elektryka i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Auto jednak od jakiś 2 miesięcy 4 razy odmówiło posłuszeństwa i to tylko po 1 dniowym postoju w garażu z temperaturami grubo powyżej zera. Gdzie teraz szukać pomocy lub co sprawdzać?

Pavlik
16-11-2011, 17:51
Witam!
Właśnie jestem po diagnozie akumulatora (daje tylko 350A prądu rozruchowego, ale o dziwo jeszcze kręci, choć raz kiedyś tak z oporem, a ponadto w conversie wyskoczył monit o słabej baterii). Szukam, czytam, pytam o akumulatory i dostaję 100 rożnych odpowiedzi, ale po mimo tego zdecydowałem się na Bosch S5 85Ah.
Mam do was kilka pytań:
1- Czy to możliwe, że oryginalny akumulator pada po 3 latach (no auto ma trochę bajerów, np. webasto, itp., ale to chyba i tak krótki żywot?)
2- Czy 85Ah nie będzie za dużo (ponoć opinia o niedoładowanym aku to już trochę taki mit, auta są dziś lepsze, akumulatory też, a alternatory forda znane są mechanikom ze swojej dużej sprawności, jak ten mój na przykład)
3- Czy prąd rozruchowy 800A nie zaszkodzi w jakiś sposób rozrusznikowi?
4- Tam gdzie diagnozowałem aku chcieli za tego boscha 650zł!, w sklepach internetowych są już od 410zł (na allegro nawet po 360zł), a w sąsiedniej miejscowości w normalnym sklepie (sprzedającym tylko akumulatory) po 380zł! czy możliwa jest taka duża rozbieżność w cenach akumulatorów? czym jest to podyktowane?

Pozdrawiam

salat
16-11-2011, 18:03
Od niedawna u mnie tai sam problem i cytowane rzeczy zostały sprawdzone u elektryka i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Auto jednak od jakiś 2 miesięcy 4 razy odmówiło posłuszeństwa i to tylko po 1 dniowym postoju w garażu z temperaturami grubo powyżej zera. Gdzie teraz szukać pomocy lub co sprawdzać?

A czy zostawiasz samochód w garażu zamknięty? Ja zauważyłem, że gdy samochód stoi niezamknięty to po weekendzie pokazał mi się komunikat o słabym aku. Gdy stoi zamknięty to spokojnie po tygodniu odpala bez komunikatów.

azet
19-11-2011, 21:57
jvc- tak dla pewności , bosch silver S5 74AH - tego można brać w ciemno ,nawet wysyłkowo ? wchodzi ? jest różnica beznzynka a diesel ? pytam się bo 4 rok się kończy niby chodzi ale jak pograło radio kilkanaście minut to wyświetlał komunikat o rozładowaniu ,a potem to wogóle radio się wyłączyło, mimo iż odpala dobrze ,może lepiej nie czekać na wykończenie do końca.... padnie w jak najmniej odpowiednim momencie ....

Pavlik
20-11-2011, 12:05
witam
Jestem po wymianie akumulatora. Bosch S5 85Ah pasuje idealnie, myślę, że podobnie może być z 74Ah, choć ten jest nieco krótszy (85-ka ma 315mm długości, a 74-ka 278 - pozostałe wymiary takie same 175x175mm), nie wiem, czy mocowanie da się przesunąć, żeby nie było luzu. Wprawdzie byłem przy montażu, ale temu mocowaniu się nie przyjrzałem. Na pewno trzeba zdjąć pokrywę filtra powietrza, inaczej się nie da - dostęp jest utrudniony. Aha, przy tym całym procesie trudno jest podtrzymywać napięcie (mi chcieli tak zrobić, ale gdzieś ktoś zawadził i odpięły się kable), dlatego warto zawczasu poszukać kodu do radia.
Kupowałem w sklepie, który ogłasza się na allegro. Tam cena była 380zł, a w sklepie... 500zł! Trochę zdziwiony mówię, że cena miała być inna, a oni, że skoro znalazłem ich na allegro, to dla mnie cena 380zł. Czyli wysokie marże mają, skoro potrafią tak cenami operować. Myślę, że zakup wysyłkowy nie jest jakoś ryzykowny, bo do sklepu te akumulatory też jakoś dowożą. Ale przelicz, czy nie warto podjechać osobiście (za cenę przesyłki masz paliwo do diesla na +-130km, czyli jak znajdziesz sklep w miejscowości do 65km, to warto samemu podjechać :)
Pozdrawiam
P.S. Za jakiś czas dam znać, jak sprawuje się nowy aku, tym bardziej, że często będę webasto używał..

darmodziej
20-11-2011, 12:15
przy tym całym procesie trudno jest podtrzymywać napięcie (mi chcieli tak zrobić, ale gdzieś ktoś zawadził i odpięły się kable), dlatego warto zawczasu poszukać kodu do radia.

Takie podtrzymanie robi się podając napięcie do gniazda zapalniczki.

azet
20-11-2011, 12:15
na allegro 325 + 30 albo 50 przesyłka probraniowa,jak nikt nie zgłosi jakichś zastrzeżeń chciałbym kupic w najbliższej przyszłości .

jak podaje sie napięcie do zapalniczki ?

ps.hehe jeżeli chodzi o paliwo, mam blisko do pracy, żeby mniej bolało zawsze tankuję gdy przejechałem ponad 200 km,wychodzi to... mniej boląco ,raz to mi się udało zatankować raz w miesiącu .

jvc
20-11-2011, 12:22
jvc- tak dla pewności , bosch silver S5 74AH
Tak taki mam, nie wiem jak jest w benzynie ,ale chyba nie potrzebujesz tak dużego ,możesz sprawdzić na ich stronie (choć mojego tam nie ma :D )
http://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.asp?idmodelu=13345&typ=1.6+Ti-VCT&pojemnosc=&rok=

darmodziej
20-11-2011, 12:29
jak podaje sie napięcie do zapalniczki ?

Bierze się taką wtyczkę, jak do zasilania różnych urządzeń z gniazda zapalniczki, do tej wtyczki podłącza się napięcie np. z akumulatora 12 V i tą wtyczkę wkłada się do gniazda zapalniczki. Oczywiście + do środkowego styku.

azet
20-11-2011, 12:31
może nie potrzebuję, ale czy większy to wada , czy po co przepłacać ? tak wiem zbyt duzy akumulator to nie dobry, około 10 % jest dopuszczalne, Twój to jest wiekszy o te 10 % ? jaki ja powinienem mieć w 1,6 ? na tej stronce podaja że-
12V 61Ah 600A L- BOSCH S5- cena i tak by była zblizona ... no i wymiar nie 278 a 242

jvc
20-11-2011, 14:45
A jaki masz teraz ?
Do benzyn ponoć nie ma sensu dawać zbyt dużych

azet
20-11-2011, 15:01
kurcze nie mam pojęcia jaki mam ,trudno tam zajrzeć....pisze z VIN że akumulator standardowy

jvc
20-11-2011, 16:22
60Ah moim zdaniem w zupełności wystarczy, większy nie zawsze znaczy lepszy ;)

mch12
20-11-2011, 17:23
Czy to możliwe, że oryginalny akumulator pada po 3 latach (no auto ma trochę bajerów, np. webasto, itp., ale to chyba i tak krótki żywot?)
Wydaje mi się że to nie możliwe( przy normalnej eksploatacji)
ja mam aku od nowości - a opcja jest full
niedawno go badałem miernikiem i wszystkie parametry są książkowe, bo myślałem że czas go wymienić na Vartę - bo podobno te są wkładane na pierwszy montać pod marką Forda
ale zaniechałem tego kroku przynajmniej na razie lub do pierwszej awarii

azet
20-11-2011, 18:46
od nowości ? 7 lat ? to narazie nie zmieniam, zobaczymy ....najwyżej u mechanika tylko sprawdzę

jvc
20-11-2011, 19:21
Niestety nasze mondki mają dosyć dużo elektroniki, mondek żyje swoim życiem nawet po zamknięciu ;) aku raczej nie wytrzyma więcej niż 4-5 lat max, mnie padł po 3 latach ,ale to diesel.
Tomgol coś miał z aku że jakieś błędy na kompie wychodziły przez to że był słaby o ile się nie mylę.

Pavlik
20-11-2011, 19:35
Wydaje mi się że to nie możliwe( przy normalnej eksploatacji)
Przed zakupem auto trochę stało, może to dobiło akumulator. Z tego co pisze JVC, nie jest to odosobniony przypadek. Elektronika robi swoje - grzane fotele, webasto, doświetlanie coming/living home, alarm, itp, itd.
Póki co, starą baterię zatrzymałem, sprawdzę po kilku dniach jak się ma, a jeżeli wyraźnie się osłabi, to ją oddam (zapłaciłem kaucję).
pozdro

salat
21-11-2011, 21:16
No i stało się. Aku dzisiaj rano rozładowany, samochód przekręcił kilka razy i pupa nie zapalił. Dziwne, że na komputerze nie pokazał informacji o słabym aku.

Odpaliłem na kable na noc podłączyłem prostownik zobaczymy co będzie dalej.

PS
Od soboty po południu stał do rana w poniedziałek, temperatura na plusie.

mch12
22-11-2011, 12:07
coś lipę macie z tymi aku koledzy w MK4

mario_p
22-11-2011, 12:36
Hejo, moja siostra w pasacie też miała problemy z aku i była to jej wina bo za często "bawiła" się webasto a potem jechała tylko parę km i aku po tygodniu padł.
Może tu tkwi problem?
pozdr

mch12
23-11-2011, 13:04
no tak ale webasto działa raczej na paliwo anie na prąd
no chyba że są to grzalki elekrtyczne to co innego

aurelio
27-11-2011, 01:14
Witam,
od kilku dni miałem problem z radiem Blaupunkt FX raz na jakiś czas niektóre przyciski przestawały być aktywne, regulacja głośności nie pokazywała zmiany. Pomagało wyłączenie silnika i zablokowanie drzwi na kilka minut.
Dzisiaj w czasie jazdy zwariowały liczniki łącznie z Conversem, wszystko zaczęło się samo przełączać pokazując jakieś kosmiczne wskazania "temperatura -99, przebieg 999999km", prędkościomierz na 240, obrotomierz przekręcił się na puste pole to samo z paliwem i temperaturą. Radio samoistnie włącza się i wyłącza.
Na całe szczęście mogłem dojechać do domu.

Ma ktoś pomysł co może być tego przyczyną? Wina akumulatora? odpala normalnie...

Pozdrawiam

Kipa
30-11-2011, 17:33
no tak ale webasto działa raczej na paliwo anie na prąd
no chyba że są to grzalki elekrtyczne to co innego

Spalając paliwo otrzymuje ciepło, ale aby je wtłoczyć do kabiny musi być włączony wentylator - na prąd. Proces wymaga czasu, więc zżera zimny akumulator w żaden sposób nie ładowany. Jeżeli po takim dogrzaniu jedziemy kilka kilemetrów i powtarzamy cykl, akumulator nie ma szans się naładować = śmierć AKU.

mch12
01-12-2011, 09:30
Spalając paliwo otrzymuje ciepło, ale aby je wtłoczyć do kabiny musi być włączony wentylator - na prąd. Proces wymaga czasu, więc zżera zimny akumulator w żaden sposób nie ładowany. Jeżeli po takim dogrzaniu jedziemy kilka kilemetrów i powtarzamy cykl, akumulator nie ma szans się naładować = śmierć AKU.
może i racja,
ja nie mam tego problemu bo pracy mam 25km jedno stronę

Krzysztoff
01-12-2011, 11:34
Witam,

Jeśli czas dojazdu lub odległość jest zbyt krótka (tzn. np. 2 km lub tylko 8-10 min. jazdy) to rzeczywiście akumulator nie zdąży się naładować.
Bilans energetyczny w przypadku nowych modeli samochodów jest jednak taki, że akumulator powinien się naładować.
Silnik wentylatora pobiera znacząco mniejszy prąd niż np. oświetlenie (światła mijania (H4) przód to conajmniej 2 x 40W = 80 W plus pozycyjne, plus pozostałe odbiorniki).
Warto sprawdzić alternator i regulator...

Pozdrawiam

Kipa
01-12-2011, 23:31
Silnik wentylatora pobiera znacząco mniejszy prąd niż np. oświetlenie (światła mijania (H4) przód to conajmniej 2 x 40W = 80 W plus pozycyjne, plus pozostałe odbiorniki).

Tylko w tedy gdy ich używasz masz włączony silnik i nie zasilasz ich z akumulatora, a przy dodatnim bilansie energerycznym jeszcze ten akumulator ładujesz - więc to inna bajka.

W mondeo nawet tego nie zrobisz, ale jak w moim Tico zapomniałem wyłączyć światła mijania, to zwykłe zakupy w sklepie wystarczyły, aby nie odpalił rozrusznikiem.

Pavlik
01-02-2012, 19:23
witam!
Mam pytanie odnośnie ładowania akumulatorów.
Mój właśnie nie dał rady odpalić auta, czemu się nie dziwię, bo jest wprawdzie nowy (2 miesiące, Bosch S5 85Ah), ale mamy teraz straszne mrozy (-15), a przez ostatni tydzień mało jeździłem i na krótkie odcinki notorycznie używając webasto). Kupiłem więc sobie ładowarkę z mikroprocesorem (Cetek MXS 5.0), ale czytając instrukcję mam pewien dylemat:
- którego programu używać (pytanie dla użytkowników tego prostownika)?
- czy konieczne jest podpięcie minusa pod masę, czy można pod klemę na aku? Czy chodzi w tym manewrze o to, żeby nie dopuścić do iskrzenia w okolicy akumulatora (ze względu na wodór)? Czy ma to jakieś inne uzasadnienie?
pozdrawiam

avix
01-02-2012, 23:50
witam!
Mam pytanie odnośnie ładowania akumulatorów.
Mój właśnie nie dał rady odpalić auta, czemu się nie dziwię, bo jest wprawdzie nowy (2 miesiące, Bosch S5 85Ah)

to ciekawe bo ja także kupiłem bosha silver z tym że S4 74Ah i niestety podobne objawy jak przy "starym" akumulatorze czyli pierwsze 1-2 tygodni super potem coraz słabiej, martwi mnie wysokie napięcie ładowania 14.8V-15.1V i np obserwuję wahania w świeceniu lampki wewnętrznej, podejrzewam że regulator lub alternator kończą swój żywot :(

co do twojej ładowarki to jak odłączysz pierw z kontaktu a potem z aku to żadnego iskrzenia nie będzie na pewno więc spokojnie niema się co cackać

zwyczajny39
09-02-2012, 16:29

Pozdrawiajka,
Alek

U mnie są grzane fotele i nie rozładowuje aku .. często przyczyna rozładowujących się aku jest spowodowane przez radio czasami wystarczy że pogra 30 minut i zong ..

driko111
12-06-2012, 10:33
Witam,
chciałbym reaktywować wątek dot. rozładowywania akumulatora bo zmienił sie on w porady na temat jaki akumulator zastosować w Mondeo.
Ale do rzeczy, w moim mondeo dzisiaj zdażyło się już trzeci raz, że akumulator rozladował się do przysłowiowego "0" po ok. 8h od wyłączenia silnika. Nie dało się nic włączyć, ani świateł pozycyjnych, ani radia. po prostu tak jak by nie było akamulatora. Wcześniej podobne objawy były ok. 1 miesiaca temu. W ciągu miesiaca samochód eksploatowany tak jak zawsze, w międzyczasie stał w garażu bez uruchamiania ok. 5 dni i zapalił bez najmniejszego problemu, zimą pomimo siarczystych mrozów też nie było żadnych problemów z odpaleniem. Objawy pojawiły sie po raz pierwszy na początku kwietnia i od razu w sposób drastyczny do całkowitego rozładowania aku, wcześniej nie było żadnych objawów takich jak utrudniony rozruch czy jakieś komunikaty na wyświetlaczu. Czy ktoś z Was ma skuteczne rozwiązanie tego problemu.
Mondeo 2.0 tdci, 6b manual z odpalaniem bezkluczykowym + convers

jvc
12-06-2012, 10:39
Niech elektryk sprawdzi Ci pobór prądu po 30 minutach postoju samochodu.

driko111
12-06-2012, 16:53
Niech elektryk sprawdzi Ci pobór prądu po 30 minutach postoju samochodu.

Po ok. 2min.od zgaszenia silnika i zamknięciu drzwi centralnym zamkiem pobór prądu był na poziomie 0,12A także duży nie był ale tak jak pisałem wcześniej problem pojawia się "nagle" po ok. 6-8h od wyłączenia akumulator jest wyładowany do zera i zdaża się to raz na jakiś czas (ostatnio miesiąc temu). Wcześniej jak mondi stał w garażu kilka dni nie jeżdżony to odpalił od pierwszego obrotu.

automati
12-06-2012, 17:45
Mk4 mają chyba duży pobór prądu z urządzeń na postoju. Dzisiaj po 10 minutach czekania pod sklepem przy włączonej dmuchawie na 5 i radiu, na conversie wyświetlił się komunikat "Akumulator rozładowany", a wcześniej ponad godzinę jeździłem, więc powinien być doładowany.

Kowalu
12-06-2012, 18:02
Bo nie jest rozładowany tylko przy spadku napięcia ponizej jakiejs tam wartosci rozłacza wszystko i wywala komunikat po to właśnie zebys go do konca nie rozładował i żebys mógł bez problemu uruchomic silnik. Mój aku sprawdzany 100% sprawny a mimo wszystko czasami wywala mi ten komunikat ale nigdy nie zdarzyło mi sie zeby rozrusznik nie zakręcił

jvc
12-06-2012, 18:04
Sprawdź po 30 minutach wtedy gdy się wszystko wyłączy, z tego co pamietam to pobór powinien być w granicach 0,05A ,jeżeli jest dużo większy to trzeba szukać gdzieś lewego prądu...

adam131
12-06-2012, 23:44
Najlepiej najpierw sprawdź akumulator. Może już jego czas nadszedł:(

MaXyM
28-06-2012, 14:00
wlasnie kupilem mk4 2009. 100km, przeglad w serwisie, po wystawieniu z serwisu nawet nie otworzyl zamkow. niby aku. ale pomiar aku jest ok: 700A

zrobilem 260 km i na drugi dzien auto znowu nie odpalilo. po naladowaniu aku, mierzylismy go i jest ok. ladowanie - jest 14.4. po wylaczeniu i zamknieciu auta pobor 0.14A. po jakims czasie (sprawdzilem po godz) pobor 0.01A.

moze to byc jednak aku? czy moze jakas losowo pojawiajaca sie usterka? czytalem o jakichs silownikach zamkow ale nie wiem jak to sprawdzic. imo zamek powinien odbijac w razie problemu.
byla tez mowa o jakims dodatkowym podgrzewaniu. ale nie wiem czy chodzino pogrzewanie paliwa czy webasto. nie wiem jak sprawdzic czy cos takiego mam. :(

edit: wg decodera vin, nie mam podgrzewania rzadnego

woytex2
01-07-2012, 17:39
Dzis spotkał mnie ten sam problem , auto stalo 2 dni, a w miedzy czasie byłem posprzatac w samochodzie i bez odpalania pograla muzyka z 15 min i z godzine był otwarty bagaznik .5 dni temu odebrałem auto z aso ponieważ miało przygode (naprawiali bezgotówkowo) ogólnie od stłuczki do odebrania samochodu mineło 2 miesiace ... mozliwe ze 2 miesiace stania zabiły akumulator? najgorzej obawiam sie ze cos spierdo... tzn żle podłączyli
i moze byc jakies zwarcie :/ dodam że kotrolka rozladowany aku pojawiła mi sie nastepnego dnia po stłuczce i jak jechałem na holu na awaryjnych zgasla navi ..

aha

teraz przed tym nagłym rozladowaniem zaden komunikat o rozladowanym aku sie nie pojawił ...

jvc
01-07-2012, 17:45
mozliwe ze 2 miesiace stania zabiły akumulator?
Jak najbardziej możliwe.

darmodziej
01-07-2012, 19:17
A swoją drogą, to jak trzymają auto dwa miesiące, to powinni akumulator podładowywać.

petrus1
01-07-2012, 19:24
W numerze 25 Auto Świat z 18.06.2012, był test Forda Fiesty. Największą bolączką samochodu było rozładowywanie się akumulatora. Jak się okazało, wadliwym urządzeniem powodującym rozładowanie był moduł głosowego wybierania numerów telefonicznych. Po wymianie gwarancyjnej problem ustał. Może w Mondeo (wersje z takim wyposażeniem), problem również leży po stronie tego modułu?

woytex2
01-07-2012, 19:27
A swoją drogą, to jak trzymają auto dwa miesiące, to powinni akumulator podładowywać.

tego sie nikt z nas nie dowie jak było naprawde...

mam multimetr ktos wie jak zmierzyc te ampery podpiac sie miedzy kleme a aku pod plus ? tym jednym kabelkiem czerwonym ? czy dwoma?
czy ten czarny pod minus akumulatora ?
(zielony jestem)

darmodziej
01-07-2012, 20:00
Rozłącz jedną klemę od akumulatora i pomiędzy tą klemę, a zacisk akumulatora włącz miernik, jeden kabel do zacisku, drugi do klemy. Nie włączaj żadnych odbiorników, również drzwi muszą być zamknięte, żeby nie świeciło się oświetlenie wewnątrz. Miernik ustaw na początek na zakres rzędu 2-5 A i stopniowo zmniejszaj go, do czasu, aż uzyskasz wskazanie.

woytex2
01-07-2012, 20:50
Ok dzieki darmodziej , u mnie na mierniuku jest 200m 20m i 10A niema 2 czy 5 A

darmodziej
01-07-2012, 21:00
To zacznij od 10A.

woytex2
01-07-2012, 21:03
Jeszcze jedno pytanie 30 minut musi stac , żeby sie wszystko powyłączało wiec musze otworzyć maske zamknąc drzwi zamknąć centralnym wtedy włączy sie alarm. Zotwarta maska nie załączy sie alarm po chwili >:?

darmodziej
01-07-2012, 21:09
Pewno jest tam jakiś czujnik, który sprawdza, czy maska jest zamknięta. Zablokuj go w takiej pozycji, jak przy zamkniętej masce.

jvc
01-07-2012, 22:00
Zwykle jest to zwykły bolec, który trzeba wcisnąć.

MaXyM
01-07-2012, 22:01
Moze byc maska otwarta (przynajmniej u mnie). Ale wynik 0.01A uzyskuje sie po dluzszym czasie oczekiwania (ok pol godziny). Wczesniej po parudziesieciu sek od zamkniecia auta, pobor jest na poziomie 0.2A.
Trzeba poczekac az sie rozne moduly uspia.

woytex2
02-07-2012, 16:45
Wczoraj po tym jak nie chcial zapalić podlaczylem po kablach odpalil pojezdzilem , troche pochodził na wolnych ze 40 minut .Odstawiłem na miejsce i rano klapa , zawiozłem akumulator na stacje diagnostyczną i do jutra mają sprawdzic czy jest sprawny .Pan z aso w którym była naprawa bezgotówkowa twierdzi ,że niema opcji żeby mechanicy/elektrycy cos żle podłączyli ponieważ auto ma jakies zabezpieczenie i nie dzialał by rozrusznik gdyby było zwarcie ja mu na to ,że nie koniecznie musi być zwarcie itd i , że moge nawet kupic nowy akumulator chce tylko miec sprawne auto PAN z ASO łaskawie zgodził się ,że jesli to nie bedzie wina akumulatora to moge przyjechac z reklamacją w piątem miałem jechac z rodziną na wakacje , normalnie ręce opadają . Mi się jednak wydaje ,że w takim stopniu roz****... akumulator przy pogodzie 20stopni w nocy to chyba szansa 1 na 100

Aha i oczywscie zapytałem się czy ładowali go , powiedział ,że oni nie ładuja kumulatorów tylko odłaczaja kleme :>

jvc
02-07-2012, 16:55
W najgorszym wypadku kupisz nówke aku, kable , do bagażnika i na wczasy ;)
W razie problemów zawsze odpalisz...

darmodziej
02-07-2012, 17:15
W zimie, jak byłem w sanatorium i auto stało dwa tygodnie, to odłączyłem akumulator, zawsze to trochę prądu można zaoszczędzić.

woytex2
02-07-2012, 17:15
No tak tylko , że jesli to nie wina aku to musze wstawic samochod do aso :/ ogolnie to aso to najgorszy gnój tylko budynki i koszule maja ładne ...

woytex2
03-07-2012, 15:43
Podobno akumulator złom więc jest nadzieja , ze to nic powaznego .
Kupiłem dzis nowy , a jutro rano chwila prawdy ;)

karloss
03-07-2012, 23:30
Panowie u mojego ojca ostatnio było podobnie jak u Was. Co prawda auto odpala, ale wyraźnie słychać, że rozrusznik wolno kręci. Po ok. 30 minutach grania radia, info na conversie, że akku rozładowany. Przy okazji sprawdziłem, że podczas pracy radia (brak kluczyka w stacyjce) przekaźnik chyba R2 w skrzynce pod maską co kilkadziesiąt sekund się załącza. Prawdopodobnie jest to przekaźnik klimy, ale mogę się mylić. Dodam, że po naładowaniu aku, przekręciłem kluczyk w stacyjce do pozycji zapłon i wyłączyłem klimę. Po 3-4 dniach, akku nie wykazuje oznak rozładowania. Może w tym przekaźniku leży problem?

Kipa
04-07-2012, 12:43
Kolego, jeżeli auto było po stłuczce, to uszkodzenie akumulatora jest wielce prawdopodobne - właściwie to nic dziwnego.

woytex2
04-07-2012, 22:32
No i nowa bateria trzyma wiec stara była walnieta , niestety musiałem kupić za swoje . Ważne ze to nic gorszego i nie trzeba szukac prądopożeraczy :) , dzieki za rady i pozdrawiam koledzy :)

gregor75
05-07-2012, 06:22
Panowie u mojego ojca ostatnio było podobnie jak u Was. Co prawda auto odpala, ale wyraźnie słychać, że rozrusznik wolno kręci. Po ok. 30 minutach grania radia, info na conversie, że akku rozładowany. Przy okazji sprawdziłem, że podczas pracy radia (brak kluczyka w stacyjce) przekaźnik chyba R2 w skrzynce pod maską co kilkadziesiąt sekund się załącza. Prawdopodobnie jest to przekaźnik klimy, ale mogę się mylić. Dodam, że po naładowaniu aku, przekręciłem kluczyk w stacyjce do pozycji zapłon i wyłączyłem klimę. Po 3-4 dniach, akku nie wykazuje oznak rozładowania. Może w tym przekaźniku leży problem?

U mnie też ten przekaźnik-R2 , na wyłączonym zapłonie , co kilkadziesiąt sekund się załącza . Komputer nie pokazuje błędów .
Czy może być on przyczyną rozładowania aku ?
Pozdro

marcinh
20-09-2012, 12:03
Witam, odświeżę.....problem poważny a rozwiązania na razie brak...u mnie po wyłączeniu i włączeniu akumulatora jest prawidłowo, czyli 0,05A....ale po otworzeniu drzwi od razu skacze do 2A, następnie stopniowo spada ale co 60sek wraca do poziomu 2A właśnie.... Po jakimś czasie (chyba 10 takich cykli) pobór spada ale nie do 0,05 tylko 0,130A.... Jutro jadę do serwisu....

marcinh
21-09-2012, 18:16
Nic się nie dowiedziałem....W serwisie w Nysie nie potrafili dostać się do komputera... Mam im zawieść auto na kilka dni w przyszłym tygodniu, z tego co się dowiedziałem to mieli w planach wgrać nowy soft...W przyszłym tygodniu miałem również jechać do firmy "K-Sport" w Opolu na hamownię i ewentualnie poprawę mocy i teraz nie wiem czy odmawiać...? Czy serwis wyczyści ewentualnego chipa...? A może bez sensu jest teraz jechać do serwisu i potem na chipa..?

marcinh
24-09-2012, 07:52
Dodam tylko, prosząc o podpowiedz, że po otworzeniu tylnych drzwi prąd nie "skaczę"... Teraz mam nowy akumulator i normalnie odpala ale mechanik twierdzi, że przy takim poborze padnie za trzy miesiące...Jakieś pomysły dlaczego w serwisie nie potrafili podpiąć się do komputera....? U mnie w mieście pod "zwykły" komp. mechanik podpiął się bez problemu...?

zabigaj
24-09-2012, 09:20
ja tez sprawdzilbym rozrusznik bo jezeli robi jakie kolwiek zwarcie to bedzie rozladowywal akumulator to takze jest czesta przyczyna ze pada akumulator

marcinh
24-09-2012, 14:29
Jeszcze raz naświetlę swój problem, gdyż dzwoniłem do innego serwisu i tam po rozmowie z konsultantem wywnioskowałem, że to stan normalny, to co się dzieję z poborem prądu w moim aucie...Mianowicie po otworzeniu przednich drzwi samochód pobiera 1,2 ampera i spada ale co minutę znowu wskakuję na 1,2....? Po ok pół godzinie nie wskakuję już na 1,2 A ale zostaję na 130mA.....i taki jest jego prąd spoczynkowy.....Nie mam alarmu ani webasto...? Z tego co czytałem to wgranie na nowo oprogramowania rozwiązuję problem...?

marcinh
25-09-2012, 08:57
Auto odstawione do serwisu po raz drugi....Jaki jest dopuszczalny pobór prądu w czasie spoczynku...? U mnie po kilkudziesięcio minutowych szaleństwach po 1,2A spada do 133mA...?

jvc
26-09-2012, 07:14
U mnie tak jak pisałem na 3 stronie tego tematu pobór po 30 minutach jest 0,05 - 0,06 A.
Ale nie wiem jak to przeliczyć na Twoje 133 mA

darmodziej
26-09-2012, 07:17
0.05A to 50mA.

jvc
26-09-2012, 07:37
U mnie wspaniały bosch odmówił posłuszeństwa po 1,5 roku, po naładowaniu jest OK, ale teraz jako że mało jeżdżę pilnuję żeby co 3 miesiące go doładować. Co ciekawe oryginalny ,który był nadal żyje , co jakiś czas jest podładowywany i na zimę trafi do garażu jako rezerwa.

marcinh
26-09-2012, 17:20
Samochód w domu, wgrany nowy soft i zapewnienie, że auto jest w 100% sprawne, wszystko sprawdzone....Ale amperomierz pokazuje to samo...czyli po otwarciu drzwi -dziesięć cykli poboru prądu od 1,2 A do 0,2A następnie uspokojenie auta na pobór ok 0,1 A....? Ponoć jest to stan prawidłowy dla tego modelu...? Twierdzili, że mondeo, które stało obok miało identycznie... Mógłby ktoś sprawdzić czy też tak ma…? Że po otworzeniu drzwi władcza się taki pobór prądu przez 10 cykli..?

darmodziej
26-09-2012, 17:43
Mnie by mogła uspokoić informacja, co pobiera ten prąd, a nie twierdzenie, że tak ma być.

marcinh
26-09-2012, 20:16
Dzwoniłem do innego serwisu w Opolu i przez telefon również dostałem info, że to nic dziwnego w MK4....Auto ma pół godziny żeby się wyciszyć a pobór 100 mA w spoczynku to norma

Witek69
06-02-2013, 12:17
Mam pytanie czy akumulator rozładowuje się we wszystkich modelach czy np. tylko w automatach?
Zauważyłem, że w moim przypadku rozładowanie następuje kiedy nie zostawię samochodu w pozycji "park". Akumulator potrafi się wtedy rozładować w ciągu kilku godzin ale też nie zawsze.

kopydleusz
06-02-2013, 12:42
Mam manuala - akumulator nie rozładowuje się samoczynnie. Fabryczny wytrzymał 5 lat.

mirwol
06-02-2013, 18:24
Nie ma cudów, jak brak prądu w aku to gdzieś musi się podziać. Problem polega na tym, że nikt nie będzie monitorował auta przez 10 godzin (a należały). Serwisy nie mają takiego wyposażenia. Moim zdaniem tylko rejestracja poboru w długim czasie da odpowiedź.

SrebnaStrzała
06-02-2013, 20:22
Miałem to samo, uziemniło mnie w Szwecji. W jednym szwedzkim aso nie dali rady, dopiero w drugim sobie poradzili. Jutro Ci napisze co było przyczyną bo dziś nie mam czasu się rozpisywać.

felicjan-f1
06-02-2013, 22:23
Miałem opcje rozładowywania się aku w S-Max brata winnym był trefny moduł BT Voice control.Żarł prąd na potęgę w cyklach, ale żarł.Po odłączeniu jak ręką odjął.S-max rocznik 2009 2.0 TDCI. Jeden kolega już tu o tym wspomniał, ale jakoś bez echa.

SrebnaStrzała
07-02-2013, 13:05
Ok więc tak
Również miałem problem z rozładowującym się akumulatorem aż w końcu doszło do sytuacji że auto po tym jak stało 2 dni po prostu się rozładowało na amen. Cała sprawa miała miejsce na terenie Szwecji. Próbowali go odpalić z startera nie dało rady, ładowali aku też nie dało rady. Wymienili rozrusznik i auto zadziałało, ale następnego dnia znów ujrzałem informacje że aku jest rozładowany. Pojechałem do innego ASO i tam długo gawędzili co jest przyczyną. Okazało się że w spoczynku auto ciągnie sporo amperów na bezpieczniku od zegarów.
Przeprogramowali zegary i problem minął, napięcie znikło i już się nie rozładowywuje. Generalnie mechanik stwierdził że to cud bo on generalnie tylko wgrał nowe oprogramowanie. Powiedział że on nie wie czy to on to zrobił:D
Tak nawiasem Ford Assistance zaczyna się i kończy tylko na holowaniu auta potem radź se sam;]

Tu masz temat o tym:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169493&highlight=uziemnione

mirwol
07-02-2013, 19:58
Największy problem jest z modułami które mają różne cykle stand-by, np usypiają się i aktywują wg różnych procedur. Miałem alarm, który załączał test zabezpieczeń wg planu, ale również po np, obniżeniu napięcia w instalacji. Dzisiaj już chyba nikt nie wie, co dokładnie robią wszystkie moduły

karloss
09-02-2013, 17:21
Ok więc tak
Również miałem problem z rozładowującym się akumulatorem aż w końcu doszło do sytuacji że auto po tym jak stało 2 dni po prostu się rozładowało na amen. Cała sprawa miała miejsce na terenie Szwecji. Próbowali go odpalić z startera nie dało rady, ładowali aku też nie dało rady. Wymienili rozrusznik i auto zadziałało, ale następnego dnia znów ujrzałem informacje że aku jest rozładowany. Pojechałem do innego ASO i tam długo gawędzili co jest przyczyną. Okazało się że w spoczynku auto ciągnie sporo amperów na bezpieczniku od zegarów.
Przeprogramowali zegary i problem minął, napięcie znikło i już się nie rozładowywuje. Generalnie mechanik stwierdził że to cud bo on generalnie tylko wgrał nowe oprogramowanie. Powiedział że on nie wie czy to on to zrobił:D
Tak nawiasem Ford Assistance zaczyna się i kończy tylko na holowaniu auta potem radź se sam;]

Tu masz temat o tym:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169493&highlight=uziemnione

Nie wiem czy jest taka możliwość żeby sprawdzić jakoś wersję oprogramowania zegarów? (tryb serwisowy) Domyślam się, że masz Convers +?

SrebnaStrzała
10-02-2013, 01:44
Nie, nie mam conversa. Wiem że po tym jak mi wgrali owe oprogramowanie do zegarów to zmieniło mi się troche rzeczy w samochodzie.
Np radio się wyłącza dopiero w momencie otwarcia drzwi a nie wyjęcia kluczyka. Druga rzecz którą zauważyłem to że skończył się problem z gubiącą program szybą. Również w alarmie coś się zmieniło bo wcześniej jak zamykałem i jedne z drzwi były otwarte czy też szyba... to nic mi nie pikało tylko po pewnym czasie włączał się alarm(pod warunkiem że się oddaliłem od samochodu) teraz natomiast niezależnie czy jestem blisko cyz daleko pojawiają się 3 piknięcia i potem włącza się alarm.
Także domyślam się że może oprócz zegarów wgrali w ogóle całe nowe oprogramowanie auta.

ORSOŁ
10-02-2013, 11:15
Witam.Miałem taki sam problem.W serwisie w Polsce nic nie wykryli a u mnie we Włoszech autko stało cztery dni na warsztacie i doszli do problemu.Wymienili jakąś wiązkę kabli nad silnikiem zmienili przełącznik od świateł i wgrali nowe oprogramowanie to wszystko było robione jak jeszcze auto było na gwarancji więc za nic nie płaciłem.Znajdż dobrego elektronika to znajdzie przyczynę.Od tamtej pory nie mam żadnych problemów z prądem.Pozdrawiam. Marcin.

karloss
10-02-2013, 13:07
SrebnaStrzała a jaki masz alarm w swoim aucie? Cobra czy jak on tam się zwie z taką pastylką z diodą i przyciskiem?

dario6273
25-02-2013, 22:09
Witam Panowie proszę o pomoc .Mondek rozładował 2 razy aku do zera (jak postał 2 dni bez jeżdzenia ).Podłączyłem amperomierz i zaraz po zamknięciu auta pokazywał 0,2-0,25A po około 10-15min zaczynają delikatnie mrugać światła postojowe i tyka zamek (tak jak zegarek) od tylnej klapy a amperomierz pokazuje na przemian 0,2A/1,8A:shock: natomiast po około godzinie wskazania są takie 0,15A/0,78A pobór spada bo chyba mondek przechodzi w stan spoczynku:D ale to pykanie w tylnej klapie i mruganie delikatne światłami na dłuższą metę rozładowują aku .Kolega mówił że przyczyną tego może być za mała pojemność akumulatora któremu idzie piąty roczek:!: Nie wiem co o tym myśleć może wy mi coś poradzicie .Dzięki za szczere odpowiedzi.

jaculek63
25-02-2013, 22:22
Kolega miał zapewne racje swojego ostatnio po dwutygodniowym postoju odpaliłem od strzała.:>

dario6273
27-02-2013, 08:14
Wydaje mi się że trzeba założyć nowy temat żeby było większe zainteresowanie i więcej odpowiedzi jest to bardzo zauważalne w niektórych przypadkach !

Kipa
02-03-2013, 11:42
No to kolega Dario naprowadził mnie na możliwą przyczynę rozładowania akumulatora.
Być może to jeda z przyczyn i w innych przypadkach był inny powód, ale do rzeczy.

Jak pisałem miałem taki przypadek, że akumulator nie przetrwał jednej nocy po długiej trasie - miałem postój w hotelu w trasie - więc musiał być naładowany do oporu.
W bagażniku było pełno napakowane.
Ostatnio też jechałem na wakacje - bagażnik pełny i nie mogłem otworzyć klapy bagażnika przyciskiem z tyłu, musiałem użyć pilota. Przyczyną było zablokowanie małego wyłącznika w bagażniku, służącego do awaryjnego zwolnienia klapy bagażnika.
Kiedy kolega Dario napisał o cykaniu w klapie, skojarzyłem wszystkie fakty i wychodzi mi taka diagnoza.

Prawdopodobnie zablokowanie tego małego wyłącznika wewnątrz bagażnika, powoduje systematyczny pobór prądu i żadne programy wyłączajęce napięcie np. w zapalniczkach i wentylacji po 30 minutach tego nie obsługują, więc prowadzi to do rozładowania akumulatora.

Teraz potrzeba jakiegoś ochotnika, który ma ładaowarke pod ręką, a następnego dnia będzie miał czas na ładowanie akumulatora przed kolejną trasą, aby zablokował na noc lub dwie, ten mały awaryny przycisk do otwierania klapy i sprawdził stan akumulatora.

dario6273
02-03-2013, 17:59
Witam problem rozwiązany :wink: -ostatnio wstawiałem nawigację 2din i w serwisie kupiłem interfejs żeby było sterowanie z kierownicy i to własnie on rozładowywał akumulator (wprowadzał błędne informacje szynie Can ) teraz jest w reklamacji :D navi podłączona jest normalnie i jest wszystko git -Informacja dla wstawiających radyjka 2din ---trzeba kupić interfejs który się programuje (ustawiasz sobie na kierownicy jakie chcesz funkcje ) jest on uniwersalny do wszystkich samochodów czyli może on wędrować z radyjkiem ;)Najlepiej takie wstawienie zlecić jakiejś firmie Car Audio -mam na taką namiar ale we Wrocławiu.

chase1
16-04-2013, 18:29
Witam;

Czy po rozładowaniu (nie do końca) akumulatora da się w waszych samochodach po przekręceniu kluczyka zakręcić rozrusznikiem ?

Mam od 2 dni awarię z którą nie wiem jak sobie poradzić :/

dario6273
16-04-2013, 19:25
Do końca jak się rozładuje to nic się nie świeci i rozrusznik nie kreci tak jakby nie było w ogóle aku;) a jeżeli świeci Ci convers to jeszcze powinien zakręcić ale tylko jak jest ciepło bo wtedy nie potrzebuje tak dużego prądu rozruchowego jak w zimie :D

chase1
16-04-2013, 19:33
U mnie na conversie pojawia sie komunikat o rozładowanym aku, ale generalnie gdyby nie fakt, że nie chce zakręcić, to powiedział bym, że nie widzę oznak że coś jest nie tak - centralny działa, radio działa, światła działają...

Coś mi się wydaje, że to głębszy problem :/

Dokładniej mój problem opisałem w oddzielnym temacie
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=180367

etop
09-02-2014, 10:22
U mnie na conversie pojawia sie komunikat o rozładowanym aku, ale generalnie gdyby nie fakt, że nie chce zakręcić, to powiedział bym, że nie widzę oznak że coś jest nie tak - centralny działa, radio działa, światła działają...

Coś mi się wydaje, że to głębszy problem :/ ...

u mnie jest to samo, po pozostawieniu auta na kilka godzin z włączonym radiem, otwartymi drzwiami. Ale jeszcze nigdy ten stan nie był tak niski aby auta nie móc uruchomić.
W związku z tym ze kontrola poziomu elektrolitu w MK4 jest znacznie utrudniona bo wymaga wyjęcia aku, w większości przypadków to może być przyczyną niedomagań.
Wczoraj próbowałem to uczynić bez wyjęcia, udało mi sie zaglądnąć do 3 cel. W każdą z nich wstrzyknąłem trochę wody destylowanej bo płytki były suche (aku użytkowany od 6 lat.) w pozostałe wstrzyknąłem też licząc ze wyparowało tyle samo, do strzykawki zastosowaniem miękką rurkę. Do dwóch ostatnich cel było trudno podnieść korki na tyle aby wlać wodę - ale poszło.
Kolejnym razem jeśli sie do tego zabiorę i bede musiał wyjąć aku, wytnę w tylnej obudowie na górze taką klapkę jak w jest przedniej części, aby móc zaglądnąć do cel za każdym razem przed ładowaniem - to jest podstawa obsługi aku - nie wierzcie ze te bezobsługowe nie parują!

Mac(L)aw
24-02-2014, 12:04
Witam kolegów. Mam problem z akumulatorem w nowym mondeo 1.6 ecoboost z odpalaniem z przycisku. Samochód odebrany w październiku, akumulator odmówił posłuszeństwa przy pierwszych mrozach styczniowych po kilkudniowym postoju na dworzu. Akcja "starter" z asisstance, potem wizyta w serwisie. Wszystkie testy wychodzą prawidłowo, akumulator sprawny, poboru lewego prądu nie ma, nic tylko jeździć... Później jeszcze dwa razy miałem taką samą akcję, ostatnio tydzień temu po 2 dniach postoju (już bez mrozów). Znowu wszystkie testy wychodzą ok. Akumulatora nie chcą wymienić bo na testach wychodzi że wszystko z nim w porządku. Samochodem co prawda dużo nie jeżdżę, ale jak już jeżdżę to dłużej, żeby się nagrzał, naładował. W sumie to dziwne, że po paru dniach przy niedużych mrozach albo bez mrozów nowy samochód nie odpala, albo w ogóle nie da się otworzyć... raz po zgaszeniu silnika i chodzącym radiu wyskoczył komunikat o słabym akumulatorze.
Poprzednio był focus 1.6 benzyna i w zeszłą zimę nawet przy -25 stopni palił bez problemu z oryginalnym prawie 7 letnim akumulatorem, a też nie był dużo jeżdżony... Macie może jakiś pomysł co to może być?

salom
24-02-2014, 13:58
MacLaw, aby sprawdzić czy to wina akumulatora, czy coś go rozładowuje przez dłuższy postój, możesz sam to sprawdzić w bardzo prosty sposób. Po zakończonej jeżdzie, jak już jesteś w domu. zdejmnij jedną klemę z akumulatora, i niech tak stoi na odłączonej, aż do następnej jazdy. Wtedy załóż z powrotem klemę na akumulator, dobrze skręć śrubkę aby był dobry styk. Jak odpali bez problemu, to oznaka że jakiś odbiornik w pojeżdzie pobiera prąd. Jak nie odpali, lub słabo kręci, to wina akumulatora, ma jakieś wewnątrz zwarcie, i sam się rozładowuje, nawet jak jest niepodłączony. Jak tego nie sprawdzisz, to tylko gdybanie.

Mac(L)aw
24-02-2014, 23:02
Dzięki za radę, ale tak realnie odczekać 1 dzień, 2 dni, 3 dni...? w serwisie twierdzą, że zrobili wszystkie testy i nie ma poboru prądu... Poza tym on nie ma reguły, czasem nie odpalił po 3-4 dniach, ostatnio po dwóch. Poza tym postał u nich ostatnio 3 dni na dworze, podobno bez odpalania i rano podobno zapalił bez problemu... czeka mnie teraz dłuższy wyjazd i nie chcę w razie czego zostać bez auta więc jeżdżę codziennie i odpala bez problemu, ale po powrocie chyba taką próbę przeprowadzę. I jeszcze jedno mnie nurtuje - jestem laikiem w tych sprawach i może to dziwne pytanie - czy pozostawiony pendrive może być powodem rozładowania akumulatora? nie mogę sobie przypomnieć kiedy nagrałem sobie muzyczkę, ale mam wrażenie, że te problemy zaczęły się od kiedy podłączyłem pendrive do gniazda, a w sumie przed ostatnią wizytą w serwisie go wyjąłem. Suma summarum przy następnym rozładowaniu kazali nie odpalać z kabli tylko wezwać lawetę i przywieźć im takiego rozładowanego...

pyszczek007
27-02-2015, 17:46
witam. jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumienie.
Posiadam Mondeo mk4 2007r 1,8TDCI wersję zwykłą bez bajerów typu podgrzewane fotele, nawigacja czy covers i mam problem z notorycznie rozładowanym akumulatorem. Przeczytałem już wiele postów ale większość osób boryka się z tą bolączką. Mam już nowy akumulator i jego wymiana nic nie dała. Elektryk zmierzył pobór i powiedział że jest ok. Disiaj zajechałem do pracy postawiłem auto na 10h i po przyjściu akumulator dędka. Zero prądu. Po odpaleniu na kable teraz chodzi. Rano przed pracą robiłem test na liczniku i wskazywało mi 11,6v a na odpalonym silniku 13,5v. Proszę o pomoc bo już niewiem co mam z tym fantem zrobić

kardavi
27-02-2015, 18:28
na odpalonym powinno być ok. 14.4V +/- 0.2V..
sprawdź miernikiem po odpaleniu na aku ile masz..
jeśli tam będzie OK trzeba szukać po bezpiecznikach co rozładowuje baterię.

gregor75
27-02-2015, 20:11
Disiaj zajechałem do pracy postawiłem auto na 10h i po przyjściu akumulator dędka. Zero prądu
no to musi być potężny pożeracz prądu

pyszczek007
28-02-2015, 13:27
po sprawdzeniu miernikiem jest ok.
jak odpaliłem na kable to przejechałem 4 km do domu i tak go zostawiłem. dzisiaj po południu odpalił bez problemu. ciekawe co będzie jutro

co masz kolego na myśli szykać po bezpiecznikach ?

Z ciekawości to ile wam pokazuje napięcia przy teście na zegarach?

mm32
28-02-2015, 15:35
jak odpaliłem na kable to przejechałem 4 km do domu i tak go zostawiłem.
Takie przebiegi robisz codziennie ?
Jeśli tak to nic dziwnego,że akumulator nie zdąży się podładować w czasie jazdy.

gregor75
28-02-2015, 17:06

U mnie podobnie jak u Ciebie czyli około 1V mniej niż w rzeczywistości

ciafka
28-02-2015, 17:35
U mnie podobnie jak u Ciebie czyli około 1V mniej niż w rzeczywistości

Tak 0,8 wolta dokładniej, jak mierzyłem woltomierzem i porównywałem ze wskazaniem TEST

pyszczek007
28-02-2015, 18:28
zanim się pojawiły problemy to auto jeździło takie dystanse codziennie przez 1,5 roku + jakieś wyskoki do sklepu i nie było problrmu.
nawet jak zrobiłem 100km to zdarzalo się ze za 2 dni akum umarł

kardavi
28-02-2015, 18:41
co masz kolego na myśli szykać po bezpiecznikach ?

tzn. że po wyłączeniu silnika i wyłączeniu lampek w środku sprawdzić czy coś nie pobiera prądu zbędnie i rozładowuje aku..

a na zegarach w TEST pokazuje u mnie od 14.4 do 14.5V

Cauchy24
19-03-2015, 12:21
Prowadzę mała statystykę.
Czy osoby mające problem z rozładowującym się akumulatorem mogą zdradzić czy mają climatronik w swoim aucie? I czy wyłączają go przez Off czy tylko z kluczyka?

pyszczek007
26-03-2015, 16:20
mam klimatronik i nie wyłączam go na off tylko z kluczyka jak gasze auto. kiedyś wyłączałem ale i tak się rozładowywał.
dzisiaj fordzik jest do zmianie oprogramowania BSCII czy jakoś tak i po zmianie oprogramowania licznika. 2 tyg. jest ok i na razie odpukać

grabhasz
30-03-2015, 22:37
podlacze sie do temtu.

U mnie rowniez problem z rozladowujacym sie akumulatorem ale po kolei.
od stycznia badam problem u roznych mechanikow i niestety ciezko, ale sukcesywnie eliminuje kolejne problemy.
Wykonano do tej pory w kolejnosci:
- pomiary instalacji - ok
- przebicia do masy - brak
- akumulator - wymieniony (bosch silver S5 74Ah)
- diagnostyka komputerowa - pokazala bledy na alternatorze, spadek napiecia ladowania do 10.45V.
- alternator - pelna regeneracja
sytuacja nie ulegla zmianie
- dzisiaj sprawdzilem wszystkie bezpieczniki i przekazniki i tu ciekawostka:

Prady spoczynkowe w sekwencji 5 sekundowej od 0.2A do 1A (czasem wiecej) po uspieniu wszystkich modulow (30 minut od zakmniecia auta).

Przy wyjmowaniu bezpiecznikow okazuje sie, ze (skrzynka pod schowkiem wewnatrz auta) mamy problem z F8 i F6.
Zgodnie z instrukcja:
F8 - 5A (bezowy) zestaw wskaznikow (u mnie wyswietlacz convers+)
F6 - 15A (niebieski) system audio ze sterowaniem glosem
dodatkowo sekwencyjnosc zmiany podoboru pradu laczy sie z przekaznikiem R2 przy silniku ale tu kolejna ciekawostka - po zabawie z wpinaniem i wypinaniem prady skacza od 1A i przekaznik co ~30sekund do 2.5A.

W stanie jalowym (na poczatku zabawy bezpiecznikami) po wyjeciu F8 prady spadaja do 200mA-350mA natomiast po wyjeciu jeszcze F6 mamy 20mA (ciagly) czyli sytuacja idealna. Natomiast F8 wpiety F6 wypiety 800mA (ciagly).

Tu utknalem - czy mozecie cos zasugerowac, zeby pchnac to dalej?
problem z systemem audio albo wyswietlaczem converse+? Byc moze modul komfortu albo cos jeszcze innego?

P.S. rowniez climatronic dwustrefowy.
Ford Mondeo MK4 2009 2.0 TDCI (titanium)

mm32
31-03-2015, 02:20
Ktoś opisywał ,że była wadliwa partia modułów BT/VC,która nie usypiała się.Odłącz na jakiś czas ten moduł i wtedy sprawdź pobory.

grabhasz
31-03-2015, 09:24
dzieki za wskazowke - znajde czas i bede szukal modulu BT/VC - odlacze go i zobaczymy co sie stanie.
Zgodnie z ponizszym linkiem powinien sie znajdowac w okolicach schowka. Mozesz potwierdzic?

http://www.fordclubpolska.org/pliki/instalacja_modulu_btvc_mondeo_mk4.pdf

update:
Znalazlem jeszcze na francuskim forum, ze faktycznie powinien znajdowac sie w schowsku pod poduszka.

Google translate - FR->EN
"The dismantling of the part requires some ability to DIY: Total removal of the glove box and then dipping the head in place of the glove box while watching inside the vehicle, one can see the BT module / VC well hidden under the passenger airbag. Use a mirror if necessary. see attached photo.
Dismantling time, assembly and test: 2.5 hours. Nothing like a quote Ford garage! "

http://www.forum-auto.com/marques/ford/sujet17984.htm

mm32
31-03-2015, 12:41
Modul BT/VC znajduje się nad schowkiem z prawej strony.

truszczu
31-03-2015, 21:24
Mój mondas stał sobie kiedyś ponad 10 dni i jakie było moje zdziwienie gdy w poniedziałek rano nie zamrugał nawet do mnie kierunkowskazami. No cóż taksówka do pracy i myśl w głowie, że spotkało mnie to o czym kiedyś tutaj czytałem... Postanowiłem zgłębić lekturę i sporo naczytałem się na jakimś brytyjkim forum, w sumie było tyle postów że ledwo dotarłem do końca wątku. I powoli zacząłem eliminację wadliwych elementów:
1. wiązka pod fotelem (sprawdziłem poprzedni użytkownik już to przerobił i ładnie zabezpieczył)
2. aktualizacja softu silnika, zegarów, radia (travelpilot NX)
3. najbardziej prawdopodobna opcja moduł BT/VC, chłopaki na innym forum robili różne testy i najczęściej wychodziło, że po użyciu BT i VC dochodziło do rozładowania akku po kilku dniach postoju. Po twardym resecie radia travelpilot NX (kombinacja przycisków, nie odłączenie akku) i totalnym nie używaniu VC/BT nie było problemów. W takim razie wymieniłem moduł na nowszy z USB (choć jeszcze pozostał mi problem w odgłosem alternatora w mikrofonie od telefonu, w głośnikach ok) + aktualizacja modułu. Znowu około 10 dniowy postój i tym razem nie było już zaskoczenia akumulator miał 12V a autko odpaliło bez problemu. Za jakiś czas będzie test ponad 2 tyg postoju i mam nadzieję, że wszystko będzie ok :)

grabhasz
31-03-2015, 22:28
Namierzylem, odlaczylem i sprawdzilem modul BT/VC niestety to nie tutaj tkwi problem - pobor pradu sie nie zmienil po jego odlaczeniu. Takze szukam dalej.

Obawiam sie, ze nastepnym krokiem w sekwencji musi byc wymontowanie fabrycznego radia travelpilot FX blaupunkt.
Co o tym sadzicie?

apropos: caly czas zastanawia mnie przekaznik R2 w skrzynce przy silniku (duzy szary) - ewidentnie ma cos wspolnego z systemem audio - slychac go ilekroc wyciagam bezpiecznik F6 (ale nie zawsze). Na pokrywie pokazany jest znaczek silnika - ktos wie od czego to ustrojstwo jest?

Aktualnie radio sie nie chce zalaczyc.
Stracilo sie rowniez otwieranie drzwi z kluczyka - jakby sie rozprogramowal - probowalem programowac (4 razy 0-II pozycja...) niestety nie dziala.

Moze to wszystka sklada sie komus w jakas sensowna calosc?

leszcz
31-03-2015, 22:34
Rozłączyłeś radio ? I już nie wstało ?http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191205

mm32
01-04-2015, 14:52
Jeśli radio jest z wadliwej serii to trzeba je podgrzać suszarka do włosów i następnie szybciutko wstawić do auta,wtedy ożyje ;).

grabhasz
01-04-2015, 16:17
mm32 - biore to jako prima aprilis-owy zart :-)

leszcz - wielkie dzieki za ten link.
Faktycznie data produkcji auta, model radia wszystko sie zgadza.
Nawet w jednym poscie wyczytalem, ze komus radyjko tez kradlo 1.5A z uwagi na ten problem.

Podzwonilem po serwisach i okazuje sie, ze sprawa jest znana ale jak to w naszym pieknym kraju trzeba ich przekonywac do tej wymiany/naprawy. Jak w watku opisuja nie jest to takie proste. Dzownilem jeszcze do Ford Polska i potwierdzili, ze problem jest im znany. W kazdym razie jestem umowiony na piatek do Ford Germaz (Wroclaw) na sprawdzenie i naprawe. Tak naprawe - bo Polska nie jest na lisie krajow gdzie radio wymieniaja - szukam jeszcze serwisow w niemczech, ktorzy mowia po angielsku (narazie kiepsko).
Dobrze, ze teraz sie to stalo bo cala akcja z naprawa tych radyjek trwa do konca 2015.

Takze zobaczymy co sie zadzieje w piatek - bede pisal.

mm32
01-04-2015, 16:21
@mm32 - biore to jako prima aprilis-owy zart :-)
Nie nie jest to żart,spróbuj a się przekonasz.
Jeśli radio nie dział (póki co) to koniecznie odłącz je od prądu bo wyłączone pobiera około 1,5A

grabhasz
04-04-2015, 12:12
Panowie wydaje sie, ze poszukiwania "zlodzieja pradu" sie zakonczyly.
Po wyjeciu radia prady wrocily do normy (do 100mA po 10-15 minutach od zamkniecia).

Dziekuje wszystkim za pomoc!

Zgodnie z biuletynem podjechalem do ASO wymontowali radio ale okazalo sie ze jest wyprodukowane miesiac pozniej niz obejmuje biuletyn (a usterka pewnie ta sama co opisuje TSB), stad zostaje naprawa radia na wlasna reke (czyli min 400zl). Znacie kogos z Wroclawia kto naprawia te radyjka (poza c-tronic z Zernikow, oni chca 600-800zl). Dzwonilem, tez do Katowic-Skanbis, Sochaczewa-Komtel i Poznania-Bestronic - wszyscy po 400zl i najlepiej rozmawialo sie z Bestronic-iem.

btw: po zabawie z wyjmowaniem bezpiecznikow musialem zaprogramowac piloty w ASO (reczna metoda nie dzialala) - udalo sie wytargowac na 50zl za 2 sztuki przed - po naprawie okazalo sie ze musieli wymienic bezpiecznik i podpiac IDS-a (postraszyli ze gdybysmy nie ustateli ceny na poczatku to koszt takiej zabawy bylby 200-250zl) :-)

bope
21-04-2015, 23:36
Panowie wydaje sie, ze poszukiwania "zlodzieja pradu" sie zakonczyly.
Po wyjeciu radia prady wrocily do normy (do 100mA po 10-15 minutach od zamkniecia).

Dziekuje wszystkim za pomoc!

Zgodnie z biuletynem podjechalem do ASO wymontowali radio ale okazalo sie ze jest wyprodukowane miesiac pozniej niz obejmuje biuletyn (a usterka pewnie ta sama co opisuje TSB), stad zostaje naprawa radia na wlasna reke (czyli min 400zl). Znacie kogos z Wroclawia kto naprawia te radyjka (poza c-tronic z Zernikow, oni chca 600-800zl). Dzwonilem, tez do Katowic-Skanbis, Sochaczewa-Komtel i Poznania-Bestronic - wszyscy po 400zl i najlepiej rozmawialo sie z Bestronic-iem.

btw: po zabawie z wyjmowaniem bezpiecznikow musialem zaprogramowac piloty w ASO (reczna metoda nie dzialala) - udalo sie wytargowac na 50zl za 2 sztuki przed - po naprawie okazalo sie ze musieli wymienic bezpiecznik i podpiac IDS-a (postraszyli ze gdybysmy nie ustateli ceny na poczatku to koszt takiej zabawy bylby 200-250zl) :-)

Kolego mam ten sam problem z radiem - jak auto postoi 4-6 dni to nie może się uruchomić. Wszystko zgadza się z biuletynem, ale niestety moje radio jest z 11 maja 2009, a w biuletynie jest ponoć do maja 2009.

Mam tez identyczny problem z rozładowywaniem akumulatora. Do tego jak zamknę auto, to słychać charakterystyczne dwukrotne tyknięcie. Dzieje się tak po około 1,5 minuty od zamknięcia auta i później co 1-2 minuty. Prawdopodobnie przekaźnik. Zaobserwowałem też, że przy zaciągniętym hamulcu ręcznym dodatkowo na desce pojawia się kontrolka hamulca. Gaśnie po chwili i znowu się zapala w momencie działania przekaźnika. Kontrolka się nie zaświeca, kiedy hamulec jest spuszczony, mimo że słychać to charakterystyczne tykanie przekaźnika.

Chyba trzeba spróbować odłączyć radio. Odezwę się!

Aktualizacja z dziś: po wyjęciu bezpiecznika też słychać tykanie, równo co minutę (sprawdzałem ze stoperem ;)) Natomiast przy zaciągniętym ręcznym zwróciłem uwagę, że kontrolka hamulca ręcznego w ogóle nie gaśnie. Diagnozuję dalej.

Ford S-max, 2,0 diesel, skrzynia automat, elektryczny hamulec ręczny, podgrzewane fotele, klimatronik, akumulator Centra Futura 2 lata.

siero3
25-04-2015, 19:13
Problem z rozładowanym akumulatorem dotknął i mnie.

Wczoraj rano auto odmówiło posłuszeństwa. Otworzyło się jak zwykle jednak po wejściu do środka na zegarach pojawiła się choinka i po chwili zgasło wszystko, a auto nawet nie zakręciło. Znalazłem osobę która mi pomogła i odpaliłem auto 'na kable'. Od tej pory autem jeździłem przez 2 dni po mieście i o dziwo odpalało bez problemu, aż dziwnie bo na dotyk.
Byłem dzisiaj(czyli po dwóch dniach po rozładowaniu) w sklepie/serwisie akumulatorów ładowanie sprawdzone porządnym sprzetem mniej więcej 14.4. Stan akumulatora 70% sprawności (trochę mało ale możliwe że wykazało tyle ponieważ akumulator był dzień wcześniej rozładowany, a akumulator Bosch i ma 1,5 roku ). Dodatkowo kupiłem w castroamie miernik (20zł) i sam dokonałem jeszcze pomiarów. Pobór prądu na zamkniętym aucie po ok 10-15 minutach schodzi do 0,0 , natomiast ładowanie 14.3-14.4 ( na wł nawiewach radiu i światłach oraz na wył), jedynie co może wzbudzić wątpliowści to, to że zrobiłem 3 próby pomiaru ( 3 razy wył i wł silnik) i za jednym razem ładowanie wykazało 13.7 , a dwa pozostałe 14.4 . Test zrobię ponownie jutro, jak przejadę się trochę autem. Natomiast jeszcze kolejna kwestia, po otwarciu maski zobaczyłem uszkodzone wygłuszenie maski, ewidentnie widać działanie jakiegoś zwierzaka. Zastanawiam się czy to może mieć jakiś związek z rozłądowanym akumulatorem, ale z drugiej strony pomiary wskazują żę wszystko ok.
Akumulator w poniedziałek oddam do naładowania, porządnym sprzętem w/w sklepie, a na czas ładowania dostanę zastępczy aku.
Jakieś sugestie? Co mogło być przyczyną?

dario6273
25-04-2015, 22:40
Akumulator nawet jak jest nowy to i tak raz na rok trzeba go ładować:one:

siero3
25-04-2015, 22:59

W takim razie brak ładowania od nowości mogło spowodować rozładowanie do zera?

ciafka
26-04-2015, 06:49

Gwoli ścisłości - chyba w dizlach. W benzynie mam fabryczny (i dużo mniejszą pojemność niż w TDCI) - 8-y rok sobie leci, accu działa bez zarzutu.

Quler27
26-04-2015, 10:50
Wszystko zależy od dystansów jakie pokonujesz ... znam przypadki że 2 letnie akumulatory nie wytrzymywały .. ja osobiście w drugim aucie ( diesel) mam 6 letni aku i nie ma z nim najmniejszego problemu , nawet jak auto stoi tydzień, w Mondku na razie się nie wypowiadam bo auto mam miesiąc :)

Robunio4
07-05-2015, 10:51
Walczę z alternatorem od miesiąca, ładowanie ok.13,2V . Auto stało ok. 4 dni, przy próbie odpalenia cisza, ok. biorę aku. do ładowania, po naładowaniu odpala bez zarzutu i cacy cieszę się, ale coś mnie pokorciło, biorę miernik sprawdzam ładowanie, a tam 13,2V. O cho coś nie tak? Jadę do elektryka, ten sprawdza ładowanie i mówi alternator do roboty. Ok. mówię rób pan. Po godzinie diagnoza "do wymiany regulator napięcia na alternatorze" , ale trzeba kupić oryginał, bo inne to chiny itd. , spoko kupuj pan ( koszt ok 180 pln ). Wymienił regulator, alternator poszedł na maszynę pomiarową i jest dobrze. Facet montuje alternator, dzwoni do mnie, że można przyjeżdżać po auto, dobra jestem kluczyk do ręki za robociznę 200pln . ok. , ale znowu coś mnie podkusiło, sprawdzam ładowanie 13,2V , hihiihhi. Mechanior wkurzony, wyjmuje alternator, jedzie do zaprzyjaźnionego warsztatu sprawdzają alternator na wszystkie sposoby , jest ok. , wraca i mówi , że to trzeba zrobić programowo przez komputer samochodu i żebym pojechał do ASO , bo on nie da rady. Qrde . Zacząłem dzwonić po warsztatach, na Szczotkarskiej dostałem namiar na gościa, który pracował w ASO i ponoś się zna. Facet posprawdzał prądy, nie stwierdził jakiegoś lewego poboru, alternator sprawny, a ładowanie 13,2V . Powiedział, abym pożyczył od kogoś inny aku. i pojeździł na nim trochę, jeżdźę już trzeci dzień i bez zmian ładowanie 13,2V, auto odpala normalnie. Facet powiedział, że alternator ma inteligentne ładowanie i abym się nie przejmował. Może pokazywać 13,2V , a kiedy trzeba podładować aku. to daję większy prąd. I ewentualnie może pomóc zmiana softu. EEEE coś chyba nie jest tak :( ? Mam wrażenie, że robią mnie w wała. :(

stelmacher
16-08-2015, 11:00
nie wiem jak to dokladnie jest ale mi ostatnio rozladowuje aku i robilem juz pomiary napiecia i jak narazie codziennie rozladowuje sie do 10.15V
ladowalem go okolo 4-5h rano wstaje otwieram maske miernik i znow 10.15V
hym czyzby aku juz byl totalnie zdechly? zwarcie na celach?

nie wiem jeszcze siedzi tam orginal forda ale kupilem juz nowego boscha s4 80Ah 740A ale zamontuje go dopiero w sobote a przy okazji zmierze pobor pradu przy zamknietym aucie moze mam jakiegos pozeracza wtedy znow zacznie sie zabawa w poszukiwaniu ustrojstwa

no i u mnie ladowanie mierzylem mam 14.2-14.3V

darmodziej
16-08-2015, 12:56
zwarcie na celach?Prawdopodobnie jedna cela ma zwarcie. Zwykle jest to skrajna cela.

bartek2504
16-08-2015, 13:00
kilka tygodni temu padł mi aku - orginał forda. Ładowałem go 12h prostownikiem i przez jeden dzien bylo ok, odpalal bez problemu, niestety nastepnego dnia juz nie odpalil. kupiłem nowy Bannera i jest ok.

stelmacher
16-08-2015, 14:20
tak mi sie wydaje ze to wina lezy po stronie akumulatora bo notoryczne rozladowanie do 10,15V jest podejrzane
z ciekawosci sprawdzilem swoj stary akumulator jeszcze z vectry gdzie tez mialem podobny przypadek z pol roku temu gdzie aku rozladowywal sie codziennie do 11,5V i odziwo wczoraj go mierzylem i nadal ma 11,5V

ENowak
31-08-2015, 06:41
podepne się pod temat

Podpowiedzcie koledzy jaki wybrać akumulator do Focusa Mk2 1,6 tdci 2010 r. w przypadku:
-użytkowania kamery wideorejestratora jazdy (włączona non stop podczas jazdy)
-użytkowania CB Radia
-włączonej klimie (w okresie zimowym także grzanie szyby)
-włączonym radiu i światłach mijania
dodam że zdarza się często że wszystkie wyżej wymienione rzeczy działają w tym samym czasie. Chciałbym zakupić dobrej jakości akumulator o możliwie największej pojemności, tak żeby wszystko grało... Co polecacie?

darmodziej
31-08-2015, 08:11
dobrej jakości akumulator o możliwie największej pojemności,Taki właśnie kup.

jaceks
31-08-2015, 09:06
tylko nie kup od ciężarowego idąc Twoją logiką.
bierz taki, jaki jest w instrukcji. Twoje obciążenia energetyczne to pikuś w stosunku do wydatku alternatora. Na sprawność układu większy wpływ ma to, jak często i na jak długo odpalasz silnik, a nie jego pojemność.
Jak będziesz odpalał silnik przykładowo 4 razy dziennie na 5 minut przejażdżki, to w miesiąc i tak zajedziesz każdy akumulator, niezależnie od obciążenia. Ten pojemniejszy podziała tylko troche dłużej

biba24
25-03-2016, 19:03
Żeby nie zakładać nowego tematu podpinam się pod istniejący. Mianowicie mam problem z nierozładowującym się aku. Dosłownie cyklicznie co około minute klepnie mi przekaźnik R2 w skrzynce pod maską, pobór prądu skoczy do 4A i potem spada co 300mA do wartości 500mA. i tak na około. Zdjąłem nadkole odpiąłem sterownik silnika pobór spada do wartości 5mA(0.005A). Wychodzi że trafiłem ale podpinam sterownik i poboru nie ma. Nie mam pojęcia co może być. Auto to mondeo 1,8 100PS 2007rok. Wymieniłem w nim aku bo było z innej parafii.

mm32
25-03-2016, 19:10
U mnie także kłapie przekaźnik,przestaje jak załączam alarm-zamykam auto.

biba24
25-03-2016, 20:04
Rozebrałem tego Sida jak by wilgotny. Wysuszę zobaczę.

ketez
25-03-2016, 21:30
Klepanie normalne tez to mam i aku ok. A radio działa bo podobno z nim tez sa problemy i wtedy pada aku??

mm32
25-03-2016, 21:39
Jedyne radio stwarzające problemy (przy typowej swojej usterce) to Blaupunkt Travelpilot FX.Gdy się uszkodzi to potrafi żłopać 1,5A i to non stop nawet jak jest wyłączone.

biba24
26-03-2016, 12:35
W tym jest radio 6000Cd. Sprawdziłem wiązki, wysuszyłem tego sida i jest ok.

woojteks
31-08-2016, 14:17
Mi jak fx siadł to i aku poszło do 0. Póki co wyjąłem bezpiecznik f6 zza schowka. Mam nadzieję że pomoże do czasu wymontowania radia.

Thorvan
30-09-2016, 09:21
Witam.te same problemy miałem z razladowywaniem (samoczynnym)aku na postoju.Wiele dni poszukiwań i sukces,ale po kolei. Przy zamkniętym mondku(wszystko wyłączone) pobór cykliczny co 60 sekund przez ok 10-15minut to normalne (testuje wszystkie moduły-szuka usterek)po tym do30minut też przy dość dużym poborze prądu usypia i dopiero potem zużycie jest spoczynkowe.Problem u mnie tkwił w pobieraniu prądu przez moduł połączeń głosowych. Po odłączeniu go przez elektryka programem z laptopa wszystko wróciło do normy i tak było przez 4 miesiące.Przez przpadek znów wcisnolem przycisk poł głosowych i po 3 dniach problem znów wrócił rozwala mi aku w 8 godz.Teraz musze szorowac do elektryka i niech sprawdzi cz sam znów Włączyłem ten pieprzem moduł. Napiszę jeśli to się potwierdzo

mm32
30-09-2016, 09:25
Odłącz moduł VC/BT fizycznie od auta(wypnij z niego wtyczkę) i zobaczysz,czy problem zniknie.Moduł znajduje się nad schowkiem po stronie pasażera.

Tomasz123456
10-10-2016, 23:34
Witam wszystkich .
Przepraszam za Polskie znaki , pisze z pracy ( mieszkam w UK ) ,post porawie jutro z domu
Opisze wam co mi sie przytrafilo :
Rok temu zaczeły się jazdy z rozładowanym akumulatorem .
Rano wstaje do auta -akumulator pusty ,żona do prac myka autobusem.
Sprawdzam wszytko , włącznie z napięciami , miernik pokazuje wszystko w normie .Naładowałem akumulator działa bez problem prawie rok .

Wczoraj znowu do auta I zas echo , podłączam jumper .Zaskakuje za 1 razem ale włączaja sie wszystkie kierunkowskazy na raz ( co dziwne kontrolka od awaryjnych nie miga )

Dzisiaj do auta to samo echo ,zaś podłączam jumper I zaskakuje za 1 razem ale tym razem otwiera mi sie tylna klapa.

Ktos ma jakis pomysł co to u licha moze byc ??????
Pozdrawiam Tomasz

Tomasz123456
12-10-2016, 14:23
Dalszy ciąg przygód z Mondkiem

Wczoraj wszytsko było ok ,aż do dzisiaj do rana . Zaś nie odpalił nawet jumper nie pomógł.
W ruch poszły kable i pomoc kolegi. Bateria totalnie pusta.

Po południu sprawdzam akumulator miernikiem i pokazuje 11V,auto nie pali.
Podłączam prostownik i po 30 min pokazuje że jest pełny 12,5v
Odłaczam prostownik i zostawiam tylko podłączony miernik.
Odczyty pokazyją jak skacze zasilanie na akumulatorze z 12,5v na 10,3 V i z powrotem na 12 V.
Czy to oznaka skończonego Akumulatora ?
Ręce opadają :(
Z tego co załważyłem to wszystko to się dzieje jak jest wilgotno na dworze.
Pozdrawiam Tomasz

jaceks
12-10-2016, 14:34
akumulator pewnie oryginalny, 5 lat, czas na niego.

Tomasz123456
12-10-2016, 14:41
Ano orginalny Fordowski . 80AH-700A

Juzek
12-10-2016, 14:51
Mój też niespodziewanie padł w zeszłym tygodniu. Spróbuj z innym aku

Tapnięte z Szajsunga MkIV

MaXyM
12-10-2016, 14:53
Moze byc aku.
Ale moze byc jakas uplywnosc szczegolnie jesli widzisz zwiazek z pogoda. Wtedy lepiej oddac elektrykowi niech pomierzy.
Mozesz to zrobic majac nowy aku, ale pamietaj ze calkowite wyladowanie szkodzi akumulatorom nawet tym nowym.

Tomasz123456
12-10-2016, 14:58
Oddawałem go 3 razy do sprawdzenia , i zawsze mówiono mi że wszystko ok .
Martwią mnie te skoki napięcia .

mm32
12-10-2016, 15:18
Sprawdź,czy wahnięciom napięcia towarzyszy także wahniecie prądu.

Tomasz123456
12-10-2016, 21:38
To już jutro .
Dzisiaj to już mnie zdenerwował. Już nie pali bez Jumpera .
A może to rozrusznik na wykończeniu?

Tomasz123456
14-10-2016, 16:31
Witam ponownie .

A więc , podłączyłem drugi akumulator i też dup....
Rozładował się przy w w pierwszej próbie odpalenia .
Naładowałem go i podłączyłem ale zanim go odpaliłem , delikatnie popukałem w rozrusznik. Zapalił bez najmiejszego problemu .
Próba zapalenia i zgaszenia silnika przebiegła pomyślnie 3 razy , potem ponownie rozładował akumulator i nie zakręcił .

Czy ktoś już wymieniał już rozrusznik w 2.0TDci 163KM ?
Piszą że średni dostęp od róry .Ale ja tak nie uważam , nie mam jak włożyć rąk by wykręcić kable.
Nie wiem jak wyglada sytuacja wyjecia rozrusznika od dołu , mam brak dostępu do kanału . :(

Czy to wogóle możliwe by po 5 latach padł rozrusznik ?

Tomasz123456
15-10-2016, 11:46
Akumulator wypiety i naładowany.Zostawiony na noc w aucie.
Po naładowaniu 12,5V rano 12,48V.

nabuchodonozor
15-10-2016, 13:19
koledzy posiadacze kombi, sprawdźcie sobie wkład lampy tylnej w klapie, taka wada konstrukcyjna , że potrafi stopić wtyk do wkładu i robić małe zwarcie, rozładowując aku...

Tomasz123456
15-10-2016, 16:20
Dobra chyba znalazłem problem.
Po usunieciu bezpiecznika F33 5A ( Moduł przełącznika świateł, cewki skrzynki bezpieczników w komorze silnika) Przestało żreć prąd .

Tylko co to ta cewka ????

mm32
15-10-2016, 16:59
Pod F33 są podpięte cewki przekaźników od automatycznej skrzyni,klaksonu,wentylatora nadmuchu,startu,podgrzewanej przedniej szyby,

Tomasz123456
15-10-2016, 18:28
No to super.
A więc Moduł Świateł wypięty ,bez zmian dalej wciąga prąd.

Po kolejnym ładowaniu aku i próbie odpalenia, aku rozładowany z 12,5v do 10,2v .
Podczas próby odpalenia, wszystko przygasło i w komorze silnika było słychać pykanie. Komunikat Akumulator rozładowany.:(:(:(

Jutro pozostaje dobrać siędo rozrusznika. ktoś to już robił od góry ??

A tak wogóle to zapomniałem podziękować za odpowiedzi. Więc dziękuje wszystkim:wink::wink::wink:

smolikjr
04-11-2016, 20:33
Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu więc zwracam się po pomoc tutaj.
Otóż drogą kupna w sierpniu wszedłem w posiadanie akumulatora Varta Silver 85Ah. Na akumulatorze zrobiłem jakieś 3 tys. kilometrów.Jakże wielkie było moje zdziwienie gdy po pokonaniu trasy ok 400km i zostawieniu auta na noc (jesień w Bieszczadach = 0*C w nocy) rano przywitał mnie komunikat akumulator rozładowany :shock:. Auto odpaliło jednak, zafrapowany po powrocie udałem się do mechanika celem sprawdzenia aku i alternatora. Wstępny werdykt wszystko ok, trzeba sprawdzić pobór spoczynkowy. Niestety zanim przeprowadziłem pomiary auto postało 4dni po tym czasie akumulator miał jakieś 9V. Podładowanie prostownikiem, multimetr w szereg. Wyniki pomiarów były następujące:
1. Po zatrzaśnięciu drzwi (światła w środku, lusterka, convers + radio) = 4,35 A
2. Po zamknięciu (z alarmem) = 0,33 A
3. Po minucie 0,12 A
4. Następnie po 20-25 min = 0.01A i tak przez najbliższe 3h. Auto stało do rana i też było 0.01A

Wczoraj odłączyłem klemę, dziś rano było 12.75V zobaczę jak będzie jutro rano. Sprawdziłem wtyczki w lampach klapy (kombi). Ktoś jeszcze wspominał o blokujących się ryglach czy coś ale nie wiem jak to sprawdzić.
Generalnie brakuje mi już pomysłów co może być przyczyną rozładowywania :(
Może mam szczęście i trafił mi się padnięty akumulator :P

Aktualizacja 05.11.2016
Dziś rano sprawdziłem napięcie i było 12.60V, na moje oko dość duży spadek. Przy okazji pomierzyłem prąd podczas ładowania. Gdy wszystkie odbiorniki były włączone na przewodach do klemy "+" było 80A (na przewodzie 10C679) i 20A (na przewodzie 14301B) czy to normalne wartości? Ze schematu wynikało by, że ten 14301B idzie z alternatora :/

Pozdrawiam

Dizelek
26-01-2021, 20:48
Witam,
Rowniez nie bede zakaldac nowego tematu.
Problem z akumulatorem dopadl tym razem Mnie.
Poltoraroczny akumulator potrafil mi sie rozladowac przez jedna noc.
Zmierzylem pobor pradu i wynosil on okolo 0,9 A.
Pobor byl taki przy zamknietym centralnym lub otwartym.
W sumie przypadkowo otoworzyl mi sie bagaznik przy pomiarze o czym nie wiedzialem, po chwili pobor pradu wynosil 0,03A czyli ksiazkowo niemalze.
Po kilku probach z zamknietym i otwartym bagaznikiem doszedlem do wniosku ze to chyba On pozera mi prad a konkretnie chyba zamek? jak bagaznik jest zamkniety pobor jest duzy,przy otwartym pobor maly ale przeciez nie moge jezdzic z otwartym bagaznikiem :)
macie pomysl co tam moze krasc prad? ktory bezpiecnzik jest od zamka bagaznika?

Teraz bylem jeszcze sprawdzic .Auto zamkniete pobor 0,03A, zamknalem klape bagaznika pobor 0,90A.
Pytanie jeszzcze mam czy wiazka do zamka klapy idzie razem z wiazka do podswietlenia tablicy?
ostatnio wymienialem zarowki i trzeba dosc kabel "naciagnac " aby jedna zarowke wlozyc ,moze cos naruszylem tam?
pozdro

Dizelek
28-01-2021, 07:35
Up.

Dobra juz wiem dziekuje za porady :)

Dla potomnosci ,wypialem w skrzynce bezpiecznikow w kabinie bezpiecznik F11 10A.
Pobor pradu 0,003.
Na poczatek obstawiam zamek tylnej klapy dzis podmiana na nowy i zobacze czy pobor bedzie ok.

Juzek
28-01-2021, 07:39
Jeśli piszesz o skrzynce pod schowkiem to f11 jest od świateł cofania i ma mieć 7,5A

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Dizelek
28-01-2021, 09:26
Tak o tej skrzynce pisze.
Po wyjeciu bezpiecznika F11 nie da sie otworzyc klapy , nie dochodzi prad wiec nie wiem skad info ze jest On od swiatel cofania.Moze jest to polaczone?

Tu opis bezpiecznikow wedlug ktorego sie stosowalem.
https://bezpieczniki.net/ford-mondeo-mk4-20-08-2007-03-02-2008-bezpieczniki-wersja-europejska/

Juzek
28-01-2021, 09:32
A ja tym

https://www.autogenius.info/pl/ford-mondeo-mk4-bezpieczniki/

Są inne gemy, stąd rozbieżność

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

kruszek
02-04-2021, 16:36
Wiem jedno. Jest to mój drugi Ford ale na pewno ostatni. Od 1999r jestem posiadaczem wielu marek samochodowych. Była Honda Accord, Daewoo Tico Passat b4 ,Audi A4, Passat b5FL, Espace IV, Cordoba, Xantia, Corsa, i NIGDY moje auto nie jechało na lawecie!!! A Qurwa teraz we wtorek czeka mnie to po raz drugi. Przez 10 dni byłem po za domem. Auto stało pod zadaszoną wiatą. Dziś podchodzę do auta naciskam kluczyk i co NIC!!!!!! Aku wymienione może miesiąc temu na nowe. Kolejny problem nie moglem otworzyć drzwi kluczykiem. Krew mnie zalewała ciśnienie rosło. Udało się . Kluczyk do stacyjki i co? NIC!!!! Leciały różne, Mondziak został wyzwany od najgorszych. Kable i ładowanie. Dobre pół godziny.Pojawiły się kontrolki, zapalił się Convers , radio zaczęło grać. I to na tyle mojego szczęścia. Auto nie zakręciło. Gdyby było ciemno auto zrzuciłbym do Wisły. Dramat! Macie jakieś pomysły?

koszka
11-12-2021, 06:35
Mam pytanie czy to normalne ze nawigacja NX ciagnie po zamknieciu auta pilotem 1,2 A przez okolo 15-20 minut. Pozniej ten prad spada do ok 0.04 A i tak juz jeat caly czas. Jak wyjme bezpiecznik od navi to po zamknieciu auta prad spada do ok 0,35 A. Pózniej sie wycisza do 0,04. Z poczatku myslalem ze to modul BT. ale go wypialem i zostalo samo radio i wlasnie taki sobie pradzik bierze jak opisalem. Czy ta navi tak ma czy cos z nia nie tak?

Icey33
16-12-2021, 09:40
No to i Ja dorzucę coś od siebie bo ostatnio nie mam już sił...
Mam w aucie akumulator Bosh 72Ah... nowy (no ma 1 rok i 2 miesiące).
Przez całe lato i początek jesieni... zero problemów... Ale 2 tygodnie temu się zaczęły dziać cyrki jakich mało...
Wstaję rano do pracy - auto ciemne, akumulator zabity... Mówię ok, był mróz może był niedoładowany...
Naładowany, wsadzony do auta - jeździmy... mija tydzień, niedziela rano - auto znowu martwe...
Już coś mnie tknęło - myślę że przebicie albo coś się nie wyłącza... może alternator już umiera...
Więc miernik w dłoń, niedziela popołudnie... Działam.

I tu się zaczynają schody bo:
W pełni naładowany akumulator miał 13,42 V...
Po podłączeniu do auta, w spoczynku, na zamkniętym aucie (czyli wszystko wygaszone) 12,54V... Pobór 0,01A i tak przez ponad 30 minut po zamknięciu (czekałem dla pewności).

Na odpalonym bez obciążenia - 14,31 V na klemach... Po włączeniu świateł, grzania i wszystkiego co możliwe - stabilne 14,34-14,56 V...

Wyłączyłem zapłon, auto zamknięte na klucz (bez wyłączania sprzętu w środku)...
Klemy won i sprawdzamy pobór... pierwsza minuta to jakieś 16-18 A a po chwili spada o w ciągu minuty ląduje na wartości 0.01 A... i tak stoi sztywno jak nie powiem co, przez ponad 1 h...

Nie mam sił... Mechanicy twierdzą że aku dobry i alternator też... Wszystkie masy, klemy, złącza rozebrałem, wyczyściłem, zabezpieczyłem... Od wczoraj auto stoi, naładowany aku... Zobaczę co będzie dzisiaj ale aż się boję..

Jakieś pomysły?? Coś się w nocy włącza samo i dryluje??

pacp
16-12-2021, 10:14
Może jest zasiarczony.. w sensie go zabiłeś zbyt głębokim rozładowaniem. Możesz podjechać do pierwszego lepszego sklepu z akumulatorami to Ci sprawdzą opornicą.

Icey33
16-12-2021, 12:51
Akumulator sprawdzony dzisiaj u elektryka mechanika. Opornicą i testerem cyfrowym... Stan - 75 % sprawności, akumulator sprawny...
Co do zasiarczenia - posiadam prostownik mikroprocesorowy z funkcją odsiarczania...

Na początku obstawiałem wyposażenie... Grzanie szyb albo foteli... że się zacina i zjada prąd... Ale kable od foteli całe... Grzanie szyby się nie włącza teraz jak jest plus...

Jedyne co mi jeszcze do głowy przychodzi - podpiąć Viakena i sprawdzić FORscanem czy coś się nie włącza samoczynnie i jakie napięcia odczytuje komputer podczas pracy i spoczynku...

Najgorsze jest to, że takie cuda zaczęły się niedawno...

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy FORscan może sprawdzić kondycję akumulatora albo prądy ładowania itd??

jester2580
23-12-2023, 22:35
Hej,

Pacjent - Mondeo z 2007 z radiem Sony - od dłuższego czasu Radio zaczęło wariować w sposób - wygląda na to, że dość popularny - po włączeniu wyświetla hasło '1 Hour' i generalnie potrafi zachowywać się bardzo losowo - wyłączy się po kilku chwilach, kiedy jest zupełnie wyłączone (nie stand-by) w czasie jazdy się włączy i gra, czasem traci godzinę/datę żeby wróciła po następnym uruchomieniu. I najważniejsze - przy zamkniętym aucie nawet potrafi się nie wygasić lub z wyłączonego przejść w stand-by sam z siebie w nocy. Prawdopodobnie to też kosztowało mnie już 2 razy wyzerowanie akumulatora (3.63V po jednym dniu bez jeżdżenia). Nie trafiały mi się żadne inne przypadłości, które zauważyłem jako popularne przy tej usterce - cała kontrola radia z kierownicy działa normalnie itp. Jedynie kilka razy zgasł mi zupełnie ekran na licznikach ale cudownie wracał np następnego dnia (niewielki problem bo po prostu nie widać było przebiegu). Podstawowe zegary z małym ekranem, żaden Convers...
Złodzieja prądu jeszcze będę szukał tak czy inaczej po wszystkich bezpiecznikach, ale chciałem się podpytać o kilka rzeczy:
1) Wymienione objawy to tak jak udało mi się znaleźć problem na zegarach? Jeśli to zimne luty to wystarczy je ładnie poprawić (z czym dam sobie radę - ewentualnie może wskazówka dla ułatwienia w którym obszarze je lokalizować) czy wymagać to może większej zabawy (z czym pewnie już sobie nie poradzę :( ). Jeśli to coś bardziej skomplikowanego ale naprawialnego, zna ktoś może dobre miejsce w Łodzi/ okolicach gdzie można nad problemem się pochylić?
2) Znalazłem w którejś dokumentacji, że bezpiecznik od audio jest pod schowkiem pasażera, ale też widziałem w tabeli jakąś pozycję oznaczoną 'SONY' czy jakoś tak, jak mnie pamięć nie myli w bagażniku)- w którym miejscu namierzyć bezpiecznik konkretnie od radia jakbym chciał przynajmniej tymczasowo zabezpieczyć się przed potencjalnym złodziejem prądu? :)
3) Jaki powinien mniej więcej być pobór prądu na spoczynku? tzn powyżej jakiego poboru szukać złodzieja (wersja chyba Trend, niewiele tam dodatków)?

Sorki za długi post i z góry dzięki wielkie za pomoc :)

Antej
23-12-2023, 23:17
Zacznij od zegarów.

jester2580
24-12-2023, 01:16
Ok, jakieś porady czego lub gdzie szukać? Czy po prostu cały konektor do zegarów poprawić pin po pinie? lub gdzieś indziej lubi się sypać?

Antej
24-12-2023, 07:13
Każdy fachowiec ma swoje miejsca ktore sprawdza i tylko od jego doświadczenia zależy czy klient jest zadowolony z jego usług.
Doświadczenie każdy zdobywa samodzielnie.