Zobacz pełn± wersję : [Galaxy 2000-2006] Jak wymienić g±bkę siedziska fotela kierowcy ?
Jak w temacie. Potrzebuję wymienić sam± g±bkę siedziska fotela kierowcy ale mam fotele jak w nowszym modelu. Na jakie utrudnienia można napotkać i na co zwrócić uwagę, jak się do tego zabrać?. A może macie jak±¶ instrukcję budowy fotela?.
adrianlistek 18-10-2010, 18:12 Rozebranie fotela jest banalne(9 miesiecy jako tapicer samochodowy:diabelek:)
Najwazniejsze to uwazac na przewody odkrecacsz sruby fotela wychodza razem z szynami lub fotel wychodzi sam z prowadnic wyciagajac do przodu lub do tylu ronie to bywa a co do rozbierania to beda albo haczyki albo plastikowe listwy lub tez inne bajery odpinasz na szwach moga tez byc spiete plastikami lub haczyklami wyciagasz albo reperujesz gabke albo kupujesz nowa i zamieniasz jak masz podgrzeane to wyrywasz kable z materialem i przyklejasz na nowa i sklejasz w nowa calosc i gra ;)
Sam będę musiał się za to zabrać bo z lewej strony g±bka trochę się zapadła i na skórze Ľle to wygl±da. http://www.sgaf.de/node/253138 tu jest wymiana maty a tu naprawa g±bki http://www.sgaf.de/node/106477
pamietajcie ze wyjmujac siedzenie gdzie jest boczna poduszka nalezy odpiac klemy od akumulatora coby sie pozniej lampka od airbagu nie swiecila:P
Kto¶ wie jak zdemontować boczn± poduszkę powietrzn± z fotela po 2000 roku ?
Wła¶nie sam mam to zamiar zrobić, według schematu jest ona przykręcona do stelażu u góry na dole jest na kołek rozporowy. Sam nie chcę się z ni± szarpać, ale chyba trzeba będzie oparcie rozebrać od dołu podnie¶ć i się dostać do stelażu. Mam rozebrany fotel skórzany i tak to wygl±da wła¶nie.
Edit: Musisz zdj±ć tapicerkę siedzenia do połowy, żeby dostać się do górnej nakrętki i j± odkręcić. Dolna jest jak mówiłem na kołek rozporowy jak j± poci±gniesz do góry to wyjdzie.
OK, dzięki. Już fotel mam cały rozebrany tylko ta poducha wła¶nie mnie zatrzymała. Pozdrawiam.
Czy to obramowanie fotela dookoła poduchy masz usztywnione z jednej strony czy dookoła? To wycięcie na poduchę?
Wła¶nie nie wiem czy poduszkę powinienem najpierw odkręcić wkładaj±c rękę pod materiał (pod spodem na oparciu jest jaki¶ plastik, więc nie ma za bardzo dostępu do mocowania poduszki) czy może zacz±ć od rozpięcia tapicerki od poduchy (nie wiem jak i nie chcę niczego uszkodzić). Pozdrawiam.
Znaczy najpierw od dołu rozpinasz tak± listwę, i dopiero ¶ci±gasz w górę. Inaczej nie da rady dostać się do poduszki.
To już ogarn±łem, ale pomiędzy g±bk±, a materiałem z tyłu oparcia mam jeszcze jaki¶ spory kawałek plastiku, który ogranicza doj¶cie do poduszki.
Nie wiem co to za plastik. Powinienie¶ normalnie móc wsadzić rękę pod stelaż z tymi metalowymi pręcikami i wymacać.
trojaczkileg 17-03-2014, 07:56 A gdzie można kupić ta g±bkę siedziska? tylko serwis?
Na alledrogo zobacz może będ±, choć pewnie cały fotel łatwiej będzie nabyć. ;)
W±tpię, żeby na allegro znalazł, zawsze możesz usztywnić to na sga.de jest pokazane co i jak http://www.sgaf.de/viewtopic.php?t=60140
Ciężko było, ale udało mi się wymontować poduszkę. Trzeba tylko znaleĽć dobry imbus. Doj¶cie jest z tyłu oparcia, w fotelach sportowych z przodu po podniesieniu oparcia.
rafixpol2 07-03-2019, 15:10 System nie pozwolił mi założyć osobnego tematu, więc muszę tutaj.
Witam. W moim autku (Alhambra 2001) wysiedziały się g±bki siedziska pod kierowc±. W boku od strony drzwi przeciera się już materiał i przestaje być wygodnie (fotel standard bez podgrzewania). Nie chcę tego sam rozbierać aby czego¶ nie przeoczyć albo popsuć. Zakładam, że oparcie i siedzisko to dwie oddzielne czę¶ci. Potrzebuję informacji czy i w jaki sposób zdemontować samo siedzisko. Czy po stronie pasażera i kierowcy siedziska s± takie same czy różne. Postanowiłem kupić fotel z demontażu. Na allegro jest kilka ofert zakupu, nawet niektóre s± z tym samym materiałem, który mam na moich fotelach. S± prawe EU i angliki a np. z anglika fotel pasażera będzie zdecydowanie mniej zużyty. Na zakup wydam, my¶lę zdecydowanie mniej niż usługa tapicera lub nowy z ASO. Czekam na uwagi od tych, którzy poradzili sobie z tym tematem. Bo przecież jest to usterka przytrafiaj±ca się w każdym z naszych aut. Nie bez powodu jeżdzę moim już 12 rok.
Wszystkie merytoryczne uwagi przyjmę z zainteresowaniem. Oferty zakupu czę¶ci lub całego fotela także. Za dowcipy na ten temat z góry dziękuję.
|