heniekpp
18-10-2010, 08:46
Witam wszystkich. W moim mondku bez ABS-u podczas hamowania ( przy zatrzymywaniu się) słychać szuranie jakieś... Hamuje normalnie ale już podczas zatrzymywania się i małej prędkości jest jakieś szuranie w przednich kołach.... Klocki i tarcze z pół roku temu wymienione i ostatnio wymieniony został wężyk od ukł hamulcowego tylnego koła... Czy to "szuranie" może być przyczyną źle odpowietrzonego ukł? Klocki są prawie całe więc nie mam pojecia co to może być. Dodam też ze drży mi kierownica przy hamowaniu z dużych prędkości... Prośba jesli ktoś wie co za przyczyny mogą temu toważyszyć... pzodrawiam
poszukiwacz1984
18-10-2010, 10:32
może tarcza jest krzywa lub klocek nie przylega prawidłowo ale skoro już trochę czasu na nim jeździsz to raczej warto sprawdzić łożyska koła bo drgania na kierownicy przy hamowaniu to może być wina właśnie tego elementu.
heniekpp
18-10-2010, 10:37
tarcze są proste, klocki też w porządku, bo to się nagle zaczeło od niedawna. Łożyska ok ( nic nie słychać i żadnych luzów) ...
To szuranie masz przy każdym hamowaniu czy tylko po np. dwudniowym postoju?
heniekpp
18-10-2010, 11:42
przy każdym ale dopiero przy małej prędkości...
albo jak już prawie stoję albo jak np hamuje ok ok 40 km/h aż do zatrzymania się... słychac takie szutranie w przednich kołach...
tarcze są proste, klocki też w porządku, bo to się nagle zaczeło od niedawna. ...
Jak sprawdziłeś?
heniekpp
18-10-2010, 12:51
Jadąc powoli i zaczynając hamować jest to szuranie... z dużych prędkości hamowanie jest ciche aż do zatrzymania przy stałym pedale gazu, ale puszcząc pedał i znów nacisnąc pojawia się to szuranie, mimo tego hamuje dobrze. Ale co to za odgłosy?
Zdjemowałem koła i obracając nie ma luzów i wszystko ładnie i równo się obraca. Ale przy krzywych tarczach to sa raczej bicia a nie szuranie... Może to być może zapowietrzony ukł i pompe słychać lub płyn?
Z zapowietrzeniem układu raczej nie ma to nic wspólnego. "Szuranie" słyszysz z któregoś konkretnego koła, czy nie potrafisz zlokalizować źródła dźwięku?
Pozdrawiam
poszukiwacz1984
18-10-2010, 13:00
dużo jeździsz? np. tygodniowo ile kilometrów?
No i jak jest z tym Twoim słuchem?
Pozdrawiam
poszukiwacz1984
18-10-2010, 13:24
hmm to może to brudne zaciski klocków ale ja bym jednak stawiał na piasty - nie wiem czy ręcznie da się sprawdzić luzy - chyba nie koniecznie. Sprawdzałeś czy nic Ci tam nie przychacza? Sprawdź jeśli masz możliwość czy czasem klocek albo zacisk nie piłuje Ci o krawędź tarczy i czy równo do niej dochodzi. Przy mocnym nacisku może łapie całą powierzchnią klocka a przy małej nie i dlatego tak go słychać.
Witam wszystkich. W moim mondku bez ABS-u podczas hamowania ( przy zatrzymywaniu się) słychać szuranie jakieś... Hamuje normalnie ale już podczas zatrzymywania się i małej prędkości jest jakieś szuranie w przednich kołach.... Klocki i tarcze z pół roku temu wymienione i ostatnio wymieniony został wężyk od ukł hamulcowego tylnego koła... Czy to "szuranie" może być przyczyną źle odpowietrzonego ukł? Klocki są prawie całe więc nie mam pojecia co to może być. Dodam też ze drży mi kierownica przy hamowaniu z dużych prędkości... Prośba jesli ktoś wie co za przyczyny mogą temu toważyszyć... pzodrawiam
Sprawdź czy, aby na pewno nie odkleiła się okleina na jednym z nowych klocków. Jeśli jest OK. to pewnie masz zatarte tłoczyska które pewnie trzeba wymienić.
Warto też przy okazji sprawdzić łożyska.
Pozdrawiam.
smoki3
irlandia1981
19-10-2010, 17:50
witam
warto sprawdzić czy jakieś obce ciało nie dostało się pomiędzy klocek a tarczę,
proponuję odkręcić klocki i zobaczyć co tam jest, być może wada fabryczna klocka, lub jakaś drobinka czegoś bardzo twardego się dostała i wtedy będzie tarło, a słychać będzie przy odpowiedniej prędkości obracania się tarcz, przy prędkości np. ok 40 km/h,
piszę ponieważ takie same objawy miałem w escorcie aż pękł mi klocek i wracałem bez klocka hamując metal o metal, tarcze poszły do wymiany, po wymianie cisza, zareklamowałem klocki oddali pieniądze ale za tarcze już nie zwrócili, ponieważ je zajechałem wracając już bez klocka, panowie w reklamacji napisali jakbym zrobił zdjecia, i od razu zmienił klocki i tarcze to by mi uznali :), znaczy jakbym zadzwonił po "asistance" :) tyle w moim przypadku wymiana wyszła taniej niż laweta :)
pozdrawiam
uczmy się na swoich błędach :)