Zobacz pełn± wersję : [Focus 1998-2004] Przepalona żarówka od pod¶wietlenia stanu i przebiegu kilometrów.

Losmaczos
18-10-2010, 14:39
Posiadam Forda Focusa mk1 1.8 benzyna 2000 rok. Przepaliła mi się żarówka od pod¶wietlenia elektronicznego licznika który pokazuje całkowity przebieg samochodu oraz dystans przejechanych kilometrów. Co dziwne pod¶wietlenie obrotomierza i szybko¶ciomierza działa prawidłowo (chyba to s± inne żarówki). Moje pytanie jest następuj±ce jak± żarówkę należy tam kupić ?

Jędrek1964
18-10-2010, 15:07
Wymieniałem w swoim i była tam mała bez cokołowa żarówka 1,2W (mała żarówka jak pod¶wietlenie pokręteł), ale słyszałem że może też być 3W duża, jak w przednich pozycyjnych lub bocznych kierunkach.

Losmaczos
18-10-2010, 15:27
A kto¶ może potwierdzić i poprzeć przykładem a nie tylko ze słyszenia ?

buniek2580
18-10-2010, 17:44
kolego,rozbierz licznik. U siebie wymienialem jakies 3tyg. temu ale nie pamietam,takie zarowki dostaniesz na kazdym cpn. Wyciagnij stara i daj na wzor, jak sie nie myle to 6w.

Jędrek1964
18-10-2010, 18:09
A kto¶ może potwierdzić i poprzeć przykładem a nie tylko ze słyszenia ?
buniek2580 ma racje, jak nie chcesz podpowiedzi i potrzebujesz potwierdzenia to rozbierz licznik i będziesz wiedział na 100% jaka tam jest żarówka.
Jak mi się spaliła to rozkręcałem licznik pod sklepem i nie miałem dylematu czy kupie dobr± żarówkę, tak na marginesie to koszt jest niewielki.
Napisałem Ci to co wyczytałem na tym forum (gdyby¶ poszukał sam by¶ to znalazł, ale "pewnie nie miałe¶ czasu na szukanie"

Piwko
18-10-2010, 21:22
Posiadam Forda Focusa mk1 1.8 benzyna 2000 rok. Przepaliła mi się żarówka od pod¶wietlenia elektronicznego licznika który pokazuje całkowity przebieg samochodu oraz dystans przejechanych kilometrów. Co dziwne pod¶wietlenie obrotomierza i szybko¶ciomierza działa prawidłowo (chyba to s± inne żarówki). Moje pytanie jest następuj±ce jak± żarówkę należy tam kupić ?

dokładnie jak koledzy pisz± ze taka żarówka.... a jesli chcesz rade to od razu kup sobie jeszcze 3 żarówki postojowe i wymien które pod¶wietlaj± prędko¶ciomierz oraz obrotomierz. Ja wł±snie miałem ten sam problem co Ty tydzien temu i oczywiscie majac dostep do reszty przy okazji wymieniłem reszte....satysfakcja gwarantowana

mario591
19-10-2010, 06:47
To jak chcesz potwierdzenia to potwierdzam. Ten licznik pod¶wietla zwykła żarówka 1,2 W bezcokołowa możesz wymienić j± na diodę tak jak ja wtedy będzie R5 i wsio żadnej filozofii 10 min roboty jak masz wprawę i kiedykolwiek wykręcałe¶ licznik !!!

Losmaczos
19-10-2010, 14:01
Żarówka kupiona zobaczymy czy będzie pasować. Po wymianie dam znać.