Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Czy można mieszać płyn hamulcowy?
ADRIANO LEITE! 19-10-2010, 13:51 Witam forumowiczów.
Chciałem się zapytać czy można dolać płynu hamulcowego do układu hamulcowego czy należy zlać wszystko, jakoś przeczyścić i wtedy zalać nowym płynem hamulcowym? Pytam, ponieważ dziś w aucie żony z ciekawości zajrzałem pod maskę (czekając w kolejce na wymianę opon na zimówki) i zobaczyłem, że pojemnik na płyn hamulcowy (taki biały, przy podszybiu z napisem DOT 4) jest chyba PUSTY!:diabelek: Czy nie powinna zaświecić się żadna kontrolka tak nawiasem mówiąc???:pomysl:
Jaki płyn dolać:
1) mogę jaki chcę byle był DOT 4 czy musi być ten sam?
2) czy coś się stanie jak będę jeździł bez płynu lub z jego małą ilością?
Pozdrawiam!
Jak poprawisz tytuł na bardziej konkretny , temat powróci do działu.
Temat poprawiony.
ADRIANO LEITE! 20-10-2010, 15:46 Panowie czy pomożecie mi w temacie?
konradwan 20-10-2010, 17:52 Jazda bez płynu lub z małą jego ilością jest bardzo niebezpieczna. Na tyle niebezpieczna, że w Focusie I pojemnik wyposażony jest w bardzo sprytny czujnik. Jeśli poziom spada poniżej miminum świeci kontrolka na desce. Podobno nawet jedna z funkcji trybu serwisowego pozwala na odczyt wskaźnika, niemniej jednak ja do tego nie doszedłem, wiem tylko o sprawdzaniu poziomu paliwa i temperatury płynu chłodniczego.
Słyszałem o ludziach mieszających różne typy płynu hamulcowego, którzy mówili że tak można i że wszystko jest okej.
Ale słyszałem także o ludziach którzy mieszali różne typy olejów silnikowych mówiąc że silnikowi to na pewno nie zaszkodzi.
Myślę, że jeśli uzupełnisz poziom płynem tego samego typu (DOT4), to sam producent nie ma znaczenia i możesz je mieszać. W końcu te standardy są po to, żeby określić skład i właściwości płynu, toteż właściwie niemożliwe jest żeby DOT4 z różnych firm jakoś się od siebie różniły.
No i tym bardziej zawsze lepiej zaryzykować, niż jeździć bez hamulców...
Ale właściwie o co chodzi = w czym jest problem?
Chyba w Poznaniu jest ASO Forda i można kupić płyn oryginalny
Cena oryginału jest poniżej 20zł
http://ford.sklep.pl/pl,product,320698,plyn,hamulcowy,dot,4,ford,0,25l. html?partner=2070
Więc w czym problem:
- w dostępności
- w kosztach
Przy małej ilości płynu możesz zapowietrzyć układ.
pozdrawiam
Arturek
P.S. większe opakowania
http://ford.sklep.pl/pl,product,320699,plyn,hamulcowy,dot,4,ford,0,5l.h tml?partner=2070
http://ford.sklep.pl/pl,product,320700,plyn,hamulcowy,dot,4,ford,1l.htm l?partner=2070
ADRIANO LEITE! 20-10-2010, 20:09 Dzięki za reakcję i odpowiedzi. Problem nie polega na braku pieniędzy tylko pytanie brzmiało czy można mieszać płyn. Chcę właśnie kupić płyn, żeby mieć spokój. ASO jest owszem, ale jak mam jechać do nich (zawsze nie po drodze:diabelek:) to mi się nie chce i tyle. A u siebie na osiedlu (może z 200 metrów) mam hurtownię motoryzacyjną!!!
Pozdro!
Idę oglądać meczyk mojego zespołu!!!
FORZA INTERNAZIONALE!:619:
maureliusz 21-10-2010, 17:12 1.Tak, płyny można mieszać tylko musisz sprawdzić jaki masz: DOT3, DOT4 itd...
2. Jeżeli tyle płynu ubyło to bardzo dziwne i zapewne masz gdzieś nieszczelność. Jeszcze nigdy w żadnym aucie nie musiałem dolewać płyny. Poziom nieco się obniża wraz z użyciem klocków, ale potem po wymianie wraca do normy. Zatem coś masz nie tak.
3. Kontrolka jak najbadziej powinna się świecić, poda warunkiem, że masz czujnik:-) Zobacz czy od pojemnika odchodzą jakieś kable.
3. Kontrolka jak najbadziej powinna się świecić, poda warunkiem, że masz czujnik:-) Zobacz czy od pojemnika odchodzą jakieś kable.
Dokładniej to kontrolka hamulca ręcznego. I to wcale nie jako ostateczność (jak ciśnienie oleju), ale tuż zaraz jak spadnie poniżej minimum.
ADRIANO LEITE! 22-10-2010, 08:16 Dzięki za podpowiedzi. Okazało się, że wszystko jest OK. Zamiast się zastanawiać odkręciłem korek od wlewu płynu hamulcowego i zajrzałem do środka. Okazało się, że płynu jest wystarczająco w pięknym żółtym kolorze.
Wszystko przez ten kolor pojemnika - niby biały, ale jednak nie transparentny i stąd obawy, że nie widać przez to płynu.:diabel2:
Pozdrawiam!
Dzięki za podpowiedzi. Okazało się, że wszystko jest OK. Zamiast się zastanawiać odkręciłem korek od wlewu płynu hamulcowego i zajrzałem do środka. Okazało się, że płynu jest wystarczająco w pięknym żółtym kolorze.
Wszystko przez ten kolor pojemnika - niby biały, ale jednak nie transparentny i stąd obawy, że nie widać przez to płynu.:diabel2:
Pozdrawiam!
mimo wszystko kontroluj stan płynu - w miarę zużywania się klocków i tarcz będzie go trochę ubywać. no i płyn zmieniamy co 2 lata.
|
|