krzysieksel1969
07-03-2006, 20:44
witam znalazłemw dosyc atrakcyjnej cenie szybe przednią niestety muszę ją sam wyciąć jak to zrobić i czym zeby nadawala sie do ponownego zalozenia?
Zobacz pełną wersję : jak wyciąc przednią szybe ? krzysieksel1969 07-03-2006, 20:44 witam znalazłemw dosyc atrakcyjnej cenie szybe przednią niestety muszę ją sam wyciąć jak to zrobić i czym zeby nadawala sie do ponownego zalozenia? WRT 07-03-2006, 21:11 Witam. Z tego co słyszałem to struną od gitary ale potrzebne sa dwie osoby jedna na zewnątrz a druga wewnątrz auta. krzysieksel1969 07-03-2006, 21:27 ktos mi podpowiedzial ze najlepiej podlaczyc drut oporowy pod akumulator i podobno idzie jak masło tylko nie wiem gdzie szukac tego drutu ,o strunie slyszalem ale podobno to nie takie proste karex 07-03-2006, 21:31 krzysieksel1969, podaj mi na PW albo jeszcze lepiej na karoljaros@o2.pl swojego maila i napisz szyba w temacie. [ Dodano: 2006-03-07, 22:33 ] drut oporowy? To idziesz do sklepu AGD i prosisz o spiralę do np. piekarnika elektrycznego, do farelki albo inne takie coś, ale spiralę, nie grzałkę. Albo rozbierasz jakąś starą grzałkę, ale to już kupę roboty. WRT 07-03-2006, 21:35 Z tym druyem to chyba ktoś przesadził . Bo pewnie chodzi ot to ze sie rozgrzeje i będzie wycinał ,ale jak to do ręki weźmiesz to raz i ile tego drutu trzeba to dwa i żeby przy okazji czegos innego nie spalić, ztym drutem i podłączeniem do aku to bym ostrożnie,myśle ze bezpieczniej cieniutkastrunke i powolutku bez pośpiechu wyciąć tylko uważac bo przy wycinaniu się nagrzewa. karex 07-03-2006, 21:45 uważac bo przy wycinaniu się nagrzewa Taaa, a do tego może strzelić :< (czyli się zerwać) mowa oczywiście o strunie lub drucie do wycinania. Natomiast z drutem oporowym to nie jest zły pomysł, tylko trzeba by było dobrać długość, żeby się nie zrobił biały, ale zarazem, żeby ładnie grzał. A uważać trzeba z jednym i drugim. Szczególnie na podszybiu i podsufitce. Chyba, że auto z którego będzie wyjmowana to szrot, no to wtedy wiadomo mniej uwagi - no ale, żeby od razu go nie spalić :D. Z tą atrakcyjnącenąto się zastanów bo np. szyba nowa Pilkington-a to trochęponad 200 zł, a zawsze to nowa zero rys. Do tego jak się jeszcze potargujesz to Ci ją założą za w miarę rozsądne pieniądze. Tej wyjętej też Ci nikt za darmo nie założy. Po wyjęciu trzeba będzie jeszcze ją wyczyścić. Ale to już w porównaniu do wycięcia pryszcz. Tom303 08-03-2006, 09:54 Ja wymienialem kiedys w escorcie, to ta stara wyciagalismy (w sumie to moj kuzyn z kolega, a ja tylko patrzylem :690: ) za pomoca .... drutu. Tzn jeden byl w srodku, drugi na zewnatrz i ciagneli ten drut na zasadzie "moja-twoja" (przecinajac tak naprawde ten klej od szyby). Oczywiscie drut byl nie zagruby i czasem sie przerywal i nie byl tez podlaczony do pradu !! slawas1 08-03-2006, 11:31 ja wczoraj wycinałem starą linką hamulcową to znaczy nie całą-bo za gruba była, rozdzieliłem ją i do wycięcia posłużyły tek ze trzy żyły przyznam że poszło naprawdę sprawnie impactom 08-03-2006, 14:13 np. szyba nowa Pilkington-a to trochęponad 200 zł, a zawsze to nowa zero rys. o qrcze mnie pękłą szybka w te mrozy -masz moze namiary na sklep internetowy albo allegro gdzie bym mógł kupic w takiej cenie - oczywiscie ta szybka nie jest podgrzewana? ile może kosztowc podgrzewana? - czy można zamontowac podgrzewana w miejsce nie podgrzewanej i jakos samemu podpiac włącznik ogrzewania - czy cos oprócz szyby podgrzewanej jest jeszcze potrrzebne zeby grzała? karex 08-03-2006, 14:53 Ja miałem 18.03.2005 r. (czyli dawno temu :D ) wymienić szybę w Mazico Łódź ustaliłem wtedy cenę na 240 albo 260 z wymianą. Jakaś tam promocja bo dopiero otwierali któryś punkt w Łodzi. Niestety nie wymieniłem, bo zanim do nich dojechałem roztrzaskałem całkowicie samochód. Ale podzwoń potarguj się. Ewentualnie wpisz w goglu np. szyby samochodowe łódzkie jest tego trochę. Co do szyby ogrzewanej. To jeżeli nie miałeś to oczywistą sprawą jest puszczenie przewodów, ale jest też przekaźnik, który pozwala włączyć szybę dopiero jak alternator ładuje i wyłącza ją po bodajże 4 min. Nic wielkiego to nie jest, ale uważam, że to musi byćzamontowane, bo inaczej akumulator szybko może paść. No i cena pewnie z 700 - 800 zł :( . Oczywiście wygoda bezsprzeczna. Tylko, że chyba te ogrzewane szybciej pękają. Tak mi się zdaje bo dość dużo osób narzeka. Tom303 08-03-2006, 15:09 Pare lat temu wymienialem podgrzewna szybke w escorcie (bo pekla :677: ) i dalem za nia 490 zl, a normalna kosztowala wtedy 230 zl. A 2 lata temu wymienialem tez szybke (niepodgrzewana) w cougrze ale jak pozniej wyczytalem w internecie, ze instalacja elektryczna jest przygotowana takze pod podgrzewana (czyli w Mondeo, przynajmniej tym MK II, powinno byc tak samo) to sobie plulem w twarz. Wystarczylo w skrzynke bezpiecznikow wsadzic przekazink czasowy (4 min), bezpiecznik 60 A !!! i wlacznik - i bylby luksus (przynajmniej w zime). Ponoc wszystkie przewody juz sa przygotowane -tylko gdzies tam pochowane. To samo dotyczy podgrzewania dysz spryskiwaczy. karex 08-03-2006, 16:03 A 2 lata temu wymienialem tez szybke (niepodgrzewana) w cougrze ale jak pozniej wyczytalem w internecie, ze instalacja elektryczna jest przygotowana takze pod podgrzewana (czyli w Mondeo, przynajmniej tym MK II, powinno byc tak samo) to sobie plulem w twarz. No cóż w Coguarze pewnie jest jeden rodzaj instalacji elektrycznej, a to oznacza, że można dorzucić b. wiele rzeczy kosztem tylko tych przedmiotów. Natomiast w Mondeo tak nie jest. Jest kilka rodzajów wiązek. Np. w moim Zetecu (wersja wyposażenia CLX) mam część instalacji pod elektryczne lusterka, ściemnianie oświetlenia deski (tak nawet tego nie miałem, ale teraz mam), a nie mam np. do podświetlania nóg z przodu. A auto ma i tak bogatszą instal. fabryczną bo są przeciwmgłowe przód/tył, klima, ABS (który też nie wszędzie był), grzana przednia szyba. Tak więc jest to w cały świat. mmmk 08-03-2006, 22:05 mozna kupic u szybiarzy drut do wycinania szyb za jakies 40 zl. o przekroju kwadratu. tym sie dobrze wycina kombinerki i moja twoja tylko powoli bo sie rozgrzewa do czerwonosci w czasie wycinania i peka. no i przydaje sie 3 osoba do lapania wypadajacej szyby. pozdrawiam maciek krzysieksel1969 10-03-2006, 23:10 sprwadzilem wszytkie metody,drut oporowy rwal sie odrazu jak tylko się nagrzał ,linka hamulcowa nie chciala ciąć,myślalłem ze może drut stalowy ale też był za słaby i jak tylko sie troszke nagrzał to pękał ,wkoncu tak jak zacząlem wycialem struną do gitary ale poszło ich chyba z 6 szt,potem przyszedł znajomu balcharz i pomógł mi ja wkleic,muszę powiedzieć ze to jest dosyc proste trzeba oczyscic powierzchnie,równo nałozyc klej żeby nie było przerw,na dole sa plastki ustalajace wysokośc zostaje tylko w miare równo ustawić na bokach i lekko dosisnać ,zastosowalem klej z podkladem/23zł/.struny nie kosztowaly nic bo były stare a za szybe dalem 80zł ,czyli zostało coś na paliwko........ pozdrawiam[/list] |