Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2007-2010] Tylna wycieraczka - jaka pasuje?

buk07
20-10-2010, 12:44
Chciałem właśnie wymienić tylną wycieraczkę w C-Maxie (rocznik 2009). Zmierzyłem, że ma 280mm, kupiłem Valeo w Norauto, próbowałem założyć i d...pa. Okazało się, że uchwyt fordowski jest węższy od standardowego i wycieraczka Valeo się nie mieści. Czy są na rynku jakieś nie oryginalne wycieraczki pasujące na tył C-Maxa MK2? W ostateczności kupię oryginał w ASO, ale warto znać alternatywy.

konrad_b
20-10-2010, 13:24
kupiłem valeo i działa, ale może faktycznie przełożyłem sam ten plastikowych uchwyt :roll:

kim
20-10-2010, 13:57
kupiłem valeo i działa, ale może faktycznie przełożyłem sam ten plastikowych uchwyt :roll:

Ja też kupiłem zwykłą Valeo 280mm, ale były problemy z uchwytem (tym plastikowym). O ile pamiętam zostawiłem stary.

buk07
20-10-2010, 15:49
Panowie kim i konrad_b: z tego co widzę, to Wasze C-Maxy są MK1, a mi chodzi o MK2, czyli po face lifcie w 2007. Czy ktoś ma MK2 i dopasował tylną wycieraczkę inną niż fordowska?

konrad_b
21-10-2010, 06:51
Panowie kim i konrad_b: z tego co widzę, to Wasze C-Maxy są MK1, a mi chodzi o MK2, czyli po face lifcie w 2007. Czy ktoś ma MK2 i dopasował tylną wycieraczkę inną niż fordowska?

a sprawdzałeś czy masz inną, bo wiele akcesorii jest takich samych
i wychodzi że tylne wycieraczki mamy takie same :027:
http://www.abcford.pl/Pages/ProductView.aspx?p=1091&c=273&s=274

Pióro wycieraczki Ford - tył
Indeks produktu: 1476921

ZASTOSOWANIE:

Ford Focus II kombi od 07.2004r. -
Ford Focus III kombi od 12.2007r. -

Ford Focus C-Max od 06.2003r. -
Ford Focus C-Max od 03.2007r. -

i cena 22zł, tyle co płaciłem za valeo, pytanie po co kombinować ;)

buk07
21-10-2010, 08:29
Dzięki! Z tego wniosek, że kupiłem jakąś dziwną Valeo 280mm - po prostu nie pasowała. Chyba najlepiej przymierzyć przed zakupem, bo uchwyty mają różne szerokości. Z mojej strony koniec tematu.

bomba_bum
04-11-2010, 17:06
Chciałem właśnie wymienić tylną wycieraczkę w C-Maxie (rocznik 2009). Zmierzyłem, że ma 280mm, kupiłem Valeo w Norauto, próbowałem założyć i d...pa. Okazało się, że uchwyt fordowski jest węższy od standardowego i wycieraczka Valeo się nie mieści. Czy są na rynku jakieś nie oryginalne wycieraczki pasujące na tył C-Maxa MK2? W ostateczności kupię oryginał w ASO, ale warto znać alternatywy.

Witam.
Większość wycieraczek pasuje ja mam 300mm nie oryginalną , ale musiałem lekko wygiąć ramie wycieraczki (końcówkę) ale tak , aby nie uszkodzić farby:wink:

Czesiek_ze
04-11-2010, 17:25
najchętniej wymieniłbym całe ramie tylnej wycieraczki (paskudna) ale nie mogę znależć na szukajce, a wiem że ktoś pisał na ten temat.

HYCHLA
04-11-2010, 20:09
Witam.

najchętniej wymieniłbym całe ramie tylnej wycieraczki (paskudna) ale nie mogę znależć na szukajce, a wiem że ktoś pisał na ten temat.

Z tego co koledzy pisali na portalu focusgallery.de tylne ramie wycieraczki pasuje jak ulal od citroena c2 :)

A tak wogule wymiana całych wycieraczek jest droga. Wymienic mozna same gumki np. boscha aerotwin za 35zeta :) 5min roboty.
Pozdro.

kubaw20055
06-11-2010, 07:13
Można założyć ramię od Kugi albo Mondeo mk4 kombi (ale to chyba to samo?), do Fusiona pasuje świetnie, więc do C-maxa zapewne również:p

exoryna
09-11-2010, 00:32

motguma kupilem.
nawet nie myslalem o tym, ze moglaby nie pasowac.
dziala.

tylko pioro nie przylega na koncach do szyby (jakies 1cm pozostaje z kazdej strony). tak jakby sila nacisku ramienia byla za slaba.

albor
14-11-2010, 19:05
Nie rozumiem problemu. Kupiłem w TESCO wycieraczkę na tył bodajże 330 mm
jak przymierzyłem to naszła mnie obawa, że za długa, ale założyłem i jest git.
Długość pasuje na styk - może 0,5mm luzu.
Generalnie bardzo ładnie zgarnia, ale problemem jest zbieranie w górnej części szyby.
Z uwagi na zakrzywienie szyby w górnej części brakuje docisku. gdyż pióro wycieraczki opiera się o ramię.
Zamierzam dogiąć to ramię wycieraczki aby uzyskać docisk w górnej części.

EDYTA
Wycieraczka była uniwersalna, w opakowaniu były 2-3 typy mocowań. Nie miałem żadnego problemu z dopasowaniem.
Uchwyt w tylnim ramieniu wycieraczki mam standardowy, rzekłbym oldschoolowy... zwykły płaski pręt z zagiętym o 180 stopni końcem.

marekpz
17-11-2010, 09:35
Ja tylko nie rozumie problemu :D Oryginalna wycieraczka tylna do auta autora tematu kosztuje ok 20 zł. Powiedzcie mi jaki jest sens kupowania jakiś badziewi w hipermarketach (koszt ile? będzie weselej jak powyżej 20 zł) doginania jej (sic!), gięcia, cudowania aby pasowała? Może ktoś mi na chłopski rozum wyjaśnić?

albor
17-11-2010, 09:53
Ja tylko nie rozumie problemu :D Oryginalna wycieraczka tylna do auta autora tematu kosztuje ok 20 zł.

Gdyby tyle kosztowała, to bym kupił.
Pytałem w salonie Forda, powiedzieli że 35 zet.
Niby cena niewysoka, ale chciałem wtedy nabyć cały komplet, a ceny jakie mi proponowano były nie do przyjęcia. Przednie wycieraczki kupiłem osobiście za pomocą Allegro i jestem bardzo zadowolony.
Grafitowe, pięknie zbierają i zero hałasu. Poprzednie pod tym względem były koszmarne.
Nie wiem skąd poprzednie były, kupowałem auto używane w Auto Plaza na Popularnej w W-wie. Może tam założyli taki badziew.
Moje dziecko bało się jeździć w aucie: "Nie włączaj tatuś wycieraczek"

EDYTA PYTA:
A dlaczego autor wątku mając S-MAXa zadaje pytania na forum C-MAXa? Nie odróżnia tych modeli?

marekpz
17-11-2010, 10:25
HA, ja czytałem tylko post, a tam napisał że cmax :DD, brawo za spostrzegawczość :))
Są rzeczy które nie należy kupować w ASO (od tego są nieautoryzowane serwisy/sklepy) , to są wszystkie części eksploatacyjne, resztę kupisz i w ASO i niezależnych w podobnych pieniądzach. W Warszawie na pewno znajdziesz takie sklepy gdzie wycieraczka będzie kosztować 30-40 % mniej niż aso :)

HYCHLA
17-11-2010, 13:11
Witam.

Pytałem w salonie Forda, powiedzieli że 35 zet. Niby cena niewysoka, ale chciałem wtedy nabyć cały komplet, a ceny jakie mi proponowano były nie do przyjęcia.

Za 35 zeta można wymienić cały komplet z gumami Boscha lub nawet tańszymi "No name" za 8 zł!!! Konstrukcja wycieraczek w c-maxie (jak i innych markach i modelach) pozwala na wymianę samych gumek. Wymiana to poezja i duza oszczędność pieniążków.

Kupujemy nowe gumki np. 2X 70cm. W wycieraczkach z przodu ściągamy zaślepkę z jednego końca pióra(obojętnie z którego) wyciągamy stare gumy z prowadnic i docinamy według nich nówki do odpowiedniej długości, naciągamy nówki na prowadnice, zaślepka na swoje miejsce gotowe, z tylu to samo tylko za pomocą szczypiec odginamy delikatnie blaszany zaczep trzymający gumę na jednym z końców. Ważne żeby robić to delikatnie bo jak wygniemy prowadnice wycieraczka nie będzie przylegać idealnie do szyby. Za zaoszczędzoną forsę idziemy na piwo :P

Pozdro.

konrad_b
18-11-2010, 06:52
Gdyby tyle kosztowała, to bym kupił.
Pytałem w salonie Forda, powiedzieli że 35 zet.
Niby cena niewysoka, ale chciałem wtedy nabyć cały komplet, a ceny jakie mi proponowano były nie do przyjęcia. Przednie wycieraczki kupiłem osobiście za pomocą Allegro i jestem bardzo zadowolony.

na początku wrzucałem linka do tylnej wycieraczki, chyba 4 post i cena faktycznie 22zł

co do wymiany samych gumek, muszę pomyśleć, bo u mnie oryginalne wycieraczki po niecałym roku zaczynają już kiepsko ścierać
a nowe to koszt 120zł :( (kpl na przód)

kiedyś bawiłem się w wymianę samych gumek, potem przy cenie 10zł za całe pióro MOTGUMa, już mi się nie chciało, ale może faktycznie trza się przeprosić z gumkami