Zobacz pełn± wersję : Dawka paliwa a zawory

rustin
30-10-2010, 11:59
Wczoraj ze znajomym rozmawiali¶my o koledze któremu silnik padł chyba w golfie,głowicę mu wypaliło,okazało się że miał ubog± dawkę lpg a jaki¶ geniusz kontrolkę checka zmostkował że się nie ¶wieciło a auto ponoć dobrze jeĽdziło.Ja mu mówię że dlatego sam sobie gaz ustawiłem i wolę mieć lekko bogato niż ubogo,nawet gaziarz mi tak mówił że lepiej niech te 0,5-1 litre więcej spali ale spokojny o silnik będę,bo jak ubogo to wiadomo co poleci.A on że jak bogato to tak samo Ľle bo to w drug± stronę działa i zaworów nie wypali ale luz się będzie coraz większy robił co dla mnie jest dziwne i nie chce mi się wierzyć.Oczywi¶cie nie mówimy tu o tak bogatej dawce że aż check się za¶wieci ale tak delikatnie większ± od normalne,bo wiadomo idealnie wystroić się nie da.

mario13
31-10-2010, 06:23
Zakladaj tematy w odpowiednich dzialach;)

M.A.G.
31-10-2010, 12:36
Z twojej wypowiedzi wynika, że twój znajomy nie był przy regulacji lub zakupił używkę i nie sprawdził jej na kompie :?:

Ja mam +20% LPG od tego co komp pokazywał i chodzi idealnie a co najważniejsze "check" już nie wyskakuje. Za każdym razem byłem przy regulacji i nie było problemów ze spełnieniem moich pró¶b - "gaziarz" chciał dawki zwiększać co 5% i sprawdzać, ja natomiast poczytałem forum LPG i tam morał był taki, że silniki Forda 2.3 (Scorpio, Galaxy, Pinto) reagowały pozytywnie dopiero w zakresie +15 - 20% względem ustawień z kompa.

Jeżeli chcesz konkretne odpowiedzi to zajrzyj tu:
http://lpg-forum.pl/

Ale niestety za uboga i zbyt bogata mieszanka szkodzi silnikowi - trzeba dobrze wyregulować a przynajmniej w granicach, w których "check" się nie zapala.

rustin
31-10-2010, 13:28
mi check się nie pali odk±d sam ustawiłem gazownie.zastanawia mnie czy to możliwe że jak bogato to luz na zaworach sie zwieksza

dresat
31-10-2010, 16:10
zastanawia mnie czy to możliwe że jak bogato to luz na zaworach sie zwieksza rustin: to znaczy sam się zwiększa, czy powinno się go zwiększyć?

M.A.G.
31-10-2010, 20:51
Cytat z Motofaktów:

"aby nie dopu¶cić do pracy silnika ze zbyt bogat± lub zbyt ubog± mieszank± – uboga mieszanka może doprowadzić do uszkodzenia zaworów, natomiast zbyt bogata do uszkodzenia sondy lambda i katalizatora"

Na prost± logikę, jeżeli masz zbyt bogat± mieszankę to nie jest ona całkowicie spalana i jej resztki zapychaj± katalizator i czujnik sondy o innych poważniejszych objawach nie słyszałem, ale może kto¶ bardziej do¶wiadczony jeszcze się wypowie.