Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Automatyczne włączanie świateł

mkarweta
01-11-2010, 09:50
Witam!

Z tego co kojarzę obecnie Ford proponuje opcję automatycznego włączania świateł mijania. Niestety, mój dwuletni C-max nie stoi w salonie ;-)) Chciałem zapytać w związku z tym, czy istnieje jakaś możliwość montażu takiego modułu? Najlepiej, żeby był on oryginalny fordowski, bo z samoróbkami to są jaja czasami (w poprzednim samochodzie domowym - Renault Megane Classic - zadziałało dopiero po trzeciej próbie montażu, a zajmował się tym znajomy elektryk).

Pozdrawiam!

Zvirek
01-11-2010, 16:03
Jest jedno małe "ale": - ten włącznik działa na zasadzie - jest jasno, to lampy nie świecą, jest ciemno, to włączają się mijania. Czyli w RP jest to nieprzydatny gadżet, z punktu widzenia KRD.

Kierownik1982
01-11-2010, 16:24
mam taki wlacznik automatyczny z czujnikiem zmierzchu i powiem szczerze nieprzydatna rzecz umnie .czujnik deszczu tos pieknego

mkarweta
01-11-2010, 19:29
@Zvirek: a orientujesz się może, czy da się do C-maxa wsadzić jakiś automagiczny włącznik-wyłącznik świateł, który będzie włączał światła po odpaleniu silnika i wyłączał je razem z wyłączeniem silnika?

Zvirek
01-11-2010, 21:26
Kiedyś można było dostać takie ustrojstwa na allegro, podejrzewam, że dalej są dostępne.

Cobretti
01-11-2010, 22:17
ale Kolega pyta o automatyczny włącznik świateł a Wy mu o czujniku zmierzchu :P
mkarweta - po pierwsze to można kupić automat do włączania świateł....

http://allegro.pl/listing.php/search?string=automatyczny+w%C5%82%C4%85cznik+%C5% 9Bwiate%C5%82&category=0&order=p

dobry automat włącza światłą po ok 5 sek od uruchomienia silnika (!!) a nie po otrzymaniu prądu z "zapłonu"

a to co oferuje ford i mam ja w connekcie to z tego co wiem od ASO to jest to zrobione na dodatkowym obwodzie (wiązce) kabli... oznacza to ze jak przekręcisz zapłon w pozycję I to masz już włączone światła i odpalasz na włączonych (bez sensu)
ja planuję to "zdemontować" i dać światła dzienne led

jurosol
02-11-2010, 19:42
FF2 więc pewnie C-Max też, ma przygotowaną instalację pod światła do jazdy dziennej, a w Polsce dopuszczone są światła do jazdy dziennej Kodeks Drogowy Art 51 pkt 2 cytat:
W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Światła do jazdy dziennej cytat z Wikipedii:
Światła do jazdy w dzień mają moc od kilku do kilkunastu watów (w odróżnieniu od świateł mijania, w których pojedyncza żarówka ma moc od 40 do 55 W). Obowiązujący w UE i wielu krajach poza nią Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (ECE) pozwala na montowanie takich świateł bez potrzeby ich współdziałania z tylnymi światłami pozycyjnymi (w odróżnieniu od pozostałych świateł samochodowych - drogowych, mijania, przeciwmgielnych, postojowych i przednich pozycyjnych).

W związku z powyższym można ten patent wykorzystać. Mam tak zrobione w swoim FF II i o ile pamiętam potrzebny był 1 przekaźnik i dwa bezpieczniki wszystko zamontowane do oryginalnej instalacji i teraz na pozycji "AUTO" zawsze święcą światła z przodu ok 80% mocy, a po zmroku (i w tunelach :-) ) włączają się świata mijania.

Cobretti
02-11-2010, 20:52
zawsze święcą światła z przodu ok 80% mocy
czyli masz jak u mnie - jest widoczna różnica w świeceniu świateł "dziennych" a mijania (po włączeniu pokrętła)

konrad_b
03-11-2010, 06:20
W związku z powyższym można ten patent wykorzystać. Mam tak zrobione w swoim FF II i o ile pamiętam potrzebny był 1 przekaźnik i dwa bezpieczniki wszystko zamontowane do oryginalnej instalacji i teraz na pozycji "AUTO" zawsze święcą światła z przodu ok 80% mocy, a po zmroku (i w tunelach :-) ) włączają się świata mijania.

tak się składa że niestety nie każdy, u mnie włożenie przekaźnika i bezpiecznika od DL, powoduje tylko zapalenie postojówek
nie mam przełącznika z trybem AUTO i prawdopodobnie to jest przyczyną

mkaminski100
03-11-2010, 13:14
czyli masz jak u mnie - jest widoczna różnica w świeceniu świateł "dziennych" a mijania (po włączeniu pokrętła)
A gdzie masz oryginalny przelacznik na "swiatla dzienne"?
Jest instalacja, sa bezpieczniki, ale przelacznika nie widzialem, nawet w automacie. Instrukcja tez nic o tym nie pisze.

Poza tym czujnik zmierzchu i wycieraczek jest w Fordach jest do....kitu. Wlacza sie jak juz jest naprawde ciemno, a wycieraczki i tak pracuja jak chca (zaraz po odpaleniu i tak chodza, rano trzeba czekac wieki zanim zbiora, potem tez maja himery). Sprawdzone w C-Maxie, Focusie i Mondku.

Cobretti
03-11-2010, 19:30
Kolego mkaminski100.... po wł. zapłonu zapalają się od razu "dzienne" czyli w moim przypadku po prostu żarówki H4 :) i tak jak zauważył to Kolega wcześniej świecą one słabiej
Po przekręceniu standardowego pokrętła świateł w pozycję "mijania" masz dalej te same światła ale... zauważalne jest, że świecą mocniej....

a całość działa na dodatkowym obwodzie elektrycznym (tak mi powiedzieli w ASO)

wrzoch
03-11-2010, 19:35
Jest instalacja, sa bezpieczniki, ale przelacznika nie widzialem, nawet w automacie. Instrukcja tez nic o tym nie pisze.

Światła dzienne palą się w pozycji AUTO (o ile nie jest ciemno, bo wtedy palą się mijania/drogowe)

Poza tym czujnik zmierzchu i wycieraczek jest w Fordach jest do....kitu. Wlacza sie jak juz jest naprawde ciemno, a wycieraczki i tak pracuja jak chca (zaraz po odpaleniu i tak chodza, rano trzeba czekac wieki zanim zbiora, potem tez maja himery). Sprawdzone w C-Maxie, Focusie i Mondku.

Za dobry to on nie jest, ale najgorszy też nie. Trzeba go "zestroić" pod każdy deszcz. Dużo też zależy od szyby (czy nie jest zjechana) i ... od tego czy jest nawoskowana. Jak sobie pojedziesz na automagiczną myjkę i weźmiesz program z woskowaniem, to można zapomnieć o czujniku deszczu - działa jak chce. Jeśli szyba jest odtłuszczona, to całkiem nieźle.
Najbardziej drażni mnie ten "pusty przebieg" zaraz po przekręceniu kluczyka. Po co to? Żeby chociaż sam sobie spryskiwacza użył, ale po co, jedzie na sucho.

mkaminski100
03-11-2010, 19:44
Światła dzienne palą się w pozycji AUTO (o ile nie jest ciemno, bo wtedy palą się mijania/drogowe)
U mnie jest instalacja, sa bezpieczniki (oryginalne), ale roznicy nie zauwazylem, a instrukcja nie wspomina nic o tej funkcji. Dlatego sie zapytalem

Za dobry to on nie jest, ale najgorszy też nie. Trzeba go "zestroić" pod każdy deszcz. Dużo też zależy od szyby (czy nie jest zjechana) i ... od tego czy jest nawoskowana. Jak sobie pojedziesz na automagiczną myjkę i weźmiesz program z woskowaniem, to można zapomnieć o czujniku deszczu - działa jak chce. Jeśli szyba jest odtłuszczona, to całkiem nieźle.
Najbardziej drażni mnie ten "pusty przebieg" zaraz po przekręceniu kluczyka. Po co to? Żeby chociaż sam sobie spryskiwacza użył, ale po co, jedzie na sucho.
U mnie jest tak, ze rano przy mzawce potrzeba wiekow, zeby wycieraczki ruszyly, potem dzialaja sprawnie, a potem znow ida na "drzemke" i musze recznie je wymuszac.

jurosol
03-11-2010, 21:04
tak się składa że niestety nie każdy, u mnie włożenie przekaźnika i bezpiecznika od DL, powoduje tylko zapalenie postojówek
nie mam przełącznika z trybem AUTO i prawdopodobnie to jest przyczyną

1. Napisałem o 2 bezpiecznikach ponieważ jak dobrze pamiętam jeden odpowiadał za światła mijania a drugi za światła pozycyjne.
2. Myślę że brak pozycji AUTO nie przesądza o braku instalacji która automatycznie włącza światła, co prawda nie będą to typowe światła do jazdy dziennej (święcące tylko z przodu) ale np. światła mijania. Na poparcie tej tezy może być fakt że wiele marek w tym ford, od dawna produkuje i sprzedaje swoje produkty wyposażone w tzw. światła skandynawskie (czyli świecące cały czas)
3. Ponadto temat był już wielokrotnie poruszany na naszym forum więc proponuje poszukać może ktoś już to zrobił w takim modelu jak twój.
np tym poście jest trochę konkretów: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=108550&highlight=%B6wiat%B3a+dzienne

pretorian2
03-11-2010, 22:21
a mnie jakiś majster zrobił, taki pstryczek elektryczek, ze jak go klikne to zawsze po przkreceniu kluczyka po paru sekundach wlaczają się swiatla mijania + oswietlenie deski . Fajne jest, że mozna to wlaczyc i wylaczyc jednym ruchem palca... jak ktos chetny to moge rozebrac pare plastików i zrobic zjecie co z czym jest podpiete...

mkarweta
04-11-2010, 22:11
a mnie jakiś majster zrobił, taki pstryczek elektryczek, ze jak go klikne to zawsze po przkreceniu kluczyka po paru sekundach wlaczają się swiatla mijania + oswietlenie deski . Fajne jest, że mozna to wlaczyc i wylaczyc jednym ruchem palca... jak ktos chetny to moge rozebrac pare plastików i zrobic zjecie co z czym jest podpiete...

Otóż właśnie o coś takiego mi chodzi. Dopadłem już elektryka, muszę kupić ten modulik z Allegro i liczę, że to rozwiąże moje problemy z pamięcią ;-)

pretorian2
05-11-2010, 13:38
Otóż właśnie o coś takiego mi chodzi. Dopadłem już elektryka, muszę kupić ten modulik z Allegro i liczę, że to rozwiąże moje problemy z pamięcią ;-)

jak sie nie uda, to służe jakimis zdjeciami... ;)

lastal
17-11-2010, 19:40
żeby gasły światła wraz z wyłoczeniem kluczyka ja podłączyłem światła pozycyjne do drogowych

merchel
18-11-2010, 08:23
Ja w swoim c-maxie ma zamontowany automat do załączania świateł. Swiatła załączają sie automatycznie po odpaleniu sielnika , gdy napięcie osiągnie 14V . NIe obciążają tym samymakumulatora przy starcie . Dodatkowo mam zamontowany brzęczyk , któr y piszczy do momentu aż zapalą się światła. . Automat jest tak zainstalowany , że nie koliduje z możliwością manualnęgo pprzełaczania świateł za pomocą przełącznika z lewej strony deski. Sąsiad , ktory zawodowo zajmuje się elektroniką samochodową radził mi abym wybrał automat z homologacją , bezpieczy i tak też zrobiłem . Zero problemów z nim.

kolopeter
25-11-2010, 17:59
a co zmierzchowego czujnika, to juz bylo opisane jak zalatwic ta sprawe. wystarczy kawalek papierka. i swiatla pala sie po przekreceniu kluczyka , bo czujnik uwaza ,ze jest ciemno.

Biperek
28-11-2010, 09:57
a co zmierzchowego czujnika, to juz bylo opisane jak zalatwic ta sprawe. wystarczy kawalek papierka. i swiatla pala sie po przekreceniu kluczyka , bo czujnik uwaza ,ze jest ciemno.

A czy przypadkiem nie pozbywamy się przy okazji czujnika deszczu ?

glucosum
28-11-2010, 21:10
Sam mam przysłonięte czujniki światła.
Czujnik na przedniej szybie składa się z 4 czujników. Po dwa na światło i po dwa na deszcz.
Na deszcz działają super. Światła po przysłonięciu działają cały czas aż do wyłączenia zapłonu. Ogólnie OK. Nie trzeba o nich pamiętać.
Przykro tylko jak widzę jak się "męczą" przy odpalaniu.
Mam pomysł na przeróbkę. Kupiłem już listwy led ( ala http://allegro.pl/listwa-24-led-diody-postojowe-dzienne-diodowe-hit-i1335772559.html )
Chcę aby wykorzystując fabryczne AUTO w dzień były LEDy a wieczorem H7.
Mam już projekt instalacji elektrycznej która nie ingeruje w samochód tylko w reflektor.
I tu jest pewien problem. Nie wiem jak Wasze maxy ale mój sieje niesamowicie po instalacji - często pali H7. Ma ktoś pomysł jak ograniczyć napięcie na diodach do 12 - 14 V. Diody mają być wewnątrz reflektorów więc muszą działać bezbłędnie.......

konrad_b
29-11-2010, 09:26
Mam pomysł na przeróbkę. Kupiłem już listwy led ( ala http://allegro.pl/listwa-24-led-diody-postojowe-dzienne-diodowe-hit-i1335772559.html )
Chcę aby wykorzystując fabryczne AUTO w dzień były LEDy a wieczorem H7.
Mam już projekt instalacji elektrycznej która nie ingeruje w samochód tylko w reflektor.

wiesz że to nie ma homologacji i prosisz się o mandat ?
raz że same diody, dwa że ingerujesz w oryginalną lampę

I tu jest pewien problem. Nie wiem jak Wasze maxy ale mój sieje niesamowicie po instalacji - często pali H7. Ma ktoś pomysł jak ograniczyć napięcie na diodach do 12 - 14 V. Diody mają być wewnątrz reflektorów więc muszą działać bezbłędnie.......
u mnie po roku (20kkm) jazdy spaliła się jedna, więc chyba bez tragedii

Biperek
29-11-2010, 12:07
Sam mam przysłonięte czujniki światła.
Czujnik na przedniej szybie składa się z 4 czujników. Po dwa na światło i po dwa na deszcz.
Na deszcz działają super. Światła po przysłonięciu .......

A mógłbyś napisać, które są od świateł, to nie będę musiał sprawdzać metodą prób i błędów. Z góry dziękuję.

Mi chodzi po głowie pomysł zakupu automatu włączającego światła mijania i wpięcie go do instalacji w taki sposób, żeby współpracował z funkcją AUTO. Nie rozpracowywałem tego jeszcze, ale na chłopski rozum powinno byś to niezbyt trudne. W najgorszym wypadku może być konieczna separacja instalacji diodami. Niestety budowa przedniego zderzaka i "grila" uniemożliwia sensowny i zgodny z przepisami montaż świateł ledowych.

Już znalazłem: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=36794&highlight=automatyczne+%B6wiat%B3a+spos%F3b

glucosum
29-11-2010, 21:12
http://www.mondeoklubpolska.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=281

Wszystkie fordy mają taki sam czujnik ! Musisz dość dobrze przysłonić te dwa zaznaczone elementy abyś nie miał sytuacja takiej że latem jak ci słoneczko mocniej poświeci to zgasną. Materiał dośc gruby, najlepiej ciemny.

W tym twoim linku jest zdjęcie ale czujnika klimatyzacji - bo temeratura wewnątrz przy kimatroniku zależy nie tylko od temperatury powietrza ale także od nasłonecznienia.

Co do montażu diód led jako świateł dziennych to masz tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Światła_do_jazdy_dziennej i tu http://moto.pl/MotoPL/1,90109,8398309,Swiatla_do_jazdy_dziennej___z_przo du_tak__z_tylu_nie.html
Masz tu dokładnie gdzie muszą się zgodnie z przepisami światła znajdować.

Co do pomysłów to albo kupujesz profesjonalne lampy led (wysoki koszt a atest wątpliwy) albo wkładasz żarówki ledowe do orginalnych reflektorów (nie polecam ze względu na legalność)
Ja chcę zamontować ledy taśmy wewnątrz reflektora korzystająć z tego że w MK2 można zdjąć "szkło". Ledy mają leżeć na dnie (w ten sposób spełnie przynajmniej obowiązek prawidłowego rozmieszczenia - http://global.images5.fotosik.pl/359/9c696b99a63bb385.jpg - tak miało by to wyglądać). Taśmy te co podawalem wcześniej są o tyle fajne że giętkie, zasilane 12 v i można je dowolnie przycinać.
Po modyfikacji elektrycznej ma działać tak ża przelącznik ma mieć AUTO - diody mają się palić w dzień wg. czujnika - po przysłonięciu/nocą wyłączają się ledy a włącza H7.
Co do wypowiedzi o mandacie to przyznaje rację ale ponieważ w MK2 z tyłu są fabryczne ledy to mam nadzieję wcisnąć KIT że to fabrycznie. Tylko na przeglądzie trzeba uważać - ale 1 cm średnicy czarna nalepka na przednią szybę zdziała "cuda". Projekt ewoluuje i mam nadzieję zrobić miękki start dla H7 bo jej ew wymiana to koszmarek.
Inne miejsce to możesz w oprawki halogenowe włożyć ledowe żarówki.

Musisz napisac co chcesz tym automatem uzyskać - np. opóźnienie wlączenia świateł, miękki start, obniżenie mocy - świecenia. Masz u siebie czujnik i funkcję AUTO

konrad_b
30-11-2010, 07:29
Co do wypowiedzi o mandacie to przyznaje rację ale ponieważ w MK2 z tyłu są fabryczne ledy to mam nadzieję wcisnąć KIT że to fabrycznie. Tylko na przeglądzie trzeba uważać - ale 1 cm średnicy czarna nalepka na przednią szybę zdziała "cuda". Projekt ewoluuje i mam nadzieję zrobić miękki start dla H7 bo jej ew wymiana to koszmarek.
Inne miejsce to możesz w oprawki halogenowe włożyć ledowe żarówki.

kolego każdy klosz ma oznaczenie jakie spełnia funkcje, więc KIT nie przejdzie o ile policjant będzie choć trochę kumaty
poczytaj np tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=74878
popatrz sobie na aukcje lamp DLR, przeważnie jest tam pokazane jakie powinno być oznaczenie dziennych (ale na tych pod 200zł, a nie 20)

co do wkładania ledów do oprawek halogenowych, tak samo, lampa ma homologację na konkretne źródło światła i ta jak nie można wsadzić ksenonów zamiast halogenówek, tak samo LED

oczywiście możesz robić co chcesz, tylko pisząc na forum takie rzeczy,
miej świadomość, że ktoś przeczyta założy i zarobi mandat,
plus zabrany DR - jeśli ciężko to usunąć na miejscu

więc warto napisać, że jest to nielegalne i zakłada się na własne ryzyko !

o sprawach bezpieczeństwa już nawet nie wspominam, bo lampa dzienna ma jakieś zadanie, a te paski led średnio to spełniają :(

Biperek
30-11-2010, 08:12
Czujnik już przysłoniłem. Opis, który wskazałem w swoim poście wystarczył, ale dzięki za odpowiedź.

glucosum
30-11-2010, 09:44
....

Tak, potwierdzam, to mocno nielegalne. Zresztą napisałem to.

Nie odbierz to jako ataku na siebie ale równie absurdalne jak to http://www.frazpc.pl/b/178317 g:)
(http://www.frazpc.pl/b/178317)