Zobacz pełną wersję : [Fusion] Po jakim przebiegu trzeba wymieniać rozrząd?
Witam. Jak w tytule - po jakim przebiegu trzeba wymienić rozrząd w 1.4 benzynie.
I czy tylko oryginalne części czy można wrzucić jakiś zamiennik np. Ina czy RUVILLE?
Oto wyciąg planu obsługi pojazdów Forda Polska. I wszystko jasne.
Pozdrawiam,
Ced
pawel182 04-11-2010, 18:32 A skąd kolega ma takie fajne rzeczy? :) Dało by rade np załatwic jakiś schemacik elektryczny do Fordzia Fiesty MK6? :)
hej,
niestety mam tylko dostep do podstawowych informacji jak np. sprawdzenie VIN'u, dokladny opis samochodu i wyposazenia oraz do planu obslugi tez wg Vin'u.
w razie czego prosze wyslac vin na pw z mailem i wysle info w pdf'ie.
pozdrawiam,
ced
Wystarczy Forum przejrzeć.
http://www.etis.ford.com/fordservice/home.do;jsessionid=FC898FBAADEC97FE4FE2BE4420C73BF B.walv1362
dziękuję za podpowiedź. a jakiej firmy rozrząd?
Co ciekawe w wersji przed liftem okres ten jest wydłużony do 10 lat.
W serwisie poinformowano mnie ze pasek powinien być wymieniony po 7 latach lub 120 tyś km.Jeżeli chodzi o zamienniki polecam dayco.Na taki wymieniłem i bez problemów.Koszt wymiany robocizna 200 zł czas pracy 4 godziny.
Ciekawi mnie jak to wygląda w Fuzji bo w niektórych autach przy wymianie paska rozrządu wymieniają też pompę wody.
W moim przypadku nie wymieniano pompy, ale miałem ją wymienianą z 2-3 lata wcześniej (wycieki). Rozrząd wymieniłem przy 121 tys. km, pasek nie miał na oko żadnych oznak nadmiernego zużycia. Za to mechanik wymienił mi paski klinowe, bo te niestety były już dość zużyte - to wina wcześniejszego złego naciągnięcia paska klinowego po wymianie pompy wodnej.
to wina wcześniejszego złego naciągnięcia paska klinowego po wymianie pompy wodnej.
no właśnie, w większości benzynowych silników forda , zeteców i innych, pompa wody jest napędzana paskiem klinowym ( właściwie to wielorowkowym) , a nie na rozrządzie, więc przy wymianie rozrządu odpada problem pompy wody.
jest to dobre rozwiązanie konstrukcyjne, ponieważ nie trzeba wymieniać pompy "w ciemno" przy wymianie rozrządu, a wymieniasz wtedy, kiedy przyjdzie na nią czas (nieszczelność), bo nie ma problemu z dostępem do niej.
pacalycha 08-11-2010, 14:29 witam
a co jeśli chodzi o diesla ,silnik 1.4 rok 2005r przebieg mam 172000 km auto kupiłem tydz. temu i chciałbym sie dowiedzieć kiedy musze wymienić rozrząd i jeszcze jedno czy pompe wody też będe musiał wymienić przy wymianie rozrządu? z góry dziekuje za pomoc,pozdrawiam
czyli w fusionie nie trzeba wymieniać wraz z rozrządem pompy wody?
czyli w fusionie nie trzeba wymieniać wraz z rozrządem pompy wody?
Duratec to nie Ecotec.
w moim fusionie 2007 nastąpiła awaria pompy wody i niestety ASO stwierdziło że bezwzględna jest też wymiana rozrządu /oprócz pompy/
pacalycha 11-11-2010, 16:09 jeśli chodzi o mnie to mam 1.4tdci z tego co widziałem na stronie forda to 250 000km lub co 10 lat,czy może ktoś to potwierdzić może zle zobaczyłem pozdrawiam
W książce serwisowej jest napisane dla 1.4tdci co 240 tys lub 10 lat.
W silniku 1,4 16v zetec pompa wody nie jest napędzana paskiem rozrządu tylko paskiem wielorowkowym ale do jej wymiany zachodzi potrzeba rozebrania rozrządu dlatego jeżeli zachodzi podejrzenie zużycia to lepiej wymienić od razu.Jeżeli wymieniacie pasek to następna wymiana po 60 tysiącach km.Pozdrawiam.
Witam.Rozrząd w 14dtci niby serwisy zalecają wymiane przy liczbie kilometrów,albo przy wieku auta.Kupując auto nigdy nie masz pewności,że ono ma tyle kilometrów co na liczniku.Ja wymieniłe w swojej fuzji tydzień temu kompletny rozrząd czyli razem z pompą wodną i zapłaciłem w nieautoryzowanej stacji 820 zł.
Odświeżę i podepnę się pod ten temat żeby nie zakładać nowego, w kwietniu najpóźniej w maju zamierzam wymienić rozrząd. I tu mam pytanie co jest dobrą alternatywą dla oryginału Skf, Dayco, czy taki zestaw pasek Contitech rolki Ruville? wiem że większość z was będzie zalecało oryginał ale może ktoś ma założony rozrząd z którejś z tych firm. Chodzi oczywiście o silnik 1,4 benzyna
Tylko nie Contitech. W silnikach w mondeo te paski padają jak muchy. Ktoś pisał ze przejechał 20tys km i mu pasek się zerwał (zalecana wymiana trochę ponad 100tys km). Tak więc jakość bardzo zastanawiająca.Jak już co to jakiś Gates - dosyć dobra marka, albo oryginalny zestaw. Na tym nie ma co oszczędzać.
Na takie odpowiedzi czekam dzięki mascom
gregory1212 03-03-2011, 18:25 witam
a co jeśli chodzi o diesla ,silnik 1.4 rok 2005r przebieg mam 172000 km auto kupiłem tydz. temu i chciałbym sie dowiedzieć kiedy musze wymienić rozrząd i jeszcze jedno czy pompe wody też będe musiał wymienić przy wymianie rozrządu? z góry dziekuje za pomoc,pozdrawiam
Witam
mam fusiona 2003 tdci i 131 000 przebiegu interesuje się tym tematem i rozmawiałem z kilkoma mechanikami i 3 serwisami. Pozdsumowywując - pędź i to szybko go robić ponieważ:
- podają że 200 tyś ale zalecają przy 160 - niektóre nie wytrzymywały przebiegu 200- serwis to podał
- mi zalecili 150-160 tyś zrobić - lepiej nie ryzykować więcej - nigdy nie wiadomo czy wytrzyma te 200 tyś.
- pozatym nie wiesz w jakim stanie go kupiłeś.
witam
Fuzja 1,4 TDCI po lifcie zalecają wymianę rozrządu co 200 tyś, przed liftem było 250 czy 240 jakoś tak, ja wymieniłem przy 180 tyś. bezwzględnie z pompą wody, poza tym doszło jeszcze łożysko półosi, przedmuch pod wtryskiwaczami paliwa, wym. koła pasowego i paska wieloklinowego i wym. oleju i fitrów - razem 2150 zł. :(
ale mam nadzieję że ponownie kolejne 40 tyś . km . pokonam bez awarii :)
Witam, ja jestem właśnie po wymianie. Dobiłem do przebiegu 130.000 i po telefonie do ASO (gdzie dowiedziałem się, że dalej niż po 140.000 nie odważyli się jeszcze) stwierdziłem, że pora na wymianę. W lokalnym serwisie(STPLUS) wymienione zostały; pasek rozrządu, rolka/napinacz, pompa wody i dwa dodatkowe paski napędzające. Całość (części+robocizna) zamknęła się w 600zł.
Pozdrawiam
To jak to jest w końcu z tym rozrządem, gdzieś tu na forum znalazłem info że 1.4 benz co 120 tyś lub 7 lat, a tu info że po 10 latach?
Mam prośbę, niech ktoś mi w końcu napisze ( tylko ktoś kto wie to na 100 % ;)
co ile lat, bo mój jest z 2004.02 i ma przejecjane dopiero 38,000 km , co 7 lat czy co 10?
Dla niepewnych polecam tę stronę - tam jest wszystko
http://www.etis.ford.com/fordservice/serviceScheduleForm.do
Dzięki, co 160kk lub 10 lat, czyli profilaktycznie co 120 lub 8-9 lat, w sumie by się zgadzało z tym co w ASO usłyszałem że zaleca z małym przebiegiem po 8 latach.
Jeszcze jedno pytanie dla zorientowanych ;)
Jeśłi te moje 38,000 pokonał w 95% w mieściena odcinkach 10-15 km,często gasząc, zapalając, ( garaz) to ma jakiś wpływ na większe zużycie rozrządu? stricte rozrzadu?
Undisclosed 17-12-2011, 23:46 Ja wymieliłem rozrząd w swoim 1.4 TDCI i pompę wody przy 104 tys w sierpniu tego roku tak dmuchając na zimne, dla własnego spokoju
wysokist 18-12-2011, 07:40 Wchodzisz tu
http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do
Wprowadzasz vin i masz odpowiedź - na końcu pdf jest rozrząd
Ja mam 1.4 TDCI z 2006 i było 200 000 km lub 10 lat
mam 142 000 i gram dalej
Co do opinii serwisów - szukając auta zanim kupiłem fordzika myślałem o skodzie fabii i znalazłem dwie z wymienionym silnikiem - UWAGA - obie miały wymieniony silnik po nieudanej wymianie rozrządu w autoryzowanym serwisie.
ja przy 160000 wymieniłem u siebie rozrząd w 1.4 benzynie
(...) Koszt wymiany robocizna 200 zł czas pracy 4 godziny.
Zaskoczony jestem czasem pracy przy wymianie paska rozrządu, tym bardziej że to silnik benzynowy.
W poprzednich autkach sam to robiłem. Nie stwarzało to wielkich trudności, a i czas był o wiele krótszy.
Czyżby w Fusionie było to aż tak czasochłonne?
Czy dużo jest przeszkód i niespodzianek, aby zrobić to samemu?
Czy robił to ktoś sam?
Zaskoczony jestem czasem pracy przy wymianie paska rozrządu, tym bardziej że to silnik benzynowy.
W poprzednich autkach sam to robiłem. Nie stwarzało to wielkich trudności, a i czas był o wiele krótszy.
Czyżby w Fusionie było to aż tak czasochłonne?
Czy dużo jest przeszkód i niespodzianek, aby zrobić to samemu?
Czy robił to ktoś sam?
U mnie z wymianą klinowego, całego rorządu i filtrów. Max 1.5 H. Co do rozrządu trzebabyło podnieść silnik, chyba odkręcić poduszki, i chyba pojemnik z płynem chłodniczym już dobrze nie pamiętam. Koszt tego wszystkiego 120zł :D
Ja wymieniałem w zeszłym roku i faktycznie wymiana jest chyba troszkę kłopotliwa bo mój zaprzyjaźniony mechanik który pierwszy raz wymieniał rozrząd w Fusionie (na co dzień robi przy koreańczykach i japończykach) stwierdził że jak by wiedział co się z tym wiąże to by się nie podjął :D
Undisclosed 11-02-2012, 10:43 Mojemu mechanikowi zajęło to 3 godziny, ale w tym jest zawarte czekanie na część z miasta odległego o 30km, wymiana klocków hamulcowych, rozrząd, pompa wody i otwarcie miski olejowej, żeby zobaczyć, że smok jest do wymiany :) A co do samego rozrządu to zdjęcia w załączniku :)
Dzięki za odpowiedzi.
Będę musiał się dobrze zastanowić, czy warto brać się za wymianę samemu.
Dziękuję też za fotki - bez tego zbiornika z płynem chłodniczym widać dużo więcej. Zauważyłem, że to silnik wysokoprężny. Mimo to droga do pokonania przez pasek jest podobna jak silniku benzynowym.
18bajbus 22-02-2012, 17:21 Witam, mam forda fusion z rocznika 2004 1.4 benz. z przebiegiem 280000 tyś i nie wiem kiedy powinienem wymienić rozrząd. Poprzedni rozrząd był wymieniany przy przebiegu ok 160000 tyś,
120,000 minęło, więc nie czekaj co będzie tylko wymieniaj
Wchodzisz tu
http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do
Wprowadzasz vin i masz odpowiedź - na końcu pdf jest rozrząd
Ja mam 1.4 TDCI z 2006 i było 200 000 km lub 10 lat
mam 142 000 i gram dalej
Co do opinii serwisów - szukając auta zanim kupiłem fordzika myślałem o skodzie fabii i znalazłem dwie z wymienionym silnikiem - UWAGA - obie miały wymieniony silnik po nieudanej wymianie rozrządu w autoryzowanym serwisie.
W S-maxie też jest co 200 tk, ja wymieniłem przy 130 tk. Oceniając jego stan nie ryzykowałbym czekając do 200 tk. u mnie pasek wyglądał już słabo, a napinacz robił się "głośny"...
18bajbus 03-03-2012, 19:40 Dzięki za informacje
kacper69 16-03-2012, 21:02 Może podciągnę temat rozrządu.
Moja fuzja zbliża się do tego wydatku , niestety.
Przeglądałem na sieci różne oferty na kompletne rozrządy do silnika 1,4 kat.
Jest kilku producentów:
INA
RUVILLE
GATES
Dayco Aftermarket
CONTITECH
SKF
Quinton Hazell
BOSCH
Którego producenta warto wziąć po uwagę, a którego trzeba unikać?
sebo2876 19-03-2012, 13:02 Witam, mam forda fusion z rocznika 2004 1.4 benz. z przebiegiem 280000 tyś i nie wiem kiedy powinienem wymienić rozrząd. Poprzedni rozrząd był wymieniany przy przebiegu ok 160000 tyś,
Zalecenia fabryczne to 160 tyś lub co 10lat
Ja wymieniłem tydzien temu rozrząd 90 tys. km pompa wody tez(drugi raz:( ) rozrząd Luk 130 zl pompa Dolz 150 zl paski gates komplety 90 zl
No dobra. Żeby zburzyć trochę tą monotonię fordowskich zaleceń :)
Otworzyłem sobie serwisówkę Haynes'a i uwaga:
w benzynie zaleca się co 5 lat lub 80 tys. km
jarekwalus78 22-03-2012, 09:43 A w 1,4 tdci co ile km?
Było gdzieś prędzej :)
1.4 TDCi 10lat lub 220tys km (albo 200 - różnie piszą ;) )
jarekwalus78 23-03-2012, 09:08 No tak,zalecenia forda to ja znam,chodziło mi o zalecenia wg Haynes-a.Wiem,że Ford ma niezwykle mocne paski,które wytrzymują dwa razy więcej niż w innych markach,ale jakoś do mnie to nie przemawia.Ja wymieniłem przy stówce,miałem wyciek podczas mrozów spod pompy oleju,żeby do niej się dostać trzeba było rozebrać rozrząd,więc wymieniłem razem z pompa wody.
^^ Haynes mówi to samo, co dla benzyny.
Czy ktoś kto wymieniał rozrząd mógłby w skrócie napisać jak to zrobić?
Nigdzie nie znalazłem manuala.
Czy do blokady kół stosuje się śruby?
Jeżeli tak to ile potrzeba i jakie (średnica)?
aramis35 14-03-2013, 17:55 Witam
Ja sie w tym roku przymierzalem do wymiany w 1.4TDCI sprowadzony z francji rocznik 2008 aktualny przebieg wg licznika110tys,le chyba jeszcze poczekam nic sie nie dzieje dobrze klekocze fajnie zapala ----obym sie nie przejachal
pozdrawiam
Ja również mam z Francji 2003r. 110k albo 111k coś takiego i najprawdopodobniej od nowości nie robiony. Z tego co słyszałem to powinno się robić w tym silniku co 180k lub co 10lat. Ale ja tak czy siak robił bym co 90 ;) Planuję zrobić własnie rozrząd na wiosnę
Wiecie może jak ustawić rozrząd? Samochód stoi rozgrzebany w garażu, a mnie ogarneła wielka niewiedza. Klina nie było, tak że nie wiem czy mi się coś nie przestawiło, a blokad niestety nie mam i nie zakładałem :/
dukeluke 08-04-2013, 15:44 Witam
mam Fusiona 1.6 2003r. z przebiegiem 100tys km , chce wkrotce zrobic rozrzad
jakie czesci musze kupic ? jesli mozliwe to zamienniki jakie polecacie
Czy wystarczy wymiana samego paska ?
mariolino77 28-03-2015, 20:13 Odświeżam temat i opinie.Może się przydadzą innym.Wymiana rozrządu po 7 latach użytkowania od nowości auto w rodzinie.Przebieg 118tys.1.4 duratec.Wyciągnięty pasek rozrządu w dobrym stanie.Śmiem twierdzić że jeszcze można by było pojeździć ale....licho nie śpi.Reszta pasków nadawała się do wymiany.Dodam tylko że auto jeździło na komplecie świec od początku.Auto jeździło,odpalało jak nowe bez szarpania,dławienia.Pytanie tylko ile wytrzymają wymienione rzeczy?Odpowiem w przyszłości.
Mój rekord wymiany w 1.6 ZETEC to 156 000 km.
Pasek i napinacz jak nówka.
Założyłem komplet firmy DAYCO. Taki jaki był fabrycznie założony.
Od razu lżej na duszy. :razz:
LEŚNICZY 08-04-2015, 17:47 Mój przy 113kkm i 8 lat starości , założyłem dobry zestaw więc drugie tyle spokoju :razz:
sarachen 08-04-2015, 20:28 160 tys albo 10 lat
|