Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Zbyt niska temperatura silnika w TDCI

piehol
23-10-2009, 10:02
Koledzy zauważyłem dziwną rzecz 2.0 TDCI 130KM i chciałbym sie skonsultować z wami czy u was jest tak samo?? Jeszcze nie zrobiła sie prawdziwa zima a moje auto bardzo długo sie nagrzewa. Jeszcze nie jest tak źle kal złapie pare skrzyzowań na zielonym i depne mocno w pedał to widze ze łapie temeprature po 10 min 90%, ale zdziwiło mnie to bardzo jak złapie mnie korek, ruszam na zilnym silniku i po przejechaniu np 2 km wchodzi mi tak ok 70% i nagle jade 30 min w korku na 1 biegu 4km/h godzine więc chlodzenia powietrzem nie ma i momentalnie powinno sie zrobic ciepło a u mnie wskazówka powiedziałbym ze nawet opada do 1 kreski na 60 %....... Co sądzicie o tym i czy jak zastawie czymś wloty powietrza to nic sie nie stanie??? Do roboty mam niecałe 8 km i chciałbym żeby sie zrobił cieplejszy troche szybciej niż pod bramą wjazdową do pracy...

Dawid849
23-10-2009, 10:20
z tego co ja czytałem na forum to problem moze leżeć po stronie małego termostatu , lecz nagrzewanie tego silnika to ok 6-7 km

papa
23-10-2009, 11:46
Witam. Ztego co zauważyłem u siebie wymieniłem mały termostat bo był niesprawny i teraz do całkowitego nagrzania potrzebuję około 14 kilometrów jazdy w mieście szybciej się nagrzewa jak silnik jest na wiekszych obrotach co we Wrocku jest raczej nie możliwe,natomiast gdy wyjadę na trasę to po 5 km jest 90stopni z tego co rozmawiałem z naprawdę dobrym mechanikiem który forda ma w jednym palcu to te silniki tak mają potrzebują się wkręcić na obroty żeby szybko złapac temperature.Pozdro

massiwo
23-10-2009, 12:31
mam podobny problem i przegladalem kolego forum, tematy obszerne sa bodajze 2 albo 3 i jeszcze kilka innych, mniejszych. ludzie sie zala, generalnie problem jest zawsze ten sam, krecisz powyzej 2tys lapie temp do 90, albo w granicach 86-88 stopni, przestajesz krecic spada do 70-75...
niektorzy nie wymieniaja nic i pisza, ze tak musi byc, inni wymienili maly termostat, albo i duzy, czy tez dwa naraz, niektorym pomoglo, niektorym z kolei tylko na krotko, a jeszcze innym wcale, temat rzeka, nie ma rady...
ja poki co nie robie nic, mam nadzieje, ze sprawa nie odbija sie na silniku. jezdze glownie w trasie po 400km i temp mi skacze od 70-75 do 85-90, zalezy jak operuje pedalem gazu
nie wiem czy mam sie cieszyc czy plakac, co wiecej ktos tutaj pisal, zeby sprawdzic jakies rurki chyba chlodnica silnik, czy cieple, czy zimne... itp ale nigdy nie widzialem zdjec, a samochody to nie moja profesja ;)
bynajmniej szybko ogrzewa wnetrze auta, a to plus, szczegolnie zima

papa
23-10-2009, 12:44
Jeżdząc po miescie już jak się nagrzeje to trzyma 90stopni za to na trasie nie ma problemu czy jadę szybciej czy wolniej strzałka stoi na środku.Natomiast na mieście w korkach gdy nie jest nagrzany temperatura spada gdy ruszę i troche przejadę podnosi się.w korku na wolnych obrotach przy 70 strzałka troche opada,Ale jak pisałem na początku gdy złapie temperaturę 90 to trzyma już cały czas czy jade w korku czy normalnie wszystko jest ok.Mój mecanik mówi że to jest związane z odprowadzaniem ciepła przez te silniki i że jak jest niska temperatura potrzebują czasu żeby się nagrzać.

sygulap
23-10-2009, 16:18
Jestem po wymianie pompy wodnej i termostatu , i silnik rozgrzewa się dużo wolniej niż przed wymianą. Ale max . jest to 10 km przy tem. około zera

massiwo
23-10-2009, 16:25
to pieknie, bo mi temp nie trzyma... wg mnie temp powinine lapac do 12km... diesel w koncu to nie bena :)

Snajper_881
23-10-2009, 20:07
diesel w koncu to nie bena
Po pierwsze i przedewszystkim...to jest DIESEL.
Wszyscy tylko wymieniają jakieś termostaty. Ja w zeszlym roku miałem to samo. Już zamierzałem się z kupnem termostatu gdy pojechałem na zmiane oleju, filtrów i wszystkich płynów jak co roku.Płyn chłodniczy miał około 5 lat jescze za czasów pierwszego właściciela. Temp. jego zamarzania około -22*C. Po wymianie na nowy, samochód przez zeszłą zimę nagrzewał się po około 3.5-5 km max. Wskaźnik stał po środku skali i ani drgnął...
Warto sprawdzić temp. płynu chłodzącego i wymienić na nowy.

incognitus
24-10-2009, 16:31
Snajper_881 mam rozumiec ze tylko po wymianie plynu wszystko wrocilo do normy z trzymaniem temperatury? ktos juz mi doradzal wymiane plynu ale wskazania temp zamarzania pokazaly na dwoch miernikach -46 i -52*C. dlatego zaczalem od malego termostatu bo duzy trzyma dobrze. niestety nic to nie dalo - wszystko jest po staremu - czyli na niskich spada, a kto zima jezdzi na wysokich obrotach? :)
wynika z tego ze starsze plyny szybciej nabieraja temperatury i otwieraja termostat pomimo ze czujnik temp silnika pokazuje temp okolo 70-75*C - oczywiscie mowa tu o niskich obrotach (moglem cos pokielbasic bo nie wiem gdzie zamontowany jest czujnik temp silnika)
musze jeszcze sprawdzic temp wezyka po malym termostacie bo jeszcze tego nie zrobilem, faktem jest ze zbiorniczek wyrownaczy jest cieply
na wysokich tez mam wskazowke po srodku skali :)
komus jeszcze sie poprawilo zauwazalnie po wymianie plynu?

keczup
24-10-2009, 21:50
Witam kiedyś pisałem o tym w swoim temacie objawy te same które tu podajecie ,wymieniłem mały termostat i duży nic nie pomogło ten typ tak ma i nic nie można z tym zrobić.A jak ktoś pisze że u niego jest ok to musi jeździć w trasie ,bo na dużych obrotach silnik grzeje się szybko lecz jak obroty spadają to i wskaźnik temperatury nam spada

maku123
25-10-2009, 17:17
Jutro od rana biorę sie więc za wymianę. Zobaczymy czy pomoże. Dzisiaj sprawdziłem i okazało sie, że mój płyn był sprawdzany w 2008 roku jeszcze w Niemczech i temperatura jego zamarzania wyniosła -25*C czyli słabo. Mały termostat wymieniałem w listopadzie 2008 roku i wskaznik jak spadał tak spada dalej, z tym że latem przy wyższych temperaturach tak sie nie działo wiec może Snajper_881 masz rację. Dodatkowo zamierzam przeczyścić cały układ. O wynikach dam znać. Mam tylko nadzieję, że znajdę ten korek spustowy.

grzesio51
25-10-2009, 19:48
To i ja dokleję się do tematu , kupiłem dwa miechy temu Mondeo i problem był ten sam o którym piszesz .Wymieniłem oba termostaty , ponieważ temperatura nie przekraczała 70-75 stopni.Po wymianie potwierdzam , że potrzebuje jazdy żeby złapał 90 stopni (tzn.około 10-15 km), podczas postoju w korkach potrafi lekko spadać , lekko .Wymienione termostaty zostawiłem sobie , ponieważ jeden z nich (ten przy małym pasku )jest tzw.termostatem "letnim" , tj.z temperaturą max 76 stopni .Obecny ma 88 stopni jak dobrze pamiętam , jest oznaczenie na termostacie , mogę foto wrzucić jak ktoś jest zainteresowany.
Podobno może się zdarzyć , że wymiana ich nie zawsze pomaga (opinie mechaników Ford-a).
Koszt dwóch oryginalnych termostatów około 165,00 i godzinka pracy :wink:
Powodzenia

maku123
25-10-2009, 19:54
jak możesz to wrzuć fotki, chetnie zobaczę i porównam ze swoim.

marctwain
25-10-2009, 20:02
Warto sprawdzić temp. płynu chłodzącego i wymienić na nowy.
Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego temperatura zamarzania płynu z powolnym nagrzewaniem się silnika. Na logikę, to na wodzie nie ma szans na zagrzanie.;)

tomcio25
06-11-2010, 14:01
witam miałem to samo w moim mondku 20 tddi 90km wymienialem 2 razy termostat i plyn i nic nawet gorzej dopiereo jak doczytałem o małym termostacie i go wymieniłem problem znikną narazie sprawdzałem przy temperaturze zewnętrznej+6stopni i nawet po 5min postoju i właczonym na full ogrzewaniu tzn 50% dmuchawy i 100%ciepla trzyma na 90stopni.Zalecam jednak wymiane obu termostatów na orginalne gdyż przy wymianach wczesniejszych zakladano niby tansze podróby jak sie okazalo te termostaty nie do konca trzymaly te 88stopni dlatego ostatecznie jeszcze raz wym. termostat duzy dołączając tym razem wymianę małego term.Jakby to nie pomogło to pozostało by sprawdzenie dogrzewnicy płynu która jest pod autem na wys nóg kierowcy u mnie niby jest dobra mechanik sprawdził świece żarowe ale czy prąd do nich dochodzi to nie wiem pewnie zależy to od jakiś czujników temp.na razie jest dobrze więc nie wnikam.Można więc twierdzenie ze w tych fordach tak już jest obalić a tym którzy sie nie przejmują zalecam ciepłe ubranko.

incognitus
06-11-2010, 14:43
ja bym tak nie obalal twierdzenia po jednym przypadku. ludzie wymieniaja wszystko i nadal maja niedogrzane auta. ja wygotowalem maly termostat po wymianie i otwiera sie zaraz przed wrzeniem wody - tak wiec nie do konca to wszystko prawda :)

widyn
09-11-2010, 06:32
mam pytanie jakos teraz zauwazylem ze temperatura nie przekracza mi zbytnio 1 kreski....czy to dobrze ????
mk3, 2002. 130KM 2.0 tdci

SrebnaStrzała
09-11-2010, 07:14
U mnie też tak jest, że trzyma sie generalnie między 1 a 2 kreską z tym że jeżdżę na dość niskich obrotach. Wydaje mi się że to jest ok, bo termostat mam po wymianie.

eteropczyk
09-11-2010, 07:19
u mnie jest podobnie, mam silnik TDDI 115KM, dojazd do pracy 2KM (po mieście, z 2 przystankami po drodze, ogrzewanie kabiny wyłączone) i wskazówka lekko się podnosi. Zaczynam podejrzewać termostat, bo auto długo się bardzo nagrzewa, a przy włączonym ogrzewaniu kabinowym nawet przez po 5-7km drogi nie idzie dalej niż połowa do normalnej temperatury. Dopiero po naprawdę sporym kawałku drogi auto się nagrzewa.

Dodatkowo uważam, że moje autko pali sporo (śr. 11 po mieście). Może jest to ze sobą powiązane, może coś się innego dzieje.

Dzisiaj jadę na komputer, może coś wykryje.

widyn
09-11-2010, 09:29
na serwisie powiedzieli ze to normalne w mk3... wiec trzeba sie z tym pogodzic :) i sie przygladac ....

Mariusz
09-11-2010, 10:56
Panowie, silniki diesla mają dużo większą sprawność od silników PB (czytaj: mniej ciepła oddają na ogrzanie silnika i kabiny). Stosujcie zasadę: nie włączać klimy, ani ogrzewania na pierwszych kilku kilometrach (jakieś 6-7 km). Później dopiero włączcie ogrzewanie, no chyba, że w wózku jest -2st. C, to inna historia. Wtedy postępujemy inaczej. Na początku bez ogrzewania, później po 3-4km ogrz. , następnie wyłączamy, a jak złapie połowę skali to już jest cacy i ma trzymać.

damian28
10-11-2010, 22:30
ja mysle ze powinni wprowadzic grile bez siatek na chlodnice albo zastawki jakies jak w polonezach hehe

incognitus
11-11-2010, 11:18
sam zrobilem sobie zaslone na grill ale malo to daje. ciekawe za to jak wplywa to na zasilanie w powietrze - takze nie bede chyba uzywal.

Marcinfix
20-11-2011, 11:51
Witam wszystkich mam problem z temperatura silnika tzn oscyluje przy pierwszej kresce nie chce dojść do polowy nawet po odcinku 10-20 km . Sprawdzałem po ok 2km wskazówka jest pod pierwsza kreską , a rura od dużego termostatu ciepła i chłodnica tez . Jakie są objawy uszkodzonego dużego termostatu ? Mały na razie wykluczam wymieniałem go na wiosnę . Czy to może być wina dużego termostatu?
Czy go wymienic ?
http://img193.imageshack.us/img193/3379/1940480946.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/193/1940480946.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

darmodziej
20-11-2011, 12:06
Wygląda na stale otwarty termostat. Możesz zrobić jeszcze taką próbę: niech silnik pracuje kilka minut na postoju (do 10 min.), jeżeli wskazówka pójdzie do góry, to przejedź kilka kilometrów, powinna spaść, bo przez chłodnicę zacznie przepływać powietrze i ją schłodzi.

SrebnaStrzała
20-11-2011, 14:22
Tektura przed chłodnice i jedziemy tak całą zimę. Ja teraz już 2 sezon tak będę jeździć.

lukaszw232
20-11-2011, 14:30
Witam też miałem ten sam problem wymieniłem na początku duży termostat i nic to nie dało więc wymieniłem mały na który czekałem 3 dni aż go zamówią i a teraz jest jak ręką odjął po przejechaniu ok 6 km skazówka jest na samym środku i na włączonym ogrzewaniu tem.nie spada nie faluje ps.zakrywanie chłodnicy też nic nie daje miałem zakrytą całą i też nie łapał temperatury wymień mały termostat i powinno pomóc

Deryll
20-11-2011, 18:36
Tektura przed chłodnice i jedziemy tak całą zimę. Ja teraz już 2 sezon tak będę jeździć.

Mam sprawne dwa termostaty i gdy zrobiło się zimno to jest problem z temperaturą. Ale wystarczy że przez pierwsze 5-6 km klimatronic dam na off to temperatura jest w pionie, przy AUTO jest już zdecydowanie gorzej, na trasie ok 10 km przy prędkości ok 100 km/h i nagrzeje się. Za to w mieście przy ogrzewaniu na AUTO nagrzanie silnika do 95 st jest bardzo trudne.
Wniosek jest taki że nagrzewnica pobiera tak dużo ciepła z silnika, także wstawianie tekturki przy sprawnym obiegu jak dla mnie mija się z celem skoro na chłodnicę i tak nie płynie chłodziwo.

Marcinfix
20-11-2011, 18:41
To co myślicie żeby jeszcze raz wymienić mały termostat ?

lukaszw232
21-11-2011, 07:27
ja bym do wymontował to nic trudnego i sprawdził pewnie jest tak jak u mnie że cały czas jest otwarty

lukaszw232
21-11-2011, 07:29
wymień mały to nic trudnego one często się psują

dwyanewade
21-11-2011, 09:35
...wstawianie tekturki przy sprawnym obiegu jak dla mnie mija się z celem skoro na chłodnicę i tak nie płynie chłodziwo.

Dokladnie, tekturka sprawdza sie raczej w starych konstrukcjach, lub autach z instalacja gazowa. Jak masz klime to trzeba ja wylaczyc na jakies 5-10 minut po rozruchu, wtedy silnik powinien sie dogrzac.

Marcinfix
21-11-2011, 14:29
Jak mały jak ewidentnie grzeje się gruba rura od dużego termostatu

Deryll
21-11-2011, 14:57
Ja zmieniałem dwa od razu, zawsze większa pewność.

janmiodek
21-11-2011, 15:47
Miałem u siebie to samo... Nie wymieniałem żadnego termostatu nie robiłem żadnych przeróbek. Okazało się, że była mała ilość płynu chłodzącego. Kupiłem w fordzie koncetrat rozrobiłem z destylowaną i auto daje ciepłem już po 2km przy temp. -2C. po około 3,5km jest odczuwala nastwiona temp +24C. Wymieńcie płyn lub sprawdźcie obecny stan.

Deryll
21-11-2011, 15:51
Wymieńcie płyn

Nie wiem co miałaby dać wymiana płynu bo płyn wymienia się jak nisko jest próg zamarzania. Owszem jak jest niski jego poziom to może być problem. W życiu nie uwierzę że po 3,5 km masz w aucie 24 st. Wieje ciepłym jak najbardziej ale nie tyle co piszesz.

eddek
21-11-2011, 16:16
Może od początku wkręca go wysoko, bo nie lubi swojej turbiny?

incognitus
21-11-2011, 18:07
Marcinfix wymien duzy termostat i powinno byc dobrze. maly zawsze zdazysz wymienic pozniej jakby nadal niedomagal a rura od duzego byla zimna.
u mnie duzy nie puszcza. maly wymienilem i nic - oba male w garnku na kuchni otwieraly sie przed samym wrzeniem takze podejrzewam je o to ze byly sprawne. generalnie silnik nabiera temperatury ale dopiero po pewnym czasie jazdy. poddalem sie choc az w taka sprawnosc cieplna tego silnika nie chce mi sie wierzyc. jednak przy chlodnym nawiewie na poczatku tak jak pisza koledzy nagrzewa sie szybciej.

kiedys w skodzie walczylem z tym problemem - wymienialem termostaty i nic, zaslanialem grila tektura i bylo dobrze choc falowanie bylo nadal. okazalo sie ze caly czas przegrzewalem auto bo winny byl czujnik temp przy termostatcie - zanizal. po jego wymianie wszystko bylo ok z tym ze to bena byla :)

ps na trzy lata jazdy mondkiem nawet latem nie uslyszalem pracy wentylatora przy chlodnicy -szczerze to ciekawi mnie czy dziala :)

Marcinfix
21-11-2011, 21:47
Z tym wentylatorem to prawda bo ja go tez nigdy nie słyszałem . A ta rura od dużego termostatu jest u Ciebie chłodna ? jak tak to do jakiego wskazania wskaźnika ? Dzisiaj udało mi się od paru miesięcy postawić strzałkę w pionie ale to chyba był przypadek bo jak wracałem ta sama trasa to już dochodziła tylko do pierwszej kreski i poniżej

http://img39.imageshack.us/img39/8534/abcd0001ve.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/39/abcd0001ve.jpg/)

lukaszw232
22-11-2011, 11:24
wymieniajcie mały termostat i będziecie mieli problem z głowy

markis
22-11-2011, 12:33
Z tym wentylatorem to prawda bo ja go tez nigdy nie słyszałem . A ta rura od dużego termostatu jest u Ciebie chłodna ? jak tak to do jakiego wskazania wskaźnika ? Dzisiaj udało mi się od paru miesięcy postawić strzałkę w pionie ale to chyba był przypadek bo jak wracałem ta sama trasa to już dochodziła tylko do pierwszej kreski i poniżej

http://img39.imageshack.us/img39/8534/abcd0001ve.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/39/abcd0001ve.jpg/)

U siebie wymieniałem najpierw duży termostat (temp. cały czas na minimum - 1. kreska).
Po wymianie poprawiło się na tyle, że temp. w porywach dochodziła do mniej więcej pionu ale jazda bez gazu powodowała obniżenie do 2. kreski (podobnie jak u Ciebie na fotce).

Dopiero wymiana małego termostatu załatwiła sprawę definitywnie. Wskazówka na baczność bez względu czy przyspieszanie czy hamowanie silnikiem/jazda na luzie.

pzdr

Marcinfix
22-11-2011, 12:56
Sam już nie wiem . Mały wymieniałem na wiosnę , stary rzeczywiście przepuszczał na zimno . A co z ta rura od dużego termostatu ma się nagrzewać czy nie ? Możliwe ze ten mały tak szybko padł ?

darmodziej
22-11-2011, 15:05
Rura prowadząca od dużego termostatu do chłodnicy powinna być chłodna dłuższy czas, a później powinna się zrobić dość szybko gorąca.

incognitus
22-11-2011, 18:48
Rura prowadząca od dużego termostatu do chłodnicy powinna być chłodna dłuższy czas, a później powinna się zrobić dość szybko gorąca.
powinna byc chlodna az do uzyskania przez wskazowke pionu czyli okolo 90C - w innym wypadku znaczy to ze termostat nie spelnia swojej roli

Marcinfix
23-11-2011, 16:01
I temat chyba opanowany po wymianie dużego termostatu Jak się nagrzeje to wskazówka stoi prawie w pionie , nie jeździłem jeszcze po trasie tylko po mieście ale mam chyba będzie dobrze
http://img265.imageshack.us/img265/6195/abcd0001ks.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/265/abcd0001ks.jpg/)

darmodziej
24-11-2011, 16:24
powinna byc chlodna az do uzyskania przez wskazowke pionu czyli okolo 90C - w innym wypadku znaczy to ze termostat nie spelnia swojej roli

Sprawdzałeś to kiedykolwiek osobiście, bo ja tak i zapewniam Cię, że rura zaczyna robić się ciepła, nim wskazówka osiągnie położenie pionowe. Wynika to z tego, że termostat nie otwiera się nagle, ale stopniowo w pewnym zakresie temperatur.

Marcinfix
24-11-2011, 20:05
U mnie było tak ze termostat poszczał ok 70 stopni (sprawdziłem w domu w garnku) , i dlatego rura była gorąca a wskazówka stała na ćwiartce i opadała. Na nowym termostacie do pełnego zagrzania to fakt rura jest delikatnie ciepła ale chłodnica zimna . Jak już jest pion na wskaźniku to chłodnica jest gorąca ze dotknąć nie można (od strony tego dużego termostatu) . Wiec niedogrzanie i pływanie temperatury to nie zawsze wina małego termostatu w mim przypadku była to wina dużego . A jeszcze dodam ze teraz po zagrzaniu wskazówka stoi na połowie i sporadycznie trochę opada .Zobaczymy jak będzie w mrozy
Dziękuje wszystkim za pomoc

SrebnaStrzała
24-11-2011, 20:47
Koledzy nie bez powodu napisałem że wsadzenie np tektury za chłodnice bardzo pomaga:)
Jak termostat sie otworzy to wtedy tektura robi swoje. Ja to praktykuje drugi sezon i bardzo sobie chwale.

incognitus
24-11-2011, 21:26
darmodziej akurat ostatnio sprawdzalem i przed 90C byla u mnie lekko ciepla w calym swoim obwodzie tuz za termostatem, przy chlodnicy byla zimna. bylo to jednak po postoju i silnik mogl oddac w tym czasie cieplo. kiedys po porannym rozruchu i rozgrzaniu silnika do 75-80C rura byla cala zimna. takze przepuszczanie termostatu najlepiej okreslic od zimnego startu. aczkolwiek teraz bede czesciej go kontrolowal przynajmniej z rana bo jak wiadomo termostaty lubia sie psuc.
na forum czytalem juz wypowiedzi w stylu ze rura przed 90C bywa ciepla od temperatury samego silnika takze ciezko jest to tak dobitnie okreslic.
gotujac w wodzie np maly termostat staralem sie ulozyc go tak by po otwarciu powietrze wyplynelo do gory i stawalo sie to przed samym wrzeniem.
w skodzie mialem tak wlasnie. dodatkowo termostat podobno otwieral sie znacznie szerzej jak temp przekraczala wartosc 95C.
czasami stosuje sie dziurki do wyrownywania cisnienia bo nie zawsze termostat otwiera sie wczesniej chocby w minimalnym zakresie. wtedy rura jest ciepla w gornej czesci. taki objaw zauwazalem wtedy.

Ar2rB
25-11-2011, 04:55
co prawda wymieniałem u siebie tylko mały termostat (przepuszczał, poprawiło sie) to... wyczytalem ze w duzym termostacie, oryginalnym, jest mała dziurka i to własnie przez nia wydostaje się ciepły płyn przez co rura robi sie letnia. Ale czy tak jest naprawdę (z tą dziurką) to musialby się wypowiedziec ktos kto mial taki termostat w rece.

darmodziej
25-11-2011, 06:41
Przeważnie, choć nie zawsze taka dziurka jest. Termostaty najczęściej otwierają się w zakresie od osiemdziesiąt kilka do dziewięćdziesiąt kilka stopni.

Marcinfix
25-11-2011, 13:24
SrebnaStrzała myślę ze tektura pomaga gdy termostat niedomaga takie jest moje zdanie . A po jakim czasie nagrzewa Ci się auto z tektura ? Mi bez po ok 5-7km w mieście.
Ar2 dziurka jest w termostacie ale z kulka czyli zaworek może i troszkę puszcza przez niego płyn na początku , ale myślę ze jest on bardziej zwrotny bo i tak go normalnie ciśnienie i płyn zamyka.

SrebnaStrzała
25-11-2011, 13:28
Ja używam tektury pokrytej folią aluminiową.
Mi również w tych granicach 5-7km i potem już trzyma. Bez tektury mogę pomarzyć że dojdzie do drugiej kreski.

Marcinfix
25-11-2011, 13:33
A sprawdzałeś duży termostat ?

SrebnaStrzała
25-11-2011, 16:19
Wymieniałem w zeszłym roku wraz z płynem, zarówno duży jak i mały.

Marcinfix
25-11-2011, 17:20
Ja tez zasłonię chłodnicę profilaktycznie kartonem jak tem wejdzie na minus

SrebnaStrzała
25-11-2011, 17:23
tylko wiesz... warto pokryć ten karton np folią aluminiową właśnie aby nie był mokry. Ja przykleiłem folię potem to obszyłem maszyną do szycia.
Tak czy owak w zeszłym roku jeździłem z kartonem od patelni który był fabrycznie polakierowany i też zdało egzamin.

eddek
25-11-2011, 17:37
Taki karton dobrze też chroni przed brudem. :-)

SrebnaStrzała
25-11-2011, 19:59
Ostatnio widziałem 3 samochody które miały założone jakiś czarny materiał na grill.

eddek
26-11-2011, 10:39
Ja zwykły karton popsikałem bitexem. Teraz jest niewidoczny i nie wchłania wilgoci.

kamilbolek
29-11-2011, 17:30
Witam.
Mam maly problem. Moj Mondeo ktorego nie tak dawno kupilem na trasie trzyma temperature w normie chyba (zdjecie 2 i 3) wskazowka w pionie (prawie w pionie), ogrzewanie grzeje bardzo dobrze. Gdy zwalniam np przelatuje przez miejscowosc (70km/h) temperatura spada do 60 stopni prawie(zdjecie 1), ogrzewanie nadal dziala bez zadnych zaklocen tak jak wczesniej, jazda w miescie i korkach to temperatura taka jak na zdjeciu 1 czyli tylko ponad 60 stopni. Co moze byc wina? Termostaty? Czytalem o tym troche ale wole sie upewnic :) A tak wogole to gdzie one sa zamontowane?

Deryll
29-11-2011, 17:39
Co moze byc wina? Termostaty?

Tak, termostaty.

darmodziej
29-11-2011, 18:09
Moim zdaniem 60°C to pierwsza kreska od lewej, więc na wskaźniku jest chyba ponad 80°C.

kamilbolek
29-11-2011, 18:49
Moim zdaniem 60°C to pierwsza kreska od lewej, więc na wskaźniku jest chyba ponad 80°C.

No cos kolo. Ale w miescie powinna byc wyzej (na pion) tak mi sie wydaje. Jezdzi sie na nizszym biegu i ruszanie i stanie itd. Chyba ze sie myle.

darmodziej
29-11-2011, 18:53
Spróbuj wyłączyć ogrzewanie i zobaczyć, co się stanie z temperaturą.

SrebnaStrzała
30-11-2011, 04:58
Spróbuj wyłączyć ogrzewanie i zobaczyć, co się stanie z temperaturą.
Pewnie pójdzie w górę;)

darmodziej
30-11-2011, 09:19
Pewnie pójdzie w górę;)

Właśnie o to mi chodzi. Upraszczając: ogrzewanie odbiera tyle ciepła, że, gdy silnik pracuje z mniejszą mocą, to wytwarza mniej ciepła, niż odbiera ogrzewanie.

kamilbolek
30-11-2011, 17:27
Tylko ze to nie rozwiazanie :p Powinno na zalaczonym ogrzewaniu byc 90stopni. A mi w trasie jak przelatuje przez miejscowosc odrazu spada :( Po wyjechaniu na trase z powrotem na 90.

enron
30-11-2011, 17:29
Mniej więcej miesiąc temu umarł mi duży termostat i pompka wody. Po wymianie silnik nie nagrzewał się pow. 75. Wymiana małego termostatu zadziałała. Silnik przy temperaturze otoczenie +-0 nagrzewa się do 88-90 po przejechaniu 3-4km.

enron
30-11-2011, 17:34
Właśnie o to mi chodzi. Upraszczając: ogrzewanie odbiera tyle ciepła, że, gdy silnik pracuje z mniejszą mocą, to wytwarza mniej ciepła, niż odbiera ogrzewanie.
Jeżeli tak jest to znaczy, że któryś z termostatów jest uszkodzony. Jeżeli temperatura w układzie zostaje obniżone poprzez uruchomienie ogrzewanie to termostat powinien ograniczać przypływ wody tym samym wyrównując temperaturę do +-90. Oczywiście układ ma pewną bezwładność, ale w końcu i tak powinien schładzać do optymalnych 90.

darmodziej
30-11-2011, 19:09
Jeżeli temperatura w układzie zostaje obniżone poprzez uruchomienie ogrzewanie to termostat powinien ograniczać przypływ wody tym samym wyrównując temperaturę do +-90.

Tylko, że termostat ogranicza przepływ wody przez chłodnicę, a nie przez ogrzewanie.

SrebnaStrzała
01-12-2011, 10:56
Zamówiłem duży termostat oryginalny, także w weekend zamontuje i napisze czy coś dało.

enron
01-12-2011, 18:01
Tylko, że termostat ogranicza przepływ wody przez chłodnicę, a nie przez ogrzewanie.
Źródło ciepła jest jedno - silnik. Jeżeli więcej ciepła zostaje odprowadzone poprzez ogrzewanie, to z automatu mnie ciepła trzeba odprowadzać poprzez układ chłodzenia (chłodnica) i wtedy termostat może otwierać się później/mniej niż przy wyłączonym ogrzewaniu.

darmodziej
01-12-2011, 18:35
A jak ogrzewanie odbierze więcej ciepła, niż wytworzy silnik, to co?

Ryba81
01-12-2011, 20:06
Zamówiłem duży termostat oryginalny, także w weekend zamontuje i napisze czy coś dało.

Jestem ciekaw jaki będzie efekt kolego, ja mam tak samo i po studiowaniu forum wymieniłem mały termostat i nic nie pomogło, teraz też myślę nad dużym choć podobno nie każdemu to pomaga:<

ksero5
02-12-2011, 09:37
witam ja mam podobny problem 2.0 tdci 2005 dużo szukałem na forach i jedni twierdzili że to wina małego termostatu tzw.olejowy kupiłem nowy i nic ten stary sprawdziłem podgrzewając wodę i otwiera się normalnie strata stówki na nowy ale zauważyłem że duży dziwnie się zachowuje po przejechaniu 12km wylot z chłodnicy jest lekko ciepły tak jak by duży nie otwierał się do końca albo cały czas jest lekko otwarty wlot do chłodnicy z dużego jest gorący czyli coś tam otwiera i ta temp skacze ogrzewanie kabiny jest ok.zaraz jest ciepło a temp.po 12km nie jest wysoka tzn wskazówka nie na środku.Ubiegłej zimy było wszystko ok.Wczoraj wyłączyłem ogrzewanie puściłem klimę żeby się jakoś szybciej zagrzał ale jak tylko noga z gazu temp.w dół dlatego teraz stawiam na duży skoro mały już wymieniłemze sprawnego na sprawny.

klocky
02-12-2011, 09:55
Panowie przechodziłem ten temat już kilka zim. Silnik MDO jak to każdy diesel nagrzewa się stosunkowo wolno w porównaniu z silnikiem benzynowym. Powód oczywisty. Pływająca temperatura w tym modelu w zakresie od 60 do 90 i spowrotem podczas niskich temperatur jest normą i nie wiem czy komuś się tą wadę udało usunąć. W zależności od przebiegu nagrzewnia się auta co wynika a w danej chwili od specyfiki jazdy tj. czy po drodze mamy dużo przystanków np. światła, korki.... czy startujemy na zimnym motorze i cały czas jedziemy bez przystanku, czy jedziemy dynamicznie, aż do całkowitego wygrzania silnika to ten efekt można zauważyć lub nie. Zauważcie też, że jeżeli wygrzeje się już silnik i zatrzymacie się np. na przejeździe kolejowym to temperatura już tak szybko nie poleci w dół, dopiero po jakimś czasie.
Oczywiście istnieje opcja, że uszkodzony jest któryś z termostatów i bez wyjęcia się tego nie sprawdzi. Dla świętego spokoju warto wymienić lub co mądrzejsze sprawdzić czy są uszkodzone bo szkoda wymieniać dobre na nowe!:D

Ten typ tak ma:D ja już zostawiłem ten problem bo wymieniłem kiedyś komplet termostatów i nic to nie zmieniło a nie ma innego el. w silniku który odpowiada za regulację temperatury.

kamilbolek
04-12-2011, 07:18
No i tak jak mowiliscie to termostaty :)
Wymienilem dwa maly fordowski u mnie za 105zl a duzy inny za 32zl.
Razem 250zl ale warto bylo teraz temperature trzyma nie spada w miescie :) No moze o milimetr tylko ale nie tak jak wczesniej :D
Tylko ze teraz przy zapaleniu to skacza mi obroty tak minimalnie ale skacza. Przed wymiana tego nie bylo :( Co moglo sie stac? Zobacze jak dzisiaj jeszcze bedzie.

SrebnaStrzała
04-12-2011, 08:37
Właśnie wymieniłem duży termostat, mały jeszcze nigdy nie był ruszany, przebieg 230.000km, mam założone osłony na chłodnice.
Wskazówka stoi prosto po około 6-7km wcześniej po około 10km stała na 2 kresce ale potem szybko spadała na pierwszą kreskę.
Teraz stoi prosto i trzyma nawet przy mocnym nawiewie. Nie wiem czy mały jest sprawny czy nie wbądź razie moje małe spostrzeżenie.
Po wsadzeniu do garnka obu termostatów, nowego i starego różnica wydawała się nie wielka (myślałem że wymieniam dobry termostat). Podobnie się otwierały i stary nie co wolniej się zamykał, ale różnica w samochodzie jest astronomiczna!
Wszystko zalane płynem prestone według mnie najlepszy ale to już kwestia widzimisię :)
Termostat kupiłem CariPar za 59zł w sklepie forda.
Sama wymiana banalna. Klucz 8mka, mała przedłużka i grzechotka. Najwięcej kłopotu sprawiło założenie małego wężyka, trzeba było się trochę po siłować aby wszedł do końca.

benio
06-12-2011, 11:40
A czy ma ktoś fotki, gdzie są te termostaty i czy można je wymienić bez spuszczania płynu chłodzenia:?:

SrebnaStrzała
06-12-2011, 18:06
Przy wymianie dużego spuściłem około 3L czyli około 30zł za 3 litry. Ja kupiłem 4L prestone za około 30zł.
Niestety płyn z silnika się wyleje bo nie ma go za bardzo jak zablokować.

Marcinfix
06-12-2011, 19:21
Czemu 3 litry mi wyleciał ok 1 litra na zimnym silniku oczywiście . Resztę musiałem sam spuścić z silnika bo miałem 4 l

Deryll
06-12-2011, 19:29
Właśnie wymieniłem duży termostat, mały jeszcze nigdy nie był ruszany, przebieg 230.000km, mam założone osłony na chłodnice.
Wskazówka stoi prosto po około 6-7km wcześniej po około 10km stała na 2 kresce ale potem szybko spadała na pierwszą kreskę.
Teraz stoi prosto i trzyma nawet przy mocnym nawiewie.

Widzisz czyli myk z zasłanianiem chłodnicy działał tylko przy zwalonym termostacie. Teraz jak masz układ sprawny zapewne nie odczujesz różnicy z tekturką czy bez.

SrebnaStrzała
06-12-2011, 20:27
No może nie 3, ale koło 2 na pewno.

Zależy jaki jest stan małego termostatu, chodź nie do końca wiem za którą część układu on odpowiada.

tlopuc
06-12-2011, 21:09
Panowie!!!
Teraz zagadka.
Zakładałem elektryczny podgrzewacz i wylało mi się trochę płynu, dolałem płynu innego koloru bo sprzedawca mnie oszukał a nie było czasu zwraca (auto było potrzebne). Postanowiłem wymieni cały płyn i przy okazji sprawdzi termostaty.
Wylało się ok.6litrów nie wim gdzie jest reszta jak miało byc 10???
Zdjąłem wąż z chłodnicy(ten z szybkozłączką), potem drugi od chłodnicy oleju, potem następny od nagrzewnicy i kolejny z rurki która biegnie pod silnikiem a i wyjąłem oba termostaty. Potem sprężarką przedmuchałem cały układ, dmuchałem w każdy rozłączony wąż. A płyn i tak cały nie zleciał??? Czy ktoś wie gdzie zostało ok.6litrów??? Bo raczej nie w zakamarkach???
Termostaty zagotowałem w celu sprawdzenia sprawności. Mały zaczyna się otwiera przy ok.86-88stopniach, duży przy ok.90-92stopniach. Więc zakładam, że są dobre.
Po założeniu i zalaniu układu silnik szybko dogrzewa się do drugiej kreski ale do pionu już nie ma ochoty dojśc. Na drugiej kresce postanowiłem sprawdzic temperaturę węży za termostatami. Ten za termostatem olejowym (cienki wąż biegnący pod chłodnicą) zimny a ten między termostatem dużym a chłodnicą gorący. Nawet częśc chłodnicy już gorąca więc termostat już puścił. Przecież jak je gotowałem to otwierały się odwrotnie???
O co chodzi???

Korekta.
Olejowy jest na powrocie(przy pompie) a duży na wylocie z silnika więc jest różnica temperatur.

weteran bezdroży
06-12-2011, 21:21
Może zaniża wskazania temp. silnika termometr, który daje wskazania na zegary? Może ktoś z forumowiczów orientuje się który to termometr.

kamilbolek
08-12-2011, 18:32
Termostaty zagotowałem w celu sprawdzenia sprawności. Mały zaczyna się otwiera przy ok.86-88stopniach, duży przy ok.90-92stopniach. Więc zakładam, że są dobre.

Nie zakladaj :)
Wymien.

Ja wymienilem oba na nowe. Maly- fordowski bo tylko tam go mozna kupic, duzy- jakis zamiennik i skazowka stoi na pion jak nie powiem co... :)

SrebnaStrzała
08-12-2011, 20:10
Zgadzam się, nie zakładaj bo w garnku nowy i stary pracowały bardzo podobnie, za to w samochodzie ogromna różnica!!

tlopuc
09-12-2011, 07:42
Wczoraj wieczorem wymieniłem duży termostat na nowy i zobaczymy.
Mam jeszcze pytanie. Tam gdzie jest obudowa dużego termostatu z silnika wychodzi cienki wężyk jest trójnik który jest podłączony do obudowy termostatu. Ale jest podłączony do dużego obiegu. Czyli cienkim przewodem z głowicy wypływa płyn i leci do chłodnicy i termostat nie ma na to wpływu. Czy ja dobrze myślę???

Probo
09-12-2011, 17:48
O ile dobrze pamiętam to wąż do odpowietrzania głowicy... Logicznym jest ,że musi ominąć termostat by odpowietrzanie działało sprawnie.

kamilbolek
09-12-2011, 19:37
Wczoraj wieczorem wymieniłem duży termostat na nowy i zobaczymy.

Powinienes wymienic dwa. Ja tak zrobilem (tzn. mechanik wymienil) po podpowiedziach kolegow i jest git. Bylo przeczytac caly ten temat (jest go nie duzo 9 stron tylko a lektura sie oplaca) bo bylo napisane w nim ze niektorym pomagala wymiana duzego a niektorym malego, a niektorym wogole zaden i bylo tak samo po wymianie. Mam nadzieje ze trafisz w ktorys :)

tlopuc
09-12-2011, 21:56
O ile dobrze pamiętam to wąż do odpowietrzania głowicy... Logicznym jest ,że musi ominąć termostat by odpowietrzanie działało sprawnie.
No tak, ale jak już się odpowietrzy to gorący płyn przepływa mijając termostat do chłodnicy.
Powinienes wymienic dwa
wątek przeczytałem ten i jeszcze kilka innych :)
U mnie mały nie puszcza, bo wąż zimniutki.
Zastanawia mnie to odpowietrzenie głowicy, czy tam jest jakiś zawór lub coś w tym stylu i po co to jest połączone z obudową termostatu?

ArtKat
26-12-2011, 16:54
Witam forumowiczów,
czy Silnik TDCi 1.8 też ma termostat olejowy ?

SrebnaStrzała
27-12-2011, 03:07
Po dłużej jeździe na nowym dużym termostacie stwierdzam jednoznacznie że to rozwiązało cały problem. Fakt że przy minusowych temperaturach potrzebuje ponad 10km spokojnej jazdy by wskazówka była w pionie, ale jak juz stanie to trzyma.

chasm
27-12-2011, 07:54
Ja wymieniłem rok temu mały termostat bo wg wyczytanej wiedzy miałem objawy na niego wskazujące - rozgrzewa się po kilku km (czyli niby ok) ale potem przy spokojnej jeździe czy staniu w korkach temp spadała. Wymiana nic nie zmieniła, a dużego na razie nie ruszałem bo niby rozgrzewa się nie jakoś strasznie długo.
Jeździłem kiedyś z włączonym "testem zegarów" na pozycję temp głowicy i po 4km temp podchodzi pod 80stC przy jakichś kilku st na minusie.

puniu01
27-12-2011, 11:19
Panowie ja mam takie pytanie, czy wina uszkodzonego ktoregos z termostatow moze byc przyczyna duzego spalania? 10-11l na 100km przy spokojnej jezdzie. Pozdrawiam

puniu01
10-01-2012, 08:21
Dzisiaj zabieram sie za wymiane malego termostatu. Czekaja mnie jakies niespodzianki przy wymianie? Jest to termostat ukl olejowego, czy po sciagnieciu wyleje mi sie olej czy cos podobnego? na co zwrocic szczegolna uwage?z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Deryll
10-01-2012, 08:28
Wyleje się płyn chłodniczy.

puniu01
10-01-2012, 08:30
Duzo sie wyleje? Deryll lepiej dolewka czy wymiana calego plynu?

Deryll
10-01-2012, 08:33
Ja widziałem jak to mechanik robił, zrobił to w miarę sprawnie więc dużo się nie wylało. Zawsze możesz sobie zmienić cały płyn.

puniu01
10-01-2012, 08:37
Dobra dzieki za pomoc i jeszcze raz sorki:)

jareczek1980
10-01-2012, 08:48
u mnie się wylało okolo 1,5litra, wymieniałem mały termostat a po wymianie spalanie spadło o okolo 1.5litra/100km. Płyn wystarczy dolac, ale trzeba go monitorować

eddek
10-01-2012, 09:19
jareczek1980, jakie miałeś spalanie przed wymianą?

jareczek1980
10-01-2012, 10:06
8 w mieście, teraz max 6,5 przy butowaniu(więcej nie miałem wg wskazań kompa), najczęsciej wskazuje mi po mieście 5,8-6,3l

Deryll
10-01-2012, 13:24
teraz max 6,5 przy butowaniu

Kolego to w jakim ty mieście jeździsz albo masz jakiś cudowny egzemplarz. Wskazania kompa a rzeczywistość znacznie się różnią. W tych temperaturach średnie spalanie na całym zbiorniku oscyluje u mnie około 6,5 - 7,0 l. Moje miasto nie jest duże a połowa przebiegu to trasa 90-130 km/h i bez butowania jak to ująłeś.
Dla mnie spalanie w zimie jaka by ona nie była na poziomie 6,5 w mieście z "butowaniem" jest czystą abstrakcją.

jareczek1980
10-01-2012, 17:08
weż pod uwagę fakt ze:
1. nie mam kombi
2. mam mniej kuni od Ciebie
3. miasto miastu nie równe, gdybym mieszkał w W-awie lub Krakowie spalanie byłoby większe (mieszkam w aglomeracji śląskiej)
4. doskonale sobie zdaję sprawę ze komp przekłamuje, ale wcześniejsze spalanie było odczytywane z kompa, ponieważ termostat wymieniałem nie cały tydzień po zakupie auta i nie miałem możliwości zlitrażowania go. Gdybym raz podał odczyt z kompa a raz wyliczeń to też nie byłoby to miarodajne, więc oba pochodzą z kompa
Do liczenia na piechotę dochodzi mi mniej więcej +0,3l
Więc nie rozumiem czego sie czepiasz

puniu01
10-01-2012, 18:38
Czy po wymianie malego termostatu efekt jest odrazu? Czy trzeba udac sie w dluzsza trase?

jareczek1980
10-01-2012, 20:41
zauważyłem po skasowaniu kompa, czyli tankowaniu, ale chyba od razu. chyba ze pytasz o temp, to u mnie po przejechaniu kilku km temp stała w pionie

Deryll
18-01-2012, 13:57
Witam. Jakieś dwa lata temu wymieniałem od razu dwa termostaty bo szalała temperatura, poprawa natychmiastowa. Jak rok temu przyszła zima to silnik nagrzewał się dosyć wolno, ale jak złapał te 95 st to trzymał bez problemu i nie falował wskaźnik. Na trasie nie ma z tym problemu a za to w mieście to tragedia nagrzać klekota. Tej zimy historia się powtarza.
Dzisiaj z ciekawości zajrzałem pod maskę jak na wskaźniku było ok 60 st. I moje zdziwienie, rura przy chłodnicy ciepła, dlatego zbadałem przy chłodnicy bo osłona przeszkadzała.
Czyżby duży termostat puszczał? Dodam że w zasadzie od początku jego żywota w moim aucie tak się dzieje. W moim mk1 też jeden termostat lepiej trzymał a drugi gorzej mimo że oba były nowe.
Zaryzykuje wymianę tego dużego i tu moje pytanie. Na ford.sklep jest kilka i różnią się ceną. Miał ktoś do czynienia z termostatem Verneta bo nie widzę sensu ładowania kasy w Motocrafta bo taki u mnie teraz siedzi.Linki:

http://ford.sklep.pl/pl,product,321319,termostat,motorcraft,diesel,dura torq.html
http://ford.sklep.pl/pl,product,8004874,termostat,vernet,diesel,durator q.html
http://ford.sklep.pl/pl,product,2527761,termostat,diesel,duratorq.html

Deryll
19-01-2012, 19:26
Ponawiam pytanie, może dzisiaj ktoś przeczyta.

trickle_38
17-02-2012, 19:28
Marcinfix wymien duzy termostat i powinno byc dobrze. maly zawsze zdazysz wymienic pozniej jakby nadal niedomagal a rura od duzego byla zimna.
u mnie duzy nie puszcza. maly wymienilem i nic - oba male w garnku na kuchni otwieraly sie przed samym wrzeniem takze podejrzewam je o to ze byly sprawne. generalnie silnik nabiera temperatury ale dopiero po pewnym czasie jazdy. poddalem sie choc az w taka sprawnosc cieplna tego silnika nie chce mi sie wierzyc. jednak przy chlodnym nawiewie na poczatku tak jak pisza koledzy nagrzewa sie szybciej.

kiedys w skodzie walczylem z tym problemem - wymienialem termostaty i nic, zaslanialem grila tektura i bylo dobrze choc falowanie bylo nadal. okazalo sie ze caly czas przegrzewalem auto bo winny byl czujnik temp przy termostatcie - zanizal. po jego wymianie wszystko bylo ok z tym ze to bena byla :)

ps na trzy lata jazdy mondkiem nawet latem nie uslyszalem pracy wentylatora przy chlodnicy -szczerze to ciekawi mnie czy dziala :)

Panowie witam mam podobny problem - dałem do wymiany termostat ( nie wiedziałem że moja foczka ma dwa termostaty i... zero efektu. Wskazówka stoi na 60 st. W serwisie powiedzieli, że chciałem wymiany termostatu to wymienili - potem powiedzieli że mogą jeszcze czujnik wymienić ( ten co daje sygnał na tablicę ). Krew mnie zalewa że silnik zimnawy choć grzanie dział dobrze. Możecie wrzucić fotki gdzie są te termostatu i czujnik?
może być priv. stefaniak.robert@neostrada.pl

dydek79
18-03-2012, 19:22
witam dołączę się do dyskusji o termostatach,mianowicie miałem ten sam problem co wszyscy z niedogrzanym silnikiem i falującą temperaturą i też szukałem na forum jednoznacznej informacji dotyczącej który termostat wymienić ale nie znalazłem,jedni pisali że mały,drudzy że duży inni jeszcze że wymienili płyn i było dobrze(nie wiem co ma wspólnego płyn z niedogrzanym silnikiem) ale do rzeczy.W moim przypadku było tak że bardzo wolno łapał temp. a jak złapał po uprzednim daniu mu w p...e nie trzymał tej temp. najpierw wymieniłem mały bo w większości przypadków to on jest winien i poprawa była od razu dużo szybciej się nagrzewał ale jak złapał temp. to i tak po chwili spadała np.stanie w korku lub na światłach.Potem wymieniłem duży i teraz jest wszystko w porządku jak złapie temp to trzyma,fakt że trzeba trochę czasu nim się nagrzeje bo to diesel,ale wcześniej to była masakra czyli wniosek taki; 1. wolno łapie temp.walnięty mały termostat 2.falowanie temp. spadanie temp. np.stanie w korkach lub na światłach walnięty duży termostat. I dodam jeszcze odnośnie sprawdzania termostatów mały dmuchamy w niego jeśli przepuszcza nawet min.powietrze to jest do wymiany,duży jeśli wąż przed termostatem jest gorący a za termostatem jest letni przy temp.powiedzmy 70 stopni termostat jest dobry jeśli przy tej samej temp. oba węże są jednakowo nagrzane to termostat do wymiany,przy sprawnym dużym termostacie chłodnica powinna być gorąca a płyn w zbiorniczku wyrównawczym powinien być trochę letni a nie zupełnie zimny.myślę że się to komuś przyda u mnie było tak jak napisałem.powodzonka

TheDaroPL
31-10-2012, 11:34
Witam, ostatnio walczę z niedogrzanym silnikiem. Wymieniłem duży termostat i nic. Dzisiaj rano było ok 2*C i po zapaleniu zimnego silnika oba wentylatory chłodnicy chodziły na pierwszym biegu, trochę to dla mnie bez sensu. Więc wypiąłem przekaźnik od pierwszego biegu wentylatorów (wentylatory oczywiście stanęły) pozostawiłem przekaźnik od drugiego biegu na wszelki wypadek. Zauważyłem że silnik dużo szybciej się nagrzewał, nie miałem kiedy sprawdzić czy po osiągnięciu temperatury roboczej czyli około 90*C temperatura nie będzie spadać lub czy nie będzie się silnik przegrzewał. Wnioskuję że dwa wentylatory podczas pracy w temperaturze otoczenia ok. 0*C są wstanie samym powietrzem ochładzać silnik i stąd problemy z niedogrzanym silnikiem. Na kilku forach czytałem właśnie że nawet po wymianie obu termostatów temperatura silnika nadal pływa lub nie osiąga 90*C.
I teraz moje pytanie jak u Was działają te wentylatory chłodnicy? Kiedy się włączają, czy włącza się tylko jeden czy od razu dwa?

chasm
01-11-2012, 20:48
Poczytaj tematy o sterowniku wentylatorów / rezystorze/ wtyczce. Masz któryś z tych problemów - wentylatory mają stać w tej temp. ewentualnie jeśli masz włączoną klimatyzację to jeden się kręci.

Luk@s
02-11-2012, 09:17
ewentualnie jeśli masz włączoną klimatyzację to jeden się kręci.

Nie jeden wentylator tylko obydwa pracują na "pierwszym biegu".

chasm
04-11-2012, 16:10
Nie jeden wentylator tylko obydwa pracują na "pierwszym biegu".

Sorry, może faktycznie - u siebie mam tylko 1 więc aproksymowałem ;)

TheDaroPL
05-12-2012, 17:14
Witam wczoraj wymieniłem mały termostat tzw. olejowy. Problem z temp. zniknął. Dzisiaj temp. otoczenia ok. 0 C* silnik po około 3-4 km się rozgrzał i wskazówka stanęła na po środku skali i stała tak przez całą czas, żadnych wahań...
Pozdrawiam

sbozecki
03-11-2013, 13:19
czy ktos jest w stanie mi powiedziec jaka jest temp. na tej 2 kresce bo temperatura mi plywa miedzy pionem (90) jak depne ok 120km/h a 2 kreska jak tylko puszcze gaz gdzies zwolnie od razu spada termostat duzy wymieniony i bez zmian nie wiem czy takie plywanie wskazuje ma maly

jadac po miescie po 4-5km wskazuwka zaczyna ruszac z miejsca ale nawet po 10km jest na 2 kresce i nie wskoczy wyzej

interesuje mnie temp. na tej 2giej kresce jakie sa wachania miedz pionem a jak spada ?

Tvvardy
03-11-2013, 14:18
Robiąc test zegarów można odczytać jaka jest temperatura głowicy lub cieczy chłodzącej.

http://img407.imageshack.us/img407/5319/88ws.png (http://imageshack.us/photo/my-images/407/88ws.png/)

Można obserwować i porównać temperaturę wskazywaną na LCD i na wskaźniku.

sbozecki
03-11-2013, 14:58
tak tez jutro jadac do pracy zrobie mam 10 km ale czy takie wachania przy obecnych temp to normalne ?jak jest u was

mam fabryczny podgrzewacz ale temp sa ok 6-7C i sie nie włacza bo jak wyczytalem startuje od 4C i dogrzewa do puki auto nie osiagnie 71C i sie wylacza

Tvvardy
03-11-2013, 15:24
Takie wahania to nie jest normalne dlatego trzeba obserwować wskazania. Wskazówka powinna być w pionie lub delikatnie odchylona w lewo czyli ok.86*-102* w zależności od temp. zewn. i prędkości (60-120km/h)

Deryll
03-11-2013, 19:58
Zaczęły się chłody i zaczynają się teksty jak co zimę. Po co tysiąc postów o tym samym jak można nowy napisać. Tylko czekać na: POMOCY SPRĘŻYNKA!!!

incognitus
11-11-2013, 12:42
u mnie maly termostat otwiera sie przed wrzeniem - sprawdzany w kuchni
duzy - tak samo - wąż troche cieply ale chlodnica zimna

teraz pytanie - czy sprawnosc cieplna zalezy od tarć i oporow w silniku a tym samym i wielkosci spalania? u mnie spalanie jest male i wystepuje efekt falowania a termostaty niby dobre. ciekawe jak u innych np z wiekszym spalaniem czy tez falowanie jest?

tlopuc
11-11-2013, 19:38
Jeżeli jest większe tarcie i opory to potrzeba więcej energii żeby je zrównoważyć. Co za tym idzie wytworzyć więcej ciepła. Dany typ silnika ma jakąś tam sprawność. A to że jeden mondek pali więcej od innego to już inna bajka. To że pali więcej od drugiego zakładając że oba jeżdzą tak samo wynika że jeden spala paliwo mniej efektywnie (np. Z powodu zużycia wtryskiwaczy,turbiny,itp). I w tym przypadku ten co pali więcej wcale szyciej się grzać nie będzie.

pablolinda
04-12-2014, 17:15
Witam chciałem się wypowiedzieć i potwierdzić to że sprawne mondeo mk3 tdci powinno się nagrzać do temperatury pracy czyli skazówka pion po przejechaniu 3-4km. Tak miałem przez 2 lata od momentu jak przyprowadziłem swojego mondka z Niemiec wyjeżdżając z domu i jadąc z prędkością max 90 km/h po tym dystansie miałem wskazówkę już w pionie i to nawet z włączonym ogrzewaniem na 22 C. Niestety po tym okresie na następna zimę pojawił się problem że już tak szybko się nie chciał nagrzewać tylko potrzebował z 10 km i temp zaczęła falować w duł jak noga z gazu szła. Jeździłam tak do następnej jesieni bo nie miałem czasu się tym zająć za bardzo. Potem po przeczytaniu forum zdecydowałem się na wymianę małego termostatu i no efekt był taki że owszem temp przestała już tak mocno i widocznie falować ale niestety czas nagrzewania nie wrócił do tego z przed awarii. Miałem jeszcze wymienić duży termostat ale zniechęciłem się po przestudiowaniu forum że to nic nie daje i do tego robiłem taka próbę że ścisnąłem wąż idący do chłodnicy dwiem blaszkami skręconymi śrubkami i też efektu żadnego nie zauważyłem a mimo tego ściśnięcia wąż był ciepły. Mam jeszcze podgrzewacz świece sprawdzone sprawne ale nie miałem jak sprawdzić czy komputer je włącza w odpowiednim czasie.
Dziś zrobiłem test zegarów i patrzyłem jak zmienia się temp w porównaniu ze wskazówka a dodatkowo śmiem twierdzić ze jest błąd http://mr-fix.pl/wpis/ford-mondeo-mk3-test-zegarow/ w tym opisie ponieważ u mnie w pierwsza temperatura dochodzi max do 90 C (wiec stawiam że płyn chłodzący nie powinien się bardziej nagrzewać do tego ta temp szybko spada jak włączę grzanie na max i wraz z spadkiem tej temp opada wskazówka ) a ta druga czyli ja twierdzę że to temp głowicy dochodzi mi do 148 C i jej zmiany są bardzo powolne . I teraz prośba czy ktoś ze sprawnym układem tzn że nagrzewa się mu auto w około 4 km czy mógłby włączyć taki test i zobaczyć jak szybko rośnie mu ta pierwsza temp ?

Radziej83
31-12-2014, 08:26
Witam kiedyś pisałem o tym w swoim temacie objawy te same które tu podajecie ,wymieniłem mały termostat i duży nic nie pomogło ten typ tak ma i nic nie można z tym zrobić.A jak ktoś pisze że u niego jest ok to musi jeździć w trasie ,bo na dużych obrotach silnik grzeje się szybko lecz jak obroty spadają to i wskaźnik temperatury nam spada

Nie prawda Nie piszcie głupot że ten typ tak ma bo silnik ma trzymać temperaturę i nie spada ona niezależnie od obrotów po rozgrzaniu. Mnie temperatura rosła do 90 po czym schładzało silnik do 60 i tak na okrągło po mieście Wymieniłem mały termostat rok temu i problem zniknął Temperatura rośnie do 90 i ani nie spada ani nie rośnie Trzyma 90 i tak ma być . Płyn chłodniczy był świeży więc nie zauważyłem zależności między płynem a szybkością nagrzewania. W tym roku pojawił się ponownie problem tylko w innym wymiarze Po 18 km do pracy w ogóle nie łapie temperatury chyba że będę go stale trzymał na 2,5 tyś obrotów Muszę obejrzeć duży termostat tym razem Tak czy inaczej temperatura silnika ma trzymać 90 stopni a nie falować bo jezeli tak się dzieje to coś jest nie tak i w tym modelu są to termostaty

jaracz
30-11-2015, 18:39
Proszę o pomoc.

Wymieniłem ostatnio duży i mały termostat i nadal faluje mi temperatura.
Auto podczas jazdy an trasie osiąga temperaturę 90C. Gdy tylko się zwolni lub stanie temperatura spada na 60-70C.
Proszę nie pisać że to auta tak ma. Wcześniej tego nie było. Tak się dzieję od jakiegośczasu. Zauważyłem to na trasie.

pablolinda
30-11-2015, 20:09
Odpowietrzyłeś cały udała prawidłowo według procedury Fedorowskiej? to raz a 2 czy termostat oryginalny i czy sprawdzany przed włożeniem bo podobno zdarzały się nowe wadliwe i trzeba reklamować.

incognitus
01-12-2015, 00:01
Odpowietrzyłeś cały udała prawidłowo według procedury Fedorowskiej?czyli jak? Podobno tego ukladu nie trzeba odpowietrzac.

pablolinda
01-12-2015, 09:23
czyli jak? Podobno tego ukladu nie trzeba odpowietrzac.

A podobno jest i jest opisana na tej stronie http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/41732-Wymiana-termostatów-MK-III-TDCi-foto/page40 ja co prawda walczę z innym tematem a mianowicie z tym że kiedyś nagrzewał mi się w 3-4 km do wskazówka pion a teraz potrzeba mu z 7-9 km o czym piesze tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=114381&page=24 i kolejne strony ale u mnie po zrobieniu częściowo tej procedury bo niemogłem go doprowadzić do włączenia wentylatora max co uzyskałem to 96 stopni weszło jeszcze 0,5l płynu po mimo że przejechałem po wymianie płynu jakieś 300 km na trasie i miałem płyn na max to po tym mi ubyło i dolałem. Więc coś to daje na pewno. Choć ja nie mam problemu z falowaniem temperatury miałem jak padł mi mały termostat.

jaracz
01-12-2015, 18:09
Odpowietrzasz przez pompe wody. Tak jest taka śrubka :)
Termostat duży sprawdzony przed założeniem

Mariusz
01-12-2015, 18:23
Podobno tego ukladu nie trzeba odpowietrzac.

Serwisówka mówi o tym,że:

pablolinda
01-12-2015, 19:34
Termostat duży sprawdzony przed założeniem Według mojej wiedzy za falowanie temperatury bardziej odpowiada mały termostat przynajmniej u mnie tak było.

Mariusz
01-12-2015, 19:36
przynajmniej u mnie tak było.

I u mnie.

jaracz
02-12-2015, 17:42
Według mojej wiedzy za falowanie temperatury bardziej odpowiada mały termostat przynajmniej u mnie tak było.

Mam nowy duży i mały jak i odpowietrzyłem według TiS ale nie mogłem załączyć wentylatora :(

jaracz
04-12-2015, 20:15
Wiecie przy jakiej temperaturze powinien otworzyć się*mały termostat? Bo zagotowałem starego i już przy 80 C się otwiera. Pytanie czy nowy też nie jest felerny.

incognitus
08-12-2015, 09:47
duzy termostat OK. po odkreceniu sruby plyn wali jak dziki z pompy.
kiedys bylo bez falowania na niskich obrotach - no moze poza mrozem wiekszym. padl maly termostat i po wymianie juz nie wrocilo do normy. male juz 3 wymieniane - bez zmian - sprzedam dwa :) niby dobre
teraz nawet latem spada do 80C. zima bez ogrzewania tez wiec to nie nagrzewnica zabiera cieplo.
w ASO powiedzili mi ze temperatura na zegarach to wypadkowa wielu czynnikow wiec nie ma sie co przejmowac - jest OK skoro ogrzewanie dziala.
sie poddalem :( bo pali nie za duzo a i przebieg taki ze blizej mu do sprzedazy na czesci niz do odsprzedazy. 2,5 roku musi jeszcze poganiac :)

Corrado
20-03-2016, 22:24
podzielę się swoimi spostrzeżeniami...nie mogłem za nic w świecie zagrzać mojego mondeo mimo wymiany obydwu termostatów, świec podgrzewacza, płynu,zasłonięciu chłodnicy...

Po pierwsze nie kupujcie zamienników małego termostatu! Nie ma opcji żeby działał poprawnie! Jest źle skonstruowany i zawsze będzie przepuszczał płyn co uniemożliwi osiągnięcie odpowiedniej temperatury. Na styku obudowy i oringu "głowicy" termostatu jest rowek przez który cały czas przepływa płyn- nie jest szczelny...

Wymiana świec podgrzewacza sprawiła szybsze początkowe nagrzewanie, jednak wskazówka dochodziła do pierwszej kreski i na tym koniec. Wymiana okazała się zbędna, ponieważ stare świece były dobre... przepalony był bezpiecznik 60A koło akumulatora. Tutaj radzę to dobrze posprawdzać bo wymiana tych świec przyprawiła mi sporo nerwów. Plus taki, że do tematu raczej nie wrócę a same świece były tanie.

Duży termostat zamiennik, sprawdzony działa poprawnie.
Stosowałem również patent z gwoździem/nitem w obudowie dużego termostatu- brak efektu

Decyzja zapadła na wymianę małego termostatu na oryginalny forda... Tutaj najważniejsza sprawa! Nowy termostat przepuszcza! Jest po prostu otwarty- można to sprawdzić dmuchając w rurkę. Termostat należy zagotować w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Po tym zabiegu dmuchając w termostat nie powinien przepuszczać już powietrza... dla pewności, dodatkowo radze sprawdzić poprawność działania. Wkładamy termostat do garnka stawiając go na rurce, przy brzegu garnka tak aby się nie przewrócił... następnie zalewamy go gotującą woda tak aby cały zanurzył się w wodzie. Po chwili termostat powinien się otworzyć- zauważymy wydobywające się powietrze przez obudowę(termostat się otworzył). Teraz dmuchając w obudowę powietrze będzie przechodzić...pozostawiamy termostat w wodzie do ostygnięcia. Termostat powinien się szczelnie zamknąć, teraz dmuchając w niego nie może przepuszczać powietrza! Tak przygotowany termostat możemy zamontować w samochodzie, w innym wypadku mimo nowego termostatu, układ będzie nie dogrzany... termostat cały czas będzie otwarty.
Wymianę robiłem bez spuszczania płynu i bez odkręcania dodatkowych rzeczy. Fakt trochę ciasno ale spokojnie da radę... Do odkręcenia dobrze zaopatrzyć się w grzechotkę z małym skokiem

Jaracz Mój nowy termostat przy 90' jest jeszcze zamknięty, dopiero przy gotującej wodzie się otwierał.

pablolinda
21-03-2016, 11:48
Po Ilu km rano masz wskazówkę w pionie? Ja swojego nowego małego termostatu tak nie sprawdzałem ale wiem że się otwiera bo jak dobrze nagrzałem układ to się otworzył pod koniec i rurka zrobiła się ciepła wtedy. Ciekawe co powoduje że zagrzanie w garnku usprawnia go a włożenie nowego bez grzania powoduje problemy według twojej teorii. U mnie wąż od niego jest cały czas zimny więc to by świadczyło że nie przepuszcza dopóki aż się nie otworzy.

mkalak
21-03-2016, 19:41
Ja też wymieniałem termostaty,owszem pomogło ale ostatnio musiałem wymienić pompę wody bo wałek był zmielony i powiem wam że mondo nagrzewa się jeszcze szybciej.

radek9103
21-03-2016, 19:54
U mnie był winny duży termostat, kupiłem najtańszy zamiennik i działa jak należy. Przy temperaturach 0 do 10'C wystarczy max 3 km.

Deryll
21-03-2016, 20:34
Nie no chłopaki jaja sobie robicie. W 3 km to bena ledwo się nagrzeje a co można powiedzieć o dieslu. Oczywiście jeśli mówimy o nagrzaniu się do ok. 90 st.

W mieście to 10 km mało. W trasie jeszcze jak cię mogę.

pablolinda
21-03-2016, 20:44
Ja też wymieniałem termostaty,owszem pomogło ale ostatnio musiałem wymienić pompę wody bo wałek był zmielony i powiem wam że mondo nagrzewa się jeszcze szybciej.

A nie przegrzewał ci się latem skoro wałek padł?
Nie nie robimy sobie jaj tak miałem jak kupiłem i do puki nie padł mi mały termostat przejeżdżałem 3 km z prędkością 90 i wskazówkę miałem już w pion po tym dystansie.

mkalak
21-03-2016, 21:12
Wałek nie padł tylko z wieloklinów została połowa a po wymianie pompy samochód dogrzewa się do "pionu" przy 5 km.

Corrado
25-03-2016, 19:09
Po Ilu km rano masz wskazówkę w pionie?

Ciekawe co powoduje że zagrzanie w garnku usprawnia go a włożenie nowego bez grzania powoduje problemy według twojej teorii.

Pion mam po ok 10 km. Wcześniej mogłem zrobić 100 a wskazówka nie przekraczał pierwszej kreski... przy butowaniu dochodziło trochę ponad drugą po czym temperatura spadała...

Nie zagotowanie termostatu powoduje, że pozostaje on ciągle otwarty... a co za tym idzie, w samochodzie nie będzie możliwe osiągnięcie odpowiedniej temperatury... tak było u mnie gdy w oryginalny termostacie pękł oring co powodowało jego przepuszczanie a zamiennik nigdy nie jest do końca szczelny...
Mnie również zastanawia dlaczego taka operacja jest konieczna skoro produkt jest nowy i powinien być gotowy do montażu? Może celowe działanie producenta?

pablolinda
02-04-2016, 19:26
To jakiś dziwny przypadek miałeś z tym termostatem jak kupiłem nowy oryginalny i był zamknięty i bez gotowania go włożyłem i wskazówkę w pion mam po około 7-8 km.

Rosiczka922
06-04-2016, 04:21
Witam.
Ostatnio wymienilem termostat bo myslalem ze dosc dlugo sie nagrzewa otoz mam takie pytanie do posiadaczy tego samego modelu:)

Kiedy jade autem na autostradzie I sie nagrzeje autko ma 89 stopni ale kiedy np juz zjade z autostrady is tak po 2 min mi temperatura opada np do 85 stopni a jak ustane na 5 min I zostawiam autko na biegu jalowym momentalnie spada do 60 stopni
Dodam iz temperatura na dworzu byla 9 stopni na plusie

I wlasnie czy wy tak samo macie ? Bo przed wymiana tak nie bylo temperatura trzymala te 89 stopni a teraz sie zastanawiam czy czegos zle nie zrobilem
Prosilbhm was o porade

Pozdrawiam wszystkich :razz:

pablolinda
06-04-2016, 22:50
Witam.
Ostatnio wymienilem termostat bo myslalem ze dosc dlugo sie nagrzewa otoz mam takie pytanie do posiadaczy tego samego modelu:)

Kiedy jade autem na autostradzie I sie nagrzeje autko ma 89 stopni ale kiedy np juz zjade z autostrady is tak po 2 min mi temperatura opada np do 85 stopni a jak ustane na 5 min I zostawiam autko na biegu jalowym momentalnie spada do 60 stopni
Dodam iz temperatura na dworzu byla 9 stopni na plusie

I wlasnie czy wy tak samo macie ? Bo przed wymiana tak nie bylo temperatura trzymala te 89 stopni a teraz sie zastanawiam czy czegos zle nie zrobilem
Prosilbhm was o porade

Pozdrawiam wszystkich :razz:

Musisz odpowietrzyć układ zgodnie z procedurą serwisowa.

Rosiczka922
07-04-2016, 08:38
Musisz odpowietrzyć układ zgodnie z procedurą serwisowa.

A mozesz mi powiedziec jak to zrobic ?
Nie jestem mechanikiem ale z kazda rzecza niechce jezdzic bo w koncu bedzie tylko na mnie zarabial :roll:

Mariusz
07-04-2016, 10:06
jak to zrobic ?

http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2492550&postcount=132

Rosiczka922
07-04-2016, 10:29
Dzieki:)

benio
18-09-2017, 20:05
Odświeżę temat.8)
Będąc u znajomego mechanika dostałem od niego (na moją prośbę) termostaty, aby je porównać z moimi. Wymontowałem duży i włożyłem ten, który dostałem. Dzisiaj (na drugi dzień po montażu) po przejażdżce ~5km zauważyłem, że teraz silnik gorzej się nagrzewa - zapewne konieczne odpowietrzenie zgodnie z serwisówką (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2492550&postcount=132).
Ale posiadając również mały termostat (zapewne ori bo ma wypłukaną z trzpienia do cna gumową uszczelkę) porównałem go ze swoim starym i okazało się, że wybite na nim znaki różnią się od tych na moim. Może to oznaczenie daty produkcji, a może oznaczenie temperatury.
Załączam fotkę, na której oznaczenie 234D (z lewej) to starszy termostat od mojego znajdującego się po prawej z symbolami 041D.

PS
Trzpienie zamieniłem miejscami bo obudowa stara była pęknięta.

benio
28-11-2017, 22:11
Zważywszy na "utrzymująco-postępującą" niską temperaturę powietrza na zewnątrz od kilku dni borykam się z brakiem zadowalającego ciepła w kabinie. Wymiana termostatów (jak pisałem powyżej) okazała się niezadowalająca.
Wczoraj oświeciło mnie jak sprawdzić poprawne działanie małego termostatu, a dzisiaj wykonałem eksperyment.

Na gumowy przewód "wodny" "idący" od małego termostatu założyłem kaganiec - zacisnąłem na nim dwie plastikowe stopki "pod-meblowe" (ich zaokrąglone ranty nie przetną przewodu) za pomocą trytek plastikowych, co zablokowało przepływ cieczy przez mały termostat.
I co - nareszcie jest ciepluchno.:one:

Jadąc do domu ekspresówką zarówno wciskałem jak i z górki zdejmowałem nogę z gazu, i przy włączonym trybie testu własnego zestawu wskaźników (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1355339&postcount=4) obserwowałem cyfrowe wskazania temperatury silnika. Przy zwolnieniu pedału gazu (oczywiście bez wyłączania z biegu na luz) jadąc kilka km temperatura spadła tylko do około 70st.C (wcześniej bez ww. "kagańca" wynosiła nawet poniżej 40st.C), a przy utrzymywaniu silnika w górnych partiach dopuszczalnych obrotów przez kilka km temperatura osiągała maksymalną wartość wynoszącą 99st.C.
Nadmienię, że dla zwiększenia efektywności schładzania cieczy podczas tej jazdy przez cały czas włączony był nawiew MAX na przednią szybę (żółta ikonka).
Teraz mam pewność co mam kupić - mały termostat, o którym pisał tutaj (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2678886&postcount=90) Mariusz.

PS
Przy okazji zastanawiam się jaka jest różnica między oryginalnymi, a "innymi" małymi termostatami. Analizując ich budowę dochodzę do wniosku, iż najważniejszym w nich elementem jest moim zdaniem sprężyna - to banalne. Jeżeli ktoś ma inny wniosek niech się nim podzieli.

Dodatkowo teraz zastanawiam się nad zamontowaniem w Mondku czujnika temperatury oleju. Jest to na tyle (chyba) nieskomplikowane, że można by wykorzystać istniejący wskaźnik temperatury, a może nawet tryb testu własnego zestawu wskaźników. Wystarczy zamontować dodatkowy taki sam czujnik temperatury jak istniejący w bolidzie (cieczy/głowicy) gdzieś "przy oleju", włączając między ich obwody zasilania elektryczny klawisz np. typu "przełączny reset". Dało by to możliwość pomiaru temperatury płynu chłodzącego i oleju na tych samych dostępnych wskaźnikach pojazdu.
Przy zwolnionym klawiszu wskazania dotyczą płynu chłodzącego, a po jego wciśnięciu następuje pomiar temperatury oleju.8)

2017-12-17
Po wymianie małego termostatu z wybitymi znakami "43 6D" zakupionego tutaj (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Termostat-ukl.chlodzenia-oleju-Mondeo-Mk3-TDDi-TDCi-1128018-FORD-XS7Q-6L635-AE/633) wreszcie "ciepełko" wróciło.8)

Tusjan
27-01-2018, 23:06
Wymieniłem 2 termostaty, problem nie ustąpił. Dopiero teraz zajrzałem na forum... Niestety. Gdy włożyłem mały termostat, delikatnie z niego kapał płyn... czyli wychodzi na to że jest otwarty? Jeśli jest otwarty, to gdy auto osiągnie swoje powiedzmy 90* to on się otworzy bardziej, a potem zamknie? Kurczę nie uśmiecha mi się 2. raz ściągać tego dolotu i bawić z tym ;)
Ogrzewanie mam, a i temperatura zawszę jest na tym polu pomiędzy 60 a max... zawszę po "nagrzaniu się" ale nigdy nie jest w pionie, nawet jeśli się do niego zblizy, później opada.

Zdjęcie dodaje w linku: https://scr.hu/0q7DZv

benio
29-01-2018, 17:31
... gdy auto osiągnie swoje powiedzmy 90* to on się otworzy bardziej, a potem zamknie? ...
Nie osiągnie 90st.C i też się nie zamknie do końca.
Jeżeli nie chcesz na razie wymieniać termostatu to załóż "kaganiec" na gumowy przewód "wodny" "idący" od małego termostatu, o którym powyżej napisałem.

Tusjan
03-02-2018, 01:04
Kupiłem 2. oryginał. I wiecie co? dopiero z 2 zrobiłem jeden działający!
W jednym była uszkodzona FABRYCZNIE uszczelka ta w środku gumowa. Po prostu odpada a 2. miał zły wymiar zewnętrzny i ciekło po wierzchu... Masakra. Teraz jest już prawie ok. Musze sprawdzić duzy termostat bo auto się grzeje, ale gdy włączam nawiew, wskazówka opada.

Bump: Inne małe termostaty nie mają tej gumowej uszczelki i są nieszczelne. Patrzyłem w sklepie ukradkiem w innych firm. Gdy sie w nie dmuchnie, powietrze, gdy się w nie dmuchnie, powietrze leci jak szalone.

kamilns
03-02-2018, 09:20
Kupiłem 2. oryginał. I wiecie co? dopiero z 2 zrobiłem jeden działający!
W jednym była uszkodzona FABRYCZNIE uszczelka ta w środku gumowa. Po prostu odpada a 2. miał zły wymiar zewnętrzny i ciekło po wierzchu... Masakra. Teraz jest już prawie ok. Musze sprawdzić duzy termostat bo auto się grzeje, ale gdy włączam nawiew, wskazówka opada.

Bump: Inne małe termostaty nie mają tej gumowej uszczelki i są nieszczelne. Patrzyłem w sklepie ukradkiem w innych firm. Gdy sie w nie dmuchnie, powietrze, gdy się w nie dmuchnie, powietrze leci jak szalone.

Czyli pierwszy termostat kupiles w podrobie a dopiero drugi oryginalny? Mozesz zrobic zdjecie i wstawic o jaka uszczelke chodzi?

Bump: Zważywszy na "utrzymująco-postępującą" niską temperaturę powietrza na zewnątrz od kilku dni borykam się z brakiem zadowalającego ciepła w kabinie. Wymiana termostatów (jak pisałem powyżej) okazała się niezadowalająca.
Wczoraj oświeciło mnie jak sprawdzić poprawne działanie małego termostatu, a dzisiaj wykonałem eksperyment.

Na gumowy przewód "wodny" "idący" od małego termostatu założyłem kaganiec - zacisnąłem na nim dwie plastikowe stopki "pod-meblowe" (ich zaokrąglone ranty nie przetną przewodu) za pomocą trytek plastikowych, co zablokowało przepływ cieczy przez mały termostat.
I co - nareszcie jest ciepluchno.:one:

Jadąc do domu ekspresówką zarówno wciskałem jak i z górki zdejmowałem nogę z gazu, i przy włączonym trybie testu własnego zestawu wskaźników (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1355339&postcount=4) obserwowałem cyfrowe wskazania temperatury silnika. Przy zwolnieniu pedału gazu (oczywiście bez wyłączania z biegu na luz) jadąc kilka km temperatura spadła tylko do około 70st.C (wcześniej bez ww. "kagańca" wynosiła nawet poniżej 40st.C), a przy utrzymywaniu silnika w górnych partiach dopuszczalnych obrotów przez kilka km temperatura osiągała maksymalną wartość wynoszącą 99st.C.
Nadmienię, że dla zwiększenia efektywności schładzania cieczy podczas tej jazdy przez cały czas włączony był nawiew MAX na przednią szybę (żółta ikonka).
Teraz mam pewność co mam kupić - mały termostat, o którym pisał tutaj (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2678886&postcount=90) Mariusz.

PS
Przy okazji zastanawiam się jaka jest różnica między oryginalnymi, a "innymi" małymi termostatami. Analizując ich budowę dochodzę do wniosku, iż najważniejszym w nich elementem jest moim zdaniem sprężyna - to banalne. Jeżeli ktoś ma inny wniosek niech się nim podzieli.

Dodatkowo teraz zastanawiam się nad zamontowaniem w Mondku czujnika temperatury oleju. Jest to na tyle (chyba) nieskomplikowane, że można by wykorzystać istniejący wskaźnik temperatury, a może nawet tryb testu własnego zestawu wskaźników. Wystarczy zamontować dodatkowy taki sam czujnik temperatury jak istniejący w bolidzie (cieczy/głowicy) gdzieś "przy oleju", włączając między ich obwody zasilania elektryczny klawisz np. typu "przełączny reset". Dało by to możliwość pomiaru temperatury płynu chłodzącego i oleju na tych samych dostępnych wskaźnikach pojazdu.
Przy zwolnionym klawiszu wskazania dotyczą płynu chłodzącego, a po jego wciśnięciu następuje pomiar temperatury oleju.8)

2017-12-17
Po wymianie małego termostatu z wybitymi znakami "43 6D" zakupionego tutaj (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Termostat-ukl.chlodzenia-oleju-Mondeo-Mk3-TDDi-TDCi-1128018-FORD-XS7Q-6L635-AE/633) wreszcie "ciepełko" wróciło.8)
Dmuchales moze w nowy termostat czy jest szczelny?

Mariusz
03-02-2018, 11:53
Jak kupować termostat/termostaty to tylko oryginały, by dwa/trzy razy w koszty nie wchodzić i psuć sobie niepotrzebnie nerwy. Pisałem już o tym tutaj: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2678886&postcount=90

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Termostat-ukl.chlodzenia-oleju-Mondeo-Mk3-TDDi-TDCi-1128018-FORD-XS7Q-6L635-AE/633

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Termostat-Mondeo-Mk3-Transit-TDDi-TDCi-1096283-FORD/1178

W naszym przypadku nie sprawdzają się żadne Vernety, Calorstaty, Stahltery, Gatesy itp.

weuek
03-02-2018, 12:06
Jak kupować termostat/termostaty to tylko oryginały, by dwa/trzy razy w koszty nie wchodzić i psuć sobie niepotrzebnie nerwy.
Niedawno wymieniałem u siebie, razem z obudową. Oryginalny komplet około 700, zamiennik 150. Oczywiście, kupiłem zamiennik. Pasuje i działa znakomicie. :-)

Mariusz
03-02-2018, 13:28
Pasuje i działa znakomicie. :-)

A czy Ty nie masz czasami auta na PB? Na pewno masz Mondeo mk3 w przedziale 2000-2007r diesel? Coś mi się wydaje, że masz Focusa 2008-2011r. mam rację?
Jest to zatem zupełnie inna bajka i wypowiedzi Twoje nie mają pokrycia dla Mondeo mk3 TDDi/TDCi.

weuek
03-02-2018, 16:26
Mam 1.8 tdci. Równie stary jak diesle w mondeo mk3.

Tusjan
03-02-2018, 17:37
Jutro wstawię zdjęcia.
Kolego, kupiłem dwa oryginalne z czego jeden i drugi był na nic. Dopiero z tych dwóch zrobiłem jeden sprawny.
Reklamacji nikt nie chciał przyjąć na te wady gdyż "noszą ślady użytkowania, a reklamację przyjmujemy jedynie od ASO forda" czyli gdy sam wymieniam to zwrotów nie uwzględniają. A ślady noszą gdyż pierwszego nie rozbierałem przed montażem, bo gdy kupuję nową cześć, myślę że ma być sprawna. Niestety nie zawszę... A drugi to że miał zły wymiar okazało się tez dopiero przy montażu, płyn leciał pod ciśnieniem z między ni a otworm w pompie wody w który się go wkłada.
Termostat "duzy" już tez działa jak trzeba. Ale stary, w nowym ta kuleczka wypadła...

benio
03-02-2018, 20:00
Dmuchales moze w nowy termostat czy jest szczelny?
Tak.
Poprzednio jak kupowałem (taki za ~30zł.) też sprawdzałem na szczelność i temperaturę - wszystko było OK, a jak założyłem to pierwsza zima zweryfikowała jego działanie - było fatalne.

mondeo70235
03-02-2018, 22:14
Ja miałem tak w MK3 że wymieniłem duży i mały termostat dolałem płynu i wszystko wróciło do normy

Mechanik 90
04-03-2018, 07:46
Miałem tak samo gdy jechałem 100 km/h przez kilka km to temperatura oscylowała około środka skali czyli prawie tak jak powinno być wystarczyło zwolnić i wraz ze spadkiem obrotów spadała temperatura i tak w kółko w mieście też a chociaż bym jezdzil cały dzień nie było opcji żeby złapał 90 stopni przy czym palił jak smok na tracie 9-9,5 przy 90 km/h a w miescie to i 13 l komp potrafił wyświetlić. Pomogła wymiana małego termostatu ale zmieniłem na oryginał co prawda używkę ale orginalna. Jego sprawność nożna sprawdzi zaciskając np jakimś zaciskiem wąż idacy od małego termostatu do chłodnicy i tak nagrzać silnik i zobaczyć czy wskazówka stoi w miejscu teraz po 7 góra 8 km spokojnej jazdy po mieście łapie 90 st i choćby nie wiem co wskazówka nawet nie drgnie czy jadę czy stoje stoi równo w pionie i spalanie bardzo się zmieniło trasa 6przy 120 km/h miasto bez zamulania 7 tak więc można sprawdzi sprawność malego termostatu bez konieczności wymiany i ponoszeniu zbędnych kosztów wystarczy zacisnąć waz

benio
06-03-2018, 20:30
... Jego sprawność nożna sprawdzi zaciskając np jakimś zaciskiem wąż idacy od małego termostatu do chłodnicy...
Kolego tutaj (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2894231&postcount=153) już o tym napisałem.

Sobol1771
19-12-2019, 14:46
Witam, zauważyłem że moje mk4 2.0 benzyna ma problem z temperaturą silnika jak i ogrzewaniem w aucie. Temperatura silnika osiąga max podczas jazdy po mieście 67 stopni, na postoju 87 stopni. Wystarczy że włączę ogrzewanie na auto temperatura spada do 52 stopni. Poczytałem i nie wiem wymienić od razu płyn i dwa termostaty? Co oznacza Temp. Gauge 01D4? 01C9? Podczas jazdy w trasie spada do 46 stopni, a wskazówka temperatury stoi cały na drugiej kresce tak jakby 90 stopni

Deryll
19-12-2019, 15:31
A ty masz dwa termostaty? Mowa w tym wątku o innym silniku.

Sobol1771
19-12-2019, 15:52
A ty masz dwa termostaty? Mowa w tym wątku o innym silniku.

Nie wiem tego dlatego pytam, nie znalazłem tematu z silnikiem benzynowym.

krystian1410
19-12-2019, 18:38
mk4 2.0 benzyna
ma jeden termostat

19dawid45
27-12-2020, 18:02
Podepne się pod temat

Wymiana 3x duży 3x mały termostat w końcu założyłem duży z Wahlera mały Termotec czyli droższe zamienniki problem u mnie sie poprawił temp trzyma ale powiedzmy że wskazówka jest ciągle na godzinie 10 zwał jak zwał. Na ostrych obrotach dogrzeje się do godziny 11 po czym spowrotem spada do 10 ale już nie niżej. Chłodnica zasłonięta kartonem. Płyn praktycznie nowy.
Gdy odpalam test zegarów podczas jazdy (pozycja 15 czyi temp głowicy) pokazuje mi na zegarze skoki ciągłe od 30 do 63stopni podczas gdy wskazówka stoi ciągle na godzinie 10.

Co może być przyczyną mojego problemu? uszkodzenie czujnika temp w głowicy czy kolejne termostaty są wadliwe? Dodam że rura za dużym termostatem po kilku km nie jest gorąca a jedynie lekko ciepła i to tylko w okolicy termostatu a nie chłodnicy

pablolinda
28-12-2020, 09:32
Jeśli chodzi o termostaty to tylko oryginały podobno ja takie włożyłem , ale jeśli rurę masz zimną to prawdopodobnie działa prawidłowo ten duży , sprawdź rurę od małego na próbę można ja zgnieść obejmami żeby zobaczyć czy na pewno mały trzyma . I kolejna sprawa to odpowietrzenie układu według procedury która gdzieś tu na forum była ale nie mam czasu szukać już. A czajnik tez bym jakiś używany podmienił i zobaczył co się będzie dziać. A samą wskazówka się nie przejmuj bo ona nie jest precyzyjna tylko odczyt w teście zegarów. Ale jak bardzo skacze po nagrzaniu to obstawiam mały termostat nadal + odpowietrzenie , choć mi też nigdy po zmianie termostatów nie udało się wrócić do stanu fabrycznego jaki miałem przed wymiana ze po 3,5km jazdy średnio 80 km/h miałem wskazówkę na pion a teraz dopiero po 8 gdzieś ,byłem nawet u magika od fordów w piasecznie ale jakoś wielkiej poprawy po wizycie nie zauważyłem

19dawid45
28-12-2020, 10:15
Rozumiem że rura z małego też powinna byc zimna do momentu nagrzania auta tak?
Dziś zacisne wężyk to sprawdzę czy są zmiany.

Ten układ sam się nie odpowietrza?>
Gdzie szukać schematu odpowietrzenia układu jeśli nie jest samoodpowietrzający?

stecus
28-12-2020, 10:53
Rurka od małego termostatu powinna być bardzo długo zimna, jeżeli spokojna jazda tak do 90 km/h to i po 30 km jazdy mały termostat nie powinien się otworzyć. Stosowałem małe termostaty różnych firm i z doświadczenia powiem że ŻADEN nie działa, tylko oryginał forda niestety aktualna cena poraża, kiedy zaczynałem przygodę z fordami czyli w 2009 roku kosztował 80 zł, teraz 100 zł drożej. Duży termostat moim zdaniem nie ma aż tak wielkiego znaczenia, mondeo mk3 miałem kilkanaście sztuk i powiem że może dwa szybko się nagrzewały reszta to była patologia. Aktualnie oprócz mk4 jak w opisie użytkuję jeszcze mk3 2.2 TDCi z 2006 roku, mały termostat nowy ASO, duży też nowy Vernet, auto przy -2 celcjuszach jadąc bardzo spokojnie pion ma po 20 km, nawiew 22 auto eco, jeżeli da mu się po garach pion jest po 10 km, trochę długo ale plus taki że jak złapie to już trzyma co w tym modelu uważam za sukces.

19dawid45
28-12-2020, 14:08
Dzięki za rady dziś niestety nie zdąże ale jutro rano przygniotę tą rurkę z termostatu małego zobaczę co się stanie., Kupiłem TErmoteca za 120zł chyba poprostu będę musiał zakupić oryginał i założyć

19dawid45
29-12-2020, 08:40
Dziś zrobiłem test zacisku (oczywiście nie udalo się całkowicie zacisnąć powiedzmy 85%) temperatura po 6-7 km na maksa przy +5 na dworze po spuszczeniu gazu opad do powiedzmy godziny 10;30-11

po sciagnięciu zacisku spadek na 10 natychmiastowy więc dzwonię dziś po oryginał.

Dam znać jakie efekty jak dostane część. Powiedzcie mi jeszcze czy ten układ trzeba odpowietrzać i jeśli tak to w jaki sposób??

Deryll
29-12-2020, 15:12
Na pompie od góry jest śruba.

19dawid45
29-12-2020, 15:15
Mówimy o tej śrubce ze zdjęcia??

incognitus
29-12-2020, 15:39
Jak nic nie pomoze to mozna kupic tez zwykly, oby nowy, zamiennik małego termostatu, przegotowac w garnku i sprawdzic jak sie otwiera. Jak za szybko to mozna go rozebrac i przypilowac ten drucik co odpowiada za rozszerzalnosc termiczną, tylko z rozwagą. Metodą prob i bledow mozna uzyskac niezle wyniki.
U mnie przez 2-3 lata po takiej robocie bylo dobrze. Teraz juz widze, że znowu zawodzi.

19dawid45
30-12-2020, 13:55
Ktoś mi odpowie czy śrubka z mojego poprzedniego posta to ta do odpowietrzenia układu?

Jutro dam znac co do termostatu bo będę go miał w rękach to wymienie

Deryll
30-12-2020, 16:58
Tak. To ta śrubka.

SIBI
01-01-2021, 14:27
Witam , tez mam z tym problem jeszcze nic nie wymieniałem ale wskazówka nie jest centralnie po środku wskaźnika temperatury lekko odchylony . Zastanawiam się czy wymieniać termostat ? A w mk4 2012 jest tez ten mały termostat czy tylko jeden ten w obudowie ?

19dawid45
02-01-2021, 22:35
Witam

Wsadziłem mały termostat oryginalny i problem praktycznie znikł.

Temperatura nie spada czasami zejdzie na godzine 11:55 ale tak to trzyma głownie na 12;00 .
Myślę czy nie odpowietrzyć układu ale to w poniedziałek bo teraz nie mam płynu w zapasie.

Póki co dzięki za pomoc.. jak termostaty to tylko oryginały (4 zamienniki małe i 3 duże w tym droższe opcje wsadzałem i nic po wsadzeniu oryginałów wszystko ok)

tedi_k
03-01-2021, 10:18
...Temperatura nie spada czasami zejdzie na godzine 11:55 ...

Ja tam bym raczej radził zainteresować się najpierw faktyczną temperaturą płynu chłodzącego... To co pokazuje wskazówka w liczniku u Forda potrafi być "mocno przybliżona"...

pablolinda
03-01-2021, 11:54
Witam

Wsadziłem mały termostat oryginalny i problem praktycznie znikł.

Temperatura nie spada czasami zejdzie na godzine 11:55 ale tak to trzyma głownie na 12;00 .
Myślę czy nie odpowietrzyć układu ale to w poniedziałek bo teraz nie mam płynu w zapasie.

Póki co dzięki za pomoc.. jak termostaty to tylko oryginały (4 zamienniki małe i 3 duże w tym droższe opcje wsadzałem i nic po wsadzeniu oryginałów wszystko ok)

Za dwie 12 to standard tego licznika bez względu jaka jest faktycznie temp jeżdżąc z podpiętym forscanem przy lekkiej jeździe mam 80 kilka stopi jak się porządzenie dopnie na każdym biegu to i do 100 C dojdzie, a wskazówka bez zmian po prostu ma duża bezwładność .
https://youtu.be/o1AAqotWhBY

Bump: Witam , tez mam z tym problem jeszcze nic nie wymieniałem ale wskazówka nie jest centralnie po środku wskaźnika temperatury lekko odchylony . Zastanawiam się czy wymieniać termostat ? A w mk4 2012 jest tez ten mały termostat czy tylko jeden ten w obudowie ?

Najpierw sprawdź faktyczne temperatury po nagraniu silnika nie sugeruj się wskazówką jeśli jest za dwie 12 no chyba że całkiem leży to co innego.

19dawid45
03-01-2021, 13:23
Do sprawdzenia temperatury silnika potrzeba podpiętego programu czy wystarczy na liczniku podczas menu serwisowego uruchomić 15-16 pozycję??

pablolinda
03-01-2021, 16:27
Do sprawdzenia temperatury silnika potrzeba podpiętego programu czy wystarczy na liczniku podczas menu serwisowego uruchomić 15-16 pozycję??

Na zegarach tez wystarczy

19dawid45
04-01-2021, 02:17
Na zegarach tez wystarczy

To ile powinno pokazywać na zegarze (pozycja 15) bo tam jest symbol F i cyfry przy powiedzmy wskazówce na 12tej?

Trochę zimniej się zrobiło i zaś wskazówka opada (nie tyle co wcześniej ale jednak ) odkręciłem na ciepłym tą śrubkę na pompie i poleciało ciurkiem (po 7-8 sek zakręciłem ) pytanie czy w Mondeo to normalne że płyn w zbiorniku po przejechaniu 15km na dużym gazie jest zimny i w sumie jest przy kresce max ??

I gdzie mogę znaleźć tą procedurę odpowietrzenia mondeo o której wspominaliście bo szukam i szukam i nic

Ok zrobiłem Test licznikiem... po przejechaniu 3-4km licznik przed 1 kreską jak na zdjęciu... temp na dworze plus 6 zdjęcie robione na postoju. Co mnie zdziwiło na ekranie jest 86-88 stopni czasami przy przegazowaniu 100 a licznik leży... czy to normalne?
2 sprawa wąż od dużego termostatu ciepły na całej długośći (nowy termostat Wahlera - 4 z kolei ) czy to możliwe by przez duży termostat występowały takie anomalia|?? 5 termostat mam kupować ? :D w MK2 nie miałem takich jaj aż głupi jestem już z tego.. potem wskazówka podskoczyła do godziny 12 i lekki opad na postoju do 11;55 wiatrak nie chodził

Co jeszcze mogę zrobić??

pablolinda
04-01-2021, 13:10
To ile powinno pokazywać na zegarze (pozycja 15) bo tam jest symbol F i cyfry przy powiedzmy wskazówce na 12tej?

Trochę zimniej się zrobiło i zaś wskazówka opada (nie tyle co wcześniej ale jednak ) odkręciłem na ciepłym tą śrubkę na pompie i poleciało ciurkiem (po 7-8 sek zakręciłem ) pytanie czy w Mondeo to normalne że płyn w zbiorniku po przejechaniu 15km na dużym gazie jest zimny i w sumie jest przy kresce max ??

I gdzie mogę znaleźć tą procedurę odpowietrzenia mondeo o której wspominaliście bo szukam i szukam i nic

Ok zrobiłem Test licznikiem... po przejechaniu 3-4km licznik przed 1 kreską jak na zdjęciu... temp na dworze plus 6 zdjęcie robione na postoju. Co mnie zdziwiło na ekranie jest 86-88 stopni czasami przy przegazowaniu 100 a licznik leży... czy to normalne?
2 sprawa wąż od dużego termostatu ciepły na całej długośći (nowy termostat Wahlera - 4 z kolei ) czy to możliwe by przez duży termostat występowały takie anomalia|?? 5 termostat mam kupować ? :D w MK2 nie miałem takich jaj aż głupi jestem już z tego.. potem wskazówka podskoczyła do godziny 12 i lekki opad na postoju do 11;55 wiatrak nie chodził

Co jeszcze mogę zrobić??
Jeżeli przy 88 wskazówka leży to coś jest nie tak, może wskazówka w zegarach padła.

19dawid45
04-01-2021, 13:26
Jeżeli przy 88 wskazówka leży to coś jest nie tak, może wskazówka w zegarach padła.

tylko że te 88stopni zegar na teście pokazywał na postoju po przejechaniu 2-3 km w mieście

pablolinda
04-01-2021, 13:50
tylko że te 88stopni zegar na teście pokazywał na postoju po przejechaniu 2-3 km w mieście a jakie ma to znaczenie czy czy na postoju czy w ruchu 88 C to 88 C
Tylko ze jest jeszcze coś takiego jak zauważyłem ze zanim nazwijmy to w "cały silnik się wygrzeje" ze jak za pierwszym razem osiągnie te 80 C i się zatrzymamy to szybko spada temp ale jak dojdziemy do 90 C i przez dłuższy czas nie spada poniżej 80 bo silnik jest obciążony to potem już dłużej trzyma te 80 C i tak nie widać tego spadku, może nagram film jak u mnie temp rośnie od zera.

Deryll
04-01-2021, 17:57
Po 2-3 kilometrach daj boże jak osiągnie 50-60 st. Chyba od razu sutanna i ogień.

pablolinda
04-01-2021, 19:55
Dziś pojechałem po mieście do sklepu 12 km u mnie max temp na tym odcinku jaka udało mi się przy lekkim butowaniu osiągnąć to 82 C a wskazówkowe za 2 12 mam przy 80 , po powrocie ze sklepu temp spadła do 70 C i wtedy jest na drugiej kresce od dołu. Z filmem trochę problem bo niema komu trzymać telefonu . Jak osiągnąłeś 88 po 3 km to chciałbym ja tak szybko osiągać taka temp no chyba ze stałeś długo w korkach ale ten silnik nawet z podgrzewaczem długo się nagrzewa na postoju bez gazowania.

Teraz przyjrzałem się twojemu zdjęciu i coś w nim jest nie tak na wyświetlaczu przy pozycji z temp nie mam F tylko 040C jak jest zimny po nocy bo od 40 dopiero pokazują zegary temp to nie wiem co tobie wyświetlały zegary ale raczej to nie jest temp silnika .

W twoich zegarach temp silnika to nie będzie pozycja 15 tylko dalej coś koło 18 mi wyszło jak dziś liczyłem , generalnie na zimnym silniku po nocy powinieneś mieć 040C i dopiero wtedy odpal i jedz i obserwuje po ilu km wskoczy ci 041C przy 060C widać jak wskazówka lekko się podnosi a przy 070C jest na drugie kresce tak jest u mnie i przy 080C za dwie 12.

19dawid45
05-01-2021, 01:29
ok jutro to zerknę. Dodatkowo pokazuje mi błąd 0302 no i po wymianie dużego termostatu na wahlera oraz małego na oryginalny nie mam już tak dużych spadków jak miałem ale...rura od dużego po kilku km ma taką samą temp jak ta przed termostatem czyli tak jakby był otwarty (5 z rzędu termostat ??)

Faktycznie to nie pozycja 15 jutro zerknę dalej na serwisowym. Nadal sie zastanawiam czemu w zbiorniku zawsze mam tyle samo płynu czy na zimnym czy ciepłym i czemu płyn jest zimny. To normalne?

darmodziej
05-01-2021, 09:16
nie mam F tylko 040C Jeżeli F, to stopnie Fahrenheita, to 86F = 30C.

19dawid45
05-01-2021, 16:05
Ok moje obserwacje z dziś., FAktycznie na menu serwisowym temp to nie pozycja 15 a 19. Więc tak:

Dziś temp 1 st na plusie dystans 30km cykl mieszany.
Zaczynam od 40 ST na liczniku do 70 idzie dosyc szybko sprawnie równomiernie. od 70 do 80 stopni to jest jakaś porażka przy jeździe ponad 100km/h auto potrzebuje kilku km by zagrzać. Na całym dystansie najwyższa temp to 82 na dosłownie chwilkę. Ogólnie auto obecnie najchętniej pracuje w zakresie 70-75 do tej temperatury ciągle wraca (przy grzaniu na szybę na 20)

Jak wspominałem wcześniej rura z termostatu tzn za nim ciepła czyli tak jakby termostat duży puszczał (możliwe że to 4-5 z kolei co puszcza? obecnie Wahler )

pablolinda
05-01-2021, 19:57
Ok moje obserwacje z dziś., FAktycznie na menu serwisowym temp to nie pozycja 15 a 19. Więc tak:

Dziś temp 1 st na plusie dystans 30km cykl mieszany.
Zaczynam od 40 ST na liczniku do 70 idzie dosyc szybko sprawnie równomiernie. od 70 do 80 stopni to jest jakaś porażka przy jeździe ponad 100km/h auto potrzebuje kilku km by zagrzać. Na całym dystansie najwyższa temp to 82 na dosłownie chwilkę. Ogólnie auto obecnie najchętniej pracuje w zakresie 70-75 do tej temperatury ciągle wraca (przy grzaniu na szybę na 20)

Jak wspominałem wcześniej rura z termostatu tzn za nim ciepła czyli tak jakby termostat duży puszczał (możliwe że to 4-5 z kolei co puszcza? obecnie Wahler )

Jeżeli nie wyrzuciłeś starego termostatu dużego to go obejrzyj dokładnie z tego co pamiętam to jest w nim mała dziurka i to ona może przepuszczać trochę cieczy i dlatego rura się nagrzewa tuz za termostatem ważne aby przy chłodnicy była zimna , generalnie walczyłem podobnie jak ty z tym że ja poczytawszy forum i z racji z tego ze zazwyczaj staram się wkładać do mondziaka oryginały a przynajmniej tego samego producenta co ognał też próbowałem dojść do stanu z przed awarii gdzie po 3 Km jazdy 90 km/h miałem wskazówkę w pion i po wizycie u magika z piaseczna albo piastowa nie pamiętam gdzieś tu na forum było pisane że ma jakiś sposób żeby nasze fordy grzały się jak fabrycznie się poddałem. U mnie też jest zimny zbiorniczek wyrównawczy. Niestety nie znajdzie się panie już kto miał nie tykany fabryczny układ chłodzenia i wszystko mu prawidłowo chula który by mógł powiedzieć czy ma ciepły zbiorniczek wyrównawczy, ale jak jest wszystko dobrze to nikt nie sprawdza jak powinno być dopiero jak pojawia się problemy . Były tu przypadki na forum którym się udawało powrócić do fabrycznego stanu z szybkim nagrzewaniem ale bardzo pojedyncze i pewnie cały temat musiał byś przeczytać żeby znaleźć.

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/41732-Wymiana-termostatów-MK-III-TDCi-foto/page40 (W tym wątku jest o Paol to ten magik który niby jest w stanie wszytkie usprawnić jeśli termostaty sa ok do stanu fabrycznego) znalazłem procedurę odpowietrzania dla ciebie ,
dodam jeszcze że ten magik psikał w któreś wrze z kompresora te cienkie przy dużym termostacie tam ponoć miał by być jakaś kulka która mogła się przyciąć a może i wypaść i dlatego mondki już potem nie wracają do fabrycznej szybkości nagrzewania.

19dawid45
05-01-2021, 20:48
Ta mała kulka czytałem że zastępują ją gwózdkiem. Stary termostat to był Vernet...teraz mam wahlera i zanim dojdzie do maxa temp to przy chłodnicy rura jest gorąca (bardzo ciepła) myślę czy nie kupić oryginału tylko czy jest sens wrzucać kolejne pieniążki w kolejny termostat..?

MK3 jest skomplikowane przy MK2 wszystko sie szybko naprawiało...

Samo to mnie zastanawia czemu temperatura to głównie przedział 70-75 rzadko kiedy powyżej i czemu tak słabo się grzeje od 70 w zwyż... dla mnie to termostat duży ( mały po wymianie trzyma fajnie- a tu był zamiennik wysokiej klasy i nie dawał rady i zastąpiłem oryginałem i daję radę ) gośc z ford esklep też mi wspominał że tylko oryginały zakładać.

Wymienić na oryginał ?

pablolinda
05-01-2021, 21:25
Ta mała kulka czytałem że zastępują ją gwózdkiem. Stary termostat to był Vernet...teraz mam wahlera i zanim dojdzie do maxa temp to przy chłodnicy rura jest gorąca (bardzo ciepła) myślę czy nie kupić oryginału tylko czy jest sens wrzucać kolejne pieniążki w kolejny termostat..?

Samo to mnie zastanawia czemu temperatura to głównie przedział 70-75 rzadko kiedy powyżej i czemu tak słabo się grzeje od 70 w zwyż... dla mnie to termostat duży ( mały po wymianie trzyma fajnie- a tu był zamiennik wysokiej klasy i nie dawał rady i zastąpiłem oryginałem i daję radę ) gośc z ford esklep też mi wspominał że tylko oryginały zakładać.

Wymienić na oryginał ?
Pewny jesteś małego ? dla pewności zagnij od niego węża i zepnij trytytką i zobacz co wtedy się będzie dziać, na tamtym forum doczytałem teraz jeszcze że podobno uszczelki w termostatach mogą mieć znaczenie że jak nie oryginalny to są cieńsze i przez nie może przeciekać , a teraz jeszcze przeczytałem to cytat

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/41732-Wymiana-termostatów-MK-III-TDCi-foto/page12 polecam tą sterowne o zaworku może w nim tkwi przyczyna . Może gdy on jest i działa prawidłowo to i mondek się szybko nagrzewa tak jak miałem kiedyś a jak gdzieś zniknie czy co to i potem problem mimo wymiany termostatów.

Ogarnąłem wreszcie temat.
Sa dwa rodzaje obudów termostatu, z zaworkiem zwrotnym na końcówce przelewowej/odpowietrzajacej i bez zaworu. U mnie jest akurat bez, co potwierdziłem zdejmując trójnik, w sklepach internetowych tez na zdjęciach sa obudowy bez zaworka.
Zdjęcie obudowy bez zaworu:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Obudo...%E2%86%92/3147
Zdjęcie obudowy z zaworem zwrotnym:
http://img196.imageshack.us/img196/876/termostatq.jpg

Twierdzę zatem, że wszyscy którzy wymienili termostaty i nie odczuli dużej różnicy mają obudowę bez zaworu zwrotnego, która puszcza przelew z głowicy na duży obieg do chłodnicy, co skutecznie przedłuża nagrzewanie silnika. Obecność zaworka można łatwo sprawdzić zdejmując trójnik u góry obudowy (przy zakręconej pokrywce zbiorniczka prawie nic nie wycieknie, oczywiście wcześniej trzeba odkręcić pokrywkę żeby spadło ciśnienie w układzie).
Skutek braku zaworka jest taki, jakby duży termostat był ciągle odrobinę otwarty, bo średnica otworu w tej końcówce to ok. 4mm.

Bump: Ta mała kulka czytałem że zastępują ją gwózdkiem. Stary termostat to był Vernet...teraz mam wahlera i zanim dojdzie do maxa temp to przy chłodnicy rura jest gorąca (bardzo ciepła) myślę czy nie kupić oryginału tylko czy jest sens wrzucać kolejne pieniążki w kolejny termostat..?

Wymienić na oryginał ?
Pewny jesteś małego ? dla pewności zagnij od niego węża i zepnij trytytką i zobacz co wtedy się będzie dziać, na tamtym forum doczytałem teraz jeszcze że podobno uszczelki w termostatach mogą mieć znaczenie że jak nie oryginalny to są cieńsze i przez nie może przeciekać , a teraz jeszcze przeczytałem to cytat

Ogarnąłem wreszcie temat.
Sa dwa rodzaje obudów termostatu, z zaworkiem zwrotnym na końcówce przelewowej/odpowietrzajacej i bez zaworu. U mnie jest akurat bez, co potwierdziłem zdejmując trójnik, w sklepach internetowych tez na zdjęciach sa obudowy bez zaworka.
Zdjęcie obudowy bez zaworu:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Obudo...%E2%86%92/3147
Zdjęcie obudowy z zaworem zwrotnym:
http://img196.imageshack.us/img196/876/termostatq.jpg

Twierdzę zatem, że wszyscy którzy wymienili termostaty i nie odczuli dużej różnicy mają obudowę bez zaworu zwrotnego, która puszcza przelew z głowicy na duży obieg do chłodnicy, co skutecznie przedłuża nagrzewanie silnika. Obecność zaworka można łatwo sprawdzić zdejmując trójnik u góry obudowy (przy zakręconej pokrywce zbiorniczka prawie nic nie wycieknie, oczywiście wcześniej trzeba odkręcić pokrywkę żeby spadło ciśnienie w układzie).
Skutek braku zaworka jest taki, jakby duży termostat był ciągle odrobinę otwarty, bo średnica otworu w tej końcówce to ok. 4mm.

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/41732-Wymiana-termostatów-MK-III-TDCi-foto/page12 polecam te stronę odnośnie zaworka może to w nim tkwi problem ,może jako on jest i działa prawidłowo to i mongek nagrzewa się szybko, a jak gdzieś zniknie to może mimo dobrych termostatów nie ma tego co było fabrycznie.

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/41732-Wymiana-termostatów-MK-III-TDCi-foto/page46

Ja zrobiłem tak odkręcilem korek zbiorniczka ogrzewanie na hi i zagrzałem silnik az sie właczył wentylator pochodził jeszcze troche w zbiorniczku plyn sie zrobił gorący i tyle jak ostygł dolałem troche powyżej max tak zrobiłem dwa razy z 2 dniowym odstepem

19dawid45
06-01-2021, 17:01
CZytałem ten temat który dałeś o tym gwodziu i nawet go zastosowałem bez uszczelki póki co ale jest lekka poprawa maks temp 82 głownie 79-80 i spadek na luzie do 75.
Zastanawia mnie czemu nadal rura z termo do chłodnicy jest ciepła...

Boli mnie ten temat a żona chce mnie zabić już ale myślę że 5 termostat tym razem Wahlera się nie nadaje chyba że dopracować gwozdzia ??

Zdjęcia które dajesz nie wczytują się linki też. U mnie obudowa ma ten dziubek na górze więc dałem tam gwodzia

pablolinda
07-01-2021, 10:02
CZytałem ten temat który dałeś o tym gwodziu i nawet go zastosowałem bez uszczelki póki co ale jest lekka poprawa maks temp 82 głownie 79-80 i spadek na luzie do 75.
Zastanawia mnie czemu nadal rura z termo do chłodnicy jest ciepła...

Boli mnie ten temat a żona chce mnie zabić już ale myślę że 5 termostat tym razem Wahlera się nie nadaje chyba że dopracować gwozdzia ??

Zdjęcia które dajesz nie wczytują się linki też. U mnie obudowa ma ten dziubek na górze więc dałem tam gwodzia

Bo to są skopiowane cale posty w których linki mogą już być nie aktywne.
Jak już masz tyle tych termostatów to zamiast kupować nowy ja bym się pobawił i spróbował któryś modyfikować do skutku i patrzeć jakie będą efekty . Może uszczelkę ze starego oryginalnego założyć.

Ja tez teraz zacząłem się zastanawiać na tym patentem z nitem bo też bym chciał mieć jak kiedyś wskazówkę po 3 km pion a nie jak teraz po 5 dopiero na 70 C .
Robiłeś odpowietrzanie jak piszą ? a może to pompa wody skoro piszą że jak zimny zbiorniczek wyrównawczy to pomp ma być niby przyczyna tego stanu rzecz. Choć to dla mnie dziwne żeby pompa robiła taki problem a nie przegrzewanie auta.
Ja spróbuje jeszcze raz odpowietrzyć tak żeby się wentylatory załączył choć nie wiem jak tego dokonam przy tej temp i może dołożę nita . Bo jak wczoraj patrzyłem na zegarach 70 a rura i chłodnica lekko ciepłe a przecież powinny być jeszcze zimne.

19dawid45
07-01-2021, 15:24
Po rozmowie z tym Paolo kazał mi konkretnie odpowietrzyć WG schematu zrobiłem to rozgrzałem auto do 105 stopni. I tu mam problem wentylator się nie załączył a miał przy 104 się włączyć ktoś wie czemu się nie załączył??

Wina przekaźników? jak to sprawdzić?

Ogólnie temperatura już nie faluje :P więc chyba temat w miare ogarnięty teraz auto trzyma temperaturę w zakresie 80-85 tylko te n wentylator...

Auto rozgrzałem bez nita Paolo kazał mi go wyjąć... na 3tysiące obrotów dałem na 3-4 minuty i poszło

Jakieś porady?

rajman
07-01-2021, 16:30
A w lecie klima Ci działała? Odepnij dla testu wtyczkę od czujnika temperatury i daj znać czy wentylator pracuje. Jak nie to albo uszkodzone masz przewody/wtyczkę przy module, albo moduł albo wentylator.

pablolinda
07-01-2021, 21:58
Po rozmowie z tym Paolo kazał mi konkretnie odpowietrzyć WG schematu zrobiłem to rozgrzałem auto do 105 stopni. I tu mam problem wentylator się nie załączył a miał przy 104 się włączyć ktoś wie czemu się nie załączył??

Wina przekaźników? jak to sprawdzić?

Ogólnie temperatura już nie faluje :P więc chyba temat w miare ogarnięty teraz auto trzyma temperaturę w zakresie 80-85 tylko te n wentylator...

Auto rozgrzałem bez nita Paolo kazał mi go wyjąć... na 3tysiące obrotów dałem na 3-4 minuty i poszło

Jakieś porady?
Też dziś postanowiłem ponownie odpowietrzyć układ łudząc się ze przez 2 lata nie zdołał zrobić tego samoistnie ja zrobiłem przejażdżkę po mieście
potem zajechali pod market żeby pod blokiem nie wyć , odkręciłem korek, w test zegarów ustawiłem temp odpaliłem, forscana i ogień u mnie na 3 tys obrotów jakoś wolno to szło więc pałowałem na 4 tyś .
Na zegarach max co udało się podczas pałowania i ogrzewania 1 bieg i HI to 96 na tel. 109 i już więcej nie da się wydusić. wentylatora chyba się załączą przy 95 według zegarów bo zaraz po osiągnieciu 96 zaczyna spadać do 90.
Co zauważyłem że zbiorniczek wyrównawczy jest wtedy gorący a do tej pory przy 80 miałem zimny nadal, a chłodnica lekko ciepła. druga sprawa siedząc tak z 15 min na wolnych obrotach po takim pałowaniu się nie wach nawet przez 15 min no chyba że zwiększy się nagle nadmuch ogrzewania ale na postoju nic nie zmieniając miałem praktycznie cały czas 85 . Ale potem poszedłem do sklepu i wraz jakoś tak szybko nie rośnie po tym niby odpowietrzeniu jak się spodziewałem .
Zakupiłem nity żeby jutro ewentualnie zaaplikować tylko nie wiem który będzie dobry bo są cieńsze i grubsze te pręciki Mierzył ktoś ten pręcik nita jaki tam wchodzi bo FI 3 to chyba średnica ale nita przed rozebraniem go z tek grzybka który się zgniata.

O jakim schemacie mówisz??

19dawid45
08-01-2021, 02:12
Klima w lecie działała. Jeszcze nie dawno chodził wiatrak
Dziś ani razu się nie załączył aż do 110 stopni...

Co do schematu:

https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=60854&d=1427800945

Pablo kazał według tego i bez gwózdka. Dziś temp 80 na serwisowym o 3 w nocy po 9 km przy temp -1 na dworze lecz zauważyłem że spada jak spuszcze z obrotów... jest lepiej niż było bo osiągam już 80-85 stopni ale to nadal nie to... możliwe że się nie odpowietrzył do końca przez awarię wiatraka?

Rajman odpinałem wtyczke od czujnika ale sie nie włączył wiatrak mimo iż auto miało wtedy 96 stopni

stecus
08-01-2021, 08:14
Pewnie szczotki Ci się skończyły w wentylatorze, coraz częstsza przypadłość w mk3, wiadomo, lata, przebieg. Po drodze jest jeszcze moduł, sterownik wentylatora ale on raczej się nie psuje.

pablolinda
08-01-2021, 09:52
Klima w lecie działała. Jeszcze nie dawno chodził wiatrak
Dziś ani razu się nie załączył aż do 110 stopni...

Co do schematu:

https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=60854&d=1427800945

Pablo kazał według tego i bez gwózdka. Dziś temp 80 na serwisowym o 3 w nocy po 9 km przy temp -1 na dworze lecz zauważyłem że spada jak spuszcze z obrotów... jest lepiej niż było bo osiągam już 80-85 stopni ale to nadal nie to... możliwe że się nie odpowietrzył do końca przez awarię wiatraka?

Rajman odpinałem wtyczke od czujnika ale sie nie włączył wiatrak mimo iż auto miało wtedy 96 stopni

Myślę że wentylator niema związku z odpowietrzeniem to tylko sygnał i wyznacznik ze cały układ został w pełni rozgrzany.
Ale faktycznie jak na zegarach miałeś 110 to coś z nim jest nie tak u mnie więcej jak 96 na zegarach nie dało się osiągnąć.
9 km do 80 to i tak moim zdaniem za długo w sto stosunku do tego co pisali niektóry po wymianie i tego co było fabrycznie .
A skąd zdobyłeś do niego kontakt telefoniczny ?

Ja dziś zamierzam włożyć tego nita zobaczę czy przyspiesz to nagrzewanie .

stecus
08-01-2021, 10:45
Dokładnie, wentylator nie ma nic do odpowietrzenia układu chłodzenia, w moim mk3 2,2 tdci startuje w przedziale 93-95`C w teście zegarów. Co do odpowietrzenia to po ostatniej zmianie dużego termostatu na Vernet nie odpowietrzałem układu wdg procedury i było w miarę ok, po przejechaniu około 2 tyś km płyn się obniżył poniżej min, dolałem do max i obserwuję co się dzieje bo jest coraz lepiej. W mk4 też podobne cyrki tyle że mam w nim fabryczne webasto jako dogrzewacz, puki chodzi to strzałka od temperatury idzie w oczach, jak się rozgrzeje i wyłączy piecyk też trochę faluje wskaźnikiem.

19dawid45
08-01-2021, 14:00
Pablolinda Paolo ma w sygnaturze nr do siebie... widoczna w każdym poście jego na czerwono :P

Martwią mnie te wiatraki :(( Coś bedę musiał wymyśleć może wpierw zacznę od przekaźników?? jeszcze kilka dni temu wentylator normalnie chodził bynajmniej jak klima była załączona)

Stecus odpowietrzałeś z uchylonym korkiem na zbiorniczku czy na zamkniętym jak pisze producent?

stecus
08-01-2021, 14:41
Ostatnim razem nie odpowietrzałem wcale, jeżeli odpowietrzam to zawsze na odkręconym korku, blokuje pedał gazu na 3,5 tyś obr i czekam aż się włączy wiatrak, jak jest mocno rozgrzany to w zbiorniku wyrównawczym zaczyna się dosłownie gotować, trzymam go tak jeszcze z 5 min i potem trochę na wolnych obrotach. Po takim odpowietrzeniu zostawiam go na noc z odkręconym korkiem i rano uzupełniam poziom płynu.

19dawid45
09-01-2021, 02:06
A to widzisz muszę jutro jeszcze raz odpowietrzyć bo na zamkniętym to robiłem jak producent przykazał...

U mnie już z temperaturą jest dobrze na 95% ale... te 5% mnie irytuję :P

Nadal wiatraki nieczynne ale dziś nie miałem czasu zajrzeć wiadomo dzieci praca itd..

Słowo nakręcić w instrukcji mnie zmyliło co do korka...jutro próba nr 2 przy okazji podmienie przekaźnik dla testu

19dawid45
10-01-2021, 15:14
Przeprowadziłem kolejne odpowietrzenie tym razem na pełnym otwarciu korka i póki co jest dobrze. Zdziwiłem sie bo wiatrak się odpalił przy 94 stopniach an testowym. (co mnie martwi odpalił się na 30-40 sekund tylko czy nie jest to za krótko? )

Póki co temperatura się trzyma w pionie na luzie wachania od 79 do 85 stopni więc chyba wporządku,

Testował już ktos opcję z tym nitem w zaworku?

pablolinda
11-01-2021, 21:44
Przeprowadziłem kolejne odpowietrzenie tym razem na pełnym otwarciu korka i póki co jest dobrze. Zdziwiłem sie bo wiatrak się odpalił przy 94 stopniach an testowym. (co mnie martwi odpalił się na 30-40 sekund tylko czy nie jest to za krótko? )

Póki co temperatura się trzyma w pionie na luzie wachania od 79 do 85 stopni więc chyba wporządku,

Testował już ktos opcję z tym nitem w zaworku?

Tak ja dołożyłem u siebie nita w sobotę, ale nie zauważyłem jakiejś różnicy. I nie wiem czy któryś termostat nie trzyma idealnie czy może do dodatkowy podgrzewacz u mnie przestał działać i już nie mogę za chiny wrócić do stanu fabrycznego w tempie nagrzewania .
Jedyna na co zwróciłem uwagę to ze po 3 Km mam 50 C przy jeździe po mieście do 70km/h po nocnym postoju.
Ażeby osiągać 80 C to i tak potrzebuje 8-9km.

A co do Twojego wiatraka to po co miał sie na długo odpalać temp spada bodajże do 90 i sie wyłącza, więc wiatrak zostaw w spokoju .

stecus
12-01-2021, 07:46
Ale kolega pisał wcześniej że odpinał wtyczkę od czujnika temp. głowicy i wiatrak się nie włączył a powinien, chyba że mylę wątki. Proponuję poczekać do wiosny, jazda z klimą zweryfikuje czy działa czy nie, w moim mk3 już szwankuje wiatrak, latem potrafił stanąć i po chwili ruszyć a auto 12.2006 i nie ma jeszcze 300 tyś km, choć niewiele brakuje.

januszekdwa
12-01-2021, 19:20
Witam Koledzy. A gdzie jest ten mały termostat w Mondeo 1.8 TDCI? Wymieniłem tzw. duży i nic to nie dało.

Carlos123474
13-01-2021, 14:02
Wysłane z mojego

19dawid45
16-01-2021, 00:30
Januszekdwa pod kolektorem... jak ściągniesz rurę z EGR dojrzysz fajkę z wężęm ..

Pablo wiatrak chodzi na 100% na krótko spięty więc zostawiam go

Teraz potrafię dogrzać mondka dosyć szybko jak wsadziłem nita 3,5mm na siłę rura od termo do chłodnicy zimna zbiornik ciepły.

U mnie pozostaje problem rozgrzania auta od 1 kreski w zwyż i utrzymania temperatury ale tu chyba jest mój pech co muszę sprawdzić (termostat mały kolejny tym razem oryginalny) jutro go zakleszcze i zobaczę ale sądze że mimo iż oryginał to puszcza ...

pablolinda
17-01-2021, 16:08
Januszekdwa pod kolektorem... jak ściągniesz rurę z EGR dojrzysz fajkę z wężęm ..

Pablo wiatrak chodzi na 100% na krótko spięty więc zostawiam go

Teraz potrafię dogrzać mondka dosyć szybko jak wsadziłem nita 3,5mm na siłę rura od termo do chłodnicy zimna zbiornik ciepły.

U mnie pozostaje problem rozgrzania auta od 1 kreski w zwyż i utrzymania temperatury ale tu chyba jest mój pech co muszę sprawdzić (termostat mały kolejny tym razem oryginalny) jutro go zakleszcze i zobaczę ale sądze że mimo iż oryginał to puszcza ...

To ja musze zmienić tego nita w takim razie bo pierwszy miałem jakiś grubszy i do tego lekko krzywy ale stwierdziłem że tu pisali ze powinien swobodnie chodzić wiec zmieniłem na cieńszy żeby swobodnie się ruszał bo ten pierwszy raczej ciasno siedział.
Może te następne termostaty już nie są takie same jak te fabryczne , gdzieś czytałem że te uszczelki na tych nowych są jakby cieńsze i być może nie uszczelniają w 100%, do tego szwagier mechanik stwierdza że te silniki maja już swoje lata i kamień mógł się odłożyć i utrudnić oddawanie ciepła do cieczy chłodzącej .

pablolinda
18-01-2021, 09:21
Może ktoś u siebie w Forscanie sprawdzić czy u niego tę przekaźniki od podgrzewacza po uruchomieniu zimnego silnika w te pogodę przełączają się na On . Bo u mnie tylko od szyby się przełącza na on a te od pogrzewacza są na Off . Druga sprawa czy napięcie Aku ma wpływ na ich włączanie ponieważ gdzieś kiedyś czytałem że jak słaby to że maja się nie włączać i może to jest moja przyczyna wolnego nagrzewania silnika.

Nie wiem czemu to zdjęcie takie malutkie się wkleja jak jest pełnowymiarowe na pc?

19dawid45
19-01-2021, 01:24
TAkie bajery ma ten program? Co trzeba zrobić by go zdobyć? i jaki kabel do niego?

Ja jak miałem słaby aku to oba mi się ON ... prędzej by Ci wyłączyło chyba przednią bo tam więcej grzania

pablolinda
19-01-2021, 01:37
TAkie bajery ma ten program? Co trzeba zrobić by go zdobyć? i jaki kabel do niego? Ja używam tego https://allegro.pl/oferta/interfejs-icar3-vgate-bluetooth-obd2-elm327-id21-10045303975?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=NmU2NTk1MTMtZTFjNS00MTlhLTkwODYtZjM5ZjRmNzA3M zM2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=155e4a6f-bc84-4db3-93be-a10b33daf70f który na stałe sobie siedzi w obd2 plus
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.astech.forscanlite&hl=pl&gl=US
pełnej wersji
Ja jak miałem słaby aku to oba mi się ON ... prędzej by Ci wyłączyło chyba przednią bo tam więcej grzania coś źle przeczytałeś