Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Żarniki do ksenonów. jakie oznaczenia? Jaki typ?
Potrzebuję pilnie informacji nt. oznaczeń, typu i innych cech charakterystycznych, które pozwolą określić jakie żarniki są w ksenonach naszych mondków.
Nie chodzi mi o ogólne informacje tylko konkretne specyfikacje.
Mam możliwość nabycia ponoć super duper żarników, które mają gwarancję, że wraz ze zużyciem nie będą przygasać ale muszę wiedzieć jakie są w mondeo :)
Z tego co miałem w ręku to w mondku mamy D1S.
I tak to to wygląda:
http://moto.allegro.pl/d1s-philips-ksenony-ultrablue-sklep-w-wa-nowosc-i1280756183.html
SrebnaStrzała 09-11-2010, 20:41 Xenon to nie żarnik tylko palnik, albo lampa wyładowcza. Tam się nic nie "żarzy"
W S-Maxie wymieniałem niedawno palnik (żarnik , żarówkę... jak kto woli) i fabrycznie były Osramowskie D1S. Ja dałem się skusić na zamienniki (nie pamiętam nazwy) polecane w obu sklepach w których szukałem i żałuję. Niby blue... coś tam hiper dzienne światło, a okazuje się, że to nie dzień, a jak już to wczesny świt... Cena Osram to jakieś 300 a te niecałe 200 zł. Zakładam, że w Mondeo na 99% jest to samo, więc pozwoliłem sobie wtrącić do dykusji (poza tym trochę mi sie nudzi :) ) Wymiana we własnym zakresie (przynajmniej w S-Maxie) to bułka z masłem.
SrebnaStrzała 09-11-2010, 21:54 Cena Osram to jakieś 300 a te niecałe 200 zł. Zakładam, że w Mondeo na 99% jest to samo, więc pozwoliłem sobie wtrącić do dykusji (poza tym trochę mi sie nudzi ) Wymiana we własnym zakresie (przynajmniej w S-Maxie) to bułka z masłem.
Zabawne, ludzie kupują palniki za 200zł jak można kupic na allegro za 20zł. Oczywiście Ci co wolą zapłacić za napis powiedzą że są lepsze, ze oryginalne, podczas gdy przykładając palniki koło siebie nie można wskazać różnicy między nimi. Pewnie te za 20zł mają mniej gazu -_-'. Owszem są mniej trwałe ale lepiej chyba kupić raz na 6 miesięcy jedna za 20zł niż za 200 jeśli światło jest to samo.
Zabawne, ludzie kupują palniki za 200zł jak można kupic na allegro za 20zł. Oczywiście Ci co wolą zapłacić za napis powiedzą że są lepsze, ze oryginalne, podczas gdy przykładając palniki koło siebie nie można wskazać różnicy między nimi. Pewnie te za 20zł mają mniej gazu -_-'. Owszem są mniej trwałe ale lepiej chyba kupić raz na 6 miesięcy jedna za 20zł niż za 200 jeśli światło jest to samo.
Jeszcze śmieszniej jest wtedy, kiedy ludzie kupują na allegro pierwszą pozycje od góry (najtańszą) i dostają nie to co im jest potrzebne :)
A tak poważnie to przeszukałem allegro bo myślałem, że faktycznie za dwie dychy...
Niestety nie były to d1s.
Swoją drogą różnica w oświetlaniu drogi jest wyraźna. Chyba, że ktoś jeździ tylko za dnia. Wtedy w uproszczeniu można przyjąć, że "światło jest to samo".
SrebnaStrzała 10-11-2010, 05:47 Jeszcze śmieszniej jest wtedy, kiedy ludzie kupują na allegro pierwszą pozycje od góry (najtańszą) i dostają nie to co im jest potrzebne
A tak poważnie to przeszukałem allegro bo myślałem, że faktycznie za dwie dychy...
Niestety nie były to d1s.
Swoją drogą różnica w oświetlaniu drogi jest wyraźna. Chyba, że ktoś jeździ tylko za dnia. Wtedy w uproszczeniu można przyjąć, że "światło jest to samo".
Jak znajdę oryginały bo gdzieś miałem, to wsadzę w jedną lampę oryginał a w drugą tą za 20zł i zrobię zdjęcia. Z tego co wiem takie porównania są już w necie i nie ma żadnej różnicy, co nie które osoby nawet zrobiły jakieś badania pod tym kontem.
Rijndael 10-11-2010, 07:59 Zabawne, ludzie kupują palniki za 200zł jak można kupic na allegro za 20zł. Oczywiście Ci co wolą zapłacić za napis powiedzą że są lepsze, ze oryginalne, podczas gdy przykładając palniki koło siebie nie można wskazać różnicy między nimi. Pewnie te za 20zł mają mniej gazu -_-'. Owszem są mniej trwałe ale lepiej chyba kupić raz na 6 miesięcy jedna za 20zł niż za 200 jeśli światło jest to samo.
Ja kupiłem 3 lata temu oryginalne palniki Philipsa (120 zł za szt. na Allegro z fakturą) i od tej pory nie ma z nimi żadnych problemów. Jeśli się przez ten czas jakoś zużyły i świecą słabiej to niezauważalnie. Wcześniej miałem Osramy. Polecam raczej Philipsy, wydają mi się nieco lepsze, chociaż może moje porównanie nie jest do końca sprawiedliwe bo Osramy pamiętam już trochę zużyte.
Jak łatwo policzyć stosując Twoją metodę przez te 3 lata zapłaciłbyś tyle samo i dodatkowo kilka razy babrałbyś się z wyjmowaniem reflektorów i wymianą śmietnikowych palników bo akurat padły. Super zabawa np. zimą w środku lasu. Po za tym w mk3 zwykle po zmianie palników przestaje działać samopoziomowanie i trzeba je ponownie aktywować.
SrebnaStrzała 10-11-2010, 08:15 Czy po 3 latach nadal mają barwe białą, czy może żółtą, czy może fioletowo-brązową? Widziałeś jak wygląda bańka z gazem po 2 latach a co dopiero po 3?
W przypadku wymieniania co 6 miesięcy masz gwarancję że cały czas świeci barwą właściwą czyli albo 4300, albo 6000 zależy kto co woli.
Palnik nie pada tak od razu, tylko najpierw zaczyna przez chwilę mrugać za każdym razem jak go włączysz, kolejny etap to wyłączanie się podczas jazdy a dopiero potem pada bezpowrotnie.
Piszesz że samoadaptacja dezaktywuje się po wymianie palnika. W jaki sposób ona "widzi" że wymieniłeś palnik skoro nie ma tam żadnego czujnika czy też cyfrowej szyny CAN, bynajmniej nie słyszałem aby w mk3 była montowana, chyba że w końcowej fazie produkcji.
p.s.
wymiana palnika w jednej lampie to 3-4minuty.
Panowie, nie jestem moderatorem ale Wasze spory nt ceny i wyższości jednych nad drugimi nic nie wnoszą do tematu i stanowią OT.
Chętnie poczytam opinie nt konkretnych modeli ale nie dyskutujcie o cenach.
Dziękuję za info, że to D1S i nie żarniki tylko palniki ;-p
Czy są jeszcze jakieś inne parametry specyfikujące palniki?
SrebnaStrzała 10-11-2010, 11:10 Czy są jeszcze jakieś inne parametry specyfikujące palniki?
Na pewno barwa/temperatura, gdzie najlepsze są albo 4300K, albo 6000K. Czasami można spotkać 5000K.
Generalnie największa różnica jest chyba między D2S i D2R gdyż te pierwsze są odkryte i wkłada sie je do lamp z przesłonami, a te drugie mają zakryty rdzeń i są do lamp "otwartych".
Jestem ciekaw, jaką barwe mają oryginalne xenony w nowych modnkach. Z tego co mi wiadomo np w avensisach są 6000K, za to bodajże w Priusach nie ma ani żarników ani palników tylko są diody wysokiej mocy:)
Na pewno barwa/temperatura, gdzie najlepsze są albo 4300K, albo 6000K. Czasami można spotkać 5000K.
...
Czyli reasumując, w mondziakach są palniki (choć producenci używają jednak także zwrotu "żarniki" ;-p ) D1S, najlepiej by barwa/temperatura była 6000K, tak?
Rijndael 10-11-2010, 12:37 Panowie, nie jestem moderatorem ale Wasze spory nt ceny i wyższości jednych nad drugimi nic nie wnoszą do tematu i stanowią OT.
Chętnie poczytam opinie nt konkretnych modeli ale nie dyskutujcie o cenach.
No, ale to jest właśnie taka opinia, SS proponuje jakieś śmieciowe palniki po 20 zł, które padają po pół roku w sytuacji gdy normalny, markowy palnik świeci ok przez kilka lat. Nie ma tu żadnej oszczędności, a jest niewygoda (przecież xenony kupuje się m.in. po to, żeby nie zmieniać wciąż żarówek) i możliwość uszkodzenia reflektora gdy taki palnik nie okaże się zły jak każdy tylko bardzo zły i eksploduje (to nie żart). Ogólnie bez sensu.
Co do temperatury barwowej to w Mondeo na 99% są 4300k, bo takie są najjaśniejsze. Generalnie im wyższa temperatura barwowa tym słabiej świecą, choć niektórzy kupują takie palniki bo podoba im się "niebieskawa" poświata. Palników 6000k nie ma raczej żadne seryjnie produkowane auto sprzedawane w Europie. Generalnie palnik z czasem świeci coraz bardziej "niebieskawo", więc jak kupisz 4300k to z czasem temperatura barwowa będzie się podwyższała. Dlatego istnieją np. palniki Philips Colour Match (nie wiem czy nie zrobiłem literówki w nazwie) które mają bodaj ok. 4700k i są przeznaczone dla osób, które mają dwa już trochę zużyte palniki z których jeden uległ uszkodzeniu, a nie chcą wymieniać drugiego. Wtedy mogą zamontować palnik CM i jego barwa będzie podoba do barwy tego już trochę zużytego. Na pomarańczowo palniki świecą dopiero pod sam koniec życia, ale to już jest grubo po tym, jak należało je wymienić na nowe.
4300 to kolor jaki seryjnie wyposażane są auta xenonowe na całym świecie. Każda inna wartość będzie pogarszała widoczność. Im większa wartość tym ciemniejsze światło.
ok...mały mętlik mi się pojawił...czyli najlepsza temperatura/kolor to okolice 4300 a nie 6000? I im wyżej ponad 4300 tym "ciemniejsze" światło?
Rijndael 10-11-2010, 17:32 ok...mały mętlik mi się pojawił...czyli najlepsza temperatura/kolor to okolice 4300 a nie 6000? I im wyżej ponad 4300 tym "ciemniejsze" światło?
Generalnie tak. Jeśli nie chcesz eksperymentować to kup po prostu markowe (Philips, Osram) 4300 k. A jak chcesz się naocznie przekonać dlaczego niebieskawe światło jest "gorsze" to oświetl czerwony przedmiot niebieskim światłem w ciemnym pokoju (będzie wyglądał jak czarny).
SrebnaStrzała 10-11-2010, 17:32 Najlepsza temperatura to 5000-5500K. Nikt mi nie wmówi że 4300K jest lepsze od 5000K.
ok...mały mętlik mi się pojawił...czyli najlepsza temperatura/kolor to okolice 4300 a nie 6000? I im wyżej ponad 4300 tym "ciemniejsze" światło?
Jeśli chcesz mogę Ci zrobić zdjęcie jak świecą 6000K. Podobno przy 6000K jest spadek rozjaśnienia o jakieś 10%. Niestety jest morka nawierzchnia wiec na drodze tego dobrze nie będzie widać, za to ma budynku powinno wyjść nieźle.
http://img192.imageshack.us/img192/3015/4100kvs6000kvshalogenjx8.jpg ale to nie moje.
SrebnaStrzała 10-11-2010, 17:33 Generalnie tak. Jeśli nie chcesz eksperymentować to kup po prostu markowe (Philips, Osram) 4300 k. A jak chcesz się naocznie przekonać dlaczego niebieskawe światło jest "gorsze" to oświetl czerwony przedmiot niebieskim światłem w ciemnym pokoju (będzie wyglądał jak czarny).
Fajnie ze temperatura 6000K to barwa niebieska. Czasem to ręce opadają...
Rijndael 10-11-2010, 17:38 Fajnie ze temperatura 6000K to barwa niebieska. Czasem to ręce opadają...
Daruj sobie takie teksty. Jak zwykle się wymądrzasz, a nie wiesz za bardzo o czym piszesz. BARDZIEJ niebieska. To, że 6000k oświetlają gorzej niż 4300k to FAKT, choćbyś napisał 100x że tak nie jest.
Jeśli chcesz mogę Ci zrobić zdjęcie jak świecą 6000K. Generalnie przy 6000K jest spadek rozjaśnienia o jakieś 10%. Niestety jest morka nawierzchnia wiec na drodze tego dobrze nie będzie widać, za to ma budynku powinno wyjść nieźle.
Nic nie będzie widać i nic nie da się porównać, chyba, że do jednego reflektora włożysz taki, a do drugiego inny palnik (oba nowe) i sfotografujesz jak świecą oba jednocześnie.
SrebnaStrzała 10-11-2010, 17:48 Nic nie będzie widać i nic nie da się porównać, chyba, że do jednego reflektora włożysz taki, a do drugiego inny palnik (oba nowe) i sfotografujesz jak świecą oba jednocześnie.
Dałem zdjęcie powyżej takiego zestawienia jakbyś nie zauważył.
Poleciłeś mu "oświetl czerwony przedmiot niebieskim światłem w ciemnym pokoju (będzie wyglądał jak czarny). " Żeby uzyskać barwę czarną, trzeba użyć 100% niebieskiej barwy, a 6000K ma tyle wspólnego z niebieskim, co halogen z pomarańczowym.
Rijndael 10-11-2010, 17:51 Dałem zdjęcie powyżej takiego zestawienia jakbyś nie zauważył.
Nie o nim piszę, przecież napisałeś, że to nie Twoje.
A skoro przy tym jesteśmy to nie wiadomo za bardzo co tam jest pokazane, jedyne co można ocenić to barwę, a nie jasność.
Kolega Rijndael ma całkowitą rację z tym, że 5000K to barwa wpadająca już w kolor niebieski, i najbardziej optymalna to 4300K. A wracając jeszcze do początku wątku to w mondeo mk3 są palniki oznaczone jako D2S a nie jak koledzy wcześniej pisali D1S. A tutaj -> http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=223141&c=0&f=9 artykulik o przygodach z podróbkami.
Pzdr.
SrebnaStrzała 10-11-2010, 18:18 Kolega Rijndael ma całkowitą rację z tym, że 5000K to barwa wpadająca już w kolor niebieski, i najbardziej optymalna to 4300K. A wracając jeszcze do początku wątku to w mondeo mk3 są palniki oznaczone jako D2S a nie jak koledzy wcześniej pisali D1S. A tutaj -> http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=223141&c=0&f=9 artykulik o przygodach z podróbkami. Ta przygoda to zakup podróbki za cene oryginału to zupełnie dwie inne sprawy. Słyszałem już o tym kiedyś.
Nikt mnie nie przekona ze 4300K rozjaśnia lepiej niż 5000K.
Odnośnie zdjęcia, to widzimy tam ścianę na której lewy klosz świeci 4300K a prawy 6000K. W oddali widać też światło halogenu. Można po tym ocenić nie tylko barwę ale także siłę światłą która jak widać jest porównywalna z 4300K.
Rijndael 10-11-2010, 18:23 Ta przygoda to zakup podróbki za cene oryginału to zupełnie dwie inne sprawy. Słyszałem już o tym kiedyś.
Podróbka w cenie podróbki ma lepsza jakość niż ta w cenie oryginału? ;) I co z czym tak w ogóle porównałeś, skoro twierdzisz, ze podróbka świeci jak oryginał? Kupiłeś nową podróbkę i nowy oryginał i włożyłeś jedną do lewego, a drugą do prawego reflektora? Bo chyba nie wydajesz takich opinii na podstawie porównania zużytego oryginału i nowej podróbki? ;)
Nikt mnie nie przekona ze 4300K rozjaśnia lepiej niż 5000K.
Myślę, że nikt nawet nie będzie próbował, bo Ciebie ciężko przekonać do czegokolwiek. ;) Tyle, że tak po prostu jest, o ile oczywiście mówimy o palnikach tej samej jakości. Niebieskawe światło jest bardziej "jaskrawe" co może dawać subiektywne wrażenie większej jasności, ale w rzeczywistości jest na odwrót.
SrebnaStrzała 10-11-2010, 18:33 Kupować podróbkę z świadomością ze kupuje się oryginał. To miałem na myśli. Zupełnie co innego jeśli ktoś świadomie kupuje zamiennik.
Pokaż mi gdzie masz napisane/pokazane ze 4300 jest bielsze a nie żółtsze od 5000 ? Jak mi to pokażesz przyznam wszystkim rację że 4300 jest bielsze, a 5000 niebieskawe.
Załączam tu dwa wykresy, prawdziwe wykresy a nie robione na potrzeby HID'ów.
http://www.techmind.org/colour/blackbodyglowinfinity.png
http://www.larouchepac.com/files/cody%20black%20body%20spectrum_0.png
Wszyscy mówią ze światło dzienne, podczas gdy powierzchnia słońca ma właśnie 6000K!!
Kolega Rijndael ma całkowitą rację z tym, że 5000K to barwa wpadająca już w kolor niebieski, i najbardziej optymalna to 4300K. A wracając jeszcze do początku wątku to w mondeo mk3 są palniki oznaczone jako D2S a nie jak koledzy wcześniej pisali D1S. A tutaj -> http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=223141&c=0&f=9 artykulik o przygodach z podróbkami.
Pzdr.
Kufa...czytać ze zrozumieniem!!!
Lotto mnie jakie są w mk3, z całym do nich szacunkiem!!!
Wątek jest o mk.4 i PROSZĘ NIE MIESZAJCIE!!!!
Co do polemiki między SS i R to czytam ją z coraz większym zaciekawieniem ;-p lecz mała uwaga do rozmówców, proszę byście trochę spuścili z tonu...
Nie wdawajmy się proszę znów w dywagacje co do ceny, podróbek itp. itd.
Z niecierpliwością, czekam jednak na argumenty za 4300, 5000 czy 6000 :)
a tak na marginesie, myślę, że to może pomóc:
http://www.xenotec.pl/technologia-hid/temperatura-barwowa
zwłaszcza to o penetracji:
"Światła, w zależności od temperatury barwowej, mają różne natężenie i dają zróżnicowane efekty wizualne. Ludzkie oko poprzez zmianę wrażliwości, odbiera odmienną długość fal jako kolory - od podczerwieni po ultrafiolet. Warto podkreślić, iż odwrotnie proporcjonalna do temperatury barwowej, jest wartość światła rzeczywistego mierzonego w [Lm] - Lumenach. Oznacza to, że światło o wyższej temperaturze, charakteryzuje się mniejszą wartością generowanego światła, a w związku z tym, gorszą penetracją w nocy, czy w czasie trudnych warunków atmosferycznych. W samochodach z seryjnymi instalacjami ksenonowymi, używa się temperatury 4300K - 5800K."
Sorki nie doczytałem. W mkIV faktycznie są D1S. ;)
Co do polemiki między SS i R to czytam ją z coraz większym zaciekawieniem ;-p lecz mała uwaga do rozmówców, proszę byście trochę spuścili z tonu...
Nie wdawajmy się proszę znów w dywagacje co do ceny, podróbek itp. itd.
Z niecierpliwością, czekam jednak na argumenty za 4300, 5000 czy 6000 :)
a tak na marginesie, myślę, że to może pomóc:
http://www.xenotec.pl/technologia-hid/temperatura-barwowa
zwłaszcza to o penetracji:
"Światła, w zależności od temperatury barwowej, mają różne natężenie i dają zróżnicowane efekty wizualne. Ludzkie oko poprzez zmianę wrażliwości, odbiera odmienną długość fal jako kolory - od podczerwieni po ultrafiolet. Warto podkreślić, iż odwrotnie proporcjonalna do temperatury barwowej, jest wartość światła rzeczywistego mierzonego w [Lm] - Lumenach. Oznacza to, że światło o wyższej temperaturze, charakteryzuje się mniejszą wartością generowanego światła, a w związku z tym, gorszą penetracją w nocy, czy w czasie trudnych warunków atmosferycznych. W samochodach z seryjnymi instalacjami ksenonowymi, używa się temperatury 4300K - 5800K."
No mnie też czeka wymiana i myślę że barwa to jedno ale strumień światła to drugie więc:
1. Tu fajnie widać barwy: http://www.delonixradar.com.au/hid-xenon/colour-chart.php
2.A tu klikając po prawej stronie na temp. mamy opis wydajności źródła światła :
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://www.hid-conversion-kits.com/
Więc optymalnie wydaje się zastosować 5000 K.
Rijndael 10-11-2010, 23:40 No mnie też czeka wymiana i myślę że barwa to jedno ale strumień światła to drugie (...)
Więc optymalnie wydaje się zastosować 5000 K.
Nie wiem z czego to wywnioskowałeś, bo nawet w linku który sam podałeś piszą, że:
4100k - 4300k is the ideal HID color temperature to produce the maximum amount of light, lumens, hence the reason while all OEM manufacturers equip their vehicles with these types of bulbs.
4100k - 4300k to optymalna temperatura barwowa xenonów pozwalająca wytworzyć największą ilość światła (lumenów) i to jest powód dla którego producenci samochodów wyposażają je w taki rodzaj palników.
PS. Porównywanie barw na zwykłym monitorze nie ma sensu, on sam jako taki nie odtwarza ich idealnie.
SrebnaStrzała 11-11-2010, 08:01 Więc optymalnie wydaje się zastosować 5000 K.
Dokładnie 5000-5500 to jest najlepsza barwa światła, jak ktoś chce poprawiać fizykę to życzę mu powodzenia.
Rijndael 11-11-2010, 08:08 jak ktoś chce poprawiać fizykę to życzę mu powodzenia.
Możesz rozwinąć ten ciekawy wątek o "poprawianiu fizyki"? :D
SrebnaStrzała 11-11-2010, 08:42 Najprościej jak się da: Światło 5500K to światło dzienne w samo południe, każda większa i mniejsza temperatura o tej samej mocy będzie gorzej rozświetlać drogę, znaki itd.
Rijndael 11-11-2010, 08:46 Najprościej jak się da: Światło 5500K to światło dzienne w samo południe
Nawet 6000, tak.
każda większa i mniejsza temperatura o tej samej mocy będzie gorzej rozświetlać drogę, znaki itd.
Wyższa tak, niższa wręcz przeciwnie (oczywiście do pewnego momentu).
Rijndael 11-11-2010, 08:47 Do skasowania, nie wiem dlaczego się zdublował. ;)
SrebnaStrzała 11-11-2010, 11:28 Wyższa tak, niższa wręcz przeciwnie (oczywiście do pewnego momentu).
Według Ciebie odcień żółtego rozświetla lepiej niż biel ? Biel to właśnie 5500K.
Według Ciebie odcień żółtego rozświetla lepiej niż biel ? Biel to właśnie 5500K.
Panowie, chyba umknął Wam w dyskusji wyboldowany na czerwono cytat, którego wydźwięk jest taki, że wprawdzie w ok. 5000 mamy "najbielsze" światło ale SPADA jego penetracja. Cóż zatem mi z tego, że świeci jak za dnia, skoro de facto gorzej radzi sobie z ciemnością???
O tym proszę podyskutujcie, bo być może oferowane/omawiane przez producentów/Was palniki są już technologicznie na tyle zaawansowane, że jakoś ten problem rozwiązano? Poza tym, z jakiegoś jednak powodu producenci samochodów trzymają się palników o temperaturze bliżej 4300 niż 6000, prawda?
SrebnaStrzała 11-11-2010, 12:18 z moich źródeł wynika że nowe bmw, audi, lexus, infiniti stosuje lampy o barwie 5500K.
Wątek czyta się jak dobrą książkę akcji z każdą przeczytaną wiadomością wkręca cie bardziej i bardziej myśląc kto kogo zabije. Z tym że jest wątek sajensfikszyn bo dowiaduję się że słońce świeci w kolorze białym i że białe światło jest lepsze dla oka ludzkiego. Panowie pracuje jako górnik i mamy na dole dwa rodzaje lamp osobistych. Jedna to diodowa SMD o barwie 5500 i druga z żarówką o barwie około 3500-3800. I jakoś większość osób (z około 2 tyś osób) twierdzi i wybiera te 3800 chyba nie dla tego bo lubią gorsze słabsze światło? Jeżeli ktoś podeśle mi żarnik 6000 to mam przyrządy do mierzenia natężenia i barwy światła wykonam kilka pomiarów z różnych odległości.
Rijndael 11-11-2010, 15:41 Według Ciebie odcień żółtego rozświetla lepiej niż biel ? Biel to właśnie 5500K.
SS, nie mam do Ciebie siły. 4300k to żółty? To nawet nie jest w zasadzie jeszcze ciepły biały. Ciepłą biel dają halogeny. Palnik 4300k daje zwykłą biel, przy czym trzeba pamiętać, że wraz z jego zużyciem temperatura barwowa wzrasta, czyli tak naprawdę kupując 4300k patrząc na cały okres eksploatacji mamy coś w stylu 4300k-5000k. Z kolei 5000-6000k to już zimna biel, wpadająca powoli w odcień niebieskawy.
Jeśli 4300k wyglądają u Ciebie jak żółte to pewnie masz pożółkłe te ringi wokół soczewek (typowa dolegliwość mk3) i/lub patrzyłeś na światła ze zbyt bliskiej odległości (jeśli patrzymy na soczewkę z bliska i to jeszcze pod kątem to nie zobaczymy rzeczywistej barwy światła).
Co do tego co lepiej "rozświetla" wszystko już zostało powiedziane w tym wątku. Tej samej jakości 5000k dadzą więcej światła niż 6000k, a 4300k więcej niż 5000k (itd.).
I jakoś większość osób (z około 2 tyś osób) twierdzi i wybiera te 3800 chyba nie dla tego bo lubią gorsze słabsze światło?
Ja mam w domu w jednym miejscu żarówkę LED ok. 6000k, daje wyjątkowo paskudny, "trupi" odcień światła.
SrebnaStrzała 12-11-2010, 07:48 SS, nie mam do Ciebie siły. 4300k to żółty?
Według skali Kelvina ten odcień wchodzi w kolor żółty, natomiast 5500 to jest idealna biel tkz" NORMAL" W telewizorach i monitorach, jest to punkt kiedy barwy są najlepiej odwzorowane.
Oko ludzkie ma największą czułość w przypadku fali o długości 555nm, jest to około 5300K. Przy tej barwie każdy lumen ma największe promieniowanie świetlne.
Koniec, ja mam swoje racje a Ty swoje i tyle w temacie.
Rijndael 12-11-2010, 13:47 Według skali Kelvina ten odcień wchodzi w kolor żółty, natomiast 5500 to jest idealna biel tkz" NORMAL" (...)
Wszystkie sensowne źródła do jakich dotarłem (stron o hidach, blogów itp. nie zaliczam do źródeł sensownych) jasno mówią, że kolor biały (ani ciepły, ani zimny, powiedzmy neutralny) odpowiada zakresowi od 3300-3500K (tutaj różnie podają różne źródła) do 5000K. Palnik 4300K w trakcie swojego życia daje światło o temperaturze powiedzmy 4300K-4800K (pod koniec może nawet więcej), czyli operuje w górnym zakresie barwy białej, bliżej zimnej bieli niż ciepłej. To są fakty i choćbyś napisał 100x że jest inaczej to nic to zmieni. Biel powyżej 5000K to już tzw. chłodna biel.
Oczywiście jeśli ktoś lubi niebieskawe światło to może sobie założyć palniki 5000K czy nawet 6000K. Nic strasznego się od tego nie stanie. Ale najlepiej będą oświetlać palniki 4300K.
SrebnaStrzała 12-11-2010, 13:53 Ok, Ty 4300K, ja 5000-5500K i koniec dyskusji.
Rijndael 12-11-2010, 13:56 Ok, Ty 4300K, ja 5000-5500K i koniec dyskusji.
Ja podałem fakty, Ty piszesz o tym co Ci się wydaje. Poszukaj w fachowych źródłach to sam dojdziesz do takiego wniosku. Przekonywać Cię nie zamierzam, z przeszłości wiem, że to nie ma sensu. ;)
SrebnaStrzała 12-11-2010, 14:07 To raczej ja podałem fakty i dane naukowe a Ty swoich wypowiedzi nie poparłeś niczym.
Rijndael 12-11-2010, 14:27 To raczej ja podałem fakty i dane naukowe a Ty swoich wypowiedzi nie poparłeś niczym.
Nie podałeś żadnych faktów tylko swoje błędne interpretacje tego co znalazłeś. Pierwszy z brzegu przykład. Wkleiłeś niby jakiś próbnik kolorów, tyle, że to nie ma żadnego sensu bo popularne monitory nie odtwarzają zbyt wiernie barw z bielą na czele, a raczej niewiele osób ma tutaj profesjonalny monitor po kalibracji kolorów. Nie wiadomo zresztą, czy ten próbnik został profesjonalnie przygotowany czy też może pokazuje "coś tam z grubsza". U mnie np. na tym próbniku 2000K wygląda jak pomarańczowy, a 13000K jak delikatny, blady niebieski, co jest oczywistą bzdurą, ale dla Ciebie ten próbnik to pewnie jedna z "danych naukowych". ;)
To samo tyczy się innych Twoich "faktów". Ale naprawdę nie mam już na to siły, jak dla Ciebie palniki 4300K mogą być nawet zielone albo w groszki. W rzeczywistości 4300K to biel neutralna, a 5000K-6000K to już chłodna biel. Tak po prostu jest i tyle. Kto ma wątpliwości z łatwością znajdzie potwierdzenie w fachowych źródłach.
SrebnaStrzała 12-11-2010, 16:13 Ta miara jest profesjonalna przygotowana przez amerykańskiego Fizyka który zajmuje się światłem:) Masz tam zresztą jego stronę na tym obrazku.
Prawda jest taka ze niczym nie możesz potwierdzić moich tekstów, a jedynie atakujesz je argumentem "na monitor". Owszem wspomniałeś że patrzyłeś na wykresy HID'ów to akurat jest typowe naciągane g* aby zwiększyć sprzedaż.
Dałem też wykres który pokazuje które światło jest odbierane najlepiej przez oko ludzkie czyli światło dzienne i co tutaj też powiesz że monitor?
Rijndael 12-11-2010, 16:24 Prawda jest taka ze niczym nie możesz potwierdzić moich tekstów, a jedynie atakujesz je argumentem "na monitor".
To jest rzecz oczywista i całkowicie dyskwalifikująca tego rodzaju próbniki. Nic więcej nie potrzeba.
Owszem wspomniałeś że patrzyłeś na wykresy HID'ów to akurat jest typowe naciągane g* aby zwiększyć sprzedaż.
?
Dałem też wykres który pokazuje które światło jest odbierane najlepiej przez oko ludzkie czyli światło dzienne i co tutaj też powiesz że monitor?
Chyba nie bardzo go rozumiesz. Zresztą nie ma tam 4300K.
Jesteś w stanie podać jakiekolwiek fachowe źródło gdzie będzie napisane KONKRETNIE to, że "5500K to biały neutralny, a 4300K to żółty"?
SrebnaStrzała 12-11-2010, 16:41 a 4300K to żółty"?
Czy ja napisałem że żółty?
Pisałem że 4300K ma odcień żółtego tak jak 6000K ma odcień niebieskiego. 5000-5500K to jest właśnie ten Biały neutralny
Rijndael 12-11-2010, 16:50 Pisałem że 4300K ma odcień żółtego tak jak 6000K ma odcień niebieskiego. 5000-5500K to jest właśnie ten Biały neutralny
Więc daj link do jakiegoś fachowego źródła gdzie będzie napisane konkretnie to, że 4300K to "żółtawy", a 5500K biały neutralny.
SrebnaStrzała 12-11-2010, 17:18 Więc daj link do jakiegoś fachowego źródła gdzie będzie napisane konkretnie to, że 4300K to "żółtawy", a 5500K biały neutralny.
W fachowym określeniu nie będzie napisane "troche żółtawy" czy też "z żółtą poświatą". W fachowym określeniu będziesz miał podane liczby, tak jak w przypadku kelvina. Te liczby możesz sobie zinterpretować na swój sposób. Biel generalnie jest względna, ale jeśli chcesz bezwzględnej dla światła, to jest nią właśnie światło dzienne, które ma określoną konkretna wartość w Kelvinach.
Wg wikipedii więc pewnie mało profesjonalnie:
Temperatury typowych źródeł światła
2000 K – światło świecy i lampy naftowej
2700 K – żarówka wolframowa, w typowych warunkach, którą wszyscy postrzegamy jako dającą światło ciepłobiałe i bardziej żółte od naturalnego dziennego (wcześniej za wartość typową dla żarówek podawano 2500 K)
2900-3200 K – lampa halogenowa (żarówka halogenowa)
3000-4000 K – barwa neutralnie biała
4000-5000 K – barwa lekko-chłodnobiała
5000-5500 K – światło typowo dzienne
6000 K – niebo z białymi chmurami
7000 K – zachmurzone niebo
8000 K – mgła
10000 K – bezchmurne niebo zimą w południe
20000 K – błękitny nieboskłon w krajach południowych latem w południe
Temperatura barwy światła
Podgrzewana materia wydziela światło, w zależności od temperatury, od podczerwieni (niska temp.) do ultrafioletu. Światło białe ma temp. Około 5500 stopni Kelwina wyższe temperatury dają światło bardziej niebieskie, niższe od 5500 st.K. dają światło wpadające w czerwień. Umownie przyjęło się określać temperaturę barwową w stopniach Kelwina (by uniknąć ujemnych temperatur) właśnie od temperatury podgrzania.
Duża część fotografujących robi swe zdjęcia przy ładnej, słonecznej pogodzie, najlepiej w godzinach południowych. Poniekąd słusznie, filmy kolorowe do światła dziennego są zaprojektowane tak by możliwie bezbłędnie odtwarzać barwy w świetle o temperaturze 5500 stopni Kelwina. Taką właśnie temperaturę ma światło słoneczne w południe wiosną i latem.
Czas zgodności między filmem a światłem słonecznym nie jest długi, bo już o godzinie 15.00 temperatura światła wynosi 4800 stopni Kelwina, a o 18.00 jest już tylko 4300 stopni Kelwina.
Wniosek jest jeden, w takim świetle przedmioty ciągle zmieniają swoją barwę niestety spora część ludzi tego nie zauważa, dla nich biała ściana jest biała w samo południe, w pochmurny dzień czy przy świetle żarówki. Dlatego tak ważne jest patrzenie i spostrzeganie tych zjawisk, a nie opieranie się na pamięci. Te wszystkie odbitki, na których koszule wychodzą jak brudne, czy twarze jak po żółtaczce to właśnie efekt zapominania o temperaturze barwy światła i to nie tylko bezpośredniego, ale i odbitego od dużych kolorowych płaszczyzn.
http://fotografia.abaxsc.com/temperatura-barwowa.html
Kluczem do uzyskania właściwych kolorów w aparacie cyfrowym jest ustalenie tzw. balansu bieli. Balans bieli to dla aparatu informacja o rodzaju stosowanego światła. Rodzaj światła najłatwiej zbadać, gdy pada na przedmiot biały. Jeśli otworzymy menu balansu bieli w aparacie cyfrowym, zobaczymy, że jest on wyrażany w stopniach skali Kelvina. Światło dzienne to 650°K, 400°K to barwa światła o zachodzie słońca, a 250°K to światło żarowe. Do wyznaczania temperatury światła stosuje się model teoretyczny, który opiera się na pomiarze promieniowania tzw. ciała doskonale czarnego, czyli takiego, które promieniuje tylko i wyłącznie pod wpływem dostarczonej mu energii, natomiast nie emituje żadnego światła odbitego.
Dzięki temu rodzaj emitowanego światła jest tylko wynikiem dostarczonej do ciała czarnego energii z zewnątrz. Jeśli podgrzejemy ciało do temperatury 100°K, będzie żarzyło się na czerwono i będzie dawało światło zbliżone do koloru światła świecy. Jeśli podgrzejemy ciało czarne do temperatury 550°-650°K, będzie emitowało światło o spektrum zbliżonym do światła dziennego. Natomiast podgrzanie do 10000K spowoduje emisję światła o zabarwieniu niebieskawym, jak podczas pochmurnego dnia.
SrebnaStrzała 12-11-2010, 18:23 Czas zgodności między filmem a światłem słonecznym nie jest długi, bo już o godzinie 15.00 temperatura światła wynosi 4800 stopni Kelwina, a o 18.00 jest już tylko 4300 stopni Kelwina.
Zdecydowanie preferuje oświetlenie drogi i znaków o godzinie 12stej niż 18stej :)
Zdecydowanie preferuje oświetlenie drogi i znaków o godzinie 12stej niż 18stej :)
Ja chyba też :wink:
Międzynarodowa Komisja Oświetleniowa ustaliła różne rodzaje źródeł światła jakich należy używać przy określaniu cech barwy. Takie źródła zostały nazwane normalnymi, standartowymi (CIE Standard Source).
Promieniowania emitowane przez źródło standardowe zostało nazwane iluminantem normalnym, standardowym (CIE Standard Illuminant).
1) Iluminant A – temperatura barwowa 2856K; promieniowanie to daje światło ciepłe, typu WW (Warm White); odpowiada mu promieniowanie żarówki wolframowej; obecnie stosuje się go przy ocenie barw metamerycznych oraz przy określaniu wpływu oświetlenia na zmianę barwy
2) Iluminant B – temperatura barwowa 4874K; odpowiada mu promieniowanie dzienne bezpośredniego światła słonecznego; jest to również promieniowanie ciepłe (WW) z odcieniem żółtawym
3) Iluminant C – temperatura barwowa 6774K; odpowiada rozproszonemu światłu dziennemu, jak np. światło nieba od strony północnej (dlatego okna w laboratoriach kolorystycznych wychodziły na północ!); daje wrażenie światła zimnego typu CW (Cool White); używany przez długi czas jako podstawa przy wizualnych ocenach barwy
4) Iluminanty dzienne o ogólnym symbolu DTC – rozkład widmowy odpowiada rozkładowi mocy uśrednionego promieniowania dziennego w różnych porach dnia, przy różnym stopniu zachmurzenia i na różnej szerokości geograficznej (D65 – krajów europejskich); najważniejszym z tego typu iluminantów jest D65 (TC=6500K)
donpedro60 12-11-2010, 21:37 Z tym że jest wątek sajensfikszyn bo dowiaduję się że słońce świeci w kolorze białym i że białe światło jest lepsze dla oka ludzkiego.
Tez pierwsze slysze aby swiatlo im bielsze tym bylo lepsze(bardziej wyraziste)zwlaszcza dla oka ludzkiego w kontrascie z czernia nocy
(w telewizorach to jest calkiem inna historia i inny temat)
Co niektorzy(starsi)chyba pamietaja ze jeszcze nie tak dawno byly promowane zarowki do samochodow o barwie zoltej.(i to nie byla promocja producentow tylko fachowcow od oswietlenia)Lagodniejsze dla oka,nie meczace tak wzrok i w skrajnych sytuacjach lepiej oswietlajace droge przed samochodem w porownaniu z oswietleniem bialym.
Panowie pracuje jako górnik i mamy na dole dwa rodzaje lamp osobistych. Jedna to diodowa SMD o barwie 5500 i druga z żarówką o barwie około 3500-3800. I jakoś większość osób (z około 2 tyś osób) twierdzi i wybiera te 3800 chyba nie dlatego bo lubią gorsze słabsze światło?
I tutaj jest cala prawda.Swiatlo o poswiacie zoltawej lub jak kto woli 3500-3800 nie jest tak meczace i nie oslepia tak jak powiedzmy swiatlo z zakresu ok.5000 i to wlasnie najlepiej widac na przykladzie ludzi pracujacych latami w ciemnosciach jak gornicy.
Czasami wydaje nam sie ze jestesmy lepszymi ekspertami od profesionalnych ekspertowg:D
No coz.Kazdy wsadzi sobie co mu pasuje.Wolna wola i wolny wybor.:p
zapraszam na wycieczki na dół i Ci co uważają białe światło za dobre przez 4-5 godzin w zupełnej ciemności poużywają takiego światła zobaczą jak oczy się męczą (pieką). Przy takim świetle nawet detale (ciemnego koloru) wydają się sztuczne i ciężej je dostrzec po prostu ch.j się pracuje bo mniej widać. Testy testami, a życie życiem.
Jedni wolą świeczkę inni błyskawicę:wink: Ale tak jest chyba świetnie.
A temat był nie co jest lepsze ale jaki typ?
SrebnaStrzała 12-11-2010, 22:21 Chwila, chwila... My nie jeździmy w ciemnych tunelach. Na ulicach mamy fluorescencyjne, oraz odblaskowe znaki, rowery, kurtki, buty, pasy na jezdni, a nawet oko zwierzęcia. Wątpię aby żółta barwa została lepiej odbita od takiego elementu niż biała.
Wydaje mi się że chyba nie jest możliwe uzyskanie jednej konkretnej i pewnej odpowiedzi na pytanie jaka barwa lepsza bez przeprowadzenia badań pod tym właśnie kontem. Ja z wykształcenia jestem muzykiem więc takowego pomiaru nie zrobię.
Odnośnie męczenia wzroku, i tak polskie drogi+źle wyregulowane lampy w samochodach po przeciwnej stronie są gorsze od każdego Kelina.
PAFFCIO, to do czego się przymierzasz?.. bo przeczytałem 6 stron i dalej nie wiem ;) :D
... a nawiązując do batalii, zdecydowanie skłaniałbym się ku barwie biało-żółtej (ciepłej) niż biało-niebieskiej (zimnej) i - choć to może nie za dobry przykład - w domu generalnie mam prawie wyłącznie żarówki dające ciepły odcień bo taki uważam za najprzyjemniejszy dla oka... a co do chińskich zamienników za 20zł to bardzo dziękuję i wolę markowy palnik za 10X czy 15X tyle. Dziękuję też za wszystkie inne chińskie low-endowe produkty a szczególnie zabawki, elektronikę :p - wolę kupić dziecku jedną porządna zabawkę niż dziesięć bubli.
antyrama 12-11-2010, 23:36 No właśnie. Czy ktoś by mógł się zlitować i już zgasić palnik czy tam żarnik Srebrnej Strzały?
SrebnaStrzała 13-11-2010, 00:49 Cóż... w Polsce mamy wielu ignorantów stąd jest jak jest, bo każdy wierzy w obiecywane cuda a nie w fakty. Tak było i będzie póki ludzie będą się słuchać tego co jest wszędzie. EOT
PAFFCIO, to do czego się przymierzasz?.. bo przeczytałem 6 stron i dalej nie wiem ;) :D
W sumie okazało się, że do niczego ale z uwagą czytałem co tu koledzy pisali.
Była okazja kupić super duper palniki ale okazało się, że nie D1S więc nic nie zmieniam :)
Natomiast myślę, że porównywanie ciemnicy w kopalni jest trochę nie właściwe. Myślę, że jednak warunki na drogach znacząco od nich odbiegają.
Ktoś napisał o żółtych żarówkach...umówmy się, gdyby była takie zajebiaszcze to byłyby powszechne, a nie są, to raz.
Generalnie producenci montują palniki między 4 a 5 tys K, to dwa.
Szczerze powiem, że dla kierowcy najważniejsza powinna być penetracja światła, a ta wg przytoczonych informacji, spada wraz ze wzrostem K, choć nie kwestionuję, że być może nowe palniki, mimo wyższych temperatur wcale nie mają mniejszej penetracji...nie wiem tego.
Dodatkowo to czy szczegół jest naturalny, czy się odbija itp. itd jest IMHO kwestią wtórną, bo w większości przypadków wystarczy go dostrzec (obojętnie czy wyraźnie, czy nie, czy natrualnie, czy nie) i mózg sam przetworzy w informację potrzebną kierowcy, ważne by ten szczegół dostrzegł i to jest najważniejsze.
W końcu, oczywiście IMHO, ksenony lepiej oświetlają drogę a są na pewno bardziej białe niż halogeny więc może poza kwestiami czysto fizycznymi, ma tu znaczenie także technologia czy konstrukcja samego palnika, lampy itp.
Rijndael 13-11-2010, 04:29 W fachowym określeniu nie będzie napisane "troche żółtawy" czy też "z żółtą poświatą". W fachowym określeniu będziesz miał podane liczby, tak jak w przypadku kelvina. Te liczby możesz sobie zinterpretować na swój sposób.
Na tym właśnie polega problem, że własne, mylne interpretacje przedstawiasz jako "fakty naukowe".
Biel generalnie jest względna, ale jeśli chcesz bezwzględnej dla światła, to jest nią właśnie światło dzienne, które ma określoną konkretna wartość w Kelvinach.
Praktycznie wszystkie sensowne źródła do jakich dotarłem podają podobne zakresy temperaturowe dla ciepłego, neutralnego i zimnego odcienia bieli. Przytoczyłem je tutaj. Światło słoneczne w południe to zimny odcień bieli, a nie neutralny. Nie pisz, że takie dane nie są publikowane, że nie da się do nich dotrzeć, są, tylko je ignorujesz, bo nie pasują do Twoich "teorii".
Chwila, chwila... My nie jeździmy w ciemnych tunelach. Na ulicach mamy fluorescencyjne, oraz odblaskowe znaki, rowery, kurtki, buty, pasy na jezdni, a nawet oko zwierzęcia. Wątpię aby żółta barwa została lepiej odbita od takiego elementu niż biała.
W zimnej bieli lepiej widać znaki czy pasy na jezdni, ale one są doskonale widoczne w dowolnym oświetleniu. Natomiast człowieka w czerwonej kurtce w deszczu albo brunatnego psa w zimnym świetle będzie widać dużo gorzej.
Wydaje mi się że chyba nie jest możliwe uzyskanie jednej konkretnej i pewnej odpowiedzi na pytanie jaka barwa lepsza bez przeprowadzenia badań pod tym właśnie kontem.
Ale przecież one zostały już wielokrotnie przeprowadzone, a ich wyniki są ogólnie znane, tylko je ignorujesz.
A ja mam takie pytanie odnośnie ksenonów(nie znalazłem innego tematu o ksenonach)
Czy w Mondeo można wymienić przednie reflektory ze zwykłych(standardowo montowanych) na ksenonowe lub jakieś soczewkowe?
Wszystko jest możliwe lecz bez przeróbek prawie nigdy się nie obchodzi. W tym momencie będziesz musiał wtyczkę przerabiać bo są inne w xenonach i zwykłych.
Ok. Dzięki :)
A to takie ksenony(i myślę tu o całym kloszu) to gdzie można by nabyć? I co znaczy przerabiać wtyczkę :D?
Ok. Dzięki :)
A to takie ksenony(i myślę tu o całym kloszu) to gdzie można by nabyć? I co znaczy przerabiać wtyczkę :D?
Wydaje mi się, że trochę optymistycznie podchodzisz do tematu. Paru kolegów rozpoznawało temat przejścia na xenony w mk4. i odpuszczało. To nie jest wyłącznie kwestia wtyczki, klosza, lampy... ponieważ ingerencja dotyczy instalacji elektrycznej i CAN'a do rozwiązania są dużo trudniejsze i kosztowniejsze problemy niż zwyczajna podmiana elementów.
Zanim więc zaczniesz kupować elementy poważnie oceń szanse i koszty tej wymiany
A ja się wcale do kupna nie przymierzam ;) Pytam z ciekawości po prostu ale dzięki za rady :D Na pewno się przydadzą.
Wydaje mi się, że trochę optymistycznie podchodzisz do tematu. Paru kolegów rozpoznawało temat przejścia na xenony w mk4. i odpuszczało. To nie jest wyłącznie kwestia wtyczki, klosza, lampy... ponieważ ingerencja dotyczy instalacji elektrycznej i CAN'a do rozwiązania są dużo trudniejsze i kosztowniejsze problemy niż zwyczajna podmiana elementów.
Zanim więc zaczniesz kupować elementy poważnie oceń szanse i koszty tej wymiany
Nie ma to jak merytoryczna porada :570:
Nie ma to jak merytoryczna porada :570:
nie wiem czy zauważyłeś:
A ja się wcale do kupna nie przymierzam ;) Pytam z ciekawości po prostu ale dzięki za rady :D Na pewno się przydadzą.
więc wydaje mi się, że merytorycznie to można rozmawiać jak pytający jest zdecydowany (czytaj ma świadomość problemów i kosztów z tym związanych), w przeciwnym razie jest to sztuka dla sztuki.
Masz jednak rację, moja wypowiedź nie była merytoryczna, bo nie miała taką być ;-p tym bardziej, że w tym wątku stanowiłaby OT :568:
A ja mam takie pytanie odnośnie ksenonów(nie znalazłem innego tematu o ksenonach)
Czy w Mondeo można wymienić przednie reflektory ze zwykłych(standardowo montowanych) na ksenonowe lub jakieś soczewkowe?
temat był już kilku wątkach
cena przeróbki takiej by odpowiadała fabrycznym ksenonom przekracza mniej więcej 2x koszt zamówienia ksenonów z cennika
przeróbek jest bez liku:
- same lampy
- zmiany w CAN (wersje poniżej Titanium są praktycznie nie przerabialne)
- dodanie czujników zarządzających poziomowaniem ksenona
- dodanie instalacji spryskującej
Kilka warsztatów od świateł w Warszawie najpierw podało koszty a potem powiedziało, że i tak się tego nie podejmą więc raczej można zapomnieć o sprawie.
Jak ktoś chce ksenony to musi być twardy przy zamawianiu furki.
Ostatnio zmienialem u siebie oryginalnie montowane zarowki D1S OSRAM XENARC 4150K na Philips Ultra Blue 6000K.
Zmienialem bo chcialem miec troche bardziej bialo-niebieskie swiatlo, ale musze powiedziec ze nie tego oczekiwalem...
Te zarowki nie daja pelnego swiatla o innej barwie, tzn bardziej bialo-niebieskiej, sa jakos tak zrobione,
ze na srodku swiatlo jest takie jako poprzednio, a dopiero po bokach jest ono bardziej niebieskie i jest to opisane
w karcie katalogowej, na co nie zwrocilem dokladnie uwagi.
Jak na razie to nie jestem zadowolony z tego efektu :(
http://img830.imageshack.us/img830/3283/beztytuu1yh.jpg (http://img830.imageshack.us/i/beztytuu1yh.jpg/)
Chcac uzyskac efekt taki jaki chcialem to chyba pozostaje kupic jakiegos chinczyka.
Jest jeszcze OSRAM XENARC COOL BLUE INTENSE D1S - 5000K, ale tego nigdzie u nas nie widzialem.
http://www.autosceneuk.co.uk/?p=1198
Generalnie przy zarowkach D1S ciezko jest z wyborem innej temperatury barwowej.
Rijndael 22-11-2010, 15:31 A mi się to podoba. W każdym razie z Twojego opisu wynika, że wygląda to lepiej niż seria bez negatywnych efektów związanych z zastosowaniem palników o zbyt wysokiej temperaturze barwowej. Jeśli można wiedzieć, ile kosztowały te palniki?
PS. Swoją drogą zwróćcie uwagę jak renomowani producenci kombinują, żeby uzyskać lekko niebieskawe światło w swoich palnikach, myślicie, że nie potrafią wyprodukować takich palników jak Chińczycy? ;)
No tanie to nie byly.... po 360zl/szt.
Ja juz na nich nie jezdze bo mi ten efekt nie odpowiadal.
Jesli jestes zaintersowany to moge je odsprzedac w lepszej cenie :one:
W razie czego pisz na PW.
odświerze odrobine temat :
również jestem posiadaczem xenonu w mondeo 2008 , problem dotyczy kiepskiej wiazki swiatła , po telefonie do serwisu forda stwierdzono iz wymiana palników to dla tego typu lampty koszt 1080 zł za sztuke ,poniewaz konstrukcja tego typu reflektorów nie przewiduje wymiany samych palników a kompletu wraz z przetwornica , czy ktos z was miał problem ze słaba jakoiscia swiatła i jak to rozwiazał czy mozliwe jest poprostu zabrudzenie soczewki (samochód ma przejechane 81tys km) a jesli wymiana palnika to na jaki d1s czy d2s ?? pozdrawiam
Palnik mozesz wymienic bez zadnego problemu solo (bez przetwornicy) typ D1S.
odświerze odrobine temat :
również jestem posiadaczem xenonu w mondeo 2008 , problem dotyczy kiepskiej wiazki swiatła , po telefonie do serwisu forda stwierdzono iz wymiana palników to dla tego typu lampty koszt 1080 zł za sztuke ,poniewaz konstrukcja tego typu reflektorów nie przewiduje wymiany samych palników a kompletu wraz z przetwornica , czy ktos z was miał problem ze słaba jakoiscia swiatła i jak to rozwiazał czy mozliwe jest poprostu zabrudzenie soczewki (samochód ma przejechane 81tys km) a jesli wymiana palnika to na jaki d1s czy d2s ?? pozdrawiam
Ja mam ten sam problem. Z tą tylko różnicą, że mam najechane 170 tys. Wymieniłem sam na nowe D1S, ale nic nie pomogło. Serwis twierdzi, że wszystko jest git... I co tu robić dalej?
Proponuję sprawdzić regulację reflektorów (wbrew pozorom lampy xenonowe też się reguluje). Może po prostu świecą za nisko i dlatego wydaje Ci się , że jest zbyt słabe oświetlenie ?
Mam prośbę do Was a właściwie pytania...trzy:
1.czy możecie mi pomóc w weryfikacji poniższych palników?
2.czy będą pasować do mk4?
3.może ktoś już wymieniał i mógłby mi przesłać lub opisać wymianę w mondziaku? Na co uważać przy wymianie?
http://moto.allegro.pl/zarowki-zarowka-zarnik-xenon-d1s-philips-i2022529762.html
http://moto.allegro.pl/oryginalne-zarniki-xenon-philips-osram-d1s-i2009660970.html
http://moto.allegro.pl/osram-d1s-100-oryginal-porownaj-z-podrobka-wawa-i2011249791.html
Dziękując za pomoc proszę o możliwie konkretne odpowiedzi.
Kazdy z tych palikow (tzn. D1S) pasuje do Mondeo MKIV.
Co do oryginalnosci trudno cos powiedziec bo w tej chwili podrobki sa naprawde tak dobre ze ciezko odroznic je od oryginalu.
Co do wymiany...
Lampy wyciaga sie dokladnie tak samo jak zwykle lampy halogenowe.
Jedynie potrzebny bedzie dodatkowy srubokret torx T10x5 do rozkrecenia lampy i odkrecenia palnika xenonowego.
Jesli chcesz to mam na zbyciu Philipsy D1S 6000K.
3.może ktoś już wymieniał i mógłby mi przesłać lub opisać wymianę w mondziaku? Na co uważać przy wymianie?
Dziękując za pomoc proszę o możliwie konkretne odpowiedzi.
Bułka z masłem :) Tylko jedź na ustawienie lamp ;)
http://www.fordwiki.co.uk/index.php?title=Headlight_Removal_%E2%80%93_Mk4
Jesli chcesz to mam na zbyciu Philipsy D1S 6000K.
Dzięki ale po wcześniejszej dyskusji i braku argumentów za tą temp barwową raczej nie kupię takich.
Bułka z masłem Tylko jedź na ustawienie lamp
Dzięki za info :)
Prawy palnik zaczyna mi świecić bardziej na żółto niż z lewy.
Ile jeszcze pociągnie?
(Przez najbliższe trzy miesiące będę stał w korkach i wisi mi jakość oświetlenia)
a_iverson 24-01-2012, 14:23 Jeżeli masz markowy żarnik (philips, osram itp.) to do puki nie miga jak stroboskop to nic mu nie będzie, a jak zacznie migać to jeszcze z rok pomiga :) a dopiero później padnie.
Ja mam ten sam problem. Z tą tylko różnicą, że mam najechane 170 tys. Wymieniłem sam na nowe D1S, ale nic nie pomogło. Serwis twierdzi, że wszystko jest git... I co tu robić dalej?
Powrót do tematu. Ksenony mam jak nowe. Przyznaję, że pierwszy i ostatni raz kupiłem auto z takimi światłami. Po 3 latach musiałem:
- regenerować odbłyśniki - 340zł
- wymienić przetwornicę - 330zł
- co roku wymieniam żarówki - 300-400zł
Jak ktoś dużo jeździ, to nieopłacalna impreza. Bilans korzyści i kosztów wskazuje, że nie jest warto wydawać grubej kasy przy zakupie auta, a później ponosić dalsze finansowe konsekwencje.
kopydleusz 25-01-2012, 01:15 Qbek: teraz napisz, skąd wiesz, że to wszystko musiałeś. Nie kwstionuję tego, tylko ciekawi mnie, czy i ja nie muszę. Ostatnio wymieniłem palniki po ~3.5 roku użytkowania oryginałów. Skąd wiadomo, że przetwornica, albo odbłyśniki są do naprawy?
Powrót do tematu. ...
Właśnie, trzymajcie się tematu... na żale nt mondziaka jest inny wątek.
BTW, również jestem ciekawy skąd wiedziałeś i dlaczego "musiałeś" to wszystko zrobić.
U mnie po ponad 4 latach i 146kkm jeżdżenia na światłach skandynawskich powinienem wymienić "żarówki" bo trochę słabo świecą, ale nic ponadto i IMHO po 4 latach koszt 200-300 zł to nie dramat...
Dlaczego musiałem? No litości Panowie...
Jak żarówka świeci na różowo, to mam z taką dalej jeździć?
A gdy przetwornica przerywa powodując miganie, a w dalszej konsekwencji nie startuje, to nie nadaje się do wymiany?
Jak pisałem, na ksenony już się nie dam namówić :p
Odbłyśniki powodowały bardzo słabe obijanie światła, co można było zaobserwować porównując jakość światła vs. inny Mondek.
Dodatkowo soczewka była jakby lekko przydymiona. Nie było widać poprzez nią świecącego żarnika. Teraz widać, bo jest krystalicznie przezroczysta :)
D1S kupowałem Philipsa - koszt ok. 260,00 za szt. Proponuje wymienić od razu 2 szt.
Pozdr
Dlaczego musiałem? No litości Panowie...
Jak żarówka świeci na różowo, to mam z taką dalej jeździć?
A gdy przetwornica przerywa powodując miganie, a w dalszej konsekwencji nie startuje, to nie nadaje się do wymiany?
Jak pisałem, na ksenony już się nie dam namówić :p
Odbłyśniki powodowały bardzo słabe obijanie światła, co można było zaobserwować porównując jakość światła vs. inny Mondek.
Dodatkowo soczewka była jakby lekko przydymiona. Nie było widać poprzez nią świecącego żarnika. Teraz widać, bo jest krystalicznie przezroczysta :)
Po 150 000km musiałem zmienić źródła (kupiłem coś chińskiego) świeci dobrze. Ostatnio trafiła się przetwornica. Na razie jedna ale kupiłem nową tylko jedną reszta świeci.
Polecam ksenony i nonsensem jest pisać że to badziewie bo tak nie jest.
Gdzie w ksenonach są odbłyśniki? Bo nie mogę ich namierzyć?
Odbłyśniki są zewnątrz projektora, za soczewką rzecz jasna, dlatego ich nie widać, ale to właśnie to jego pleców przykręcasz żarówkę w obejmie :) Jak inaczej byłoby rozpraszane światło z żarnika/palnika?
odświeżam:
co myślicie o tym:
http://allegro.pl/osram-silverstar-xenarc-d1s-2szt-komplet-nowosc-i2205366066.html
dość pochlebne recenzje w necie, temp. barwowa 4200...
a_iverson 27-03-2012, 17:07 Osram to osram... dobra marka, barwa 4200 to praktycznie niezauważalna różnica w barwie. Cena też jest dobra.
no to nabyłem...teraz montaż i obaczymy różnicę :-)
btw. myślicie, że jest szansa by montaż udał się tak, by nie było potrzebne ustawianie/regulacja?
Paweł, jakbyś mógł to zrób foty starych i nowych jak świecą, tak dla porównania.....
Wojtek, i tak nie obejdzie sie bez testowania pod Etapem a to juz niedlugo ;)
Moze ja tez sie nakrece... Jedna mam od nowosci a druga byla wymieniona przez przypadek w ASO, chyba w 2008... wiec moze to juz czas? :)
No i po wymianie...trochę strachu z wyciąganiem lampy było ale dzięki instrukcji wszystko poszło gładko.
Zaskoczyło mnie, że w jednej lampie, przewód do xenona był czysty i srebrny, a w drugiej zaśniedziały i zielony :-o
Wojtku, robiłem to w środku dnia pod domem, nie miałem więc jak zrobić sensownego zdjęcia :-(
Fakt, że na płocie, który był przed samochodem (zaznaczyłem sobie punkty przełamania) na starych nie mal nie było widać świateł. Po wymianie, punkty nie mal się pokrywały , natomiast linia świateł była wyraźnie silniejsza, dostrzegalna :-)
ściągnąłem sobie na fona jakąś aplikację do pomiaru i abstra***ąc od uzyskanych wartości, po wymianie, odnotowana "siła" światła była na każdym z reflektorów o kilkaset jednostek większa...poczekam do wieczoru i zobaczymy czy znajdzie to potwierdzenie w subiektywnych odczuciach w oświetleniu drogi.
Dzięki wszystkim za pomoc i informacje :-)
edit: różnica po zmierzchu... zauważalna :-) i nawet chyba specjalnie regulować nie trzeba :-)
@PAFFCIO czy to znaczy, że da się wyjąć lampę i włożyć z powrotem i nie trzeba jej regulować ? To ty z Copperfieldem powinieneś robić ;)
Paweł, koniecznie musimy porównać pod Etapem :)
@PAFFCIO czy to znaczy, że da się wyjąć lampę i włożyć z powrotem i nie trzeba jej regulować ? To ty z Copperfieldem powinieneś robić ;)
Wydaje mi się, że właśnie to znaczy. Samo mocowanie lampy nie ma żadnych luzów czy miejsc regulacji wiec jak wyjąłem, tak włożyłem i w sumie gra, na razie mogę to zobaczyć na bagażnikach pojazdów przede mną. Linia "ugięcia" wygląda ok...dziś w nocy jadę za miasto to lepiej sprawdzę i pewnie dla spokojności na ustawienie pojadę, wówczas napiszę czy "trafiłem" czy nie :-D
SrebnaStrzała 26-06-2012, 21:28 Widzę że trochę zabawy jest z tymi lampami, nie to co mk3. Muszę koniecznie zmienić swoje 4300 na 6000k. Nie mogę znieść tej żółtawej barwy 4300K. Zawsze jeździłem na 6000K i muszę je wymienić oczywiście na te za 50zł bo po co kupować droższe.
Teraz pytanie czy jak sobie to sam wymienię to w aso mogą dość do tego? Oczywiście zanim pojadę na pierwszy przegląd gwarancyjny to zmienię z powrotem lampy.
To są te d1s z tym metalowym "pudełkiem" ?
jak sobie to sam wymienię to w aso mogą dość do tego
Co ASO ma do wymiany zarówek "żarników" ?
SrebnaStrzała 27-06-2012, 00:04 No nie wiem, może to też podlega pod gwarancję że oni muszą to robić a ja nie mogę?
"lampa wyładowcza"
jeżeli masz auto na gwarancji to wszystko co robisz przy aucie musi być robione w autoryzowanym warsztacie i musisz w razie czego mieć rachunek, fakturę by ASO nie zarzuciło ci samowolki. Jeżeli coś w przyszłości stanie się z lampami lub jakimś układem współpracującym z lampami to powiedzą że to twoja wina bo namieszałeś chińszczyzną.
Na marginesie ... nigdy bym nie zamontował żarników 6000K made i chine do takiego auta ... jeżeli przeszkadza ci żółtawa poświata to kup sobie osram 5000K z homologacją oryginalne a nie to chińskie ... (barachło). Po co kupować nowe mondeo gdy chce się nadal jeździć jak golfem mk2 po "wiejskim tuningu". LUDZIE NIE RÓBCIE WIOCHY
SrebnaStrzała 27-06-2012, 17:18 Co Ty piszesz oO To tak jakbyś powiedział że lepiej kupić cukier za 5zł niż za 2 zł bo ten za 5zł jest lepszy.
To skąd pochodzą Twoje lampy? myślisz że gdzie są wytwarzane w Polsce? Ameryce? Belgii ? może na księżycu?
Różnica między no name i markowa jest tak mała że tylko fabryka może to dostrzec a nie zwykły użytkownik. Naczytałem się mnóstwo testów tych no name i markowa. Ja jeździłem w mk3 na lampach za 17zł i zrobiłem na nich rok potem stwierdziłem że kupie nowe bo zaczęły żółknąć i dzięki temu znów miałem śnieżnobiałe. Dla mnie osoby które kupują oryginalne lampy za pareset złotych to bez urazy naiwni de* chyba ze po prostu nie mają wyjścia :D Czasami nawet te no name noszą oryginalne loga osram. Nie którzy twierdzą zę migają że się przepalają, ale to dlatego że mają niesprawną instalacje elektryczną a nie z powodu lamp! Mi też migały i okazało się że po prostu kabel był uszkodzony, po wymianie wszystko działało i działa do teraz.
Audi będzie montować światła w barwie 5500K która jest dużo bardziej zbliżona do 6000K niż 4300K, na dowód tutaj przedstawiam linka odnośnie nowego Audi: http://www.prnewswire.com/news-releases/audi-super-bowl-spot-to-highlight-signature-led-technology-and-2013-audi-s7-137478643.html
Myślicie że obecne światła dzienne w naszych fordach maja 4300K ?
Skąd sie takie dziwne mity biorą że lampa no name jest gorsza od tej oryginalnej i do tego jest to symbol wieś tuningu -_-.
Jak wół jest napisane: "At 5,500 Kelvin, Audi LED headlights are the closest re-creation of daylight available" No i co? jak pisałem że 6000 jest najbliższe światłu dziennemu z dostępnych ksenonów D2S to się kłóciliście ze nie że 4300K a teraz się okazuje że jednak miałem rację.
jak dla mnie załóż sobie nawet 10000K jeżeli ci się podoba ... W polsce barwa 5000K jest niedopuszczona (brak homologacji) a to co piszą w artykule to dotyczy USA i nielicznych krajów świata gdzie dopuszczone jest 5 czy 6 tyś "K".
nie będę kolejną osobą która będzie próbowała wytłumaczyć ci że 6000K nie jest dobrym wyborem czy że tanie żarówki wymieniane 3 razy do roku to gorsze rozwiązanie niż jedne "lepsze" ... Ja miałem tanie u siebie i wiem jak z ich żywotnością i wiem do czego są zdolne żarniki które nie mają żadnych testów, homologacji czy norm tzn. (jeden żarnik "chiński" wybuch mi w lampie niszcząc całą soczewkę ... i o takich historiach czytałem już na innych forach ... ) nie życzę ci tego ale gdy już do tego kiedyś by doszło to pochwal się tak jak tą nowinką o 5500K
SrebnaStrzała 27-06-2012, 19:29 Po prostu gdzieś coś zasłyszałeś i na tym opiera się Twoja wiedza, zresztą sam to potwierdzasz że czytałeś na forach. Dwa wymieniam raz w roku. Trzy świeci tak samo więc nie jest lepsza, za to dzięki częstej wymianie lampa nie wchodzi w stan zużycia i nie zmienia barwy.
Cztery nawet nowe Ferrari potrafią się zapalić podczas jazdy:)
Odnośnie temperatury nie pisałem o homologacji tylko o tym że 6000K jest najbliżej barwy dziennej z dostępnych do kupienia a nie 4300K jak to wiele razy padało na forum.
...a homologacja to widać na co dzień jak jest przestrzegana i kontrolowana ;]
Na forum każdy kto ma chipa łamie prawo bo nie jest to odnotowane w dowodzie ani u ubezpieczyciela i co ktoś to sprawdza? To takie samo ryzyko jak sobie zamontujesz 6000K.
Po prostu gdzieś coś zasłyszałeś i na tym opiera się Twoja wiedza, zresztą sam to potwierdzasz że czytałeś na forach. ...
Cztery nawet nowe Ferrari potrafią się zapalić podczas jazdy:) ...
SrebnaStrzała przecież Nokitel napisał, że "jeden żarnik "chiński" wybuch mi w lampie niszcząc całą soczewkę ...".
A co do Ferrari to jak im się zapali sprzęt to ich tim wymieni nawet cały bolid bo ich na to stać.
Ja też mam xenony i nie mam zamiaru eksperymentować z chińszczyzną, bo znam cenę tych reflektorów - a i ich nie mam zamiaru wymieniać na chińskie bo i pewno takie można kupić.
Co do wymiany co roku tych żarników, to czy ekonomicznie się to opłaca licząc żywotność oryginałów - nie licząc ryzyka wybuchu chińszczyzny?
SrebnaStrzała 28-06-2012, 07:46 To niech pokaże dowód, zdjęcie film cokolwiek bo pisać to sobie każdy może jeśli coś nie pasuje.
Poza tym zawsze jak kupuje to zestaw wpierw jest testowany przez sprzedawcę i tak już kupiłem 11 kompletów w ciągu paru lat dla kilku aut. Tylko raz mi się zdarzyło że barwa lewego i prawego była inna ale sprzedawca od razu wymienił na nowy komplet.
Mogę się założyć że większość z tych lamp jest produkowana dla osram czy też philipsa tak samo jak z częściami zamiennymi. Ile to już razy kupiłem zamiennik części gdzie było zamazane logo forda zresztą nawet dawałem tutaj zdjęcia na forum. Nie będę się o to spierał, za to cieszy mnie fakt że dzięki temu uzyskuję najlepszą z możliwych barw do oświetlania jezdni i pobocza. Co jeśli któregoś dnia rozwalą mi odbłyśnik? nic kupię używaną lampę z anglika a te można bardzo tanio dostać.
hehe kolejny temat zamienia się w sprzeczkę z kolegą SrebrnaStrzała ... Kolego również podpierasz swoje tezy tylko tym co znajdziesz na stronach internetowych. Tak jak pisałem do swojego auta zamontuj sobie napęd odrzutowy lub śmigła przerabiając go na helikopter jeżeli ci się to podoba ale nie siej propagandy i herezji na temat chińskich podrób które z lini produkcyjnej schodzą i na miliard sztuk jedna jest sprawdzana (o ile jakakolwiek jest spr.) i nie pisz mi proszę że są robione w tej samej fabryce i niczym się nie różnią bo najwidoczniej twoja wiedza opiera się jedynie na artykułach ... jeżeli masz zamiar przekonywać innych do zakupowania takich zamienników żarników czy innych części załóż proszę nowy temat pod tytułem "Chińskie podróbki czyli wszystko do mojego auta" i przestań proszę zaśmiecać tematy swoimi mądrościami. A jeżeli jesteś inteligentny to zakończysz tą dyskusję i nie będziesz więcej udawadniał wszystkim że masz rację.
Zakończmy tą nie równą walkę i zajmijmy się tematem.
hehe kolejny temat zamienia się w sprzeczkę z kolegą SrebrnaStrzała ... Kolego również podpierasz swoje tezy tylko tym co znajdziesz na stronach internetowych. Tak jak pisałem do swojego auta zamontuj sobie napęd odrzutowy lub śmigła przerabiając go na helikopter jeżeli ci się to podoba ale nie siej propagandy i herezji na temat chińskich podrób które z lini produkcyjnej schodzą i na miliard sztuk jedna jest sprawdzana (o ile jakakolwiek jest spr.) i nie pisz mi proszę że są robione w tej samej fabryce i niczym się nie różnią bo najwidoczniej twoja wiedza opiera się jedynie na artykułach ... jeżeli masz zamiar przekonywać innych do zakupowania takich zamienników żarników czy innych części załóż proszę nowy temat pod tytułem "Chińskie podróbki czyli wszystko do mojego auta" i przestań proszę zaśmiecać tematy swoimi mądrościami. A jeżeli jesteś inteligentny to zakończysz tą dyskusję i nie będziesz więcej udawadniał wszystkim że masz rację.
Zakończmy tą nie równą walkę i zajmijmy się tematem.
kolego mam mk3 i też mam wsadzone dobre żarniki, chyba z philipsa, ale mogę się mylić.
popieram Cię w 200%, też chciałem zaoszczędzić i wsadziłem to chińskie gó... i powiem, żę w grobie maja jaśniej.
tak dla informacji, lampy mam czyste w środku
ale co się dziwić, że ktoś montuje chińskie coś (rozumie do wieśwagena, ale nie rozumiem ze do nowego forda), skoro dziś znalazłem na forum magików, którzy zmieniają jedną oponę, sprężynę zawieszenia itd itp. to i znajda się amatorzy chińskiego.
bodziofila 28-06-2012, 18:29 srebrna strzala
Co jeśli któregoś dnia rozwalą mi odbłyśnik? nic kupię używaną lampę z anglika a te można bardzo tanio dostać.
__________________kup sobie kiere jeszcze i w lewo jezdzijg:P
SrebnaStrzała 29-06-2012, 00:43 To ja po proszę czarno na białym różnice między oryginalną lampą a lampą bez nazwy i jak już jesteśmy przy temacie to wysławiajmy się rzeczowo bo tam się nic nie żarzy.
Jak mi ktoś przedstawi od strony technicznej argumenty na korzyść lampy oryginalnej to zmienię zdanie. Mniej/więcej gazu? inny skład mieszanki? inny skład elektrody?
reflektor od anglika jak i kierownice można jak najbardziej wsadzić jeśli się ma trochę wiedzy na ten temat więc nie rozumiem o co tu chodzi.
Pomijając cały aspekt tej rozmowy sam jestem również opto-elektronikiem i składam moduły smd led więc pojęcie o oświetleniu mam z doświadczenia a nie z for internetowych. Odnośnie tezy że mogą pochodzić z tych samych fabryk to popieram tym że powszechnie dostępne rosyjskie lampy elektronowe często uważane za najlepsze są sprzedawane dla różnych firm i pochodzą z tego samego źródła. Mimo że lampy wizualnie są takie same to jednak można ją kupić za 50 jak i za 300zł a wynika to z tego że te droższe przechodzą bardziej szczegółową selekcję.
Jeśli ktoś w Chinach posiada odpowiednie maszyny umożliwiające budowę lamp wyładowczych to chyba oczywiste jest że nie będzie zajmował się tylko produkcja tych tanich lamp tym bardziej że te markowe xenony też pochodzą z Chin. Przecież tego nie robi 2 chińczyków za ladą.
Na koniec, skończcie z Chińskim ****em bo wszystko pochodzi z Chin!! Co Wy sobie w virtualnym świecie żyjecie? Nawet warzywa i owoce pochodzą z Chin! Gdzie sie nie spojrzy to made in China a będziecie tutaj głupoty wypisywać że "Chińskie ****o" ręce opadają...
Jeszcze trochę i Fordy też będą w całości Made in China.
my nie twierdzimy że wszystko co jest "made in chine" to g... tylko że w tym kraju produkuje się w sąsiednich a czasem i w tych samych fabrykach różnej jakości rzeczy. Np. kupiłem sobie zegarek który jest Szwajcarki ale składany już w chinach tzn podzespoły wykonano w Szwajcarii ale wszystko poleciało do chin i złożyły je małe rączki. Każdy zegarek który wychodzi z tamtejszej fabryki jest sprawdzany i do każdego dodawana jest karta inspekcji czyli mam pewność że mimo że chińczyk to składał to ten zegarek nie odbiega jakością od tego który jeszcze dwa lata temu był produkowany w pełni w Szwajcarii. I teraz myk ... w tej samej fabryce wytwarzane są podróbki ... ale nie już na tych samych wyprodukowanych w Szwajcarii podzespołach ale skopiowanych i wyprodukowanych w chinach ... mój kosztuje w USA (bo nie ma dystrybutora w Polsce) około 850-900 dolców a tą podróbkę (identyczna) można dostać za 199 dolców. I znowu można powiedzieć że poco dawać 900 jak to samo przecież kosztuje 200 ... ale !!! chińskie wyprodukowane są z innych stopów co skraca ich żywotność a dokładnie żywotność mojego wynosi od 20 do 40 lat w zależności czy będzie regularnie serwisowany i dbane o jego bebechy a ten chińczyk żyje od 3 do 7 lat ... i znowu twoim rozumowaniem można kupić ten za 200 i po 5 latach kupić sobie inny ze świadomością że ma się podróbkę która wygląda tak jak oryginał ale warta jest tyle ile kosztuje ...
Tyle !!!
Tak myślałem że wybierzesz opcję mniej inteligentną ...
Panowie proszę dyskutować, ale bez prywatnych wycieczek. Takie można załatwiać na PW
SrebnaStrzała 29-06-2012, 19:52 Napisałem co miałem do napisania z mojej strony EOT chyba że ktoś przedstawi mi specyfikację obu lamp i wynikną z tego zasadnicze różnice w wartościach.
Kierując się opiniami min. kolegi Strzały wymieniłem jakieś 10k km temu swoje w.lampy na "chiński badziew" (wersja hard - 20zł za szt.). Świeci tak samo, tak "oryginały philipsa" (kolega mniej więcej w tym samym czasie do swojego mk3 kupił po 200zł za szt.), nic nie mruga, nie iskrzy, nie wybucha (może odrobinie wolniej się "rozgrzewają"). A wiadomo, że jak nie widać różnicy (co w przypadku oświetlenie chyba wystarcza), to po co przepłacać ?
fotelik dziecięcy też można kupić za 50zł nowy i za 400 i za 1000. Ja osobiście kupił bym ten za 400. Wszystkie będą podobne, dziecku tak samo będzie się siedziało w tym za 50 jak i w tym za 1000 ale gdy dochodzi do sytuacji krytycznej ... ciekawe czy ten za 50 będzie równie dobrze wykonany i spełniał swoją rolę co te za 400 i 1000. Proszę niech każdy sam sobie odpowie ile by dał za bezpieczeństwo swoje oraz bliskich ...
ja też lubię kupować podróbki butów Lacoste czy Puma bo za cenę 300-400zl mam 2 czasem 3 pary które będą dłużej mi służyły niż jedna para tych oryginalnych. Tylko buty nie mają wpływu na bezpieczeństwo na drodze.
i zakończmy tą dyskusję na temat "co lepsze: tanie a częściej wymieniane czy droższe i pewniejsze"
To ja po proszę czarno na białym różnice między oryginalną lampą a lampą bez nazwy i jak już jesteśmy przy temacie to wysławiajmy się rzeczowo bo tam się nic nie żarzy.
zaczyna się łapanie za słowa. brakuje Ci argumentów "za" więc czepiasz sie szczegółów które dla każdego są zrozumiałe.
cena to nie wszystko.
poza tym kończę to ot bo widać że niektórzy chcieliby z gó... bicz ukręcić.
corneliusab 01-07-2012, 20:45 Ja chcialbym zebyscie mi kogos sprawdzonego np z allegro czy moze innego internetowego sklepu polecili, gdzie moglbym kupic zarniki Philipsa lub Osram D2S, linki mile widziane :D
Pozdrawiam
kopydleusz 01-07-2012, 21:16 Ja kupowałem od amt24_eu. Trafiłem oryginał i wszystko jest OK.
Odnośnie temperatury nie pisałem o homologacji tylko o tym że 6000K jest najbliżej barwy dziennej z dostępnych do kupienia a nie 4300K jak to wiele razy padało na forum.
Zrozum człowieku ze 4300K najlepiej ci oświetli w nocy droge. Cóż z tego ze bielsze swiatło ładniej wygląda skoro mniej oświetla a chodzi przecież o to zeby widziec jak najwięcej, no chyba ze kolega inaczej to postrzega
http://c.wrzuta.pl/wi11206/0166fcf2002b5a934ff4abef/lampy
Czy to już wypalony żarnik, zdjęcie prawa (strona) lampa? Ma lekkie brązowo-kawowe przebarwienia.
przebarwienia na zarnikach pojawiaja sie juz po 30 godzinach pracy. a srednio po roku uzytkowania zaczynaja slabiej swiecic. wszytko zalezy jak duzo jezdzisz ... ja mam zamiar zainwestowac z inne zarniki ... tzn w auto swiat kilka miesiecy temu byl artykul w ktorym porownywali zarniki firmy osram (nie moge znalesc ten artykul) ale sa zarniki chyba silver ktore daja srednio 30 % wiecej swiatla czyli tak jak bys wymienil zwykla zarowke h7 na night brouk plus h7 (czy jak sie to pisze). kosztuja okolo 350zl za sztuke
... sa zarniki chyba silver ktore daja srednio 30 % wiecej swiatla czyli tak jak bys wymienil zwykla zarowke h7 na night brouk plus h7 (czy jak sie to pisze). kosztuja okolo 350zl za sztuke
Kupiłem i wymieniłem sobie właśnie te palniki (pisałem w tym wątku wcześniej), udało mi się 2 kupić za 500zł.
Moje stare palniki miały niemal 5 lat i 150kkm i słabiutko w nocy świeciły. Po wymianie zdecydowana różnica ale te 30% to chyba naciągane jest albo w warunkach laboratoryjnych. Subiektywnie oceniając nie widzę by na tych światłach o 1/3 poprawiły się parametry, co nie zmienia faktu, że świecą bardzo porządnie.
Na koniec, skończcie z Chińskim ****em bo wszystko pochodzi z Chin!! Co Wy sobie w virtualnym świecie żyjecie? Nawet warzywa i owoce pochodzą z Chin! Gdzie sie nie spojrzy to made in China a będziecie tutaj głupoty wypisywać że "Chińskie ****o" ręce opadają...
Jeszcze trochę i Fordy też będą w całości Made in China.
http://allegro.pl/d2s-xenon-zarnik-zarowka-ksenon-palnik-philips-i2413307985.html
to też pochodzi z Chin?
Kupiłem i wymieniłem sobie właśnie te palniki
jakiś link można prosić?
w S-Max'ie (mniemam że są tam D1S tak samo jak w mk2) dogorywami mi prawy ksenon (świeci z różowym zabarwieniem) - co polecacie kupić?
z tego co patrzyłem to są trzy opcje (nie chcę cold blue):
Philips D1S XenStart 2012 - http://www.xenon-serwis.pl/pl/sklep/d1s-xenstart-2012,42,339.html
Philips D1S XenStart - http://www.xenon-serwis.pl/pl/sklep/d1s-xenstart-,42,327.html
Osram D1S Xenarc - http://www.xenon-serwis.pl/pl/sklep/d1s-xenarc,42,29.html
czy to nie są podróbki?
wymienić oba palniki, czy tylko jeden i poczekać aż drugi padnie?
jakiś link można prosić?
to była jednorazowa okazja więc nie mam Ci jak podesłać
wymienić oba palniki, czy tylko jeden i poczekać aż drugi padnie?
Raczej wymieniłbym oba i wybrał philipsy 2012.
trzeba wymienic oba, bo swiecą różnymi kolorami i są problemy z przejściem przeglądu i policją. Jak się wymienia xenony to parami.
w auto swiat kilka miesiecy temu byl artykul w ktorym porownywali zarniki firmy osram (nie moge znalesc ten artykul) ale sa zarniki chyba silver ktore daja srednio 30 % wiecej swiatla
O ten artykuł ci chodziło ???? http://www.auto-swiat.pl/1-ksenon-ksenonowi-nierowny
Hej,
przyznam się że przeczytałem cały wątek dość dokładnie i nadal nie wiem czy do MK4 2007 były montowane D1S czy D2S? Z tego co widzę ile osób tyle opini...
Czy można to jakoś sprawdzić nie wymontowując reflektora np po numerze VIN?
Hej,
przyznam się że przeczytałem cały wątek dość dokładnie i nadal nie wiem czy do MK4 2007 były montowane D1S czy D2S? Z tego co widzę ile osób tyle opini...
Czy można to jakoś sprawdzić nie wymontowując reflektora np po numerze VIN?
Jeżeli nie masz nic dłubane w reflektorach to masz D1S.
tu filmik jak zdjąć reflektory:
http://www.youtube.com/watch?v=f_w-5E_H7uM
Mi wymiana obu palników zajęła ok 1,5 godziny...ale to raczej dlatego, że wyjęcie lamp wymaga by trochę ponaginać plastiki, co jak się robi po raz pierwszy trochę strach :-o
jakieś godne polecenia zamienniki żarników dla tych tych D1S? Macie coś sprawdzonego?
napisz do SrebrnejStrzały ;-)
wydaje się, że świetnie się orientuje w zamiennikach... ja wybrałem takie jak miałem czyli
D1S Osram Xenarc 66140SVS Silverstar
za jedyne 225 zl? :)
nie zmuszam. Chcesz, bierz po 30-50, Twój wybór. Jak pisałem, SS ma dobre doświadczenia z zamiennikami ;-o
wydaje się, że świetnie się orientuje w zamiennikach... ja wybrałem takie jak miałem czyli
Bardzo dobre źródło światła. Potwierdzam.
SrebnaStrzała 09-04-2013, 18:33 Bardzo śmieszne:D
Oryginalne d1s można kupić za 100zł
http://allegro.pl/listing.php/search?change_view=1&order=bd&sg=0&string=d1s
Do nowych świateł nie wsadziłbym zamiennika, ale w mk3 obecnie już 8 czy 9 komplet za 20zł/szt leci w ciagu paru lat i wszystko gitara:)
W zamiennikach nie ma za bardzo wyboru. Generalnie czy 20zł czy 60zł jeden pies... Miałem i takie i taki, a różnicy nie widać. Jedyna różnica to że w nie których tych droższych są blaszki stabilizujące. - To tyczy się D2S, nie wiem jak wygląda sprawa w D1S.
Tak nawiasem czy ktoś testował to cudo: http://allegro.pl/philips-d1s-x-treme-vision-xenon-zarnik-4800k-skle-i3128510920.html
Niby 50% więcej światła -_-
... tu filmik jak zdjąć reflektory:
http://www.youtube.com/watch?v=f_w-5E_H7uM
Mi wymiana obu palników zajęła ok 1,5 godziny...ale to raczej dlatego, że wyjęcie lamp wymaga by trochę ponaginać plastiki, co jak się robi po raz pierwszy trochę strach :-o
Trzeba przyznać że na filmiku wygląda to prościej niż w rzeczywistości, no może z powodu że to wersja po lifcie. U mnie reflektor trzeba było wcisnąć pod kratkę i dopiero potem wyszedł.
Niestety nie potrafiłem odłączyć wtyczki zasilającej od reflektora, może podpowiecie jak ją wyjąć? Wymieniałem żarówkę postojową i dostęp był utrudniony a przymierzam się do palników i przy okazji chciałbym zobaczyć jak wyglądają odbłyśniki.
... ja wybrałem takie jak miałem czyli
U mnie siedzą D1S Osram Xenarc, powiedz gdzie kupowałeś te Silverstar-y?
Szukam sprawdzonych sprzedawców
Niestety nie potrafiłem odłączyć wtyczki zasilającej od reflektora, może podpowiecie jak ją wyjąć?
Sama wtyczka ma kształt litery "L" więc należy uważać, w którą stronę ją wyjmujesz. Generalnie jest na wcisk więc z odrobiną siły i uwagi.
U mnie siedzą D1S Osram Xenarc, powiedz gdzie kupowałeś te Silverstar-y?
Zakup okazjonalny, bo koleś kupił nie takie jak trzeba.
Sama wtyczka ma kształt litery "L" więc należy uważać, w którą stronę ją wyjmujesz. Generalnie jest na wcisk więc z odrobiną siły i uwagi.
Kurcze, siły używałem więciej niż "odbrobinę" a wtyczka i tak nie miała zamiaru wyjść. Przy ruchach na boki wyczuwalny był delikatny luz. Nie ma tam jakiegoś zatrzasku?
Kurcze, siły używałem więciej niż "odbrobinę" a wtyczka i tak nie miała zamiaru wyjść. Przy ruchach na boki wyczuwalny był delikatny luz. Nie ma tam jakiegoś zatrzasku?
Robiłem to już strasznie dawno więc nie specjalnie pamiętam takie niuanse ale na 90% są. Przyjrzyj się dobrze.
Jeżeli chodzi o tą wtyczką poniżej obudowy palnika / na zdjęciu / to nie ma tam zatrzasku na pewno. Może wykręć palnik / wkręty torx / i wtedy będzie łatwiej odłączyć.
Jeżeli chodzi o tą wtyczką poniżej obudowy palnika / na zdjęciu / to nie ma tam zatrzasku na pewno. Może wykręć palnik / wkręty torx / i wtedy będzie łatwiej odłączyć
Nie chodzi mi o odłączenie samego palnika, tylko o odłączenie całego reflektora.
Chcę go wyjąć całkowicie i dobrać się do odbłyśnika. Przy podłączonym reflektorze nie jest to łatwe i śrubki mogą się łatwo zgubić ;)
http://www.youtube.com/watch?v=KivS5ekY3J4
może się przydać
może się przydać
Widziałem to już, niestety nie ma nic o odłączaniu wiązki reflektora ;(
Wichura87 27-05-2013, 21:21 Cześć.
Dziś zauważyłem, że prawy ksenon w moim Mondeo świeci na różowo - czyli niestety pada. Pytanie jak długo jeszcze poświeci i czy trzeba wymieniać go jak najszybciej? I czy trzeba wymieniać dwa ksenony? Wiem, że auto ze 2 lata temu miało jeden wymieniany.
Pomóżcie w wyborze. Nie chce żadnych chińskich, chce albo Osram albo Phillips. Jako ciekawostka powiem Wam, że w serwisie Forda oryginał (czyli pewnie osram albo phillips) kosztują 770 zł, a zamienniki 369 :).
Do rzeczy. W mondeo w oryginale siedzą żarówki OSRAM D1S 66144SVS Silverstar? Czy 66140? I w ogóle czym się różnią?
Zastanawiam się nad tymi:
1) Osram D1S 66144SVS http://allegro.pl/osram-d1s-66144svs-xenarc-silverstar-oryginal-100-i3270264941.html 300 zł
2) Phillips PHILIPS XENSTART D1S 4850K http://allegro.pl/zarnik-zarowka-xenon-d1s-philips-xenstart-nowosc-i3265618907.html 170 zł
3) Phillips Xenon Standard http://allegro.pl/d1s-philips-zarnik-xenon-standard-4300k-3200lm-i3263282596.html 175 zł
Jaka będzie różnica między światłem 4150 a 4850? Istotna? Czy będą świecić bardziej niebiesko? Skłaniam się ku Phillipsom 4850, bo różnica w cenie istotna w porównaniu do osram, można w cenie osram kupić prawie dwa phillipsy.
Zastanawia mnie jeszcze ta aukcja http://allegro.pl/ksenon-xenon-d1s-osram-66144-philips-zarnik-vat-i3250217839.html
Niby osram, ale cena 2 razy niższa niż u innych sprzedawców. Gdzie haczyk?
juri2069 27-05-2013, 21:32 Witam w temacie nie ma okreslonego modelu mondeo wiec jezeli moge zapytac to jakie zarniki przychodzą do mk3 po lifcie?? Wyciągałem te co mam i nie ma na nich zadnego oznaczenia poza logo ford.
kopydleusz 27-05-2013, 22:17 Wichura87: ja kupowałem taki, który uważasz za podejrzany. Są to oryginały, nie mają żadnych cech podróbek niewiadomego pochodzenia i działają poprawnie. Jeden palnik mam z ASO Volvo, jeden z takiej aukcji i różnią się jedynie numerami seryjnymi i ceną (Volvo - 480 zł po rabatach, Allegro - 150 zł).
Tak na marginesie - cena w ASO (Ford, Volvo, Mercedes) to czysty bandytyzm i żerowanie na tym, że ten model palnika nie jest jeszcze na tyle popularny, by dało się go kupić w lokalnych sklepach motoryzacyjnych.
Wichura87 27-05-2013, 22:27 Podejrzana jest jego cena, bo wszędzie koło 300 a tu połowa ceny. A jak zawsze uczą - nie kupuj najtańszego :). Dlatego tak się zastanawiam. Jutro jeszcze popytam kumpla z branży za ile może załatwić po hurcie.
Czy dobrze rozumiem, że masz 2 różne czyli nie wymieniałeś parami? Nie ma różnicy w oświetleniu?
Ceny niektórych części w ASO to jest skandal i potem idioci się dziwią, że 95% ludzi nie serwisuje u nich aut. A 5% to służbówki i auta na gwarancji.
Czy ktoś z Warszawy jest w stanie polecić jakiś dobry serwis? Mieszkan od niedawna w stolicy i jeszcze nie mam rozeznania. Wymiana ksenonu w Fordzie to 100-300 zł :)
kopydleusz 27-05-2013, 23:41 Czy dobrze rozumiem, że masz 2 różne czyli nie wymieniałeś parami? Nie ma różnicy w oświetleniu?
Jeden palnik padł jak wyjeżdżałem na weekend, więc musiałem go kupić po drodze (ASO Volvo). Drugi wymieniłem w tygodniu po wyjeździe, więc mam palniki o identycznym modelu, uruchomione do 7 dni po sobie - czyli praktycznie jednocześnie. Kolor obu jest identyczny, mają taki sam stopień zużycia.
Co do wymiany samego palnika, to zrób to sam - nikt Ci tego nie popsuje, a operacja trwa jakieś 20 minut.
Co do wymiany samego palnika, to zrób to sam - nikt Ci tego nie popsuje, a operacja trwa jakieś 20 minutZadałem już pytanie w dziale s-max (bo właśnie o Maxa chodzi), ale zapewne ford mnoży rozwiązania w różnych modelach. Aby nie linkować, wrzucę również tutaj pytanie\post:
przedwczoraj, przy przebiegu ok. 130kkm prawy palnik zaczął dokonywać żywota (jest wyraźnie "fioletowy"). Zamówiłem już nowe palniki (mam nadzieję, że dziś dotrą) więc pytam tych, którzy już wymieniali - czy jest z tym jakiś kłopot? Lepiej do tej operacji wyciągać całe lampy, czy wymieniać jak się przyzwyczaiło przy zwykłych żarówkach halogenowych w poprzednich autach?
Pytam, gdyż nie wiem, czy zrobię to bez żadnych narzędzi, na ulicznym parkingu, czy lepiej zapewnić sobie piętnastominutowy spokój w garażu?
Przy d1S są różne typy mocowań palnika - który jest w naszych Maxach?
"Mocowanie w soczewce Hella":
https://www.youtube.com/watch?v=ICHb9QpQXd0
"Mocowanie w soczewce Osram":
https://www.youtube.com/watch?v=Y0R0EJFjuxk
A może jeszcze jakieś inne mocowanie jest u nas?
kopydleusz 04-06-2013, 19:01 Mocowanie jest takie, jak w soczewce Osram - należy przełożyć blaszkę. Żeby wymienić palnik, potrzebujesz kompletu torxów (duży do wykręcenia lampy - może też być duży płaski wkrętak) i mały do odkręcenia palnika. Lampę musisz wykręcić (przynajmniej w Mondeo tak jest), ale nie musisz jej odpinać od wtyczki, co byłoby problematyczne. W wyjętej lampie wyjmujesz wieczko, odczepiasz kabelek i wykręcasz palnik (dwie śrubki trzymające blaszkę). Wtedy przekładasz blaszkę (podważasz ją małym płaskim śrubokrętem) i składasz wszystko w odwrotnej kolejności. Operacja na jakieś 20 minut, nie musisz mieć garażu, choć oczywiście jest wygodniej. Ja wymieniałem taki palnik pod chmurką w trasie i tragedii nie było.
Ok, postanowiłem zahaczyć o garaż teścia :) i jestem świeżo po wymianie. W S-Maxie wygląda to troszkę inaczej, mianowicie: wyjęcie lampy to pikuś (jedynie 2 śruby od góry i lampa wychodzi). Zdejmujemy gumową osłonkę. Następnie wymiana samego żarnika: doczepiamy zasilanie, po czym przekręcamy pierścień razem z żarnikiem w lewo (odwrotnie do ruchu wskazówek zegara). W S-Maxie jest bowiem czarny pierścień, który (oczywiście po wyjęciu żarnika) zdejmujemy ze starego żarnika i przekładamy do nowego. Następnie składamy wszystko w odwrotnej kolejności.
W Maxie nie ma więc blaszki ze śrubkami - jest pierścień, trochę podobny do tego z filmu, jednak jest on założony i zapięty na palniku i zapina się razem z nim.
A sam pierścień wygląda dokładnie tak: http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-E60-E61-E65-E66-Xenon-HEADLIGHT-HID-D1S-D1R-BULB-HOLDER-CLIP-RETAINER-RING-/271174644726
Albo tak: http://www.oemxenonshop.com/Volkswagen-VW-GTI-Mk6-R20-OEM-HID-Bi-Xenon-Headligh-Faults-Ballast-Bulb-Change.html
jestem świeżo po wymianie
Gdzie kupowałeś palniki? Jakie kupiłeś (i czy są oryginalne)?
PS. czy po wymianie jest różnica (tzn. widoczna poprawa) w oświetleniu drogi?
Palniki kupowałem tam, gdzie wielu z Forum (przynajmniej z działu s-maxa) - w najbardziej (IMHO) zaufanym miejscu w Polsce: xenon-serwis.pl
Nie są najtańsi, jednak chciałem mieć pewność, że dostanę oryginalne palniki, nie podróbki. Koszt kompletu z wysyłką - 420pln.
Wybrałem Osramy (choć nie ma żadnej różnicy w porównaniu do Philipsa), po wyjęciu starych okazało się, że oryginalnie siedział u mnie Philips.
Po wymianie różnica jest widoczna na pierwszy rzut oka, dziś podjadę jeszcze na regulację świateł (po wyjęciu i włożeniu lamp oraz wymianie palników nie jest tak idealnie jak było) więc będę miał lepsze porównanie z tym, co było.
P.S.
Polecam filmiki instruktażowe ze stronki, którą podałem/ich kanału na YT. Ja dużo się z nich dowiedziałem
robert LC 06-06-2013, 13:32 Ja ostatnio wymieniłem na firmę EXTRIME czy jakoś tak na allegro. miały być 5000k a świecą jak 4200k. pomimo że już parę tysi przejechałem na nich jakościowo z osram dają porównywalne światło. Cena 85zł sztuka
najgorsze w zamiennikach jest to, że mogą popalić przetwornice. Nie jest to "mit i legenda", rozmawiałem wczoraj z kumplem - mechanikiem, sam miał kilka przypadków, gdy klienci przyjechali ze "swoimi częściami" (czyt. palnikami) z prośbą o wymianę, po czym przetwornice fajczyły się - dwa przypadki sfajczenia "od ręki", jeden - po dwóch tygodniach...
Przykład jak "chińczyk" pali przetwornicę:
http://www.xenon-serwis.pl/pl/artykul/cala-prawda-o-chinskich-zarowkach/84/141.html
Wichura87 08-06-2013, 18:47 Zamontowałem wczoraj Philipsy D1S Xenstart 4300k. Na allegro po 100 zł. Świecą ok, fabrycznie miałem Osramy.
Mam jednak pytanie o soczewkę (chyba?), bo lewy kseon świeci jakby troszkę inaczej. Wydaje się, jakby góra soczewki była już trochę nadpalona i świeci bardziej na żółto. Mieliście coś takiego? Czy da się takie coś naprawić czy zostaje wymiana całej lampy?
Jeśli ta żółta barwa jest na linii odcięcia światła tylko, to raczej nic z tym nie zrobisz. Mam to samo, po dochodzeniu stwierdziłem, że może to być efekt jakby "osmolenia" przesłony w reflektorze. Jest ona na dolnej krawędzi właśnie odbarwiona na taki żółto-miedziany kolor.
Jeśli nigdy jeszcze nie czyściłeś soczewki, to najwyższa pora to zrobić, patrząc na rocznik auta :). Odbłyśnik pewnie też już masz trochę wypalony.
Zamontowałem wczoraj Philipsy D1S Xenstart 4300k. Na allegro po 100 zł. Świecą ok, fabrycznie miałem Osramy.
Mam jednak pytanie o soczewkę (chyba?), bo lewy kseon świeci jakby troszkę inaczej. Wydaje się, jakby góra soczewki była już trochę nadpalona i świeci bardziej na żółto. Mieliście coś takiego? Czy da się takie coś naprawić czy zostaje wymiana całej lampy?
Ja po wymianie obu zakupionych w serwisie Forda w Hamburgu stwierdziłem że obydwa świecą mi na żółto tak jak bym kupił Osramy ale nie na 4300K tylko na 4000K... przy ustawianiu świateł diagnosta powiedział mi,że na prawym mam luki w środku ścieżki przez co ciężko ustawić wysokość optymalnie..
obecnie za tydzień może uda mi się wysłać odbłyśniki do regeneracji w PL to wtedy zobaczę czy faktycznie w tym był problem z jasnością i żółtością..
Mam pytanie:
Wymieniłem jakiś miesiąc temu palniki na Philipsy, oryginalne Osram dokonały żywota.
Niestety dziś okazało się że lewa lampa nie "odpala" po kilkukrotnym zapaleniu i zgaszeniu "załapuje" i świeci tak samo jak druga strona. Później gdy już się zapaliła nie ma problemu aż do kolejnego dłuższego postoju.
Co to może być, poluźniła się wtyczka? Palnika pada? Czy inna cholera? Będę wdzięczny jak analizować problem.
grzechalm 13-10-2013, 19:06 Dziwne, bo jak sa takie objawy to tak jakby pierwszy etap padania ksenona, ale Ty masz nowy zarnik... moze jakis wadliwy sie trafil? Masz paragon zeby zwrocic i zglosic reklamacje?
no mam, ale problem w tym że by zareklamować trzeb go odesłać do sklepu, czas na rozpatrzenie dwa tygodnie. Co równało by się z zakupem kolejnych ksenonów tak czy tak.
Nie wiem zobacze najpierw czy coś sie nie rozłączyło, poluzowało itd.
Andrzej58 27-10-2013, 11:34 W S-Maxie wymieniałem niedawno palnik (żarnik , żarówkę... jak kto woli) i fabrycznie były Osramowskie D1S. Ja dałem się skusić na zamienniki (nie pamiętam nazwy) polecane w obu sklepach w których szukałem i żałuję. Niby blue... coś tam hiper dzienne światło, a okazuje się, że to nie dzień, a jak już to wczesny świt... Cena Osram to jakieś 300 a te niecałe 200 zł. Zakładam, że w Mondeo na 99% jest to samo, więc pozwoliłem sobie wtrącić do dykusji (poza tym trochę mi sie nudzi :) ) Wymiana we własnym zakresie (przynajmniej w S-Maxie) to bułka z masłem.
Czy mogę uzyskać informację w jaki sposób wyjmuje się żarnik (wyciągnąć, wykręcić?)?. Boję się czegoś popsuć.
Pozdrawiam
Mam pytanie:
Wymieniłem jakiś miesiąc temu palniki na Philipsy, oryginalne Osram dokonały żywota.
Niestety dziś okazało się że lewa lampa nie "odpala" po kilkukrotnym zapaleniu i zgaszeniu "załapuje" i świeci tak samo jak druga strona. Później gdy już się zapaliła nie ma problemu aż do kolejnego dłuższego postoju.
Co to może być, poluźniła się wtyczka? Palnika pada? Czy inna cholera? Będę wdzięczny jak analizować problem.
z tego co wiem to wysoce prawdopodobne jest,że kupiłeś jedną podróbę palnika Philipsa.. na YouTube koleś analizuje i pokazuje na przykładzie Philipsa właśnie co może się stać na podróbkach oraz jak sprawdzić czy masz oryginał.
Ja osobiście po regeneracji odbłyśnika i włożeniu nowych D1S Osram Cool Blue Intense jestem zadowolony i z jasności oraz z koloru światła..
Robert 68 15-03-2014, 20:46 Czy mogę uzyskać informację w jaki sposób wyjmuje się żarnik (wyciągnąć, wykręcić?)?. Boję się czegoś popsuć
Tak to się robi w Mondeo http://www.youtube.com/watch?v=Y0R0EJFjuxk
robert LC 17-03-2014, 08:16 Jesli mogę doradzić kolegom to firme Prime. jeżdżę już 2 rok i wszyszto ok jak za tą cenę 6000k ładna biala barwa.
A ma ktoś z Was sprawdzoną firmę, która regeneruje odbłyśniki? Napiszcie jak długo już jeździcie na tych po regeneracji i czy zauważyliście jakieś efekty zużycia
Xenon-serwis poleca http://www.regeneracja-hc.com/
Rozmawiałem z p. Hubertem - regeneracja kosztuje 80 zł/odbłyśnik. Może za kaucją (160zł) wysłać 2 szt, a po wymianie trzeba odesłać stare. Kurier 25 zł (ale można przysłać swojego kuriera).
On zrobił film instruktażowy, z którego korzystałem przy wymianie palników:
https://www.youtube.com/watch?v=gSiW5tJy9v0
Może głupie pytanie - ale jak sprawdzić czy mam xenon czy bi-xenon.
Widziałem, że na Allegro są dwa rodzaje odbłyśników i nie wiem, które będą pasowały do moich lamp.
Wg etis mam coś takiego:
- Reflektor ksenonowy
ale jak włączam światła drogowe to słychać jest jakiś dźwięk jakby w reflektorze podnosiła się przesłona (tak chyba działają bi-xenony).
....można po oznaczeniach homologacyjnych,zobacz:
http://mb201-124.eu/topic/26566-wszystko-o-swiatlach-homologacje-przepisy-wiedza-w-pigulce/
A ma ktoś z Was sprawdzoną firmę, która regeneruje odbłyśniki? Napiszcie jak długo już jeździcie na tych po regeneracji i czy zauważyliście jakieś efekty zużycia
http://www.regeneracja-reflektorow.pl/
Facet w w małym nędznym warsztacie robi cuda..sam u niego regenerowałem 6 miechów temu moje odbłyśniku z xenonów i efekt jest naprawdę bardzo dobry..
Powiem więcej,że tydzień temu wyjąłem całe bebechy z lampy bo kupiłem nowe żarniki i chciałem sprawdzić czy czasem nie zaszły jakąś mgłą.. Wszystko było jak nowe..
Lampy po ustawieniu w serwisie forda na IDSie święcą równo i jasno. :lol::lol:
Nie wiem czy we piszę we właściwym temacie (nt. xenonów jest kilka różnych) - w razie czego prośba do admina/moda o przeniesienie.
W każdym razie wymieniłem żarniki na Osram Night Breaker.
Zrobiłem fotki przed i po wymianie (te same parametry ekspozycji + odległość od ściany).
Stare tak świeciły:
http://lh5.googleusercontent.com/-dZTKgP0fk48/VGDpm_1OjvI/AAAAAAAAAv8/4NtTrzO-l0Q/w1137-h853-no/mk4_xenon_old.jpg
Nowe świecą tak:
http://lh4.googleusercontent.com/-CG6K3FJ6cZQ/VGDpmkBK4DI/AAAAAAAAAv0/63SGK6rllEc/w1137-h853-no/mk4_xenon_new.jpg
Za kilka dni jeśli mi się uda to mam zamiar zregenerować odbłyśniki (u gościa w Otwocku) i zobaczę czy będzie jeszcze jakaś widoczna różnica.
ExpressParts 10-11-2014, 18:20 Czyli nie bez powodu ludzie bardzo chwalą tę linię Osrama. Jeśli odbłyśniki masz wypalone, to po regeneracji będzie pewnie kosmos :)
ratownik27 13-11-2014, 14:30 Jesli mogę doradzić kolegom to firme Prime. jeżdżę już 2 rok i wszyszto ok jak za tą cenę 6000k ładna biala barwa.
Witam
Przymierzam się powoli do wymiany ksenonów i myślałem o żarówkach firmy PRIME tylko o 5000 , chciałem się dowiedzieć czy nadal jesteś zadowolony z tej firmy i jakości żarówek .
Dzisiaj wstawiłem zregenerowane odbłyśniki, zostały oczyszczone soczewki (były matowe - teraz są krystalicznie czyste) i efekt jest powalający.
Zrobiłem miks z 3 zdjęć (od góry: stare żarniki [jeden już świecący na różowo], nowe żarniki Osram Night Breaker i na samym dole Osram Night Breaker + zregenerowane odbłyśniki). Zdjęcia zrobione z tymi samymi parametrami ekspozycji (jedynie balans bieli był na auto bo za późno się zorientowałem :-( ale jak już to ma to wpływ tylko na ew. barwę a nie ilość światła):
http://lh5.googleusercontent.com/-o-B3aIBLbhA/VGTyJ5GvOmI/AAAAAAAAAwk/qoAkrf-Ruv4/s853-no/xenon_porownanie.jpg
Jak dla mnie szok. Nie spodziewałem się aż tak ogromnej różnicy. Stawiałem, że po regeneracji będzie trochę lepiej ale nie aż tak.
U mnie też była kolosalna zmiana po regeneracji odbłyśników i czyszczeniu lampy.
Koszt niewielki, a dobry efekt to mało powiedziane.
piotrek mondeo mk3 14-11-2014, 08:25 ...
U mnie też była kolosalna zmiana po regeneracji odbłyśników i czyszczeniu lampy.
Koszt niewielki, a dobry efekt to mało powiedziane.
gdzie, jak i za ile to robiłeś? THX
Odbłyśniki zamówiłem tu:
http://paaw.nazwa.pl/reg1/regeneracja-2/
Przysyłają zregenerowane za kaucją, a potem odsyłasz swoje.
Koszt 160 zł za parę.
Wymiana samemu połączona z czyszczeniem lamy od środka.
Instruktaż: https://www.youtube.com/watch?v=gSiW5tJy9v0
ExpressParts 14-11-2014, 10:11 To chyba właśnie zrobiłeś niezłą reklamę tej firmie :) Różnica KOSMOS!
Po prostu jestem zadowolony z jakości usług. I chciało im się opracować materiały szkoleniowe.
...ale swoją drogą można by było wynegocjować rabat dla FCP.
Ja robiłem u gościa z Otwocka:
http://www.regeneracjalamp.waw.pl/
Wiem, że firma podana przez Aleckiego też jest mocno polecana na różnych forach.
Mi akurat zależało na tym, żeby mi ktoś to wymienił. Nie chciało mi się samemu bawić w to. Szczególnie, że w cenie wymiany miałem od razu polerowanie reflektorów :-)
Aby nie było tak różowo powiem, że na jednym z odbłyśników, które otrzymałem była mała skaza w powłoce. Na następny dzień firma dosłała na swój koszt trzeci odbłyśnik - tym razem idealnie zregenerowany.
Pany, czy ktoś z Was potrzebuje żarników D1S ?? Kolega @qrczakos (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=84605) zastanawia się nad możliwością sprzedaży tak owych. Potrzebuje tylko info jakie mniej więcej było by zapotrzebowanie. Jeśli ktoś jest zainteresowany to piszcie proszę w jego temacie http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=197788&page=15
Może jak zobaczy większy ruch to uda się przekonać do zamówienia :D
PS Ja absolutnie nie mam z tą sprzedażą nic wspólnego, po prostu potrzebuję palników, bo mi jeden od wczoraj świeci na różowo :)
qrczakos 02-12-2014, 19:35 spokojnie, ja narazie muszę się zorientować czy jest możliwość abym takie miał:)
Zastanawiam się nad żarnikami do Mondka MK4 i nie wiem na co się zdecydować. Są różne oferty, oczywiście wiem o podróbkach.
Po krótkim szukaniu znalazłem:
Opcja 1.
282zł za sztukę, Boscha w dobrym sklepie
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Zarowka-ksenonowa-D1S-1987302905-BOSCH/4118
Opcja 2.
199 za sztukę, Osram, sprzedający pisze dużo jak rozpoznać zamienniki, wydaje się, że produkt oryginalny. W tej cenie też cenie produkt GE.
http://allegro.pl/d1s-osram-xenon-ford-focus-galaxy-s-max-mondeo-mk4-i4968997803.html
http://allegro.pl/d1s-ge-xenon-ford-focus-2-galaxy-s-max-mondeo-mk4-i4945452466.html
Na co się zdecydować?
Ten też pisze, że oryginał Osram, a cena 145zł za sztukę:
http://allegro.pl/xenon-ksenon-zarnik-d1s-osram-ford-gwarancja-f-vat-i4899099240.html
Opcja 3.
Zamiennik za 99zł, niby jakaś firma EINPARTS AUTOMOTIVE
http://allegro.pl/zarnik-xenon-d1s-ford-mondeo-mk4-iv-htb-sed-kombi-i4885721855.html
Ja sie zdecydowalem na Osram Xenarc 5500K
http://www.ebay.com/itm/301365375074
Chyba wychodzi pare zl taniej niz te Osram 4300K co podales. Zalezalo mi na bardziej bialym swiatle stad wybor takiej barwy
Jaki miałeś czas realizacji? Widzę, że wychodzi około 400zł za 2 sztuki, czyli podobnie jak te GE i Osram z mojego posta. Przy podobnej cenie wolałbym pewniej kupić w PL.
zamowilem 12.12 a dostalem do reki 19.12 jesli dobrze pamietam
bartoszek 13-01-2015, 21:17 I jak jesteś zadowolony z tych żarników?
Właśnie stoję przed wyborem miejsca zakupu, i rodzaju samych żarników.
Jeszcze nie zalozylem bo chce jeszcze zrobic fotki ze starymi. Ale oczekuje ze w ciagu 2 tyg bede juz jezdzil na nowych.
ja kupowałem w zeszłym roku podstawowe Osram Xenarc Orginal co ciekawe mają 4 lata gwarancji i płaciłem ok 400zł 2szt w kraju ( w orginale były dokładnie te same)
bartoszek 14-01-2015, 06:54 Osramy Xarnec dokładnie tyle kosztują co napisałeś. Można niby kupić za jakieś 280zł. 2 szt. - niby oryginalne, nie pozalewane bitumexem. Ale chyba wolę miec spokojną głowę, podjechać do serwisu xenonów i widzieć gościa jak mi sprzedaje a nie potem szukać wiatru w polu.
Zastanawiam się jednak na zimniejszą barwą - 4800K.
Można niby kupić za jakieś 280zł. 2 szt
Dokładnie tylko jak poprosiłem pana żeby wpisał numer seryjne żarników na f/vat to nagle zabrakło towaru.
Jak rozmawiałem z przedstawicielem firmy Osram to powiedział, żeby sprzedawca wpisał nr ser. na f/vat ponoć potrzebne do gwarancji
Ja ostatnio kupiłem GE XENSTATION po dwie stówy sztuka. Świecą doskonale, dużo lepiej niż Osramy, ale one już były na wykończeniu (jeden świecił na różowo), więc tu nie ma jak porównać.
Jak rozmawiałem ze sprzedającym, to mówił że zamienniki (w cenie ok 100zł) dają ok 80% światła markowych palników (osram, philips, GE) i ich żywotność wynosi ok 50%.
robert LC 14-01-2015, 15:29 Ja zaryzykowałem i mogę polecić.Już 2 lataużywam. Prime już drugi komplet bo 1 odsprzedałem. http://xenon-hurtownia.pl/index.php?id_product=24&controller=product
Ja ostatnio kupiłem GE XENSTATION po dwie stówy sztuka.
Cześć, daj znać gdzie kupowałeś.
Widzę na alle od użytkownika Moto-Gwarant za 165 zł i się waham, czy brać czy nie.
Kupowałem u wiśniewskiego. Jutro będę na kompie to poszukam linku.
Ja zaryzykowałem i mogę polecić.Już 2 lataużywam. Prime już drugi komplet bo 1 odsprzedałem. http://xenon-hurtownia.pl/index.php?id_product=24&controller=product
Ja też takie zakupiłem tyle, że o barwie 4800K i jestem zadowolony i polecam
bartoszek 23-03-2015, 13:42 Jeden z forumowiczów był w tym serwisie na wymianie żarników. Zakupił w tym serwisie Osram Xarnec - takie jak w oryginale były. Po miesiącu padły mu obie przetwornice - przypadek?
Z kolei teść mój w swoim passatcie B6 naprawiał / wymieniał tam przetwornice po zalaniu wraz z wymianą żarników - jeździ już chyba 3-4 rok zadowolony.
Generalnie ten zakład ma raczej jedną z lepszych opinii w okolicach Łodzi, więc być może padnięte przetwornice u kolegi z forum to jednak przypadek. Chociaż jak twierdził założono mu podróbki, ale nie dopytywałem po czym to stwierdził.
Paramedyk 07-08-2015, 17:49 Mały problemik. Dziś przestał świecić mi jeden ksenon. Nagle, bez wcześniejszych objawów, zakładając, że nie wymieniany to ma 5,5 roku. Dwa tygodnie temu wymieniłem cały reflektor z powodu uszkodzenia (z ubezpieczenia - ponoć były urwane uchwyty po moim "zagapieniu się", nie bardzo mi się to podobało bo jest teraz różnica ale ponoć trzeba było). Pytałem dziś w serwisie - twierdzą, że wymienili tylko korpus a palnik i cały osprzęt został stary. I teraz... Albo ma to jakiś związek z tą wymianą albo tylko zbieg okoliczności. Zanim kupię nowe mam pytanie: czy może być tak że palnik jest ok tylko poszło coś innego? Lampa się poziomuje, świecą dodatkowe długie, kierunki, pozycyjne i doświetlanie. Wszystko oprócz ksenona. Czy przed zakupem (wymieniam obydwa) zamienić prawy z lewym żeby się upewnić? I wreszcie co polecacie jako tańszy zamiennik? Moja jazda to w 95 % dzień czasem zahaczająca o wieczór.
Zmień palniki miejscami, bo może Ci przetwornica padła
marcinoz82 08-08-2015, 12:00 Mały problemik. Dziś przestał świecić mi jeden ksenon. Nagle, bez wcześniejszych objawów, zakładając, że nie wymieniany to ma 5,5 roku. Dwa tygodnie temu wymieniłem cały reflektor z powodu uszkodzenia (z ubezpieczenia - ponoć były urwane uchwyty po moim "zagapieniu się", nie bardzo mi się to podobało bo jest teraz różnica ale ponoć trzeba było). Pytałem dziś w serwisie - twierdzą, że wymienili tylko korpus a palnik i cały osprzęt został stary. I teraz... Albo ma to jakiś związek z tą wymianą albo tylko zbieg okoliczności. Zanim kupię nowe mam pytanie: czy może być tak że palnik jest ok tylko poszło coś innego? Lampa się poziomuje, świecą dodatkowe długie, kierunki, pozycyjne i doświetlanie. Wszystko oprócz ksenona. Czy przed zakupem (wymieniam obydwa) zamienić prawy z lewym żeby się upewnić? I wreszcie co polecacie jako tańszy zamiennik? Moja jazda to w 95 % dzień czasem zahaczająca o wieczór.
Ja kupiłem w sklepie dwa palniki Neoluxa który produkuje Osram, ale oryginał i kilkadzisiąt złotych tańsza od xenarca i gwarancja normalna.
Paramedyk 08-08-2015, 13:31 Zmień palniki miejscami, bo może Ci przetwornica padła
Dokładnie. Dziś rano zanim zacząłem jakieś ruchy zamieniłem przetwornice i okazało się, że tu jest problem. Trza szukać przetwornicy ;-)
juri2069 04-03-2016, 20:15 Dziś zmieniłem na Osram CBI i jak na pierwsze minuty świecenia jestem zadowolony. Zdjęcia możecie zobaczyć tutaj
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=218174&page=13
Nie chcę dublować.
dizel1982 18-12-2016, 13:13 Cześć.
Odświeżę trochę temat. Chyba naszedł i u mnie czas na wymianę żarników. Jeszcze co prawda działają ale światło nie jest już takie jak powinno, ma taką rożowawą barwę. Zresztą auto ma już 105kkm i 4 lata więc mają prawo powoli się kończyć a że jeżdżę bardzo często już po zmroku, dobre oświetlenie jest dla mnie bardzo ważne. Zresztą gdyby nie było kupił bym auto ze zwykłymi żarówkami. Ale do rzeczy. Znalazłem żarniki D1S - OSRAM D1S XENARC NIGHT BREAKER +70%. Czy ktoś z Was montował u siebie taki wynalazek? Warto je kupić czy lepiej kupować zwykłe najzwyklejsze żarniki? No i co najważniejsze, czy cena 480zł za wyżej wspomniane żarniki to cena ok? Mam tu na myśli czy może to być podróbka czy raczej w tej cenie będzie już oryginał. Sprzedawca zarzeka się że na 1000% oryginał i daje na to pisemne potwierdzenie ale kto go tam wie.
Na pudełkach masz kod i na stronie osram można sprawdzić oryginalność. Miałam prze miesiąc i zmieniłem na osram cool blue intense. Night breaker dawały zoltawe światło co mi nie odpowiadało. CBI dają fajne jasne białe i jestem zadowolony
Wytaptalkowane z Eldżi Gie Cztery
dizel1982 18-12-2016, 14:12 Zależy mi konkretnie na białym świetle. Absolutnie nie niebieskie. Kupiłem kiedyś do poprzedniego samochodu jakieś żarniki które właśnie miały barwę taką błękitną i wywaliłem je szybko. W deszczu masakra, dawały mało światła. Kupiłem później jakieś philipsa i były naprawdę ok, światło było mocno, białe, takie na jakim mi zależy. Oczywiście jakaś poświata niebieskiego musi być bo barwa jest zimna ale te co kupiłem miały zdecydowanie błękitne światło a nie białe.
W cbi takie własnie jest ładne białe z minimalną poświatą niebieską. NB było bardziej zółtawe niż białe więc jeśli chcesz to o czym piszesz to osram cbi będzie dobrym wyborem
Wytaptalkowane z Eldżi Gie Cztery
Zależy mi konkretnie na białym świetle. Absolutnie nie niebieskie.
to może spróbuj tego...sam mam u siebie i nie jest ani niebiesko ani żółto.. ;)
http://www.philips.de/c-p/85415WHVS1/xenon-whitevision-xenon-fahrzeugscheinwerferlampe
dizel1982 20-12-2016, 15:46 A miałbyś jakąś fotkę jak świecą te CBI nocą? Wiesz czemu pytam? Bo boję się że jednak światło może być za bardzo niebieskie. Patrzyłem na nie i one mają aż 6000K a standardowe ksenony mają 4300K. Im temperatura barwowa większa tym światło bardziej niebieskie, 8000K wpada już we fiolet. Nie pamiętam jaką temperaturę miały te co kiedyś kupowałem ale wiem że świeciły na niebiesko a nie na biało i szybko je wywaliłem, nie dało się jeździć. Nie mówię że CBI świecą tak samo, sugeruję się w tym momencie wyłącznie tym co mówi specyfikacja odnośnie temperatury barwowej bo jak świecą tego nie widziałem.
juri2069 20-12-2016, 16:42 Jak nie zapomnę to później wrzucę jak świecą cbi po ok roku użytkowania więc jak to mówią pewnie się już dotarły. Albo jutro wrzucę bo zrobię jeszcze zdjęcie jak to wygląda w dzień. :) ale bardziej świeci na biało niż niebiesko. Ogólnie nie mam żadnych zastrzeżeń
przemas744 20-12-2016, 17:08 A miałbyś jakąś fotkę jak świecą te CBI nocą? Wiesz czemu pytam? Bo boję się że jednak światło może być za bardzo niebieskie. Patrzyłem na nie i one mają aż 6000K CBI starszego wydania miały na opakowaniu "do 5500K", kupowałem niedawno te z nowej dostawy i gość który mi sprzedawał mówi, że sam żarnik się nie zmienił tylko opakowania robią nowe, z nowej serii z siwym paskiem u góry i na nich jest napis "do 6000K"
Jeżeli sam żarnik się nie zmienił to ona nadal mają do 5500K i uwierz mi że świecą czystym białym.
Moje zapewne się jeszcze nie wypaliły a ja już jestem bardzo zadowolony z barwy światła.
Tu masz fotkę u mnie na świeżutkich CBI po ciemku, jeszce nie ustawione lampy, po wizycie na stacji diagnostycznej okazało się że mam ustawione za nisko, teraz jest bajka.
tyle ze trudno wierzyc jakakiejkolwiek fotogtafii.
Fajnie mi swiecily cbi od chinczyka. ale sie skonczyly po 1.5 roku. Oryginalne nie swieca ani tak efektownie ani efektywnie
przemas744 20-12-2016, 17:22 Dla porównania obejrzyj fotkę z oryginalnymi przed wymianą.
Zdjęcie robione w tym samym miejscu dzień przed wymianą.
Jest różnica ? :P
dizel1982 20-12-2016, 19:32 To te Twoje przed wymianą jeszcze świeciły dobrze. Moje już świecą naprawdę na żółto a w garażu na białej ścianie wpadają lekko w róż.
przemas744 21-12-2016, 16:57 Moje jeździły w aucie od nowego (2007 rok) i wytrzymały 200.000
Czy one świeciły to nie wiem, bo dla mnie to nie było światło, ale w garażu zauważyłem że zaczynają już mrugać.
dizel1982 21-12-2016, 19:19 No to ładnie. Zdecydowanie za długo. Ksenonów nie powinno się wymieniać gdy już padną na amen albo zaczynają mrugać bo wtedy to już jest ich zgon. Ja myślę że już po przekroczeniu 100kkm miałeś je do wymiany bo średnio tyle wytrzymują, zwłaszcza że nie masz pewnie dziennych
juri2069 21-12-2016, 19:24 O tak u mnie świeci po roku użytkowania :
https://s23.postimg.org/puuovxqxn/20161221_125519.jpg
https://s23.postimg.org/ejwmlb9gb/20161221_180232.jpg
https://s23.postimg.org/gpqxftcwr/20161221_180302.jpg
https://s23.postimg.org/j8cmghymz/20161221_180340.jpg
Do tego zobacz jaka była różnica po wymianie 5 letnich ( ok 205 kkm ) żarówek rok temu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=218174&page=13
Post 122.
Wcale na niebiesko nie świecą. Światło dają ok , a do tego bardzo ładnie wyglądają
dizel1982 22-12-2016, 18:39 No nie da się ukryć że różnicę widać. Ty masz oryginalne soczewki czy przerabiane?
tyle ze trudno wierzyc jakakiejkolwiek fotogtafii.
Fajnie mi swiecily cbi od chinczyka. ale sie skonczyly po 1.5 roku. Oryginalne nie swieca ani tak efektownie ani efektywnie
No to co kolego Twoim zdaniem świeci dobrze ?
Nie wiem. Nie mam doswiadczenia z duza iloscia zarnikow.
Myslalem ze oryginalne OSRAM beda swiecic tak samo jak chinczyki ale dluzej. Swieca slabiej i cieplejszym swiatlem. Jesli chodzi o barwe to poczatkowo myslalem ze kupilem NBU w pudelku CBI. Ale nawet test na stronach Osram twierdzi ze to CBI.
Barwa światła zależy też trochę od soczewek jakie są zastosowane w lampie.
U mnie po wymianie projektorów na inne, te same żarniki świecą bardziej białym światłem niż przed wymianą.
Nie jest to jakaś wielka różnica, ale efekt był zauważalny.
marco102 22-12-2016, 21:28 Ja też byłem w szoku, że same projektory mogą tak zmienić barwę światła. Kiedyś barwa była żółta jak przystało na 4300k, teraz po wymianie projektorów jest biało przed autem.
http://images83.fotosik.pl/248/07955720f843ee92gen.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/07955720f843ee92)
juri2069 22-12-2016, 21:44 dizel1982 oryginalne. Zastanawiam się nad przerobienie, ale muszę mieć na żywo porównanie czy warto :)
Ja mam juz przerobione (jak widac w podpisie)
Do przerobionych projektow zakladalem oryginalne palniki abym widzial roznice. Potem zmienilem na CBI z ebay. Te byly bardziej biale/niebieskie niz DRLe. I swiecili poteznie. Potem wymienilem na CBI origo. Swieca slabiej a kolor taki jak DRLe, jak nie cieplejszy :(
dizel1982 23-12-2016, 11:35 Tak to jest z chinolami. Ja kupiłem właśnie chinole do poprzedniego auta, miałem oryginalne 4300K, mówię wymienię na 5000K, to nie wielka różnica w barwie a będzie bardziej biało. Dupa była a nie biało. Wieś tańczy i śpiewa ... Świeciły mi na niebiesko co było mega męczące podczas jazdy nocą. Wyleciały na śmietnik. Kurde, zastanawiam się czy pchać do tej soczewki nowe żarniki CBI czy wymienić soczewkę. No nic, chyba póki co kupię żarniki a wiosną pomyślę o soczewkach, nie wszystko na raz.
Nadszedł czas i na mnie.
Ciekawe co kolega pisał o tych chińczykach CBI co świecą lepiej niż oryginał.
To coś takiego ?
http://allegro.pl/d1s-6000k-zarnik-palnik-xenon-66140-cbi-rybnik-i6604325759.html
toomekk6 23-02-2017, 23:24 Mam Bosme 6000 K sztuk dwie do sprzedania. U mnie jeździły dwa dni. Z racji tego, że nie widziałem różnicy w oryginalnych Osram.
Słyszałem też, że GE Xensation dobrze świecą:
http://allegro.pl/zarnik-d1s-4300k-zarowki-xenon-ksenon-ge-xensation-i6046076654.html
Z tańszych zamienników miał ktoś Einparts Automotive i może coś o nich powiedzieć ?
http://allegro.pl/zarnik-palnik-xenon-d1s-5000k-ford-mondeo-mk4-iv-i6526503187.html?reco_id=8f263a8a-0045-11e7-8dac-6c3be5c00ef8&ars_rule_id=201
Tutaj jakaś wersja +50% i niby gwarancja 24 miesiące, sklep stacjonarny:
http://allegro.pl/zarnik-palnik-xenon-d1s-5000k-50-gwar-24-msc-i6735762593.html
Też jestem ciekawy, jak się sprawują Einparts Automotive.
W Juli widziałem też niedrogie D1S Hamrona (tam przynajmniej nie powinno być problemów z reklamacjami).
Ostatnio testowałem chińskie NHK. Wrażenia opisałem tu: http://www.alecki.pl/chinskie-xenony-tanio-i-dobrze/
Valkiria S-MAX2006 16-07-2017, 07:25 a ja mam pytanie czy jak założę mocniejsze palniki np takie OSRAM D1S BOX 66140CBI 6000K Xenarc CoolBlue Intense Xenon to czy policja mnie skieruje na stację diagnostyczną że są za mocne miał ktoś taki przypadek?
OSRAM D1S BOX 66140CBI 6000K Xenarc CoolBlue Intense Xenon to czy policja mnie skieruje na stację diagnostyczną
Żarnik mają homologacje to nic ci nie zrobią.
Ja od siebie dodam że używam od x-czasu philipsów które fabrycznie montowane są w grupie VW i jestem zadowolony (troszkę bielsze światło od standardowych) a średnia wytrzymałość takich to 3-4 lata lub 100-150 tyś/km. Już ponad 100 osób zamawiało takie u mnie i żadnej przedwcześnie nie padły :)
używam od x-czasu philipsów które fabrycznie montowane są w grupie VW
konkretnie jakich philipsów używasz?
Valkiria S-MAX2006 16-09-2017, 08:02 Żarnik mają homologacje to nic ci nie zrobią.
Ja od siebie dodam że używam od x-czasu philipsów które fabrycznie montowane są w grupie VW i jestem zadowolony (troszkę bielsze światło od standardowych) a średnia wytrzymałość takich to 3-4 lata lub 100-150 tyś/km. Już ponad 100 osób zamawiało takie u mnie i żadnej przedwcześnie nie padły :)
spoko już wiem sprawdzone w polsce norma na przód to 12485 coś tak a jedna ma 6000 czyli mieszczę się w przedziale
dizel1982 13-10-2017, 16:39 Cześć
Czy testował ktoś może z Was nowe żarniki philipsa? Mam tu na myśli konkretnie: Xenon X-tremeVision gen2 oraz Xenon WhiteVision gen2 lecz bardziej z naciskiem na Xenon X-tremeVision gen2 ponieważ mają mniejszą temperaturę świecenia (4800K) natomiast te drugie bardziej podchodzą pod ledy kolorem a im wyższa temperatura barwowa tym gorsza widoczność zwłaszcza na mokrym. Cena tych palników nie jest mała ponieważ oscyluje w granicach 600zł za komplet ale może warto się nimi zainteresować ....
A te nowe żarniki występują w wersji D1S ?
Sprawdziłem, występują.
dizel1982 13-10-2017, 19:28 A te nowe żarniki występują w wersji D1S ?
Sprawdziłem, występują.
Jasne że występują. Ja swoje miałem wymieniać wiosną ale stwierdziłem że na lato i tak będę w 90% jeździł na dziennych więc nie ma sensu ale teraz jesienią niestety wymiana mnie nie ominie. Moje jeszcze nie świecą na różowo ale po 130kkm i 5 latach wydaje mi się że powoli pora na wymianę. W poprzednim aucie też wymieniałem zanim zaczęły dawać oznaki słabnięcia i różnica po wymianie była zatem palnik po prostu po pewnym czasie trzeba wymienić nawet gdy jeszcze nie świeci na różowo bo nasz wzrok się przyzwyczaja i nie zauważymy tego że mamy słabsze światła ale po wymianie różnica będzie na pewno zauważalna :)
Jeżeli nikt jeszcze nie testował tych palników i nie może się na ich temat wypowiedzieć to ja chyba zaryzykuję i zdam relację jakie są moje odczucia :).
A może jednak skuszę się na te WhiteVision gen2. Kosztują za komplet prawie 7 stów. Zachar je testował: https://youtu.be/dE4u03SQ_Ro i różnica między tradycyjnymi ksenonami jest zauważalna, sami zresztą pewnie widzicie :). I nie wyglądają wieśniacko. Myślałem że będą niebieskie tymczasem dają naprawdę mocne i fajne białe światło.
Mam komplet - obecnie leży w bagażniku, pojeździłem w sumie na nich zdaje się, że z jeden dzień...
Jak pisałem, w jakimś innym wątku najpierw kupiłem OSRAM NBU, po tygodniu dokupiłem Philipsy White Vision i zmieniłem na nie by po jednej nocnej jeździe w deszczu wrócić do NBU...
Jak ktoś dużo jeździ nocą to przy deszczowej jesiennej pogodzie te white vision to nie będzie to najlepszy wybór.
dizel1982 14-10-2017, 10:34 A Ty masz te WhiteVision 2gen czy pierwszej? Właśnie ten test Zachara robiony był na suchej nawierzchni co moim zdaniem jest olbrzymim błędem ponieważ testy żarówek powinny być robione zarówno na nawierzchni suchej jak i mokrej. A na suchej nawierzchni te WhiteVision co zresztą widać na teście, wypadają zdecydowanie lepiej od tradycyjnych ksenonów 4300K. Jeszcze jest kwestia pochodzenia Twoich żarówek. Niestety palniki są bardzo podrabiane i zakup oryginalnego jest ciężki. Ja swoje chcę kupić w InterCarsie. Myślę że tak duża hurtownia nie będzie bawiła się w podróbki poza tym dzwoniłem do philipsa i powiedzieli że InterCars jest ich licencjonowanym sprzedawcą. Tylko te WhiteVision kosztują w IC ponad 700zł za komplet. X-tremeVision są tańsze i też się nad nimi zastanawiam ale nie mogę znaleźć jakiegoś rzetelnego testu tych żarówek.
Zwróćcie też uwagę że WhiteVision 2gen mają temperaturę barwową 5000K a WhiteVision 1gen 6000K.
dizel1982 14-10-2017, 10:52 Zwróćcie też uwagę że WhiteVision 2gen mają temperaturę barwową 5000K a WhiteVision 1gen 6000K.
Też to zauważyłem. Kurcze, brakuje takiego naprawdę rzetelnego testu na mokrej u suchej nawierzchni :(
A Ty masz te WhiteVision 2gen czy pierwszej?
Gen2
Jeszcze jest kwestia pochodzenia Twoich żarówek.
Nie ma "kwestii" pochodzenia. Zostały kupione w bestlook, który jest wyłącznym dystrybutorem Osrama, jak również sprzedają produkty philipsa i kilku innych marek.
Niestety palniki są bardzo podrabiane i zakup oryginalnego jest ciężki.
Nie jest ciężki - no chyba, że ktoś na siłę szuka "okazji". White Vision gen2 kosztują około 600 - 700pln za komplet i trzeba się z tym pogodzić. Jak ktoś łudzi się, że za 350pln na allegro kupi taki sam komplet to nie powinien się dziwić, że potem okazuje się, że kupił podróby...
W sierpniu za dwa komplety D1S (kpl. White Vision + kpl. OSRAM NBU) zapłaciłem 1200pln i to, niestety, jest normalna cena.
dizel1982 14-10-2017, 18:19 Czyli kupię chyba jednak X-tremeVision. Osram NBU to tradycyjne 4300K a czytałem teraz kilka artykułów, nie wiem na ile rzetelnych w których piszą że idealną temperaturą barwową tak aby zapewnić dobrą widoczność zarówno podczas suchych dni jak i tych deszczowych to 4500 - 4800K a X-tremeVision taką temperaturę właśnie mają czyli 4800K.
marco102 14-10-2017, 20:25 Ja polecam Bosmy 6000K. Kosztują 200zł za komplet a są równie dobre co Osramy czy Philipsy. Barwa w realu jest trochę niższa, 6000 bym tego nie nazwał:wink:
https://images84.fotosik.pl/856/0f6c040f342f64fagen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0f6c040f342f64fa)
https://images82.fotosik.pl/857/54b16f5f1547d533gen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/54b16f5f1547d533)
https://images83.fotosik.pl/855/a602f3648d13dc48gen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/a602f3648d13dc48)
Przemol1974 15-10-2017, 16:51 Philips od Łukasza " Nokitel"
Drogowe
https://images87.fotosik.pl/1096/c417765e4fef2d98med.jpg (https://images87.fotosik.pl/1096/c417765e4fef2d98.jpg)
Mijania
https://images87.fotosik.pl/1096/6a177df27e28f018med.jpg (https://images87.fotosik.pl/1096/6a177df27e28f018.jpg)
|
|