Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Pilot w kluczyku nie zawsze działa.
Snajper_881 13-11-2010, 16:24 Witam!
Jakiś miesiąc temu zmieniałem baterie w pilocie. Zaraz po tym, nie udał się za pierwszym razem otworzyć auta. Nie reagował na przyciski. Poklikałem trochę i mu przeszło do wczoraj. Znów ta sama sytuacja, przyciskam mocno "zamykanie" i nic, żadnej reakcji. Z prawej strony pojazdu sytuacja jakby wyglądała lepiej. Próbując zamknąć go stojąc przy drzwiach pasażera, znacznie częściej reaguję na zamykanie, choć też nie zawsze. Dziwne jest to, że jak już się zamknie, to mogę go otworzyć z każdej strony. Myślałem, że może bateria, dziś znów zmieniałem na nową, ale to nic nie dało...Panowie, co robić?
Pilot się rozkodował? To czemu czasem działa...? ;/
darmodziej 13-11-2010, 17:14 Spróbuj ponownie zaprogramować.
Snajper_881 13-11-2010, 17:16 Poprzez 4 krotne włączenie zapłonu i naciśnięcie przycisku w pilocie ? Czy jakiś inny patent.
darmodziej 13-11-2010, 17:20 Jakoś tak, dokładnie nie pamiętam, ale było to opisywane na forum.
Snajper_881 13-11-2010, 17:30 Sprawdzę jutro. Możliwe, że się rozprogramował a czasami działa?
W instrukcji masz napisane jak to zrobić - instrukcja do pobrania ze strony Forda. Po otwarciu lecisz na 60-którąś stronę.
http://www.ford.pl/Serwis/Instrukcje_obslugi
jaculek63 13-11-2010, 19:07 Sprawdzę jutro. Możliwe, że się rozprogramował a czasami działa?
Wymiana bterii nie skutkuje rozprogamowaniem pilota(mowa tu o oryginalnym pilocie Ford),wymieniałem kilka razy w różnych pilotach fordowskich po czym działały one bez zarzutu.Pozdrawiam.
Miałem to samo zaczyna rozprogramowywac ci sie pilot musisz zaprogramowac 0 zapłon 4 razy i jak piknie w samochodzie to wcisnac jakis guzik od zamykania czy otwierania i powinno działac:) U mnie to zadziałało:)
darmodziej 13-11-2010, 19:31 Wymiana bterii nie skutkuje rozprogamowaniem pilota(mowa tu o oryginalnym pilocie Ford),wymieniałem kilka razy w różnych pilotach fordowskich po czym działały one bez zarzutu.Pozdrawiam.
Jeżeli nie trwa to zbyt długo, to się nie rozprogramuje.
w moim pilocie miałem identyczny objaw i pomogło przelanie go wd40. Od tamtego czasu ( ponad 2 lata) działa na dotyk.
ciborowski1 13-11-2010, 21:30 Moim zdaniem przeczyść styki pod przyciskami w pilocie - delikatnie i pomoże na 90%. Raczej to żadne tam rozprogramowanie.....
Snajper_881 14-11-2010, 09:19 Można tam trochę WD40 prysnąć jak mówi TomCat ??
Jest problem z programowaniem kluczyka. To co mówi instrukcja FORDa pokrywa się z intrukcją alarmu, tyle ze efekt inny...
Instrukcja alarmu:
3. Ciche lub głośne wł/wył alarmu
Jeśli 4-krotnie włączymy i wyłączymy stacyjkę w czasie 7 sek., spowoduje to trwałą zmianę
(naprzemiennie) sposobu sygnalizacji włączenia i wyłączenia alarmu (ciche lub głośne). Funkcję
tą może uaktywnić instalator na własną odpowiedzialność, ale nie wolno używać głośnego
wł./wył. w krajach EU.
Instrukcja FORDa:
Programowanie kluczyków
Dla Twojego pojazdu mona
zaprogramować maksymalnie cztery
kluczyki ze zdalnym sterowaniem
(łącznie z tymi, które były dostarczone z
pojazdem).
• Aby zaprogramować nowe kluczyki ze
zdalnym sterowaniem, obróć kluczyk w
stacyjce w połoenie II cztery razy w
ciągu sześciu sekund.
• Wyłącz zapłon. Sygnał akustyczny
potwierdzi moliwość programowania
nowych kluczyków ze zdalnym
sterowaniem.
• Naciśnij dowolny przycisk na nowym
kluczyku. Potwierdzeniem będzie sygnał
akustyczny. Powtórz ten ostatni krok ze
wszystkimi kluczykami, włącznie z
oryginalnymi.
• Ponownie włącz zapłon lub odczekaj
10 sekund nie programując kolejnego
kluczyka, aby wyjść z trybu
programowania kluczyków. Do
otwierania i zamykania pojazdu moesz
uyć tylko kluczyków ze zdalnym
sterowaniem, które właśnie
zaprogramowałeś.
Snajper_881 14-11-2010, 17:43 Super, teraz dodatkowo zablokował się przycisk zamykania. Ktoś wie jak wyciągnąć płytkę drukowaną nie uszkadzając jej z obudowy pilota??
serio można przelać wd40 ;-) Mówię Ci że tak zrobiłem i działa już 2 lata na dotyk, chociaż przed operacją zareagował raz na 20. Sam jestem pod wrażeniem. Jeżeli raz działa a raz nie to ewidentnie styki, przy rozprogramowaniu przestałby działać na dobre.
Snajper_881 14-11-2010, 18:55 Ok, potraktowałem go sprayem do czyszczenia styków oraz WD40. Tylko, że tak jak pisałem we wcześniejszym poście, zablokował się guzik zamykania, nie da się go wcisnąć. Może coś wleciało miedzy płytkę a przycisk, jednak nie wiem jak wyciągnąć tę płytkę by jej nie złamać.
00lukas00 14-11-2010, 20:03 Witam, tu parę zdjęć jak rozebrać i co zrobić żeby wszystko wybebeszyć, zd 2 - pilot rozłożony, zd 3 - zaczepy które trzeba odchylić żeby zdjąć osłonę, zd 4 - miejsca które blokują czarny plastik i płytkę, te zgrzewy można lekko ściąć i potem wszystko wyjdzie, zd 5 - zdjęty plastik, zd 6 - płytka na wierzchu, myślę że sie to komuś przyda, powodzenia !!!
Snajper_881 14-11-2010, 20:55 Ślicznie dziękuje. Oczywiście, że się przydało. Okazało się, że jeden z 3 "pstrykaczy", tych czarnych jest zablokowany, zepsuty. Jestem w d...... Raczej nie do przylutowania.
00lukas00 14-11-2010, 22:24 Ja na ebay-u znalazłem zestaw trzech takich mikro włączników do forda http://cgi.ebay.co.uk/Ford-Remote-Key-Fob-3-Micro-switches-/390246775260?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item5adc8539dc , może na allegro też coś takiego znajdziesz ale polutować musi ktoś z dobrą ręką chyba że sam to lubisz no i za dużo nie pijesz hahaha !!!
gdzieś w Katowicach jest taka giełda elektroniczna w soboty i myślę że tam bez problemu byś kupił taki przełącznik. Jakby Cię to interesowało to dopytam jutro gdzie to dokładnie jest.
Potem tylko znajdziesz jakiś zakład w okolicy który się zajmuje elektroniką i myślę że bez problemu Ci to wlutują za 2 dychy, nie takie rzeczy tam robią.
Snajper_881 17-11-2010, 14:26 Więc przylutowane. Jednak nic to nie dało, pilot sprawdzany na maszynie, wysyła prawidłowy sygnał. Pozostała kwestia odbiornika w aucie, może antena ?? Trzeba się wybrać do Elektryka, tylko znajdź tu takiego co ogarnia Mondeo.......Igła w stogu siana.
incognitus 19-12-2010, 20:11 mam to samo i niestety w obu pilotach na raz takze styki raczej odpadaja. raz jest dobrze a raz zle. programowanie nic nie daje.
kolego miałem to samo zaprogramowałem i działa zerknij czy to dobrze robisz bo u mnie raz działał pilot raz nie:)a teraz działają dwa :)Na początku tez miałem ułamki ale spokojnie poczytaj jak to zrobić i zaprogramujesz:)
heh mam ten sam problem. Zmieniałem baterię i oczywiście nic to nie dawało. Wczoraj chciałem zaprogramować kluczyk, tak jak koledzy wcześniej opisali, ale nie wyszlo ponieważ w ostatniej fazie programowania trzeba nacisnąć jakikolwiek przycisk w pilocie a ten....właściwie nie reaguje:(.
incognitus 20-12-2010, 19:04 u mnie kiedys po programowaniu poprawialo sie na lepsze - lapal nawet z 20m. teraz to nie dziala - moze faktycznie zajrze do tych stykow ale wpierw chyba wymienie baterie
Witam, mam ten sam problem co Siwyxxx
od jakiegoś czasu nie działa w pilocie żaden przycisk, wymieniałem baterie i nic, programowałem kluczyk tak jak podają niektórzy i sygnał dźwiekowy z odbiornika w samochodzie jest ale później jak nacisne który kolwiek z przycisków w pilocie żeby go zaprogramować to zero reakcji nie ma sygnału i pilot dalej nie działa, czy ktos ma jakiś pomysł? Czy musze zakupić nowy kluczyk czy całe sterowanie wraz z kluczykiem tzn ze stacją odbiorczą?
Jak moge sprawdzić czy nadajnik w kluczyku jest dobry? lub czy stacja odbiorcza jest ok?
a nie pomyślałeś kolego mickow2 , że kluczyk poprostu sie juz wysłuzył po prawie 10 latach eksploatacji, to nie są niezniszczalne rzeczy. Podobnie jak po jakimś czasie przestają reagować przyciski w telefonie czy innych urzadzeniach elektronicznych posiadajacych klawiature.Zużycie następuje wskutek trwałego odkształcenia sie podkladki pomiedzy klawiszem a ukladem scalonym lub wytarciem samej sciezki na płytce ukladu jezeli klawisz/przycisk bezpośrednio sie z nia styka w wyniku czego nie jest przekazywany właściwy sygnał do urzadzenia odbiorczego.
Więc wg. mnie pozostaje nabyć nowy nadajnik do kluczyka
asterix78 21-12-2010, 18:55 Witam. Mój pilot też przestał kiedyś działać, próbowałem wszystkiego a wystarczyło podgiąć lekko i przeczyścić blaszki od baterii które stykają się z płytką, zaczął działać. Z tym że dobrze działa gdy jest ciepło i sucho, gdy zimno i mokro działa po którymś wciśnięciu więc wina leży też pewnie w instalacji centralnego zamka?
Witam. Mój pilot też przestał kiedyś działać, próbowałem wszystkiego a wystarczyło podgiąć lekko i przeczyścić blaszki od baterii które stykają się z płytką, zaczął działać. Z tym że dobrze działa gdy jest ciepło i sucho, gdy zimno i mokro działa po którymś wciśnięciu więc wina leży też pewnie w instalacji centralnego zamka?
Panowie trzymać się tego co napisał kolega asterix powyżej , nie poddawać się, próbować do skutku.
Mój skurczybyk nie działał prawie rok i tylko przypadek- awaria przycisku klapy (kombi) spowodowała, że zabrałem się do tematu.
1. wyprułem przycisk klapy (szukam mikrostyku)
2. wyprułem zamek kierowcy, gdyż nie chciał się odblokowywać z klamki (od środka), nie wiem czy nie poskutkowało całonocne odpięcie, ale jak ręką odjął wszystko nagle zadziałało.
3. pilot - bez nadzieji na efekt rozebrałem dziada (kilka tygodni wcześniej zalałem go wd40 - 0 odzewu) i "poprawiłem" mu wszystkie blaszki i ... nagle słyszę jakieś głosy z garażu idę próbuję i działa zmartwychwstał, k.... i działa...
Także żadne ASO i tego typu pajace - próbować samemu, czytać to forum i oszczędzać dzięki niemu, bo jakby tak dobrze policzyć te wszystkie drobne awarie, naprawiając w ASO, to drugie Mondeo stałoby na podjeżdzie... Powodzenia.
Ale tez jak kluczyk nosi sieprxzy telefonie tez moze zaczac szwankowac a jest to opisane jak zaprogramowac kluczyk i jest to góra 2minuty roboty i juz chodzi jak złoto:)SAm to doswiadczyłem :) bo gubił kody i juz nieotwierał siez pilota tylko z kluczyka;)
incognitus 25-12-2010, 14:04 w obu pilotach poprawilem tylko blaszki choc wygladaly niezle ale cos trzeba bylo zadzialac (skoro piloty czesto nie dzialaly) i teraz jest rewelacyjnie. baterie zostaly stare i programowac nie trzeba bylo pomimo ze byly z 10 min poza ukladem. dodatkowo na baterii polozylem troche papieru zeby wypelnic luke co by plytka przy naciskaniu przyciskow nie wyginala sie za mocno. troche potestowalem i wyglada ze jest git. kiedys klapa tylna otwierala sie tylko z odlegosci 1m a teraz to i z daleka. takze klopot na swieta z glowy
dodam ze kiedys juz podginalem blaszki i bylo lepiej - wynika z tego ze co jakis czas trzeba je poprawiac. nie wiem czy wszystkie piloty sa identyczne ale w tych moich taki zabieg jak widac raz na pol roku ma zastosowanie.
masakritos 25-12-2010, 14:18 serio można przelać wd40 ;-) Mówię Ci że tak zrobiłem i działa już 2 lata na dotyk, chociaż przed operacją zareagował raz na 20. Sam jestem pod wrażeniem. Jeżeli raz działa a raz nie to ewidentnie styki, przy rozprogramowaniu przestałby działać na dobre.
Dziś zrobiłem tak jak kolega pisze. Rewelacja. Działa na dotyk;)
dzieki kolego MAKA, ale jak sprawdzić czy to napewno nadajnik w kluczyku, sa takie na allegro koszt okolo 120zl z nowym grotem, ajuz nadajnik z centralka sterownicza to koszt około 400 zł
anula31krk 08-01-2011, 14:31 Witam
Jestem tu nowa,ale sporo się tu naczytałam. I jedno mnie zastanawia...jak to jest że ja na pilocie mam trzy guziki i żadnej diody. Fakt,że jestem blondynką niczego nie wyjaśnia:)Bo gdzie nie rzucić okiem to albo jeden albo dwa. Kupiłam auto ale pilot nie działał.pan sympatyczny założył bateryjkę i miało być ok. Tylko że nie jest... I co zrobić? Mam nadzieję ze któryś z sympatycznych Panów będzie umiał poradzić:)
Z góry wielkie dzięki
darmodziej 08-01-2011, 14:46 Prawdopodobnie trzeba go zaprogramować, bo często, gdy wymiana baterii trwa zbyt długo, to się rozprogramowuje. Sposób programowania był wielokrotnie opisywany na forum.
Postanowiłem zamieścić instrukcję jeszcze raz.
robsonxd73 09-01-2011, 12:44 Mój pilot zamykał ale otwieranie nie zawsze działało trzeba było kilka lub kilkanaście razy naciskac wymieniłem baterie na nową podgiąlem blaszki i zaprogramowałem ale problem był nadal. Zaniosłem do elektronika i okazało sie po rozebraniu że był zimny lut na mikrostyku po przelutowaniu pilot działa jak nowy.
U mnie po przeczyszczeniu, wymianie baterii i zaprogramowaniu działa. Problem jedynie został w zasięgu a mianowicie najlepiej działa w samochodzie, jest strasznie mały zasięg. Macie jakiś sposób za zwiększenie zasięgu?
darmodziej 09-01-2011, 15:19 Problem jedynie został w zasięgu a mianowicie najlepiej działa w samochodzie, jest strasznie mały zasięg.
Może jest problem z anteną, ale gdzie ona jest, to już nie wiem, prawdopodobnie w którymś słupku.
Witam, dzisiaj podjechałem pod dom, chciałem zamknąć samochód a tu niespodzianka, otworzyły się wszystkie szyby i przestał działać pilot. Sądziłem że to kwestia baterii, niestety nie. Podjechałem do autoryzowanego Forda, opowiedziałem swoją historię , serwisant sprawdził pilota, ten napewno wysyła sygnał, próby zaprogramowania spełzy na niczym. Zaproponował podłączenie do komputera, koszt na dzieńdobry to 250zł. Trochę wymiękłem, czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć co można z tym zrobić.
Snajper_881 12-04-2011, 20:30 Myślę, że warto zacząć od diagnostyki ale nie za 250zł. Nie masz w profilu miejscowości, skąd jesteś? U mnie jest wiele serwisów, które mają WDS i biorą za to 50zł a nie 250zł.
uzupełniłem już dane, jestem z Warszawy więc myślę że mi nie podrzucisz dobrego adresu, ale dzięki.
Dzisiaj zaparłem się i postanowiłem coś zrobić z moim zamkiem (kasetą), jakiś czas temu przestał mi działać pilot w kluczyku, kompletnie zwariował. Poczytałem troszke po forach i tam wiele się dowiedziałem, postanowiłem z tego skorzystać. Rozebrałem dzisiaj boczek drzwi (naprawdę bardzo łatwe), dobrałem się do zamka (kasety), gdzieś wyczytałem że można go rozebraćna części pierwsze , wyczczyścić wszystkie styki złożyć spowrotem i powinien zadziałać, ewentualnie doraźnie "napsikać" do niego WD40. Niestety zbrakło mi czasu (zmierzch) musiałem więc ratować się tym prostrzym sposobem (psikanie WD40). Po złożeniu boczku zdziwienie moje było ogromne gdy pilot zadziałał jak najbardziej prawidłowo, mało tego to zadziałało otwieranie klapy bagażnika (kombi) od wewnątrz samochodu, które nie działało mi od "nowości", czyli dnia zakupu samochodu. Dodatkowo zaczęło działać mi podwójne ryglowanie prawych tylnych drzwi, które też było "popsute od nowości". Podejrzewam że na jakiś czas to wystarczy, ale chyba trzeba bedzie kiedyś jednak porządnie rozebrać zamek i wyczyścić go, napewno będzie to tańsze niż kupowanie choćby używanego zamka w dobrej cenie na aukcjach.
w moim pilocie miałem identyczny objaw i pomogło przelanie go wd40. Od tamtego czasu ( ponad 2 lata) działa na dotyk.
Mam podobny problem, pilot ma problemy tylko z otwieraniem po dłuższym nie otwieraniu, ale gdy już otworzę za jakiś czas działa OK, więc myślę, że WD 40 będzie pomocne. Dodam, że zamykanie czy klapa działa ok.
Snajper_881 27-12-2011, 14:44 U mnie po diagnozie okazało się, że padł GEM ;/
Mirek316 27-12-2011, 16:22 to WD40 to psiknąć do środka do kluczyka?? bo mam podobny problem , że nie zawsze otwiera pozdro....
Niestety WD nie pomogło. Rozebrałem i przyjrzałem się dokładnie, przycisk otwierania na płytce jest ewidentnie niższy, tak jakby był wciśnięty. Mam pytanie, czy jak kupie kluczyk używany, przyjmijmy, że "bebechy" ma ok, to czy jak przełożę grot od swojego i po włożeniu do stacyjki go zaprogramuje to czy będzie działał?
darmodziej 29-12-2011, 08:16 Rozebrałem i przyjrzałem się dokładnie, przycisk otwierania na płytce jest ewidentnie niższy, tak jakby był wciśnięty.
A nie wystarczyło poprawić ten styk?
No jest wiele niższy, skrzywiony na jedną stronę, po prostu wciśnięty...O chodzi mi o ten na zdjęciu, więc ponawiam swoje wcześniejsze pytanie...
darmodziej 29-12-2011, 08:44 Na Twoim miejscu poszedłbym do sklepu z elektroniką, kupiłbym taki mikro wyłącznik i go wymienił na nowy.
W sumie dobry pomysł, bo mam znajomego sąsiada co prowadzi taki sklep, i robi drobne naprawy- może by dał radę:) Ale czy to nie przekroczy kupno "nowego" kluczyka?
darmodziej 29-12-2011, 09:40 To zależy, jak się sąsiad ceni. Ja bym to zrobił za dwa piwa, (z czego jedno pijesz Ty) + mikro wyłącznik.
hej w moim mk3 nie działa zamykanie z pilota a mianowicie jak zamknę auto z pilota to od razu sam się otwiera odłączenie aku na chwile tez nie pomogło miał może ktoś podobny problem??
Zamek kierowcy, mikroprzełączniki wariują.
darmodziej 26-08-2013, 09:50 jak zamknę auto z pilota to od razu sam się otwiera Tak się dzieje, jeżeli któreś drzwi nie są zamknięte. Skoro u Ciebie są fizycznie zamknięte, to znaczy, że któryś czujnik otwartych drzwi jest niesprawny i mimo zamknięcia zgłasza do centralki, że są otwarte.
rednaxelA 26-08-2013, 10:06 Tak się dzieje, jeżeli któreś drzwi nie są zamknięte. Skoro u Ciebie są fizycznie zamknięte, to znaczy, że któryś czujnik otwartych drzwi jest niesprawny i mimo zamknięcia zgłasza do centralki, że są otwarte.
Nie nie - jak dzwi inne niz kierowcy sa otwarte to mozna zamknac centralnym a nawet zaryglowac i centralny sie nie otworzy samoczynnie - sam tak robie jak mam jakies torby do zabrania - wysiadam, otwieram tylne drzwi zamykam auto pilotem, pilot do kieszeni, biore co mam wziasc z auta zamykam tylne drzwi auto potwierdza kierunkami ze zamkniete i juz.
Tylko jak drzwi kierowcy sa otwarte to sie nie da zamknac pilotem - i to tylko dlatego ze zentralny probuje zamknac ale poniewaz zamek jest niezatrzasniety to wraca do pozycji otwartej czyli wysyla z zamka kierowcy sygnal do otworzenia drzwi.
darmodziej 26-08-2013, 12:56 jak dzwi inne niz kierowcy sa otwarte to mozna zamknac centralnym a nawet zaryglowac i centralny sie nie otworzy samoczynnie To pewno w MK3 tak jest. Ja mam MK2 i jest tak, jak wcześniej opisałem.
Zamek kierowcy do rozebrania, czyszczenia, suszenia i złożenia ;) jestem na etapie "załatwiania" nowych mikro przełączników identycznych jakie są w zamku. Póki co dostałem info o hurcie, czyli 5000szt w paczce :P trochę za dużo ale może w detalu się uda coś wyskrobać.
rednaxelA 26-08-2013, 13:49 To pewno w MK3 tak jest. Ja mam MK2 i jest tak, jak wcześniej opisałem.
U mnie w tico bylo jeszcze inaczej ale temat jest o mk3 kolega pytajacy ma w profilu mk3 wiec nie mieszajmy mu w glowie.
grzesiekcesia 12-01-2014, 13:36 Witam, jestem nowym użytkownikiem, u mnie też pilot przestał działać "z dnia na dzień", wcześniej miał trochę mniejszy zasięg, wymieniłem baterię i zaprogramowałem tak jak polecacie czyli 0 zapłon 4 razy po czwartym razie sygnał dzwiękowy przycisk "zamknij" i działa:) (w Fordzie C-Max, 2009 rok).
Kamil-112 07-11-2017, 22:29 Witajcie koledzy, zamiast pisać nowy temat, ogrzewam ten bo idealnie opisuje mój problem. :wink:
Mam takie czarne MK3 z dużym przebiegiem, hatchback z 2002r. :619:
Problem jak w temacie z pilotem w kluczyku, który raz działa, raz nie. Czasem działa normalnie, czasem muszę stać przed autem i naciskać nawet 5 razy guzik by auto się zamknęło lub otworzyło.
Wszystko jest oryginalne, forda. Pilot zmieniałem, podmieniałem 5 razy na inny i zawsze programowałem, na każdym pilocie robi tak samo. Piloty sprawdzone u klucznika na maszynie i działają, styki sprawdzone multimetrem i zawsze załączają.
Wymieniłem również moduł komfortu na poliftowy, nowszy i lepszy, który zaprogramowałem i ustawiłem pod funkcje auta.
Problem bez zmian, ręce opadają bo mimo to auto nie reaguje czasem przy otwieraniu i zamykaniu na polecenia pilota. :<
Dodam że na polecenia otwarcia bagażnika reaguje zawsze.
Jeżeli chodzi o zamek, zamek główny drzwi kierowcy, nie ruszałem go bo działa poprawnie, nie powoduje cyrków mimo deszczu itp, auto normalnie zamyka / otwiera, rygluje, pozostałe drzwi również, nie zauważyłem żadnych powodów do zmiany zamka drzwi kierowcy, który muszę przyznać nie raz wymieniałem u kolegów w mk3 bo wariował.
Koledzy, co mam jeszcze zrobić w celu naprawienia usterki?
Tyskiebeer 10-09-2018, 17:04 Dzięki jednemu z kolegów wszedłem z posiadanie kluczyka/pilota scyzoryk.
Przedmiot jest nowy.
https://pl.aliexpress.com/store/product/3-Button-433MHz-4D60-Chip-Entry-Fob-Remote-Car-Key-for-FORD-Mondeo-Focus-Fiesta-New/205021_32824455768.html?spm=a2g17.search0104.3.29. 5b2f36e7ET2Uum&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10 068_10843_10059_10696_100031_10084_10083_10103_451 _10618_5016315_452_10304_10307_10820_10301_10821_5 015615-normal#cfs,searchweb201603_2,ppcSwitch_3&algo_expid=1e4a02c1-d6dc-4601-a607-aa790243a889-4&algo_pvid=1e4a02c1-d6dc-4601-a607-aa790243a889&transAbTest=ae803_1&priceBeautifyAB=0
Za pierwszym razem nie udało mi się pilota zakodować.
Wyciągnąłem i sprawdziłem na nowej baterii. Zakodowany pomyślnie.
Jednak problem jest taki, że muszę kilka / kilkanaście razy wdusić każdy z guzików by zadziałał.
Rozebrałem ponownie... przeczyściłem wszystkie styki papierem ściernym gradacja 1500 i preparatem kontakt-s.
Niestety po złożeniu bez zmian.
Muszę wielokrotnie i mocno wduszać guziki by po którymś razie zadziałały.
Mam też oryginalny pilot (jajko ) oraz jeszcze jeden :
https://pl.aliexpress.com/item/Hot-HKOBDII-433-MHZ-4D60-Chip-Dla-FORD-Focus-Mondeo-Fiesta-Folding-Przerzu-Zdalnego-Kluczyka-Z/32839533447.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.266.4 57f3c00NTjv01
i one obydwa działają za każdym razem bez problemu.
Ktoś podpowie co mogę jeszcze zrobić w przypadku tego który działa bardzo opornie? Ten akurat ma nowy grot więc chciałem dociąć i używać...ale najpierw muszę okiełznać niesfornego pilota.
Pozdrawiam.
Cześć.
Mam dwa piloty do centralnego. Jeden gorzej działa od drugiego.
Aż palce bolą od wciskania tych guzików.
Bateria jest ok. Czy mogę to jakoś naprawić bądź niskim kosztem wymienić środek ?
Pozdrawiam.
gazpodłoga 30-11-2020, 11:50 Cześć
z dużym prawdopodobieństwem zużyty mikrowłącznik / mikrostyk, zazwyczaj da się wymienić przez wylutowanie starego / wlutowanie nowego
koszt 2 pln + piwo dla kogoś kto umie się posługiwać lutownicą
Czy łatwo się programuje immobilizer i elektronikę gdybym kupił jakiś używany kluczyk ?
Łatwo.
Zawsze możesz przełożyć elektronikę(w tym transponder immo) do nowej obudowy i nie będziesz nic programował.
darmodziej 30-11-2020, 18:44 Zawsze możesz przełożyć elektronikę(w tym transponder immo) do nowej obudowyTak, i dalej przyciski nie będą działały.
Racja. Zakręciłem się.
Najprościej będzie zakupić drugi klucz z pilotem, przełożyć transponder i dociąć grot.
Programowanie pilota nie wymaga podłączania jakichkolwiek interfejsów OBD. Wystarczy odpowiednia kombinacja.
Po co mi grot docinać ? On jest osobno.
Z tym immobilizerem jest jedynie kłopot bo jest w gumie, która jest "zlana" z plastikiem obudowy kluczyka.
Próbował ktoś demontować ?
Ale jeżeli nie ma problemu z programowaniem centrali i immobilisera to nic bym nie wymieniał po prostu.
Gdzie znajdę instrukcje programowania tych spraw ?
Czy mogę sam zaprogramować używany ale obcy kompletny kluczyk (centralny + immo) gdy mam 2 komplety oryginałów przy sobie ?
Wymieniłbym jedynie grot i miałbym gotowe.
Pewnie nikt tego nie praktykuje, zwłaszcza że to poliftowe Mk3 i nie liczyłbym już na ten schemat kodowania immo, przedlift tak.
Teraz każdy porządnie podchodzący do tematu używa kabla, komputera i kodów IN/OUT.
Vanlotar 21-06-2021, 21:14 Witajcie, z dnia na dzień padł mi pilot w moim Mondeo mk3. Wymiana baterii nie pomogła, pilot też sprawdziłem kierując na niego obraz kamery, dioda podczerwieni nie daje znaku życia. Także pilot kaput. Mam pytanie, czy kupując pilot na olx lub allegro itd, z innego Mondeo mogę wkładając do niego swój kluczyk, zaprogramować go za pomocą kombinacji stacyjką?
Piloty z mdo mk3 są radiowe, a nie IR. Zazwyczaj pada microswitch któregoś z przycisku
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Vanlotar 13-07-2021, 20:24 Dzięki, ale Twoja odpowiedź akurat nie jest odpowiedzią na moje pytanie.
Czy ktoś zna temat? Czy kombinacją kluczyk stacyjka da się zaprogramować obcy pilot?
U mnie ten sam problem. Pilot zdechł i nie chce się reanimować. Zgłupiałem już po tych wszystkich postach. W okolicy łodzi jest jakiś magik, żeby mi to ogarnąć potrafił??
kluska123244 02-09-2021, 15:30 możesz kupić dowolny pilot i przełożyć immo albo samą płytkę pilota bez problemu zaprogramujesz pilot nawet od focusa mk1 ( przekręcasz 3x kluczyk i słychać piknięcie po którym wciskasz guzik pilota )
możesz kupić dowolny pilot i przełożyć immo albo samą płytkę pilota bez problemu zaprogramujesz pilot nawet od focusa mk1 ( przekręcasz 3x kluczyk i słychać piknięcie po którym wciskasz guzik pilota )
No i to jest konkret. 8) no i wielkie dzięki
No i to jest konkret
W instrukcji obsługi jest jeszcze bardziej konkretnie opisane.
A przede wszystkim poprawnie.
izotopek 30-11-2021, 08:40 U MNIE JEST INNY PROBLEM. Ford mondeo mk4 2009r. Mam 2 piloty do auta.Jak zaprogramuje jeden to drugi(tez zaprogramowany)nie dziala i na odwrot.
Ten problem dotyczy samego użytkownika i jego umiejętności czytania instrukcji obsługi.
Zachowanie auta jak najbardziej poprawne.
darmodziej 30-11-2021, 08:58 Jak zaprogramuje jeden to drugi(tez zaprogramowany)nie dziala i na odwrot.Bo trzeba programować wszystkie razem, podczas jednego procesu programowania.
|
|