Zobacz pełną wersję : Mondeo Mk III automat kombi 2.0 TDCI vs Opel Vectra C automat kombi 1.9 CDTi
Witam!Wkładam pewnie moim postem kij w mrowisko ale...Obecnie jeżdżę Mondeo Mk II kombi automat 1.8 i jestem zadowolony.Chcę zmienić samochód na nowszy mniej więcej 4-5 letni (jak w temacie).Chciałbym poznać konkretne za i przeciw bo wydaje mi się, że oba te samochody są do siebie dość podobne.Czy może zdecydować się na Mondeo Mk IV (ale w grę wchodzą wtedy niestety egzemplarze z początku produkcji i raczej skąpym wyposażeniu).Czekam z niecierpliwością na wasze opinie.Pzdr.
Na temat Mondeo MKIII możesz przeczytać na tym forum wiele . Na temat opla opieram się na wiadomościach przeczytanych na forum opla + 2 opini znajomych . Opel ma super silnik fiata stosowany przez wielu producentów m in. saab . Jest centralny rejestr serwisu GM i można do niego zadwonić! i dowiedzeć się kiedy i przy jakim przebiegu był robiony ostatni serwis . Niestety opinie o automatach do liftingu są jednoznaczne - lipa . Za słabe chłodzenie . Po liftingu ok. Ale ceny vectry po 2005 r. to już średnio 2 lub 3 tys. EUR więcej jak Mondeo . Sam rozważałem zakup opla ale u mnie oprócz kasy wydanej na samochód ważna jest kwestia wyjazdów za miasto - wędkarstwo. A opel jest strasznie nisko zawieszony i przodem wszędzie bym haczył .
Do tego EGR w Dieslu opla ........ Porażka
Rijndael 03-12-2010, 17:28 Vectra ma lepszy silnik, lepiej wykonane wnętrze, ogólnie chyba lepiej wygląda, za to Mondeo lepiej się prowadzi i łatwiej je trafić w bogatej wersji (ghia czy doposażony trend). Co do zawieszenia to nie powiedziałbym, żeby Vectra była niżej zawieszona niż Mondeo, oczywiście mówię o standardowych wersjach.
silnikowo to wg mnie fiatowski diesel jest lepszy od 2,0 tdci, natomiast wizualnie vectra dla mnie porażka, a środek to już katastrofa
Myślę, że skoro aktualnie masz forda to nie przesiądziesz się do opla.
Miałem taki samochód w robocie (firmówka) i szczerze:
środek masakra (pod względem stylistycznym) ciemno, smutno.
Co do napędu to nie wiem jak diesel się sprawuje.
Co do prowadzenia - Mondeo to niebo pod tym względem.
Miałem dość dobre porównanie bo w tym czasie jeździłem tymi dwoma samochodami w domu i do pracy mk3 w pracy vectra.
Stawiał bym na Mondka
Dzięki za odzew.Przydałoby się jeszcze więcej opinii.Co do stylistyki to Vectra wydaje mi się bardziej elegancka niż Mondeo.Może to przez proste linie.Wnętrze jest kwestią gustu.Siedziałem w jednym i drugim samochodzie i chyba nieznacznie lepiej było w Vectrze (np. w Mondeo przeszkadzał mojemu kolanu tempomat:-).Co do właściwości jezdnych to nie wiem.Jeszcze nie jeździłem.Poza tym są dość podobne jeśli chodzi o ilość miejsca w środku i bagażnik.Z tego co przeczytałem silnik chyba korzystniejszy w Oplu.
np. w Mondeo przeszkadzał mojemu kolanu tempomat:-)
a to dziwne, bo w mondku sterowanie tempomatem jest na kierownicy.
Pewnie chodzi o sterowanie radiem, bo tak jak piszesz Kolego jagrall, tempomat jest w kierownicy...
Dz. za korektę:-)Nie przyglądałem się zbytnio.Niemniej jednak zawadzam i to trochę drażni.
Krzysiek 22-12-2010, 20:55 Dz. za korektę:-)Nie przyglądałem się zbytnio.Niemniej jednak zawadzam i to trochę drażni.
Jeżeli to jest jedyny powód, żeby nie brać Modo to nie mamy o czym pisać :D
Autko szukaj z rocznika 05-06 bo wydaje mi się, że to są już "dopieszczone" roczniki, chodź jak wszędzie znajdą się buble. Co do wyposażenia to od wersji Ghia w górę bym się rozglądał. Silniki fajnie pracują, warto lać sprawdzone paliwo, wtedy odpłaca się, no i oczywiście 130 koni pod maską bo 115 nie pasuje do tej "budy". I ta przyjemność podczas jazdy.....bezcenne 8)
no i oczywiście 130 koni
A najlepiej (jeżeli już ma być diesel) to 155 :-) z tym silnikiem auto WYMIATA!!!
Krzysiek 23-12-2010, 00:54 A najlepiej (jeżeli już ma być diesel) to 155 :-) z tym silnikiem auto WYMIATA!!!
Właśnie widzę w opisie pod profilem, kto jakim autem jeździ i co zachwala :mrgreen:
Oby się dobrze sprawował ;)
corneliusab 23-12-2010, 04:57 Tak jak koledzy pisza, ASB w VC padaja jak muchy, problemem jest chlodnica oleju, po lifcie problem nie wystepuje, psuje sie tez CIM ale to chyba we wszystkich VC. Tez sie zastanawialem czy kupowac mk3 czy VC bo gabaryty podobne, w kombiaku bagazniki rowniez. Stylizacja zewnatrz VC (szczegolnie przed liftem) podoba mi sie troszke bardziej jak mk3, zas mk3 ma duzooooooo ladniejszy srodek i lepsza zawieche. Opel i tak zrobil wielki krok do przodu z VC tak jak wczesniej ford z focusem, poza tym jak ktos juz napisal w fordzie latwiej znalezc auta z wiekszym wyposazniem jak w Oplu, jest duzo VC, ktore maja korby z tylu:shock:. Ja nie chcialem ASB wiec szukalem VC 2.2 155KM lub 2.0T 175KM, z forda 2.0 145KM lub 2.5 V6 170KM, oczywiscie w benzynie, co kupilem - masz w moim profilu.
No więc właśnie.Oba samochody są bardzo do siebie podobne.Różnice są subtelne i właściwie zależą od gustu.Wydaje mi się, że za VC przemawia silnik i chyba mimo wszystko skrzynia biegów.Co do Mondeo to na pewno zawieszenie i sentyment:-)Co do wyposażenia to staram się znaleźć maksymalnie wyposażone wersje bo sądzę, że nie opłaca się kupować używanego "golasa".
to staram się znaleźć maksymalnie wyposażone wersje
ty chyba łatwiej będzie znaleźć mondka, jakąś ładną wersję ghia albo titanium
norbi333 24-12-2010, 20:17 Pewnie jak większość również mocno zastanawiałem się co wybrać Vectra 3.2 GTS czy ST 220 i wybrałem Mondeo
No i Vectra ma o niebo lepsze xenony od Mondeo MK 3 :D
Ale szukałbym Mondeo.:D
|