Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] XENON Fioletowa barwa w jednej lampie
PitersonCK 16-11-2010, 18:28 Witam wszystkich,
na wstępie napisze ze starałem sie przeszukac, przeczytać odpowiednie tematy dotyczace "problemów" z xenonami, nie jestem pewnien stad mój nowy post i jednoczesnie jest to moje pierwsze auto z xenonem.
Chodzi o Focusa MKI, orginalne lampy xenonowe, otóz dziś zauważyłem ze jedna lampa świeci zupełnie inną barwą - zdecydowanie fioletową, światło nie jest słabsze ale zdecydowanie innej barwy, nic nie mruga. Swoja drogą głupio to wygląda :P
Druga lampa - świeci tak jak świeciła - biało-niebieskie odcień.
Zmiana ta nastąpiła z dnia na dzień, moje pytanie i zarazem prośba o podpowiedź:
1. czy juz powoli żarnik mówi papa,
2. czy jednak możliwe ze lampa (fioletowe światło) jest zabrudzona, czyli czyszczenie odbłyśników ew. regeneracja
Chciałbym możliwie to najpewniej zdiagnozowac.
pretorian2 16-11-2010, 19:26 żarnik powoli się wypala, możliwe, że bedzie jeszcze zmieniał barwy a równie dobrze może jeszcze z rok świecić... nie ma reguły
To już koniec życia palnika trzeba zacząć myśleć o wymianie i to najlepiej obydwu ,jak ma być estetycznie.
PitersonCK 17-11-2010, 17:27 Może zbyt dużo podpowiedzi nie ma :P ale myśle ze można potwierdzić ze to kwestia żarnika. Brałem pod uwagę jeszcze przetwornicę, akurat w aucie kolegi ( BMW E46 ) był problem ze jedna lampa nie świeciła, na poczatku poderzewał wypalenie sie żarnika, kupił nowe D2S i to samo. Problem leżał w przetwornicy.
W moim przypadku skłaniam sie do żarnika, obydwie lapmy świecą z ta samą "mocą", tyle że na różne kolory. Dziekuje za podpowiedzi.
Piotrex20 23-11-2010, 16:08 U mnie bylo tak,ze xenon najpierw zaczal zmieniac kolor, swiecil z taka sama moca ale z koloru niebieskiego zrobil mi sie jakis zółty,bez zadnego mrugania, po kilku dniach przestal swiecic wogole. Kupilem odrazu nowy zarnik zakladam i nie swieci .Okazalo sie ze padla przetwornica a xenon byl sprawny ale na nowej przetwornicy tez swiecil na zółto, widocznie przetwornica uszkodzila go w jakis sposob.
marcysgalaxy2,3 23-11-2010, 16:19 Podmienić żarniki i będzie wiadomo co do wymiany :569:
PitersonCK 24-11-2010, 06:39 Podmienić żarniki i będzie wiadomo co do wymiany :569:
Dokładnie tak zrobię. Wczoraj juz jedna lampa przestała świecić, wcześniej jak pisałem kolor światła był fioletowy, po jakimś czasie zrobił sie niebieski :roll: Już sam nie wiem czy to kwestia żarnika czy przetwornicy.
Z ciekawości, jak lampa nie świeci (zakładając, żarnik sie wypalił) to mam nadzieje ze nie ma to wpływu na przetwornicę, nie uszkodzi się ?
Z ciekawości, jak lampa nie świeci (zakładając, żarnik sie wypalił) to mam nadzieje ze nie ma to wpływu na przetwornicę, nie uszkodzi się ?
tutaj są różne szkoły i teorie... ja czytałem, że może to spowodować uszkodzenie przetwornicy, ale sam włączyłem kiedyś lampy przy wyjętym żarniku ... bo za trzaskami i błyskami nic się nie stało ;)
IMO wymień jak najszybciej i unikaj jeżdżenia z takim na pewno tym sposobem nie zaszkodzisz ;)
Piotrex20 24-11-2010, 17:17 tutaj są różne szkoły i teorie... ja czytałem, że może to spowodować uszkodzenie przetwornicy, ale sam włączyłem kiedyś lampy przy wyjętym żarniku ... bo za trzaskami i błyskami nic się nie stało
Trzaskanie,a na pewno błsyki to była przeskakujaca iskra z przetwornicy z wtyczki od zarnika na jaas blache badz inny metalowy elemnet pod maska. Sam tez kiedys wlaczylem swiatla, a zapomnialem podlaczyc zarnika do nowiutenkiej przetwornicy ale tak jak u Ciebie i nic sie nie stało.
PitersonCK 30-11-2010, 19:03 tak na zakończenie tematu napisze ze żarnik był wypalony (dosłownie czarny w środku, Osram oryginał), drugi tak naprawdę tez był juz na wykończeniu.
Po wymianie - o niebo lepiej i jaśniej :D
Aha, napisze jeszcze ze sam się nie zdecydowałem na wymianę, powierzyłem specom ale warto było, w 10 minut były już nowe. Bez wyciągania lampy tylko z wyjęciem aku. W razie czego polecam wszystkim: BESTLOOK Warszawa ul. Bartycka 10.
Aha, napisze jeszcze ze sam się nie zdecydowałem na wymianę, powierzyłem specom ale warto było, w 10 minut były już nowe. Bez wyciągania lampy tylko z wyjęciem aku. W razie czego polecam wszystkim: BESTLOOK Warszawa ul. Bartycka 10.
Mam nadzieję, że skasowali Cię adekwatnie do poświęconego czasu na naprawę... ale po co wyciągali Aku :roll:
najważniejsze że już działają :) po jakimś czasie będą świecić jeszcze lepiej ... muszą się "wypalić" żarniki i dopiero po kilku dniach zaczną na prawdę dobrze świecić :D
PitersonCK 02-12-2010, 09:33 Mam nadzieję, że skasowali Cię adekwatnie do poświęconego czasu na naprawę... ale po co wyciągali Aku :roll:
najważniejsze że już działają :) po jakimś czasie będą świecić jeszcze lepiej ... muszą się "wypalić" żarniki i dopiero po kilku dniach zaczną na prawdę dobrze świecić :D
Wiesz, nad kwotą, którą zapłaciłem za wymianę moglibyśmy podyskutować :razz: czy była adekwatna to samego czasu wymiany.....ale coż, sam sie zdecydowałem, zgodziłem. Myśle ze już drugi raz wymieniać ich nie będe....powinny wytrzymac do końca mojego użytkowania Foki :)
Co do wyciągania aku....sam to zasugerowałem, naprawdę był problem z dostępem do lampy lewej, ale domyślam sie ze można i to pewnie obejść.
dla pewnosci do foki montuje sie d2s?
cezarg1410 03-01-2011, 22:35 http://ford.sklep.pl/pl,product,2275686,zarowka,ksenonowa,d2s,bosch.htm l
Według tego do mk1 tak.
Kolego PitersonCK jaki przebieg wytrzymały ci żarniki??
tak w Foce mk1 jest D2S
Philipsy na allegro są to chińskie podróby
Tu macie artykuł jak rozpoznać oryginał
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=223141&c=0&f=9
Co do wymiany samego żarnika to ja zawsze wyciągam lampy by wymienić żarnik
pretorian2 04-01-2011, 09:43 Z tymi podróbami to nie jest tak do końca, mogą się zdarzyć ale większość to zapewne oryginały z niewiadomego źródła, bo żaden sprzedawca go nie ujawni. D1s też są po 100zl za szt. zamawiałem 4szt. od 2 różnych sprzedawców i nie widziałem, różnicy między ori a tymi z allegro, poza barwą świecenia, stare świeciły na niebieskawo biało, nowe na biało - ale to efekt wypalenia/wyświecenia. Także, czytając po wielu różnych forach opinie na temat tych podróbek są nie do końca uzasadnione. Ludzie jeżdzą na tych d2s z allegro i nic im się nie dzieje, więc nawet jakby to były bardzo dobrze podrobione żarniki to czemu przepłacać 3-4 krotnie za sztukę w aso lub innym sklepie...
|
|