Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Które WEBASTO wybrać?
Snajper_881 21-11-2010, 20:41 Witam!
Mam zamiar załozyć WEBASTO do Mondeo. Proszę o poradę, które najlepiej wybrać:
1- http://allegro.pl/kompletne-webasto-mokre-diesel-12v-i1330529619.htm (http://allegro.pl/show_item.php?item=1330529619) te jest najtańsze, niema pilota, ma sterowanie elektroniczne, tzn ten wyświetlacz ale jakoś te kable takie mi się wydają nie bardzo, jakby izolacja przedarta albo coś źle widzę...
2- http://allegro.pl/webasto-thermo-top-kompletne-uniwersalne-diesel-i1325832372.html te jest trochę droższe, ale wygląda na to, że jest w bdb stanie, przynajmniej na zdjeciach, w tym pudelku widać, że jest chyba wporzadku.
3- http://allegro.pl/webasto-komplet-pilot-do-odpalania-na-odleglosc-i1324604327.html to też jest drogie, tzn tyle co poprzednie, ma pilota, ponoc zasieg do 900 metrów w wolnym terenie, ale tez stan jest trochę taki sobie chyba...sądząc po zdjeciach oczywisce...
4- Ewentualnie to http://members.multimania.co.uk/esklep21/product_info.php?cPath=21&products_id=32&osCsid=eee48f5b1c1a21e8fc7a3527333d175d ale ten sklep jest mi coś podejrzany, niema telefonu i nie wiem, czy ta biała puszka widoczna na zdjęciu czy to nie sterownik? Jeżeli tak to lipa, bo jest to zwykłe pokrętło bez wyświetlacza...
Pozdrawiam i dziękuje za poradę!
Tomek2907 22-11-2010, 21:53 Oryginalnie w Mondeo montowany jest Eberspacher D5WZ chyba. Do tego dogrzewacza można dokupić też oryginalny zestaw rozbudowujący go do ogrzewania stacjonarnego ( działającego bez silnika ) ale całość to potężne koszty.
Snajper_881 23-11-2010, 14:13 Przecież lepiej kupić WEBASTO, takie jak w linkach podałem, wszystkie to wodne, czyli podgrzewają silnik i wnętrze kabiny.
Tomek2907 23-11-2010, 14:39 Eberspacher to też wodne . Oryginalnie działa tylko przy włączonym silniku ( brak pompki obiegowej płynu ) , a po rozbudowie też będzie podgrzewało płyn w układzie przy wyłączonym silniku.
Snajper_881 23-11-2010, 14:58 No dobrze, ale w dalszym ciągu jeżeli chodzi o Eberspacher to jest to bezsensu. Po co to przerabiać jak kompletnym WEBASTEM mogę zrobić to tanie i lepiej ? Nie rozumiem....
a nie lepiej kupić zestaw do zdalnego odpalania auta??
wychodzi taniej bo już można kupić od 150-200 PLN.
maestro06 23-11-2010, 17:56 a nie lepiej kupić zestaw do zdalnego odpalania auta??
wychodzi taniej bo już można kupić od 150-200 PLN.
nie bo odpalanie auta więcej pociągnie paliwa niż webasto, poza tym oszczędzasz parę innych elementów osprzętu silnika
Snajper_881 23-11-2010, 17:59 Tak jak mówi Maestro. Nie ma sensu, nic to nie da, dalej będzie odpalany na zimnym silniku. Nie wiem jak TDDi ale TDCi i tak się nie zagrzeje na postoju w chłodne dni, nie mówiąc już o zimie.
Dobra, widzę, że temat niema sensu, podałem 3 konkretne przykłady ogrzewań, chciałem się doradzić które najlepsze, może ktoś miał, montował a dostaję tu nie potrzebne przykłady rozwiązań zamiast WEBASTA. ?? Proszę o zamknięcie...
nie bo odpalanie auta więcej pociągnie paliwa niż webasto,
nie bądźmy już tacy oszczędni, ale nie masz racji bo takie proste webasto aby podtrzymać dana temp. będzie pracować kilka lub nawet kilkukrotnie w ciągu dnia lub nocy, w zależności jak jest ustawione przez co pociagnie w ciul paliwa
poza tym oszczędzasz parę innych elementów osprzętu silnika
co ty gadasz?? webasto podgrzeje ci tylko płyn chłodniczy i może troszkę blok silnika, za to zdalnie odpalisz auto kiedy chcesz przez co pracujący silnik zagrzeje się równomiernie.
w aucie żony jest webasto ale sie zrypało i zamontowaliśmy zdalne odpalanie więc widzę różnicę, nikt mnie nie przekona do drogiego webasto...bo zużycie paliwa jest porównywalne, silnik odpalamy kiedy jest potrzeba. wystarczy że pochodzi 10-15 min wcześniej i jest lepiej zagrzany od webasto, a szyby odszronione...
po co przepłacać
Tomek2907 23-11-2010, 18:28 Po co to przerabiać jak kompletnym WEBASTEM mogę zrobić to tanie i lepiej ? Nie rozumiem.
Hm.. czy taniej ?? Webasto i Eberspacher to tylko nazwy firm .Popatrz np. tu : http://allegro.pl/ford-mondeo-webasto-157h-18k-463-ah-i1334394768.html
A czy lepiej ? Kwestia spojrzenia na sprawę. Z praktyki powiem Ci ,że Eberspacher w podstawowej wersji po uruchomieniu silnika i tak bardzo szybko podgrzewa ciecz w układzie chłodzenia. Natomiast jeżeli chcesz mieć ogrzewanie niezależne od pracy silnika i wsiadać zimą do ciepłego samochodu , to faktycznie trzeba mieć coś bardziej rozbudowanego ( pompa obiegowa płynu, ciekawe czy w tych urządzeniach z allegro jest ? ). Sterowanie wentylatorem nawiewu , programator, pilot, itp. Ale do takich rzeczy należy mieć akumulator co najmniej ze 100 Ah.
maestro06 24-11-2010, 15:05 1. w zależności jak jest ustawione
co ty gadasz?? webasto podgrzeje ci tylko płyn chłodniczy i może troszkę blok silnika, za to zdalnie odpalisz auto kiedy chcesz przez co pracujący silnik zagrzeje się równomiernie.
w aucie żony jest webasto ale sie zrypało i zamontowaliśmy zdalne odpalanie więc widzę różnicę, nikt mnie nie przekona do drogiego webasto...bo zużycie paliwa jest porównywalne, silnik odpalamy kiedy jest potrzeba. wystarczy że pochodzi 10-15 min wcześniej i jest lepiej zagrzany od webasto, a szyby odszronione...
po co przepłacać
a co do drugiej opcji... odpalaj sobie zdalnie ile chcesz, zobaczymy co pierwsze pójdzie do wymiany, poza tym webasto ustawione na konkretny czas, nigdy nie zużyje Ci tyle paliwa do nagrzania auta co jego odpalenie na 10-15 min
w dodatku nie wiem jak u Ciebie ale u mnie po ok 5 min jazdy autem już silnik łapie temperaturę dzięki podgrzewaczowi płynu
poza tym Snajper pytał o konkrety...
rozbudowa ebesprachera o funkcje ogrzewania postojowego to założenie dodatkowej pompy cieczy chłodzącej i wymiana sterownika wraz programowaniem kompa w aucie. koszt w serwisie ebersprachera 800-1200 w zależności od ilości roboty żeby to założyć. ale przynajmniej bedzie gwarancja, mam w aucie ten dogrzewacz i szukałem u siebie żeby go rozbudować do ogrzewania postojowego.
Snajper_881 24-11-2010, 15:27 Dokładnie Maestro, ja również mam dogrzewacz płynu, ale to działa tylko gdy jest >5*C. Pozatym silnik musi pracować i tak jest odpalany na zimnym. Jak mam rozbudować EBESPRACHER to wole sobie kupić kompletne WEBASTO. Nie interesuje mnie zużycie paliwa, no panowie, ile to może palić? 1L na godzinę ? W danych technicznych jest napisane, że max 0.6L, nie przesadzajmy...
... odpalaj sobie zdalnie ile chcesz, zobaczymy co pierwsze pójdzie do wymiany...
tak? ciekawe co?
maestro06 24-11-2010, 17:45 Dokładnie Michale, montuj webasto i ciesz się z jego posiadania i działania, gdyby nie felgi to też już bym się cieszył jego posiadaniem...ale co się odwlecze to nie uciecze ;)
Snajper_881 01-12-2010, 13:50 Witam!
Nie chcę zakładać nowego tematu, zapytam tutaj. Nabyłem WEBASTO wodne, DW 50, podpiąć pod obieg płynu to nie problem, natomiast jak ruszyć nawiew w aucie?? Dodam, że mam DENSO.
ja w słuzbowym samochodzi mam dwa webasta air top 2000 i air top 3500 te drugie pali 0,42 litra on na godzine a to pierwsze nie wiem ale cos około 0,21 litra na godzine:) wiec spalania nie sa wielkiejak ktos ma ochote to polecam tylko sa dwa rodzaje do podgrzewania płynu w układzie i do grzania wnetrza:)
Snajper_881 01-12-2010, 20:22 Fajnie, ale zna ktoś odpowiedz na moje pytanie? Zaczniemy wreszcie pisać na temat w tym wątku? Ludzie no...!
Ale masz problemy... TDCI to nie HE - przed zakupem pieca należy wybrać miejsce jego montażu. Zakupiłeś piec DW 50 - staruszek, nie warto jednak inwestować w taki model - przerabiałem to już u siebie gdzie zamontowałem BW50 a obecnie jest Top C. Do MDO dedykowany jest Eber - idealnie mieście się "tam gdzie ma być" - zresztą idealną "ściągę" montażu umieścił na MKP felicjan-f1.... Jak już zamontujesz "staruszka" zapodaj fotki miejsca montażu... jestem ciekawy gdzie go wciśniesz.
felicjan-f1 02-12-2010, 10:12 Fajnie, ale zna ktoś odpowiedz na moje pytanie? Zaczniemy wreszcie pisać na temat w tym wątku? Ludzie no...!
Pofatyguj się na MKP tam w HOWTOs masz mój wątek o dogrzewaczu w dieslu(o podłączeniu do wiatraka auta też tam jest) poprowadzi Cię "jak dziecko za rączkę", jeśli masz pytania to na PW.Jestem w trakcie "docierania się" z piecykiem w TDCI-trudności natury technicznej, ale do pokonania.
Twój piec to DW50 mój EBER ale zasada montażu się nie zmienia,schemat jest taki sam-wybór miejsca montażu pieca zależy od Ciebie.Gdzie byś go nie powiesił tak samo będzie grzał( jeśli faktycznie jest sprawny i zgodnie z zasadami montażu)Szukaj miejsca z dobrym dojściem do pieca(ewentualne regulacje), wiem że ciężko będzie :570: ale warto!
Wujek allegro ma piecyk dedykowany do trójeczki... http://allegro.pl/hydronic-d5wz-webasto-eberspacher-2005r-mondeo-12v-i1331669269.html
Snajper_881 04-12-2010, 15:34 Wiem, że wujek ma, tego jest mnóstwo. Dodaj do tego cenę reszty gratów do zrobienia z tego w pełni niezależnego ogrzewania postojowego. Mój piec jest niewiele mniejszy niż ten, żaden z jego wymiarów nie przekracza 30cm więc bez przesady....ale upcha się to bez problemu. Poza tym jakoś wolę WEBASTO niż Hydronica D5WZ, tym bardziej, że zakupiłem komplet z sterowaniem z pilota i sms. Gdybym miał to wszystko dokładać do D5WZ to koszt przerósł by z 4 razy to co zakupiłem teraz. Jedyny plus tego Hydronica jest taki, że jest do dedykowane do Mondeo i "niby" jest po wymianie sitka i świecy...
Oki.. czekam na efekt montażu, ciągle nurtuje mnie gdzie wsadzisz DW50 - w benzynie znalazłem miejsce ale w dieslu....
W oryginalnej instrukcji montazowej do mondeo mk3 diesel webasto thermo top C(i takie proponuję zakupić,jest w miarę nowe i mało awaryjne) zamontowane jest tu:
Przerobienie dogrzewacza na pełne ogrzewanie postojowe to w/g mnie koszt około 600zł(w tym wliczona jest wymiana sterownika z D5WZ na D5WS,pompa wody ,element sterujący-zegar oraz instalacja z dodatkowymi bezpiecznikami i przekaźnikami.
Jeszcze pozwolę sobie zadać pytanie i na nie odpowiedzieć jako 'zagłębiony w temacie': które ogrzewanie jest lepsze Webasto Thermo Top C,czy Eberspacher D5WS?
Z moich spostrzeżeń wynika,że webasto szybciej grzeje wodę,jest cichsze,ale za to ma utrudniona diagnozę.Diagnoza ogrzewania Eberspecher sprowadza się do zakupienia jako elementu sterujacego zegara modułowego,który to w razie usterki napisze na swoim wyświetlaczu co go boli,w wypadku Webasto-tylko komuter pozostaje.Jeśli chodzi o awaryjność to są na podobnym niskim poziomie.
W identycznym miejscu można zamontować eber - na necie jest instrukcja.
ja mam webasto w służbowym aucie i jest jedno sterowane elektornicznie drugie manualnie i jak cos w manualu nie gra to dioda miga i patrzy sie w instrukcje i pisze ilemrugniec to podaje usterke powiem ze 10 lat uzytkuje i bez problemów sie sprawuje:)
|
|