emarecki
20-07-2010, 12:52
Zamierzam wymienić płyn w chłodnicy zamierzam kupić K2 ale nie wiem czy jest dobry. A wy jaki lejecie do swoich Fiestek?
Zobacz pełną wersję : Płyn chłodniczy - jaki zalecany , jakie różnice emarecki 20-07-2010, 12:52 Zamierzam wymienić płyn w chłodnicy zamierzam kupić K2 ale nie wiem czy jest dobry. A wy jaki lejecie do swoich Fiestek? stasiek49 20-07-2010, 15:42 petrygo niebieski skola 20-07-2010, 17:41 Według mnie każdy jest dobry byle nie z supermarketu za 5 zł 6 l . Oczywiście koncentrat i najlepiej na na - 37 stopni albo na na jeszcze mniej. Znam ludzi co leją zwykłej wody z kranu Dietih 20-07-2010, 22:24 "A wy jaki lejecie" ? oryginalny - taki - http://ewcar.pl/pl,product,364076,plyn,do,chlodnic,super,plus,prem ium,motorcraft,1336800.html http://ford.sklep.pl/pl,product,320697,plyn,do,chlodnic,super,plus,prem ium,ford,1l.html http://ford-sklep.pl/koncentrat-_plyn_-chlodnic-p-790.html Pinki 21-07-2010, 07:23 Ja leje Fordowski u siebie a do żony STP lub prestone JoeMix 21-07-2010, 12:40 Polecam koncentrat Shell'a albo,,, kurde, tez koncentrat, ale nazwa mi wyleciała,,, w białej butelce 2L Przemol121981 25-07-2010, 13:02 Ja zalalem Dynagela 2000 wojcikpat 10-08-2010, 07:51 ja ostatnio wymieniałem płyn przy okazji i zalałem jakiś koncentrat w 1,5 litrowych butelkach (miał jakiś tam znaczek forda, że niby przez nich testowany). Butelka jest biała i ma fioletowy korek. Cena coś koło 30-35zl za 1,5L (sporo ale jest dobre). GrzegorzD 10-08-2010, 20:48 ja leje tylko Dynagel albo Prestone kosciak 11-08-2010, 19:37 Cena coś koło 30-35zl za 1,5L (sporo ale jest dobre). na jakiej podstawie oceniacie czy jest dobre czy złe. ja leje z tesco i nie widze różnicy GrzegorzD 11-08-2010, 22:02 Prestone jest mieszalny z wiekszascia płynów. u mnie jest mieszanka gdzies 3/4dynagela a reszta prestone... bede to musial kiedys wymienic padi77 12-08-2010, 01:49 na jakiej podstawie oceniacie czy jest dobre czy złe. ja leje z tesco i nie widze różnicy No i to jest właściwe pytanie, też sie nad tym zastanawiałem jak kolega wojcikpat ocenił że ten płyn dobrze działa??? temperaturę zamarzania pewno ma podobną i tak samo ją mozna zmierzyć natomiast zajechana pompa i chłodnica to dopiero pozniej wychodzi a kolega pisał że ostatnio zalał więc nie kumam, aczkolwiek z tesco to mogę wyrwać jakąś laske z za kasy a nie kupić coś z napisem tesco do mojego Fordzika:027: Prestone jest mieszalny z wiekszascia płynów. u mnie jest mieszanka gdzies 3/4dynagela a reszta prestone... bede to musial kiedys wymienic ale po co, jak temperatura zamarzania jest odpowiednia to po co gmyrać???:027: Wojtek 12-08-2010, 02:05 Ja kupuję zawsze z supermarketu najtańszy. I szczerze powiem , że nie widzę różnicy. Kupuję już tak ładne parę lat to różnych swoich samochodów. Nigdy nic się nie działo. Nawet w najgorsze mrozy było ok. Również małą uwagę zwracam na mieszalność poszczególnych płynów. Wlewam to co jest pod ręką. Może trochę banalne podejście , ale nigdy nie miałem problemów z chłodzeniem , ogrzewaniem , zamarzaniem , czy zapchaną chłodnicą lub nagrzewnicą. A , może po prostu mam szczęście... padi77 12-08-2010, 02:17 Panocku Ciupaga, ale ja właśnie mówiłem że temperatórkie zamarzania to mają te płyny taką samą:568:, natomiast cała reszta już nie do końca, mówię o tym z czego to się składa:027:. I może i nie ma to większego wpływu na części, może i nic sie nie dziać... ale dla mnie to jest może:027:, a że ja mam takie zwarcie że nie zapodam do żadnej gabloty nic z tesco... no co, nie moge mieć???:P Pozwólcie mi nie mieć koszmarów:P kosciak 12-08-2010, 08:21 Ja kupuję zawsze z supermarketu najtańszy. I szczerze powiem , że nie widzę różnicy. Kupuję już tak ładne parę lat to różnych swoich samochodów. Nigdy nic się nie działo. Nawet w najgorsze mrozy było ok. Również małą uwagę zwracam na mieszalność poszczególnych płynów. Wlewam to co jest pod ręką. Może trochę banalne podejście , ale nigdy nie miałem problemów z chłodzeniem , ogrzewaniem , zamarzaniem , czy zapchaną chłodnicą lub nagrzewnicą. dokładnie :) w chłodnicy może być woda.. tylko mina jest w zimie jak zamarznie ... jakbym jeździł po afryce lałbym wode z kranu ;p zresztą, dolewam dwie szklanki na rok więc nie ma nad czym myśleć. Płyn z "tesco" - czyli nie marki tesco, tylko jakiś zwykły petrygo borygo czy jakiś tam tani.. padi77 14-08-2010, 00:25 Płyn z "tesco" - czyli nie marki tesco, tylko jakiś zwykły petrygo borygo czy jakiś tam tani..[/QUOTE] no, a to właśnie jest wielka różnica, z tesco a nie marki tesco. sylmar 18-10-2010, 17:56 Witam, mam zamiar wymienić płyn w chłodnicy, zalecany przez FORDA jest FORD - Motorcraft o oznaczeniach WSS-M97B44-D. Moje pytanie, jaki inny płyn gotowy nie koncentrat można wlać np.BORYGO, PETRYGO, GLIXOL, PRESTONE, wiem że musi być norma G12 tylko który to ma? Pozdrawiam. gorny7 18-10-2010, 19:03 na jakiej podstawie oceniacie czy jest dobre czy złe. np po rzeczywistej temp zamarzania w testach (jest -35 zamarza przy -30) albo Prestone gdzies widziałem testy płynów i ten naprawde wypadal najlepiej w sprzedaży w Tesco http://www.boryszewerg.pl/index.php?menu=plyny&strona=239&plyn=aktualnosci http://www.auto-swiat.pl/1-zly-plyn-do-chlodnicy-duze-wydatki rafalt 28-11-2010, 12:27 Witam, mam minimalnie za mało płynu chłodniczego (ok 0,5-1cm poniżej kreski min). Zalany jest koncentrat Motorcrafta WSS-M97B44-D (różowy), jakiego płynu mogę dolać aby uzupełnić? Dzięki JoeMix 28-11-2010, 13:10 Najlepiej taki sam, a jak nie to inny różowy koncentrat,,, 1cm poniżej minimum to nie tragedia, lepiej tak jeździć niż dolać coś nieodpowiedniego,,, skola 28-11-2010, 13:56 Widziałem w tesco płyn borygo się nazywał ale czy ja wiem zalałeś motrcrafta i dolać syfu za 15 zł . To lepiej dokupić płyn o tym numerze tego nie ubywa 0,5 l na 100 km. rafalt 28-11-2010, 14:40 To w takim razie będę obserwował, jak "poleci" więcej to wymienię, a jak nie "poleci" to na wiosnę i tak wymienię. Tak się właśnie zastanawiałem czy z powodu tego 1 cm wymieniać całość czy tez robić dolewkę. Dzięki za pomoc. TSRules 28-11-2010, 16:42 ten centymetr to nawet zwykłej wody destylowanej byś trochę dolał to nic by sie nie stało przy tej ilości ;) skola 28-11-2010, 19:15 zaznacz sobie mazakiem i zobacz czy spadnie czy nie ale nie powinno już nic ubywać chyba ze masz gdzieś wyciek Marek 28-11-2010, 19:21 Widziałem w tesco płyn borygo się nazywał ale czy ja wiem zalałeś motrcrafta i dolać syfu za 15 zł a od kiedy borygo to syf???a ty myślisz,że ten forda to jakieś cudo jest?? kkolego rafalt kiedy zmieniałeś płyn chłodniczy?? zsberg 28-11-2010, 19:32 Borygo, petrygo, kuler, czy nawet oryginał ford - ważne by to świeże było i miało odpowiednie stężenie, bo nie wiadomo kto ile wody dolał. Cenowo to też jedna półka co się kupi. My np polecamy ludziom kupno 3 koncentratów forda i 3 litrów wody demineralizowanej. Cena dobra, a jaka satysfakcja psychologiczna że ma się oryginał :D rafalt 28-11-2010, 20:35 kkolego rafalt kiedy zmieniałeś płyn chłodniczy?? Z tego co wiem to od nowości nie ruszany (tj. od lipiec 2005) Marek 28-11-2010, 21:59 no to tym bardziej wymień płyn na nowy. możesz zalać go borygo,petrygo,prestone,fordowski itp...wybierz sobie truckman 28-11-2010, 22:46 Kolego, do Twojej Fiesty mozesz zalac generalnie wszystkie płyny dopuszczone do chłodnic ALU. Na mała dolewke polecam Polecam Borygo EKO/zielony/ bo jest mniej zasadowy w porównaniu do powszechniejszych płynów opartych na glikolu propylenowym. Niestety PRODUCENCI płynów nadal nie wprowadzili GŁÓWNEJ NORMY na Koloryzowanie produktów a ich charakterystykę.. truckman 28-11-2010, 22:51 Nie wlewj tylko płynu opartego na krzemianach-Stare Petrygo!!! i inne zatanie płyny.... Agnesqa 28-11-2010, 23:42 Ja bardzo zadowolona jestem z różowego koncentratu Febi, używam go juz drugi rok i jest ok :) truckman 28-11-2010, 23:48 Jestem ciekaw co w tym płynie daje ci zadowolenie?????.... A tak serio: techniczne sprawy na Forum nie słuzą do nabijania sobie statystyk!! Marek 29-11-2010, 06:28 Jestem ciekaw co w tym płynie daje ci zadowolenie?????.... A tak serio: techniczne sprawy na Forum nie słuzą do nabijania sobie statystyk!! kolego truckmann koleżanka wyraziła swoje zdanie i ma do tego pełne prawo.Nie jest to dział techniczny i nie nabije się tu statystyk czyt.ilości postów.Nie wiem po co się czepiasz??jak się mamy doczepić to na forum nie pisze się postów jeden po drugim tak jak to ty zrobiłeś. :) Każdy zaleje co chce i nie ma sensu robić teraz tematu rzeki,który to płyn jest cacy,a inne be.... było to przewałkowane i nie ma sensu do tego wracać.kolega Rafalt wie co ma zrobić,a który płyn zaleje to już jego wybór JoeMix 29-11-2010, 10:29 Również mogę polecić koncentrat Febi, tyle że ja używam zielonego, niebieskiego czy jaki on tam jest, na pewno nie różowy,,, pawel182 29-11-2010, 22:36 Fordowski koncentrat jest rozrabiany z zwykłą wodą w proporcjach 1:1. Zmieszany w takich proporcjach wytrzymuje temperature -37st. C Jeśli masz ubytek najlepiej dolej wody. Sprawdź czy nie masz wycieków w układzie i ewentualnie kup koncentrat w serwisie Forda - jakis szczególenie drogi nie jest. mouzes 29-11-2010, 23:52 Jestem ciekaw co w tym płynie daje ci zadowolenie?????.... A tak serio: techniczne sprawy na Forum nie słuzą do nabijania sobie statystyk!! pewnie to, że jako że w jej okolicy potrafi być troszkę zimniej niż w innych rejonach Polski to jej zdanie może znaczyć że Febi przy -30oC w odróżnieniu od płynów innych marek nie zamarza i spokojnie może zostawić auto pod domem wiedząc że nic mu się nie stanie. I tak na serio to z tego co widze to akurat to nie ona tutaj nabija sobie statystyki i nie Ty tu jesteś od zwracania uwagi innym forumowiczom. AVE. darnel 30-11-2010, 00:05 Ja używam dynagel2000 ale jak używałem różowego koncentratu febi to byłem też bardzo zadowolony.techniczne sprawy na Forum nie słuzą do nabijania sobie statystyk!! Dlatego nie odzywaj sie jak nie masz nic sensownego do powiedzenia. Jak dotychczas najbardziej się oplułeś a nic z tego nie wyniknęło... zielonyshrek 05-01-2011, 22:00 Jak w temacie. W książce Sam naprawiam Ford Mondeo znalazłem informację o tym, że od początku (od nowości) w aucie znajduje się różowy/czerwony płyn chłodniczy i przy wymianie powinno się go wymienić na fioletowy. :roll: Zastanawiam się jaka jest różnica między różowym płynem a fioletowym ? Jako, że olej zmieniam zawsze na oryginalny zastanawia mnie fakt czy z płynem chłodniczym "musi" być tak samo ? Czy ktoś z was może polecić jakiś dobry (nieoryginalny) płyn w rozsądnej cenie ? Jeśli chodzi o chłodnicę... Nie wiem czy moja chłodnica kwalifikuje się do wymiany czy wystarczy jej płukanie np. płynem Preston SuperRadiator Flush ponieważ dzisiaj po przejechaniu ok 12km przy temp -10stopni stojąc przodem do auta zauważyłem że z prawej strony chłodnica jest ciepła a z lewej jej ciepło jest zdecydowanie mniejsze (na tyle że można to odczuć poprzez przyłożenie dłoni). Na moje oko mam do wymiany termostat i przy okazji chciałbym przepłukać układ chłodzenie tylko czy to dobry pomysł ? Z góry dzięki z uwagi :wink: 1olek 05-01-2011, 22:06 Instrukcja pisze zeby zmienic na fordowski czerwony, orginalny fordowski jest tani wiec mozesz go smialo kupic ;) Szczerze to pierwsze slysze o zaleceniu aby zmieniac z czerwonego na niebieski. dzimi75 05-01-2011, 22:07 ja mam zielony płyn i nie narzekam:) 1olek 05-01-2011, 22:11 ja w MKII mam petrygo od 5 lat i tez nie narzekam ;) jacolok 05-01-2011, 22:17 Ja mam K2 KULER Long Life -35°C i też jest ok ;) zielonyshrek 05-01-2011, 22:25 Instrukcja pisze zeby zmienic na fordowski czerwony, orginalny fordowski jest tani wiec mozesz go smialo kupic ;) Szczerze to pierwsze slysze o zaleceniu aby zmieniac z czerwonego na niebieski. No widzisz, a jednak w Sam naprawiam... tak jest napisane :) http://img340.imageshack.us/img340/827/kolorplynu.jpg Ale czy jest jakaś różnica między kolorami ? :) SrebnaStrzała 06-01-2011, 03:54 Ja generalnie odradzam wszystkie oryginalne płyny/oleje z wyjątkiem układu wspomagania. Odnośnie koloru płynu chłodniczego to w nowoczesnych płynach ma to małe znaczenie gdyż są mieszalne z innymi. Osobiście polecam Prestone i Dynagel. 1olek 06-01-2011, 07:51 Odnośnie koloru płynu chłodniczego to w nowoczesnych płynach ma to małe znaczenie gdyż są mieszalne z innymi. czerwonego z niebieskim raczej bym nie mieszal, co do mieszalnosci np. na Dynagel pisze ze mozna go mieszac z innymi plynami ale na bazie glikolu, przynajmniej tak kiedys pisalo jak go bralem na dolewke. sylwk 655 06-01-2011, 08:54 [QUOTE=SrebnaStrzała;1571309] . Odnośnie koloru płynu chłodniczego to w nowoczesnych płynach ma to małe znaczenie gdyż są mieszalne z innymi. Potwierdzone w praktyce. Miałem zalany niebieski(petrygo)dolewka SHEL czerwony poza dziwnym rdzawym kolorem nic złego się nie dział.Można mieszać. duszek70 06-01-2011, 10:30 Osobiście polecam koncentrat FEBI. Jest w kolorze czerwonym i niebieskim. W swoim poprzedniku też stosowałem FEBI. Proporcje 1:1 z wodą destylowaną. Zdziwiła mnie natomiast ilość płynu w układzie chłodzenia. W moim przypadku to 10,4l. Podczas wymiany weszło jedynie 6 litrów, już z odpowietrzeniem się układu. Widać nie ma możliwości spuścić wszystkiego płynu, zawsze coś zostanie. Nie myślałem jednak, że aż tyle. zielonyshrek 06-01-2011, 10:41 Ja generalnie odradzam wszystkie oryginalne płyny/oleje z wyjątkiem układu wspomagania. Odnośnie koloru płynu chłodniczego to w nowoczesnych płynach ma to małe znaczenie gdyż są mieszalne z innymi. Osobiście polecam Prestone i Dynagel. Ja chciałem zamówić termostat w jednym ze sklepów w których kupuje części i wydaje mi się że są najtańsze (i nie jest to żadnego rodzaju reklama) :) : Jednak taki mały przykład: 1. www.ford.sklep.pl (dostępny płyn chłodniczy oryginalny Ford w op. 1l koncentrat - 15zł + termostat w cenie 49zł lub oryginał Motorcraft - 77zł ) Do MKIII potrzebne 5 op. x 1l = 75zł + 49zł (termostat) 14.90zł (wysyłka). Razem 138.90zł ( 89.90zł bez termostatu) 2. www.ford-esklep.pl (dostępny płyn chłodniczy Ford w op. 1l - 15.70zł lub 5l koncentrat 75.70zł + termostat dostępny tylko oryginał 77.20zł) Wystarczy 1op. x 5l koncentrat = 75.70zł + 77.20 (termostat) + 14zł (wysyłka). Razem 166.90zł 3. www.e-autoparts.pl (dostępny płyn do chłodnic Kager 5l 32.39zł lub konc. - 55.07zł + termostat w cenie od 33.62zł (Vernet) do 56.85 zł (Wahler). Na zamówienie w ciągu 24h dostępny jest gotowy płyn Prestone 4l - 32zł) 1 op. x 5l Kager 32.39zł (lub 3 x Prestone 4l 32zł) + 33.62 (termostat) + 16zł Razem 82.01zł (z płynem Kager) lub 145.62zł (z płynem Prestone) Reasumując, potrzebna ilość płynu chłodniczego to 10.5l, zatem kupując 5l koncentrat dolewamy 5.5l wody destylowanej (koszt ~7zł) i najtańszą opcją jest sklep nr. 1 (z oryginalnym płynem) lub sklep nr. 2 (z płynem z USA - Prestone) :) Podsumowując wszystko nie wiem czy nie "lepiej i taniej" będzie kupić w zaprzyjaźnionym sklepie np. płyn chłodniczy Borygo Nowy i tam też zamówić termostat :) zielonyshrek 06-01-2011, 10:46 Płukał ktoś z was chłodnice Preston SuperRadiator Flush ? Bo moja coś nierówno się nagrzewa ( chociaż na 99% mam walnięty termostat) ale myślę że płukanie jej nie zaszkodzi :) Chyba :) langolier 12-01-2011, 13:33 W moim rocznym Focusie poziom płynu chłodzącego zszedł mi z 0,5cm poniżej poziomu "MIN" i postanowiłem go uzupełnić. Kupiłem koncentrat płynu do dorobienia 1l + 1l, dokładnie TAKI (http://ford.sklep.pl/pl,product,320697,plyn,do,chlodnic,super,plus,prem ium,ford,1l.html) Dorobiłem go z wodą zdemineralizowaną - wylałem połowę zawartości wody zdemineralizowanej i dolałem koncentratu. Od razu kolor mieszanki wydał mi się zupełnie inny niż płynu w aucie ale postanowiłem sprawdzić porównując pod maską - no i dorobiony płyn jest sino-czerwonawy jak rozcieńczony sok wiśniowy a płyn w zbiorniku - określiłbym go jako pomarańczowy. Oczywiście w takiej sytuacji nie dolałem płynu i pytam Was, forumowicze - czy dorobiony płyn nie powinien mieć identycznego koloru jak ten w zbiorniku ? - czy mogę bez lęku dolać dorobiony płyn do istniejącego i nie spowoduję awarii układu chłodzącego ? Butelka z koncentratem płynu raczej na 100% nie otwierana wcześniej (zerwałem zabezpieczenie). Może płyn należy rozcieńczać ze zwykłą wodą z kranu ? Na opakowaniu jest piktogram o dorabianiu płynu: jeden piktogram to płyn, drugi to kran, ale sądziłem że chodzi tu o wyraźne pokazanie że należy go rozcieńczać z wodą. Żadnego opisu słownego dorabiania płynu ani informacji czy dolewana woda ma być demineralizowana czy kranówka - brak.... Dodam jeszcze że auto ma niewiele ponad rok ale kolor płynu od nowości jest pomarańczowy... morus2005 12-01-2011, 15:10 wszystko jest ok, ja wczoraj kupiłem w Fordzie koncentrat w opakowaniu 1 - litrowym o kolorze zbliżonym do denaturatu. Tak na marginesie oglądałem nowe Fordy i w 2 widziałem płyn o tym samym kolorze wpadającym w fiolet. korek007 12-01-2011, 16:12 Witam Płyn Super Plus Premium jest różowy. Należy zwrócić uwagę na następujący fragment opisu: "Zaleca się stosowanie tego chłodziwa na zasadzie wyłączności.", co chyba oznacza, że nie zaleca się mieszania go z innymi płynami. Pozdrawiam. langolier 12-01-2011, 20:57 Witam Płyn Super Plus Premium jest różowy. Należy zwrócić uwagę na następujący fragment opisu: "Zaleca się stosowanie tego chłodziwa na zasadzie wyłączności.", co chyba oznacza, że nie zaleca się mieszania go z innymi płynami. Pozdrawiam. Sprawdziłem przed chwilą, sam koncentrat jest gęstszy od wody i ma bladoróżowy kolor który po rozcieńczeniu wodą zdemineralizowaną daje kolor sinawy. Skoro ja mam od nowości kolor pomarańczowy - jak sądzę oryginał Forda - a teraz sprzedawany ma inny kolor ale oznaczenie na butelce o spełnianiu specyfikacji FORDA WSS-M97B44-D (takiej samej jak podana w instrukcji do mojego auta) to chyba jednak mogę go zastosować... ? Walut 12-01-2011, 21:59 tego się nie miesza i tyle langolier 12-01-2011, 22:17 tego się nie miesza i tyle To skąd mam wziąć pomarańczowy, skoro można zakupić tylko różowy ? Wymienić całość ? morus2005 13-01-2011, 11:18 pomarańczowy jest na allegro. langolier 13-01-2011, 11:48 wszystko jest ok, ja wczoraj kupiłem w Fordzie koncentrat w opakowaniu 1 - litrowym o kolorze zbliżonym do denaturatu. Tak na marginesie oglądałem nowe Fordy i w 2 widziałem płyn o tym samym kolorze wpadającym w fiolet. Rozumiem, że robiłeś dolewkę płynu (kupiłeś 1l koncentratu). Zrobiłeś już tę dolewkę ? Bo rozumiem, że Ty też masz pomarańczowy ? Sender 13-01-2011, 12:37 witam. ja mam w moim "wozie" kolor jakby różowy/czerwony (coś takiego) zastanawiałem się ostatnio jakbym chciał dolać troche do stanu to jaki dolać ?? zwykły koncentrat kupiony na stacji czy jakis specjalny ? czy lepiej kupić oryginalny w sklepie firmowym Forda ? langolier 13-01-2011, 13:02 witam. ja mam w moim "wozie" kolor jakby różowy/czerwony (coś takiego) zastanawiałem się ostatnio jakbym chciał dolać troche do stanu to jaki dolać ?? zwykły koncentrat kupiony na stacji czy jakis specjalny ? czy lepiej kupić oryginalny w sklepie firmowym Forda ? Zasadniczo to powinieneś wiedzieć dokładnie jaki masz wlany i dolewać taki sam (nie sugerując się wyłącznie kolorem !!) W przeciwnym razie raczej powinieneś wymienić cały płyn, włącznie z płukaniem układu chłodzenia. Wg mnie najlepiej zalewać oryginałem lub innym, spełniającym specyfikację Forda - nie jest chyba droższy niż "nieFord" a w końcu to inwestycja na co najmniej kilka lat. A spokój sumienia też jest dla mnie ważny. Ja mam sytuację trochę inną: moje auto ma nieco ponad rok, płyn jest taki jak zalali w fabryce - więc spodziewam się, że raczej to oryginalny płyn Forda (zgodny ze specyfikacją podaną w instrukcji obsługi). Choć jeśli nie miałeś jakiejś awarii silnika, która była robiona poza ASO a wymagała znacznej dolewki lub wymiany płynu - to też powinieneś mieć oryginalny fordowski - ale można to stwierdzić jedynie znając całą historię Twojego auta. morus2005 13-01-2011, 14:07 Rozumiem, że robiłeś dolewkę płynu (kupiłeś 1l koncentratu). Zrobiłeś już tę dolewkę ? Bo rozumiem, że Ty też masz pomarańczowy ? tak rozcięczyłem i dolałem,jest ok.dzwoniłem dzisiaj do salonu forda w lubinie i powiedzieli , że pojawił się płyn w innym zabarwieniu,ale parametry są takie same,zmienił się producent tak jak orginalnego fordowskiego oleju.był mobil jest castrol. Szeryf455 15-01-2011, 14:03 Przeczytałem to od deski do deski i...jak byłem głupi, tak nadal jestem:diabel2: Jedni; mieszać, drudzy; nie mieszać :) Co z tego wynika ? Jedni i drudzy jakoś jeżdżą. Nie wiem, czy ktoś jeszcze pamięta trudne czasy PRL-u, kiedy to kombinowało się różnie; dykta + kranówa to był podstawowy płyn zimowy. Ja byłem szczęśliwcem, bo miałem dostęp do 'prodiolu', był to płyn stosowany głównie w lokomotywach, koloru żółtego. Wielu znajomym "załatwiałem" ten płyn i byli zadowoleni... Czasy się zmieniły i z dostępem do towarów deficytowych nie było już problemu, a ja nadal śmigałem na zapasach owego prodiolu. Ale ci sami, którym przez lata załatwiałem ten płyn na moje pytanie: chcesz prodiol ? odpowiadali jednogłośnie: zgłupiałeś?- co, chcesz żebym se auto zepsuł ? Sami widzicie, jak wielka jest siła reklamy. Ludzie święcie wierzą w to, co jest napisane na etykiecie, a jeszcze bardziej w 'bazarkowe' opinie. Kiepski ze mnie chemik, ale teraz leje dokładnie to, co mam, zdarzało mi się dolewać nawet płynu do spryskiwaczy:) i moje auta mają się całkiem zdrowo. Wydaje mi się, że głównym powodem "niemieszalności" płynów jest zabezpieczenie się producenta przed konkurencją (kupiłeś taki, to jeździj tylko na takim). To jest tylko moje subiektywne zdanie i proszę się w żadnym razie nim nie kierować w podejmowaniu decyzji: petrygo czy borygo, mieszać czy nie. :diabel2: gorny7 15-01-2011, 18:44 popieram przedmówce . problem z dolewką 05,l płynu to chyba żart . wlewasz np dobry Prestone ,Dynagel z marketu i nie ma problemu , kolor a co to ma do rzeczy . jasne każda firma napisze nie mieszać tylko z moim itd szczególnie płyny . oleje z marką samochodu w nazwie. Niech napisze ktoś kto płukał silnki po standardowej wymianie oleju lub płynu na inny bo ja takiego nie znam, zreszta rzadko się zdarza że schodzi cały płyn czy olej i itak jest mieszany z nastepnym, a firmowy i jeszcze myśleć o innym odcieniu to zbędny stres ethernal 16-01-2011, 01:49 Kupiłem dzisiaj (ups.. w sumie wczoraj) 12L Prestone (był w promocji :D) i niedługo dam auto do mechanika m.in. na wymianę płynu chłodniczego. Tylko pytanie mam takie: czy nie ma przeciwwskazań, aby wymieniać płyn chłodniczy w zimie? Teoretycznie nie powinno ale... ;) Wojtek 16-01-2011, 08:21 czy nie ma przeciwwskazań, aby wymieniać płyn chłodniczy w zimie? Teoretycznie nie powinno ale... Pora roku jak każda inna i nie ma wpływu na wymianę płynu w układzie chłodzenia. JoeMix 16-01-2011, 12:42 Jeśłi w układzie jes koncentrat wymieszany z wodą i dysponujemy koncentratem który tez planujemy wymieszać z woda to przed dolewką trzeba sprawdzić gętość płynu w układzie żeby wiedzieć jak rozrobić koncentrat przed dolaniem,,, wigi 05-04-2011, 19:49 Chcę zrobić dolewkę, więc kupiłem 1 L fordowskiego koncentratu. Na opakowaniu jest informacja, by rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:1. Nie jest napisane jaka to ma być woda, ale widnieje obrazek kranu. Czy to oznacza, że koncentrat można mieszać z wodą z kranu? Zawsze myślałem, że woda do układu chłodzenia powinna być destylowana lub zdemineralizowana. Magik123 05-04-2011, 20:23 A slyszales kiedys zeby gdziekolwiek kazano lac wode z kranu? Pewnie ze destylowana. wigi 06-04-2011, 12:06 A slyszales kiedys zeby gdziekolwiek kazano lac wode z kranu? No to się ogromnie wysiliłeś z tym pytaniem. Spójrz może na moje pytanie, a szczególnie na wytłuszczone fragmenty, potem pomyśl trochę intensywniej, niż robisz to zwykle, i nie zgrywaj ojca chrzestnego. ;) Pewnie ze destylowana. A skąd ta pewność? Ze słyszenia? Szeryf455 06-04-2011, 18:23 A skąd ta pewność? Ze słyszenia? Z lekcji chemii :) Z kranówy odkłada się kamień kotłowy, który najpierw zatyka nagrzewnicę, potem chłodnicę, blok itd. Lepiej nalać deszczówki, niż kranówy. I zamiast się oburzać, trochę pomyśl. wigi 06-04-2011, 19:43 I zamiast się oburzać, trochę pomyśl. A może najpierw przeczytaj ze zrozumieniem mój pierwszy post, a szczególnie tekst wyłuszczony, zamiast posądzać o niemyślenie? Sam rusz trochę głową. Chodzi o to, że Ford na swoim koncentracie nie napisał jaka woda ma być zastosowana do rozcieńczenia, a jedynie zamieścił ikonkę kranu. Przecież każdy przeciętny konsument/kierowca, szczególnie młody, może wywnioskować z tego, że koncentrat można mieszać z wodą z kranu. I wcale nie musi być to błędne myślenie, bo być może skład koncentratu jest taki, że można zastosować zwykłą wodę bez obaw. Z pewnością gdyby chcieć zalewać układ chodzący samą wodą, to należałoby zastosować wodę destylowaną lub zdemineralizowaną. Poza tym wątpię, aby Ford ryzykował ponoszenie odpowiedzialności za awarie wynikłe z mieszania koncentratu ze zwykłą kranówą, gdyby to miało zaszkodzić silnikowi. Szeryf455 07-04-2011, 07:35 Sam rusz trochę głową. W przeciwieństwie do ciebie ruszam, bo zamiast pisać o takich pierdołach, dawno zmieszałbym to coś z czymś bez kamienia i po kłopocie. Skoro żadna odpowiedź ci nie pasuje, to po kiego zadajesz idiotyczne pytania??? "bo na obrazku jest kran" A jak na opakowaniu z kondomem będzie truskawka, to co tam włożysz??? A poza tym na dolewki zaleca się wodę, nie koncentrat. Magik123 07-04-2011, 14:34 A może najpierw przeczytaj ze zrozumieniem mój pierwszy post, a szczególnie tekst wyłuszczony, Sam czytaj ze zrozumieniem, kran na opakowaniu ma oznaczac WODE j Pozdrawiam. Wojtek 07-04-2011, 14:45 Temat uważam za wyczerpany merytorycznie. |