Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Stuki w przednim zawieszeniu-góra lewego amortyzatora

LM
28-11-2010, 16:07
Od pewnego czasu słyszę, szczególnie na nierównej drodze i po deszczu, stuki w okolicach lewego przedniego amortyzatora. Na diagnostyce nic nie wykazało, amortyzator działa prawidłowo, ale stuki występują nadal.
Przy bujaniu autem wyczuwa się ten stuk, w komorze silnika po otwarciu maski i dotknięciu blachy, w okolicach górnego mocowania lewego amortyzatora. CZy trzeba rozbierać i wymieniać coś w kolumnie czy amortyzator - może ktoś miał taką usterkę?

FranekTDCi
28-11-2010, 16:22
Jest to głuchy stuk ? Bo jeżeli tak to może być górna poduszka amortyzatora

japan1
28-11-2010, 16:35
podłaczę się pod temat
Jestem posiadaczem Focusa 1,6 tdci
zaczęło się od pojedynczego metalicznego stuku z lewej strony zawieszenia przy skręcaniu w prawo. Potem stukanie stawało się coraz częstsze i głośniejsze w szczególności na nierównościach i kostce. Mechanicy zdiagnozowali maglownicę. Kupiłem, założyłem a tu dalej stuka. Potem stwierdzili że to wahacz, więc też go wymieniłem. Stuki są dalej. Teraz sam nasłuc***e i próbuje zdiagnozować. Z tego co wyczytałem na forach może to być poduszka amora, tylko, że u mnie nie ma objawów jak pukania przy skręcaniu. Pukanie jest delikatnie mówiąc wkurzające dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Ewentualnie gdzie w Szczecinie jest dobry warsztat gdzie będą potrafili to zrobić.

FranekTDCi
28-11-2010, 16:47
Poduszka nie musi dawać objawów przy skręcie ja tak miałem powoli jechałem np.Kostka w mieście i było słychać

norbi1150
28-11-2010, 19:05
witam mialem to samo plus górne łożysko amortyzatora radze wymienić i łożysko http://www.ford-esklep.pl/index.php?cat_id=320

japan1
28-11-2010, 19:18
dzięki kolegom
będę musiał teraz wymienić poduszkę i łożysko może to będzie to
dam znać jak poszło

wrzoch
28-11-2010, 21:29
dzięki kolegom
będę musiał teraz wymienić poduszkę i łożysko może to będzie to
dam znać jak poszło

Miałem podobne objawy, z racji tego, że amortyzatory się juz kończyły wymieniłem na nowe (wielce się zdziwiłem, kiedy się okazało, że poprzednie były wyprodukowane w Polsce pod marką Motorcraft.
Wymieniałem razem z łożyskami i poduszkami. Odbojniki zostawiłem stare, osłony tez.

merchel
28-11-2010, 21:33
U mnie tez występowały te stuki z okolic amortyzatora i okazało się że łożysko z poduszką było poluzowane. Jak juz miałem wyciągnięte to wyjąłem i wyczyściłem wszystkie kulki i gniazdo łożyska , porządnie nasmrowalem i juz rok spokój ale przy tej cenie to na pewno warto wymienić na nowe. Ja akurat robiłem to w sobotę po południu a w niedzielę musiałem mieć sprawne auto a sklep z częściami dopiero w poniedziałek czynny.

japan1
29-11-2010, 07:04
Merchel, a czy u Ciebie też było to metaliczne stukanie na nierównościach ?
Czy poduszkę i łozysko można wymienić w garażu czy trzeba mieć do tego specjalistyczny sprzęt ?

norbi1150
29-11-2010, 08:34
witam ściągacze do sprężyn .pozdrawiam

japan1
29-11-2010, 09:48
dzięki

malpeczka14
08-04-2013, 16:02
Odgrzewam kotleta
Koledzy może podpowie ktoś czy bardzo skomplikowana jest taka operacja wymiany poduszki oraz łożyska w przednim zawieszeniu:>. Zaczęło robić się coraz cieplej i myślę aby się za to zabrać bo już od ok 3 miesięcy coś postukuje i zaczyna mnie to denerwować.
Pozdrawiam:wink:

jas33
18-01-2014, 21:49
przy wjeżdżaniu do większej dziury słychać głuche dobicie, zawieszenie poza górnym kielichem sprawdzone - OK ! Czy może to być górne mocowanie?

michu21
20-01-2014, 15:32
Odgrzewam kotleta
Koledzy może podpowie ktoś czy bardzo skomplikowana jest taka operacja wymiany poduszki oraz łożyska w przednim zawieszeniu:>. Zaczęło robić się coraz cieplej i myślę aby się za to zabrać bo już od ok 3 miesięcy coś postukuje i zaczyna mnie to denerwować.
Pozdrawiam:wink:

Uszkodzenie łożyska amortyzatora objawia się specyficznym skokiem kierownicy kiedy wychodzisz zakrętu, a już zużyte łożysko słychać jak przeskakuje. To samo mam co wy, głuche stukanie i nie potrzebnie wymieniłem łożysko, bo nie ono jest przyczyną....nadal szukam

jas33
20-01-2014, 20:18
piszesz o łożysku ale jeszcze jest tam poduszka amortyzatora

Biperek
22-01-2014, 09:54
A mnie niepokoi skrzypienie z przedniego zawieszenia jak kręcę kierownicą na parkingu. Z czym to może mieć związek?

daniellson
22-01-2014, 09:58
A mnie niepokoi skrzypienie z przedniego zawieszenia jak kręcę kierownicą na parkingu. Z czym to może mieć związek?

Możesz możesz pękniętą sprężynę ,uszkodzone wybite górne mocowanie MCp,wybity sworzeń wahacza

jas33
29-01-2014, 20:47
u mnie dzisiaj się sprawa rozwiązała ktoś musiał wjechać w jakaś dziurę i pękło plastykowe łożysko w kielichu amortyzatora, i nie bylo żadnych typowych objawów jego uszkodzenia nawet podczas skrętu/ nawiasem mówiąc kto wymyślił łożysko w obudowie z plastyku/