Zobacz pełną wersję : [Ka 1996-2008] Elektryka szyb nie działa
Witram, dzisiaj zauważyłem że nie działa podświetlenie przycisków opuszczania szyb od strony kierowcy. Z ciekawości nacisnełem przycisk otwierania i nic, żadnej reakcji. Od pasażera podświetlenie działa lecz opuszczanie i podnoszenie żadnej reakcji. Co może być przyczyną.
przerwana wiązka na przelotce w drzwiach
Ciekawe muszę zajrzeć. Pewnie zmarznięte kable.
stawiam na uszkodzone kable przelotki drzwi tak jak kolega vic86 wspomniał, bo w Ka to najczęstsza usterka
Radzik77 04-12-2010, 18:49 Podobny problem mam, ale u mnie od strony pasażera nie działa opuszczanie. Ani przyciskając przycisk od kierowcy ani od pasażera. Rozbabrałem drzwi, ale wydaje mi się, ze silnik pracuje, lecz opuszczanie nie działa. Czy ten system podnoszenia-opuszczania idzie jakoś łatwo wyjąć z drzwi? Mogę to jakoś zdiagnozować, że na 100% silnik działa, tylko mechanizm jest uszkodzony? Istnieje opcja opuszczenia tej szyby ręcznie?
ręcznie nie opuścisz, jedynie wymontowując cały napęd, odepnij kostkę z silniczka od szyby i sprawdź czy dochodzi prąd jak wciśniesz przycisk, będziesz miał odpowiedź co padło
Radzik77 05-12-2010, 10:08 Właśnie tak zrobiłem i prąd dochodzi, silniczek nawet lekko "dyga". Podejrzewam, że to mechanizm, ale nie mam pojęcia, jak go wymontować. Trzeba ścinać nity? Ma ktoś jakiegoś manuala, jak to zrobić?
tak aby z Ka wyciągnąć mechanizm musisz ściąć (rozwiercić nity) i odkręcić od szyny trzymającej szybę mechanizm (2 śruby) w górnym położeniu szyby powinno przez otwory drzwi być do nich dojście
Radzik77 05-12-2010, 11:22 Czyli żeby zdiagnozować, muszę rozwalić cały mechanizm? Czy jest jakaś opcja nie wiem, pociągania za linki, żeby sprawdzić, czy one chodzą. Wiesz, nie chciałbym się zfrajerować, kiedy wystarczyłoby gdzieś psiknąć wd40!
rozwalić to nie po prostu wymontować poprzez rozwiercenie 2 nitów :)
ewentualnie odkręć dwie śruby od prowadnicy szyby i zobacz jak chodzi sama szyba, bo może tam jest problem (gdzieś się szyba przyblokowała albo przymarzła)
Radzik77 06-12-2010, 18:45 To są te dwie śruby u góry drzwi? Odkręciłem je, ale szyba wtedy ani drgnie. A powinna się wtedy móc ręcznie opuścić?
tak powinna się lekko ręcznie opuścić, widocznie gdzieś przymarzła albo się przyblokowała
Radzik77 07-12-2010, 19:02 No to nie wiem, jak się dobrać do niej. Może jak te nity rozwiercę, to zejdzie na dół. Choć dziwne, bo jak zdejmowałem tapicerkę i tam zaglądałem, to widziałem w drzwiach leżały już łebki pościnanych nitów. Czyli ktoś coś próbował robić, ale mu się nie udało. Albo nic się nie da zrobić? Choć kostka od dmuchawy też była spalona, a przecież naprawa tego zajmuje góra 15 minut!
jeszcze nie widziałeś jakie cuda niektórzy ludzie potrafią wykombinować :D
rozbieraj i zobacz co tam się dzieje
z zanitowaniem później nie ma żadnego problemu
suchy___ 08-12-2010, 22:23 miałem ten sam problem z szyba od strony pasażera. Dokładnie te same objawy. Proponuję żebyś sprawdził sam przełącznik szyb, u mnie też tykał, ale okazało się że sam wyłącznik się zepsuł i działał tylko w górę, nie dało się opuścić szyby.
Radzik77 12-12-2010, 08:25 U mnie też wyłącznik tyka tylko w górę, ale podaje prąd i w górę i w dół. A który to wyłącznik? Bo jeśli ten od strony pasażera, to przecież od strony kierowcy powinno być wszystko ok, a też nie działa! Więc??? Jak naprawiłeś? Wymieniłeś wyłącznik? Który?
Właśnie tak zrobiłem i prąd dochodzi, silniczek nawet lekko "dyga". Podejrzewam, że to mechanizm, ale nie mam pojęcia, jak go wymontować. Trzeba ścinać nity? Ma ktoś jakiegoś manuala, jak to zrobić?
Na twoim miejscu jeszcze raz bym sprawdził czy silnik działą . On jest zbyt mało obciążony i zbyt dobrze zabudowany aby mogło mu się coś stac
A w moim Ka szyba od strony pasażera działa tylko jak jest sucho. Na deszczu lub wilgoci ani drgnie. W czym może być problem?
w kostkach albo wyłączniku przeczyść stki bo prawdopodobnie zaśniedziały
Radzik77 02-01-2011, 12:19 No i sprawa rozwiązana. Otóż był to włącznik od strony pasażera. Rozwierciłem nity, wyjąłem całe dziadostwo, odłączyłem silnik od mechanizmu opuszczania i nie działał! Podpiąłem więc włącznik od strony kierowcy i działa! Ale mam tylko otwieranie-zamykanie szyby pasażera od strony pasażera, od kierowcy nie działa. Ale żeby wszystko działało musiałem ten zepsuty włącznik, który działał tylko do góry podpiąć od strony kierowcy. W sumie to dziwne, bo go rozebrałem i są tam normalne styki, które myślałem, że jak oczyszczę pilniczkiem iglakiem, będą działały, a tu nic! Chyba trzeba się będzie rozglądnąć po szrotach.
Dzięki za wszelką pomoc.
Dzisiaj rozebrałem tapicerkę drzwi w celu naprawy elektryki. Przycisk opuszczania po stronie pasażera tylko zamyka. Po odłączeniu przycisku zaczął działać centralny zamek od strony pasażera (zamek zamykał się i od razu otwierał sam tylko z prawej strony, od kierowcy ok). Nie widać żeby był zaśniedziały czy brudny. Styki czyściutkie a jednak nie działa. Czyli przełącznik pasażera robił zwarcie. Czy wie ktoś gdzie i za ile dostanę przełącznik szyb od strony pasażera.
|
|