Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Brak pierwszego i drugiego biegu
horse668 12-12-2010, 15:48 Witam, zacznę od tego, że przeszukałem forum, i nie znalazłem konkretnie takiego przypadku jak mój. Otóż nagle zniknęły mi: pierwszy i drugi bieg. Stało się to w czasie jazdy. Teraz, gdy próubuję wrzucić jedynkę to jest trójka, a gdy dwójkę to czwórka. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć w tym temacie?
Było milion razy, spadła Ci linka na wybieraku. Nie masz jeszcze 5 i R.
horse668 12-12-2010, 16:22 Poprawka, okazuje się że piątki też nie ma. Czyli są tylko trzeci i czwarty bieg. Czy twoja sugestia jest nadal aktualna. Jeżeli tak, to gdzie szukać tej linki, i jak się za to zabrać.
Otwierasz maskę i patrzysz na wybierak, najlepszy jest dostęp od spodu. Niech ktoś porusza lewarkiem i zobaczysz która spadła. http://allegro.pl/wybierak-skrzyni-biegow-sharan-galaxy-alhambra-i1348542220.html Masz zdjęcia jak wygląda wybierak. A linka spadła Ci z tego metalowego.
horse668 12-12-2010, 17:23 A mógłbyś zaznaczyć na rysunku, dokładnie w którym miejscu jest mocowanie tej linki. Rozumiem, że jest to linka odzwierciedlająca rychy lewarka na boki. Czy ona ma jakieś zabezpieczenie, jeżeli tak, to czy można je zastąpić czymś innym, czy tylko wymiana tej linki. Jestem bardzo wdzięczny za dotychczasowe informacje.
P.S. Wsteczny, przy odrobinie kombinacji do się wrzucić.
Witam!
Tutaj jest kilka zdjec z wymiany linek zmiany biegow choc niezbyt czytelne ale moze cos Ci pomoga :wink:http://www.sgaf.de/node/253269
horse668 16-12-2010, 17:12 Witam ponownie, oczywiście mieliście rację, spadła linka na wybieraku. Najgorsze, że wcale nie chce się trzymać na miejcu. Na razie zrobiłem prowizorkę, ale muszę w niedługim czasie wymienić komplet linek, niech sie tylko zrobi trochę cieplej. Dzięki kolegom za pomoc.
Ja mam przewiercone po obu stronach dziurki i wsadzony drut, linka nie ma teraz jak spaść a na dodatek jest na wypustkę wsadzona folia bo po wymianie wybieraka okazalo się że linka spada bo ta wypustka jest za mała w każdym razie po zabezpieczeniu drutem teraz nie spadnie a i nie blokuje ruchu linki, jeżdżę tak już od dłuższego czasu i jest ok. Kiedyś jak mi by spadło wymienię linki :)
lapka666 17-12-2010, 07:40 Ja mam przewiercone po obu stronach dziurki i wsadzony drut, linka nie ma teraz jak spaść a na dodatek jest na wypustkę wsadzona folia bo po wymianie wybieraka okazalo się że linka spada bo ta wypustka jest za mała w każdym razie po zabezpieczeniu drutem teraz nie spadnie a i nie blokuje ruchu linki, jeżdżę tak już od dłuższego czasu i jest ok. Kiedyś jak mi by spadło wymienię linki :)
ja dwa tyg temu to samo przerabialem. ori linka to ok 400zl. za 100zl wyrwiesz uzywke na allegro ale nie wiadomo jaki stan. moj mechanik przewierciel linke i nagwintowal to oczko w wybieraku i dal srube i jest super. biegi wchodza extra! nic sie nie dzieje i teraz linka nie ma bata puscic! a koszt? 50zl:)
A jak ruchy linki? Nie blokuje jak jest śruba? Bo jeżeli nie to chyba też super wyjście zamiast wymiany linki bo wiemy, że prędko nie spadnie :)
horse668 17-12-2010, 18:43 Panowie, interesuje mnie jedna sprawa, jak wam się udało kombinować z linką i wybierakiem. Tam jest bardzo mało miejsca ledwo mogłem tam włożyć jedną rękę, a co dopiero wiertarkę lub nażynkę. Proszę o porady.
Wybierak trzeba wymontować ;)
horse668 18-12-2010, 08:26 Patrząc na jego budowę na zdjęciu, wyobrazam sobie, że demontaż i montaż jest skomplikowany, i jeszcze ten brak miejsca. Czyżby trzeba było do tego ściągać skrzynię?
Panowie jestem tu nowy więc wszystkich pozdrawia.U brata w galaxy mk1 prawdo podobnie rozsypał się wybierak,jedna z rolek do których idą liki w ogóle się nie chcę ruszać, ta po prawej stronie.Czy do demontażu wybieraka trzeba wyciągać skrzynie?
|
|