Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jaki największy pen drive USB obsługuje radio Sony?
Slartibartfast 17-12-2010, 14:37 Na razie stosuję starego Kingstona 2GB . Mało, chcę wymienić na większego, ale jakiego...
Stąd pytanie jaki jest maksymalnie obsługiwany przez Soniacza rozmiar pen drive?
Na http://www.ford-mobile-connectivity.com jest tylko info:
USB 2.0 Full Speed
Supply current: max. 500 mA
File system: FAT16/32
Music format: MP3, WMA and WAV
W instrukcji S-Max natomiast tylko USB 1.1 i MP3/M3U
P.S. Wrzucam do [Galaxy MK3] bo nie ma S-Maxa wśród prefiksów... Prośba do moderatora/admina o dodanie eSia :)
usb jako takie nie ma ograniczeń pojemnościowych, są przecież zewnętrzne dyski na usb o pojemności > 1TB tylko wtedy moduł mógłby nie wyrabiać się z odświerzaniem
u siebie mam włożony czytnik sd z kartą sd 4gb ale też podłączałem komórkę z kartą pamięci 8gb - działało bez problemu i jeszcze ładowało telefon
Slartibartfast 21-12-2010, 14:48 Tja, teoretycznie ograniczeń nie ma - ale diabeł tkwi w szczegółach... (jak podpinanie ipada z fordem dwoma kablami by grał...).
Szkoda, że wydajność prądowa jest tak niska (0,5A) - mój 500GB dysk nie wystartował :(
Tja, teoretycznie ograniczeń nie ma - ale diabeł tkwi w szczegółach... (jak podpinanie ipada z fordem dwoma kablami by grał...).
to chyba akurat pomysł Apple a nie Forda
Szkoda, że wydajność prądowa jest tak niska (0,5A) - mój 500GB dysk nie wystartował :(
0.5A ma USB wszędzie, w pececie też - jak podpinasz do kompa to chodzi z samego usb?
Slartibartfast 21-12-2010, 16:23 Też mi się tak wydaje, nie podejrzewałem o to Forda. Ale to tylko potwierdza regułę problem może zaistnieć, nie wiadomo z czyjej winy
Jak podpinam dysk (Toshiba) pod laptopa Sony Vaio - śmgia tylko na jednym porcie USB (sprawdzone też na kilku innych lapkach w pracy)
Natomiast nie rusza z telewizorem Bravia W5500 (również przy dodatkowm zasilaniu) i w eSiu (tu nie sprawdzałem z dodatkowym zasilaniem) :(
0.5A to oficjalna wydajność....
Slartibartfast 01-01-2011, 23:02 Niestety, teoria o winie Apple upadła - siostrzeniec podpinał swojego iPhone 4 kablem usb (zwykłym, dostarczanym z iPhone) do rocznej Toyoty Camry i wszystko działało prawidłowo - i sterowanie/wyświetlanie utworów oraz dźwięk. Ten sam iPhone i ten sam kabel w eSiu nie daje w ogóle dźwięku :(
Widocznie panowie z Forda nie mieli ochoty by płacić za jakąś licencję, albo nie mieli umiejętności przy przepchnąć muzę przez usb. Albo mają zbyt dużą ochotę na kasę od użytkowników i zmuszają ich do kupowania jakiś dziwacznych kabli...
To był taki mały OT :) A teraz powracam do wątku głównego - jaki największy PenDrive podpinaliście do swojego Forda z radiem Sony?
http://www.european-parts.net/catalog/product_info.php?cPath=58_68&products_id=958 a używasz taki kabel?
Slartibartfast 03-01-2011, 08:11 Nie, jak napisałem zwykłym, dostarczanym wraz z iPhone. W Toyocie działa, w Fordzie nie. Stąd wniosek, że ciała dał Ford/Sony. Toyota stanęła na wysokości zadania...
EDIT: Każdy S-Max żyje własnym życiem... http://www.youtube.com/watch?v=WxI7I4rsNdw&feature=related A może specjalny kabel potrzebny jest tylko do Sony/Forda? Na filmiku jest navi
To był taki mały OT :) A teraz powracam do wątku głównego - jaki największy PenDrive podpinaliście do swojego Forda z radiem Sony?
4 GB i 8 GB używam bez żadnych problemów
konradwan 05-01-2011, 22:26 S-Maxa nie mam, ale się wypowiem.
Według tego co podałeś, radio nie obsługuje NTFS, tylko FAT.
Znaczy to, że:
Dysk nie może być większy niż 2TB.
A maksymalny rozmiar partycji stworzonej przez Windowsa XP wynosi 32GB. Inne systemy operacyjne tego ograniczenia nie posiadają.
Tja, teoretycznie ograniczeń nie ma - ale diabeł tkwi w szczegółach... (jak podpinanie ipada z fordem dwoma kablami by grał...).
Szkoda, że wydajność prądowa jest tak niska (0,5A) - mój 500GB dysk nie wystartował
Upewnij się, że systemem plików był właśnie FAT. Jeśli bardzo chcesz podpiąć ten dysk to Maksia, daj znać, można coś wykombinować. :)
Slartibartfast 07-01-2011, 15:31 Dysk jest sformatowany na NTFS. Priorytetem dla mnie było sprawdzenie czy zastartuje a nie sprawdzenie czy Soniak go rozpozna. Nie wystartował (słychać było charakterystyczne stuki głowicy) więc dalej nie ciągnąłem tematu (bo i dysk zapchany mam i szkoda byłoby formatować...)
Cholewcia z tego co pamiętam to Bravia chyba nawet ten dysk wykrywała (z dodatkowym zasilaniem) jak był sformatowany przez producenta w Fat32x (a może exFat), zmieniłem na NTFS bo wkurzało mnie ograniczenie pliku do 4GB a potem standardowe narzędzia Windowsowe już nie pozwoliły wrócić do wcześniejszego systemu plików
konradwan,
A jaki masz pomysł? Mi do głowy przyszło założenie dodatkowego zasilania, np tak jak tu: meyerpower (http://www.meyerpower.de/Gesagt_getan_smax.html) Einbau einer USB-Stromversorgung
zan,
8GB na muzykę to sporo, powinno wystarczyć
Ktoś próbował 16GB?
W zasadzie nigdy nie spotkałem urządzenia, które samodzielnie obsługiwałoby NTFS (może prócz tych chińskich kombajnów, które mają własny "OS"...
Ciekaw jestem jak z polskimi znakami w nazwach..? Sparaliżują działanie odtwarzacza czy tylko będą się dziwnie wyświetlać.
Co do zasilania - miałem kabelek od zewnętrznego kontrolera E-IDE, gdzie występował kabel USB z dodatkowym zasilaniem zakończonym gniazdem do zasilacza w standardzie Nokii (np: seria E) - co daje zewnętrzne, dodatkowe 5V.
Dyski 2.5" też zwykle mają podobne gniazdo - czemu więc ich nie podpiąć np: do ładowarki od telefonu?
Slartibartfast 09-01-2011, 22:50 Polskie znaki tylko dziwnie wyświetla (jak krzaki). Zresztą wpisy w książce adresowej telefonu również "krzaczy". Co do zasilania to standardowo do zewnętrznych dysków 2,5' dołączane są kable z podwójnym wejściem USB (to drugie korzysta tylko z linii zasilania) i spokojnie można skorzystać z adaptera zapalniczka/USB (http://allegro.pl/show_item.php?item=1385853225&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.) i podać 1A na dysk. To wydaje mi się łatwiejsze i bardziej uniwersalne (np można wozić z zewnętrzną nawigacją tylko jeden kabel USB/miniUSB)
Jak już pisałem nie chodziło mi o uruchomienie NTFS :)
Obecnie zastanawiam się nad jakimś 16GB pendrive... Pewnie wybór padnie na jakiegoś Sony ;) żeby później gdyby co nie tłumaczyli, że to wina pena
Witam, odkopie temat zakupiłem sobie pendrive 8 GB GOODRAM Piccolo by nie przeszkadzał mi w schowku jak obecny 16 GB SANDISK CRUZER z którym nie mam żadnych problemów. Ktoś z was miał problem, że nie widzi plików na pendrive. Samego pena widzi bo aktywna jest ikonka USB.
Slartibartfast 13-02-2014, 13:55 Może sformatowałeś go w exFAT lub NTFS. Jeśli tak to przeformatuj na FAT32
Był i jest sformatowany FAT32 testowałem też exFAT ale nie widzi plików natomiast samego pena widzi bo uaktywnia się napis USB. :(
Zbyt wolny transfer. Potrzebny jest pen szybszy. Coś na moją pamięć, to nawet 32GB kiedyś chyba sprawdzałem i działał - byle był dość szybki.
GOODRAM PICCOLO WHITE 8 GB
Pojemność: 8 GB
Prędkość Odczytu: max. 22MB/s
Prędkość Zapisu: max. 11MB/s
Interfejs komunikacji: USB 2.0, USB 1.1
Poszedłem i sprawdziłem - Goodram 32GB seria EDGE - gra bez problemu.
Zapomniałem napisać, że mam Radyjko Blaupunkt NX DVD, a nie Sony.
Kupiłem kolejny Pendrive Sandisk Cruzer Fit 8GB i ten już działa.
Zapomniałem napisać, że mam Radyjko Blaupunkt NX DVD, a nie Sony.
Kupiłem kolejny Pendrive Sandisk Cruzer Fit 8GB i ten już działa.
swego czasu kolega kris86k opisywał swój przypadek (moduł 212 z j.polskim)
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2147607&postcount=1563
zadziałał u niego dopiero stary FAT16 obsługujący max 4GB.
Każdy wierzy w co chce - ja z uporem będę powtarzał, że nie jest to kwestia FAT czy FAT32 tylko kwestia jakości pendrive'a. Próbowałem na różnych to wiem.
tedi_k może nie sama jakość, a prawdopodobnie zastosowany kontroler w pendrive.
wydaje mi się, że im większy pen tym szybsza transmisja musi być, bo sprzęt nie wydoli
a czy sa jakieś wymagania do nazywania folderów, parametrów samych plików ?
mam pena którego radio widzi, ale ma problemy z odczytem, zaczyna odtwarzać muzykę, po czym wyświetla informacje o błędnym formacie pliku i przestaje grac wogóle,
rozłacza pena.
Może do plików .mp3 zamieszały ci się inne, nieobsługiwane formaty?
wydaje mi się, że im większy pen tym szybsza transmisja musi być, bo sprzęt nie wydoli
Witam
To wcale nie jest tak
Przy danej pojemności są produkowane pendrivy o "zwykłej" szybkości oraz szybkie
W przypadku szybkich pendrivów, producenci podają prędkość odczytu oraz prędkość zapisu
a czy sa jakieś wymagania do nazywania folderów, parametrów samych plików ?
mam pena którego radio widzi, ale ma problemy z odczytem, zaczyna odtwarzać muzykę, po czym wyświetla informacje o błędnym formacie pliku i przestaje grac wogóle,
rozłacza pena.
Powiedziałbym, że to może być ograniczenie wersji sprzętu która jest w aucie
Dawniej, Forda zalecał aby w jednym katalogu było maks 250 plików i żeby nie było więcej niż 250 katalogów
W aktualnych instrukcjach już chyba nie ma tego zalecenia
pozdrawiam
Arturek
na 100% jest tak że zależy od pena.
mam dwa i 32GB działa, a 8GB nie chce.
mniejszy usb2.0, wiekszy usb3.0
predkosci penow podobne. pewnie decyduja jakies rozwiazania transmisji, podlaczenia...
Laptopowy dysk talerzowy też działa (z niego robiłem aktualizację softu), oby tylko na nim była partycja FAT32.
Przed testami pendrajwów najpierw sformatowałbym je, skopiował ze 3 foldery (bez śmieci) i wtedy obserwował co się dzieje.
|
|