Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jaki największy pen drive USB obsługuje radio Sony?

Slartibartfast
17-12-2010, 14:37
Na razie stosuję starego Kingstona 2GB . Mało, chcę wymienić na większego, ale jakiego...
Stąd pytanie jaki jest maksymalnie obsługiwany przez Soniacza rozmiar pen drive?

Na http://www.ford-mobile-connectivity.com jest tylko info:
USB 2.0 Full Speed
Supply current: max. 500 mA
File system: FAT16/32
Music format: MP3, WMA and WAV

W instrukcji S-Max natomiast tylko USB 1.1 i MP3/M3U

P.S. Wrzucam do [Galaxy MK3] bo nie ma S-Maxa wśród prefiksów... Prośba do moderatora/admina o dodanie eSia :)

mayak
21-12-2010, 14:34
usb jako takie nie ma ograniczeń pojemnościowych, są przecież zewnętrzne dyski na usb o pojemności > 1TB tylko wtedy moduł mógłby nie wyrabiać się z odświerzaniem
u siebie mam włożony czytnik sd z kartą sd 4gb ale też podłączałem komórkę z kartą pamięci 8gb - działało bez problemu i jeszcze ładowało telefon

Slartibartfast
21-12-2010, 14:48
Tja, teoretycznie ograniczeń nie ma - ale diabeł tkwi w szczegółach... (jak podpinanie ipada z fordem dwoma kablami by grał...).
Szkoda, że wydajność prądowa jest tak niska (0,5A) - mój 500GB dysk nie wystartował :(

mayak
21-12-2010, 15:20
Tja, teoretycznie ograniczeń nie ma - ale diabeł tkwi w szczegółach... (jak podpinanie ipada z fordem dwoma kablami by grał...).
to chyba akurat pomysł Apple a nie Forda
Szkoda, że wydajność prądowa jest tak niska (0,5A) - mój 500GB dysk nie wystartował :(
0.5A ma USB wszędzie, w pececie też - jak podpinasz do kompa to chodzi z samego usb?

Slartibartfast
21-12-2010, 16:23
Też mi się tak wydaje, nie podejrzewałem o to Forda. Ale to tylko potwierdza regułę problem może zaistnieć, nie wiadomo z czyjej winy
Jak podpinam dysk (Toshiba) pod laptopa Sony Vaio - śmgia tylko na jednym porcie USB (sprawdzone też na kilku innych lapkach w pracy)
Natomiast nie rusza z telewizorem Bravia W5500 (również przy dodatkowm zasilaniu) i w eSiu (tu nie sprawdzałem z dodatkowym zasilaniem) :(
0.5A to oficjalna wydajność....

Slartibartfast
01-01-2011, 23:02
Niestety, teoria o winie Apple upadła - siostrzeniec podpinał swojego iPhone 4 kablem usb (zwykłym, dostarczanym z iPhone) do rocznej Toyoty Camry i wszystko działało prawidłowo - i sterowanie/wyświetlanie utworów oraz dźwięk. Ten sam iPhone i ten sam kabel w eSiu nie daje w ogóle dźwięku :(
Widocznie panowie z Forda nie mieli ochoty by płacić za jakąś licencję, albo nie mieli umiejętności przy przepchnąć muzę przez usb. Albo mają zbyt dużą ochotę na kasę od użytkowników i zmuszają ich do kupowania jakiś dziwacznych kabli...

To był taki mały OT :) A teraz powracam do wątku głównego - jaki największy PenDrive podpinaliście do swojego Forda z radiem Sony?

mayak
03-01-2011, 07:27
http://www.european-parts.net/catalog/product_info.php?cPath=58_68&products_id=958 a używasz taki kabel?

Slartibartfast
03-01-2011, 08:11
Nie, jak napisałem zwykłym, dostarczanym wraz z iPhone. W Toyocie działa, w Fordzie nie. Stąd wniosek, że ciała dał Ford/Sony. Toyota stanęła na wysokości zadania...

EDIT: Każdy S-Max żyje własnym życiem... http://www.youtube.com/watch?v=WxI7I4rsNdw&feature=related A może specjalny kabel potrzebny jest tylko do Sony/Forda? Na filmiku jest navi

zan
05-01-2011, 20:56
To był taki mały OT :) A teraz powracam do wątku głównego - jaki największy PenDrive podpinaliście do swojego Forda z radiem Sony?

4 GB i 8 GB używam bez żadnych problemów

konradwan
05-01-2011, 22:26
S-Maxa nie mam, ale się wypowiem.
Według tego co podałeś, radio nie obsługuje NTFS, tylko FAT.
Znaczy to, że:
Dysk nie może być większy niż 2TB.
A maksymalny rozmiar partycji stworzonej przez Windowsa XP wynosi 32GB. Inne systemy operacyjne tego ograniczenia nie posiadają.

Szkoda, że wydajność prądowa jest tak niska (0,5A) - mój 500GB dysk nie wystartował
Upewnij się, że systemem plików był właśnie FAT. Jeśli bardzo chcesz podpiąć ten dysk to Maksia, daj znać, można coś wykombinować. :)

Slartibartfast
07-01-2011, 15:31
Dysk jest sformatowany na NTFS. Priorytetem dla mnie było sprawdzenie czy zastartuje a nie sprawdzenie czy Soniak go rozpozna. Nie wystartował (słychać było charakterystyczne stuki głowicy) więc dalej nie ciągnąłem tematu (bo i dysk zapchany mam i szkoda byłoby formatować...)
Cholewcia z tego co pamiętam to Bravia chyba nawet ten dysk wykrywała (z dodatkowym zasilaniem) jak był sformatowany przez producenta w Fat32x (a może exFat), zmieniłem na NTFS bo wkurzało mnie ograniczenie pliku do 4GB a potem standardowe narzędzia Windowsowe już nie pozwoliły wrócić do wcześniejszego systemu plików

konradwan,
A jaki masz pomysł? Mi do głowy przyszło założenie dodatkowego zasilania, np tak jak tu: meyerpower (http://www.meyerpower.de/Gesagt_getan_smax.html) Einbau einer USB-Stromversorgung

zan,
8GB na muzykę to sporo, powinno wystarczyć

Ktoś próbował 16GB?

jagd
09-01-2011, 22:39
W zasadzie nigdy nie spotkałem urządzenia, które samodzielnie obsługiwałoby NTFS (może prócz tych chińskich kombajnów, które mają własny "OS"...

Ciekaw jestem jak z polskimi znakami w nazwach..? Sparaliżują działanie odtwarzacza czy tylko będą się dziwnie wyświetlać.

Co do zasilania - miałem kabelek od zewnętrznego kontrolera E-IDE, gdzie występował kabel USB z dodatkowym zasilaniem zakończonym gniazdem do zasilacza w standardzie Nokii (np: seria E) - co daje zewnętrzne, dodatkowe 5V.
Dyski 2.5" też zwykle mają podobne gniazdo - czemu więc ich nie podpiąć np: do ładowarki od telefonu?

Slartibartfast
09-01-2011, 22:50
Polskie znaki tylko dziwnie wyświetla (jak krzaki). Zresztą wpisy w książce adresowej telefonu również "krzaczy". Co do zasilania to standardowo do zewnętrznych dysków 2,5' dołączane są kable z podwójnym wejściem USB (to drugie korzysta tylko z linii zasilania) i spokojnie można skorzystać z adaptera zapalniczka/USB (http://allegro.pl/show_item.php?item=1385853225&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.) i podać 1A na dysk. To wydaje mi się łatwiejsze i bardziej uniwersalne (np można wozić z zewnętrzną nawigacją tylko jeden kabel USB/miniUSB)
Jak już pisałem nie chodziło mi o uruchomienie NTFS :)
Obecnie zastanawiam się nad jakimś 16GB pendrive... Pewnie wybór padnie na jakiegoś Sony ;) żeby później gdyby co nie tłumaczyli, że to wina pena

dobo_28
11-02-2014, 13:43
Witam, odkopie temat zakupiłem sobie pendrive 8 GB GOODRAM Piccolo by nie przeszkadzał mi w schowku jak obecny 16 GB SANDISK CRUZER z którym nie mam żadnych problemów. Ktoś z was miał problem, że nie widzi plików na pendrive. Samego pena widzi bo aktywna jest ikonka USB.

Slartibartfast
13-02-2014, 13:55
Może sformatowałeś go w exFAT lub NTFS. Jeśli tak to przeformatuj na FAT32

dobo_28
13-02-2014, 18:20
Był i jest sformatowany FAT32 testowałem też exFAT ale nie widzi plików natomiast samego pena widzi bo uaktywnia się napis USB. :(

tedi_k
13-02-2014, 20:39
Zbyt wolny transfer. Potrzebny jest pen szybszy. Coś na moją pamięć, to nawet 32GB kiedyś chyba sprawdzałem i działał - byle był dość szybki.

dobo_28
13-02-2014, 21:05
GOODRAM PICCOLO WHITE 8 GB
Pojemność: 8 GB
Prędkość Odczytu: max. 22MB/s
Prędkość Zapisu: max. 11MB/s
Interfejs komunikacji: USB 2.0, USB 1.1

tedi_k
13-02-2014, 21:43
Poszedłem i sprawdziłem - Goodram 32GB seria EDGE - gra bez problemu.

dobo_28
14-02-2014, 13:59
Zapomniałem napisać, że mam Radyjko Blaupunkt NX DVD, a nie Sony.
Kupiłem kolejny Pendrive Sandisk Cruzer Fit 8GB i ten już działa.

kr.bi
17-02-2014, 19:11
Zapomniałem napisać, że mam Radyjko Blaupunkt NX DVD, a nie Sony.
Kupiłem kolejny Pendrive Sandisk Cruzer Fit 8GB i ten już działa.

swego czasu kolega kris86k opisywał swój przypadek (moduł 212 z j.polskim)
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2147607&postcount=1563
zadziałał u niego dopiero stary FAT16 obsługujący max 4GB.

tedi_k
17-02-2014, 19:58
Każdy wierzy w co chce - ja z uporem będę powtarzał, że nie jest to kwestia FAT czy FAT32 tylko kwestia jakości pendrive'a. Próbowałem na różnych to wiem.

dobo_28
17-02-2014, 21:16
tedi_k może nie sama jakość, a prawdopodobnie zastosowany kontroler w pendrive.

herflik
17-02-2014, 21:43
wydaje mi się, że im większy pen tym szybsza transmisja musi być, bo sprzęt nie wydoli

stysiek
09-09-2015, 20:31
a czy sa jakieś wymagania do nazywania folderów, parametrów samych plików ?

mam pena którego radio widzi, ale ma problemy z odczytem, zaczyna odtwarzać muzykę, po czym wyświetla informacje o błędnym formacie pliku i przestaje grac wogóle,
rozłacza pena.

weuek
09-09-2015, 21:00
Może do plików .mp3 zamieszały ci się inne, nieobsługiwane formaty?

arturek
10-09-2015, 05:35
wydaje mi się, że im większy pen tym szybsza transmisja musi być, bo sprzęt nie wydoli

Witam

To wcale nie jest tak
Przy danej pojemności są produkowane pendrivy o "zwykłej" szybkości oraz szybkie
W przypadku szybkich pendrivów, producenci podają prędkość odczytu oraz prędkość zapisu

a czy sa jakieś wymagania do nazywania folderów, parametrów samych plików ?

mam pena którego radio widzi, ale ma problemy z odczytem, zaczyna odtwarzać muzykę, po czym wyświetla informacje o błędnym formacie pliku i przestaje grac wogóle,
rozłacza pena.

Powiedziałbym, że to może być ograniczenie wersji sprzętu która jest w aucie
Dawniej, Forda zalecał aby w jednym katalogu było maks 250 plików i żeby nie było więcej niż 250 katalogów
W aktualnych instrukcjach już chyba nie ma tego zalecenia

pozdrawiam
Arturek

stysiek
11-09-2015, 07:52
na 100% jest tak że zależy od pena.
mam dwa i 32GB działa, a 8GB nie chce.

mniejszy usb2.0, wiekszy usb3.0
predkosci penow podobne. pewnie decyduja jakies rozwiazania transmisji, podlaczenia...

weuek
11-09-2015, 08:31
Laptopowy dysk talerzowy też działa (z niego robiłem aktualizację softu), oby tylko na nim była partycja FAT32.
Przed testami pendrajwów najpierw sformatowałbym je, skopiował ze 3 foldery (bez śmieci) i wtedy obserwował co się dzieje.