Zobacz pełną wersję : Czy ma ktoś doświadczenia z oponami TOYO PROXES CF1?
Planuję sobie takie kupić do 2,5V6 kombi. Rozmiar 195/65R15 91H. Mają niezłe opinie i są niedrogie - 217 zł.
OPIS PRODUCENTA
Nowa asymetryczna opona Toyo - japońska odpowiedź na europejską konkurencję. Nowa mieszanka z siliką, układ bieżnika z dużymi centralnymi blokami, cztery szerokie rowki centralne oraz unikalna konstrukcja "rowka w rowku" dla szybkiego odprowadzania wody i przedłużenia długości przebiegów. Znakomita kierowalność na suchej i mokrej nawierzchni. Dzięki specjalnemu układowi lamelek na zewnętrznym żebrze opony znacząco skraca się droga hamowania. Wzmocniona stopka opony wykonana z mieszanki gumowej o wyjątkowej twardości. Dodatkowa ochrona felgi.
ja mam takie rozmiar 185/14/65H ale powiedzieć o nich nic nie moge bo jeżdże na nich dopiero 2 dzień , bardzo oryginakny ksztalt bieżnika
Co do tej oponki to nie wiem, wiem natomiast jedno: dla tego silnika, moim zadniem, lepiej zalozyc 205 tki, ze wzgledu na moment obrotowy (190 Nm przy 1500 obr.) i przedni naped. Opony 195 moga sie szybciej scierac w tym przypadku. Ale to zalezy jak bedziesz ruszal.
Ale to tylko takie moje zdanie.
moim zadniem, lepiej zalozyc 205 tki
No tak, ale czy wejdą na moje felgi? Mam alusy 15". I jaką wtedy wziąć wysokość profilu 205/60R15?
no tak, ale temat dotyczył doświadczeń z tymi oponami, a nie jakie załozyc.
Sam jestem ciekaw opinii na temat tych opon.
Pomyliłem rozmiar. Mam 195/60R15 88H. Takie kosztują 230,92 w tym (http://www.motoricus.com/index.php) sklepie. Wygląda na to, że będę je testował z cogito. Zaraz kupuję. Opiszę za kilka tygodni jak się sprawują.
No i jak panowie pierwsze wrażenia z uzytkowania tych opon :?:
Przed chwilą dostałem DHLem. Siedzą w bagażniku. Wyglądają pięknie. Piękny profil. Aż się wierzyć nie chce, że bieżnik może być taki głęboki. :fcp1
Jutro rano zrzucam zimówki i stalowe fele. Czas na alusy i TOYO. Zrobię też kilka fotek.
Aha! I jeszcze jedno. Kupiłem na http://www.opony.com bo w tamtym sklepie gość ściemniał, że taki rozmiar jest nie do kupienia. TOYO nie robi i że w ogóle są nie do ściągnięcia. Więc chciał mnie ożenić z jakimiś innymi oponami. Nie dałem się :fcp13 i dlatego sprawa się trochę przeciągnęła.
no to jeszcze opinia cogito, czekam, bo sam chce kupić.
Założyłem TOYO. Są świetne. Zaskoczyła mnie zwłaszcza cisza w aucie. Są bardzo ciche. Auto świetnie trzyma się drogi i świetnie hamuje. Więcej później bo na razie przejechałem kilka kilometrów.
darek1, to czekam do jutra na więcej kilometrów ;) Szkoda że sucho teraz, bo ciekawi mnie jak na mokrym hamuje.
Powiedz mi jeszcze jaka jest data produkcji na tych oponach.
W styczniu kupowałem zimówki i miały niecałe dwa miesiące od daty produkcji. ciekawi mnie jak jest z tymi.
Slawko, ja wczoraj dostałem oponki zamówione na http://www.opony.com też mam rozmiar 195/60 R15. wziąłęm uniroyal rally 550. cena 226, opinie rewelacyjne 9szczególnie na mokrym). jeśli chodzi o same zakupy: super ekstra. opony zamówiłem w środę wieczorem, a w piątek o 9 rano miałem je w domu. polecam
No, ja kupowałem u nich w styczniu, i sprawa załatwiona błyskawicznie. Szybciej niz myślałem. Byłem bardzo zadowolony.
ja mam teraz 2 zimówki do wymiany i raczej napewno kupię na jesień u nich
Moje mają datę produkcji 44 tydzień 2005 roku. Z rozmowy dowiedziałem się, że jakaś tam norma pozwala sprzedawać 3 letnie jako nowe, ale oni nigdy starszych jak 1,5 roku nie sprzedają. Na opony czekałem 2 dni od zamówienia. Przesyłka przyszła DHL-em i za nią nie płaciłem. Udało mi się zbić cenę z 240,- do 230,-.
Przed chwilą wracałem z basenu (należe do mastersów, polecam stronę mastersów i pływanie w każdym wieku (http://www.masters.eopole.pl/)) i lekko popadało. Z zerwaniem przyczepności przy V6 raczej nie ma problemu. Hamowanie rewelacja. Wcześniej miałem opony Continental ContiEcoContact i VREDESTEIN HI-TRACK czyli opony raczej droższe, ale TOYO na pewno od nich gorsze nie są. Nie chcę ich przechwalić bo niewiele pojeździłem, ale jak na razie jestem z nich bardzo zadowolony.
Moje mają datę produkcji 44 tydzień 2005 roku.czyli początek listopada. Jak dla mnie, to swieża produkcja. dzieki.
no to jeszcze jedno pytanie: Czy one sa miękkie :?: czy twarde :?:
Wiem, że inny rozmiar i inny samochód, ale zawsze to jakaś informacja.
Chyba nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie.
Opony te są o stosunkowo niskim profilu 60. Czym niższy profil tym twardsze opony bo mniej powietrza. Dlatego jeżdżąc na takich oponach wydaje mi się, że prędzej wyczuję twardość wynikającą z zawieszenia i wysokości profilu niż samej opony. To należałoby sprawdzić na jakimś torze.
Opony te są o stosunkowo niskim profilu 60. Czym niższy profil tym twardsze opony bo mniej powietrza. Dlatego jeżdżąc na takich oponach wydaje mi się, że prędzej wyczuję twardość wynikającą z zawieszenia i wysokości profilu niż samej opony. To należałoby sprawdzić na jakimś torze.to wiem, ale w/g Ciebie sa miekkie, czy twarde. Jak odczuwasz wzgledem innych opon np. przejeżdzanie przez nierówności.
Też mam profil 60 , tylko troche mniejszą średnice i szerokośc.
darek1, sorki za ot, ale znalazłem na wikipedii pewne zdjęcie (link poniżej), nie jest to czasami twój mondek??
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mondeo
[ Dodano: 2006-04-02, 21:46 ]
p.s. zdjęcie jest na dole w minigalerii
to wiem, ale w/g Ciebie sa miekkie, czy twarde.
Raczej miękkie.
[ Dodano: 2006-04-02, 23:47 ]
nie jest to czasami twój mondek??
Faktycznie i to na 2 zdjęciach. Teraz się dowiedziałem, że syn wrzucił. Niemniej dość miło, że to moje auto reprezentuje na wikipedii MKII :fcp18
to wiem, ale w/g Ciebie sa miekkie, czy twarde.
Raczej miękkie.
Dzieki. Wczoraj juz zamówiłem :D
Jak sprawują się oponki? Już je założyłeś?
a jak z kosztami przesylki?? oni pokrywaja czy trzeba cos doplacac i jak tak to ile??
pozdrawiam
maciek
Jak sprawują się oponki? Już je założyłeś?
niestety :( w poniedziałek dostałem info, że mój rozmiar na razie jest nie dostepny. Maja sprowadzić.
a jak z kosztami przesylki?? oni pokrywaja czy trzeba cos doplacac i jak tak to ile?? Oni pokrywają w 100%. Przesyłaja DHLem i nic nie płacisz. Tzn. płacisz, ale tylko tyle ile kosztuja opony.
Przesyłaja DHLem i nic nie płacisz. Tzn. płacisz, ale tylko tyle ile kosztuja opony
a najlepsze jest to, że płaci się kurierowi przy odbiorze towaru, żadnych przedpłat, nic, jasny układ
W najnowszym dodatku Auto Świat pt. Wiosenny poradnik zamieszczony jest test 14 opon letnich i jednej całorocznej. Miedzy innymi jest tam TOYO PROXES CF1 w rozmiarze 195/65 R15.
Opona zajmuje 6 miejsce w teście wyprzedzając m. in. Dunlopa, Vredesteina i Goodyera. Pirelli P6 jest o 1 pozycje wyżej.
Miejsca w poszczególnych konkurencjach:
TESTY NA MOKRYM TORZE
Aquaplaning na prostej - 9
Aquaplaning na zakręcie - 3
Kierowalność - 4
Jazda po okręgu - 1 (na mokrym torze)
Hamowanie - 5
TESTY NA SUCHYM TORZE
Kierowalność - 2
Hamowanie -4
Hałaśliwość zewnętrzna - 15 (ostatnie!)
Opory toczenia - 13
Na końcową ocenę wpływ miały ostatnie 2 testy. One zaniżają końcową ocenę. Prawdę mówiąc ja oceniam te opony jako bardzo ciche. Pirelli i Vredestein w tym teście zajmują niewiele lepsze pozycje 13 i 14.
Test wygrał HANKOOK Ventus Prime K 105.
Ciekawe na ile rzetelne te oceny. Ogólnie mozna powiedzieć,ze całkiem nieźle.
Ja niestety jeszcze nie mam :(
A jak wyszły Yokohamy :?: Czy w ogóle testowali :?:
włąsnie czytałem ten test. w sumie wszystko i nic. Cięzko ocenic na ile jest prawdziwy a na ile "sponsorowany".
w poniedziałek dzwonie i jak nie beda mieli tych Toyo, to pomysle o Yokohamach C.drive AC01.
|
|