Zobacz pełną wersję : Buczenie podczas jazdy, prawdopodobnie łożyska
zbyhoo89 02-01-2011, 13:10 Witam wszystkich w nowym roku. Mój ford podczas jazdy dziwnie buczy, buczenie narasta wraz z prędkością, myślałem że to od opon bo są nowe, świeży bieżnik itd, ale nie, z ciekawości zmieniłem koła i było to samo. Wygląda mi to na łożyska. Może mnie ktoś utwierdzić w tym przekonaniu albo podsunąć nowy trop? :) i jeszcze prosiłbym o podpowiedź jakie są konsekwencje niewymieniania łożysk? Pozdrawiam
jacks_22 02-01-2011, 13:25 łożysko lub przegub(przy skręconych kołach przy ruszaniu słychać to wtedy przegub)
Lepiej to zdiagnozować i naprawić a co ci się może stać??
Przy rozsypanym łożysku może nawet zablokować i urwać koło
Undercover 02-01-2011, 13:26 Pierwsze primo - to że buczy to na bank łożyska i powinieneś je wymienić tak czy inaczej... na konsekwencje lepiej nie czekaj
A po drugie primo i ultimo :D:D - tematów o tym jest już trochę i nie warto zakładać nowego z tytułem niezgodnym z regulaminem!
marcinmaster 02-01-2011, 13:58 możesz uruchomić auto i podnieść jedną stronę po czym dać gazu, wtedy będziesz słyszał, potem następna strona, wtedy będziesz wiedział czy jedno łożysko czy obydwa, przeguby bym wykluczył bo wtedy słychać takie bardziej strzelanie niż buczenie
motorek26 02-01-2011, 19:30 popraw temat
zbyhoo89 03-01-2011, 12:11 ok dzięki, w takim razie nie będę czekał na konsekwencje nienaprawiania :) i jeszcze takie coś zauważyłem że przy skręcie w lewo buczenie ustaje, nie wiem czy to dziwne czy raczej normalne, albo czy to może sugerować z której strony łożyska są walnięte
jacks_22 03-01-2011, 21:57 jeżeli przy skręcie w lewo albo w prawo dźwięk się nie nasila tylko ustaje to przeguby możesz wykluczyć
Podnosiłeś przód do góry i patrzyłeś po której stronie szumi??
Bo nikt przez neta ci nie powie że to na pewno lewa lub prawa strona, musisz sprawdzić albo podjedź do mechanika
zbyhoo89 04-01-2011, 14:15 Właśnie chciałem podnieść ale lewarek był tak zardzewiały, że się rozsypał heh. odwiedzę mechanika, dzięki za pomoc
motorek26 04-01-2011, 23:03 możę opony masz wyząbkowane i dlatego ci buczy
marcinmaster 05-01-2011, 00:43 możę opony masz wyząbkowane i dlatego ci buczy
wyząbkowane??? a co to znaczy że opony są wyząbkowane???
kamil-112 05-01-2011, 01:19 wyząbkowane??? a co to znaczy że opony są wyząbkowane???
To znaczy pewnie że torszkę łysawe :619:
marcinmaster 05-01-2011, 01:23 To znaczy pewnie że torszkę łysawe Pytałem się kolegi motorek26 a poza tym gdyby były łysawe to na pewno by nie buczały, prędzej nowe
zbyhoo89 05-01-2011, 08:09 możę opony masz wyząbkowane i dlatego ci buczy
to też wykluczam, bo sprawdzałem jak słychać na 2 różnych kompletach opon i było to samo
jacks_22 05-01-2011, 12:40 wyząbkowanie jest wtedy gdy jedna opona się zdziera inaczej niż druga i właśnie wtedy może szumieć
marcinmaster 05-01-2011, 17:39 wyząbkowanie jest wtedy gdy jedna opona się zdziera inaczej niż druga i właśnie wtedy może szumieć no Ty chyba nie poważny jesteś, od kiedy opona szumi wtedy gdy się zużywa inaczej niż druga???
jacks_22 05-01-2011, 18:25 Może to źle napisałem ,najlepiej sprawdzić przesuwając rękę po bieżniku. Jeśli opona jest „wyząbkowana”, to w jedną stronę ręka będzie się przesuwać płynnie, natomiast w drugą będziemy zawadzać o wystające kanty bieżnika. ale jest coś takiego jak "wyząbkowanie" i wtedy też szu,o bardzo
marcinmaster 05-01-2011, 18:35 Jeśli opona jest „wyząbkowana”, to w jedną stronę ręka będzie się przesuwać płynnie, natomiast w drugą będziemy zawadzać o wystające kanty bieżnika. ale jest coś takiego jak "wyząbkowanie" i wtedy też szu,o bardzo Dziwne, jeszcze nigdy się nie spotkałem z czymś takim, pracuję już ponad trzy lata przy produkcji opon i nie słyszałem o czymś takim jak hałasowanie opony przez to że się zużywa. Tak czy siak buczenie nie jest spowodowane niby tym "wyząbkowaniem" bo kolega zmieniał opony i dalej jest to samo. Stawiam na łożysko
motorek26 05-01-2011, 21:21 Dziwne, jeszcze nigdy się nie spotkałem z czymś takim, pracuję już ponad trzy lata przy produkcji opon i nie słyszałem o czymś takim no widzisz bo masz mało do czynienia z używanymi oponami
ja pracuje ooooooo kur... od 97 roku jako mechanik i troche sie już tego nasprawdzałem i naoglądałem i nieraz było właśnie hałasowanie od wyząbkowanej opony i kolega tutaj dobrze napisał najlepiej sprawdzić przesuwając rękę po bieżniku. Jeśli opona jest „wyząbkowana”, to w jedną stronę ręka będzie się przesuwać płynnie, natomiast w drugą będziemy zawadzać o wystające kanty bieżnikaStawiam na łożyskoa ja bym nie stawiał tylko auto do góry podniósł i sprawdził
|
|