Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Silniki stosowane w naszych autach
Witam .może dla ułatwienia wszystkim posiadaczom wyjaśnijmy jakie mamy typy silników stosowane w jakich latach i czym się różnią ,jakie mają normy spalania, osiągi ,które są najbardziej popularne i dlaczego ,co oznaczają cyfry i literki na silnikach 1- słowem baza wiedzy S-MAXa dla ułatwienia http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/ford/s- (http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/ford/s-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ford_S-MAX#Silniki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ford_S-MAX#Silniki)max/ (http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/ford/s-max/)
ale może ktoś wyjaśni wrzuci fotki i rozszyfruje co oznacza i gdzie się umieszcza numery i napisy np. w silnikach 2.0 /103kw. diesla chyba najbardziej popularnych i poszukiwanych
Duratorq tdci M6- poj.silnika 1997 cm3
- moc 140KM -103 kW
- 320 NM/2000 obr. spalanie 7,7-5.0-6 litrów Euro 4-bez filtra DPF.
duratorq - A6 (320NM/3700obr. spalanie 9.7-5.7-7.2 Euro 4 + filtr DPF
duratorq -MPS6(340NM/4000obr. spalanie 7.4-5.2-6.0 Euro 5 +filtr DPF.
wygląda na to że silnik MPS6 jest najlepszy z nich ale jak go odróżnić wizualnie w samochodzie od innych ?.....
Slartibartfast 03-01-2011, 13:59 MPS6 to nie silnik tylko oznaczenie skrzyni automatycznej PowerShift
A6 - zwykły 6 biegowy automat
M6 - manual 6 biegowy
Żeby optycznie rozróżnić silniki trzeba by np. spojrzeć na kominki a na pewno zajrzeć pod maskę. W instrukcji są rysunki pokazujące rozmieszczenie głównych elementów eksploatacyjnych/zbiorników itp. Ale rzeczywiście byłoby fajnie, gdyby użytkownicy wkleili tu zdjęcia swoich maksiów z obnażonymi maskami dla każdej wersji silnikowej z osobna
http://img228.imageshack.us/i/samsungc3050079.jpg/ silnik duratorq 2.0 143PS./2007r.Tak napisali mi w kodzie VIN.
ale czy to jest -M6
-A6
-MPS6 to nie mam porównania w vin i w papirach nie mogę tego odnależdż .Można tylko się domyślać po spalaniu .chyba że ktoś wie jakie są zewnetrzne różnice .bo skrzynia biegów to przecież jest odrębną częścią .
to co w wiki napisane, to bazowe info i na dodatek niepełne
brakuje silnika 2,0 TDCI 96kW (130KM) wystepującego zarówno z automatem (w Polsce występował tylko z automatem) jak i z manualem.
przy silniku 2,0 TDCI 103kW brakuje info, ze wystepował również ze skrzynią automatyczną
brakuje też silnika 2,0 TDCI 100kW (136KM)
Slartibartfast 15-02-2011, 10:07 eclipse;
plastikowej osłony silnika od góry nie było od nowości czy została zdjęta?
Silnik 2,0 TDCI 96KW 130KM - 2008r automat A6
eclipse;
plastikowej osłony silnika od góry nie było od nowości czy została zdjęta?
osłona .zdiołem do zrobienia fotki . a chciałbym obaczyć inne podobne silniki dla porównania widziałem gdzieś mondeo tylko że zamiast tej puchy po lewo miał w tym miejscu pompe wspomagania a tak to wyglądał identiko .
osłona .zdiołem do zrobienia fotki . a chciałbym obaczyć inne podobne silniki dla porównania widziałem gdzieś mondeo tylko że zamiast tej puchy po lewo miał w tym miejscu pompe wspomagania a tak to wyglądał identiko .
Aż łoczy bolął ........ :evil:
Widoczna różnica jest w silnikach 115KM.
może fotkę ktoś wrzuci i trochę info .
Widzę że 140KM.i 130KM . To na pierwszy rzut oka niczym się nie różni
ale nurtuje mnie do czego służy ta pucha po lewej stojąc przed samochodem czy to może ma związek z DPF.
Zauważyłem zdięcia na forum Mondeo IV że na podwoziu nie ma chłodnicy powrotu paliwa pod podłoga pasażera .a przecież ma tez 2L 140KM,
Slartibartfast 17-02-2011, 11:37 Pucha z krzyżykiem (etopirynka)? To chyba tzw lalka, czyli amortyzowany element mocowania silnika
DPF jest chyba w miejscu katalizatora w tunelu pod podłogą
Nie o tą puche chodzi a o tą czarną z wężykami , a co do filtra dpf to chyba już każdy widział .gdzie jest .
o tą czarną z wężykami Filtr paliwa pod spodem filtr oleju.
Widoczna różnica jest w silnikach 115KM.
może fotkę ktoś wrzuci i trochę info .W s-maxie są 125KM ale to ten sam silnik co 115KM,silniki są fordowskie 1,8 na jednym wałku rozrządu bez hydraulicznej regulacji zaworów,2,0L 130-140KM to francuskie.
Są również 115KM ale trudno znależć takiego.
może się komuś przyda
http://www.auto-swiat.pl/1-wszystko-o-silniku-20-tddi20-tdci
witam ja mam 1,8 TDCi 125KM i 5 skrzynie po 650 kmśredne spalanie 6,6 jestem pozytywnie zaskoczony
Czy ktoś wie gdzie znajduje się KOD silnika np.AZBA to silnik 130PS QXBA to silnik 140PS oba silniki niczym się nie różnią np.skok,średnica tłoków,moment obr.itd.mają taki sam.Niektórzy twierdzą że ten 130PS jest silnikiem forda [nie PSA] Mój jest identyczny [zdięcia wyżej]z wyglądu jak 140PS,porównałem z silnikiem w mondeo i tam jest inaczej np.obudowa rozrządu jest większa i wiele innych szczegółów.Wygląda że to silnik z PSA ale ma 130PS.Może jest gdzieś wybity kod na bloku silnika,głowicy.
2.0L Duratorq-TDCi (DW) 128bhp-130PS-96kW
Kod silnika: AZBA
Pojemność: 1998 cm ³
Cylindry - zawory - układ rozrządu napowietrznych: 4-16-DOHC
Kolejność zapłonu: 1-3-4-2
Średnica: 85,0 mm
Skok tłoka: 88,0 mm
Stopień sprężania: 18: 1
Maksymalna moc: 128 KM (130 KM, 96 kW) przy 4000 obr / min
Maksymalny moment obrotowy: 320 Nm przy 1750 obr / min (340 Nm przy 2240 obr / min z chwilowego)
Maksymalna prędkość obrotowa silnika (przerywany): 5000 obr / min
Maksymalna prędkość obrotowa silnika (ciągły): 4500 obr / min
Prędkość obrotowa bez obciążenia: 800 obr / min
Dopuszczalne zużycie oleju: 0,1 litra na 1000 km (620 ml)
Ciśnienie oleju: 2,0 bar przy 2000 obr. / min 4,0 bar przy 4000 obr / min
Ilość oleju silnikowego - wstępne wypełnienie z filtrem oleju: 5,6 litra
Ilość oleju silnikowego - utrzymanie wypełnić filtr oleju: 5,5 litra
Ilość oleju silnikowego - utrzymanie wypełnić mniej filtr oleju: 5,0 litra
Napęd rozrządu: wałek rozrządu wydechowy jest napędzany za pomocą pasa; wału rozrządu napędzany jest za pomocą krótkiego łańcucha rozrządu od wałka rozrządu wydechowego. Pas ma być odnawiane co 10 lat / 125.000 ml / 200.000 km (lub wcześniej, jak dobrowolne środek zapobiegawczy)
----------------------------------------------------------------
2.0L Duratorq-TDCi (DW) 138bhp-140ps-103kW
Kod silnika: QXBA
Pojemność: 1998 cm ³
Cylindry - zawory - układ rozrządu napowietrznych: 4-16-DOHC
Kolejność zapłonu: 1-3-4-2
Średnica: 85,0 mm
Skok tłoka: 88,0 mm
Stopień sprężania: 18: 1
Maksymalna moc: 138 KM (140 KM, 103 kW) przy 4000 obr / min
Maksymalny moment obrotowy: 320 Nm przy 1750 obr / min (340 Nm przy 2240 obr / min z chwilowego)
Maksymalna prędkość obrotowa silnika (przerywany): 5000 obr / min
Maksymalna prędkość obrotowa silnika (ciągły): 4500 obr / min
Prędkość obrotowa bez obciążenia: 800 obr / min
Dopuszczalne zużycie oleju: 0,1 litra na 1000 km (620 ml)
Ciśnienie oleju: 2,0 bar przy 2000 obr. / min 4,0 bar przy 4000 obr / min
Ilość oleju silnikowego - wstępne wypełnienie z filtrem oleju: 5,6 litra
Ilość oleju silnikowego - utrzymanie wypełnić filtr oleju: 5,5 litra
Ilość oleju silnikowego - utrzymanie wypełnić mniej filtr oleju: 5,0 litra
Napęd rozrządu: wałek rozrządu wydechowy jest napędzany za pomocą pasa; wału rozrządu napędzany jest za pomocą krótkiego łańcucha rozrządu od wałka rozrządu wydechowego. Pas ma być odnawiane co 10 lat / 125.000 ml / 200.000 km (lub wcześniej, jak dobrowolne środek zapobiegawczy)
Czy ktoś wie gdzie znajduje się KOD silnika np.AZBA to silnik 130PS QXBA to silnik 140PS oba silniki niczym się nie różnią np.skok,średnica tłoków,moment obr.itd.mają taki sam.Niektórzy twierdzą że ten 130PS jest silnikiem forda [nie PSA] Mój jest identyczny [zdięcia wyżej]z wyglądu jak 140PS,porównałem z silnikiem w mondeo i tam jest inaczej np.obudowa rozrządu jest większa i wiele innych szczegółów.Wygląda że to silnik z PSA ale ma 130PS.Może jest gdzieś wybity kod na bloku silnika,głowicy
Oczywiście że jest wybity
na przodzie w sirodkowej części na samym dole (bloku)silnika
b. delikatnie jest wybity ten numer trzeba przeczyścić papierkiem i podświetlić od spodu pod kątem jakąś lampką .
Początkowo sam się zastanawiałem co to jest ,ale po twoim poście częściowo wyjaśnia .
Lecz u mnie jest wybite QXWA dalej jest numer silnika - - - - - - - i zakończone jest literką A.
Może ktoś już wie jak to odczytać .
Witajcie kochani, chcę kupić Forda Galaxa i w samochodach które oglądam są dwa silniki 2.0.
Chciałbym się upewnić który wybrać.
Napiszę też co już o nich wiem.
Silniki to:
2.0 TDCI 138BHP (w modelu z 2010)
Podatek drogowy (mieszkam w Irlandii) to €600 na rok
Spalanie to 39.2 MPG
drugi to
2.0 TDCI 140PS ( rok 2012)
Podatek drogowy już tylko €400 czyli jest bardziej ekologiczny.
Spalanie 47.1 MPG
Nie patrzę na podatek, bo różnica w cenie obu aut to €3000 i musiałbym jeździć 15 lat aby ta różnica mi coś dała.
Pytanie jest takie, która jednostka jest mniej zawodna?
Pozdrawiam
Mniej zawodny jest ten z 2012 r.
robaczeq 01-01-2024, 13:52 Który element jest bardziej zawodny w DW10B niż DW10C?
Metoda wypalania DPF w DW10C jest na pewno zdrowsza dla silnika, chociaż zdrowy DW10B bez DPF ma zadymienie na poziomie ~0.6 (m-1) (dopuszczalne chyba 1.3) a norma dla auta z dpf to 0.5 (m-1).
|
|