Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Klikanie przekaznikow
Witam, przy włączaniu i wyłączaniu ogrzewania tylnej szyby slychac w okolicy schowka kliniecie przekaznika. Stalo sie to dzis, wczesniej nie wystepowalo. Oprocz tego podobnie jest z wycieraczkami w polozeniu sekwencyjnym, tez slychac klikanie przekaznika. Jezde z tym problemem od lata. W ciagu 8 mies. 3 razy przepalila sie zarowka i od niedawna tylna wycieraczka pracuje jak chce i w klapie cos puka na wertepach ...
...sam sobie chyba pukne, bo powoli wymiekam. Ratunku !:mad:
Sprawdzilem bezpieczniki, ok.
Macie jakies pomysly?
myster92 05-01-2011, 17:15 To chyba normalne. U mnie przy wszystkim tak się dzieje. światła, podgrzewanie, wycieraczki itp. Nic jeszcze się nie zepsuło więc chyba jest ok.
waldek72 05-01-2011, 17:52 u mnie też zaczęło w pewnym momencie klikać i okazało się że był to początek końca akumulatora. sprawdź ładowanie i stan aku, potem zostanie już tylko kupno nowego tak jak było u mnie.
Przekaźniki pykają, taka ich konstrukcja :) U mnie przekaźniki pykają od kiedy tylko pamiętam, nic Ci się na pewno od tego nie zepsuje.
pretorian2 05-01-2011, 19:31 potiwerdzam, że przekaźniki pykają, ale u mnie aku jest słaby i podaczas uruchamiania słychać takie klikanie, w zeszłym roku tak nie było. Inna bajka, że jak włączamy jakieś urządzenie elektryczne typu ogrz.szyby to normalną sprawą jest, że słychać przekaźnik.
Hehehe skoro 4 osoby maja podobnie to chyba to nic sie nie dzieje. Dziwne jest troche tylko to ze wczesniej bylo cicho no i te zarowki, wycieraczka tylna ?
Sprawdze aku.
Dziekuje za odp. :>
mondeouser 31-01-2011, 10:26 U mnie też kilka a szczególnie przekaźnik od włączenia długich świateł. A samochód mam nowy z salonu. Pozdrawiam.
Bardzo dziwne by było gdyby przekaźniki wam nie "pykały" jako urządzenia elektroniczno-mechaniczne muszą pstrykać a czy głośniej czy ciszej to zależy od ich budowy i pewnych czynników np. napięcia zasilania. Więc nie ma obaw że coś tam sobie pstryka w skrzyneczce.
Pstrykający przekaźnik to szczęśliwy przekaźnik....:mrgreen:
U mnie nie klikało, a zaczęło chyba, że nie zauważyłem. Nie piszcie, że to "normalne" bo to nie jest normalne tylko obciach. Nie ma prawa nic klikać głośno i przeszkadzać w mniejszy, czy to większy sposób...
Z tym akumulatorem to może coś być, bo padł mi parę miesięcy temu - czy ktoś to sprawdzał u elektryka:?:
Nie piszcie, że to "normalne" bo to nie jest normalne tylko obciach. Nie ma prawa nic klikać głośno i przeszkadzać w mniejszy, czy to większy sposób...
chyba ci się focus z Porsche pomlił -niezłe:>
dla twojej wiadomości przekaznik czasami się zużywa np styki się wypalają i zaczyna głośniej pracować,są terz przekażniki ciche i głośniejsze cena też ma tu znaczenie
ci się focus z Porsche pomlił
No nie przesadzaj człowieku, to nie Polonez:!: W 5-letnim aucie takie rzeczy to coś "ciekawego". Zwłaszcza, że miałem nie-przyjemność jeździć szrotem i tam to powinna być orkiestra stuków, puków i pikań:?::!: Trochę optymizmu w Focusa...dziwne, że swoje auto piszesz z małej litery, a Porsche z dużej...jeździsz nim za karę:?:;)
Co do litery to nie zwrócę czasami uwagi na ortografię, nie zmienia faktu że przekażnik działa tak samo w każdym samochodzie i czasami potrafi być słyszalny w innym wątku piszesz o słynnych stukach ja o nich jeszcze nigdy nie słyszałem,to raczej losowy przypadek.
nikt nawet nie napisal jaki przekaznik klika.
przypuszczam ze dzieje sie to na wskutek malego zapasu pradu...lub akumulatorek slaby.
zapewne niejest to normalne..bo przekaznik nie sluzy jako przerywacz a cykajacy przekaznik szybciej sie wypali.
raczej wypadalo by sprawdzic jaki przekaznik klika i za co odpowiada..ale skoro nikt sie nie fatyguje to i ja nie pomoge.
moglo sie to zaczac dziac w upaly bo klimatyzacja chodzi i wentylatorki zuzywaja wiecej pradu..warto abyscie sprawdzili to czy to klikanie nie wystepuje wlasnie z zmniejszaniem napiecia ladowania..czyli wejsc w tryb serwisowy wlaczyc BAT i sprawdzic napiecie ladowania a nastepnie na wolnych obrotach zalaczac odpowiednie odbiorniki a jak napiecie spadnie ponizej jakiegos poziomu to mozna zwiekszyc obroty silnika aby alternator zwiekszyl ladowanie i sprawdzic co sie dzieje.
Klikanie zaczyna się w momencie gdy wycieraczki inicjują ruch, drugie kliknięcie jest jak się zatrzymują (wniosek taki, że pobór mocy on/off wycieraczek pobudza klikanie). Niedługo wybiorę się z tym do elektryka - to dam znać co i jak, bo jak piszesz może się coś w końcu zepsuć...
akurat takiej odpowiedzi sie nie spodziewalem...
wycieraczkami sie moze nie sugeruj tak bardzo..bo w czasie staru i zatrzymania akurat moze sterowanc nimi przekaznik-musialbym to jeszcze potwierdzic..moze jak znajde chwilke to sprawdze czy tak faktycznie jest w ff2...ale myslalem ze chodzi o cos innego i zalezy to od poboru pradu przez odbiorniki...sprawdz zamiast wycieraczek tylnia szybe i napiecie ladowania czy cs sie dzieje i czy napiecie skacze jak nawlaczasz duzo odbiornikow.
Sprawdziłem. Kliknięcie (oprócz inicjacji ruchu i zatrzymania wycieraczek) pojawia się przy włączaniu świateł mijania, świateł drogowych i ogrzewania szyby tylnej, wszystkie inne opcje - nie.
Czy jest sens podpinać pod komputer Focusa:?:
pretorian2 05-09-2012, 19:31 ale w czym jest problem ?? że "klika", to jest normalne, u mnie też "klika" przy wlacznaniu swiatel, wycieraczek etc... nie ma co szukać dziury w całym, w innych samochodach też "klika" po prostu przekaźniki słychać jak się załączają.
Od dawno wiadomo, że gdy coś co się zepsuło (nie działa właściwie) i nie naprawiane tego "psuje" inne rzeczy - to motto sprawdza się najlepiej przy zawieszeniu.
Coś jest ewidentnie na rzeczy - była cisza, a teraz klika. Może to banał, ale chcę wiedzieć co "mojej drugiej żonie" dolega:razz:
laurentii 05-09-2012, 20:40 Musiało klikać od początku, może po prostu zacząłeś to słyszeć ; )
U mnie klika, wszystko działa, a Focus to póki co jedyna "żona" więc wierz mi, że jest dopieszczona i nie pozwoliłbym jej klikać nadaremno :D
a Focus to póki co jedyna "żona" więc wierz mi, że jest dopieszczona i nie pozwoliłbym jej klikać nadaremno :D
:one: uśmiałem się tym...:one:
A ty wierz mi, że mocniejszy deszcz (gdy wycieraczki mają co robić) to tak klika, że mam wrażenie coś w końcu pęknie czy odpadnie...
Zauważ, nie każdy ma te klikanie...:pomysl:
a jak wycieraczki chodza non stop bez zatrzymywania to tez klika ?
Nie. Ponieważ to ciągła praca i prąd podawany jest stale. Przy średnich opadach czujnik deszczu rządzi...przerywa jak mu tam pasuje, wtedy odłącza się zasilanie i znów - wtedy jest częste klikanie.
no ale to tak ma byc...to nie rozumiem dlaczego opisujesz to jako problem?
no ale to tak ma byc...to nie rozumiem dlaczego opisujesz to jako problem?
Klikanie = problem. Nie było tego, więc coś jest nie tak... nie spocznę póki tego nie zweryfikuję - powiadomię jak poszło u elektryka.
jezeli dokladnie bys mi powiedzial ktory przekaznik klika to moge ci zastapic elektryka... i powiedziec czy tak ma byc jak jest czy nie..ale to musialbys mi podac dokladnie miejsce usytuowania przekaznika. ale jezeli to mowa o tych wycieraczkach to bez patrzenia w schemat juz wydaje mi sie ze tak ma byc.
dragon666666 03-11-2012, 18:20 jakieś wieści w temacie, dzisiaj też zwróciłem uwagę na klikanie którego wczoraj nie było a dzisiaj juz występuje
U mnie również klika jak wycieraczki pracują, nie jest to dokuczliwe, praktycznie tego nie słyszę.
Potwierdzam. Podczas pracy wycieraczek słychać klikanie. A czy tak jest od nowości? Nie wiem. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Jeżdżę zawsze z włączonym radiem/cd a wtedy tego nie słychać.
Klikanie = problem. Nie było tego, więc coś jest nie tak... nie spocznę póki tego nie zweryfikuję - powiadomię jak poszło u elektryka.
Intrygujące... Jak mogło nie klikać, jeśli przednie wycieraczki załączane są aż dwoma przekaźnikami (jeden od pracy przerywanej i biegu wolnego i drugi od biegu szybkiego wycieraczek)???
Wystarczy zerkąć na schemat i wszytko wiadomo... Oczywiście jeśli się nie jest elektrykiem - elektrycy nie patrzą w schematy...:one: Wiedzą lepiej...
W GEMie nie są stosowane przekaźniki elektroniczne (bez efektu "klikania") - na płycie GEM (wenątrz obudowy) wlutowane są zwykłe przekaźniki elektromechaniczne, więc jak się wyłączy radio, to klikanie wyraźnie słychać... We wszystkich FF2/C-max/Kuga...
więc jak się wyłączy radio, to klikanie wyraźnie słychać... We wszystkich FF2/C-max/Kuga...
Potwierdzam FF II FL i Fusion jest klikanie :]
W GEMie nie są stosowane przekaźniki elektroniczne (bez efektu "klikania") - na płycie GEM (wenątrz obudowy) wlutowane są zwykłe przekaźniki elektromechaniczne, więc jak się wyłączy radio, to klikanie wyraźnie słychać
pozwolę podłączyć się pod stary wątek, ale jest on raczej niezakonczony.
U mnie nagle zaczął odzywać się przekaźnik od wycieraczek, słychać wyraźne cyknięcie i jest to drażniące. Czy w Focusie MK2 jest możliwość wymiany przekaźnika w GEM na cichy czy jestem skazany na słuchanie cykania?
Napisane masz wyżej - przekaźniki lutowane są na płycie głównej wewnątrz trudno rozbieralnej obudowy. Jak masz pomysł jak otworzyć tę obudowę, jak wylutować powierzchniowo lutowane przekaźniki miniaturowe oraz co wlutować w ich miejsce - to możesz brać się do roboty...
Rzecz jest z tych wykonalnych jak udział w półmaratonie... Są tacy co dają radę...
Kurcze ludzie bez przesady. Drażniące cykanie.. owszem cyka sobie jak wycieraczka pracuje, ale skoro wycieraczka pracuje to na zewnątrz musi padać, a skoro pada to jest głośniej, jazda po mokrej nawierzchni również głośniejsza, a wy macie problemy z cyknięciem przekaźnika. Aż tak go słychać podczas deszczu? Myślę że radio masz, jak masz to włączone, a jak włączone to pewnie gra i nadal słychać przekaźnik? Ja muszę mieć wszystko wyłączone, to słyszę jak sobie tak sympatycznie kliknie. :) Wybaczcie za ten wpis, ale wydaje mi się że są dużo większe problemy od biednego przekaźnika :)
w tym aucie wszystko piszczy i stuka począwszy od podłokietnika, siedzenia pasażera, czujnika temperatury klimatronika boczków drzwi ,......, a Wy się czepiacie naturalnego dźwięku przekaźnika
ja kupując focusa szukałem auta które będzie ciche w środku. Focus mk2 kombi moim zdaniem jest dobrze wyciszone, lubię jak jest cicho w środku i jak mam wycieraczki czasowe włączone to naprawdę głośny klik spod deski co 20 sekund potrafi drażnić.
ja kupując focusa szukałem auta które będzie ciche w środku. Focus mk2 kombi moim zdaniem jest dobrze wyciszone, lubię jak jest cicho w środku i jak mam wycieraczki czasowe włączone to naprawdę głośny klik spod deski co 20 sekund potrafi drażnić.
to czemu kupiles diesla a nie benzyne jak lubisz cicho? ;)
Czy problem z klikaniem przekaznika wystepuje tylko w dieslach?
jesli tak...sprawdzcie dodatkowe ogrzewanie-swiece zarowe od plynu-a najlepiej je odepnijcie (bezpieczniki lub przekazniki) bo moze wam pradu brakuje i dlatego cos klika.
jak silnik jest zimny i jak jest zimno to dodatkowe ogrzewanie moze zalaczac sie i rozlaczac w zaleznosci od obrotow silnika i ladowania
...jak mam wycieraczki czasowe włączone to naprawdę głośny klik spod deski co 20 sekund potrafi drażnić.
No to ja nie znam samochodu, gdzie czasowe (i zwykłe...) wycieraczki nie są na przekaźniku...
Wypada chyba tylko doradzić - przy tak wrażliwym słuchu - nie włączać wycieraczek.
A poważnie - jak cisza w aucie jest aż tak cenna, to można sobie kupić na alle kilka takich samych skrzynek bezpieczników i wypróbować która najcichsza... Na koniec doprogramować tę najcichsza właściwymi parametrami dla tego samochodu... Służę pomocą.
...jak silnik jest zimny i jak jest zimno to dodatkowe ogrzewanie moze zalaczac sie i rozlaczac w zaleznosci od obrotow silnika i ladowania
A to akurat nieprawda.. Dodatkowa nagrzewnica (elektryczna) nie jest sterowana przekaźnikowo tylko tyrystorowo i wysyłany jest do niej sygnał modulowany pozwalający jej użyć tyle mocy, ile pozostało do dyspozycji po zaspokojeniu pozostałego zapotrzebowania.
W żaden sposób nie powoduje to wyłączania/załączani innych odbiorników z powodu działania dodatkowej nagrzewnicy.
A to akurat nieprawda.. Dodatkowa nagrzewnica (elektryczna) nie jest sterowana przekaźnikowo tylko tyrystorowo i wysyłany jest do niej sygnał modulowany pozwalający jej użyć tyle mocy, ile pozostało do dyspozycji po zaspokojeniu pozostałego zapotrzebowania.
Tak-racja-myslalem ze to na swiecach ale to nie oznacza ze niema w tym module przekazników-chyba ze ktos juz sprawdził co dokladnie znajduje sie w module PTC ale tez nie dokonca tylko ten moduł miałem na mysli.
ALE!!!
Nieprawda ze:
W żaden sposób nie powoduje to wyłączania/załączani innych odbiorników z powodu działania dodatkowej nagrzewnicy.
Np. przednia szyba...
Zuzycie pradu~60A + podgrzewanie spryskiwacza=10A RAZEM=70A.
Tylnia szyba =20A
swiatla =12A
A wiec na wolnych obrotach alternator 120A moze dac maks 50A....a nawet niewiem czy az tyle.
oznacza to ze np. przednia szyba musi byc rozlaczana jezeli napiecie spada ponizej dopuszczalnej wartosci!!!! tak bylo juz w focusie mk1-zrobione-dziwne aby mk2 tego nie miało.
W mk2 modul elektryczny przedniej i tylnej szyby jest w PJB ale przekazniki w FJB, jednak moduł w PJB moze sterowac załączaniem i wyłączniem ich nie zaleznie od załączonego przycisku-tak wynika ze schematu.
Pytanie czy czasem ustawienie odmrazania nie włącza automatycznie przedniej szyby-podgrzewania? bo moze tak byc....
bo to ze jesli nawet Niema przekazników do PTC to nie znaczy ze inne przekazniki nie klikają wam teraz na konkretnych ustawieniach gdy jest zimno-w zaleznosci od wahan napiecia w instalacji elektrycznej-bo nigdy nieda sie stabilnie utrzymac napiecia -jesli zmieniaja sie obroty silnika.
xavras_s 22-12-2014, 06:57 Post do usunięcia
darth_22 15-10-2015, 07:17 Witam,
Wsiadłem dzisiaj rano do samochodu, włączam wycieraczki, a tu co... irytujący dźwięk przekaźnika którego wcześniej nie było.
Czy może ktoś z Was go wymieniał, bądź znalazł inne rozwiązanie tego problemu?
Pozdrawiam
I co dowiedziałeś się bo ja u siebie dziś to słyszę
Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka
Większość przekaźników jest w GEMie, wlutowanych w moduł. Ciężko będzie je wymienić, pytanie też na co.
Przepraszam za odkop ale czy może komuś udało się znaleźć jakieś rozwiązanie czy problem sam znikł? czy jednak temat rzeka? :v
paszczak85 12-10-2016, 11:12 Nastała jesień i zaczęło pykać u wszystkich - wprost proporcjonalnie do ilości opadu :)
Potwierdzam. Dziś spore opady w Małopolsce. Wycieraczki w trybie sekwencyjnym. W schowku pyka na maksa.
Temat powraca jesienią jak bumerang: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=203932 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=225574
Spróbuje się dostać do tych przekaźników i je docisnąć jak piszą warto spróbować może pomoże na szczęście takie głośne te pykanie nie jest :)
Czy komuś z Was udało się rozwiązać problem z klikajacymi przekaznikami? U mnie problem wystąpił parę dni temu. Objawy identyczne jak u kolegow a zaczelo sie od tego ze co miesiac muszę wymieniać żarówki. Przepalaja się na zawołanie.
|