Zobacz pełną wersję : Drukarka laserowa Brother czy polecacie??
t-przemek 05-01-2011, 20:02 Znowu mam problem i walę z nim jak zwykle prosto do was :p
Wczoraj wysiadła mi drukarka (hp psc 1510) i pytałem się znajomego (który zna się na rzeczy bo siedzi w branży komputerowej jakieś 15 lat) co by mi polecił i powiedział, że coś z brother'a mam tu kilka moich typów, który byście najbardziej polecali ??
Urządzenia wielofunkcyjne:
http://www.wielofunkcyjne-laserowe-mono.centrumdruku.com.pl/brother/dcp-7030.cd
http://www.wielofunkcyjne-laserowe-mono.centrumdruku.com.pl/brother/dcp-7040.cd
Drukarki:
http://www.laserowe-mono.centrumdruku.com.pl/brother/hl-2250dn.cd
http://www.laserowe-mono.centrumdruku.com.pl/brother/hl-2240.cd
zelazowy 05-01-2011, 20:18 Ja kupowałem drukarkę laserową ok roku, półtora temu. Przede wszystkim sprawdź ile kosztują i na ile starczają tonery, jak również czy są i jak są obsługiwane zamienniki, oraz ich ceny i pojemności. Drukarka to niestety tylko początek kosztów ;) Zazwyczaj im tańsza drukarka, tym droższa eksploatacja.
Zależy też do czego Ci potrzebna, jeśli chcesz, żeby pracowała w sieci, to warto, żeby miała kartę sieciową, albo wifi, i masz z głowy kombinowanie, albo zwykła i do routera ją ;)
Ja długo szukałem i się zastanawiałem a mój wybór ostatecznie padł na poleasingowego hp 2300dn. Kosztowała mnie 400zł, dostałem do tego prawie pełen toner, który oryginalnie starcza na 6tys stron (wydrukowane było ok 500-600). Przez półtora roku wrzucam tylko papier i drukuje, skąd chcę, bo do routera podłączona ;)
Najlepiej poszperaj na jakichś forach specjalistycznych, albo spytaj się znajomego jaki konkretnie model poleca, bo w każdej firmie zdarzają się produkty bardzo dobre jak i całkowicie do bani ;)
Krzysiek 05-01-2011, 22:30 Ja mam Brother'a HL 2030 już z dobre 4 lata.
Laserówka, czarno-biała, toner to dopiero 2 raz wymieniałem od nowości.
Bardzo dobra drukarka z tej firmy, porównywalna do HP, ale chyba nieco tańsza, chodź cen na bieżąco nie śledzę....
DomeloTDCI2.0 08-01-2011, 11:04 Ja osobiście posiadam urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-585CW. Nie jest to co prawda sprzęt laserowy ale sprawuje się rewelacyjnie ;) Więc jeśli chodzi o samego producenta to w 100% polecam!
Ja używam też atramentówki Brother DCP-195c i powiem wam że jest zachwycony a tusze kupuje po 3,5 zł sztuka :D więc to już w ogóle rewelacja
mondeouser 01-02-2011, 09:53 Ja mam do czynienia z dwoma brother’ami atramentowymi i jeden to dcp 130 a drugi dcp 375cw. Ten drugi ma karte wi fi i chodzi rewelacyjnie bardzo łatwo można go skonfigurować.
Polecam.
t-przemek 01-02-2011, 16:23 no ja już kupiłem dcp 7040. Jestem zadowolony, instalacja o niebo szybsza i mniej skomplikowana niż w hp'ku.
ja nie polecam, serwisowałem kiedyś min. drukarki i najtrwalsze i najtańsze, najprostsze w serwisie z powszechnie dostępnymi częściami i opisami napraw były HP... jeszta to wynalazki. Widziałem drukarki laserowe HP, które wydrukowały ponad 800 000 stron (stara seria 4000) teraz to już pewnie ma z 1,5 mln., sam w domu mam używaną hp2200 (duplex, sieciówka, dodatkowy podajnik na 500 kartek), któa wydrukowała już prawie 200 000. A używam nieoryginalnych tonerów z allegro po 20zł (każdy wystarcza na 6 do 8 tys. stron)
Nowe HP są drogie, ale uważam, że warto dać więcej. Mi szkoda kasy było na nową, to kupiłem, jedną z tych używanych z allegro. Największy plus dla hp tp dpstępność tonerów i zamienników i to że są one tanie.
zelazowy 02-02-2011, 09:13 A właśnie, jak tam sytuacja z zamiennikami? Nie ma problemów z wykryciem przez drukarke i poprawnym drukowaniem? Faktycznie starczają na te kilka tys stron? Za jakiś czas moją 2300dn czeka wymiana tonera, a 400zł za oryginał to trochę dużo. Wydałbym, bo działa pięknie, ale jeśli można taniej... :D
sorki za mały OT
A właśnie, jak tam sytuacja z zamiennikami?
zamiennik wystarczy na dużo więcej niż oryginalna kaseta. a za wkład do 2300 zapłacisz od 35 do 50 zł na alledrogo, lub możesz zanieść do regeneracji (od 70 do 90zł).
Oryginalny toner do 2200 ma wystarczyć na ok 5000stron. Zamiennik z alledrogo za 22zł wystarczył na ok 10 000 !!! Byłem w szoku, nawet jak sam dosypywałem proszku to starczało go na ok 7000 stron...
zelazowy 02-02-2011, 10:35 Dzięki :) uda się sporo zaoszczędzić :)
uda się sporo zaoszczędzić
tylko zwracaj uwagę na komentarze tych co sprzedają tonery.
To ja nie wiem, jak Wy to robicie, że Wam na nieoryginałach działa. Ja już w ten sposób trzy drukarki załatwiłem.
A kupował ktoś może oryginały hurtowo? Bo wtedy wychodzi mega tanio i zastanawiam się, czy tak nie zrobić...
Zrób. Najlepiej wszystko tam wykup hurtowo :diabel2:
Nawet tam nie zaglądam ;)
szmelcmax 22-02-2016, 15:40 DCP 195c poprzednio (jakieś 4-5 lat wytrzymała i przez złe tusze padła), a obecnie 5 lat DCP 395cn. Zamienniki bez problemu są dostępne do Brothera w cenach umiarkowanych, a nawet bardzo tanio. Tyle że nie do najnowszych modeli. Trzeba jednak kupować w sklepach gdzie towar jest sprawdzony i ma dobrą opinię. Nie łaszczyć się na 2 złote oszczędności bo może być problem. Ja Brothera polecam, choć na temat laserówek nic powiedzieć nie mogę. Nie używałem.
Karwos00 22-02-2016, 17:49 Ja i Brothera przerabiałem, i HP i Canon - laserówki. Drukowanie do ok 200 kart dziennie. HP wygrywa jednak jakością i końcową ceną. Tonery są dostępne wszędzie, dodatkowo nie są drogie. W brotherze niestety używane nieprawidłowo współpracują z bębnem który trzeba wymieniać chociaż nie ma takiej potrzeby. Teoretyczie można liczniki cofnąć - dla niektótych modeli dostępne są filmiki wiadomo gdzie. W HP nigdy takich rzeczy nie musiałem robić, a drukuję codziennie masę dokumentów.
|
|