Zobacz pełną wersję : instalacja gazowa do Focus
WalterKurtz 06-01-2011, 23:36 Witam serdecznie, debiutuje na tym forum, wiec prosze o wyrozumialosc za wszelkie mozliwe wpadki i od razu przechodze do rzeczy. Jestem uzytkowniekm Focusa kombi 2008r. poj. 1.6 Pb skrzynia automatyczna. Koniecznie musze go zagazowac, bo moje auto pali srednio 11l/100km. W zwiazku z powyzszym prosze o informacje jaka instalacja bylaby do niego najlepsza (wole zaplacic wiecej, ale miec optymalne rozwiazanie) i ktory zaklad z okolic Katowic lub Krakowa Panstwo mi polecicie. Jakosc wykonania instalacji i jej bezawaryjnosc sa dla mnie niezwykle wazne, gdyz jestem kierowca niepelnosprawnym i samochod to moje nogi, wiec nie moge sobie pozwolic na to, aby pojazd nagle mi "umarl" gdzies na drodze. Ja osobiscie zastanawiam sie nad instalacja Landi Renzo lub STAG-300 Premium plus lubryfikacja.
Biore pod uwage takie zakłady:
1. GEG AUTO-GAZ Kraków
2. PowerGas System Kraków
3. Fugazi S.J. System Kraków
4. Eko Carsk Kraków
5. Car Gaz-Siewierz
Za wszelkie uwagi, opinie i podpowiedzi z gory Dziekuje. Walter
konrad_b 07-01-2011, 07:53 z Krk zakładów dodał bym Adam Burda, AUTOTEST http://www.autotestserwis.pl/oferta.html
z wymienionych przez Ciebie znam tylko Fugazi, która miała również dobre opinie w sieci
ja montowałem na Zbożowej, a teraz serwisuje w autotest, byłem tez u nich na hamowni, moim zdaniem fajny zakład, trochę żałuje że nie montowałem u nich
druga sprawa, dlaczego wykluczyłeś BRC ?
WalterKurtz 08-01-2011, 23:10 Dzieki serdeczne za informacje.
Ale ile Ci zaspiewala Alfa (rozumiem, ze to jest ten warsztat ze zbozowej???) za montaz?
Alfa ma hamownie?
Cenie sobie BRC, bo jezdzilem na tej instalacji przez kilka lat, ale podobno do nowszych Fordow sie ona zbytnio nie nadaje. Wszedzie mi polecaja Staga 300, a najlepiej Landi Renzo. Tak, jak pisalem, ja juz wole zaplacic wiecej na starcie, ale potem chce miec spokojna glowe. Zalozyles do swojego Forda dodatkowe smarowanie tj. lubryfikacje
Witam
Kolego WalterKurtz w czerwcu 2010r. założyłem instalację gazową do Cmaksia. Silnik w moim C-maksie jest ten sam co w Twoim Focusie - 1.6 Duratec 100KM.
Oto co zamontowałem w Sierpcu (daleko od Twojej miejscowości):
Reduktor: Zavoli
Zbiornik: GZWM S.A.
Wielozawór, zawór tankowania: Tomasetto
Przełącznik G/B, Jednostka sterująca: STAG-4
Wtryskiwacze gazu: Horizon - po gwarancyjnej wymianie (wadliwa partia wtryskiwaczy) poprosiłem o zamontowanie lepszych. Zamontował w ramach gwarancji nieodpłatnie pojedyncze wtryski HANA.
Koszt instalacji wraz z systemem lubryfikacji w czerwcu 2010 wyniósł mnie 2350zł.
Od momentu zainstalowania przejechałem około 10 tys. km. Nie odczuwam praktycznie żadnej różnicy mocy i przyśpieszenia między jazdą na benzynie i gazie. 500ml lubryfikatora starczyło na około 9 tys. km.
Oczywiście należy pamiętać o sprawdzeniu luzów w zaworach, ale do tego zostało mi około 20 tys. km
WalterKurtz 09-01-2011, 22:16 Witam serdecznie i dziekuje za wyczerpujace informacje. Mnie obecnie oferuja taki zestaw: Stag 300-4 Plus Reduktor Magic III Wtryski Hana 2000
Gwarancja 24 miesiące na całość, bez limitu km.
Cena: 3130 PLN.
lub
Stag 300-4 Plus Reduktor Silver lub Skorpion ST Wtryski Hana 2000
Cena: 2900 PLN.
Ja w tej bajce jestem kompletnym ignorantem, dlatego prosze Was Kolezanki i Koledzy o opinie i porady. Jak juz pisalem: wole zaplacic wiecej kasy na starcie, ale potem miec swiety spokoj. A propos... Czy ma ktos jakies doswiadczenia z
GZW Odbudowa i Tuning z Zbrosławic ul. Wolności 38 lub
GEG AUTO-GAZ Kraków ul. bodajze Darwina (?) lub
AutoGaz Damian Piekarczyk woj. małopolskie Bolęcin?
Dotychczas w moich poszukiwaniach te warsztaty zrobily na mnie najlepsze wrazenie. :razz:
WalterKurtz 09-01-2011, 22:26 Aha zapomnialem dodac, ze przy tych zestawach, ktore wymienilem, mowia, abym z lubryfikacja sobie dal spokoj, a Landi Renzo choc wypada podobnie w parametrach, jak Stag 300-4 Plus, to jest znacznie drozszy i biorac pod uwage cena-jakosc-parametry, nie warto go zakladac (?) :roll: Swoja droga, Kolega pisze, ze zaplacil 2350PLN, a mnie spiewaja w okolicach 3000PLN. Zastanawiam sie czym to jest podyktowane? Czyzby przez ostatnie pol roku tak wzrosl popyt na te uslugi, bo nie sadze, aby tak wzrosly ceny podzespolow?
konrad_b 10-01-2011, 08:30 Dzieki serdeczne za informacje.
Ale ile Ci zaspiewala Alfa (rozumiem, ze to jest ten warsztat ze zbozowej???) za montaz?
Alfa ma hamownie?
Cenie sobie BRC, bo jezdzilem na tej instalacji przez kilka lat, ale podobno do nowszych Fordow sie ona zbytnio nie nadaje. Wszedzie mi polecaja Staga 300, a najlepiej Landi Renzo. Tak, jak pisalem, ja juz wole zaplacic wiecej na starcie, ale potem chce miec spokojna glowe. Zalozyles do swojego Forda dodatkowe smarowanie tj. lubryfikacje
tak, na zbożowej, hamowni nie mają, testów podczas jazdy też im się nie chce robić :roll:
mam BRC SQ24 z lubrą równe 3kzł, za landi coś koło 3.5kzł
jest lubryfikacja, koszt założenia to dodatkowe 150zł
w krk ceny były dość wyrównane, za BRC wszędzie chcieli koło 2.8-3kzł
(Burda, Alfa, Fugazi), zakładałem w jesieni 2009r.
konrad_b 10-01-2011, 08:38 Oczywiście należy pamiętać o sprawdzeniu luzów w zaworach, ale do tego zostało mi około 20 tys. km
czyli co 30kkm chcesz sprawdzać ?
mnie mechanik powiedział że nie wcześniej jak za 50-60kkm, a w serwisówkach forda jest co 40kkm :roll:
Kolego konrad b faktycznie - regulacja zaworów co około 50 tys. km.
Natomiast Kolego WalterKurtz, jak wspomniałem w moim poprzednim poście miałem założone wtryskiwacze Horizont (za taki zestaw zapłaciłem, no wywalczyłem 100zł "upustu"). Jednak w wyniku problemów z tą listwą zamontowano mi bez dopłaty wtryski Hana - z pewnością droższe od poprzednich.
GZW Odbudowa i Tuning z Zbrosławic ul. Wolności 38 lub
GEG AUTO-GAZ Kraków ul. bodajze Darwina (?) lub
AutoGaz Damian Piekarczyk woj. małopolskie Bolęcin?
Dotychczas w moich poszukiwaniach te warsztaty zrobily na mnie najlepsze wrazenie. :razz:
Jeżeli nie jest za późno to:
GZW - poszukaj na sieci użytkownika SebastianS (ostatnio zaliczyła wtopę z montażem ale generalnie ludzie nie narzekają
Damian Piekarczyk - jest modelarzem, jak Ci zrobi instalacje to wszystko będzie od ekierki i tak będzie wyglądało jakby fabryka zakładała. Perfekcja w każdym calu.
gzw - ja bym sobie darował, za to do Damiana jak najbardziej.
walus7676 27-03-2013, 14:16 Witam!Nie dawno stałem sie posiadaczem Focusa 1,6 benzyna(100KM)2010r i chciałbym założyć do niego gaz.Mowie od razu,że jestem trochę"zielony"w tym temacie.Narazie byłem podpytac w jednym warsztacie i Pan mi zaproponował sterownik STAG 300 PREMIUM,bądż tańszy o 300 zl STAG 4 PLUS,raduktor TONASSETO i wtryski EG2001(niby lepszy od Hany?)Całość ma kosztować 3000 badz 3300(w przypadku premium).Czy ktoś mógłby mi doradzić czy to dobry wybór i dobra cena,czy cos lepiej zmienić???Z góry dziękuję za odpowiedz.
Wtryski EG2001 to Hany z inną wtyczką....
W Poznaniu masz firmę PITEC - znajdziesz na necie. Spytaj się u nich (jakby co to dopłacaj do ściągania kolektora).
walus7676 28-03-2013, 15:35 A ile to może dodatkowo kosztować takie sciągnięcie kolektora i czy jest to w ogóle potrzebne???
zapytaj silnika czy lubi spalac opilki po wierceniu i sam się zastanów na ile to może być dla silnika szkodliwe a na koniec sam odpowiesz sobie na zadane pytanie.
walus7676 29-03-2013, 22:22 A to tam jest cos wiercone w silniku???Pisałem,że "zielony"jestem w tych sprawach.Dzwoniłem wstepnie i nic mi nie mówili,że cos dodatkowo trzeba robić ,może dowiem się o dodatkowych kosztach jak zawiozę auto do roboty ? :/
wierci się otwory w kolektorze ssacym aby przez nie podać gaz.
|
|