Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] poduszki powietrzne - ciągle świeci kontrolka
marco1980 15-01-2011, 21:33 Witam,
kupiłem autko, które wg zapewnień sprzedawcy nie miało strzelonych poduszek (ale wszyscy wiemy jak z tym jest). Auto było uderzone w lewy bok, niezbyt mocno, ale jednak było i musiało się okręcić dookoła, gdyż całe było porysowane i lekko powgniatane. Auto na panelu wykazywało błąd poduszek, co potwierdziło ASO, informując jednocześnie, że błąd po skasowaniu ciągle powraca. Autko było u elektryka, ale ten nie doszedł do przyczyny błędu. Proszę o jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny takiej sytuacji?
Dodam, że po przekręceniu kluczyka kontrolka poduszek miga pięć razy i następnie przechodzi w tryb ciągłego świecenia.
Rystar22 15-01-2011, 21:58 Witam,
jeśli chcesz to przeczytaj sobie to: http://www.airbag.com.pl/rzeczoznawcy/rzeczoznawcy.html
a w szczególności pkt. 2 gdzie opisane jest co dzieje się z wtyczkami po odpaleniu poduszek. Może coś pomoże, a jeśli nie to sorry za "nadzieję"
Pozdro
Rystar22
Szczerze, to po pierwsze powiedz co to za ASO żeby je omijać szerokim łukiem. Jeśli auto było podpięte pod komputer to wyskakuje numer błędu a opis tego błędu mówi przeważnie wszystko co dolega autu. Jeśli to ASO potrafiło tylko powiedzieć że po skasowaniu błąd powraca, to pracują tam kowale a nie elektrycy. Po drugie tego elektryka też omijaj szerokim łukiem. Nie mówiąc o tym że z mrugania kontrolki można też co nieco odczytać.
Błąd sygnalizowany przez kontrolkę oznacza "obwód bocznej poduszki kierowcy". A więc albo przerwany obwód poduszki w fotelu, albo co gorsza już nie masz poduszki w fotelu. Wystarczy dokładnie obejrzeć fotel od strony słupka, czy jest naruszony, można też lekko wymacać poduszkę. Całkiem możliwa awaria złącza pod fotelem, wystarczy je rozpiąć przeczyścić spiąć, jeśli błąd będzie nadal i poduszka jest na swoim miejscu, wystarczy dokładniej odczytać błąd z komputera i ewentualnie przejrzeć całe połączenie poduszki z fotela z modułem czy nie jest gdzieś mechanicznie uszkodzone.
Pozdrawiam
Rystar22 15-01-2011, 22:12 Znalazłem jeszcze to,
"ikar" pisze coś o jakimś sensorze może to jest uszkodzone
ikar
ford::beginner
--------------------------------------------------------------------------------
wszystkich zainteresowanych tematami poduszek powietrznych i układów srs zapraszam do lektury strony: http://www.airbag.com.pl
a szczególnie artykułów:
http://www.airbag.com.pl/rzeczoznawcy/rzeczoznawcy.html
http://www.airbag.com.pl/systemy/artykul.htm
W moim przypadku okazały sę bardzo pomocne. W MKI układ srs to układ składający się z :
-sensora (procesorowy sterownik poduszki z wbudowanymi sensorami uderzenia),
- wiązki przewodów przy sensorze,
- taśmy przyłaczeniowej wewnątrz kolumny kierownicy
- poduszki z układem pirotechnicznym.
Według mojej wiedzy (wynikającej z analizy schematu srs mk1 i zabawy przy moim samochodzie) w mk1 nie ma pirotechnicznych napinaczy pasów (czyli miganie kontrolki airbaga - nie może świadczyć o przerwie w obwodzie napinacza pasów. Sprawdzając swój samochód (ciągłe świecenie lampki airbaga) tylko potwierdziłem informacje które wyczytałem w artykułach z airbag.com.pl. Ciągłe świecenie lampki to uszkodzenie sensora. Sprawdziłem po kolei. Zasilanie - złacze zasilające w wiązce sensora - z bezpiecznika F38 - ok. (bezpiecznik F30 zasila lampkę airbaga- oczywiście ok - lampka cały czas świeci !!). Sprawdzenie przewodów lączocych sensor z poduszką ( wiązka i taśma w kierownicy oraz poduszka) - wszystko ok. Wszystkie pomiary napięcia na wiązce airbaga oraz pomiary przewodzenia przewodów przeprowadzałem oczywiście przy odłaczonej poduszce. ( nie wolno mierzyć rezystancji poduszki - napięcie omomierza może ją odpalic) Czyli wszystkie przeprowadzone testy wskazuja uszkodzenie sensora. Znalazłem na szrocie sensor . Po podłaczeniu - lampka gaśnie po około 5 sekundach po jakimś czasie miga 1 raz przerwa 1 raz itd.- czyli sensor wygląda na sprawny - pojedyncze miganie wskazuje na na uszkodzenie (przerwę ) w obwodzie poduszki kierowcy, której celowo nie podłaczyłem. Po podłaczeniu poduszki kontrolka gaśnie i już się nie zapala. Faza diagnostyczna po właczeniu zapłonu przebiega prawidłowo (lampka gaśnie po ok. 5s)
marco1980 15-01-2011, 22:18 Witam,
jeśli chcesz to przeczytaj sobie to: http://www.airbag.com.pl/rzeczoznawcy/rzeczoznawcy.html
a w szczególności pkt. 2 gdzie opisane jest co dzieje się z wtyczkami po odpaleniu poduszek. Może coś pomoże, a jeśli nie to sorry za "nadzieję"
Pozdro
Rystar22
To wskazuje, że elektryk od razu powinien dostrzec przyczynę. Skoro nie potrafi to znaczy, że albo cienki z niego bolek albo rzeczywiście poduszki nie strzeliły.
Znalazłem jeszcze to,
"ikar" pisze coś o jakimś sensorze może to jest uszkodzone
ikar
ford::beginner
--------------------------------------------------------------------------------
wszystkich zainteresowanych tematami poduszek powietrznych i układów srs zapraszam do lektury strony: http://www.airbag.com.pl
a szczególnie artykułów:
http://www.airbag.com.pl/rzeczoznawcy/rzeczoznawcy.html
W moim przypadku okazały sę bardzo pomocne. W MKI układ srs to układ składający się z :
-sensora (procesorowy sterownik poduszki z wbudowanymi sensorami uderzenia),
- wiązki przewodów przy sensorze,
- taśmy przyłaczeniowej wewnątrz kolumny kierownicy
- poduszki z układem pirotechnicznym.
Według mojej wiedzy (wynikającej z analizy schematu srs mk1 i zabawy przy moim samochodzie) w mk1 nie ma pirotechnicznych napinaczy pasów (czyli miganie kontrolki airbaga - nie może świadczyć o przerwie w obwodzie napinacza pasów. Sprawdzając swój samochód (ciągłe świecenie lampki airbaga) tylko potwierdziłem informacje które wyczytałem w artykułach z airbag.com.pl. Ciągłe świecenie lampki to uszkodzenie sensora. Sprawdziłem po kolei. Zasilanie - złacze zasilające w wiązce sensora - z bezpiecznika F38 - ok. (bezpiecznik F30 zasila lampkę airbaga- oczywiście ok - lampka cały czas świeci !!). Sprawdzenie przewodów lączocych sensor z poduszką ( wiązka i taśma w kierownicy oraz poduszka) - wszystko ok. Wszystkie pomiary napięcia na wiązce airbaga oraz pomiary przewodzenia przewodów przeprowadzałem oczywiście przy odłaczonej poduszce. ( nie wolno mierzyć rezystancji poduszki - napięcie omomierza może ją odpalic) Czyli wszystkie przeprowadzone testy wskazuja uszkodzenie sensora. Znalazłem na szrocie sensor . Po podłaczeniu - lampka gaśnie po około 5 sekundach po jakimś czasie miga 1 raz przerwa 1 raz itd.- czyli sensor wygląda na sprawny - pojedyncze miganie wskazuje na na uszkodzenie (przerwę ) w obwodzie poduszki kierowcy, której celowo nie podłaczyłem. Po podłaczeniu poduszki kontrolka gaśnie i już się nie zapala. Faza diagnostyczna po właczeniu zapłonu przebiega prawidłowo (lampka gaśnie po ok. 5s)
Właśnie tak coś mówił ten elektryk. Sensor i że trzeba go zresetować.
Szczerze, to po pierwsze powiedz co to za ASO żeby je omijać szerokim łukiem. Jeśli auto było podpięte pod komputer to wyskakuje numer błędu a opis tego błędu mówi przeważnie wszystko co dolega autu. Jeśli to ASO potrafiło tylko powiedzieć że po skasowaniu błąd powraca, to pracują tam kowale a nie elektrycy. Po drugie tego elektryka też omijaj szerokim łukiem. Nie mówiąc o tym że z mrugania kontrolki można też co nieco odczytać.
Błąd sygnalizowany przez kontrolkę oznacza "obwód bocznej poduszki kierowcy". A więc albo przerwany obwód poduszki w fotelu, albo co gorsza już nie masz poduszki w fotelu. Wystarczy dokładnie obejrzeć fotel od strony słupka, czy jest naruszony, można też lekko wymacać poduszkę. Całkiem możliwa awaria złącza pod fotelem, wystarczy je rozpiąć przeczyścić spiąć, jeśli błąd będzie nadal i poduszka jest na swoim miejscu, wystarczy dokładniej odczytać błąd z komputera i ewentualnie przejrzeć całe połączenie poduszki z fotela z modułem czy nie jest gdzieś mechanicznie uszkodzone.
Pozdrawiam
ASO Piła. :)
Rystar22 15-01-2011, 22:28 Właśnie tak coś mówił ten elektryk. Sensor i że trzeba go zresetować.
No to masz punkt zaczepienia. Sprawdzić, bądż podłożyć inny (sprawny) i sprawa się wyjaśni czy to jest przyczyną.
Powodzenia
Właśnie tak coś mówił ten elektryk. Sensor i że trzeba go zresetować.
Zanim zacznie się coś resetować, sprawdź to co podpowiada Ci samo auto. Czyli poduszkę kierowcy w fotelu. Przecież masz podpowiedź po co szukać kłopotów tam gdzie ich nie ma.
Pozdrawiam
marco1980 15-01-2011, 22:29 No to masz punkt zaczepienia. Sprawdzić, bądż podłożyć inny (sprawny) i sprawa się wyjaśni czy to jest przyczyną.
Powodzenia
Czy w ASO są w stanie to zrobić?
Widzisz, fotel wygląda na nie uszkodzony. A czy będę potrafił wyczuć poduszkę??? Zobaczę jutro. Poza tym co robił elektryk? Po to mu to auto wstawiłem na cały dzień, że powinien sprawdzić, czy poduszka się tam znajduje? Ale może tylko tak mi się wydaje?
Zanim zacznie się coś resetować, sprawdź to co podpowiada Ci samo auto. Czyli poduszkę kierowcy w fotelu. Przecież masz podpowiedź po co szukać kłopotów tam gdzie ich nie ma.
Pozdrawiam
Równie dobrze może być fotel z innego auta, tylko poduszka nie podłączona albo fotel może być od wersji bez poduszki. Sprawdź znaczek powinien być gdzieś na fotelu. Ewentualnie można na dole rozpiąć tapicerkę i wsunąć rękę pod tapicerkę, ciasno strasznie ale jakoś tam się da. A ASO już Ci mówiłem co masz z nim zrobić :)
Pozdrawiam
marco1980 15-01-2011, 22:41 Równie dobrze może być fotel z innego auta, tylko poduszka nie podłączona albo fotel może być od wersji bez poduszki. Sprawdź znaczek powinien być gdzieś na fotelu. Ewentualnie można na dole rozpiąć tapicerkę i wsunąć rękę pod tapicerkę, ciasno strasznie ale jakoś tam się da. A ASO już Ci mówiłem co masz z nim zrobić :)
Pozdrawiam
Jutro obejrzę fotel. Ale jeśli rzeczywiście nie ma w nim poduchy, to będę strasznie w szoku.
Podobnie będzie sprawa wyglądała jeśli połączenie z modułem jest uszkodzone. Elektryk ma w moim mieście naprawdę dobrą opinię. I uchodzi za dobrego fachowca.
Rystar22 15-01-2011, 22:41 Czy w ASO są w stanie to zrobić?
Nigdy nie korzystałem z usług ASO, więc nie moge wypowiadać się w tym temacie, Jednak przeczytałem wiele postów na temat "doświadzczenia" ASO ;-)
Elektryk ma w moim mieście naprawdę dobrą opinię. I uchodzi za dobrego fachowca.
Jeśli elektryk w Twoim mieście ma dobra opinię to może powinineś mu zaufać. Po co jeździć do ASO i wydawac brube pieniądzę ?
marco1980 15-01-2011, 22:47 Jeśli elektryk w Twoim mieście ma dobra opinię to może powinineś mu zaufać. Po co jeździć do ASO i wydawac brube pieniądzę ?
Tylko powiedział, że nie jest pewny, ale może chodzić o sensor. :) Gdyby powiedział to sensor, nie musiałbym tego potwierdzać. A tak?
Rystar22 15-01-2011, 22:51 "A tak" masz niezły znak zapytania. Musisz wybrać elektryka w Twoim mieście, albo podjechac do ASO-wybór należy do Ciebie. Jeśli chodzi o mnie to najpierw wybrałbym elektryka.
Jeśli masz niedaleko miasta Bydgoszcz to moge polecić Ci mechanika, który ogarnie temat.
marco1980 16-01-2011, 13:13 Równie dobrze może być fotel z innego auta, tylko poduszka nie podłączona albo fotel może być od wersji bez poduszki. Sprawdź znaczek powinien być gdzieś na fotelu. Ewentualnie można na dole rozpiąć tapicerkę i wsunąć rękę pod tapicerkę, ciasno strasznie ale jakoś tam się da. A ASO już Ci mówiłem co masz z nim zrobić :)
Pozdrawiam
Auto ma na tapicerce wszywkę airbag (lewy i prawy fotel ma taką samą wszywkę i na wysokości 3/4 fotela po d tapicerką wyczuć można twardy plastik tak jakby kształt kratki. Więc fotel jest oryginalny, ale czy w środku jest poduszka to dalej nie mam pewności.
Całkiem możliwa awaria złącza pod fotelem, wystarczy je rozpiąć przeczyścić i spiąć
Dokładnie. Może usterka banalna ale to może być przyczyną Twoich problemów. Warto sprawdzić, to nie zajmuje wiele czasu..
U mnie też kiedyś zapalała się kontrolka poduszek i okazało się że wtyczka była luźna. Wystarczyło ją mocniej wcisnąć i wszystko ok.
Pozdrawiam
marco1980 16-01-2011, 13:47 Dokładnie. Może usterka banalna ale to może być przyczyną Twoich problemów. Warto sprawdzić, to nie zajmuje wiele czasu..
U mnie też kiedyś zapalała się kontrolka poduszek i okazało się że wtyczka była luźna. Wystarczyło ją mocniej wcisnąć i wszystko ok.
Pozdrawiam
Ja się na tym nie znam i bawić się nie będę. Było auto u blacharza (powiedział, że wszystko ok), elektryk też nie dał rady. Więc szczerze wątpię, że to o taką błahą sprawę chodzi. Ale dzięki.
Ja się na tym nie znam i bawić się nie będę. Było auto u blacharza (powiedział, że wszystko ok), elektryk też nie dał rady. Więc szczerze wątpię, że to o taką błahą sprawę chodzi. Ale dzięki.
Twoja sprawa, chcesz zabulić nie ma problemu. Ale samo auto Ci podpowiada co mu dolega. O elektryku już pisałem, słaby fachowiec skoro nawet nie sprawdził/nie widział co oznacza mruganie kontrolki kodem błyskowym. Sprawdziłeś poduszkę w fotelu i okazało się że raczej jest O.K. Zostało Ci rozpięcie złącza pod fotelem, ewentualne pryśniecie jakimś WD i spięcie na nowo złącza. Zajmuje to dwie minuty a zrobić można nawet na parkingu pod blokiem.
Pozdrawiam
marco1980 16-01-2011, 16:57 Twoja sprawa, chcesz zabulić nie ma problemu. Ale samo auto Ci podpowiada co mu dolega. O elektryku już pisałem, słaby fachowiec skoro nawet nie sprawdził/nie widział co oznacza mruganie kontrolki kodem błyskowym. Sprawdziłeś poduszkę w fotelu i okazało się że raczej jest O.K. Zostało Ci rozpięcie złącza pod fotelem, ewentualne pryśniecie jakimś WD i spięcie na nowo złącza. Zajmuje to dwie minuty a zrobić można nawet na parkingu pod blokiem.
Pozdrawiam
Dobra jutro zobaczę.
marco1980 17-01-2011, 13:56 Twoja sprawa, chcesz zabulić nie ma problemu. Ale samo auto Ci podpowiada co mu dolega. O elektryku już pisałem, słaby fachowiec skoro nawet nie sprawdził/nie widział co oznacza mruganie kontrolki kodem błyskowym. Sprawdziłeś poduszkę w fotelu i okazało się że raczej jest O.K. Zostało Ci rozpięcie złącza pod fotelem, ewentualne pryśniecie jakimś WD i spięcie na nowo złącza. Zajmuje to dwie minuty a zrobić można nawet na parkingu pod blokiem.
Pozdrawiam
To raczej nie kostka. Rozpiąłem złącze pod fotelem i nadal kontrolka świeci. Tylko jakby inaczej. Raz, dłuższa przerwa i znowu trzy razy. I powtarza ten proces 4-5 razy i zapala się na stałe.
Elektryk zaproponował, że by zrobić połączenie wywalając kostkę. Decydować się na to?
Wydaje się jednak że to wina złącza. Bo teraz Ci przeszło na obwód napinacza. O ile to są faktycznie 4 mrugnięcia. Ominięcie złącza to już ostateczność. Można na próbę zrobić obejście złącza i zobaczyć czy wtedy wystąpią błędy. Sorry że jeszcze raz ale zmień elektryka. No chyba że Ci się całkiem rozleciało złącze ale przecież wystarczy jakimś preparatem do elektryki prysnąć i złącze będzie jak nowe. Żeby tego niby fachowiec nie potrafił. Wystarczy kilka razy spiąć i rozpiąć złącze a praktycznie samo się oczyści. Naprawdę szkoda że nie znasz błędu z kompa bo to by ułatwiło stanowczo diagnozę a tak to robota po omacku.
Pozdrawiam
marco1980 17-01-2011, 19:55 Wydaje się jednak że to wina złącza. Bo teraz Ci przeszło na obwód napinacza. O ile to są faktycznie 4 mrugnięcia. Ominięcie złącza to już ostateczność. Można na próbę zrobić obejście złącza i zobaczyć czy wtedy wystąpią błędy. Sorry że jeszcze raz ale zmień elektryka. No chyba że Ci się całkiem rozleciało złącze ale przecież wystarczy jakimś preparatem do elektryki prysnąć i złącze będzie jak nowe. Żeby tego niby fachowiec nie potrafił. Wystarczy kilka razy spiąć i rozpiąć złącze a praktycznie samo się oczyści. Naprawdę szkoda że nie znasz błędu z kompa bo to by ułatwiło stanowczo diagnozę a tak to robota po omacku.
Pozdrawiam
Tyle tylko, że ten elektryk zrobił to co mówisz. Rozłączył kostkę, psiknął WD40 i złączył. I dalej nic.
Dokładnie miga tak. Najpierw pięć mignięć, a potem te cztery z dłuższą przerwą po pierwszym mignięciu i tak kilka razy.
Myślę nad zmianą elektryka, ale nie mam w moim małym mieście wielkiego wyboru.
Więc na razie badam możliwości i opinie o innych elektrykach.
Rafał A.(antek) 18-01-2011, 00:01 Pytanie czy faktycznie nic nie strzeliło, czy strzeliło i nie wymienili modułu poduszek. Jakie błedy odczytało ASO w sterowniku?
marco1980 18-01-2011, 04:50 Pytanie czy faktycznie nic nie strzeliło, czy strzeliło i nie wymienili modułu poduszek. Jakie błedy odczytało ASO w sterowniku?
Wątpię, że ASO odczytywało błędy ze sterownika. To był przegląd przed sprzedażowy, więc podłączyli komputer. Powiedzieli o przerwanym obiegu bo błędu nie można skasować. Nic więcej nie wiem.
A czy strzeliło czy nie to już do tego nie dojdę. :(
Rafał A.(antek) 18-01-2011, 23:42 no to diagnostyka i sprawdzenia czy wszystko jest na miejscu i sprawne.
Jędrek1964 19-01-2011, 10:15 Koledzy, znalazłem takie oto kody błędów, może to pomoże:
Kody migowe Airbag SRS
Kontrolka ukladu poduszek powietrznych po starcie silnika powinna zgasnąć po ok 5 sec. Jezeli kontrolka miga z określoną częstotliwościa, oznacza to uszkodzenie ukladu. System informuje nas o rodzaju usterki, za pomocą ilości błyśnięć kontrolki :
1 błyśnięcie-obwód poduszki kierowcy.
2 błyśnięcia-obwód poduszki pasażera.
3 błyśnięcia-usterka w obwodzie części wspólnej poduszki kierowcy i pasażera.
4 błyśnięcia-obwód napinaczy pasów bezpieczeństwa.
5 błyśnięć-obwód bocznej poduszki kierowcy.
6 błyśnięć-obwód bocznej poduszki pasażera.
7 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.kierowcy.
8 błyśnięć-usterka czujnika zderzenia bocznego str.pasażera.
Najczęstsza przypadłością są występujące 4 mrugnięcia, co by świadczyło o awarii napinaczy pasów. Zdarza sie to zwykle, jezeli przesuwaliśmy, regulowaliśmy fotel itd. Pod fotelem znajdują się złącza napinaczy (wykonane ze złota) - taki żółty konektor. W większości wypadków wystarczy rozłączyć go i ponownie połączyć, aby kontrolka przestala mrugać.
UWAGA! Jakie kolwiek prace związane z systemem poduszek powietrznych muszą być wykonywane po uprzednim odłaczeniu akumulatora i odczekaniu przynajmniej 15-30minut. Musimy pamiętać, że nawet nieodpowiednie sprawdzenie napięcia voltomierzem na niektórych złączach może spowodować przestawienie systemu.
(wykonane ze złota)
Nieprawda, są to zwykłe aluminiowo jakieś tam i dlatego śniedzieją jak każde inne a do tego są bardziej narażone na wilgoć z dywaników.
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) 19-01-2011, 23:14 predzej miedziane pobielane :)
marco1980 21-01-2011, 19:16 W następnym tygodniu wstawię auto do innego elektryka. Zobaczymy co to za ancymon. Przez telefon wygląda na pewnego siebie. :)
siemanko wszystkim
właśnie ma ten sam problem z migającą kontrolka airbag, 4x przerwa 2x,
sprawdzałem już ta kostkę 2 razy, za każdym razem po przeczyszczeniu, powiedzmy za2 razem po odpaleniu auta i małej wycieczce na nowo zaczyna mrugać przeklęta lampka
jak się uda to to w tym tygodniu zostawię autko u elektryka z kompem,
jak coś będę wiedział więcej to się podzielę info
4-2 to wtyczka modułu na pasie przednim. Tam popraw złącze.
marco1980 25-01-2011, 11:57 W następnym tygodniu wstawię auto do innego elektryka. Zobaczymy co to za ancymon. Przez telefon wygląda na pewnego siebie. :)
Dziś auto już jest w naprawie. Elektryk wyjaśnił, że jak kontrolka miga pięć a potem cztery razy to oznacza kod błędu 54. Ponadto miga 1 i 3 razy czyli kod 13. Ciekawe co znajdzie? Ma sprawdzić czy poduchy są w swoich miejscach. Jeśli są to raczej na pewno nie strzeliły. I spróbować pokombinować.
Ale jeśli nie poradzi to pozostanie wizyta w ASO aby sprawdzić czy sensor nie ma błędów. W Szczecinie kosztuje to "tylko" 265 zł.
Elektryk stwierdził, że poduszki są. Komputer pokazał cztery błędy. Uważa, że możliwe jest uszkodzenie przewodów podczas robót blacharskich (był wspawywany nowy próg lewy). W następnym tygodniu wstawiam auto na dwa dni aby rozebrał konsolę i przyjrzał się każdej wiązce z osobna.
4-2 to wtyczka modułu na pasie przednim. Tam popraw złącze.
diobra wstałem po nocnej zmianie
takie pytanko czy ktoś wie gdzie ta wiązka od tej kostki idzie dalej, czy do konsoli środkowej, znaczy sie gdzieś tam kolo lewarka czy gdzieś indziej
no jak na złość zlazłem do auta na ta pizgawice za oknem
a kontrolka od airbagu poleciała se w kulki i se przestała świecić
o to złośliwość rzeczy martwych, a tak dobrze mogłem sobie pospać przed nocką
zobaczę wieczorem i z rańca jak z pracy będę wracał czy się zapali
ale jeśli się zapali to pewnie będzie to tak wizką
marco1980 25-01-2011, 18:26 Czy jest możliwe, aby cztery błędy:
obwód poduszki kierowcy
usterka w obwodzie części wspólnej poduszki kierowcy i pasażera
obwód napinaczy pasów bezpieczeństwa
obwód bocznej poduszki kierowcy
mogły wystąpić po wyciąganiu auta w miejscu lewego przedniego słupa (w to miejsce auto zostało uderzone) lub podczas wspawania progu?
Rafał A.(antek) 26-01-2011, 00:38 tzn podczas dzwonu co spowodował koniecznisc takiej naprawy raczej.
Jak najbardziej tak
marco1980 26-01-2011, 02:11 tzn podczas dzwonu co spowodował koniecznisc takiej naprawy raczej.
Jak najbardziej tak
Nie wiem czy odpowiedź dotyczyła mojego postu, ale wg mojej wiedzy auto nie miało dzwonu jako takiego. Było porysowane dookoła ale raczej nie miało dzwonu.
Rafał A.(antek) 26-01-2011, 08:03 mogły wystąpić po wyciąganiu auta w miejscu lewego przedniego słupa (w to miejsce auto zostało uderzone) lub podczas wspawania progu?
a to co napisałeś to co?
marco1980 26-01-2011, 11:28 a to co napisałeś to co?
Słupki wychodzą z lewego i prawego progu :). Jak auto jest trzy drzwiowe ma dwa słupki, jak pięcio - trzy z każdej strony :). Auto zostało uderzone w lewy przedni słupek, na granicy lewego przedniego nadkola i przednich drzwi. Następnie musiało się obrócić, zarysowując się niemalże dookoła. Była też kilka wgniotów na prawej stronie. Ponieważ lewy przedni słupek był lekko wgnieciony, trzeba było go wyciągać. Lekkiej korekcie została też poddana podłoga pod nogami kierowcy. No i próg został wycięty i wspawany nowy. I od początku był problem z poduchami, tylko był jeden błąd - obwód poduszki bocznej kierowcy. A teraz już są cztery i zastanawiam się, czy obwody, które są uszkodzone mają jakieś miejsce, gdzie się spotykają. I czy ono nie znajduje się w okolicy uderzonego miejsca.
Rafał A.(antek) 27-01-2011, 08:00 ale wg mojej wiedzy auto nie miało dzwonu jako takiego.
Auto zostało uderzone w lewy przedni słupek, na granicy lewego przedniego nadkola i przednich drzwi. Następnie musiało się obrócić, zarysowując się niemalże dookoła. Była też kilka wgniotów na prawej stronie. Ponieważ lewy przedni słupek był lekko wgnieciony, trzeba było go wyciągać. Lekkiej korekcie została też poddana podłoga pod nogami kierowcy. No i próg został wycięty i wspawany nowy.
Wynacz kolego ale jestes zabawny. Skoro uszkodzenie powstałe w słupku wymaga wyciagania jego i podłogi to ciezko to nazwac porysowaniem tylko :)
Oczywiście poduszki jak najbardziej od tego, dodatkowo przy naprawie moze ktos uszkodził jeszcze jakies czujniki badz obwody do nich. Które poduszki wystrzeliły i co bylo robione my nie wiemy.
PS wg mnie...
Słupki wychodzą z lewego i prawego progu . Jak auto jest trzy drzwiowe ma dwa słupki, jak pięcio - trzy z każdej strony
to większość aut ma 3 słupki... ale moze sie myle? bo nawet w 3 drzwiowym jak to napisałes, za szybą stała jest tylni słupek. Tylko nieliczne z nietypowym nadwoziem maja środkowy słupek wspolny z tylnym (brak szyby za drzwiami) np smart
marco1980 27-01-2011, 11:04 Wynacz kolego ale jestes zabawny. Skoro uszkodzenie powstałe w słupku wymaga wyciagania jego i podłogi to ciezko to nazwac porysowaniem tylko :)
Oczywiście poduszki jak najbardziej od tego, dodatkowo przy naprawie moze ktos uszkodził jeszcze jakies czujniki badz obwody do nich. Które poduszki wystrzeliły i co bylo robione my nie wiemy.
PS wg mnie...
to większość aut ma 3 słupki... ale moze sie myle? bo nawet w 3 drzwiowym jak to napisałes, za szybą stała jest tylni słupek. Tylko nieliczne z nietypowym nadwoziem maja środkowy słupek wspolny z tylnym (brak szyby za drzwiami) np smart
Przecież napisałem, że lewa strona (na wysokości przedniego słupka) została uderzona a nie porysowana :roll:
diobra wstałem po nocnej zmianie
takie pytanko czy ktoś wie gdzie ta wiązka od tej kostki idzie dalej, czy do konsoli środkowej, znaczy sie gdzieś tam kolo lewarka czy gdzieś indziej
no jak na złość zlazłem do auta na ta pizgawice za oknem
a kontrolka od airbagu poleciała se w kulki i se przestała świecić
o to złośliwość rzeczy martwych, a tak dobrze mogłem sobie pospać przed nocką
zobaczę wieczorem i z rańca jak z pracy będę wracał czy się zapali
ale jeśli się zapali to pewnie będzie to tak wizką
Dzisiaj byłem na podłączeniu do kompa
i jak sie okazało to ten przedni sensor uderzeniowy był rąbniety, niestety nowy tylko w serwisie lub aso fordowskim, niestety w sklepach z częściami nie da rady tego ****a kupić, koszt 350 zł
dzięki za cenne info na forum
mam tylko pytanie a chodzi mianowice gdzie ten czujnik powinien byc przykręcony bo umnie juz ktos tam wcześniej kombinował coś
marco1980 03-02-2011, 19:51 Dzisiaj auto stało u innego elektryka. Nie widziałem co robił, ale twierdzi, że rozebrał wszystko i pomierzył napięcia na obwodach. Wg niego wszystko jest OK. Napięcie 8A na poduchach i 2 na napinaczu pasów. A błędy to:
45 - błąd konfiguracji centralnego modułu
13 - przekroczone przyspieszenie progowe.
Niestety przy tych problemach powiedział, że zostaje mi ASO. I koszt może być bardzo wysoki.
Jeśli to prawda, to jeżdżę bez poduch.
Nie koniecznie. Coś jakieś dziwne te numery błędów ale wydaje mi się że masz moduł do wymiany i problem powinien zniknąć. Oczywiście ten pod tunelem środkowym. Zdejmij tunel zobacz jaki numer kup nowy ewentualnie z focusa na części i po sprawie.
Pozdrawiam
marco1980 03-02-2011, 20:44 Nie koniecznie. Coś jakieś dziwne te numery błędów ale wydaje mi się że masz moduł do wymiany i problem powinien zniknąć. Oczywiście ten pod tunelem środkowym. Zdejmij tunel zobacz jaki numer kup nowy ewentualnie z focusa na części i po sprawie.
Pozdrawiam
Nie dziwne. Jednocyfrowe kody błędów były w Focusach do 99 roku. Od 2000 kody błedów są dwucyfrowe:
http://fordclubpolska.org/porady.php?action=go&type=40&zakres=focus
Ale czy nie warto najpierw pojechać do ASO i sprawdzić czy moduł jest uwalony?
Myślałem że to są błędy odczytane z kompa. np. takie:
http://www.myscantool.com/dtc/body.html
A jeśli są to tylko kody błyskowe kontrolki to warto podjechać na byle jakiego kompa i odczytać prawdziwe błędy. Nie koniecznie musisz jechać do ASO, wystarczy zwykły mechanik z jakimś uniwersalnym komputerem.
Pozdrawiam
marco1980 03-02-2011, 21:47 Myślałem że to są błędy odczytane z kompa. np. takie:
A jeśli są to tylko kody błyskowe kontrolki to warto podjechać na byle jakiego kompa i odczytać prawdziwe błędy. Nie koniecznie musisz jechać do ASO, wystarczy zwykły mechanik z jakimś uniwersalnym komputerem.
Pozdrawiam
Odczytał w kompie i od tych cyfr zaczynają się kody błędów. Dalszej części mi nie podał bo nie zapisał ich.
Ale może jeszcze to zrobię u kogoś innego i poproszę o dokładny kod błędu.
marco1980 03-02-2011, 22:05 Myślałem że to są błędy odczytane z kompa. np. takie:
Pozdrawiam
Odczytał w kompie i od tych cyfr zaczynają się kody błędów. Dalszej części mi nie podał bo nie zapisał ich.
Ale może jeszcze to zrobię u kogoś innego i poproszę o dokładny kod błędu.
Rafał A.(antek) 04-02-2011, 21:16 mozna przekonfigurowac moduł WDS-em, ale sadze ze sa to bledy po odpaleniu poduszki i wiele nie zrobisz. wymiana czujnika i kasowanie bledow powinno pomoc. jedz do kogos kto ma pojecie o tym.
A wystarczy mechanik -elektryk z wiedzai diagnoskopem nie musi byc ASO
marco1980 05-02-2011, 13:27 A czy w ogóle można sprawdzić czy w aucie odpaliły poduchy? Zostaje zapis w pamięci komputera. Bo jak odpaliły to z tego co czytałem, to samo przekonfigurowanie nic nie da, bo układ i tak nie zadziała w razie wypadku. Trzeba go wymienić.
I czemu mieszkasz w Łodzi. Podstawił bym auto Tobie. :)
W komputerze auta nie zostaje ślad. Od poduszek jest sterownik pod tunelem środkowym i to po jego stanie widać czy był bity. Twoje błędy wskazują że jak najbardziej sterownik przeszedł wypadek, wywalił poduszki i już jest do wywalenia.
A czy wywaliło poduszki zobaczysz najszybciej po przedniej szybie, jeśli jest inna od reszty szyb znaczy zmieniona. W Focusie zawsze wywalona poduszka to rozbita przednia szyba, choć rozbita przednia szyba to nie zawsze wywalona poduszka :)
Pozdrawiam
marco1980 05-02-2011, 17:47 W komputerze auta nie zostaje ślad. Od poduszek jest sterownik pod tunelem środkowym i to po jego stanie widać czy był bity. Twoje błędy wskazują że jak najbardziej sterownik przeszedł wypadek, wywalił poduszki i już jest do wywalenia.
A czy wywaliło poduszki zobaczysz najszybciej po przedniej szybie, jeśli jest inna od reszty szyb znaczy zmieniona. W Focusie zawsze wywalona poduszka to rozbita przednia szyba, choć rozbita przednia szyba to nie zawsze wywalona poduszka :)
Pozdrawiam
Przednia szyba jest inna niż wszystkie pozostałe. Zgadza się rocznik ale numer jest już inny. No, jeszcze w tylnych lewych drzwiach jest inna. Ale to dlatego, że kupiłem kompletne drzwi i takie wstawiłem. Znasz koszt zbadania stanu sterownika i jego wymiany na nowy?
Nie masz czego już badać. Sterownik jest beeee i nic już z nim nie zrobisz. Ten bład wszystko mówi:
Zajrzyj pod tunel środkowy, choćby tylko przez ramkę która jest na około drążka zmiany biegów, zobacz jaki numer ma Twój sterownik, kup sprawny i po sprawie. Koszt nowego sterownika w ASO chyba coś około 600 zł na Allegro 100 - 150 zł. Dla wszystkiego mógłbyś sprawdzić po numerze VIN czy na pewno taki sterownik idzie do Twojego auta, bo bywały już różne cuda, np. że handlarze wstawiali zupełnie inny moduł niż ten który był w aucie.
Pozdrawiam
marco1980 05-02-2011, 20:50 Nie masz czego już badać. Sterownik jest beeee i nic już z nim nie zrobisz. Ten bład wszystko mówi:
Zajrzyj pod tunel środkowy, choćby tylko przez ramkę która jest na około drążka zmiany biegów, zobacz jaki numer ma Twój sterownik, kup sprawny i po sprawie. Koszt nowego sterownika w ASO chyba coś około 600 zł na Allegro 100 - 150 zł. Dla wszystkiego mógłbyś sprawdzić po numerze VIN czy na pewno taki sterownik idzie do Twojego auta, bo bywały już różne cuda, np. że handlarze wstawiali zupełnie inny moduł niż ten który był w aucie.
Pozdrawiam
Tylko pytanie: czy to już na pewno rozwiąże problem? Czy konieczne będzie programowanie sterownika? No i jest jeszcze błąd 45 (wg elektryka to ten miał być poważniejszy :) ). I czy to, że oporność poduszek jest ok, to normalne? Jak fachowo nazywa się ten sterownik - sterownik airbag? Czy jakoś inaczej?
Nie wiem czy to na pewno rozwiąże Twój problem, nigdy nie widziałem Twojego auta ani nie badałem jego :) Moim zdaniem wymiana modułu airbagu jest konieczna. Nic nie trzeba programować, najzwyczajniej w świecie wyciągasz stary wpinasz nowy i jeśli jest sprawny to wszystko powinno grać tak jak trzeba. Oczywiście wymiana przy odłączonym akumulatorze. Według mnie ten błąd 45 wynika z błędu 13 i powinien zniknąć po wymianie. Oczywiście to że oporność jest prawidłowa to jest bardzo dobrze bo jest duże prawdopodobieństwo że poduszki są sprawne. Gdyby oporność była nie taka jak trzeba wtedy byłby jeszcze problem z poduchami.
Jak fachowo to się nazywa to nie wiem, różnie na allegro nazywają sprzedający: moduł airbagu, sensor airbagu, sterownik poduszek i temu podobne
Pozdrawiam
marco1980 07-02-2011, 22:24 Już podjąłem starania zmierzająca do poznania ceny tego ustrojstwa :).
marco1980 08-02-2011, 17:24 Sterowniki są dwa, jeden do poduszek czołowych, drugi do bocznych. Ten do czołowych kosztuje 1100 zł. :roll:
Ceny do sterownika poduszek bocznych nie znam.
Ceny zdaje się nie do przeskoczenia - na razie.
Do koloru do wyboru, tylko sprawdzić jaki numer jest u Ciebie.
http://moto.allegro.pl/listing.php/search?string=sterownik+focus&category=18896
Pozdrawiam
marco1980 09-02-2011, 15:38 Do koloru do wyboru, tylko sprawdzić jaki numer jest u Ciebie.
http://moto.allegro.pl/listing.php/search?string=sterownik+focus&category=18896
Pozdrawiam
Kupiłem taki:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=1446920047
Rozmawiałem z forumowym specem i podał mi numer sterownika, który powinien być w moim aucie i ten idealnie się zgadza. Mam nadzieję, że zadziała. Na wszelki wypadek zastrzegłem sobie możliwość zwrotu części.
marco1980 09-02-2011, 15:45 Czy ten sterownik - moduł czy jak inaczej to nazywać, trzeba będzie programować? Rozmawiałem z elektrykiem i powiedział, że jeśli będzie trzeba, to nie da rady tego zrobić.
Odpinasz, akumulator (tak na wszelki wypadek) odłączasz wtyczki od starego, odkręcasz trzy śrubki, wyjmujesz stary, przykręcasz nowy, podłączasz wtyczki, podłączasz aku. I jeśli wszystko inne masz sprawne układ powinien sam zacząć działać. Żadnego programowania, żadnego kasowania błędów.
Pozdrawiam
marco1980 09-02-2011, 19:39 Odpinasz, akumulator (tak na wszelki wypadek) odłączasz wtyczki od starego, odkręcasz trzy śrubki, wyjmujesz stary, przykręcasz nowy, podłączasz wtyczki, podłączasz aku. I jeśli wszystko inne masz sprawne układ powinien sam zacząć działać. Żadnego programowania, żadnego kasowania błędów.
Pozdrawiam
A co kryje się pod sformułowaniem: jeśli wszystko inne masz sprawne?
Jeśli oporność poduszek i napinaczy jest ok, to co jeszcze może być nie tak? Ciągle gdzieś w głowie siedzi obawa, że na tym się nie skończy. Bierze się ona z lektury takiego poradnika:
Ciekawi mnie co jeszcze może być nie tak? Wiem, że te pytania są śmieszne, ale tak to jest z laikami... :)
Jak rozumiem Twoja foka jest po przygodzie, sam dokładnie nie wiesz co się stało i co po wypadku było sprawne a co nie. Także dużo rzeczy jeszcze może wyjść. Obym nie wykrakał ale skoro nie jesteś pewien na 1000% czy są poduszki to równie dobrze zamiast poduszki może być wstawiony rezystor, oporność będzie się zgadzać. Miejmy jednak nadzieję że po wymianie modułu układ zacznie działać prawidłowo i będzie po sprawie.
Pozdrawiam
marco1980 09-02-2011, 22:52 Jak rozumiem Twoja foka jest po przygodzie, sam dokładnie nie wiesz co się stało i co po wypadku było sprawne a co nie. Także dużo rzeczy jeszcze może wyjść. Obym nie wykrakał ale skoro nie jesteś pewien na 1000% czy są poduszki to równie dobrze zamiast poduszki może być wstawiony rezystor, oporność będzie się zgadzać. Miejmy jednak nadzieję że po wymianie modułu układ zacznie działać prawidłowo i będzie po sprawie.
Pozdrawiam
Taką kupiłem. Przyjechała z Francji. W serwisie jak na złość pokazało tylko przerwę w obwodzie poduszki pasażera. Po usunięciu tej usterki, wyszły dwie, o których wiesz.
marco1980 12-02-2011, 00:16 Mam już sterownik. W poniedziałek montaż.
marco1980 14-02-2011, 09:48 I kicha. Zniknął co prawda błąd 13 ale pozostał 54 i pojawił się 22.
Chyba dam sobie spokój, bo szukanie w ciemno nie ma sensu. A jazda do ASO to pewnie wydatek około 2000 zł.
nostress_pz 14-02-2011, 11:58 I kicha. Zniknął co prawda błąd 13 ale pozostał 54 i pojawił się 22.
Chyba dam sobie spokój, bo szukanie w ciemno nie ma sensu. A jazda do ASO to pewnie wydatek około 2000 zł.
za podpięcie komputera zapłacisz na pewno dużo mniej - przecież nikt nie każe Ci naprawiać w ASO - powiedzą Ci co trzeba zmienić i sam sobie kupisz.
marco1980 14-02-2011, 13:43 za podpięcie komputera zapłacisz na pewno dużo mniej - przecież nikt nie każe Ci naprawiać w ASO - powiedzą Ci co trzeba zmienić i sam sobie kupisz.
Wątpię. Mój elektryk też podpina komputer. I wcale nie pomaga. Bo teoretycznie wie co oznacza błąd, ale w praktyce to szukanie w ciemno.
Aż krew mnie zalewa, że przy kupnie był tylko błąd obwodu bocznej poduchy kierowcy. A teraz nagle wszystko się sypie.
żeby podłoga sie ruszyła to naprawde musi być dobry strzał w bok, ciekawe co z dachem czy słupek go przebił.
Z opisów widzę, że niestety kupiłeś dobrze powypadkowe auto i takie cuda się mogą znalaeść, zresztą miałeś tego świadomość bo paliła się kontrolka, ciągłe jej świecenie to poprostu crash data i tyle.
nikt tu nie zgadnie co z czego jest wspawane bo rezystencja to akurat najłatwiej za 50gr naprawić.
W temacie głos zabrał Antek i naprawde ciężko leszego na całym forum szukać z pojecie o naszych autkach.
marco1980 14-02-2011, 16:19 żeby podłoga sie ruszyła to naprawde musi być dobry strzał w bok, ciekawe co z dachem czy słupek go przebił.
Z opisów widzę, że niestety kupiłeś dobrze powypadkowe auto i takie cuda się mogą znalaeść, zresztą miałeś tego świadomość bo paliła się kontrolka, ciągłe jej świecenie to poprostu crash data i tyle.
nikt tu nie zgadnie co z czego jest wspawane bo rezystencja to akurat najłatwiej za 50gr naprawić.
W temacie głos zabrał Antek i naprawde ciężko leszego na całym forum szukać z pojecie o naszych autkach.
http://www.hot.jpg.pl/zdjecie/126341/Moje_auto_zaraz_po_kupnie_.html
http://www.hot.jpg.pl/zdjecie/126343/Moje_auto_zaraz_po_kupnie_2.html
Tak wyglądało auto. Jeśli to są duże zniszczenia to ja nie jestem sobą :).
A co do kontrolki. Pisałem, wg ASO w Pile był to przerwany obieg bocznej poduszki. Po usunięciu tego błędu (ponowne wpięcie kostki pod fotelem), pojawiły się kolejne - znacznie poważniejsze.
Rafał A.(antek) 15-02-2011, 09:34 Ja tez juz pisałem... dobry elektryk z odpowiednim sprzętem.
Pozatym pozaługujesz sie dziwna nomenklatura, co to jest bład 54 i 22?? mozesz napisac treść błedu albo oznaczenie kodowe Forda / OBD?
Pozatym czym sie twoj elektryk podpina? WDS? IDS czy jakims zwykłym testerem?
Moduły po wymianie wymagaja pewnie przekonfigurowania i skasowania bledow, a tego zwyklum testerem nie zrobi.
Faktycznie trudno pojąć co tak naprawdę te błędy oznaczają. Bo powinno być inne oznaczenie np. B0022 lub podobnie, wtedy można coś więcej powiedzieć. Powiem Ci jak było u mnie. Przez pierwsze mrozy padł mi moduł poduszek. Kupiłem drugi, założyłem i kontrolka ciągle świeci, na komputerze wyszło przyśpieszenie progowe czyli dałem się nabrać przez sprzedającego, kupiłem drugi założyłem i żadnych błędów już nie było i wszystko jest O.K. nic nie trzeba było konfigurować. Gościu który sprawdzał mi błędy podpinał się jakimś uniwersalnym komputerem. Błędy pokazywał mu tak jak trzeba a mówił też że w swoim focusie tym testerem skasował błąd dotyczący właśnie modułu poduszek który się pojawił przy słabym akumulatorze.
Pozdrawiam
marco1980 22-02-2011, 13:03 Pojechałem do warsztatu z logiem Forda. Nie ASO ale komputer diagnostyczny fordowski.
Po zamontowaniu kupionego na allegro modułu mam następujące błędy:
B2117 - Kapacytacja dla poduszki bocznej poza zakresem
B2477 - niepowodzeniu próby skonfigurowania modułu.
Może teraz będzie wiadomo więcej?
Mechanik z tego warsztatu zachęca mnie do ingerencji w mój oryginalny moduł. Twierdzi, że sam tak zrobił i trzy lata autem już jeździ. A to, że producent twierdzi, że moduł jest jednorazowy, to powiedział, że wiele rzeczy byłoby jednorazowych. Wg niego, kasowanie błędów z modułu nie wiąże się z żadnym większym ryzykiem. I na pewno będzie dużo tańsze niż nowy moduł.
No nie wiem ja bym jednak najpierw dokładniej przyjrzał się poduszce w fotelu. A tak w ogóle co to jest kapacytacja? bo wikipedia wyrzuca takie wyniki że szok :):)
Pozdrawiam
marco1980 22-02-2011, 19:01 No nie wiem ja bym jednak najpierw dokładniej przyjrzał się poduszce w fotelu. A tak w ogóle co to jest kapacytacja? bo wikipedia wyrzuca takie wyniki że szok :):)
Pozdrawiam
kapacytacja (łc. capacitas, -atis ‘objętość, pojemność’) 1. fiz.reaktancja pojemnościowa kondensatora elektrycznego. :)
Nie wiem czy to coś wyjaśnia, bo mi nie. A tego drugiego nie będę przytaczał, bo nie jest to miejsce na to. :)
A tak wogóle. Trochę zdziwił mnie fakt, że mechanik wymieniał moduł na podłączonym akumulatorze. Ale o swoich wątpliwościach nie podzieliłem się z nim.
To że na podłączonym akumulatorze nic nie znaczy, można spokojnie to zrobić, choć faktycznie od fachowca mechanika można by wymagać żeby przy elektryce grzebał przy odłączonym akumulatorze.
Niestety dalej mi nic nie mówi :) ale nie zmienia to faktu że trzeba by dokładniej sprawdzić tę poduszkę. Samym macaniem nie zdziała się wiele :):):).
Pozdrawiam
marco1980 22-02-2011, 20:53 To że na podłączonym akumulatorze nic nie znaczy, można spokojnie to zrobić, choć faktycznie od fachowca mechanika można by wymagać żeby przy elektryce grzebał przy odłączonym akumulatorze.
Niestety dalej mi nic nie mówi :) ale nie zmienia to faktu że trzeba by dokładniej sprawdzić tę poduszkę. Samym macaniem nie zdziała się wiele :):):).
Pozdrawiam
Tak, ale brak możliwości zaprogramowania modułu, mechanik skwitował krótko - było w nim coś mieszane (najprawdopodobniej też pochodzi z auta powypadkowego). A co sądzisz o tym kasowaniu błędów w module? Wiem, że ten sposób nie jest zalecany przez producenta. Ale przy awarii pompy, ford też mówi o konieczności wymiany. A większość z nas i tak regeneruje. Ponadto mechanik powiedział, że w nowych Mondeo, moduł ten można normalnie resetować - do chyba 250 razy. Oczywiście zapis o wypadku zostanie ale moduł normalnie nadaje się do użytku.
Ale Ty nie masz błędu o wypadku. Gdyby moduł byłby po wystrzale to miałby błąd o przekroczonym przyśpieszeniu progowym czy coś takiego a tutaj nie ma takiego. Więc nie bardzo wiem co chcesz skasować. B2477 można pewnie kasować ale jeśli jednak poduszka jest do bani to i tak znowu się pojawi.
Moim zdaniem podstawa to sprawdzenie dokładnie poduszki w fotelu.
Pozdrawiam
Podepnę się pod temat. Powiedzcie mi czy można jeździć bezpiecznie z wymontowanym modułem poduszki? Mam go do wymiany i kupując dobry, chce mieć w ręce mój aby dopasować dobrze numery fabryczne.
Można. Wada - świeci kontrolka, nie działają poduszki, ale pewnie i tak nie działają jeśli chcesz wymienić.
marco1980 23-02-2011, 11:41 Ale Ty nie masz błędu o wypadku. Gdyby moduł byłby po wystrzale to miałby błąd o przekroczonym przyśpieszeniu progowym czy coś takiego a tutaj nie ma takiego. Więc nie bardzo wiem co chcesz skasować. B2477 można pewnie kasować ale jeśli jednak poduszka jest do bani to i tak znowu się pojawi.
Moim zdaniem podstawa to sprawdzenie dokładnie poduszki w fotelu.
Pozdrawiam
Czyli uważasz, że elektryk powinien po kolei sprawdzać wiązkę do bocznej poduszki i poszukać przerwania obwodu? A jeśli to nic nie da, to wymontować fotel, ściągnąć tapicerkę i zobaczyć czy jest poducha. Pewnie trochę to roboty.
Moduł i tak już odesłałem.
nostress_pz 23-02-2011, 13:40 sprawdzać wiązkę do bocznej poduszki i poszukać przerwania obwodu?
Jeśli uszkodzony byłby obwód to powinien wyskakiwać inny błąd.
W tym wypadku może się okazać, że zamiast poduchy masz jakiś opornik, do tego niezbyt dobrze dobrany, dlatego problem wyskakuje.
marco1980 23-02-2011, 14:57 Jeśli uszkodzony byłby obwód to powinien wyskakiwać inny błąd.
W tym wypadku może się okazać, że zamiast poduchy masz jakiś opornik, do tego niezbyt dobrze dobrany, dlatego problem wyskakuje.
I to byłoby najgorsze rozwiązanie. Bo żaden elektryk nie chce się podjąć zdjęcia tapicerki i zaglądnięcia do środka czy jest poducha. Jest jakiś sposób, bez wykręcania fotela i ściągania tapicerki?
nostress_pz 23-02-2011, 15:23 Jest jakiś sposób, bez wykręcania fotela i ściągania tapicerki? Wziernik?
Z tego co na forum widziałem, to zdjęcie tapicerki nie jest aż tak bolesne...
marco1980 23-02-2011, 15:26 Wziernik?
Z tego co na forum widziałem, to zdjęcie tapicerki nie jest aż tak bolesne...
Myślę, że problem polega na tym, że muszą się jednak bardziej narobić. A mają masę innych klientów, gdzie robota jest lżejsza i przyjemniejsza. A kasa taka sama.
nostress_pz 23-02-2011, 17:00 Myślę, że problem polega na tym, że muszą się jednak bardziej narobić. A mają masę innych klientów, gdzie robota jest lżejsza i przyjemniejsza. A kasa taka sama. To prawda. Ale jeśli masz trochę umiejętności manualnych i czasu to nawet sam jesteś w stanie zdjąć tapicerkę z siedzeń (oparcia) - nie wiem jak z oceną poduszki, bo sam nie zdejmowałem nigdy tapicerki.
Rafał A.(antek) 23-02-2011, 22:19 Miał komputer fordowski i nie mogl pobawic sie w przeprogramowanie modułu i wykasowanie błedu od razu? Wyglada mi na zła koniguracje/niewłasciwy moduł + cos w obwodzie poduszki nie tak.
Do sprawdzenia i obwód (kable) i sama poduszka. I cos wiecej, co i jak bylo robione i czy moduł wogole komunikował sie jakkolwiek
marco1980 17-03-2011, 13:29 Miał komputer fordowski i nie mogl pobawic sie w przeprogramowanie modułu i wykasowanie błedu od razu? Wyglada mi na zła koniguracje/niewłasciwy moduł + cos w obwodzie poduszki nie tak.
Do sprawdzenia i obwód (kable) i sama poduszka. I cos wiecej, co i jak bylo robione i czy moduł wogole komunikował sie jakkolwiek
Wysłałem mój moduł do regeneracji. Dzisiaj po ponownym zamontowaniu kontrolka pokazuje takie same błędy, jak na zakupionym i już odesłanym module. Zniknęło przekroczone przyspieszenie progowe. Pozostał 54 i dodatkowo miga 22. Niestety podczas regeneracji modułu nie zapamiętali co dokładnie stało się z autem, a podobno mieli taką możliwość. Wykasowali tylko dane o wypadku.
Poza tym elektryk obejrzał kable w progu i twierdzi, że wszystko jest OK. Kostka z kilkudziesięcioma pinami, która jest w okolicach pierwszego słupka też jest cała. Rozpiął, wyczyścił i spiął ponownie. Z kostce pod fotelem nie ma opornika, a co do opornika w samym fotelu (tam gdzie poduszka) to twierdzi, że tapicerka nie wygląda na ściągną, gdyż miałbym przecięte paski, które ją trzymają (one są całe). Twierdzi, że więcej mi nie pomoże. Odsyła do ASO.
marco1980 04-01-2012, 20:01 Chyba będę musiał się wybrać do Antka do Łodzi. :).
Minęło 10 miesięcy a problem dalej nie rozwiązany. Dziś znowu próbowaliśmy coś zrobić. Kupiłem inny fotel z airbagiem. Ale nic to nie dało, bo po podpięciu fotela błędy pozostały. Po wsadzeniu opornika też. Trochę mnie to przybiło. Bo wg opinii innej osoby zmiana fotela na prawidłowy miała rozwiązać problem.
Kamils37 04-01-2012, 20:51 Widzę że temat poduszek
krótkie wtrącenie jeśli można czy w FF1 podczas uruchamiania, przekręcania na zapłon powinna się zaświecić lampka od poduch?
U mnie się nie zapala ale wiem że prawa poducha jest rozerwana, tak tylko pytam bo się boję sprawdzić co jest z lewą :)
marco1980 04-01-2012, 22:14 Widzę że temat poduszek
krótkie wtrącenie jeśli można czy w FF1 podczas uruchamiania, przekręcania na zapłon powinna się zaświecić lampka od poduch?
U mnie się nie zapala ale wiem że prawa poducha jest rozerwana, tak tylko pytam bo się boję sprawdzić co jest z lewą :)
Chyba powinna. Ale zawsze możesz odpiąć AKU i bezpiecznie sprawdzić. Tyle, że jak jest jedna rozerwana to nie powinna strzelić druga.
Rafał A.(antek) 05-01-2012, 09:07 Chyba będę musiał się wybrać do Antka do Łodzi.
Powiem że nie rozumiem. Układ jest prosty składa sie z modułu i 6 elementów (4 poduszki, 2 napinacze) a ci do których jeździsz kombinuję nie wiem co. Napinacz kosztuje powiedzmy 100zł i do wymiany pewnie były 2, poduszka 150, moduł 100 czyli 450zł + no 150 za robote i system powinien byc sprawny.
Kod 22 to poduszka boczna,
kod 54 to Błąd konfiguracji centralnego modułu
Moze moduł jest na 2 a nie na 4 poduszki??
Jedz do kogoś kto sie zna, kto ci to wyceni i poprostu zrobi a nie bedzie gdybał. Wiecej kasy juz pewnie wydałes na te próby i kombinowania a efekt i tak zerowy.
czy w FF1 podczas uruchamiania, przekręcania na zapłon powinna się zaświecić lampka od poduch?
powinna zawsze w kazdym aucie.
Powiem że nie rozumiem. Układ jest prosty składa sie z modułu i 6 elementów (4 poduszki, 2 napinacze) a ci do których jeździsz kombinuję nie wiem co. Napinacz kosztuje powiedzmy 100zł i do wymiany pewnie były 2, poduszka 150, moduł 100 czyli 450zł + no 150 za robote i system powinien byc sprawny. Kod 22 to poduszka boczna, kod 54 to Błąd konfiguracji centralnego modułu Moze moduł jest na 2 a nie na 4 poduszki?? Jedz do kogoś kto sie zna, kto ci to wyceni i poprostu zrobi a nie bedzie gdybał. Wiecej kasy juz pewnie wydałes na te próby i kombinowania a efekt i tak zerowy.
Amen. :one: Ja próbując przeczytać ten wątek jeszcze raz od początku już sam zgłupiałem co działa a co nie działa i kiedy jakie błędy się pojawiają. Powiem jeszcze że szukając przewodów od poduszek elektryk całkowicie się minął z nimi. Bo one tylko od modułu pod wykładziną i prosto do fotela idą a nie po jakichś progach czy słupkach.
Pozdrawiam
marco1980 05-01-2012, 11:11 Powiem że nie rozumiem. Układ jest prosty składa sie z modułu i 6 elementów (4 poduszki, 2 napinacze) a ci do których jeździsz kombinuję nie wiem co. Napinacz kosztuje powiedzmy 100zł i do wymiany pewnie były 2, poduszka 150, moduł 100 czyli 450zł + no 150 za robote i system powinien byc sprawny.
Kod 22 to poduszka boczna,
kod 54 to Błąd konfiguracji centralnego modułu
Moze moduł jest na 2 a nie na 4 poduszki??
Jedz do kogoś kto sie zna, kto ci to wyceni i poprostu zrobi a nie bedzie gdybał. Wiecej kasy juz pewnie wydałes na te próby i kombinowania a efekt i tak zerowy.
No właśnie. Dlatego wybiorę się w końcu marca lub na początku kwietnia na wycieczkę do W-wy i chętnie wstąpię do Ciebie na jeden dzień, w międzyczasie zwiedzając Łódź. Bo w mojej okolicy nie znam elektryka, który by się tym zajął. I naprawdę nie jeżdżę do tych z łapanki tylko poleconych przez kilka osób.
Rafał A.(antek) 06-01-2012, 00:55 Jak czytam to mnie przeraża na jakim etapie sa ci mechanicy/elektrycy. Ja jestem daleko w polu z wiedzą, nawet w fordzie, w którym co nieco łapie. Ale jak czytam to od razu widze warsztaty z epoki poloneza i fiata 126p. No chyba ze lenistwo, ew chec szybkiego zarobku na prostych rzeczach, a nie dlubania długiego za marna kase.
Kamils37 06-01-2012, 14:15 Zbadane dalej poduszka pasażera była rozerwana, w kierownicy poduszki brak, na blacie wyjęta żarówka od poduszek, czujniki od poduszek pod siedzeniem odcięte... Ładny dzwon musiał mieć poprzedni właściciel...
na blacie wyjęta żarówka od poduszek
Sprawdź to jeszcze raz bo pod tą kontrolką była dioda montowana.
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) 06-01-2012, 14:44 Zbadane dalej poduszka pasażera była rozerwana, w kierownicy poduszki brak, na blacie wyjęta żarówka od poduszek, czujniki od poduszek pod siedzeniem odcięte... Ładny dzwon musiał mieć poprzedni właściciel...
coz pozostaje odtworzyć system... na szcześcier jest to dośc proste i w miare tanie.
Kamils37 06-01-2012, 23:46 ASO sie klania?
Rafał A.(antek) 07-01-2012, 00:25 nie przesadzajmy, przecie pisze ze proste, dobry warsztat zajmujacy sie fordami. ASO to by cie skoroilo tak ze na 2 fokusa by starczyło.
Tak naprawdę to nawet samemu można śmiało uruchomić. Oczywiście o ile wszystko wymieniamy na nowe/używki i ma się choć trochę drygu do kluczy. Bo o ile cała instalacja jest cała i nic nie trzeba łatać ani lutować, to operacja polega na odłączeniu akumulatora, wypięciu wszystkich zużytych elementów i wpięciu nowych, podłączeniu aku i system powinien być sprawny.
Pozdrawiam
Kamils37 07-01-2012, 10:34 Tak naprawdę to nawet samemu można śmiało uruchomić.
Akurat tematu poduszek boję się sam podjąć :)
A ja bym szukał Elektryka w okolicy lub wikszym miescie gdzie takie rzeczy jak wymiany poduszek, strowników i ogolna elektronike robia handlarze , tacy goscie powinni sobie poradzić z ta sprawą.
Drugą sprawą jesli byla wybita poduszka kierowcy i w siedzenia kierowcy to raczje bylo cos robione z progiem lewym lub kołem . Ale to eni znaczy że odrazu był duży szczał. Czasem widze autko nie grożnie ubite a poduszki wybite, a czasem skasowane do kasacji a poduszki całe
Nie bardzo jest czego, o ile nie podłączysz ich bezpośrednio do aku, to raczej bardzo trudno je wystrzelić montując poduszki czy napinacze w aucie.
Pozdrawiam
Kamils37 07-01-2012, 19:59 jesli byla wybita poduszka kierowcy i w siedzenia kierowcy to raczje bylo cos robione z progiem lewym lub kołem . Ale to eni znaczy że odrazu był duży szczał.
Strzał był niezły właśnie się dowiedziałem że lewy tył = drzwi były malowane.
Tak naprawdę to nawet samemu można śmiało uruchomić.
A podobno po podłączeniu poduch trzeba je "uzbroić"?? Żeby same nie wybuchły lub żeby wybuchły podczas zderzenia?
Nie wiem jak w innych autach ale Focus I to wstawiamy nowe poduszki, nowe napinacze i nowy moduł, podłączamy i system działa.
Pozdrawiam
Kamils37 08-01-2012, 07:07 Hmmm czujniki uderzenia od poduszek są pod fotelami? Tak miałem w essim takie tubki dwie :) Ale w tym są gołe kable, czujniki są chamsko wycięte, dlatego nie chcę się za to brać :)
Rafał A.(antek) 08-01-2012, 22:52 Akurat tematu poduszek boję się sam podjąć
slusznie, jak nie masz wiedzy i sie nie czujesz lepiej nie grzebać, rowniez lepiej nie dawac komus kto nie wie o co chodzi...
djprezenter.pl 20-01-2012, 12:36 Witam ja mam w moim mondeo MK2 taki problem że lampka zapala się od razu po przekręceniu zapłonu i pali non stop nie miga tylko pali jaka może byc przyczyna
Nikt nie jest wróżką, odczytać błąd i wszystko będzie jasne. Ogólnie masz niesprawny układ poduszek, najpewniej padł moduł.
Pozdrawiam
kkornikk 27-06-2013, 19:35 witam mam pytanie jak ją "zgasić" (czytac co naprawić) gdzie zaczac szukać jakich usterek można się spodziewać ? od czego zaczać ?
http://124coupe.pl/hosting/thumbs/dsc000vwv.jpg (http://124coupe.pl/hosting/?v=dsc000vwv.jpg)
mojmistrz 27-06-2013, 19:37 To kontrolka poduszki powietrznej, szukaj wtyczek pod siedzeniami, może jest odłączona.
kkornikk 27-06-2013, 19:42 no właśnie te pod siedzeniami są podłączone a boje się tam tykać żeby "nie narobić"
Pierwsze pytanie pali się ciągle czy najpierw mruga a potem zapala się na stałe?
Drugie dlaczego nie podjedziesz na byle jaki komputer żeby odczytać błąd? Koszt jakieś 20-50 zł i masz rozwiązany problem.
Jeśli kontrolka pali się ciągle obstawiam że padł moduł. Częsta awaria ale raczej zdarza się zimą.
Pozdrawiam
kkornikk 27-06-2013, 20:13 najpierw miga pózniej się zaświeca na stałe
a nie podjeżdżam na żaden warsztat bo jestem tylko na weekendy w kraju i nie mam czasu w soboty do 13
no to proszę:
http://www.fordclubpolska.org/porady.php?action=go&zakres=fusion&type=40
działa to tak: kod 34 to trzy mrugnięcia przerwa cztery mrugnięcia przerwa i tak w kółko
Pozdrawiam
kkornikk 27-06-2013, 20:58 nie no gitarra jutro wsiade i sprawdze dzieki bardzo napisze co i jak jeszcze raz dzieki
kkornikk 29-06-2013, 16:12 panowie błąd nr 44 Błąd wewnętrzny czujnika zderzenia bocznego pasażera jakies propozycje gdzie szukać tego czujnika ? od czego zaczac ?
Jeśli prawidłowo moduł daje Ci sygnały to masz skopany taki czujnik:
http://allegro.pl/sensor-czujnik-air-bag-ford-focus-mk1-2000r-i3338285376.html
Znajduje się on pod wykładziną pod fotelem. Trzeba wyjąc fotel i wtedy zaglądać pod wykładzinę, chyba da radę wymienić go bez wyjmowania wykładziny ale łatwo nie będzie. Jest on przykręcony od tyłu do belki która idzie pod fotelami.
Aha masz 4 poduszki? bo jeśli nie to sygnał bez sensu, bo tylko przy 4 poduszkach są te czujniki.
Pozdrawiam
kkornikk 29-06-2013, 18:41 tak mam 4 jaśki
kkornikk 07-07-2013, 11:29 panowie czujnik wymieniony a dalej wyskakuje blad na 44 Błąd wewnętrzny czujnika zderzenia bocznego pasażera sprawdzalem przewody do centralki AIR BAG i sa wporzadku i przepuszczaja napiecie znalazlem jeszcze jakas wtyczke wyglada to tak http://124coupe.pl/hosting/thumbs/dsc00091.jpg (http://124coupe.pl/hosting/?v=dsc00091.jpg)
ktos sie wypowie na ten temat ?
Wtyczka od przycisku TCS, nic nie ma wspólnego z poduszkami, ja bym wszystko jedno się upierał żeby pod kompa go i skasować błąd albo odczytać dokładnie, te mruganie to często zawodne jest.
Pozdrawiam
kkornikk 07-07-2013, 15:16 tak zrobie dzieki
misiotaki 24-08-2013, 14:34 Witam przestudiowałmm temat i odświeżam. W zeszłym roku przywiozłem do polski Focusa w kombiku 1.8 16v ghia 2002 rocznik. W tym roku kupiłem z demobilu focusa z policji też w kombiku z identycznym silnikiem ale przed liftem. Ten samochód wyposażyłem we wszystkie możliwe części z anglika. Wymieniłem też siedzenia z napinaczami które oczywiście podpiąłem pod system bezpieczeństwa. I tu mam problem, w samochodzie po przekręceniu stacyjki zapala się kontrolka poduszki a następnie miga pięcioma seriami po cztery mignięcia by potem zapalić się na stałe. Nadmieniam że przy pierwszym uruchomieniu napinacze nie były podpięte. Pytanie czy moduł zapamiętał brak napinaczy i teraz wyświetla mi błąd który muszę skasować przez interfejs czy też mam faktycznie coś uwalone. Drugi problem to po zapaleniu samochodu czasem samoczynnie migają mi światła mijania z długimi odstępami. Po włączeniu ich i wyłączeniu klawiszem objaw znika. Liczę na pomoc, pozdrawiam.
Po pierwsze czy napinacze są od wersji jedno nabojowej? W 2002 Ford wprowadził już układ dwu nabojowy i z tamtego układu już nic nie pasuje do starszego jak i odwrotnie. Poduszki w fotelach na 100% nie pasują więc może i napinacze są inne. Po drugie sprawdzić trzeba dokładnie podłączenie napinaczy.
Pozdrawiam
misiotaki 24-08-2013, 15:10 Po pierwsze czy napinacze są od wersji jedno nabojowej? W 2002 Ford wprowadził już układ dwu nabojowy i z tamtego układu już nic nie pasuje do starszego jak i odwrotnie. Poduszki w fotelach na 100% nie pasują więc może i napinacze są inne. Po drugie sprawdzić trzeba dokładnie podłączenie napinaczy.
Pozdrawiam
Miałem tylko dwa przewody pod siedzeniem i takie dwa podłączyłem i nawet kolorami się zgadzały tylko musiałęm kostki zmienić bo się układem pinów nie zgadzały. Ale ide sprawdzić czy takie same są
Bump: Napinacze wyglądają na identyczne ale musiałbym wykręcać siedzenie, natomiast jak to jest z historią błędu czy zostaje w pamięci czy po właściwym podłączeniu kasuje się samoistnie?
Jakaś dziwna ta angielska wersja ghia klima jeste cała elektryka a abs-u ni hu hu
Błąd się skasuje, ale dobrze by było podłączyć pod komputer i zobaczyć co dokładnie go boli czy jest to przerwa w obwodzie czy błąd konfiguracji.
Pozdrawiam
misiotaki 24-08-2013, 16:37 Błąd się skasuje, ale dobrze by było podłączyć pod komputer i zobaczyć co dokładnie go boli czy jest to przerwa w obwodzie czy błąd konfiguracji.
Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedz , na razie nie mam możliwości zamontować orginalnych napinaczy bo w policyjnym jedno siedzenie dziady podmieniły na jakiegoś dezela bez napinacza więc podejrzewam że pozostawienie jednego po lifcie lub bez nie skasuje błędu. Polukam potem na allegro. Dziękuje i pozdrawiam.
dspmatrix 22-01-2014, 04:43 witajcie a co w przypadku gdy dzis w nocy byl spory mroz we wrocławiu i po przekreceniu stacyjki w poziom I kontrolka nie gasnie???dodam ze od czerwca 2013 roku zawsze gasla kontrolka po 3 lub 4 sek. a dzis niestety nie zgasla.....??????
ford focus MK I 1999 r. kombi 1,8 tddi.....
Rafał A.(antek) 22-01-2014, 13:18 umarł sterownik, w focusach sie zdarza. mozna spróbować wykasowac blad, jak pomoże, ok, jak sie nie da, wymiana
dspmatrix 23-01-2014, 10:14 czy bledy skasuje odłączajac akumulator...?????ewentualnie jak to zrobic????i gdzie ewentualnie znajde sterownik od poduszek????
Rafał A.(antek) 24-01-2014, 08:28 kasowanie tylko komputerem - diagnoskopem, sterownik jest przy lewarku w tunelu środkowym, mnie wiecej pomiedzy recznym a lewarkiem
Podepnę się pod temat by nie zakładać nowego, dziś w czasie jazdy zaczął mi hałasować plastik pod szybą kierowcy wiec podirytowany uderzyłem 2 razy z pięści i zapaliła się kontrolka poduszki powietrznej (jak w temacie) , wystarczy to skasować czy nabroiłem? :027:
Rafał A.(antek) 29-03-2014, 09:30 sprawdzic czy wtyczka sie gdzies nie wypieła, i skasowac. chyba ze zbieg okolicznosi i moduł akurat padł.
Witam,w moim Fusionie 1,4 Pb 2002r mam problem ze świecącą się kontrolką poduszek (są cztery poduszki)wyskakuje kod migowy 23,interfejs czyta błąd B1998 poduszka pasażera,otwarty obwód (kontrolka pokazuje najpierw kod migowy kilka razy a później świeci stale)
Zmieniałem już wtyczki pod siedzeniem na około miesiąc przestała się świecić ale teraz z powrotem świeci.Rozpinałem kilka razy te wtyczki pryskałem preparatem do styków również te przy sterowniku ale teraz nic nie pomaga.Zastanawiam się nad wymianą sterownika ale też nie wiem które numery na sterowniku muszą być identyczne i czy ten inny sterownik trzeba przeprogramowywać. Jak ktoś może pomóc to bardzo proszę.Pozdrawiam
Podjedź do elektryka i na próbę, zamiast poduszki, wepnij rezystor. Jeśli problem ustąpi to masz uszkodzony obwód poduszki. Jeśli nie to sterownik albo połączenie sterownik-kostka.
Dziękuję Jester,zobaczę może znajdę kogoś.Ale może znasz wartości tego rezystora np.2,5-4,7.
Kilka Ohmów - zależy od modelu. Myślę, że podany przez Ciebie przedział wystarczy na próbę.
janki111 29-04-2014, 13:08 Również się podepnę pod temat. Mam Galaxy MK1 z 1999 roku. Padła mi taśma poduszki powietrznej. Nie mogę zbytnio na allegro znaleźć taśmy, jest za to dużo od rocznika 2000. Rozumiem, że z MK2 taśmy nie będą pasowały? A co z Sharanem i Alhambra z tych roczników? Ze zdjęć ciężko zobaczyć, czy są identyczne.
A może macie jakieś namiary na taśmy by zakupić?
Z góry dziękuję :)
Witam.
U mnie dzisiaj zapaliła się poduszka. Po włączeniu zapłonu kontrolka gaśnie ale po zgaśnięciu po 6 sekundach zapala się ponownie. Natomiast jeśli zapnę pas pasażera i włączę zapłon to jest wszystko ok. Błąd jaki pokazuje Forscan to B2477 czyli zła konfiguracja modułu. Gdzie szukać przyczyny ? Focus II .
Pozdrawiam
fordfocuskombi 01-05-2014, 20:57 może być to wiązka lub kostka poduchy powietrza albo wystarczy wykasować błąd
Odpiąłem czujnik pasów pod fotelem i jest ok . Jaka powinna być konfiguracja RCM przy 4 poduszkach i kurtynach ? U mnie jest taka -
Świeci mi kontrolka AIRBAG!
Mruga systemem 4 razy, następnie 2 razy. Taką sekwencję powtarza 5 razy potem świeci cały czas!
Po skanowaniu błędów wyświetla mi błąd:
"B2855 Nieznany diagnostyczny kod problemu (ECU) $58"
, jak go skasuję, poduszki gasną na chwilę i sekwencja znów się powtarza.
Gdzie szukać problemu i jak go naprawić?
4-2 wtyczka modułu na pasie przednim . Popraw kostkę.
jak się tam dostać?
Jak to zrobić?
Tomekmajdz 03-05-2014, 19:50 sorry pomyłka
Kilka Ohmów - zależy od modelu. Myślę, że podany przez Ciebie przedział wystarczy na próbę.
Dziękuję Jester za podpowiedzi,na razie kontrolka zgasła i już jakiś czas nie świeci.Kupiłem te rezystory,ale zanim je użyłem wymyłem jeszcze raz styki,od sterownika poduszek wraz z kostkami.Pozdrawiam
Dobrałem się do tego i niestety czujnik padł (wtyczkę poprawiałem, czyściłem styki i dalej świeci, napięcie na przewodach jest, tylko jakieś dziwne raz 3V, raz 5V, potem zanika, potem znów 3 i 5 V, pewnie to prąd zmienny). Wymiana jest strasznie droga. Nie da się tego jakoś ominąć (wlutować jakiś rezystor czy opornik)?
Myślałem żeby kupić czujnik boczny z tego modelu i go podłączyć jako przedni, ma taki sam wygląd i kształt oraz mocowania i wtyczkę więc powinien pasować.
Czy ktoś tak kombinował?
Witam. U mnie od jakiegoś czasu też świeci się kontrolka poduszek, tzn po włączeniu zapłonu zapala się, gaśnie, po czym zapala się na stałe (bez migania, czyli nie pokazuje błędów). Dziś wymieniłem na drugi sterownik, ale kontrolka wciąż świeci. Trzeba szukać gdzie indziej, czy ewentualnie zakupiony sterownik mógł być zepsuty, jak myślicie (nr seryjny identyczny z moim modułem)? Dla próby odpiąłem wtyczki od modułu i włączyłem zapłon, wtedy kontrolka poduszki nie gaśnie wogóle, nawet na chwilę, więc chyba instalacja jest ok.
Kolego, cena kabla do focusa to jakieś 40 zł, a złącze diagnostyczne jest po to żeby z niego korzystać. Odczytanie błędów u byle mechanika to też pewnie koszt góra 30 zł a my mamy wróżyć z fusów co się zepsuło?
Pozdrawiam
A kabelki sprawdziłeś? Może się coś poluzowało, odpięło, przetarło?
wysłane gołębiem z Latającego Holendra ;)
Przemek22tex 27-09-2014, 20:23 witam. doszedł ktoś w końcu do tego co jest najczęstszą przyczyną że kontrolka cały czas świeci?U mnie po przekręceniu zapłonu zapala się potem gaśnie na około 2 sekundy i zapala się na stałe. Mój ford uderzony był w lewy bok ale poduchy nie wystrzeliły . W którym miejscu znajduje się moduł poduszek? Czy jest jakiś czujnik uderzeniowy z lewej strony auta? Może po uderzeniu został przerwany obwód?
Nawet w tym temacie już kilka krotnie pisałem, za kogo masz innych użytkowników? za wróżki? Odczytanie błędów albo kabelek na allegro kosztuje jakieś 40 zł. Błędy ABS i airbaga odczytuje byle kabel. Bez błędów to sobie można gdybać. Naprawdę jest tyle rzeczy od których będzie się palić kontrolka że nie ma takiej opcji żeby Ci powiedzieć co jest nie tak.
Pozdrawiam
Przemek22tex 06-10-2014, 10:10 Witam. Mam ten sam problem że świeci mi cały czas kontrolka poduszki ,wiem że auto było udeżone w lewy bok. Gdzie znajduje się czujnik udeżeniowy?
Wujek google i szukamy.
https://www.google.pl/search?q=schemat+elektryczny+poduszek+w+focusie&client=firefox-a&hs=3E6&rls=org.mozilla:pl:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=BF4yVMjgKqv_ygP49oKwBQ&ved=0CDAQsAQ&biw=1366&bih=635
Na forum też można poszukać.
http://fordclub.kei.pl/vbulletin2/showthread.php?t=84572&page=2
Czujnik czujnikiem, może tylko masz luzy na kostce, przetarł się któryś kabel, bo umiejscawianie kabla pod fotelem pasażera np. jest super rozwiązaniem ;)
Przemek22tex 07-10-2014, 19:04 Witam. Ponieważ komputer pokazał błąd : czujnik zderzeniowy lewy od strony kierowcy - przerwa w obwodzie. Postanowiłem zdjąć w moim fordzie lewe koło i nadkole aby znaleźć taki czujnik i tu zoonk gdzie on jest nic tam niema żadnych czujników jedynie przejście przewodów do kabiny oraz spryskiwacz i kierunkowskaz. Gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik? Drugi pytanie.Czy w pasach jest jakiś czujnik? wyskoczył również błąd :B1877 Usterka obwodu cofania pasa bezpieczeństwa.
Z jakiegoś dziwacznego tłumaczenia kodów korzystasz.
B1877 - Otwarty obwód napinacza pasa bezpieczeństwa po stronie kierowcy
Czujnik uderzenia bocznego jest pod fotelem. Trzeba wytargać fotel i zajrzeć pod wykładzinę.
Pozdrawiam
Przemek22tex 08-10-2014, 19:24 Dziś spędziłem cały dzień aby sprawdzić dokładnie czemu świeci się poduszka. Pod fotelami mam tylko kostkę od napinaczy . Zdjołem tapicerkę w poszukiwaniu czujnika uderzeniowego ale niestety tam też nic nie ma. Rozebrałem kierownicę - taśma zwijaka ok, poduszka jest. Po pomiarach omomierzem napinacze u kierowcy i pasażera nie mają przejścia, aby sprawdzić jak zachowa się kontrolka jakim opornikiem należy zastąpić chwilowo napinacze? PS. Mój ford focus ma tylko 2 poduszki.
Sorry stary ale śmiem twierdzić że nic a nic nie kumasz czaczy. Oddaj auto do kogoś kto ogarnia takie rzeczy bo tylko nabroisz. Choć jest druga możliwośc że wiesz co robisz a masz kłopot z opisaniem tego, bo piszesz tak nieskładnie i niezrozumiale.
Napinacz jest przykręcony do fotela, to jest to do czego zapina się pas bezpieczeństwa, jeśli ma harmonijkę ściśniętą to znaczy że jest wystrzelony i trzeba go wymienić. Z napinacza powinny wychodzić dwa kabelki i przez złącze pod fotelem powinny być podłączone do modułu pod tunelem środkowym.
U Ciebie błąd mówi o przerwanym obwodzie napinacza co oznacza albo same uszkodzenie napinacza albo instalacji pomiędzy napinaczem a modułem
dla jasności to jest napinacz:
http://www.foka24.de/Focus/E-Sitz/DSCF3090pfeilmc.jpg
To samo się tyczy czujnika uderzeniowego. A czujnik wygląda tak i jest zamontowany tu (to jest ta czarna kostka z białą nalepką):
http://www.foka24.de/Focus/KFH/DSCF7670lc.jpg
Zdjęcia pochodzą ze strony foka24.de
Pozdrawiam
Przemek22tex 09-10-2014, 09:07 ok. Napinacze na pewno są strzelone bo dość że nie mają przejścia sprawdzając omomierzem ta po drugie jest zwinięta ta harmonijka plastikowa.Podnosiłem tą tapicerkę co przedstawiona jest na zdjęciu i była tam tylko wiązka przewodów przechodzących na drugą stronę z odejściem na napinacze. Po odpięciu kostki od napinaczy sprawdziłem z ciekawości omomierzem rezystancje kostki od strony sterownika poduszek i wartość wskazana około 22KOhmy więc przypuszczam że instalacja jest ok.Myślałem że przed wydaniem kasy na napinacze mogę się jakoś upewnić czy to na pewno tylko to jest do wymiany.Auto jest po dzwonie w przednią lewą stronę.
Nie sprawdzaj omomierzem rezystancji napinaczy czy poduszek, na miłość boską.
Skoro napinacze wywalone, a czujników całkiem brakuje to chyba wiadomo co jest do wymiany. A obstawiam że po podpięciu sprawnych napinaczy i czujników wyjdą kolejne kwiatki i braki w układzie poduszek.
Pozdrawiam
Przemek22tex 09-10-2014, 18:39 Wszystkie pomiary jakie robiłem to przy odłączonym akumulatorze 24 godziny wcześniej.Właśnie tego się obawiam i nie chcę aż tyle inwestować. Jak chwilowo zamontuje rezystory 2 omy zamiast napinaczy to nic nie powinno się stać? Chcę zobaczyć reakcje kontrolki oraz co wskaże komputer diagnostyczny.
A co ma do tego akumulator? nie mierzy się rezystancji poduszek lub napinaczy i tyle. Wywalisz sobie takimi pomiarami poduszkę w twarz to zapamiętasz to do końca życia.
Co do rezystorów to najgorsze rozwiązanie z możliwych i nie odpowiem na te pytanie, ale wystarczy jedno zapytanie do googla i dostaniesz raz dwa odpowiedź.
Pozdrawiam
BC_Leszcz 10-10-2014, 23:20 Na 99% sterownik poduszki ma zapisaną informację o wystrzeleniu poduszek. Jak podłączysz nowe napinacze dalej będzie świeciła kontrolka.
berthold61 11-10-2014, 21:26 Na 99% sterownik poduszki ma zapisaną informację o wystrzeleniu poduszek. Jak podłączysz nowe napinacze dalej będzie świeciła kontrolka.
a sam sterownik jest zabudowany w tunelu obok lewarka zmiany biegów ,podobno elmconfigiem da się skasować crasha ale mnie się to nie udało musiałem wybudować i dać do magika za 60 zł skasował. innych czujników raczej nie ma tylko ten w sterowniku on tam zlicza przyśpieszenie i jakoś tam decyduje kiedy odpalić ...a samo sprawdzenie czy już git po skasowaniu sterownika crash,data to wystarczy dać opornik około 2,2 -,2,3 ohm i lampka powinna gasnąć ... i dalej ble ble że tak nie powinno się robić to oczywista oczywistość
Focus kosztuje, jakieś 6 - 7 tyś, cały komplet poduszek, napinaczy i modułów można wyrwać nawet za trzy, cztery stówki. Faktycznie koszt wymiany jest kolosalny i całkowicie nie opłacalny. Lepiej w razie jakiegoś, odpukać nieszczęścia, trzymać się opornika. Choć oczywiście nie twierdzę że poduszka, sprawne pasy i napinacze w 100% uratują życie, czasem jest wręcz odwrotnie, ale statystycznie to jest promil.
O to mi chodzi z tymi rezystorami.
Czujników masz w układzie jednonabojowym, trzy jeśli jest cztery poduszki, jeden jeśli dwie poduszki. Jeśli układ jest dwunabojowy czyli gdzieś od 2002 roku, czujników jest o jeden więcej w każdym przypadku.
Pozdrawiam
Przemek22tex 14-10-2014, 19:39 Dziś kupiłem rzekomo sprawne napinacze wizualne dłuższe od moich i bez zwiniętej plastikowej spirali. Niestety nadal kontrolka święci. Zmierzyłem je tak jak te wystrzelone omomierzem i również nie mają przejścia więc pewnie wystrzelone. Założyłem chwilowo rezystory 2,7 ohma (takie miałem) i nadal świeciła kontrolka a komputer wskazywał uszkodzenie napinaczy . Próbowałem kasować ale nic nie pomogło.
Po pierwsze jak dobrze pamiętam to opis błędu brzmiał: przerwa w obwodzie napinacza kierowcy.
I już Ci to pisałem w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić czy jest przejście pomiędzy wtyczką pod fotelem do wtyczki do modułu pod tunelem środkowym.
Napinacze kupiłeś pewnie sprawne tylko masz przerwany obwód.
Pozdrawiam
Przemek22tex 15-10-2014, 07:19 Ok muszę zrobić tak jak mówisz. Martwi mnie wzgląd tego napinacza bo jest zaledwie 1,5 cm dłuższy od tego zwiniętego. Na dodatek wymontowany został z focusa , który miał wystrzelone poduchy w siedzeniach a przednie nie.
Napinacz powinien wyglądać tak:
http://allegro.pl/napinacz-przod-ford-focus-mk1-i4613548697.html
Ładna, równa harmonijka, nie gnieciona.
Pozdrawiam
Przemek22tex 15-10-2014, 17:15 No i jest taki ładny równy i cena ta sama. A mógłby ktoś zmierzyć metrówką długość sprawnego napinacza? Od początku czerwonej zapinki do końca plastiku?
Skoro tak wygląda jak ten z linku to napinacz masz O.K. Sprawdzaj instalację czy nie jest przerwana.
Pozdrawiam
berthold61 15-10-2014, 20:16 Skoro tak wygląda jak ten z linku to napinacz masz O.K. Sprawdzaj instalację czy nie jest przerwana.
Pozdrawiam
czyli do wtyczki pod siedzeniem włożyć opornik 2,2- 2,8 ohm jeśli nie zgaśnie to zachodzi pytanie czy skasowałeś crashdata w sterowniku poduszek ,pewnie sam tego programem nie skasujesz to oddaj do magików biorą około 60 zł za skasowanie
Przemek22tex 16-10-2014, 07:36 Długość napinaczy jakie zakupiłem to 19 cm. Mierząc od początku zapinki do końca plastikowej rurki. Jakie wy macie napinacze ?
Przemek22tex 19-10-2014, 08:30 witam. czy możliwe jest aby w sterowniku był zapis crash data i mimo zmiany napinaczy kontrolka nie zgaśnie? Czy kablem stn1170 jestem w stanie coś z tym zrobić?
Normalnie ręce opadają. Ludzie od czego jest złącze diagnostyczne w aucie?? Odczytaj błędy i będziesz wiedział co dalej nie gra. Kabel ELM to koszt jakieś 40 zł, odczyt w warsztacie to pewnie coś koło 30 zł. Sam nic w sterowniku nie zrobisz obojętnie jakim kablem.
Jeśli auto jest po dzwonie to już raz Ci pisałem nie tylko napinacze ale i moduł i pewnie poduszki są do wymiany, poduszki w sensie że trzeba je zamontować bo pewnie też ich nie masz.
Pozdrawiam
Przemek22tex 19-10-2014, 14:01 Jak już pisałem auto było uderzone w lewy przedni bok. Na tyle delikatnie że poduszki nie wystrzeliły. Sprawdziłem to fizycznie rozkręcając kierownicę i deskę od strony pasażera. Miałem błąd napinaczy kierowcy i pasażera, zmieniłem je na używane ale sprawne i nadal mam ten błąd. Sprawdziłem ciągłość przewodów i są sprawne. Podpinałem rezystory zamiast napinaczy i nadal był ten sam błąd. Obecne błędy to B2159, B1876, B1880. Dwa dotyczą napinaczy a ten pierwszy (obwód osoby zwarty do masy)
Skoro twierdzisz że obwody napinaczy są na 100 % sprawne to wymień moduł pod tunelem środkowym na inny, wystarczy że będzie miał taki sam kolor nalepki jak masz. Przy każdym wypadku zapisuje się w nim błąd, choć powinien też być błąd o zlej konfiguracji czy coś podobnego a Ciebie jego nie ma.
Pozdrawiam
Przemek22tex 20-10-2014, 19:37 Właśnie zamówiłam identyczny moduł a przynajmniej o tym samym symbolu. Najpóźniej za 4dni będę wszystko wiedział jak wymienię moduł. Dam znać gdzie leżał problem.
Przemek22tex 24-10-2014, 19:00 Dziś wymieniłem moduł poduszek znajdujący się w tunelu środkowym oraz napinacze. Po wymianie szok... nadal świeci kontrolka i nic się nie zmieniło. Podpoiłem komputer (program FORSCAN kabel STN1170). Czy sam jestem w stanie coś z tym zrobić?
mojmistrz 24-10-2014, 19:32 A ten czujnik zderzeniowy nie jest przypadkiem gdzieś w komorze silnika :what: moons, dobrze kombinuję ? Bo gdzieś mi się o uszy to obiło. Może jeszcze(albo tylko) ten czujnik był uszkodzony ?
Przemek22tex 24-10-2014, 19:36 Szczerze to nie mam pojęcia gdzie się znajdują czujniki uderzeniowe. Przeglądałem komorę silnika ale nic nie znalazłem co może wyglądać jak czujnik zderzeniowy. Wskażesz dokładne miejsce?
mojmistrz 24-10-2014, 20:08 Wpisz w wyszukiwarkę "czujnik zderzeniowy focus mk1", gdzie jest dokładnie to nie wiem, gdzieś w pasie przednim, chyba w okolicy zamka, ale powtarzam, to tylko zasłyszane i w sumie nie wiem, czy dobrze kojarzę tematy. Moons jest lepiej ogarnięty w tej tematyce, poczekaj na jego odpowiedź, bo ja mogę się mylić i w ogóle źle Cię naprowadzać.
Dokładnie tam gdzie napisałeś, ale trzeba być akrobatą, aby sie do niego dostać, .
Tyle różnych rzeczy wymieniacie, a kontrolka jak świeciła, tak świeci.
A ja kupiłem zegary na allegro, za 50 zł, wszystkie żarówki sprawne, wymieniłem zegary, i kontrolka nie świeci.
Zapala sie tylko przy właczeniu kluczyka, oraz w teście serwisowym. A świeciła sie prawie 1 rok.
Już chyba raz to pisałem, ciężko Ci coś podpowiedzieć bo albo nie potrafisz opisać prawidłowo usterek, albo piszesz tak że trudno Ciebie zrozumieć.
Gdzie Ty tu widzisz przerwę w obwodzie napinaczy?
Masz źle skonfigurowany moduł, więc źle dobrałeś moduł albo kupiłeś powypadkowy z zapisanym wypadkiem
nie chce mi się też wracać do tego żeby choć lekko opisać o jakie auto chodzi. Jeśli masz Facusa wyprodukowanego do listopada 2002 roku, małe logo ford na kierownicy i masz fabrycznie tylko dwie poduszki w aucie to powinieneś kupić moduł z żółtą nalepką. Numer jest bez znaczenia.
I kolejny raz, sam żadnym kablem nic nie zrobisz w module, robi to się specjalnym programatorem.
@salom (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=108370) , przecież tu ewidentnie widać błędy w module więc wymiana licznika nic nie da.
Pozdrawiam
Ja tylko napisałem, jak było u mnie. Bez porady dla kolegi. Ale zawsze jak ma możliwość, to sprawdzić nie zaszkodzi 10 minut roboty.
Przemek22tex 25-10-2014, 22:29 Już powoli tracę wiarę że uda się rozwiązać ten problem. Obecnie występuje ciągle błąd B2159 i B2477. Tego pierwszego błędu nie rozumie.
Przecież B2477 to błąd konfiguracji modułu a już raz pisałem co to oznacza.
Pozdrawiam
berthold61 26-10-2014, 09:08 Już powoli tracę wiarę że uda się rozwiązać ten problem. Obecnie występuje ciągle błąd B2159 i B2477. Tego pierwszego błędu nie rozumie.
tu masz jedną z tysiąca firm co się takimi rzeczami zajmuje dobrze jak byś trochę się otrząsnął i pomyślał o tym co piszą od dłuższego czasu
http://oferia.pl/usluga/item1384956-naprawa-sensorow-air-bag-srs-crash-data-usuwanie
Przemek22tex 10-11-2014, 16:03 Witam. Nadal mam nie rozwiązany problem. Przypuszczam że błąd b2159 (obwód zwarty do masy) może być spowodowany brakiem czujnika uderzeniowego. Od kilku dni siedziałem przy moim focusie, rozebrałem cały przód . zderzak, chłodnice, itd. obejrzałem wszystko dokładnie i nie znalazłem nigdzie czujnika uderzeniowego. Mało tego nie ma nawet w wiązce przewodów żadnej wolnej kostki, która mogła by być do niego podpięta. Widzę że w moim aucie przednia belka była wymieniana być może mechanik coś pominął?
Już dawno mi ręce opadły w tym temacie a teraz, to normalnie szok. Szukasz pomocy na forum a i tak robisz po swojemu.
Zajrzyj jeszcze do tylnej klapy bo to na pewno tam kabelki robią zwarcie do masy.
Pozdrawiam
Przemek22tex 10-11-2014, 16:52 Kolego moons teraz to ci ręce opadną. Czytając twoje odpowiedzi już wiem w jaki sposób nabiłeś sobie tyle punktów. Na problem z błędem b2159 nie ma odpowiedzi na forum i na google również jej brak. Staram się krok po kroku sprawdzać wszystko aby następnym użytkownikom pomóc w takiej dziwnej sytuacji. Ps. Powinieneś być bardziej wyrozumiały.Pozdrawiam.
Stary wymień ten moduł a nie szukasz czego nie zgubiłeś za przeproszeniem. Ja mu jedno a no swoje. Tego błędu co szukasz nawet sam ford nie rozumie a Ty zaczynasz rozwiązywać problem od d..y strony.
Nie raczyłeś nawet dokładnie opisać o jakie auto chodzi i z jakim wyposażeniem, sytuacje masz najnormalniejszą w świecie, masz zły moduł w aucie. Wyraźnie to Ci powiedział błąd. Podejrzewam że tego czujnika nawet fabrycznie nie miałeś bo czujnik uderzeniowy z przodu auta jest dopiero po listopadzie 2002 roku.
Pomijając fakt że nigdzie nie miałeś do niego błędu więc po jakiego grzyba go szukać?
Pozdrawiam
marco1980 10-11-2014, 17:34 Kolego moons teraz to ci ręce opadną. Czytając twoje odpowiedzi już wiem w jaki sposób nabiłeś sobie tyle punktów. Na problem z błędem b2159 nie ma odpowiedzi na forum i na google również jej brak. Staram się krok po kroku sprawdzać wszystko aby następnym użytkownikom pomóc w takiej dziwnej sytuacji. Ps. Powinieneś być bardziej wyrozumiały.Pozdrawiam.
A ja stanę w obronie moonsa. W moim przypadku dobrze mówił. Byłem w 2012 roku u Antka w Łodzi i okazało się, że poduszka w fotelu kierowcy jest z Focusa ale mk2 a ja mam mk1. A moons już dużo wcześniej pisał, że to coś nie tak z tą poduchą.
Rafał A.(antek) 10-11-2014, 17:51 ja nie wiem z czym wy sie brandzlujecie tyle czasu. w MK1 poduchy są proste, 2 albo 4 jaśki, moduł, napinacze. Zaczynasz od modułu, jak jest dobry to poda błedy, wymieniasz i finisz.
Też tak uważam, ale kolega szuka wszystkiego tylko nie tego co mu komputer podpowiada.
Pozdrawiam
Przemek22tex 11-11-2014, 12:51 Ford Focus MK1. 2000r 1.8TDDI. 2 poduszki 2 napinacze.
Witam. Domyślam się panowie że macie mnie już dość ale chce jeszcze opisać co dziś zrobiłem z tymi poduchami. Mianowicie. Opis. krok po kroku: Podpiąłem się komputerem jedyny błąd jaki mam to B2159. Rozłączyłem akumulator i założyłem swój poprzedni moduł poduszek , który wcześniej wymieniłem.Po wymianie i podłączeniu komputera błędy to B2159 Oraz B1231 (odebrano sygnał o wykryciu uderzenia). Po kasowaniu błąd powracał. Wyjąłem bezpiecznik od poduszek i ponownie sprawdziłem komputerem. Tu okazało się że błąd B1231 zniknął (normalne -brak zasilania modułu) ale błąd B2159 nadal się pojawia. Wychodzi na to że ten błąd nie jest związany z modułem SRS prawda? Dodam że po wyjęciu bezpiecznika kontrolka nadal świeciła.Zaczynam poszukiwania (kolejnego już) modułu na allegro. Na zdjęciach przedstawiam swój oryginalny moduł z auta. Które nr są ważne aby dopasować moduł? Jeszcze jedno pytanie z czystej ciekawości: skoro ten model nie posiada czujników uderzeniowych to czym są one wyzwalane podczas wypadku?
Widzisz jednak potrafisz, choć faktycznie trochę to dziwne.
B2159 - trudno znaleźć jakieś sensowne tłumaczenie i opis tego błędu, ale wygląda że nie tyczy się on poduszek tylko modułu ZV odpowiedzialnego za zamek centralny, jest za schowkiem pasażera. I chyba nie powinno to powodować świecenia kontrolki od poduszek. Może jednak faktycznie masz coś z licznikiem, ale to gdybyś polifta a Ty masz przedliftowego i tam raczej liczniki nie padają. Chyba że ktoś wie na pewno co to jest to Ci podpowie.
Numery modułu Ciebie nie interesują ważne żeby był z żółtą nalepką, taki sam tylko z zieloną jest do czterech poduszek.
Przy takim układzie jak masz czujnikiem uderzeniowym jest sam moduł. Przy czterech poduszkach są dodatkowe czujniki pod fotelami do poduszek w fotelach.
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) 12-11-2014, 21:29 YS4T-14B056 AA
rozdział jest na 1 poduszke, 2 poduszki, 4 poduszki i poduszki jedno i dwunabojowe.
Przemek22tex 19-11-2014, 15:50 Witam. Powiem krótko. Po zamontowaniu kolejnego modułu wszystko działa jak należy. Kontrolka zapala się na kilka sekund i całkowicie gaśnie. Bolesne jest to że musiałem kupić aż 3 moduły bo w poprzednich były błędy konfiguracji.
Dzięki panowie za cierpliwość i poświęcony mi czas.
nauczka na przyszłość słuchać starszych ;)
Z modułami masz rację, jeszcze trochę to przyjdzie się nam kupować nowe albo rezygnować z poduszek.
Pozdrawiam
to teraz ja :)
Mam taki problem wymieniłem wystrzeloną poduszkę fotela kierowcy zresetowałem/usunąłem błąd używając kabla Interface F-Super (OBDII) błąd zniknął z listy kontrolka przestała "świecić" i wszystko wyglądało ok, ale po ponownym odpaleniu samochodu błąd powrócił.
Ponowna diagnostyka nic nie daje nie pokazuje żadnego błędu ale kontrolka w najlepsze sobie "świeci" po kilku mrugnięciach. Co jest jeszcze istotne nawet po wypięciu poduszki żaden błąd nie pojawia się na liście ale kontrolka "świeci" i da się ją zresetować/usunąć ponownie. W tym samym "odpaleniu" po resecie można wypiąć poduszkę "błąd" powróci i zniknie po wpięciu poduszki z powrotem.
Poduszka wystrzelona po "odbiciu" od wysokiego krawężnika żadnych prac blacharskich. Typ poduszki dobrany identyczny jak oryginał.
Zastanawiam się czy to wina softu do kabla czy coś innego.
Przemek22tex 27-11-2014, 15:26 W jakim aucie ? Ile razy błyśnie kontrolka zanim zaświeci się na stałe?
W jakim aucie ? Ile razy błyśnie kontrolka zanim zaświeci się na stałe?
auto jak w opisie pod nickem FF mk1 1,8tdci z 2002
nie liczyłem tych mrugnięć bo i po co skoro mam kabel którym teoretycznie mogę odczytać dokładnie jaki to błąd (przy pierwszym podpięciu kabla przed resetem i podpięciem "nowej" poduszki na liście bardzo ładnie wyświetlał się błąd o wystrzelonej poduszce w fotelu kierowcy :) )
później policzę i napiszę ile tych mrugnięć jest.
Przemek22tex 27-11-2014, 16:24 Wiem po swoich doświadczeniach że komputer jest wskazówka do usterki ale nie zawsze wszystko ci powie. Zobacz w programie np . Forscan czy obwody są sprawne i czy rezystancje poduszek i napinacze są ok . Jak wystrzeliła poduszka to upewnij się czy nie wystrzelił też napinacz.
Z doświadczenia wiem że jeśli wszystko sprawne to po włączeniu układu powinno się obyć bez kasowania błędów czy temu podobnych. Układ po prostu powinien zadziałać jak trzeba od razu.
Natomiast jeśli jest coś nie tak to powinien być błąd na komputerze. Jakoś nie bardzo wierzę tym specjalistycznym kablom do Forda, czasem te prostsze uniwersalne lepiej sobie radzą niż te przekombinowane. Może spróbuj albo innym programem albo innym kablem.
Pozdrawiam
Przemek22tex 27-11-2014, 22:00 W moim przypadku sama wymiana wystrzelonych napinaczy nie pomogła. U ciebie wymiana poduszki raczej też nie pomoże chociaż różnie może być.U mnie miałem błąd w module "wykryto uderzenie" i tylko jego wymiana pomogła.
piotrfocus 01-01-2015, 14:03 Witam w Nowym Roku!
Ja po wczorajszej kanonadzie petard w pobliżu mojego fordziaka dostałem w prezencie dziś właśnie świecacą kontrolkę poduszek-mam nadzieje, że to nic poważnego?
Witam, a gdy lampka sie poprostu zapala i nie gaśnie? bez mrugania. gdzie lezy problem?
Pewnie w sterowniku ale tylko odczytanie błędów pomoże.
Pozdrawiam
Witam odświeżam problem
U mnie dzisiaj znowu zapaliła się poduszka. Po włączeniu zapłonu kontrolka gaśnie ale po zgaśnięciu po 6 sekundach zapala się ponownie. Natomiast jeśli zapnę pas pasażera , od dzisiaj i kierowcy i włączę zapłon to jest wszystko ok. Błąd jaki pokazuje Forscan to B2477 czyli zła konfiguracja modułu. Gdzie szukać przyczyny ? Focus II .
Pozdrawiam
Witam, a gdy lampka sie poprostu zapala i nie gaśnie? bez mrugania. gdzie lezy problem?
Pewnie w sterowniku ale tylko odczytanie błędów pomoże.
Pozdrawiam
Podłączenie do komputera wykazywało własnie błąd sterownika, nic więcej, błąd został wykasowany lecz lampka nadal świeci.
moons co poradzisz?
Nie raz przecież już było to napisane przeze mnie i innych użytkowników, moduł do wymiany. Tego błędu nie skasujesz, na pewno nadal jest.
Pozdrawiam
Na które liczby muszę zwrócić uwagę przy szukaniu nowego modułu by był w 100% kompatybilny?
http://i62.tinypic.com/213k64m.jpg
Rafał A.(antek) 27-07-2015, 10:35 Aaaaaaaaaaa
Prawie skonfigurowałem RCM . Poducha się nie świeci , czujnik pasów kierowcy działa . Jak włączyć ELM-em w RCM czujnik obecności Pasżera ?
velPaulus 15-02-2016, 20:12 Panowie,
Przeszukałem już chyba większość wątków dot. świecącej kontrolki poduszek.
Sytuacja jest następująca - kontrolka najczęściej zapala się kilka sekund po uruchomieniu silnika i nie gaśnie co do zasady aż do zgaszenia zapłonu (żadnego migania). Piszę, że co do zasady, ponieważ zdarzyło się, że kontrolka zapaliła się już podczas jazdy, po nagłym wstrząsie.
Wydaje mi się, że zaobserwowałem pewną prawidłowość, a mianowicie kontrolka zapala się najczęściej w wilgotne dni (przy czym ani razu nie zapaliła się podczas mrozów).
Samochód raz już był podpięty w serwisie pod komputer - wykazało błąd (niestety nie zapisałem kodu, ale dotyczył podobno bocznych poduszek/pasów(?)), który nie znikał mimo resetowania.
Pytanie, czy może być to problem ze stykami (kostka pod fotelem?)?
To jest MkIII, ale zakładam, że kwestia dotyczy analogicznie wszystkich modeli.
krzys1968 15-02-2016, 22:51 A moze bocznych poduszek tak zwanej kurtyny ? Czujnik znajduje sie na podlodze przy slupku miedzy drzwiami jak sie nie myle i tam moze wilgoc powoduje swiecenie sie kontrolki
saper911 16-02-2016, 09:19 Witam wszystkich, czy ktoś spotkał się podczas wykonywania diagnostyki przez OBD2 z błędem: "DTC w ECS: B1342, B1342" (z FORScana). Wertując te opasłe tematy z forum wyjdzie pewnie że wadliwy moduł, no ale zapytać zawsze warto.
Czy wydaje się Wam możliwe żeby spadek napięcia na aku spowodowany mrozem był przyczyną uszkodzenia modułu? Samochód stał nieużywany w czasie 4 dni mrozów na przełomie 2015/2016, a następnie podczas odpalania wszystkie wskaźniki skoczyły w maksymalne pozycje, opadły (jak podczas testu zegarów), lecz kontrolka poduszki już nie zgasła. Dodam że do tej pory wszystko zdawało się być OK- po każdym uruchomieniu zapłonu układ AB pozytywnie przechodził self test- kontrolka zapalała się i gasła.
Pozdrawiam.
velPaulus 16-02-2016, 11:04 A moze bocznych poduszek tak zwanej kurtyny ? Czujnik znajduje sie na podlodze przy slupku miedzy drzwiami jak sie nie myle i tam moze wilgoc powoduje swiecenie sie kontrolki
Też nie wykluczam - to właśnie zdaje się sugerował mechanik po odczycie błędu z diagnostyki. Zerknę tam.
Rafał A.(antek) 16-02-2016, 23:12 Witam wszystkich, czy ktoś spotkał się podczas wykonywania diagnostyki przez OBD2 z błędem: "DTC w ECS: B1342, B1342" (z FORScana). Wertując te opasłe tematy z forum wyjdzie pewnie że wadliwy moduł, no ale zapytać zawsze warto.
Czy wydaje się Wam możliwe żeby spadek napięcia na aku spowodowany mrozem był przyczyną uszkodzenia modułu? Samochód stał nieużywany w czasie 4 dni mrozów na przełomie 2015/2016, a następnie podczas odpalania wszystkie wskaźniki skoczyły w maksymalne pozycje, opadły (jak podczas testu zegarów), lecz kontrolka poduszki już nie zgasła. Dodam że do tej pory wszystko zdawało się być OK- po każdym uruchomieniu zapłonu układ AB pozytywnie przechodził self test- kontrolka zapalała się i gasła.
Pozdrawiam.
W focusach MK1 moduły SRS padaja same z siebie, szczególnie na mrozie. Ot tak :)
velPaulus 22-02-2016, 23:29 Dziś styki pod fotelem przeczyszczone. Po wykasowaniu błędu kontrolka zaświeciła się jednak znowu po kilku godzinach. Pozostaje więc chyba tylko rozebranie słupka bocznego...
Mały update - dziś w nocy chwycił mróz, więc przestała świecić. Tym bardziej zatem stawiam na wilgoć - pytanie tylko gdzie dokładnie.
Czy ktoś może miał podobnie?
velPaulus 27-02-2016, 16:54 Usunięcie złączki w słupku bocznym również nie pomogło.
Znów się zaświeciła, a jest sucho...
Ktokolwiek ma jakiś pomysł?
krzys1968 27-02-2016, 19:38 A moze to nie wilgoc tylko ktorys z pinow jest wyrobiony i nie styka jak jest cieplo a jak jest mroz to wtedy material sie kurczy i laczy
velPaulus 27-02-2016, 19:56 A moze to nie wilgoc tylko ktorys z pinow jest wyrobiony i nie styka jak jest cieplo a jak jest mroz to wtedy material sie kurczy i laczy
Zakładam, że to by zauważyli, jak były sprawdzane wszystkie złącza pod fotelem plus rozbierany słupek boczny i również wszystkie złącza.
Zapaliła się po ok. 60 km od wykasowania błędu...
W warsztacie skończyły się już chyba pomysły. Zakładam, że to nie moduł skoro świeci jednostajnie, bez żadnych błyskowych kodów błędów. I zapala się w trakcie jazdy, bez wyraźnego powodu.
Tak się jeszcze zzastanawiam - czy jakieś czujniki/kable znajdują się od strony podwozia? Pamiętam, że jakoś tego samego dnia, kiedy zapaliła się po raz pierwszy, zahaczyłem o mocno wystający próg zwalniający.
velPaulus 14-03-2016, 22:16 Ok, nawet wsadzenie rezystora bezpośrednio w moduł ani wymiana samego modułu nie pomogła... Czy ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł?
W diagnostyce dalej wyskakuje błąd kurtyny bocznej pasażera, nawet po wyłączeniu poduszki z poziomu komputera.
Rafał A.(antek) 17-03-2016, 07:06 A podaj jakie dokładnie błędy masz. Może źle szukacie.
velPaulus 18-03-2016, 00:42 Podobno "sporadyczny błąd kurtyny od strony pasażera". Auto aktualnie w warsztacie. Kontrolka faktycznie się "sporadycznie" zapala. Tak jak pisałem - przykładowo nigdy podczas mrozów...
Najnowsza diagnoza - potencjalnie to moduł poduszek.
velPaulus 27-03-2016, 17:47 Zamykając temat - ostatecznie okazało się, że problem leżał w samej kurtynie (mikrouszkodzenia) i trzeba było ją wymienić.
slawek2021 16-06-2016, 18:34 Witam kolegów.Od kilku dni meczy mnie paląca się kontrolka poduszki.Mam elm i sprawdzałem błędy forscanem:zero błędów, elmconfig:błąd B1998 F0 a po próbie wykasowania B1998 i zmienia się ten człon na 5F.Ostatnio odkręcałem kostki przy siedzeniu kierowcy i pasażera psikałem preparatem do styków.Pomogło bo mogłem wykasować błąd ale znów wrócił.Gdzie szukać usterki, w kostce przy którymś siedzeniu?W teście zegarów nie pokazuje żadnego błędu juz nie mam pojęcia co sprawdzić jeszcze.pozdrawiam.
Koledzy dodam jeszcze ze ta kontrolka raz się świeci a raz nie. W wilgotne dni zapala się a w ciepłe, suche nie, wina będzie po stronie przewodów idących do kostki czy w samej kostce pod siedzeniem lub może czujnik zderzeniowy na przednim pasie pod lampa lewą?.
slawek2021 22-06-2016, 20:11 Kto pomoże lub podpowie co jeszcze sprawdzić przed ostatnią ostateczną decyzją wizyta u elektro-mechanika?Pozdrawiam.
velPaulus 01-08-2016, 22:13 Hej, tak jak pisałem u mnie rzekomo błąd dotyczy kurtyny prawej (nie znam niestety kodu).
W moim przypadku niestety błąd powrócił po kilku miesiącach - pewnie skończy się na wymianie kabli od modułu do poduszki...
Przemek22tex 09-08-2016, 18:12 Czy dostałeś się do modułu (komputerka) SRS - poduszek? Sprawdź jego połączenia. Jeśli nie masz czujników uderzeniowych to pod plastikową osłoną gdzie jest ręczny powinien na środku znajdować się ten moduł. Ile masz poduszek? Możliwe żę ktoś grzebał w ELM Config i zmienił parametry.
velPaulus 12-08-2016, 12:51 Moduł (sterownik) SRS był już wymieniany - brak efektu.
Podobno błąd dotyczy kurtyny prawej. Po skasowaniu błędu kontrolka powraca po ok. 1-3 tygodniach. Niekiedy sama gaśnie (np. na jeden dzień) - nie jest więc tak, że pomaga jedynie skasowanie błędu.
Ja osobiście stawiałbym na problem z wiązką kabli (niekoniecznie na kostkach) pomiędzy modułem a słupkiem bocznym.
Poduszek mam sześć.
Możliwe żę ktoś grzebał w ELM Config i zmienił parametry
Czy sugerujesz, że był zużyty (bo poduszki wypaliły) i przeprogramowany zamiast wymiany?
Mlody 2864 04-05-2018, 17:31 Witam
Po przeskanowaniu FORSCANEM wyświetliło mi błąd B2159.
Chciałbym prosić o wyjaśnienie tego błędu, oraz o pomoc w jego rozwiązaniu.
Przy okazji wymiany płynu do chłodnic zauważyłem na prawym nadkolu urwany przewód przykręcony zaraz przy śrubie od amortyzatora. Niestety nie mogę znaleźć jego drugiego końca. I zaznaczam że nie jest to masa silnika ponieważ ona jest przykręcona również do tego nadkola.
jimmiconwey 17-05-2021, 14:54 Witam
Posiadam focusa mk1 1999 r. benzyna 1.6 100KM
Moim problemem jest to ,ze pali sie kontrolka od aibagu (bez mrogania) juz takiego kupilem,nie przejmowalem sie tym zbytnio bo cena byla ok,lecz teraz musze zrobic przeglad techniczny i jest problem.
Podlaczylem ForScan i wyszedl mi jeden blad :
===CSM DTC B2159===
Kod: B2159 - Obwód sygnalu zdalnego danej osoby zwarty do masy
Moduł: Moduł systemu zabezpieczającego.
Szczegóły kodów usterek
Obwód sygnalu zdalnego danej osoby zwarty do masy
===END CSM DTC B2159===
Wiem ,ze chodzi o poduszke (jest tylko dla kierowcy) ale gdzie szukac powodu? modul ?napinacze? tasma przy kierownicy czy tez sama poduszka?
Bede wdzieczny za kazda rade
Po czym wnioskujesz, że chodzi o poduszkę?
Ja bym powiedział, że chodzi o czujnik zajętości fotela.
jimmiconwey 17-05-2021, 15:16 Witam ,dziekuje za zainteresowanie,w moim aucie nie ma tego czujnika
Pod fotelem jest tylko od napinacza pasow
airbag (https://ibb.co/vZX4B9V)
Masz w miejscu co na zdjęciu napis "airbag"?
Mógł też uszkodzić się moduł airbag.
jimmiconwey 21-05-2021, 09:09 Witam,mam tylko jedna poduszke dla kierowcy ,milego
Oryginalnie jest tylko jedna poduszka?
Jeżeli wystrzeliła poduszka poprzedniemu właścicielowi to trzeba jeszcze wymienić moduł poduszek, moduł potrafił się sam z siebie psuć więc kup moduł używany w okolicy żebyś mógł go oddać.
jimmiconwey 25-05-2021, 09:47 Dzieki za porade,tak wlasnie zamierzam zrobic,milego
jimmiconwey 11-06-2021, 10:31 Witam ,powsadzalem oporniki (3,3ohm) przed tasma na kierownicy i pod siedzeniami a lampka wciaz sie pali czy to ostatecznie oznacza padniety modul ? dzieki
jeszcze jedno pytanie czy fokus z jedna poduszka dla kierowcy posiada jakis czujnik w dzrzwiach lud w progu,wiem tylko ze w moim modelu nie ma czujnika z przodu na przedniej listwie
jimmiconwey 23-06-2021, 10:39 Bylem u mechanika i podlaczyl sie ze swoim sprzetem profesjonalnym i stwierdzil ze zadnego bledu nie znalazl a co mnie najbardziej zdziwilo to ,ze nie mogl sie polaczyc z modulem airbag ,tak jakby go tam w ogole nie bylo.Czy wedlug was modul jest nieboszczykiem?A lampka jak swiecila to dalej swieci
technik08 24-06-2021, 10:19 Jak odłączysz w starszych autach wtyczkę od sterownika AirBag , to zworka w luźno leżącej wtyczce powoduje świecenie kontrolki . W nowszych świecenie może powodować brak połączenia po szynie CAN .
jimmiconwey 25-06-2021, 10:51 Czy sterownik moze pasc ot tak sobie ?nawet jak nie bylo crash? dzieki
jimmiconwey 29-06-2021, 14:24 Witam,kupilem uzywany modul SRS i pojawily sie kody blyskowe:dwa mrugniecia prerwa i znowusz dwa mrugniecia ,ogolnie to 4 razy po 2 razy i pozniej pali sie na stale ,czy ktos z panow ma cos na mysli ? z gory dzieki
kontrolka airbag (https://focusmk1.wordpress.com/2016/01/16/kody-migowe-airbag-srs/)
Wszystko znajdziesz na forum.
Sprawdź jaki masz moduł.
jimmiconwey 29-06-2021, 22:11 Witam,ok 2 błyśnięcia-obwód poduszki pasażera,ale w moim aucie mam tylko jedna poduszke ,w kierownicy,nie ma dla pasazera ,co tu jest grane?
Modul kupilem z takimi samymi numerami,co wiecej na starym(orginalnym)module kontrolka palila sie non stop,a na podmienionym gasnie na kilka sekund i 22 (albo samo 2) Dzieki Vultar
Milego
a próbowałeś znaleźć informacje co to za moduł?
jimmiconwey 01-07-2021, 08:44 Witam,sprawal wyglada tak,stary modul umarl,lampka swiecila non stop,nowy podmieniony daje kody blyskowe czyli jest dobry,kupilm poduszke do kierownicy bo to jest juz ostatnia deska ratunku,czekam na dostawe,dam znac,dzieki I milego
|
|