Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1993-1996] buja przy hamowaniu
patipoznan 17-01-2011, 16:30 witam mam problem podczas hamowania z mala predkoscia buja autem wrazenie jest takie jakbym mial druty w oponie rozerwane i opona byla by nie rowna ale wszystkie 4 opony wymienilem dzisiaj na nowiutkie i efekt jest tylko delikatnie mniejszy prosze o odpowiedzi
Kolego, a jak to bujanie wygląda dokładniej? góra-dół, na boki, przód-tył ?
Jeżeli odczuwasz to tylko przy hamowaniu z małych prędkości to sprawdź bicie tarczy i czy przypadkiem nie są zapieczone na prowadnikach zaciski hamulcowe.
patipoznan 18-01-2011, 11:54 MAXIM 93 wrazenie przy hamowaniu np gdy dojezdam do swiatel jest takie jakbym jechal na jajowatych oponach czyli buja gora dol. URO 2 co by moglo spowodowac bici tarczy okolo 2 tyg temu wszystko bylo ok ,
Co do bicia tarczy to może być cokolwiek.Podobno wystarczy ostra jazda i wjazd w kałuże,chociaż mi osobiście nie zdarzyło się nigdy aby tarcze się zwichrowały.Z tego co piszesz że buja góra-dół to mogą być zużyte amortyzatory.Jeżeli jest to tzw. objaw kangura(lub zająca różnie to nazywają) to raczej będzie problem z tarczami lub zaciskami.Nawet przy zmianie koła (ponieważ tarcze są dociskane przez koło, chyba że masz oryginalne zabezpieczenia na tarczach) może dostać się nawet piasek między tarczę a piastę.Dopuszczalne bicie tarczy to 0,05mm, a brud może dać nawet większą odchyłkę.
krzychu3073 19-01-2011, 13:19 Jeżeli odczuwasz to tylko przy hamowaniu z małych prędkości to sprawdź bicie tarczy i czy przypadkiem nie są zapieczone na prowadnikach zaciski hamulcowe.
co znaczy zapieczone na prowadnikach zaciski hamulcowe??:shock:
Mondeo ma zaciski tzw. pływające.Zacisk przesuwa się w dwóch prowadnicach.Kiedy to przesuwanie jest utrudnione Hamulce zaczynają nierówno zużywać klocki i reagują z większa siłą na skrzywienia i nierówności tarczy.Często przy wymianie klocków nie zwraca się na to uwagi,szczególnie w kiepskich warsztatach. chodzi o to żeby wymianę zrobić szybko i tanio wtedy klient się cieszy, albo szybko i drogo wtedy warsztat się cieszy.:619:
krzychu3073 19-01-2011, 19:26 Mondeo ma zaciski tzw. pływające.Zacisk przesuwa się w dwóch prowadnicach.Kiedy to przesuwanie jest utrudnione Hamulce zaczynają nierówno zużywać klocki i reagują z większa siłą na skrzywienia i nierówności tarczy.Często przy wymianie klocków nie zwraca się na to uwagi,szczególnie w kiepskich warsztatach. chodzi o to żeby wymianę zrobić szybko i tanio wtedy klient się cieszy, albo szybko i drogo wtedy warsztat się cieszy.:619:
tzn co 3eba w takiej sytuacji poczynić?/:027:
1.Zdjąć koło.
2.Zdemontować klocki.
3.Wykręcić dwa prowadniki zacisku(od strony nadkola na klucz imbusowy)
4. wyczyścić prowadniki, nasmarować i poskładać.
Czasami gwinty prowadników są tak zapieczone, że nie da się ich wykręcić.W takim wypadku trzeba odkręcić ramę zacisku-dwie śruby od strony nadkola bodajże na klucz 18 lub 19(najpierw wyjąć klocki) i ściągnąć cały zacisk razem z tarczą. Tarczę odkładamy a zacisk wysuwamy razem z prowadnicami na zewnątrz. Składamy w odwrotnej kolejności zwracając uwagę na czystość montażu.:p
Objaw bujania może być również przyczyną wybitych tulei na wachaczach.
np gdy dojezdam do swiatel jest takie jakbym jechal na jajowatych oponach czyli buja gora dol.
A poza światłami też tak jest (niezależnie od miejsca hamowania)?
patipoznan 25-01-2011, 15:03 rotor ze swiatlami dalem przyklad wszedzie gdzie hamuje tak samo buja
Witajcie.
Miałem ten sam objaw, ale powiedzmy, że nie nazwał bym tego bujaniem góra-dół, tylko skokami przy hamowaniu.
U mnie okazała się krzywa prawa tarcza, która miała przejechane jakies 3tys. km. Prowadzę raczej spokojną jazdę i nie powoduję włączenia ABSu przy suchej nawierzchni, a jednak z jakiegoś powodu zaczęła bić. U mnie w pracy dałem do przetoczenia obie i okazało się, że tą prawą tokarz musiał zjechać 0,2mm. Po dokładnym oczyszczeniu piasty i założeniu przetoczonych tarcz, aż chce się hamować.
Dodam jeszcze, że oprócz skoków przy hamowaniu podczas dojeżdżania do świateł przy większych prędkościach podczas hamowania lekko trzęsło kierownicą i było wyczuwalne pulsowanie pedału hamulca.
Prowadniki zacisku przesuwały się lekko, ale i tak je zapobiegawczo przeczyściłem i posmarowałem.
też obstawiam tarcze, tuleje wahacza dają dodatkowe wrażenie szarpania kierownicy, masz wrażenie że auto ucieka na boki, jak by się przesuwało względem zawieszenia. Przy wypatrzonych tarczach hamulcowych właśnie są takie objawy "bujania" autem przy mniejszych prędkościach, a przy wyhamowywaniu z większych prędkości wyraźnie drży kierownica. i deska. Pozdrawiam.
patipoznan 14-02-2011, 16:42 witam wszystkich dalem do przetoczenia tarcze i hamowanie jest teraz ok obydwie tarcze byly krzywe i teraz jest wszystko ok pozdrawiam
|