Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Sprawdzenie przebiegu - odczyt ze sterownika silnika?
metmusic 21-01-2011, 18:13 Witam,
Temat wałkowany ale bez odpowiedzi, której poszukuje.
1. Czy jeśli ktoś mi przekręcił licznik to zrobił to ingerując w elektronikę licznika czy przez podłączenie do kompa? Jeśli ingerując w elektronikę licznika to powinny być pewnie ślady lutowania, a jeśli przez podłączenie do komputera to co powinno zostać?
2. Na tej aukcji http://allegro.pl/interfejs-ford-f-super-obd2-usb-diagnoza-kodowanie-i1413796192.html jedna z cech złącza to "odczyt przebiegu z sterownika silnika". Co to oznacza? To jest coś innego niż przebieg zapisany w zegarach?
3. Jak dowiedzieć się gdzie mogło być serwisowane moje auto w latach swojej młodości? Wiem, że było na pewno sprowadzone z Niemiec. Niestety nie wiem nic więcej. Czy w jakimkolwiek ASO byli by na tyle uprzejmi, że dowiedzą się gdzie były pierwsze przeglądy?
bambucza 21-01-2011, 18:49 Kolego to co Ty przedstawiłeś w aukcji to nie jest nic innego jak ELM 327 i raczej się nie mylę. Mi sprawdzali stan licznika ze sterownika na Żmigrodzkiej 251 tam jest servis boscha
1. Jeżeli już to zrobili to tylko komputerowo
2. już odpowiedziałem
3. pojedź po Germaza albo pol motors podaj im VIN a jeżeli samochód był naprawdę serwisowany to wszystko Ci o nim powiedzą
metmusic 21-01-2011, 19:20 Właśnie to nie jest ELM 127 bo on nie współgra z silnikami diesla poniżej 2004 roku (ja mam 2002), a według zapewnień sprzedawcy ten pasuje do mojego.
Tobie przebieg sprawdzali właśnie ze sterownika, a nie z licznika tak? Zgadzał się z licznikiem? :) Czyli jest to jednak prawda, że przebieg zapisywany jest NIE tylko w liczniku? Czy czegoś nie zrozumiałem...?
3. pojedź po Germaza albo pol motors podaj im VIN a jeżeli samochód był naprawdę serwisowany to wszystko Ci o nim powiedzą
Nawet jeśli do 2008 roku jeździł w Niemczech? Podobno nie ma centralnej bazy...
jareczek1980 21-01-2011, 19:42 nieważne, nie sprawdzisz przebiegu ani tego czy ktos go przekręcił, ewnetualnie po wytartych srubkach. Dodatkowo w fordzie nie mają dostępu do baz zagranicznych serwisów forda. Dane o przebiegu są przechowywane tylko i wyłacznie w komputerze licznika
metmusic 21-01-2011, 19:47 Twoja wypowiedź jest kompletnym zaprzeczeniem poprzednika - zgłupiałem już. To o co chodzi z tym sprawdzaniem ze sterownika silnika?
bambucza 21-01-2011, 20:28 Nie chcę tu napisać następnych zaprzeczeń ani nie chcę wprowadzać nikogo w błąd. Więc może lepiej by było gdyby napisał na ten temat jakiś serwisant z forda i problem będzie rozwiązany :)
jareczek1980 21-01-2011, 21:23 rozmawiałem z gościem który wgrywał mi kompa, firma która się specjalizuje w serwisie forda i na tym opieram swoją wypowiedź, którą zreszta potwierdził kumpel, który pracuje w fordzie.
Ps, oczywiście wolałbym, zeby rację miał kolega powyżej, wtedy łatwo można ocenić nieuczciwość handlarzy twierdzących ze 8-letni TDCI ma przebiegu 112tys km
metmusic 21-01-2011, 21:27 ... Mi sprawdzali stan licznika ze sterownika na Żmigrodzkiej 251 tam jest servis boscha ...
To w takim razie co sprawdzali koledze?
fred8345 21-01-2011, 21:54 Dane o przebiegu są przechowywane tylko i wyłacznie w komputerze licznika
Ja kiedyś sprawdzałem programem fordscan i program pokazał, że jest przejechane 130 tyś a tymczasem na liczniku było 100 tyś
metmusic 21-01-2011, 21:59 Ok to proszę w takim razie o jakąś konkretną i wiarygodną odpowiedź bo to coś dziwnego, że jedni zarzekają się, że nie można a drudzy, że sami sprawdzili i można...
Rozmawiałem w tej sprawie jakiś czas temu z kilkoma ASO.
Sprawa wygląda następująco:
1. Możesz sobie zrobić przegląd przed zakupowy ale niestety żaden serwis w Polsce nie powie Ci czy przebieg jest rzeczywisty.
2. Jeżeli chodzi o bazę VIN to zaczęli dopiero nad tym pracować i niedługo ma wejść w życie - minusem jest to, że będą rejestrowane w bazie tylko nowe auta.
przebieg jest zapisany tylko i wylacznie w liczniku, jak ktos go tam zmieni lub licznik wymieni zaden program nie odczyta innego przebiegu niz ten co jest w liczniku
donpedro60 21-01-2011, 22:03 Jezeli samochod byl serwisowany tylko w okresie gwarancyjnym i minelo juz sporo czasu od tego momentu tz.kilka lat(np 2 lata i sprzedany) i licznik jest po fachowej korekcji to niestety nie ma fizycznej mozliwosci udowodnienia innego przebiegu niz pokazuje licznik.
Przyklad:
w ciagu dwoch lat gwarancji auto przejechalo 150tys km.
Wlasciciel planuje za nastepne 2 lata wymiane na nowe.Przewidywany przebieg na ten czas 300tys km.Cofa licznik do 170 tys km u szpeca.Oczywiscie po drodze robi wymiane rozrzadu(bez tego sie nie da)oczywiscie bez wpisu do ksiazki.Kupujacy z paniki i tak bedzie w przeciagu krotkiego czasu robil rozrzad(i slusznie).I to na tyle.
metmusic 21-01-2011, 22:03 to skąd teorie, że jest także w sterowniku silnika?
zapytaj sie tych co te teorie rozsiewaja ;)
metmusic 21-01-2011, 22:19 Zadałem pytanie sprzedawcy tego interfejsu jak rozumie "odczyt przebiegu z sterownika silnika" i jak to się ma do licznika. Zobaczymy co odpisze.
Ps, oczywiście wolałbym, zeby rację miał kolega powyżej, wtedy łatwo można ocenić nieuczciwość handlarzy twierdzących ze 8-letni TDCI ma przebiegu 112tys km
Słuchajcie tego: Moja !!!babcia!!!:P ma Mondeo MK3 2.0 PB 150KM rocznik 2001 Ghia :) kupiła w salonie i teraz ma 130 000 przebiegu - nie próbuje nawet sprzedawać bo nikt nie uwierzyłby w ten przebieg, mimo że jest w 1000000% rzeczywisty:)
bambucza 21-01-2011, 22:47 Więc ja chylę czoła. Taką plotkę rozsiali MI w DB servis we wrocku i ja ją łyknąłem jak świeżutką bułeczkę :diabelek:
metmusic 21-01-2011, 22:51 Taką plotkę rozsiali MI w DB servis we wrocku i ja ją łyknąłem jak świeżutką bułeczkę
Ale widziałeś sam, że przebieg jest z tego sterownika? Czy tylko powiedzieli, że tak można?
bambucza 21-01-2011, 22:55 Mi powiedzieli i że sprawdzali. Mają tam jakiegoś kompa delphaya. W przyszłym tygodniu mam tam jeszcze raz pojechać żeby podłączyli mi się jeszcze raz i mają mi dać wydruk. hehe
metmusic 21-01-2011, 23:03 Ile tam kosztuje podłączenie do kompa? Daj znać co Ci powiedzą na temat przebiegu z licznika i ze sterownika
jareczek1980 21-01-2011, 23:05 Zadałem pytanie sprzedawcy tego interfejsu jak rozumie "odczyt przebiegu z sterownika silnika" i jak to się ma do licznika. Zobaczymy co odpisze.
Słuchajcie tego: Moja !!!babcia!!!:P ma Mondeo MK3 2.0 PB 150KM rocznik 2001 Ghia :) kupiła w salonie i teraz ma 130 000 przebiegu - nie próbuje nawet sprzedawać bo nikt nie uwierzyłby w ten przebieg, mimo że jest w 1000000% rzeczywisty:)
po 1 primo nie ma silnika 2.0 150km, jest 145
po 2 primo, benzyną raczej nie robi się rocznie dużych przebiegów
ja kupiłem od wujka auto z przebiegiem 89tys rok temu i znam to auto od nowości
JanekFocus 21-01-2011, 23:15 Witam,
Temat wałkowany ale bez odpowiedzi, której poszukuje.
1. Czy jeśli ktoś mi przekręcił licznik to zrobił to ingerując w elektronikę licznika czy przez podłączenie do kompa? Jeśli ingerując w elektronikę licznika to powinny być pewnie ślady lutowania, a jeśli przez podłączenie do komputera to co powinno zostać?
2. Na tej aukcji http://allegro.pl/interfejs-ford-f-super-obd2-usb-diagnoza-kodowanie-i1413796192.html jedna z cech złącza to "odczyt przebiegu z sterownika silnika". Co to oznacza? To jest coś innego niż przebieg zapisany w zegarach?
3. Jak dowiedzieć się gdzie mogło być serwisowane moje auto w latach swojej młodości? Wiem, że było na pewno sprowadzone z Niemiec. Niestety nie wiem nic więcej. Czy w jakimkolwiek ASO byli by na tyle uprzejmi, że dowiedzą się gdzie były pierwsze przeglądy?
Kolego słuchaj , odczyt prawdziwego przebiegu sprawdzisz praktycznie w każdej firmie gdzie robią chip tuning , odczytują to z komputera auta . Biorą jakoś 60 , 80 zł .
metmusic 21-01-2011, 23:19 po 1 primo nie ma silnika 2.0 150km, jest 145
Racja - mój błąd
Kolego słuchaj , odczyt prawdziwego przebiegu sprawdzisz praktycznie w każdej firmie gdzie robią chip tuning , odczytują to z komputera auta . Biorą jakoś 60 , 80 zł .
I to znowu przeczy teoriom że nie da się...
Powiem tak odczyta ci to co masz na zegarach i nic więcej nie są w stanie zrobić:)
bo to polega na tym ze wpinasz sie w zlacze diagnostyczne auta i sprawdzasz przebieg a komp auta odczytuje to z licznika i wysyla na monitor uzytkownika, zmien licznik i odczyt tez sie zmieni ;)
metmusic 21-01-2011, 23:25 a komp auta odczytuje to z licznika
Czyli ten rzeczony sterownik silnika odczytuje z liczników?
na kompie bedziesz miał to samo co na liczniku
metmusic 21-01-2011, 23:30 To po co w opisie interfejsu pisać "odczyt przebiegu ze sterownika silnika" skoro to to samo co licznik - nie sądzę, że to "chwyt" ponieważ na pewno były by co do tego od razu obiekcje użytkowników.
Zobaczymy co odpisze sprzedawca.
moze w innych autach jest inaczej ale nie w mondeo, a po co pisac gwiazdke i wyjasnienie ze nie dotyczy mondeo, wtedy ludzie beda myslec ze nie dotyczy wiekszosci aut. Chwyt marketingowy i tyle.
A zreszta pisze "odczyt przebiegu ze sterownika silnika" tylko nie dopisane ze "sterownik silnika odczytuje przebieg z licznika" ;)
jareczek1980 22-01-2011, 09:24 moze w innych autach jest inaczej ale nie w mondeo, a po co pisac gwiazdke i wyjasnienie ze nie dotyczy mondeo, wtedy ludzie beda myslec ze nie dotyczy wiekszosci aut. Chwyt marketingowy i tyle.
A zreszta pisze "odczyt przebiegu ze sterownika silnika" tylko nie dopisane ze "sterownik silnika odczytuje przebieg z licznika" ;)
nie we wszystkich markach tak jest, dane faktycznie przechowywane sa często w 2 miejscach w sterowniku i w liczniku
metmusic 22-01-2011, 09:45 nie we wszystkich markach tak jest, dane faktycznie przechowywane sa często w 2 miejscach w sterowniku i w liczniku
Ale napewno nie w Mondeo?
jareczek1980 22-01-2011, 09:50 na 2000% nie sluchaj głupot i mitów
metmusic 22-01-2011, 09:53 Ok :) Przekonałeś mnie.
Ciekawe skąd taka koncepcja - czy producentowi nie zależy na tym "bo po co ułatwiać kupowanie używane auto..."
Widocznie nie skoro kupisz samochód w Niemczech jest serwisowany do końca ,a w Polsce w serwisie nie są wstanie ci sprawdzić czy ma faktycznie przebieg taki:)
jareczek1980 22-01-2011, 11:18 jesli chodzi o serwis to np. renault ma baze na cala Europę. Jak auto stoi w "Niemcach" to po vinie sprawdzasz do kiedy byl serwisowany i co z nim w serwisie bylo robione
Ale Ford tak nie ma kolego :(Wiec nic nie sprawdzisz::(
metmusic 22-01-2011, 11:42 ciekawe, że taka duża i poważna firma nie doczekała się takiego systemu
Kolego nie wnikaj dlaczego tak jest zadzwoń do serwisu to się dowiesz dlaczego tak a nie inaczej :)Nie wiem czy na forum jest ktoś z Forda żeby to potwierdzić ,ale taki temat był o sprawdzaniu przebiegu kiedyś i nie da się tego sprawdzić:)
metmusic 22-01-2011, 12:09 ok dzięki za radę
corneliusab 22-01-2011, 12:28 Grupa Volkswagena tez ma taka baze na cala europe, a co do odczytywania przebiegu ze sterownika silnika to nap. we Fiacie tak mozna. Ford sie niestety nie popisal, bo ani nie ma bazy danych ani przebiegu w sterowniku silnika nie sprawdzisz.
Pozdrawiam
a co za roznica czy ma w jednym miejscu czy w dwoch, jak by byl jeszce w sterowniku to tez by to przeprogramowywali i zmieniali przebieg.
jendrekmak 22-01-2011, 12:57 jak by byl jeszce w sterowniku to tez by to przeprogramowywalimasz rację, dyskusja raczej bezprzedmiotowa. w serwisie gdzie było dane auto obsługiwane przebieg stwierdzisz tylko na podstawie odczytu z ich komputera, w którym wpisują czynności serwisowe i drukują fakturę. jeśli ktoś by chciał oszukać to zmienia serwis a w międzyczasie koryguje przebieg i w drugim serwisie auto już jest "odświeżone". nikt tego nie sprawdza tylko odczytują przebieg z wyświetlacza i wklepują do komputera. większość osób da się nabrać na taką historię.
metmusic 22-01-2011, 13:11 Ciekawe, że nikt nie słyszał o pamięci niewymazywalnej.
Dziwne, że tego nie zastosują. Tak jak np na kartach TV satelitarnej
jendrekmak 22-01-2011, 13:39 widocznie tylko na wschodzie kombinują z przebiegami a zabezpieczenie przebiegu przed zmianą jest dodatkowym i niepotrzebnym wysiłkiem ze strony producenta
donpedro60 22-01-2011, 16:15 ....zabezpieczenie przebiegu przed zmianą jest dodatkowym i niepotrzebnym wysiłkiem ze strony producenta
Marka po prostu dba o cene(wyzsza)na swoje wyroby z drugiej reki(uzywane)g:DD
Nie znam marki w ktorej nie da sie pokombinowac z przebiegiem.:P
jaculek63 22-01-2011, 22:56 Marka po prostu dba o cene(wyzsza)na swoje wyroby z drugiej reki(uzywane)g:DD
Nie znam marki w ktorej nie da sie pokombinowac z przebiegiem.:P
To spróbuj w bmw-tam przebieg jest w zapisany w trzech komuterach osobno.(centralny zamek,licznik,sterownik silnika)
To spróbuj w bmw-tam przebieg jest w zapisany w trzech komuterach osobno.(centralny zamek,licznik,sterownik silnika)
no i co z tego, za przekrecenie trzeba wiecej zaplacic i tez zmienia.
Pamiec nie wymazywalna ? To wymienisz caly modul. Producent nie zablokuje mozliwosci korekty licznika, bo wtedy auta np. marki ford beda mialy przebiegi 300-400 tys i nikt auta z takim przebiegiem nie kupi, wszyscy kupia inne marki z cofnietymi licznikami. Takim ruchem spowodowal by spadek cen swoich uzywanych modeli i niechec do kupowaia nowych, no bo szybko straca na wartosci. Sam sobie galezi nie podetnie.
jaculek63 23-01-2011, 12:42 no i co z tego, za przekrecenie trzeba wiecej zaplacic i tez zmienia.
Pamiec nie wymazywalna ? To wymienisz caly modul. Producent nie zablokuje mozliwosci korekty licznika, bo wtedy auta np. marki ford beda mialy przebiegi 300-400 tys i nikt auta z takim przebiegiem nie kupi, wszyscy kupia inne marki z cofnietymi licznikami. Takim ruchem spowodowal by spadek cen swoich uzywanych modeli i niechec do kupowaia nowych, no bo szybko straca na wartosci. Sam sobie galezi nie podetnie.
Właśnie producenci blokują taką możliwość jak i podmianę modułu ponieważ w sterowniku silnika(tak w bmw i audi)jest moduł immobilizera oraz alarmu które to moduły na czystym sterowniku możesz uaktywnić tylko RAZ nie mówię już o dostępie do stanu licznika który podczas inicjalizacji zostaje przepisany z innych sterowników i wtedy lipa.Prawdą jest że można zmienić np stan licznika w zapisany w zegarach ale mając odpowiedni sprzęt diagnostyczny można odczytać go z innych bloków w których jest zapisany.Tyle w temacie.
Tu Garść ciekawych informacji na ten temat.
http://tylik.motogrono.pl/cofanie-licznika-odczyt-vag-com/
jaculek63 23-01-2011, 12:58 Tu Garść ciekawych informacji na ten temat.
http://tylik.motogrono.pl/cofanie-licznika-odczyt-vag-com/
Fajne info tylko my dywagujemy o autach bardziej skomputeryzowanych a im młodsze tym sytuacja bardziej skomplikowana.
kolego ale bmw i audi ma inna cene przy zakupie niz ford ;) Jak Ci tak to tak przeszkadza to trzeba bylo nie kupowac mondeo tylko inna marke gdzie przebieg jest zapisany w kilku miejscach skoro to takie istotne dla Ciebie ;)
Dla mnie ta dyskusja jest bez sensu.
jaculek63 23-01-2011, 17:15 kolego ale bmw i audi ma inna cene przy zakupie niz ford ;) Jak Ci tak to tak przeszkadza to trzeba bylo nie kupowac mondeo tylko inna marke gdzie przebieg jest zapisany w kilku miejscach skoro to takie istotne dla Ciebie ;)
Dla mnie ta dyskusja jest bez sensu.
Do twojej wiadomości miałem kilka bmw co nie zmiena faktu ze np. w mondeo mk4 może sytuacja być bardziej skomplikowana a moja odpowiedz dotyczyła raczej ogólnych problemów z przeprogramowaniem przebiegu w nowoczesnych autach i tyle.
donpedro60 23-01-2011, 18:06 To spróbuj w bmw-tam przebieg jest zapisany w trzech komuterach osobno.(centralny zamek,licznik,sterownik silnika)
Dla mnie(i dla wielu)to brzmi jak:niemozliwe
A nie jak to piszesz,
cyt:
...moja odpowiedz dotyczyła raczej ogólnych problemów z przeprogramowaniem przebiegu w nowoczesnych autach i tyle.
Czyli jednak da sie!Co zmieniles zdanie?
Lub na przyszlosc wyrazaj sie jasniej.
Wymyślanie kolejnych zabezpieczeń i zapisywanie przebiegów w kilku miejscach oczywiście podnosi cenę nowego auta. Zabiegi jeżeli są stosowane to w autach klasy wyższej. A korekta licznika po prostu będzie kosztowała więcej i tyle, ale i samochód jest droższy więc zawsze się będzie opłacało.
nikt nie będzie wykonywał korekty licznika za np. 2000zł jeżeli samochód jest wart 15000zł ale jeżeli samochód jest wart 150000zł to pewnie to zrobi.
Jeżeli ktoś wymyśli zabezpieczenie to ktoś inny je złamie, kwestia kasy.
jaculek63 23-01-2011, 18:40 Dla mnie(i dla wielu)to brzmi jak:niemozliwe
A nie jak to piszesz,
cyt:
...moja odpowiedz dotyczyła raczej ogólnych problemów z przeprogramowaniem przebiegu w nowoczesnych autach i tyle.
Czyli jednak da sie!Co zmieniles zdanie?
Lub na przyszlosc wyrazaj sie jasniej.
Bo zmiana w kilku modułach jest niemożliwa i tyle,przede wszystkim ze względów finansowych ja i obostrzeń ze strony producentów jeśli chodzi o dostępność do głównych komputerów pojazdu,poza tym zapis w wielu miejscach nie ma za zadanie przeciwdziałaniu "podkręcania stanu kilometrów" lecz diagnostyki i zaistniałych ew, błędów w ich pracy czego wyznacznikiem nie jest czas lecz przebieg i tyle.Producenci mają w głębokim poważaniu :przekręcaczy liczników" bo serwisowane auto ma udokumentowany i sprawdzalny przebieg.
donpedro60 24-01-2011, 15:39 ...Bo zmiana w kilku modułach jest niemożliwa i tyle,przede wszystkim ze względów finansowych ja i obostrzeń ze strony producentów...
Za odpowiednia kase wszystko da sie zrobic.
...bo serwisowane auto ma udokumentowany i sprawdzalny przebieg.
Kto serwisuje 10-cio letnie aut.Chyba kpisz?
A z praktyki wiem ze 99,9% kierowcow po uplywie gwarancji serwisuje swoje auta na wlasna reke.
I gdzie masz udokumentowany przepieg po tym czasie.
Pan Kowalski ci wbije pieczatke?
Obudz sie.Na jakim swiecie zyjesz.Kazdy chce kupic tanio i sprzedac drogo.
jaculek63 24-01-2011, 15:43 Za odpowiednia kase wszystko da sie zrobic.
Kto serwisuje 10-cio letnie aut.Chyba kpisz?
A z praktyki wiem ze 99,9% kierowcow po uplywie gwarancji serwisuje swoje auta na wlasna reke.
I gdzie masz udokumentowany przepieg po tym czasie.
Pan Kowalski ci wbije pieczatke?
Obudz sie.Na jakim swiecie zyjesz.Kazdy chce kupic tanio i sprzedac drogo.
Ja swoje serwisuje ty rób co chcesz
Bez odbioru.
|