Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Czy przedni błotnik z ST 2.2 TDCI pasuje do ST 220?

Barichello
26-01-2011, 19:47
Mam problem z zakupem błotnika.. Jak wiadomo błotniki przednie w wersji ST 220 są szersze od zwykłych .. mi trafił się z wersji ST z silnikiem diesla (w kolorze i w dodatku w przyzwoitej cenie) i nie wiem czy będzie pasował do ST 220? Czy jest ktoś zorientowany?

wilhelm
26-01-2011, 20:44
ST220 i ST TDCI miały takie same zderzaki przednie, błotniki i progi (dotyczy każdej wersji nadwozia). W sedanie i hatchbacku tylny zderzak wyglądał identycznie jak ST220 ale miał jeden otwór na wydech, w kombi z tyłu był zderzak z pakietu RS.

jendrekmak
26-01-2011, 21:52
nie wiem czy będzie pasował do ST 220? będzie pasował bo jest tylko jeden rodzaj poszerzonych. jak byś miał lewy (od strony kierowcy) nawet lekko uszkodzony w przyzwoitej cenie to był bym zainteresowany (kolor srebrny 72 najchętniej)

Barichello
27-01-2011, 09:29
Dziękuje za odpowiedź. Bardzo mi pomogliście. Pozdrawiam

nokitel
27-01-2011, 21:15
http://www.stdrivers.pl/index.php/topic,241.0.html

tu znajdziesz dokładny opis odnośnie różnic i rodzajów zderzaków

jendrekmak
27-01-2011, 21:54
w st niezależnie czy benzyna czy diesel to jest tylko jeden rodzaj błotników i tylko jeden rodzaj zderzaka z przodu

Rijndael
28-01-2011, 02:05
Jesteś na 100% pewien, że w tym TDCI jest zderzak ST, a nie RS? Zdecydowanie częściej występowały TDCI w pakiecie RS.

jendrekmak
28-01-2011, 08:28
jeśli mondeo ma oznaczenie na klapie ST TDCI i ma silnik 2,2 to na 100% jest to pakiet zewnętrzny ST montowany już w fabryce (nie było możliwości dołożenia go w ASO).
pakiet stylistyczny RS mógł być dołożony w ASO do dowolnego mondeo mk3 niezależnie czy to była benzyna czy diesel. pakiet RS pasuje do "zwykłych" błotników z przodu (zarówno progi jak i zderzak przedni).
różnice pomiędzy ST w benzynie i w dieslu polegają tylko na tylnym zderzaku w wersji sedan i hb. w dieslu była tylko lewa końcówka wydechu i zderzak z miejscem na jedną końcówkę. w dieslu w kombi już była podwójna końcówka wydechu więc zderzak był taki sam jak w kombi ST220.
po drugim lifcie w sedanie i w hb w zderzaku tylnym st w miejscu gdzie są dwie czarne kratki po bokach były również dodane odblaski (ze względu na tylne światła bez odblasków - z chromowaną listwą)

porównanie tyłów sedana i hb w wersji ST TDCI i ST220 oraz ostatnie roczniki ST miały już inne progi i oczywiście więcej chromu

Rijndael
28-01-2011, 08:53
jeśli mondeo ma oznaczenie na klapie ST TDCI i ma silnik 2,2
Takiego oznaczenia na 99% w ogóle nie było, te auta miały emblemat "TDCI" i drugi "ST". Anglicy sami dorabiali sobie emblematy "ST TDCI" na wzór "ST220", a głupi chyba nie są i kupiliby je sobie w ASO, gdyby były dostępne. Ogólnie wersja "ST TDCI" była dostępna pod tą nazwą chyba w UK.

w dieslu w kombi już była podwójna końcówka wydechu więc zderzak był taki sam jak w kombi ST220.
Nie, w "ST TDCI" kombi tylny zderzak był w wersji "RS" (w UK "Zetec S"), tak jak napisał wilhelm, a końcówki wydechu były schowane.

http://freespace.virgin.net/ant.ashmead/08%20-%20ST%20TDCI/13052008133.jpg

http://homepage.ntlworld.com/malcolm.bamford/_private/stowners/mondeost%20058.jpg

jendrekmak
28-01-2011, 09:05
Ogólnie wersja "ST TDCI" była dostępna pod tą nazwą chyba w UK wszędzie był pod taką nazwą ale w Polsce był niedostępny (chyba, że na specjalne zamówienie)
Nie, w "ST TDCI" tylny zderzak był w wersji "RS" tu się nie upieram co do wersji kombi ale wygląda to badziewnie no i większość zdjęć jest z UK więc nie jest to 100% potwierdzenie. bo jest chrom i stare progi, chrom i nowe progi - trochę bałaganu. znalazłem 2 sztuki kombi TDCI ST na niemieckich stronach i w jednym był z tyłu zderzak z wersji Titanium (normalny z lakierowaną dokładką po lifcie) a drugi miał zderzak tylny RS. jak widać w kombi jest totalny bałagan jeśli chodzi o tylny zderzak i mało egzemplarzy do weryfikacji

dla pełnej identyfikacji to w dieslu ST powinien być emblemat ST na poduszce w kierownicy (jeśli auto jest bezwypadkowe)

Rijndael
28-01-2011, 09:34
wszędzie był pod taką nazwą ale w Polsce był niedostępny (chyba, że na specjalne zamówienie)
"Wszędzie" tzn. gdzie jeszcze? Bo jakoś po wyszukaniu "st tdci" w Google Grafika jakieś 90% aut ma kierownicę po prawej stronie, a pozostałe 10% to pewnie twórczość własna właścicieli...

dla pełnej identyfikacji to w dieslu ST powinien być emblemat ST na poduszce w kierownicy (jeśli auto jest bezwypadkowe)
Wyszukaj w Google Grafika ""st tdci" estate" to zobaczysz, że praktycznie wszystkie kombi mają tylny zderzak RS (pomijając kilka, których właściciele go sobie zmienili i dorobili podwójny wydech).

maestro06
28-01-2011, 11:04
2,2 tdci w PAKIECIE ST było dostępne u Zach sąsiadów na specjalne zamówienie, podejrzewam że w pozostałych krajach Europy zach też, co do znaczków ST to były montowane na życzenie klienta (oczywiście też za dopłatą), nie wiem jak sprawa wyglądała w PL więc tu się nie wypowiadam

jendrekmak
28-01-2011, 11:37
w Google Grafika jakieś 90% aut ma kierownicę po prawej stronie sprowadzony z Niemiec http://otomoto.pl/ford-mondeo-2-2-tdci-155km-titanium-zareje-C14390870.html
Czechy http://otomoto.pl/ford-mondeo-2-2-tdci-114-kw-titanium-st-C15915610.html

Rijndael
28-01-2011, 13:51
sprowadzony z Niemiec http://otomoto.pl/ford-mondeo-2-2-tdci-155km-titanium-zareje-C14390870.html
Czechy http://otomoto.pl/ford-mondeo-2-2-tdci-114-kw-titanium-st-C15915610.html
No właśnie, jak widzisz oba mają tylne zderzaki "RS" i nie mają żadnych emblematów "ST TDCI". Po za UK takie auta nie nazywały się "ST TDCI" tylko były to po prostu 2.2 TDCI w wersji "Titanium" z pakietem stylistycznym.

wilhelm
28-01-2011, 14:27
Titanium x

Makiks
05-03-2011, 20:51
Ja mam 2,2 tdci kombi z fabrycznym pakietem ST 220, poza tylnym zderzakiem. Jest to samochód sprowadzony z Włoch i wcale nie nazywa się ST TDCI tylko Titanium (bez X), a nazwa Titanium widnieje tylko w schowku na tabliczce znamionowej z kolejnym numerem egzemplarza z napisem special edition. ST TDCI to nomenklatura obowiązująca tylko na rynku brytyjskim.

ib87
11-04-2012, 12:30
Witam, mam pytanie, może troszkę nie w ten temat konkretnie ale odnośnie błotnika. Interesuje mnie czy taki sam jest błotnik z przodu prawy konkretnie w mondeo kombi 2.0tdci i 1.8 hatchback? z góry dzieki za pomoc:)

Barichello
16-04-2012, 10:22
Kolego różnią się tylko w wersjach ST.

Z 2.0 TDCI do benzyny pasuje na pewno

jendrekmak
16-04-2012, 12:02
konkretnie w mondeo kombi 2.0tdci i 1.8 hatchback?wszystkie wersje mondeo miały takie same błotniki przednie od początku do końca produkcji mk3. oczywiście poza st220 i tdci z pakietem stylistycznym st

fredi
16-09-2012, 08:28
Z tego co wiem to była wersja ST TDCI,z tym że do wersji titanium x była możliwa opcja dokupienie pakietu zewnętrznego ST220 (zderzaki, progi), natomiast w kombi tylny zderzak był od wersji RS styling pakiet . Moim zdaniem ford narobił trochę bałaganu z wersjami titanium x i ST TDCI.

sseebbaa1
09-01-2013, 16:17
wszystkie wersje mondeo miały takie same błotniki przednie od początku do końca produkcji mk3. oczywiście poza st220 i tdci z pakietem stylistycznym st

Coś mi tutaj nie pasuje.
Skoro jak twierdzisz "tdci z pakietem stylistycznym st" miało takie same przednie błotniki jak ST220, to oznaczałoby, że ten pakiet stylistyczny do diesla musiałby obejmowac także wymianę przednich nadkoli (blach)! Bo przecież ST220 ma szerzej rozstawione koła przednie i specjalnie poszerzone nadkola.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że 2.2 tdci mógłby mieć pakiet stylistyczny lub go po prostu nie mieć (wybór opcji stylistycznej).

Potwierdzeniem moich wątpliwości jest chociażby wyraźne rozróżnienie elementów zawieszenia przedniego, które tylko w ST220 są inne od pozostałych modeli - części te powodują właśnie szersze rozstawienie kół.
A zderzak przecież styka się z nadkolami i szerszy zderzak od ST220 wydaje się że nie byłby idealnie spasowany.

Możliwości są dwie (tak mi się wydaje):
1.standardowy zderzak od ST220 przy montowaniu do 2.2tdci jest minimalnie naginany mocowaniami aby dopasować go do węższych nadkoli - to w końcu nie jest jakaś duża różnica (ale jednak)?
2.może były dwa rodzaje przednich zderzaków stylizowanych na ST220?

No tak sobie tylko myślę - to jest tylko wnioskowanie z faktu różnych nadkoli w ST220.

linkgrabber
09-01-2013, 17:42
Siejesz propagande :)

Nadkola plastikowe są inne bo są inne błotniki. W ogóle widzialeś jeden z st i drugi zwykły obok siebie? Wcale tak duzo sie nie różnią a elementy bazowe tam gdzie są wkrecane śruby nie są zmienione. Cało nadwozie jest uniwersalne tak jak praktycznie w każdym aucie, byłyby to zbyt ogromne koszty zmieniac cały szkielet tylko dla ST.

Zawieche 2.2 TDCI titanium X (bo tak to powinno sie nazywać) ma inną niz zwykle mondeo. Jest delikatnie obniżone, inne sa amory i sprezyny ale reszta tzn wachacze, piasty itd sa takie jak w zwyklym dieslu a nie w ST

Just Black
09-01-2013, 19:26
Nie zgodze sie z Toba st220 wachacze ma inne niz seryjne benzyny i diesle.

linkgrabber
09-01-2013, 19:38
Nie zgodze sie z Toba st220 wachacze ma inne niz seryjne benzyny i diesle.

Przeczytaj o czym jest temat

Wiem, że st220 ma inne wachacze i to napsialem

Titanium X czy inaczej ST TDCI czy 2.2 ST ma wachacze jak zwykly diesel.

jendrekmak
11-01-2013, 07:27
Coś mi tutaj nie pasuje.to nie moja wina. a jak sama nazwa wskazuje to jest pakiet stylistyczny. różnica jest tylko w błotniku a co za tym idzie nadkolu. zderzak st był tylko jeden. pakiet st w dieslu nie dotyczy zmiany zawieszenia na to z st220

sseebbaa1
11-01-2013, 15:51
W ogóle widzialeś jeden z st i drugi zwykły obok siebie

A czy ST ma inne błotniki przednie niż zwykłe mk3?
Pytam, bo tego nie wiem.

To że ST220 (czyli coś innego niż samo ST) ma szersze błotniki, to pewne.
Sam mam ST220 i porównywałem go z moim poprzednim TDCi i różnice widać.

jendrekmak
11-01-2013, 16:54
w dieslu z pakietem ST są te same nadkola, błotniki i przedni zderzak co w st220

linkgrabber
11-01-2013, 18:44
jeszcze z ST a nie normalnego diesla jest tradycyjnie cały osprzet zderzaka tj halogeny, osłona pod chłodnicą, inna wiązka halogenów.

Dla wielu grill z II lifta w normalnych mondeo i w ST niczym sie nie różni jednak różnica jest. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mam fabryczne numery takich grilli oraz jakies zdjecia

"na oko" chrom z st ma wiecej tych takich jezyczkow ktore wchodza pod blache umocowana do zderzaka, normalny II lift ma tylko jeden jezyczek na srodku grilla. Dodatkowo kratki też sa inne i niezamienne. Z wygladu jak uda sie dopasowac II lift nie rozni sie niczym od II liftu ST, kolor kratki i przetłoczenia sa identyczne

Jako, że mam na podwórku fabryczne Titanium X i mojego to wszystko już sobie porównalem :D W razie czego smialo pytać.

sseebbaa1
13-01-2013, 12:28
w dieslu z pakietem ST są te same nadkola, błotniki i przedni zderzak co w st220

To w takim razie trochę dziwne rozwiązanie zastosowano w ST TDCi (dieslu z pakietem ST).

Bo przecież błotniki od ST220 są szersze, natomiast rozstawienie kół w dieslu jest takie samo jak w każdym zwykłym MK3 (tylko ST220 ma szerzej rozstawione koła na przedniej osi; żaden diesel nawet z pakietem ST nie dłuższych wahaczy - tylko ST220 tak ma).

Było dla mnie oczywistością, że szersze błotniki stosuje się tylko w połączeniu z szerszym rozstawem kół.
Jest to co prawda niewielka różnica w rozstawie, ale jednak.
Możecie zobaczyć jaka to jest różnica w długości wahacza: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=172779&highlight=st220+sworz%2A

linkgrabber
13-01-2013, 13:13
To w takim razie trochę dziwne rozwiązanie zastosowano w ST TDCi (dieslu z pakietem ST).

Bankowo jest to taki sam błotnik jak w ST

A rozstaw kół możesz sobie sam zmienic odpowiednim ET felg i już będzie lepiej wygladac :)

cooler_87
14-01-2013, 10:39
linkgrabber nie wiesz może, czy to Mondeo Titanium X ma spojler tylnej klapy? Chodzi mi o wersję kombi. Bo w moim też mam fabryczny pakiet ST i takowego nie posiadam. ;)

linkgrabber
14-01-2013, 11:54
Pewnie i były wersje ze spoilerem ale to drugie mondeo co mam to nie ma spoilera (hatchback)

wkopczyk
26-05-2013, 21:44
Czy ktos wie o ile mm szersze sa blotniki od wersji ST?
Pytam bo mam maly problem.
Felgi ktore kupilem do mojego Mondeo 2.0 TDCi kombi maja 8,5 cala ET 15 i wystaja mi z tylu 5, a przodu az 30mm poza blotnik.
Zastanawiam sie czy sprawe zalatwilaby wymiana blotnikow przednich na te od wersji ST?

steell
27-05-2013, 08:55
ET 15 no to faktycznie ostro, ja mam ET 38, 7,5' i ledwie się mieszczą w nadkola przy takich felgach to opony 225 lun 235 a to razem może powodować ciężkie obracanie kierownicy

jendrekmak
01-06-2013, 11:53
Felgi ktore kupilem do mojego Mondeo 2.0 TDCi kombi maja 8,5 cala ET 15tak jest jak się kupuje felgi od citroena albo peugeota. 30 mm to masakra a błotnik z STka nadgoni co najwyżej 10 mm

wkopczyk
11-06-2013, 22:59
Te 10mm to jest pewna informacja czy tylko zgadujesz tak jak z tym citroenem?

http://img28.imageshack.us/img28/6361/89605498060220132206474.jpg

He he... nie widziałem jeszcze citroena na takich felgach...:)