Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Wymiana siłowników tylnej klapy (sprężyny gazowe)
Witam,
nie mogłem dopisać nic do poprzedniego tematu (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=34112), więc zakładam nowy. Mam nadzieje, że komuś się przydadzą napisane wskazówki.
Do wymiany przyda się jedynie śrubokręt! Nie trzeba żadnych kluczy.
Należy poluzować blaszki starego siłownika - tak żeby można było go zdjąć z 'tej kulki' czyli mechanizmu trzymającego. Następnie nowy siłownik wsuwamy - blaszki same się rozegną na początku i wskoczą - nie trzeba ich ściągać! Później jest tylko problem żeby je ponownie założyć.
Od razu trzeba się wyposażyć w osobę trzymającą klapę, bo ciężko głową cały czas trzymać klapę :D Próbowałem, więc wiem co mówię :D
PS. Mam siłowniki Magneti Marelli (koszt to 80 zl już z wysyłką). Trzymają dobrze, ale nie otwierają same bagażnika. Trzeba go podciągnąć klapę na daną wysokość i dopiero tam ją trzymają siłowniki - same jej nie podnoszą.
Czy siłowniki mają się 'dotrzeć' i będzie ok, czy to jakaś wada, a może takie są niektóre siłowniki ??
Z góry dzięki za odpowiedz. Jak będę miał chwilkę czasu to napisze tutorial jak zmienić linkę hamulca ręcznego - nic trudnego, a szkoda rozdawać kasę.
Siłowniki mają różną siłę wyrzutu , która jest wyrażona w "N" , gdzieś to tam powinno być napisane. Jak ta wartość N będzie słabsza , to już może być problem z samoczynnym , całkowitym podnoszeniem klapy. Często też tak jest gdy kupi się np. nie najlepszy zamiennik i odbiega on od podanych parametrów albo używkę , nie ma się też pewności w jakim stanie jest ten drugi który pozostał w przypadku wymiany tylko jednego - i może tu też jest przyczyna. No ale niestety to wychodzi dopiero po założeniu , można się do tego przyzwyczaić , na poważnie problem się pojawi dopiero gdy klapa zacznie opadać . Co do "docierania" to raczej bym na to nie liczył że się coś poprawi.
siła to 655 N, zapomniałem o tym napisać.
Siłowniki wymieniłem oba i są nowe.
dodatkowo ważna jest długość, sprawdzone empirycznie mam załozone nówki ale brakuje 5 cm po podniesieniu klapy w kombi, niby niewiele ale wystarczy by pamietać o pokłonie przed fordem ;)
Ja miałem założone zamienniki, niby wszystko OK, ale były po "rozłożeniu" parę mm za długie:(
Teraz mam pamiątkę (lekko zdarty lakier na klapie bagażnika) klapa dobiła do dachu auta i został ślad.
Chwilowo mam stare lekko nie otwierające się do końca, ale następny zakup będzie oryginalne lub sprawdzone przy sprzedającym.
Ja dziś wymieniłem te siłowniki, kupiłem w sklepie - intercars i są indentyczne jak oryginalne (wymiary), firma Polska - Krosno a siła wyrzutu to 550N, cena 45zł/szt. Klapa w kombi otwiera się sama od samego dołu :D
nostress_pz 02-02-2011, 20:09 aistee jeśli masz problem z tym, że siłownik nie podnosi klapy sam, to znaczy, że jest (1) za słaby, (2) prysnij do niego smaru w sprayu (np wd40, chociaż ja polecam smar silikonowy), (3) wybrałeś siłowniki, które nominalną wartość oporu mają dopiero przy pełnym rozwarciu - żeby się przed tym bronić, najlepiej w sklepie zrobić prosty test. Weź siłownik postaw jednym końcem na podłodze i zacznij naciskać całym swoim ciałem na drugi koniec - nie powinien się wcisnąć bardziej niż 1cm (przy wadze 80kg) ;)
zagmar - też kupowałem siłowniki o 5mm dłuższe i nie mam problemów z obcieraniem - nawet jakby były jeszcze 5mm dłuższe do by się zmieściły ;)
nostress_pz masz Focusa HB?
U mnie obtarło i nawet pastą polerską nie zejdzie.'
Mam taki jasny prawie biały pasek na długości stykania się klapy z dachem.
mnie na wiosnę czeka wymiana wiec wasze uwagi będą przydatne przy wyborze odpowiednich siłowników
pawel2007 03-02-2011, 19:37 Witam,Ja taką operację zamierzam przeprowadzić w przyszłym tygodniu. Ale jak każdy Polak dopiero po zakupie zacząłem szukać informacji nt zamienników. I włos mi zjeżył na głowie: a jeśli wydałem kasę (sporą jak dla mnie) i kupiłem nie to co trzeba?
To mój zakup. Jeśli ktoś się na tym zna, to może podpowie czy dokonałem właściwego wyboru.
Z góry dzięki za sugestie.
http://ford.sklep.pl/pl,product,676542,amortyzator,pokrywy,bagaznika,le sjofors,kombi.html
Pyjter24 04-02-2011, 23:26 Również w najbliższym czasie będę musiał wymienić siłowniki klapy bagażnika, tyle ze w hatchbacku, dlatego ostatnio przyglądam się tym siłownikom. Można zauważyć że chyba tylko siłowniki przedstawione w poprzedniej wiadomości trzymają normy- tzn wymiary zgadzają się z oryginałami. Przeglądając allegro większość znacznie odbiega od wartości siłowników oryginalnych.
nostress_pz 04-02-2011, 23:39 zagmar tak, mam HB 3-d - i jedyne o co się bałem to czy górny rant klapy nie obije się o mocowania zawiasów. Za pierwszym razem było trochę strachu, ale przynajmniej klapa podnosi się wyżej - tak, że nie muszę w kucki pod nią wchodzić.
Kupując siłowniki warto podjechać do sklepu żeby była możliwość przymierzyć nowe siłowniki - demontaż i montaż nowych trwa 2minuty (nie trzeba za każdym razem zakładać zabezpieczeń przecież), a mamy wtedy pewność że wybierzemy odpowiednie.
Pawel2007 - jeśli kupowałeś przez internet, to masz prawo oddać zakupiony w ten sposób towar bez podawania przyczyn w ciągu 10dni. Więc zawsze możesz sprawdzić czy będą Ci odpowiadały.
masz prawo oddać zakupiony w ten sposób towar bez podawania przyczyn w ciągu 10dni
tylko wtedy płaci za przesyłkę i jak parę razy tak będzie brał na przymiarkę to wyjdzie drożej niż w ASO:)
Witam,Ja taką operację zamierzam przeprowadzić w przyszłym tygodniu. Ale jak każdy Polak dopiero po zakupie zacząłem szukać informacji nt zamienników. I włos mi zjeżył na głowie: a jeśli wydałem kasę (sporą jak dla mnie) i kupiłem nie to co trzeba?
To mój zakup. Jeśli ktoś się na tym zna, to może podpowie czy dokonałem właściwego wyboru.
Z góry dzięki za sugestie.
http://ford.sklep.pl/pl,product,676542,amortyzator,pokrywy,bagaznika,le sjofors,kombi.html
Jak już przymierzysz te siłowniki to daj znać co i jak. Ja od kilku miesięcy walczę z producentami zamienników bo robią nieprawidłowe. Tutaj w twoim linku widzę ze skok jest 220mm wiec jest szansa ze będzie pasować, chociaż oryginał ma 230mm. Zamienniki takich firm jak krosno, febi, magneti marelli robią skok 200mm.
Pyjter24 10-02-2011, 13:02 Witam ponownie, już z zmienionymi siłownikami klapy bagażnika. Zakupiłem siłowniki Lesjofors, dokładnie te:
http://ford.sklep.pl/pl,product,319175,amortyzator,pokrywy,bagaznika,ha tchback.html
Zakupiłem dwie sztuki. Założenie siłowników banalnie proste-wystarczy odgiąć blaszkę żeby siłownik wyszedł i założyć nowy bez wyginania blaszki. Gdyby ktoś miał wątpliwości to dodaję link wymiany, na przykładzie Skody Oktavi: http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Ogolne/68
Porównywałem oba siłowniki tzn oryginalny z zakupionym i wymiary wyglądają na identyczne, klapa podnosi się bez problemu(oczywiście trzeba ją trochę podnieś- elektrycznie otwieranie klapy to jeszcze nie jest:)). Ogólnie siłowniki polecam, tyle że ja posiadam wersję hatchback i nie wiem jak identyczne będą się sprawować w kombiku.
pawel2007 15-02-2011, 00:03 Witam,
Mogę potwierdzić, że poniższe
pasują w 100% do takich foczek jak moja.
LolekbySt220 15-02-2011, 06:36 Dzięki Panowie za powyższe informacje bo również mnie czeka wymiana!! :D
Miałem podobny problem ale u mnie po zakupie focusa klapa ciężko się zamykała. Nie byłem w stanie zamknąć jej jedną ręką. Po wertowaniu sklepów i forum doszedłem do wniosku, że inne siłowniki były w fokach kombi od 98r do 01r czyli do liftu i inne po. Te wcześniejsze mają siłę wyrzutu 550N i takie miałem u siebie. Wymieniłem na 450N (XS41-N406A10-AJ) i operację zamykania wykonuję swobodnie :).
HokusFocus 18-12-2012, 20:37 a u mnie odwrotnie; posłuszeństwa odmówiły sprężyny gazowe tzn pokrywa bagażnika spadała mi na głowę kupiłem magneti marelli 655 N nie dawały rady teraz mam 700 N i tez nie są w stanie podnieść pokrywy tzn. nie spada na głowę ale tez nie unosi się do góry; oryginalne miały 680 N
macie jakiś pomysł ? ręce mi już opadają tak samo jak pokrywa bez sprężyn :570:
charlierunkle 06-02-2013, 13:57 Dzięki za info. Przydaje się.
Wraz ze spadkiem temperatury spadła wydolność podnośników. Kupiłem zamienniki nie pomnę nawet jakiej firmy ale nic markowego. Siła jak w oryginale - 550N. Przy -10st. otwiera się i zamyka jak powinno.
Czy ktoś mi powie czy siłowniki LESJOFORS mają na końcu spowolnienie/wyhamowanie otwierania klapy?
|
|