Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] awaria spryskiwaczy
siemka mam taki problem w focusie mk2 mianowicie po wciśnięciu włącznika spryskiwaczy bez znaczenia czy przód/tył nic się nie dzieje pompki nie słychać wycieraczki też nie ruszają się ale tylko po włączeniu spryskiwaczy nie działają normalnie chodzą. Więc tak bezpieczniki ok pompkę podłączyłem na krótko też działa ale do niej napięcie już nie dochodzi w skrzynce bezpieczników jest napięcie czy jest gdzieś jakiś przekaźnik który odpowiada za to czy to coś innego? Manetka raczej odpada bo same wycieraczki można włączyć.
Focus 3D 05r. 2.0TDCi 136km
Pozdrawiam
Patrzyłem na schemat i przekażnika nie widzę,nie skazuj tak od razu że to nie wyłącznik bo jak wycieraczki działają to nie znaczy że styki od przycisku spryskiwaczy nie mogły się wypalić-tym bardziej że nie ma przekażnika od pompki,więc na stykach może być duży prąd(jest to nagminna przypadłość w focusach mk1 z tego co się orientuję).Poza tym sprawdz wszystkie bezpieczniki bo tym wszystkim zawiaduje moduł GEM (ten w nogach pasażera z bezpiecznikami)a to bardzo złożony organizm i czasami panują w nim różne dziwne zależności.Pozdro.
Na 99% to manetka wycieraczek.
Na początek wyciągnij przycisk spryskiwacza i spróbuj włożyć śrubokręt i sprawdź czy zadziała - użyj większej siły, jezeli nie zadziała to przeczytaj to: http://mondeoklubpolska.pl/modules.p...rticle&sid=280
Ja mam aktualnie ten sam problem i w manetce był styk nadpalony oraz strasznie brudny smar - wszystko oczyściłem i nasmarowałem nowym smarem...niestety spryskiwacz przedni leje non stop po jego włączeniu, nie wiem dlaczego się nie cofa...
Chyba czeka mnie wymiana manetki.
Mam nadzieje, że Tobie się uda.
Podepnę się pod temat bo też dotyczy spryskiwaczy a nic zbieżnego nie znalazłem. U mnie są takie czary, że jak spryskuję szybę przednią to uruchamia się tylna wycieraczka a jak spryskuję tylną to przednie wycieraczki jadą na sucho - czyli dokładnie odwrotnie niż powinno być. Jak myślicie jaka może być przyczyna???
Zamienione wężyki na pompce.
Zamienione wężyki na pompce.
Dzieki za podpowiedź ale gdyby było tak jak piszesz to włączając przedni spryskiwacz uruchamiałby się tylny a u mnie jest atk jak pisałem - przedni spryskiwacz - działa tylna wycieraczka , tylny spryskiwacz - działają przednie wycieraczki. Chyba, że przycisk na manetce jest od tylnego spryskiwacza ...
No to masz przewody zamienione w kostce od manetki albo gdzieś dalej.
No to masz przewody zamienione w kostce od manetki albo gdzieś dalej.
Dzięki Jester wierzę, że chcesz pomóc ale może wypowie się ktoś kto miał podobną usterkę. Trochę poszukałem i to na pewno nie jest takie proste jak Ci się wydaje. Podobno w Mk2 jest jakiś moduł GEM który jest odpowiedzialny za wiele spraw z elektryką tylko nigdzie nie mogę się doszukać za co konkretnie. Czy ktoś z użytkowników Mk2 miał podobny problem???
Dzięki Jester wierzę, że chcesz pomóc ale może wypowie się ktoś kto miał podobną usterkę. Trochę poszukałem i to na pewno nie jest takie proste jak Ci się wydaje. Podobno w Mk2 jest jakiś moduł GEM który jest odpowiedzialny za wiele spraw z elektryką tylko nigdzie nie mogę się doszukać za co konkretnie. Czy ktoś z użytkowników Mk2 miał podobny problem???
Moduł GEM jest odpowiedzialny za dosłownie wszystko związane z elektryką :) .
A skoro naciskasz przycisk, włącza się tylny spryskiwacz i przednie wycieraczki to kolega Jester na chłopski rozum dosyć prosto i logicznie kombinuje z tymio wężykami...nie uważasz? zamieniasz wężyki i jest ok, leje przód i przód wyciera ;)
Witam ja mam taki problem ze w piątek działały normalnie a dziś gdy wsiadłem i chciałem spryskać to nic nie leci tyle ze u mnie odpada manetka bo wycieraczki chodzą czy to z przody czy z tyłu przy próbie spryskania,czy jak spalony będzie bezpiecznik to wycieraczki będą działać a nie będzie pryskać??z góry dziękuję za sugestie.
technik08 26-10-2015, 20:43 Jeśli nie słychać pompki sprawdź bezpiecznik F47 15A - foka II przed liftem .
[QUOTE=technik08;2475251]Jeśli nie słychać pompki sprawdź bezpiecznik F47 15A - foka II przed liftem .[/QUOTE
Już to sprawdziłem i okazało się że cały po jego wyjęciu wogle nie reagują wycieraczki po wciśnieciu manetki ,chyba pozostaje zdjęcie nadkola i dostania sie do pompki i sprawdzenia czy dochodzi do niej zasilanie a jesli tak to sprawdzenie samej pompki.
mattx84x 28-10-2017, 00:23 Witam.
Podpinam się pod temat.Wycieraczki chodzą czy to z przody czy z tyłu przy próbie spryskania ale spryskiwacze nie działają i pompki nie słychać Czy w takim razie można wykluczyć manetkę i czy to wina pompki?
Sprawdzić pompke można dopiero dostając się do niej i mierząc na wtyczce czy dochodzi do niej zasilanie.
mattx84x 31-10-2017, 00:37 Walnięta pompka. Wizyta na szrocie i po problemie przynajmniej na chwilę.
Cześć, podpinam się pod temat, otóż u mnie sytuacja wygląda tak że raz spryskiwacze działają a raz nie, czasem wsiadam, sprawdzam i działają a później podczas jazdy chce spryskac szybę i nie działają(wycieraczki działają). Sprawdzałem bezpiecznik w skrzynce pod schowkiem pasażera i nawet profilaktycznie to wymieniłem chociaż wydawał się dobry, pompka też jest sprawna bo przecież czasem pompuje. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym ?
Jak czasem pompuje to może gdzieś kable nie stykają dobrze? Kostkę sprawdzałeś czy dobrze siedzi? Styki nie są brudne?
Jak sprawdzałem pompkę to patrzyłem na wtyczkę i wydawała się być w porządku. Nie sprawdzałem dokładnie manetki wycieraczek, może tam gdzieś jakiś przewód się przetarł... Muszę to sprawdzić jeszcze na dniach
LucasFocu 02-02-2018, 20:11 Witam,
Ja mam podobny problem jak użytkownik "Tubit". Sprawa wygląda tak że spryskiwacze mi na trasie padły (wycieraczki działały pompke było słychać), zatrzymałem sie podniosłem maskę i o dziwo zaczęły działać. Po paru dniach zaczeły strasznie słabo "pryskać" więc wziąłem przeczyściłem same spryskiwacze przy masce i przewody pod maską, zaczęło działać. Następnie dolałem płynu i przestały po zamknięciu maski (pompka chodzi)... a jak otworzyłem maskę to zaczęły działać i po zamknięciu na szczęście działają, podejrzewam że w następnych dniach znów padną dlatego próbuję zrozumieć co się dzieje. (przypuszczam że jest jakiś syf w zbiorniczku)
Mam pytanie, wie ktoś co to za przewody (za co odpowiadają) dochodzące do spryskiwaczy pod maską? (poniżej link do zdjęcia)
https://drive.google.com/open?id=1Tv6brO9UQqtNfbfrko9xMrLp8_mf-al-
krzys1968 02-02-2018, 20:20 Mam pytanie, wie ktoś co to za przewody (za co odpowiadają) dochodzące do spryskiwaczy pod maską? (poniżej link do zdjęcia)
Masz podgrzewane dysze spryskiwaczy
LucasFocu 02-02-2018, 20:26 Masz podgrzewane dysze wpryskiwaczy
Dziękuje :)
Piotrek191 28-11-2018, 09:40 Witam mam problem w Focusie2007 . Nie działają mi przednie spryskiwacze. Tylne wycieraczki i spryskiwacz działa bez problemu natomiast przód tylko wycieraczki działają Nie mam pomysłu co i jak. Ktoś ma pomysł? Z góry dziękuję za pomoc
Zdejmij węże z dysz i zobacz czy pcha płyn.
Potem zdejmij węże z pompki w nadkolu i sprawdź drożność węży.
Pompka reaguje na polecenia z manetki? Słychać, że pcha?
Piotrek191 28-11-2018, 09:49 Nie słychać pompki wcale, słyszę" pstrykanie" teraz w bezpiecznikach. Może to bezpiecznik walnął ale pytanie który?
Skoro przekaźnik słyszysz, to manetka działa, bezpiecznik też.
Posłuchaj dobrze pompki.
Piotrek191 28-11-2018, 09:59 Ale jeśli to pompka to na tyle szybę też by nie działała A tylna bez problemu działa
Ale wiązka do pompki może być urwana.
A może temperatura poniżej zera, płyn w przewodach zamarzł i zatkało spryski?
Chociaz skoro tył działa to chyba raczej nie to, ale łatwo to pod maska sprawdzić ...
Piotrek191 28-11-2018, 10:03 Pompki nie słychać
Bump: A może temperatura poniżej zera, płyn w przewodach zamarzł i zatkało spryski?
Chociaz skoro tył działa to chyba raczej nie to, ale łatwo to pod maska sprawdzić ...
Na 99% nie. Wczoraj na plusie było dodatkowo w garażu wczoraj stał;)
zajrzyj do pompki i do przewodów przy niej
u mojej pani w kiundaiu spadł kiedyś przewód i lało tylko na tył bo ma 2 przewody przy pompce
Z tego co pamiętam to pompka działa tak, że dwoma przewodami dochodzi plus i minus. I wtedy dziala np. na przód. Jak się zamieni plus z minusem to działa na tył. Wiec jak działa tył to przewody na pewno są ok.
Może nie przełączać przełącznik lub pompka jest uszkodzona.
Wypij przewód z pompki. Podłącz miernik i sprawdź czy dochodzi napięcie oraz czy zmienia się biegunowowość jak przełączasz tyl z przodem. Jak będzie ok to pompka do sprawdzenia lub wymiany.
Piotrek191 28-11-2018, 10:35 A jest jakiś łatwy sposób dobrania się do pompki? Czy rozkręcenie przodu?😂
Zdjęcie koła, zdjęcie plastikowego nadkola i zbiornik z pompką jest gotowy do wyjęcia.
Prawego przedniego koła, żeby nie było niedomówień :D
Ja mam podobny problem, a mianowicie: mam mk2 i przyciskając przyciski do spryskania szyby przedniej, to płyn leci na tylną szybę, a wycieraczki przednie wycierają na sucho. Jak dam spryskiwacz na tylną to działa wszystko bez zarzutu bo leci płyn na tył i tył wyciera... wężyki są drożne. Nie wie ktoś w czym może leżeć problem i jak go naprawić?
z góry dziękuje :)
Zajrzyj czy przewód nie spadł przy pompce
technik08 28-12-2018, 20:01 Pompka jest zasilana z GEMa , Jest jedna na przód i tył , a o tym która szyba ma być pryskana decyduje kierunek obrotu pompki sterowany manetką . Patrząc na schemat najbardziej prawdopodobna jest wada manetki . Bardzo łatwo demontuje się przełącznik zespolony , jeśli masz od kogo pożyczyć to podłącz go u siebie . Porada praktyczna - aby nie porysować szyby ćwicz na odchylonych od szyby wycieraczkach .
Manetki od spryskow to prawe?
(Nie chce mi sie sprawdzac).
Mam chyba 3 w piwnicy jak przyszly cale pająki, a mi potrzeba zawsze tylko lewej od komputera.
Po NR moge wysłać paczkomatem.
technik08 28-12-2018, 20:38 Prawe .
sajmonista 21-12-2019, 21:37 Hej. Podepne sie. U mnie dziala pompka, ale nie leci plyn, cos sie zapewne zapchalo, tylko w ktorym miejscu. Mozecie cos podpowiedziec?? Dzieki.:p
W obie strony nie działa? Tzn ani przód ani tył?
sajmonista 22-12-2019, 00:00 zgadza sie, ani przednia szyba, ani tylna, z przodu na poczatku tylko ledwo psiknie i koniec. Z tylu wcale.
Pompka spryskiwacza ma mały wydatek , pęknięty wężyk zasilający albo mniej prawdopodobne zatkane wszystkie dysze spryskiwaczy
sajmonista 22-12-2019, 10:48 tak, jest na full. Najgorszy jest ten dostep, dlatego pytam, czy jest jakies inne rozwiazanie.
Myślę że trzeba najpierw znaleźć przyczynę, a żeby to zrobić musisz odkręcić prawe przednie koło i plastikowe nadkole oraz zbiornik płynu. Weź kogoś do pomocy, niech włącza spryskiwacz a ty obserwuj co się dzieje z pompką. Przewody gumowe są mocowane na wcisk więc powinieneś dać radę znaleźć problematyczny odcinek który jest zatkany, a może to sitko przy wejściu pompki jest zawalone syfem?
sajmonista 22-12-2019, 21:34 no niestety bede musial sie pomeczyc z dostepem, ale dzieki za sugestie. Nie wiedzialem, ze tam jest jakies sitko, wiec moze rzeczywiscie to jest problem. Dam znac, co to bylo, ale zabiore sie za to dopiero po swietach. Dzieki.
sajmonista 23-12-2019, 15:07 Dzieki Hindus za sugestie. To sitko bylo tak zawalone jakims szlamem, na pewno nie od wody, ktos kiedys musial nie wiem co tam lac :). W kazdym razie dzieki, bo nawet ie wiedzialem, ze tam jest takie cos, a tak, dzieki Tobie to byla pierwsza rzecz, ktora sprawdzilem. A dostep do tego, zeby wyciagnac ten zbiornik - masakra, Jak wiekszosc w Fordzie. :) Pozdrawiam.
No ja już mam wprawę przy ściąganiu nadkola, ze 4 razy to robiłem. Raz, żeby zorientować się jaki mam zbiornik spryskiwaczy (i czy na pewno nie mam czujnika poziomu płynu), potem drugi raz z demontażem żeby podmienić stary zbiornik na nowy, z dodatkowym czujnikiem, potem trzeci raz jak się okazało, że za słabo uszczelniłem dziurę po pompce od ksenonów, a czwarty raz jak w magiczny sposób uciekł mi cały płyn - ale zbiornik pozostał szczelny :| tak więc rozumiem Twój ból, za pierwszym razem zeszło mi sporo żeby to wszystko ogarnąć. Najważniejsze, że naprawione :)
|