Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] zatarty silnik? co może być powodem?
witam
zaczne od poczatku
mam okazje zakupic u niemca focusa c max 1,6 tdci z 2003 roku, full wypas ale z uszkodzonym silnikiem tzn . gość utrzymuje ze podczas jazdy jakas sruba czy nakretka sie urwała przy czy od turbiny i wyciekł olej co było nastepstwem zatarcia silnika. mam pytanie tzn co mogło sie stac w wyzej opisanej sytuacji?? czy drogi byłby koszt takeij repoeracji i czy warto pomyslec o kupnie tegop auta - dodam ze oferowana cena jest mi bnawet na reke po małej negocjacji.
moze ktos cos doradzi i podpowie
DomeloTDCI2.0 08-02-2011, 17:46 a jaka cena? Jak niska to może nawet będzie się opłacało swapa zrobić ;)
2500 euro - po ogledzinach auta wg mnie to wyciekł gdzies olej i zatarli silnik bo co widze ze turbina jest cała, ale nie mówiłem im tego głosno- ???mój bład czy dobrze zrobiłem?
Dezerter 08-02-2011, 19:18 2500 euro - po ogledzinach auta wg mnie to wyciekł gdzies olej i zatarli silnik bo co widze ze turbina jest cała, ale nie mówiłem im tego głosno- ???mój bład czy dobrze zrobiłem?
A przepraszam - jak sprawdziłeś że turbina jest cała, na zewnątrz nic nie widać!!!! Dla turbiny oliwa jest niczym krew, jak jej nawet na chwilę zabraknie zaciera się na panewkach (przypomnę że jej obroty to kilkanascie0klkadziesiąt tysiecy), stąd lekcja że po ostrej jeździe nie wyłączamy od razu silnika bo siłą bezwładności turbina sie dalej kreci a z wyłączonym silnikiem to na sucho bez oliwy.
silnik był cały suchy nigdzie wycuieku czy nawet sladu oleju to po tym sadze ze turbina raczej nie opadłą tylko gdzie ten olej???
stad tez moje przypuszczenia - ale ja sie nie znam na tym dlatego pisze to co widze i z przeszukamia netu co inni pisza taki wniosek mi sie nasunał, ale podkreslam nie znam sie na tym dlatego pytzm na forum.
SMUTNYINDYK 08-02-2011, 22:15 Jak padnie uszczelnienie turbiny po str. zimnej to wyssie cały olej[samozapłon oleju silnikowego] i silnik zatrze się z braku oleju i za chwilę turbina rozwali się wewnątrz. Może z zewnątrz nic nie być widać-suchutko. Na aukcjach silniki są tanie. Czy sprzedający to człek z wyglądu uczciwy, czy jakiś pośrednik-turek, cygan,polaczek????Tak czy owak jak inne elementy są w naprawdę super stanie to można pokusić się o wymianę silnika.
Juz autko zakupiłem - i teraz na spokojnie co widze
- pod autem sucho,ale na górze olej zasmarkał wokoło tak jakby cos tam było nieszczelne albo jak koles mówił ze jakies sruby czy nakretkio poluzowane albo pourywane i tamtedy wyciekł olej.
takze olej jest na silniku od góry patrzac.
dalej - jak przekrecam kluczyk w stacyjce to tylko słychac takie pyk pyk i nic wiecej kontrolki przygasaja.
tak to wyglada wg mnie opis laika.
mkaminski100 09-02-2011, 12:05 Ale czego konkretnie oczekujesz? No bo szklane kule w serwisie sa akurat.
Jestes laikiem wiec telepatycznie NIKT nie sprawdzi co sie dzieje w silniku. Moze pekla odma i jest wyladowany akumulator, ale moze turbo puscilo olej i zatarli (lub tylko przegrzali silnik). Do tego wez pod uwage, ze nie wiadomo co sie dzieje na wtryskach, pompie, sprzegle itd. Jezeli silnik stanal podczas jazdy (czy to zatarcie czy wywalenie korbowodu bokiem) to sprzeglo najczesciej bedze przypadlone. Loteria, ale musisz zakladac, ze silnik i turbo do wymiany. Chyba dlatego tak tanio.
Ja mialem kilka takich aut i najczesciej wychodza inne kwiatki po zlozeniu, a to po zatrciu poszlo sprzeglo z dwumasa, a to przy probach "naprawy" zatarto pompe diesla czy uszkodzono turbo... Jezeli nie znasz sie i nie zalozysz marginesu na wymiane silnika i turbo to mozesz poplynac.
dzieki za odpowiedzi
załozyłem własnie ze silnik do wymiany cały - okaze sie tio dopiero w warsztacie u znajomego mechanika, ale tak informacyjnie chciałem uzyskac jakis sugestii.
mkaminski100 09-02-2011, 13:46 Musisz dokladnie policzyc, bo z praktyki wiem, ze zawsze wyskoczy cos ekstra, a jak robisz dla siebie to od razu kupujesz lepsze czesci. A to uszczelka za 50zl, a to gumka za 20, srubka, nakretka, lozysko... i nagle do budzetu dochodzi 20-30%.
Tak jak pisalem, jezeli auto stanelo np na autostradzie to wiekszosc osob przejedzie dobre kilkaset metrow na zblokowanym silniku palac sprzeglo.
Oprocz tego z doswiadczenia napisze co ja widzialem w przypadku brania auta niejezdzacego:
- akumulator calkowicie uszkodzony (prawdopodobnie podmieniony)
- czesci z urwanego tloka i zaworow uszkodzily wtryski. Wtryski byly tez raz cale, ale uszkodzone.
- pompa diesla byla uszkodzona.
- turbo przypalone na walku. Czuc bylo jak ciezej sie kreci. Paglo po 100 metrach.
- silnik plul olejem z uszczelnienia walu. "Jedyne" 20 Funtow za simering.
oczywiscie dochodza standardowe rzecy jak rozrzad, oleje i filtry.
Jak na razie ja kilka razy podjalem ryzyko i do tej pory sie oplacalo, wiec nie jest az tak tragicznie, ale pamietaj, zeby liczyc wszystko, a nie sam koszy silnika.
Powodzenia.
Kierownik1982 09-02-2011, 18:12 kup kolego caly silnik tzn z turbo a i moze z calym osprzetem.zakladasz i latasz .pozdrawiam i zycze milej jazdy
mkaminski100 09-02-2011, 19:00 kup kolego caly silnik tzn z turbo a i moze z calym osprzetem.zakladasz i latasz .pozdrawiam i zycze milej jazdy
A jezeli tylko turbo puscilo a silnik jest dobry? Wiem, ze nie wydajesz wlasnych pieniedzy, ale lepiej sprawdzic zanim sie kupi.
Sam to mialem. Mial byc uszkodzony silnik od zlamanego walka pompy, a jak sie okazalo silnik byl sprawny.
Kierownik1982 09-02-2011, 19:22 ok kolego niech sprawdzi ale jezeli silnik nie odpala to cos jest nie tak.sprowadzilem kiedys focusa 2 z podobnymi objawami zalozylismy nowe turbo silnik pochodzil jakies 2 dni i zaczelu panewki walic.okazalo sie ze turbo wyciaglo caly olej z silnika i panewki padlu.ale moze u kolegi jest inaczej.a slyszalem ze w 1,6 tdci turbo wysiada prze te srubke z tym siddkiem co znajduje sie przy turbo.pozdrawiam
|
|