pompik
10-02-2011, 21:09
Kupiłem S-Maxa i nie świecą mi się czerwone światełka w przednich drzwiach. Czy to są tylko odblaski czy może można jakoś samemu wymienić żarówki ?
Z góry dzięki za pomoc
Z góry dzięki za pomoc
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czerwone światełka w przednich drzwiach pompik 10-02-2011, 21:09 Kupiłem S-Maxa i nie świecą mi się czerwone światełka w przednich drzwiach. Czy to są tylko odblaski czy może można jakoś samemu wymienić żarówki ? Z góry dzięki za pomoc pawel2m 10-02-2011, 22:25 odblaski... a szkoda. szmelcmax 11-02-2011, 13:14 odblaski... a szkoda. Ford strasznie skąpi na użytecznych drobiazgach. A te mogłyby cieszyć i zwiększać zadowolenie klienta, a także przysparzać nowych. Nie chodzi o bajery, ale o czysto praktyczny wymiar. Naprawdę nie wiele trzeba aby mieć lepsze opinie. Ale komuś w zarządzie się nie chce?Nie opłaca?Nie widzi potrzeby?Nie potrafi wyciągać wniosków?A może jeszcze jakieś zjawisko decyduje o tym, że jest jak jest. Zoltyy 11-02-2011, 14:11 A w dużym fiacie się dało... ;) pawel2m 11-02-2011, 14:18 To że tego nie ma, nie znaczy że się nie da tego zrobić, dla chcącego nic trudnego, podpiąć kabel z wiązki od lusterka i jakieś ładne mocne diody i tyle w temacie. Koszt jakieś 20 zł góra. czyli 5 Euro na drzwi. No przy produkcji seryjnej to już 10 Euro na przednie drzwi razy partia 1000 samochodów....10 000 Euro to już trochę jest, księgowy może sobie premię wypisać taką zamiast klientowi robić dobrze. To kto pierwszy robi odpowiedniego moda? Problemem może być jedynie jakaś wariacja CAN ale może nie będzie aż tak źle. pbobek 11-02-2011, 14:21 Mnie też bardzo zastanawiały te odblaski... Aż tak dużo kosztują te 2 żarówki i 2 metry kabla? W niektórych samochodach z trochę niższej półki już od dawna się je stosuje a tu 2006 i 2011 rok i nikt o tym jeszcze nie pomyślał.. A szkoda. Dobrze że jest chociaż podświetlanie pod nogami :P Swoją drogą da się to trozkę przerobić? pawel2m: długo pisałem tego posta:P Zoltyy 11-02-2011, 19:39 ... a tu 2006 i 2011 rok i nikt o tym jeszcze nie pomyślał.. Pomyślał, pomyślał - i wymyślił że to za duży koszt a klienci i tak nie przestaną kupować S-Maxów z powodu jakichś dwóch lampek... pompik 11-02-2011, 20:13 racja. Nawet w Skodzie Fabii się świeci, dlatego tym większe było moje zdziwienie. Myślałem, że żarówki, ale 2 na raz? :) Planeta 12-02-2011, 19:28 Na niemieckim forum jest dokładna instrukcja montażu oświetlenia w drzwiach.Lampki pasują od vw , są podane nr katalogowe. pxl 12-02-2011, 20:02 w drzwiach jest miejsce na zainstalowanie oryginalnej lampki a katalogu części są dwie opcje tej lampki. Ponizej stronka z nr części. XPrzemo pbobek 12-02-2011, 21:43 w drzwiach jest miejsce na zainstalowanie oryginalnej lampki a katalogu części są dwie opcje tej lampki. Ponizej stronka z nr części. XPrzemo a jak to jest możliwe że jest nr katalogowy jak w ogóle tego nie ma?? Mają w katalogu części które nie są montowane standardowo? Pytam bo to dla mnie trochę dziwne.. eclipse 13-02-2011, 10:05 Jest to w opcji. Slartibartfast 13-02-2011, 12:20 Ciekawe w jakiej opcji... Zaślepka z odblaskiem wychodzi lekko. Pod spodem dziura i na ile da się sprawdzić paluchami pustka, żadnej kostki/kabla. Przynajmniej u mnie pawel2m 13-02-2011, 12:33 Nie ma tego w żadnej opcji, opcje znałem na pamięć jak zamawiałem auto i nie było tam takiej opcji, inna sprawa że nigdy bym za to nie dopłacił. pbobek 13-02-2011, 13:13 Nie ma tego w żadnej opcji, opcje znałem na pamięć jak zamawiałem auto i nie było tam takiej opcji, inna sprawa że nigdy bym za to nie dopłacił. Ja również sobie nie przypominam.. mam katalog i cennik z np 2009 i nic tam nie ma na temat tych lampek. Zoltyy 13-02-2011, 17:12 Może na niektórych rynkach jest to wymagane prawem i tam są montowane, na pozostałych nie - w standardzie za drogo (dla Forda), w opcji za drogo (dla klienta). yata 13-02-2011, 19:48 To może inaczej ;] Kieruje prośbe do szanownych użytkowników i posiadaczy takiej lampki w aucie z prośbą o wklejenie zdjęcia. pozdr., y. Slartibartfast 13-02-2011, 21:08 Zdjęcie lampki nie pokaże nic więcej niż zdjęcie odblasku. Klosz pewnie nie różni się niczym, ważne to co pod spodem, najważniejsze gdzie to podłączone. Najpewniej pod ten sam obwód co np. oświetlenie nóg EDIT: Na załączniku od pxl zwraca uwagę kolumna z datą, gdzie odbłyśnik ma zapisane od 2007-02... a lampka od 2006-06... - co sugeruje (nie znam znaczenia tej kolumny), że do 2007-02 były lampki a potem tylko odbłyśniki Ciekawe też, dlaczego lampki były 2szt a odbłyśnik 1szt. tygrysex 14-02-2011, 09:49 A wiekszy brat eSia (Galaxy) nie posiada czasem swiecacych lampekzamiast odblaskow? Bo wydaje mi sie, ze cos takiego gdzies/kiedys mi sie obilo o oczy... warto sprawdzic, jesli ktos ma ochote sie w to bawic. pbobek 14-02-2011, 10:09 A wiekszy brat eSia (Galaxy) nie posiada czasem swiecacych lampekzamiast odblaskow? Bo wydaje mi sie, ze cos takiego gdzies/kiedys mi sie obilo o oczy... warto sprawdzic, jesli ktos ma ochote sie w to bawic. Może po prostu zapytać kolegów w dziale Galaxy? ;) m-cin 14-02-2011, 10:16 A wiekszy brat eSia (Galaxy) nie posiada czasem swiecacych lampekzamiast odblaskow? Bo wydaje mi sie, ze cos takiego gdzies/kiedys mi sie obilo o oczy... warto sprawdzic, jesli ktos ma ochote sie w to bawic. Mój nie ma. Pzdr. m-cin krisgal 14-02-2011, 10:18 Galaxy z 2009r. też ma odblaski. desada 14-02-2011, 10:27 Galaxy z marca 2007 (ale UK)- posiada lampki.W marcu (około 20) odbieram nowego smaxa wiec powiem wam czy esio z UK posiada lampki. pozdrawiam pawel2m 14-02-2011, 10:57 "Esio" z UK nie posiada lampek. Można by już ten wątek zamknąć bo się nudno robi. 1) Można dorobić lampki 2) Nikt tych lampek w Smaxie nie ma. Tyle w temacie. pbobek 14-02-2011, 12:47 Można by już ten wątek zamknąć bo się nudno robi. nikt nie każę Ci go czytać.. 1) Można dorobić lampki 2) Nikt tych lampek w Smaxie nie ma. Z zamknięciem może poczekamy aż ktoś się pochwali jak to zrobił i pokaże jak to zrobić. pxl 15-02-2011, 23:00 a! korzystając z dośc dużej i dośc nieustannej uprzejmości dobrego kumpla (a dokładnie jego microcata) doszukałem się - co było dośc logiczne - różnic w instalacji el. w drzwiach -a idąc dalej - jako że w tych samych drzwiach tkwi moduł zwany przez wielu modułem komfortu a odpowiedzialny m.in. za otwieranie szyb, ruchy lusterek, i ew. ich składanie się, za mrugające kierunki w lusterkach -czyli jak to w eSiu - jest sobie CAN i LIN i są moduły zarządzające i urządzenia wykonawcze - i wracając do wątku:doszukałem się że same moduły w katalogu części nie wykazują różnic dotyczących czerwonej lampki z tematu tegoż postu - czyli możliwym jest bardzo, że wystarczy dozbroic złącze wyjściowe z takiego modułu o dwa przewody, podłączyc je do odpowiedniej oprawki (ew. kilku diod LED) i będzie wypasione czerwone światełko! ...ale tutaj polecam poszukac prawdy jeszcze w schematach. pozdrawiam XPrzemo Slartibartfast 15-02-2011, 23:54 Nooo, księgowego widać na obrazku! ;) Od 2009 cena przewodu spadła blisko dwukrotnie! pxl 16-02-2011, 17:12 Nooo, księgowego widać na obrazku! ;) Od 2009 cena przewodu spadła blisko dwukrotnie! ... szkoda, że cena instalacji ze światełkiem nie spadła:( wracając do tematu - znalazłem jeszcze coś: światełko LED -jest okrągła obudowa więc mogłoby to byc TO! ale w microcat nijak nie mogłem go nigdzie dopiąc... :( może ktoś wie więcej? Pozdrawiam XPrzemo m-cin 17-02-2011, 07:29 może ktoś wie więcej? Przejrzałem schematy, ale ni chusteczki nie mogę znaleźć, skąd zasilane są te lampki. Jedyny ślad to wtyczka w drzwiach C5LN34... Pozdrawiam m-cin Slartibartfast 17-02-2011, 10:37 znalazłem jeszcze coś: światełko LED A to nie jest do lampek sufitowych po lifcie? wtyczka w drzwiach C5LN34... Na to wygląda. A co steruje jej zasilaniem? Gdzie jest czujnik otwarcia drzwi? m-cin 17-02-2011, 12:05 Na to wygląda. A co steruje jej zasilaniem? Gdzie jest czujnik otwarcia drzwi? Taż piszę, że ni chu...steczki znaleźć nie mogę ;) Pozdrawiam m-cin eclipse 17-02-2011, 12:23 A to nie jest do lampek sufitowych po lifcie? Na to wygląda. A co steruje jej zasilaniem? Gdzie jest czujnik otwarcia drzwi? Dobrze by było znalezć odpowiedzi podejrzewam że dochodzi do zamków . można by poexperymentować z dioda led -do podświetlenia -prawie nie pobiera prądu / daje wystarczajace światło / nie grzeje się / jest b. mała to można by ja upchnąć / i na pewno CAN nie wychwyci wyrzucając błąd .(dla przykładu włożyłem żarówki led w pozycje przód i do osw tablicy rej.) ale one pobierają po 1,5 w .a normalne żarówki po 5w.czyli pradu ubyło a komp błedu nie wyrzuca .Myślę że też zapalniczka jest poza CAN . Slartibartfast 17-02-2011, 13:00 Jak już pisałem tu (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1599332&postcount=11) CAN nie jest wszechobecny. Do żarówki wystarczy 2 kable, żeby CAN sprawdzał takie pie..pszoty to: 1) układ elektryczny musiałby zostać podzielony na strefy i do każdej strefy musiałby być czujnik np oporu/mocy 2) nic innego by nie robił a bryka kosztowałaby o jakieś 50k więcej. Sprawdź w instrukcji rozdział KOMUNIKATY- to mniej więcej wskazuje co kontroluje CAN (z oświetlenia to tylko przód, tył, kierunki). Planeta 17-02-2011, 16:40 Na forum niemieckim jest dokładny opis(ze zdjęciami)http://forum.s-max-club.de/index.php?showtopic=2548 , montażu lampek w drzwiach.Trzeba się zarejestrować. rubinio 17-02-2011, 17:55 Z forum niemieckiego wynika, że pasują od grupy VW. Na zdjęciach wyglądają identycznie jak od Octavii. http://allegro.pl/lampki-drzwi-kopertowki-octavia-golf-leon-a3-i1459605184.html Pozdrawiam Robert Dinar 17-02-2011, 19:05 W S-maxie chyba większe. NIUTEK74 17-02-2011, 19:06 Dzisiaj kupiłem same oprawki po 9 zł za szt. Wystarczy je doczepić do czerwonych szkiełek, jeżeli nie będzie instalacji w drzwiach to zamierzam podpiąć się do lampek w kabinie jak będę miał gotowe to wrzucę fotki a to drobne udogodnienia rubinio 17-02-2011, 19:36 Na niemieckim forum są dokładnie od Octavii. taki nr 1J0947411E jest na zdjęciu. pompik 18-02-2011, 12:31 Szacun dla wszystkich za dociekliwość! Jak będę miał chwilę, to może powalczę :) Slartibartfast 18-02-2011, 15:32 Też bym powalczył, ale... gwarancja Niby mała ingerencja, a jednak... NIUTEK74 18-02-2011, 15:38 I tak od dziś już jest pierwszy:D S max z lampkami w przednich drzwiach czas pracy to około 3 godziny w sumie niema jakiś dużych problemów poza przejściem z drzwi do wnętrza musiałem sobie pomóc sztywnym drutem do przeciągnięcia przewodu Trzeba zdjąć całą tapicerkę drzwi i kilka plastików a z prawej strony dodatkowo schowek NIUTEK74 18-02-2011, 15:39 W sklepie motoryzacyjnym poprosiłem o małe białe lampki lub same oprawki foto 1 jak pisałem wcześniej 9 zł za sztukę Przymocowanie polegało na zgrzaniu tych elementów razem za pomocą lutownicy. Zatrzaski same nacinają izolację przewodów podczas zakładania zamknięcia użyłem ich, bo niemiałem dostępu do gniazdka tak pewnie bym przylutował Slartibartfast 18-02-2011, 15:41 No dobra, co to za wkładki na pierwszym zdjęciu? Gdzie kupić, za ile? I jak to przymocowałeś do odblasków? Te zaciski na kablach... hmmm - to w zasadzie NIE JEST INGERENCJA ;) cliniq 19-02-2011, 07:08 W sklepie motoryzacyjnym poprosiłem o małe białe lampki lub same oprawki foto 1 jak pisałem wcześniej 9 zł za sztukę Przymocowanie polegało na zgrzaniu tych elementów razem za pomocą lutownicy. Zatrzaski same nacinają izolację przewodów podczas zakładania zamknięcia użyłem ich, bo niemiałem dostępu do gniazdka tak pewnie bym przylutował W jakim momencie zapalają się te lampki? Podłączone są do oświetlenia w kabinie? Ja zastanawiałbym się czy nie podłączyć do świateł podświetlających bok samochodu pod lusterkami - one automatycznie zapalają się przy otwieraniu samochodu pilotem oraz otwieraniu drzwi. Do tego cała instalacja pozostaje w drzwiach. Planeta 19-02-2011, 07:58 Koledzy jak pisałem wcześniej , że na nienieckim forum już był przerabiany ten temat.Wygląda to profesjonalnie. cliniq 19-02-2011, 09:36 Koledzy jak pisałem wcześniej , że na nienieckim forum już był przerabiany ten temat.Wygląda to profesjonalnie. http://www.auto.strefa.pl/sklep/product_info_lightbox.php?products_id=4268 http://www.vwvento-fans.com/porady/9.pdf Pytanie o użyteczność takiej lampki. Dinar 19-02-2011, 10:59 Pytanie o użyteczność takiej lampki. Dla mnie to jest niepotrzebne,często jak jest ciepło otwieram wszystkie drzwi i wietrze a wtedy lampki będą się świecić pół dnia. cliniq 19-02-2011, 12:34 Dla mnie to jest niepotrzebne,często jak jest ciepło otwieram wszystkie drzwi i wietrze a wtedy lampki będą się świecić pół dnia. Dokładnie, jedyna sytuacja jak przychodzi mi do głowy to jak staję na poboczu w nocy i czerwona lampka ostrzega innych, że jest coś poza obrysem auta. Z tym, ze stojąc na trasie w nocy na poboczu i tak zapalam awaryjne, a w takiej sytuacji każdy inny pojazd stara się mnie ominąć łukiem. Uważam że gdyby miało to jakiekolwiek znaczenia dla bezpieczeństwa to Ford nie żałowałby tych kilku euro na lampkę i metr przewodu. Planeta 19-02-2011, 13:01 W nocy mamy przecież nasze odblaski.Można to potraktować jako dodatkowe oświetlenie , ułatwiające wejście/wyjście do/z samochodu.Jakby były ledowe to pokusiłbym się z ich montażem Slartibartfast 19-02-2011, 13:25 a wtedy lampki będą się świecić pół dnia Jakby były ledowe to pokusiłbym się z ich montażem Przecież to nie problem - allegro lub np: http://sklep.ledy.pl/zarowka-r10-biala-1x-led-dioda-flux-12v-p-618.html http://sklep.ledy.pl/oprawka-r10-zarowki-12v-i-24v-p-598.html http://sklep.ledy.pl/przewod-2x05mm-linka-p-919.html Użyteczność tego rzeczywiście żadna (zwłaszcza jeśli ma się oświetlenie w lusterkach) - ale ja to traktuję jedynie w kategoriach zwiększenia bezpieczeństwa. Jak otwieram drzwi po zaparkowaniu w jakimkolwiek miejscu to przecież nie będę włączał awaryjnych... Odblask nie jest niestety widoczny pod każdym kątem. Lampki oryginalnie najpewniej podpięte są tak jak oświetlenie wnętrza (np. pod czujnik otwarcia drzwi) - czyli ten sam obwód co oświetlenie nóg (tak jak zrobił to NIUTEK74). Na niemieckim forum wpięli się właściwie w ten sam obwód, tylko w samych drzwiach - przez co nie było potrzebne rozbebeszanie schowka. Oprawkę do odblasku można zgrzać lutownicą lub np. pistoletem z klejem na gorąco. 60zł za oryginalną lampkę to gruba przesada. Ze względu na dużą trwałość diody i brak emisji ciepła a w ostateczności możliwość ponownego podgrzania kleju można nawet zrobić to jeszcze prościej - przykleić diodę do odblasku bez jakiejkolwiek oprawki a kable do niej przylutować. Tam gdzie wymagane jest lepsze oświetlenie (np w klapie bagażnika) można zastosować np taką: http://sklep.ledy.pl/zarowka-r10-biala-4x-led-dioda-3mm-12v-p-616.html Jak montowałem LEDy w miejsce W5W w postojówkach i w oświetleniu nóg to użyłem najtańszych (chyba chińskich) po 2zł paczka 2szt z alle. NIUTEK74 20-02-2011, 19:23 W jakim momencie zapalają się te lampki? Podłączone są do oświetlenia w kabinie? Ja zastanawiałbym się czy nie podłączyć do świateł podświetlających bok samochodu pod lusterkami - one automatycznie zapalają się przy otwieraniu samochodu pilotem oraz otwieraniu drzwi. Do tego cała instalacja pozostaje w drzwiach. Lampki są podłączone do oświetlenia na nogi. Podłączenie do lusterek spowoduje, że lampki będą się palić określony czas Dla mnie to jest niepotrzebne,często jak jest ciepło otwieram wszystkie drzwi i wietrze a wtedy lampki będą się świecić pół dnia. Mnie osobiście pomysł aby te odblaski zamienić na lampki bardzo się spodobał i dlatego sobie je zrobiłem mayak 24-02-2011, 08:25 ja mam zamiar podpiąć te lampki do światełek w lusterkach, tak jak tu jest pokazane (trzeba być zalogowanym, aby wyświetliły się obrazki) http://forum.s-max-club.de/index.php?showtopic=2548&st=20&p=63259&#entry63259 - to przednie drzwi natomiast w tylnych nie ma do czego się podpiąć, chyba że do oświetlenia pstryczka elektrycznych szyb, ale wtedy będzie świeciło się cały czas, także po zamknięciu drzwi ... trochę kiepsko jakieś inne pomysły? Slartibartfast 24-02-2011, 09:30 W kostce w drzwiach C25-B na pewno są odpowiednie do tego piny - w końcu kabel, który wskazał pxl ma złącze C5LN34-A. Jak pisałem, nie byłoby potrzeby rozbebeszania schowka. Chodzi mi po głowie takie rozwiązanie, by pociągnąć z oświetlenia nóg (jak NIUTEK74) na przednie drzwi oraz pod środkowym kanałem na tylne drzwi i od razu na oświetlenie podłogi z tyłu (np pod przednimi fotelami w jakiejś miniobudowie). Najlepiej zastosować diody LED, żeby nie obciążały obwodu. Tylko kieszeń w tylnych drzwiach jest prawie na całej długości i może być problem z "ładnym" montażem. mayak 24-02-2011, 09:46 W kostce w drzwiach C25-B na pewno są odpowiednie do tego piny - w końcu kabel, który wskazał pxl ma złącze C5LN34-A. Jak pisałem, nie byłoby potrzeby rozbebeszania schowka. aby to tak zadziałało, to trzebaby przeprogramować moduły drzwiowe, a to jest mission impossible pawel2m 01-03-2011, 18:52 http://i283.photobucket.com/albums/kk320/hackedbios/Page_1-13.jpg NIUTEK74 01-03-2011, 20:24 oświetlenie podłogi z tyłu (np pod przednimi fotelami w jakiejś miniobudowie). Najlepiej zastosować diody LED, żeby nie obciążały obwodu. Ja takie rozwiązanie zastosowałem pierwszy raz w fokusie 9 lat temu potem również zastosowałem w kolejnym a w Esiu pewnie zrobię sobie latem, przy czym wcześniej wykorzystywałem lampkę w suficie za pasażerami miałem to tak podłączone, że oświetlenie na nogi zapalało się tylko wtedy jak były otwarte drzwi pxl 02-03-2011, 01:25 W kostce w drzwiach C25-B na pewno są odpowiednie do tego piny - w końcu kabel, który wskazał pxl ma złącze C5LN34-A. Jak pisałem, nie byłoby potrzeby rozbebeszania schowka. Owszem! w złączu A podpinanym do modułu w drzwiach sygnał z pinu 3 jest skierowany do złącza CLN34 (lub CLN34-A) czyli złączki naszego przyszłego czerwonego światełka! aby to tak zadziałało, to trzebaby przeprogramować moduły drzwiowe, a to jest mission impossible -> nie sądzę - akurat tego nie trzeba programowac - producent steruje światełkiem prosto z fabryki -> jeśli ma świecic dorzuca lampkę+dwa kabelki+złączka CLN34 -> jeśli nie - to nie dorzuca ...:) w najbliższy cieplejszy dzionek z całej swej ciekawości rozbebeszę swe drzwi i zbadam czy coś się pojawia na pinie 3 pozdr! XPrzemo m-cin 02-03-2011, 09:52 Heh, daleko mam do ciebie, bo byśmy razem pogrzebali ;) Pzdr. m-cin pbobek 02-03-2011, 10:56 Może spota na masowe zakładanie "światełek" :D :P pxl 02-03-2011, 18:02 Może spota na masowe zakładanie "światełek" :D :P taaaaa.... jasne:) hurtowo -> ... punkt 12 - odcinamy dwa różnokolorowe przewody na długośc ok. 70-80 cm -czas wykonania 1 minuta. punkt 13 - ściągamy izolację na 6mm na każdym końcu każdego przewodu. czas wykonania 90 sekund punkt 14 - przerwa na papierosa, łyk piwa, chipsy lub paluszki. czas 5 minut ... i cały parking przed hipermarketem XYZ zapełniony eSiami z rozbebeszonymi drzwiami... -> lepiej już pójdę poskładac swoje drzwi - znów się zimno zrobiło:( pbobek 02-03-2011, 18:41 punkt 14 - przerwa na papierosa, łyk piwa, chipsy lub paluszki. czas 5 minut i ten najważniejszy pkt powtarzamy do znudzenia.. :) mayak 03-03-2011, 08:34 a potem idziemy spać, aby wytrzeźwieć przed powrotem do domu :D :D :D . skąd wziąłeś ten komiksowy tutorial? pawel2m 03-03-2011, 20:03 Z angielskiego forum od steve'a. mayak 04-03-2011, 09:52 Z angielskiego forum od steve'a. możesz linka zarzucić? pawel2m 04-03-2011, 22:15 http://www.smaxownersclub.com/forum/ Dostęp do porad jest płatny niestety. Ale IMHO warto... bo to kopalnia wiedzy. mayak 07-03-2011, 07:51 a możesz podać same tematy tych porad bez ich treści? pawel2m 07-03-2011, 18:45 mogę zrobić zrzut ekranu mayak 08-03-2011, 07:54 poproszę! :) pawel2m 08-03-2011, 12:28 ..... Tom303 17-03-2011, 22:15 Witam. Fordami jezdze juz od dawna ale s-maxem dopiero od tygodnia ale jedna z rzeczy, ktora od razu zauwazylem ze brakuje, a moglo by byc, to wlasnie te lampki we drzwiach. Mam zamiar zakupic ten komplet czesci z VW (w niemieckim ASO), bo to wydaje byc sie najprostszym i nie drogim rozwiazaniem, i podlacze sie tak jak oni tam na forum pisali, pod podswietlanie w lusterkach. Na tym niemieckim forum pisze tez, ze o dziwo te same lampki kosztuje w ASO forda 29 euro, kiedy w ASO VW zaplacimy za te same tylko 10 euro. Jak cenne sa informacje na forach internetowych ;) Tom303 09-04-2011, 19:50 Wlasnie zakupielm dzis te lampki. Przy najblizezs okazji postaram sie je zamontowac i podlaczyc :) eclipse 30-08-2012, 12:01 Czemu ten temat sie zatrzymał dobrze by było go wznowić . Moje pytanie czy ktoś ma oświetlenie w 4-ch dżwiach i jak zapalane .?. wip 30-08-2012, 14:03 wydaje mi się, że takie oświetlenie trzeba by dorobić samemu. Sam o tym myślałem, ale tam nie ma odblaśnika jak w przednich drzwiach i trzeba wyrżnąć tapicerkę. A zasilanie poprowadzić do oświetlenia stóp. Żeby się włączało tylko dla pojedynczych drzwi trzeba by pokombinować z układem jaki pokazał dzisiaj Mayak w temacie o listwach LED. Ja do przednich drzwi zamiast odblasków wstawiłem lampkę od VW Group i podpiąłem się pod zasilanie nóg. Trzeba tylko uważać bo w tych lampkach niemiaszki wstawiają diody przed żaróweczką (nie wiem po co?) i przez chwilę zgłupiałem dlaczego mi się nie świeci :). Wystarczyło zmienić polaryzację zasilania i jest git. eclipse 14-10-2012, 20:10 Ledy z taśmy oświetlające na 4-dywanikach się sprawdziły i dziś zacząłem podświetlanie dżwi , ale tym razem zasilanie z lusterek lecz wyłącznie ,, +'' bo ,,-''myślę żeby jakoś rozłączał dżwi każde z osobna , całość też na ledach . Jakieś propozycje?..... eclipse 07-11-2012, 12:36 Jak na razie wszystkie dżwi podłączyłem z oświetleniem pod lusterkiem bo ono krócej świeci niż podświetlanie dywaników szkoda że nie potrafię rozgryżć tego rozwiazania jakie zapodał Mayak z forum rosjan . Baxior 10-12-2012, 17:08 xxx szynszyl 31-08-2017, 19:43 czy ja dobrze widzę? to jest na wcisk ta lampka, czy trzeba zdemontować boczek? cliner 31-08-2017, 20:56 Lampka na wcisk,ale moduł jest schowany pod tapicerką,aby się podłączyć trzeba ciężką pracę wykonać:diabelek: szynszyl 01-09-2017, 14:51 No ok. Dam rade mm32 01-09-2017, 16:49 Aleście suchara wytargali. Tutaj jest wątek jak to zrobić,pozycja nr 18. https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=192878 Rafał78 09-11-2017, 09:12 Czy byłby ktoś chętny zamontować podświetlanie w drzwiach z województwa Łódziego :>? (oczywsicie za drobna opłata ) Parch 09-11-2017, 11:36 Najpierw to sobie podjedź do kogoś z ForScanem, żeby Ci sprawdził jakie masz moduły w przednich drzwiach, bo się może okazać, że nie obsługują lampek. hors_e 12-03-2019, 17:59 Pozwolę sobie odświeżyć temat - do rzeczy - lamki zamontowane, moduły zmienione i aktywowane i tu pojawia się problem - o ile lampka w drzwiach kierowcy zapala się normalnie to ze strony pasażera nie świeci. Żarówka sprawdzona, moduł ma wymagane piny(oba wymontowane z jednego auta). Czy ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny? mm32 12-03-2019, 18:00 Zresetuj moduł. hors_e 14-03-2019, 09:50 Problem rozwiązany - zapomniałem o diodzie w lampce, zmieniłem polaryzację i wszystko świeci jak trzeba. mjoker 01-07-2019, 00:06 Koledzy czy ktorys z Was mógłby pokazać mi jakie to są potrzebne piny do wtyczki modułu? Np na alledrogo? Parch 01-07-2019, 00:28 WDR: Kup cały moduł z wtyczkami i kikutami kabelków. Będziesz miał oryginalne piny. Na wymienionym przez Ciebie portalu można takie moduły kupić nawet za 15-20 zeta. mjoker 01-07-2019, 12:40 myślałem, że nowe można kupić, ale OK. Zamowilem. EDIT: dziś przy wymianie lusterka przyjrzałem się instalacji modułu drzwiowego. Otóż pin 14 pod który podpinamy lampkę wykorzystany jest jako masa do wtyczki od Blis'a. jeśli nie mamy Blis'a to możnaby przepiąć drugi kabelek od Blis'a (zielono biały) na pin nr 3 i mamy gotowe wyjście na lampki. W ten sposób pozbywamy się problemu skąd wziąć dodatkowe piny by podłączyć lampki. mjoker 07-07-2019, 16:44 Koledzy, ręce mi opadły. Zrobiłem instalacje pod lampki z projektorem logo w drzwiach. W ElmConfigu "wyposażyłem" w nie auto i pupa. Okazało się, że ford tak przyoszczędził, że mój moduł drzwiowy nie jest wyposażony w pin 3 i 14. Po prostu brakuje w nim bolców. Powiedzcie mi po czym szukać modułu odpowiedniego? Moj oryginalny to 9G9T 14B533 FC - prawe drzwi. https://images91.fotosik.pl/213/8b1be8daeda878d2m.jpg (https://images91.fotosik.pl/213/8b1be8daeda878d2.jpg) https://images92.fotosik.pl/214/74f723bd7d60522fm.jpg (https://images92.fotosik.pl/214/74f723bd7d60522f.jpg) https://images92.fotosik.pl/214/371087a2f1b80e24m.jpg (https://images92.fotosik.pl/214/371087a2f1b80e24.jpg) Na dawcę pinów kupiłem taki moduł (na nim działają lampki, ale nie wiem co nie będzie działać, bo ilość bolców jest inna): https://images89.fotosik.pl/213/492f73080f3d8dffm.jpg (https://images89.fotosik.pl/213/492f73080f3d8dff.jpg) https://images92.fotosik.pl/214/984327bda3416a49m.jpg (https://images92.fotosik.pl/214/984327bda3416a49.jpg) https://images89.fotosik.pl/213/232d636006531b80m.jpg (https://images89.fotosik.pl/213/232d636006531b80.jpg) A tu moje wykonanie instalacji: https://images92.fotosik.pl/214/14471ecaa607ffc8m.jpg (https://images92.fotosik.pl/214/14471ecaa607ffc8.jpg) https://images89.fotosik.pl/213/0a43f760814e2b24m.jpg (https://images89.fotosik.pl/213/0a43f760814e2b24.jpg) https://images89.fotosik.pl/213/947829fea7f1f974m.jpg (https://images89.fotosik.pl/213/947829fea7f1f974.jpg) https://images90.fotosik.pl/213/88350c012e3d1c51m.jpg (https://images90.fotosik.pl/213/88350c012e3d1c51.jpg) https://images91.fotosik.pl/213/dd1b0e0f3474f335m.jpg (https://images91.fotosik.pl/213/dd1b0e0f3474f335.jpg) Bump: Parch 07-07-2019, 17:15 Powiedzcie mi po czym szukać modułu odpowiedniego?Ja bym spróbował użyć narzędzia forumowego. Jest specjalna zakładka "szukaj". Jak tam wpiszesz szukaną frazę, np. "moduł drzwiowy", to w wynikach wyszukiwania znajdziesz temat, który idealnie pasuje do Twojego problemu: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=295829 Z niego dowiesz się nawet tego, że te ledowe projektorki, co to je sobie wymyśliłeś raczej nie będą działać. AJU 07-07-2019, 17:38 Projektory będą działać oczywiscie bo mam u siebie, ale za to błędy będą związane z tym oświetleniem Parch 07-07-2019, 17:43 Jakie są błędy? mjoker 07-07-2019, 17:59 Ja bym spróbował użyć narzędzia forumowego. Jest specjalna zakładka "szukaj". Jak tam wpiszesz szukaną frazę, np. "moduł drzwiowy", to w wynikach wyszukiwania znajdziesz temat, który idealnie pasuje do Twojego problemu: https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=295829 a widzisz... szukałem w s-maxie, nie w mondeo. Z niego dowiesz się nawet tego, że te ledowe projektorki, co to je sobie wymyśliłeś raczej nie będą działać. Tylko, że na module - dawcy pinów, działają. W tamtym poście podajesz kilka rodzajów modułów. Rozumiem, że tylko te mają obsługę lampek? Jak dobrać moduł by mieć to, co mam obecnie + lampki? Czy poprzez te moduły realizowane jest keyless? (bo również mam). Projektory będą działać oczywiscie bo mam u siebie, ale za to błędy będą związane z tym oświetleniem gdy podłączyłem na tamtym module, "dawcy" nie miałem błędów. Parch 07-07-2019, 18:10 Rozumiem, że tylko te mają obsługę lampek?Hehe. Te moduły, które masz teraz są najbiedniejsze, więc bardziej pasuje napsać, że wszystkie inne mają obsługę lampek. Jest tylko jeszcze jedna para modułów przednich, które nie obsługują lampek.Jak dobrać moduł by mieć to, co mam obecnie + lampki? Czy poprzez te moduły realizowane jest keyless? (bo również mam). Patrz wyżej. Keyless akurat nie ma nic wspólnego z modułami drzwiowymi. Błedy na tym module przedliftowym są na pewno. Tylko niekoniecznie je już dostrzegłeś. mjoker 07-07-2019, 19:01 Nieźle. Więc czego szukać? Gdzie mogę znaleźć jakieś porównanie modułów? Po prostu lubię znać takie informacje co i z czym :) AJU 07-07-2019, 19:13 Nie pamiętam dokładnie numeru błędu teraz, ale coś w stylu cos w stylu usterka oświetlenia wewnętrznego ale to może od lampki górnej przedniej bo mi led juz mruga Parch 07-07-2019, 19:22 Więc czego szukać?W temacie, który Ci wcześniej wylinkowałem masz napisane przecież pasujące pary. Każda z tych par jest bogatsza od tych modułów, które masz teraz. Zatem nie masz się co obawiač, że jakaś funkcja obecna w Twoim aucie przestanie działać. mjoker 07-07-2019, 19:40 A tak na marginesie. Pary mozna mieszac? Bo jak jeden z pary kosztuje ca 40zl, to ten drugi do pary 250 :) Parch 07-07-2019, 19:52 Nie powinno się mieszać. mjoker 17-07-2019, 21:10 Skompletowałem, zamontowałem i wygląda to jak na załączonych obrazkach. Problem jest tylko taki, że przestały mi świecic podświetlenia w lusterkach. Tylko mrugną i to wszystko. Macie jakieś pomysły? Moduły to 9G9T14B533DC i 9G9T14B533JC https://images90.fotosik.pl/218/e04078677b77b353m.jpg (https://images90.fotosik.pl/218/e04078677b77b353.jpg) https://images91.fotosik.pl/219/c9a58c4e57b52d80m.jpg (https://images91.fotosik.pl/219/c9a58c4e57b52d80.jpg) https://images89.fotosik.pl/218/5e002529a91b0613m.jpg (https://images89.fotosik.pl/218/5e002529a91b0613.jpg) Parch 17-07-2019, 21:30 Do czego to doszło, cytuję samego siebie: Z niego dowiesz się nawet tego, że te ledowe projektorki, co to je sobie wymyśliłeś raczej nie będą działać. Takie właśnie błędy jakie się pojawiły u Ciebie miałem m.in. na myśli. Macie jakieś pomysły? 1. załóż oryginalne lampki; 2. kombinuj z jakimiś rezystorami albo diodami wpiętymi w te projektorki. eclipse 18-07-2019, 08:53 A czemu ten znaczek/ logo forda na ziemi ma służyć ?. Praktyczniejsze jest światełko jasne oświetlające przed progiem, bo przynajmniej nie wdepniesz w nic po otwarciu drzwi, w tym przypadku jest to bardzo możliwe, i wyjdzie na to że ten FORD g...o wort.:D mjoker 18-07-2019, 09:43 A czemu ten znaczek/ logo forda na ziemi ma służyć ?. Praktyczniejsze jest światełko jasne oświetlające przed progiem, bo przynajmniej nie wdepniesz w nic po otwarciu drzwi, w tym przypadku jest to bardzo możliwe, i wyjdzie na to że ten FORD g...o wort. Nie jest tak źle. Ta lampka w drzwiach oprócz projektora oświetla również drogę po otwarciu drzwi. Miałem takie lampki w Sharanie oryginalne (ale bez projektora) i było super. Zastanawia mnie tylko dioda prostownicza w oryginalnych lampkach. Nie wiem w jakim celu ona może być. Rozumiem sens stosowania jej przy cewkach przekaźników, co zabezpiecza elementy sterujące, np tranzystory, przed wyindukowanym napięciem w cewce po wyłączeniu przekaźnika. Ale przy zwykłej żarówce? A ktoś może sprawdzał w jaki sposób jest połączona ta dioda w oryginalnej lampce? Równolegle do zasilania gdzie kierunek przewodzenia jest z "-" do "+" ? Parch 18-07-2019, 10:09 W #90 wylinkowałem Ci temat, w którym masz napisane, co i jak. Nawet zdjęcie jest wstawione lampki na żarówę C5W, w której widać diodę. W tych lampkach dioda jest wciskana i można ją obrócić, żeby zmienić kierunek "płynięcia" prądu. mjoker 18-07-2019, 10:24 Tak kolego Parch. Temat przesrudiowalem i wiem ze dioda jest wciskana, ze mozna ja obrocic. Tylko nie jest napisane czy jest szeregowo czy rownolegle do zasilania, a reszta to moje dywagacje na temat powinnosci stosowania takiego elementu przy zarowce, bo nie wiem co ta dioda wnosi do ukladu. mjoker 18-07-2019, 16:03 I odkryłem ciekawostkę. Nie chodzi tu o światełka w drzwiach, że nie działają te w lusterkach, tylko o moduły. Zacznę od początku. Na starych modułach AC/FC w lusterkach miałem założone diodki jak na zdjęciu https://images89.fotosik.pl/219/c62d6fc89208b0dam.jpg (https://images89.fotosik.pl/219/c62d6fc89208b0da.jpg) Kiedy założyłem nowe moduły, DC/JC założyłem też projektorki w drzwi. Zauważyłem wtedy, że w drzwiach działają, natomiast LEDy w lusterkach przestały świecić. Sądziłem, że problem tkwi w projektorkach w drzwiach (opisane na forum). Dziś zabrałem się za sprawdzanie i wymontowałem światełka z drzwi (projektorki). Okazało się, że pomimo braku projektorków, w lusterkach te moje LEDy też tylko mrugną i dalej ciemność. Ale żeby było śmieszniej, to po włożeniu w lusterka zwykłej żarówki W5W działają i lusterka i projektorki w drzwiach :D:D Bądź tu mądry i pisz wiersze :) AJU 18-07-2019, 16:47 Po prostu ledy sie skończyły 8) mjoker 18-07-2019, 19:40 Po prostu ledy sie skończyły 8) Niestety to nie to. Wkladalem inne ledy i efekt taki sam. mm32 19-07-2019, 14:47 Moduł odcina zasilanie że względu na zbyt mały pobór prądu. Daj równolegle rezystor,tak by calkowita moc zestawu była w granicach 3W. mjoker 19-07-2019, 15:39 Tez o tym pomyslalem, ale nie mam tak malych rezystorkow. Poza tym nie wiem czy nie za mocno by sie grzal. Zarowka w5w ma ok 4,5 Ohm rezystancji. Temat bede zglebial za jakies 2 tygodnie, bo teraz wyjezdzam. Parch 19-07-2019, 15:46 Daj równolegle rezystorAlbo właśnie taką diodę, o której wyżej pisałem. Będzie działać podobnie i jednocześnie będzie zapobiegać zakłóceniom. mm32 19-07-2019, 16:52 Dioda wstawiona w szereg z lampka da tylko spadek napięcia rzędu 0,4-0,7V w zależności od diody i nic więcej. Parch 19-07-2019, 17:47 W oryginalnych lampkach jest właśnie dioda szeregowo wpięta. Mierzona omomierzem pokazuje ~570 ohm. mm32 19-07-2019, 18:30 Mierzona omomierzem pokazuje ~570 ohm To wtedy nie jest zwykła dioda.Podaj jej oznaczenie. Dla przykładu,zwykła dioda prostownicza mierzona omomierzem ma około 6000000 ohm. Parch 19-07-2019, 18:45 1n4004 mm32 19-07-2019, 18:52 To jest podstawowa dioda prostownicza i nie może mieć 560 ohm,jesli tyle ma to jest uszkodzona. Parch 19-07-2019, 19:33 Sprawdzę w drugiej lampce jak ją znajdę. Tak czy siak w tych lampkach "siedzą" właśnie te diody. mjoker 19-07-2019, 19:43 Dioda w kierunku przewodzenia ma pomijalna rezystancje, a w w kierunku zaporowym przyjmuje sie nieskonczona (tak w skrocie, pomijajac napiecie przebicia). Nie wiem jak w tych lampkach, ale diody w celu zabezpieczenia urzadzen sterujacych, jak np tranzystory, stosowana jest rownolegle do odbiornika, gdzie katoda podlaczana jest do + a anoda do -. Tu raczej jest tak jak pisal kolega mm32, ze modul odcina zasilanie po wykryciu niskiego poboru pradu. Parch 19-07-2019, 20:13 Ok. To dołóż rezystor jak Ci napisał mm32. Bo to jest dobry pomysł. Ja tam nic nie dokładałem, bo mam zwykłe żarówki. No i te diody wpięte nie wiadomo po co :wink: mjoker 19-07-2019, 20:42 Bede kombinowal, ale to dopiero za ok 2 tyg, bo w poniedzialek wyjezdzam w delegacje. Poki co mam w5w w lusterkach i wszystko dziala. mjoker 04-08-2019, 11:59 Jeszcze przed wyjazdem w delegacje zakupiłem lampki ledowe w lusterka, takie: https://images89.fotosik.pl/227/7fcf25af16603d83m.jpg (https://images89.fotosik.pl/227/7fcf25af16603d83.jpg) Jednak działały tak samo, jak żarówki LED W5W - błysnęły i gasły. Zabrałem się do pomiarów i obliczeń. Zwykła żarówka W5W pobiera 350mA prądu. Ta lampka ledowa pobiera ok 150mA, więc brakuje 200mA by moduł myślał, że włożona jest zwykła żarówka W5W. By zwiększyć pobór prądu musimy dołożyć równolegle rezystor (nie szeregowo, bo to wywołałoby spadek napięcia na lampce i albo by ciemniej świeciła lub w ogóle). W ten sposób: https://images89.fotosik.pl/227/821d349aff10963bm.jpg (https://images89.fotosik.pl/227/821d349aff10963b.jpg) Z prawa Ohma obliczamy: I=U/R => R=U/I => R=12V/200mA => R=12V/0,2A => R=60 Ohm Niestety nie każdy rezystor się nadaje. Oprócz takich parametrów jak rezystancja i tolerancja jest jeszcze coś takiego jak moc rezystora. Parametr ten mówi nam o tym, jaka maksymalna moc może odłożyć się na rezystorze. Innymi słowy jeśli dobierze się rezystor o zbyt małej mocy to będzie się nadmiernie grzał i najzwyklej w świecie się przepali. Niestety im większa moc, tym gabaryty rezystora większe. Moc obliczamy: P=U*I => P=12v*0,2A => P= 2,4W U siebie założyłem rezystory 5W i wierzcie mi, grzeją się mocno. Po montażu cieszę się projektorkami w drzwiach i LEDowymi lampkami w lusterkach. Jeśli potrzebowałby ktoś pomocy przy obliczeniach lub jak wykonać pomiary ile dana lampka pobiera prądu (bo to ma znaczenie przy doborze rezystora) to walcie śmiało. Przypuszczam, że niedziałanie dokładanych lampek drzwiowych u niektórych osób jest spowodowane tym samym problemem i dołożenie odpowiedniego rezystora załatwia problem. Po prostu moduł drzwiowy musi mieć odpowiednie obciążenie na wyjściu, by myślał, że jest włożona zwykła żarówka. A tak to wygląda: https://images92.fotosik.pl/228/41a92b74de6e979dm.jpg (https://images92.fotosik.pl/228/41a92b74de6e979d.jpg) https://images90.fotosik.pl/227/00382f0aee94c197m.jpg (https://images90.fotosik.pl/227/00382f0aee94c197.jpg) Parch 04-08-2019, 12:46 A sprawdzałeś, czy wszystko działa poprawnie, gdy otwarte są w tym samym czasie lewe i prawe drzwi? Czy jak podepniesz się pod komputer, to nie ma żadnych błędów? mjoker 04-08-2019, 13:15 Jedyne błedy jakie mam dotyczą tablicy rejestracyjnej, ale tam mam włożone żarówki LEDowe W5W (pewnie jakby dołożyć rezystory to błędów by nie było, ale lampki świecą, więc nie chce mi się robić przeróbek. Komunikat również podpowiada, że jest przerwa w obwodzie - znikomy pobór prądu uważa jako zerowy): https://images89.fotosik.pl/219/c62d6fc89208b0dam.jpg (https://images89.fotosik.pl/219/c62d6fc89208b0da.jpg) https://images92.fotosik.pl/228/1bea536d1f940437m.jpg (https://images92.fotosik.pl/228/1bea536d1f940437.jpg) https://images92.fotosik.pl/228/c3715a52e94874dfm.jpg (https://images92.fotosik.pl/228/c3715a52e94874df.jpg) Odnośnie światełek progowych w lusterkach i światełek w drzwiach brak błędów. Świeci również lewa strona, prawa strona i obie po otwarciu drzwi, wiec jest super. mm32 04-08-2019, 13:51 Zwykła żarówka W5W pobiera 350mA prądu. Sprawdzałeś to,bo wg wyliczeń powinna brać więcej 5W/12V=0.417A Kiedyś robiłem próby i moduł tolerował moc od 3.5W do 5.5W ;) mjoker 04-08-2019, 13:56 Wiem, że z wyliczeń wychodzi więcej, ale pomiary wykazały ok 350mA, dlatego do dalszych wyliczeń przyjąłem tę wartość. Być może żarówka żarówce nie równa. mm32 04-08-2019, 13:59 Myślę ,że obciążenie jest nie czysto rezystancyjne i zmienia się troszkę z temperaturą,trzeba by sprawdzić jak zmienia się to wszystko w przypadku włókna wolframowego. Tak czy inaczej, tak jak pisałem warto sprawdzić jaka minimalną moc toleruje moduł i wtedy dobrać rezystor-będzie on mniejszej mocy :) mjoker 04-08-2019, 14:09 Owszem, jesli robiłeś próby i sterownik przyjmował obciążenie 3,5W to można by zejść o jakieś 60mA na lampce. Ale czy to ma sens? Owszem, jeśli ma się na celu zmniejszenie poboru prądu całego auta. U mnie celem była poprawa wyglądu. Białe auto i żółte światło on zwykłej żarówki w lusterku nie wyglądało fajnie, dlatego założyłem diody. mm32 04-08-2019, 17:05 Ale czy to ma sens? To daje "oszczędność" na poziomie 0.72W,a przede wszystkim rezystor będzie się mniej grzał co nie jest bez znaczenia. Każdy musi odpowiedzieć sobie sam na to pytanie. mjoker 04-08-2019, 17:14 Racja, a moc na rezystorze odlożyła by się o 0,42W mniejsza. Może odrobinkę mniej by się grzał. Jak wspomniałem bilans energetyczny auta nie był priorytetem, a z uwagi na to, że elektronikę muszę kupować wysyłkowo, gdyz sklep w mojej miejscowosci został zamknięty, próby chciałem ograniczyć do minimum. Bardziej zależało mi na 100% pewności że zadziała. Ale tak jak napisałeś, każdy sam musi sobie na to odpowiedzieć. Myślę jednak, że to jest droga do rozwiązania problemu niedziałających lampek. SLIWKA 04-08-2019, 22:33 BTW. Pomiary i obliczenia byly dla 12V. Na odpalonym aucie masz ponad 14V. Wyniki minimalnie będą się różniły mjoker 04-08-2019, 23:24 BTW. Pomiary i obliczenia byly dla 12V. Na odpalonym aucie masz ponad 14V. Wyniki minimalnie będą się różniły Zgadza się. Uznałem jednak, że lampki w 90% będą świeciły przy zgaszonym silniku. A tak na marginesie, można wydłużyć ich świecenie po zamknięciu auta? SLIWKA 05-08-2019, 13:55 Na to pytanie nie znam odpowiedzi. Podejrzewam że ten czas jest pewnie gdzieś zapisany w module drzwi Ale czy można go zmienic nie mam pojęcia. Dodam że mam u siebie te gotowe lampki ledowe I żadnych problemów z nimi nie miałem. mjoker 05-08-2019, 15:19 A u mnie bylo odwrotnie. Nie mialem problemu z lampkami w drzwiach (a wiele osob na to narzekalo), a problem pojawil sie z lampkami w lusterkach. Ale to po wymianie modulow, bo na starych modulach ledy w lusterkach dzialaly. mm32 05-08-2019, 19:08 masz ponad 14V Nie sadzę,po przez spadki napięcia na przewodach i na elektronice(np. złącze tranzystora) napięcie będzie w okolicy 13-13.5Vmax,przy odpalonym silniku. SLIWKA 05-08-2019, 20:58 Nie sadzę,po przez spadki napięcia na przewodach i na elektronice(np. złącze tranzystora) napięcie będzie w okolicy 13-13.5Vmax,przy odpalonym silniku. Super szynszyl 26-02-2021, 18:00 wiem, że temat świeci już jak truchło.... wkurzały mnie wiecsne błedy w forscanie, zatem wyjąłem nieszczęsne lamki z piwnicy. dorobiłem piny 3 i 14 w moim przedlifcie, poskłądałem i kicha. no jakby nie były aktywowane, to chyba błedy by nie wyskaiwały. Piny nie te?? no dobra tylko jedne drzwi. błąd lampki, a wpięta jest, dalej wyskakuje malutkiv6 24-10-2021, 17:22 Wczoraj zabrałem się że szwagrem w dołożenie projektora w drzwiach zamiast odlaskow. Czas zmiany Ok 1godz żeby nie to że błędny opis był na formu do których kabli w lusterko się trzeba wpiąć ale daliśmy radę. To co potrzeba do przerobki: 1. Lampki / projektor 2. Szybko złączki szt. 4 do wpięcia się w przewody 3. Szybko złączki do połączenia kabla z lampka 4. Tasma izolacyjna Na początek rozbieramy boczek 1. Odkręcamy 6 srob dwie z przodu dwie z tylu i dwie od dołu 2. Zdejmujemy srebrna zaślepkę z rączki drzwi i odkręcamy dwie środki na torxa 3. Wyjmujemy zaślepkę pod klamka i odkręcamy jedna srobke zdejmujemy obudowę klamki 4. Zdejmujemy trójkątny plastik z przedniej strony szyby I już podnosimy lekko cały boczek odpinamy wiązki od strony kierowcy dwie od sterowania szybami i lusterkami i od otwierania drzwi od strony pasażera jedynie prze klamce od otwierania okna Rozpinamy wiązkę od lusterek i szukamy kabelka fioletowego i szarego z czarnym paskiem wpinamy się w nie szybkozlaczkami podłączamy lampkę lub projektor i wszystko pięknie działa. Przez chwilę po podłączeniu pasarzera było tak że świeciła tylko lampka od kierowcy ale po zamknięciu i otwarciu drzwi drugi raz już było ok. A tak to wyglada: Parch 24-10-2021, 18:01 Czyli lampki są podpięte pod lusterka ("puddle light")? Mocowanie trytytkmi przewodów do pianki izolacyjnej! No, no! malutkiv6 24-10-2021, 19:06 Lampki są podpięte pod lampke w lusterku. A przewód tak, jest przymocowany na trytke do pianki! I wszystko pięknie działa! tombalt 24-10-2021, 19:32 przymocowany na trytke do pianki Która to pianka nie pełni już roli hydro-bariery... Dobrze że kolega nie mocował do karoserii ;) AJU 24-10-2021, 20:34 Super.. kup juz sobie na zapas te projekty, daje im rok i do wymiany. Ja u siebie wymieniłem w ciągu 2 lat 3 komplety, w końcu dałem sobie spokój i założyłem od VW zwykle lampki eclipse 25-10-2021, 07:28 Takie oświetlenie :shock: to czysty SNOBIZM pochodzenia odpustowego, no ale ... jak tylko nie wywoła to zażenowania w śród przyjaciół i głupich uśmieszków to proponuję rozważyć jeszcze futerko na kokpicie. alle....;) mkaminski100 25-10-2021, 07:37 Takie oświetlenie :shock: to czysty SNOBIZM pochodzenia odpustowego, no ale ... jak tylko nie wywoła to zażenowania w śród przyjaciół i głupich uśmieszków to proponuję rozważyć jeszcze futerko na kokpicie. alle....;)Taki snobizm jest już od dłuższego czasu w audi czy Mercedesie, ale tam to jest lans. Mi się nie podoba bo to przerost formy nad treścią, ale to kwestia gustu Sent from my Pixel 4 XL using Tapatalk Parch 25-10-2021, 07:47 Która to pianka nie pełni już roli hydro-bariery... Mam piankę w tylnych drzwiach przeciętą na długości ok 15 cm. Od 6 lat nie obserwuję negatywnych skutków wpływu wilgoci. Ja to bym się raczej obawiał trwałości takiego mocowania. Obstawiam, że za czas jakiś ta pianka się zwyczajnie podrze i kabel odpadnie. Takie oświetlenie to czysty SNOBIZM pochodzenia odpustowego, no ale ... jak tylko nie wywoła to zażenowania w śród przyjaciół i głupich uśmieszków to proponuję rozważyć jeszcze futerko na kokpicie.Przesadzasz. Podoba się taka "projekcja " kierownikowi wozu, to ok. Tobie, czy mnie nie musi się podobać. |