Zobacz pełną wersję : Gdzie we Wrocławiu naprawić turbo, focus mk2 1.6 TDCI 90KM

wigi
13-02-2011, 22:44
Padła turbina w moim Focusie 1.6 TDCI 90KM.
Lekko gwizdała i był spadek mocy, aż w końcu zadymiło się z wydechu. Po krótkiej, ostrożnej jeździe i zatrzymaniu auta okazało się, że ubyło około 1 litr oleju (poszło w wydech). Ani na moment nie zapaliła się żadna kontrolka (a w trybie serwisowym nie pokazało żadnego błędu). Mam nadzieję, że nic więcej poza turbiną nie zostało uszkodzone. Auto stoi i nie wiem gdzie je dać do naprawy.
Czytałem, że w takiej sytuacji, wymieniając turbinę, należy sprawdzić, wymienić, wyczyścić, sporo elementów, by zapobiec rychłej następnej awarii, a nie każdy potrafi to zrobić kompleksowo i dobrze.
Czy możecie polecić we Wrocławiu lub w bliskiej okolicy warsztaty/serwisy specjalizujące się w wymianie turbiny po jej awarii?
Zależy mi na warsztacie, który zrobi to dobrze i najlepiej da na to gwarancję (np. rok).
Bardzo proszę o rady, informacje i namiary.

mkaminski100
14-02-2011, 08:53
Pytales sie o pomoc na PW, ale ja nie mieszkam w Polsce wiec nie znam zakladu ktory to zrobi porzadnie.
To co nalezy zrobic przy wymianie turbo:
- wymiana turbiny na uzywana lub nowa (regenerowanie nie jest dlugotrwala opcja, bo G-H nie sprzedaje czesci, wiec czesci pochodza z Chin). Po zalozeniu nalezy sprawdzic ile oleju zleci z turbo. nie pamietam teraz dokladnie wartosci - sa podane w TIS i na kazdej karcie gwarancyjnej. Nalezy sprawdzic droznosc odplywu oleju z turbo.
- wymiana przewodu zasilajacego silnik w olej lub sruby na bloku (na koncu przewodu). Do kupienia w ASO.
- zdjecie miski, wymycie i czyszczenie smoka.
- zalanie swiezym olejem, najlepiej z preparatem pluczacym. Pozwoli to wyplukac resztki turbo (opilki) i szlam z ukladu.
- druga zmiana oleju.

wydra
14-02-2011, 11:14
w Lamowicach we Wrocławiu (w kierunku Strzelina)jest jakiś zakład robiący turbosprężarki, codziennie mijam ten zakład jak jade do pracy, ale nie mam pojęcia jak i za ile robią itp. musiałbyś sie dowiedzieć ;)

juras25
14-02-2011, 18:37
Drugi raz się o to samo pytasz? dwa tematy niżej to samo.

Turbo Serwis. Turbosprężarki
50-515 Wrocław, ks. Klimasa 4
Tel/fax: 71 360 01 99
Branża: Turbosprężarki
www.turboserwis.pl

Turbo Jet s.c. Turbosprężarki
52-131 Wrocław, Buforowa 109
Tel.: 71 333 64 78
www.turbojet.pl

wigi
14-02-2011, 22:46
Turbo Serwis. Turbosprężarki
50-515 Wrocław, ks. Klimasa 4
Tel/fax: 71 360 01 99
www.turboserwis.pl

Turbo Jet s.c. Turbosprężarki
52-131 Wrocław, Buforowa 109
Tel.: 71 333 64 78
www.turbojet.pl

Dzięki. Może ktoś ma jakieś opinie o tych firmach, która polecana?
Ciekawe czy te firmy robią naprawę kompleksowo po awarii turbo (całą procedurę, o której napisał mkaminski100)? Może jutro do nich zadzwonię.

Arti
17-02-2011, 23:03
Witam.

Kiedyś miałem podobny problem (lato 2008) i chciałem "zaoszczędzić" regenerując turbinę, którą zajechał poprzednik - efekt to prawie 2 miesiące użerania się z firmą "regenerującą" turbiny.

W efekcie końcowym skorzystałem z http://www.motoarena.pl/index.php?go=program_wymiany oraz z Carosu i od tamtej pory mam święty spokój i nie obawiam się jakiś przygód ze strony turbiny.
Wniosek mam jeden po tamtej przygodzie: tańsze rozwiązania potrafią być kosztowne.

AdamJ.
23-02-2011, 19:38
Witam.

Prawda jest taka że większość z tych fachowców we wRocławiu co naprawiają Turbo - to wożą je do Borowej kierunek Oleśnica i tam naprawiają.
Pojedź do nich i sam moge ich polecić.

aveartur
24-02-2011, 16:19
potwierdzam żadnych regeneracji turbin gawarancji warsztaty nie uznaja podam mój przykład turbo-tech Poznań ( naciągacze i tyle ) . Turbina tylko nowa albo urzywana ale aiadomo a raczej nie waidomo na co trafisz . Czyszczeni ew. wymiana przewodu itd. Jedna ważna żecz która o mnie wykryto po załozeniu innej turbiny to uszkodzony zawór podciśnienia ( taki brązowy z tył silnika dochodzą do niego dwa wężyki i kabelek) struje to turbina i u mnie możliwe że przełoadowywała i przez to sie rozleciała .

wigi
25-02-2011, 11:54
Prawda jest taka że większość z tych fachowców we wRocławiu co naprawiają Turbo - to wożą je do Borowej kierunek Oleśnica i tam naprawiają.
Pojedź do nich i sam moge ich polecić.

Dzwoniłem do Borowej i zasadniczo to oni zajmują się tylko regeneracją i naprawą turbo. Mogą co najwyżej wymontować uszkodzoną turbinę i zamontować w jej miejsce nową/regenerowaną.
Jednak nie zajmują się czyszczeniem układu smarowania, płukaniem, wymianą śrub z sitkami itp., co jest konieczne po awarii turbo.