Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Ogrzewanie przedniej szyby
Mam pytanko dotyczące funkcji jak w tytule. Od niedawna mam używanego mondka i zastanawiam się czy owo ogrzewanie w nim jest. Jest przycisk (obecny również w wersjach bez ogrzewania przedniej?) ale po jego wciskaniu dioda nie zapala się. To może szyba? Chyba też nie, ponieważ co kilka milimetrów widać na niej takie włosowate druciki od góry do dołu na powierzchni całego okna.
Mógłbym sprawdzić gdyby był śnieg czy lód, ale w moich stronach jak na złość wiosna :D
Jest jakiś sposób?
nie no jak masz spilarki to znaczy że szybka jest grzana, moze to poprostu przepalona doida w właczniku
po prostu odbierz kumpli po kulturalnym posiedzeniu w knajpie i wyłącz klimatyzacje .... jak już szyby zaparują włącz ogrzewanie szyby i albo będzie efekt albo coś szlak trafił...
Ewentualnie gotujemy wodę ,przelewamy do garnka i kładziemy na podszybiu w środku. Dwie minuty i szyby zaparowane, włączamy ogrzewanie i sprawdzamy czy wszystkie paski grzeją i odparowują lub czy w ogóle szyba grzeje, w moim przypadku prawie połowa nie grzała (wymiana na gwarancji)
Nie wiem jak w mk4 ale w pozostałych modelach szyba przednia działa jedynie na uruchomionym silniku.
piotras.w 14-02-2011, 19:43 ''Jest przycisk (obecny również w wersjach bez ogrzewania przedniej?)'' tego troszkę nie rozumiem.
A sprawdzałeś na uruchomionym silniku?
Piotras: pytanie może trochę dziwnie zadane. Chodziło mi o to czy w wersji bez ogrzewanej przedniej szyby jest na konsoli przycisk do tego. Pytanie może się głupie wydaje, ale na wszelki wypadek pytałem.
Oczywiście zawsze włączałem przycisk przy uruchomionym silniku :) Z tą parą to sprawdzę. Ewentualnie czy coś mogło się rozłączyć przy szybie?
Ale jeśli się nie mylę to mk4 miało w standardzie podgrzewaną przednią szybę. Jeśli masz przycisk a w szybie nie masz zatopionego ogrzewania tzn że szyba nie oryginalna
Strzeszku 14-02-2011, 22:24 Sprawdź bezpiecznik w obwodzie szyby. Może To jego wina.
piotras.w 15-02-2011, 18:40 Za podgrzewaną przednią szybę odpowiadają bezpieczniki F34 i F35 oba 40A i przekaźnik R6( za zasilanie cewki tego przekaźnika odpowiada bezpiecznik F33) wszystko w skrzynce w komorze silnika.Zasilanie na przełącznik idzie bezpośrednio ze skrzynki pod schowkiem dla pasażera.
Chyba jednak były wersje bez podgrzewanej przedniej szyby ,może nie u nas ,ale coś już było kojarzę na forum, wtedy zamiast jednego podzielonego przycisku mamy jeden podłużny tylko do tylnej szyby
U nas , u nas Mirku.....wg katalogu : ogrzewana szyba przednia - ,,Quickclear,, z podgrzewanymi dyszami spryskiwaczy występuje seryjnie od wersji GIHA wzwyż....poniżej jako opcja.
Przyciski są dwa: od przedniej (takim symbol i opis jest w instrukcji) i od tylnej.
Szyba posiada w sobie takie włosowate spiralki, wątpię by to był wzorek ozdobny :) Chociaż?
Moje Mondeo to Ambiente, ale jest to auto niemieckie, a tam standardy jak wiadomo są inne.
Dziś próbowałem z parowaniem, ale bez efektu. Za bezpieczniki wezmę się jutro, dzięki kolegom za wskazówki ;) Najwyżej pozostanie skrobaczka :D
jarkarol 15-02-2011, 22:25 U nas , u nas Mirku.....wg katalogu : ogrzewana szyba przednia - ,,Quickclear,, z podgrzewanymi dyszami spryskiwaczy występuje seryjnie od wersji GIHA wzwyż....poniżej jako opcja.
przepraszam za moze smieszne pytanie ale od niedawna mam Mondeo - czy GHIA to wyzej niz ZETEC
przepraszam za moze smieszne pytanie ale od niedawna mam Mondeo - czy GHIA to wyzej niz ZETEC
Zetec to nie silnik?
zetec to silnik a ghia to wersja wyposażenia ;)
jarkarol 15-02-2011, 23:49 zetec to silnik a ghia to wersja wyposażenia ;)
aha .... no to w takim razie nie mam pojecia jaka mam wersje wyposazenia ;) - ale szybe przednia mam grzana :D
No i tu się mylicie ZETEC to wyposażenie na rynek miedzy innymi angielski
tam są wersje
Edge
Zetec
S Titanium
EcoNetic
Titanium ECO
Titanium X Sport
LX
XR5 Turbo (Australia tylko z silnikiem 2.5T )
Natomiast na rynek polski
Ambiente
Trend
Ghia
Ghia X (wycofana po faceliftingu)
Titanium
Titanium X (wycofana po faceliftingu)
Titanium S
i dodatkowo
- dla Ambiente pakiet SilverX
- dla Trend pakiet GoldX
U Angoli można często zobaczyć napis ZETEC i TDCI na klapie.
jarkarol 16-02-2011, 10:33 No i tu się mylicie ZETEC to wyposażenie na rynek miedzy innymi angielski
tam są wersje
Edge
Zetec
S Titanium
EcoNetic
Titanium ECO
Titanium X Sport
LX
XR5 Turbo (Australia tylko z silnikiem 2.5T )
(...)
no i tak wlasnie myslalem ... ale nie chcialem sie sprzeczac bo mlody "fordowiec" jestem. Ja mam ZETEC benzyna a sasiad ma ZETEC diesel i roznia nas tylko napisy TDCI no i silniki oczywiscie. Dziwilo mnie tez stwierdzenie ze od GHIA w standardzie jest szyba grzana. Wydaje mi sie (dlatego pytalem) ze ZETEC jest nizej niz GHIA (ZETEC nie ma chromo listew itp) a jednak ja mam grzana szybe. Jak widac prawda jest ze co kraj to .... wyposazenie. :)
Dziekuje za wyjasnienie zagadnienia wersji.
Zapomniałem dodać że dane te podałem z katalogu przed liftem.....
Jak widac prawda jest ze co kraj to .... wyposazenie.
To fakt.....
Ghia na tylnych słupkach ma naklejony herb. Najwyższa półka. Ghia X pojawiła się i znikła, i dobrze. Ja nie mam pretensji. To tak jakby do tytułu szlacheckiego dodawać lux lub premium. Bez sensu. Ghia to Ghia. I było tak, jeśli się nie mylę od zawsze.
Znalazłem problem jak podniosłem to plastikowe podszybie z kratkami (czy jak to się nazywa). Leży tam tak wielka wtyczka, jak sądzę szyba jest po prostu nie podłączona. Nie wiem tylko dlaczego, tak jak pisałem auto jest z Niemiec i o to nie pytałem nikogo. Nie wiem też czy mogę po prostu tak podłączyć, może mi co buchnie? :D:D:D
Z innej beczki mam jeszcze pytanie. Co to jest to zaznaczone na fotce?
http://img405.imageshack.us/img405/2017/2007fordmondeointerior.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/405/2007fordmondeointerior.jpg/)
jarkarol 18-02-2011, 16:40 (...)
http://img405.imageshack.us/img405/2017/2007fordmondeointerior.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/405/2007fordmondeointerior.jpg/)
to jest czujnik temperatury wewnatrz samochodu
to jest czujnik temperatury wewnatrz samochodu
Nie wiem jak w innych modelach, ale u mnie w tym miejscu jest czujnik jakosci powietrza.
jarkarol 19-02-2011, 14:20 to jest czujnik temperatury wewnatrz samochodu
i wilgotnosci powietrza ;)
trombczanin 19-02-2011, 17:34 to jest czujnik wilgotności powietrza i nasłonecznienia
To ja dalej drążę temat. Według Etis (dopiero dziś odkryłem coś takiego :) ) moje auto nie ma opcji ogrzewania przedniej szyby...
Po ch... ten przycisk, dają po to tylko by był? No i ta szyba, no ma te spiralki co kilka milimetrów. Są też bezpieczniki, które opisywał kolega wcześniej - F34 i F35.
Może do tego jakiś moduł potrzebny jest? Ale nie wiem niestety gdzie powinien być podłącozny. Z komory silnika do tej przestrzeni pod szybą (od strony maski) jest przymocowane coś jakby takie duże gniazdo, ale nic do niego nie jest podłączone. Jakieś rady? Wiem, można by skoczyć do ASO, ale jakoś nie bardzo mi się tam pali.
piotras.w 21-02-2011, 17:32 Znalazłem problem jak podniosłem to plastikowe podszybie z kratkami (czy jak to się nazywa). Leży tam tak wielka wtyczka, jak sądzę szyba jest po prostu nie podłączona. Nie wiem tylko dlaczego, tak jak pisałem auto jest z Niemiec i o to nie pytałem nikogo. Nie wiem też czy mogę po prostu tak podłączyć, może mi co buchnie? :D:D:D
Jest to czujnik nasłonecznienia i temp.wewnętrznej.
To ja dalej drążę temat. Według Etis (dopiero dziś odkryłem coś takiego :) ) moje auto nie ma opcji ogrzewania przedniej szyby...
Po ch... ten przycisk, dają po to tylko by był? No i ta szyba, no ma te spiralki co kilka milimetrów. Są też bezpieczniki, które opisywał kolega wcześniej - F34 i F35.
Może do tego jakiś moduł potrzebny jest? Ale nie wiem niestety gdzie powinien być podłącozny. Z komory silnika do tej przestrzeni pod szybą (od strony maski) jest przymocowane coś jakby takie duże gniazdo, ale nic do niego nie jest podłączone. Jakieś rady? Wiem, można by skoczyć do ASO, ale jakoś nie bardzo mi się tam pali.
W ASO niech Ci sprawczą jaką masz centralną konfigurację pojazdu może trzeba tylko ponownie ją zaprogramować lub zmienić parametry.
Ponownie odkopuję temat, zima idzie więc przymierzam się jeszcze raz.
1. Moje auto z fabryki wyjechało bez ogrzewania przedniej szyby. Poprzedni właściciel miał dzwona i nie wiedzieć czemu wstawił szybę ogrzewaną, również przyciski i bezpieczniki, acz okablowania już nie. Może chciał coś powalczyć z tym.
2. Elektryk pozaASOwy, ale moim zdaniem dobry fachowiec zrobił mi instalację, nie był w stanie jednak aktywować opcji w komputerze bo jego program nie miał takich uprawnień (czy cuś).
3. Ostatnio wizyta w ASO, podłączyli się, opcja wyświetlana: Bez ogrzewania przedniej szyby na szaro, nieaktywna. Próba zdaje się aktualizacji oprogramowania nie dała rezultatu.
Czy jest jeszcze szansa na załatwienie tej sprawy? Sugerowali, że można coś pogmerać w oprogramowaniu, ale oni tego nie robią. Można też próbować ordynarnie, z pominięciem komputera :D
Odkopię temat.
W moim Mondku zaistniał dziś problem z ogrzewaniem przedniej szyby. Przez całą zimę działało bez zarzutu, dziś działa tylko prawa część. Sprawdziłem bezpieczniki, zamieniłem lewy z prawym - efekt ten sam, więc bezpieczniki są dobre. Co jeszcze mogę zrobić?
Czytałem że w MK3 można jeszcze sprawdzić złączki ukryte w podszybiu, może któraś zaśniedziałą i dlatego nie działa jedna strona. Czy w MK4 też są umieszczone w podszybiu i jak się do nich dostać?
Zlaczki są w podszybiu więc demontaż wycieraczek i plastiku pod nimi. tam masz zlaczki. U mnie była przełamana blaszka od szyby i do polowki też prąd nie dochodził, winny był mechanizm wycieraczek, który zaczepia o blaszke i spowodował jej uszkodzenie. Przy wymianie szyby ją źle ułożyli, ale zlutowalem i grzeje. dodatkowo znalazłem kawałek blaszka z poprzedniej szyby. Odkręcić wycieraczki odejmij plastik podszybia i powinieneś znaleźć problem. Roboty na mniej niż godzinę. pozdrowienia
tak jak pisałem auto jest z Niemiec
Sam sprowadzałeś czy kupiłeś od handlarza??
Dziwnym dla mnie jest, że skoro samochód nie miał ogrzewanej szyby to dlaczego pojawiła się taka szyba i dlaczego ktoś kombinował z jej podłączaniem. Nie widzę tutaj logiki. Niemiec po dzwonie sprzedaje samochód, zostawia ubezpieczenie na koncie i kupuje nowe. Nie opłaca mu się naprawiać. Twój samochód został naprawiony, doposażony i sprzedany?? Tak się Niemcy nie zachowują - oni umieją liczyć.
Mam wielką nadzieję, że się mylę, ale sprawdź jeszcze raz ten samochód. Pod kątem VINu, wyposażenia, koloru, rodzaju nadwozia.
Obawiam się, że mogłeś kupić przeszczep.
slawekknepsi 23-12-2012, 15:02 Mam pytanie:po uruchomieniu silnika włącza się automatycznie ogrzewanie przedniej i tylnej szyby mimo że nie świeca się diody na przyciskach,a klime mam ustawioną na nadmuch na przednią szybę (jeśli nacisne przycisk odszraniania automatycznie włącza się też ogrzewanie obu szyb i zapalają się diody na przyciskach,które gasna po paru minutach)dlaczego więc ogrzewanie szyb działa bez wcisnietych przycisków grzania lub odszraniania,jestem ciekawy czy spirale grzeja jak jest ciepło bo to by było bez sensu
Mam pytanie:po uruchomieniu silnika włącza się automatycznie ogrzewanie przedniej i tylnej szyby mimo że nie świeca się diody na przyciskach...
A skąd wiesz, że się włącza???
Elektrycznie nie jest to wykonalne, bo te diody sygnalizacyjne w przyciskach są podłączone do tego samego sygnału, który załącza przekaźniki grzałek szyb. Czyli jak się nie świecą diody, to przekaźniki nie są załączone i nie ma szans aby szyby się grzały. Tak robi fabryka.
Jeśli ktoś coś nagrzebał, to trzeba jechać do kumatego elektryka aby przywrócił stan fabryczny.
slawekknepsi 23-12-2012, 17:42 A skąd wiesz, że się włącza???
Elektrycznie nie jest to wykonalne, bo te diody sygnalizacyjne w przyciskach są podłączone do tego samego sygnału, który załącza przekaźniki grzałek szyb. Czyli jak się nie świecą diody, to przekaźniki nie są załączone i nie ma szans aby szyby się grzały. Tak robi fabryka.
Jeśli ktoś coś nagrzebał, to trzeba jechać do kumatego elektryka aby przywrócił stan fabryczny.
Instalacja włącza się na 1000%, przypuszczałem już wczesniej ze się załącza ale dzisiaj rano się upewniłem, zapaliłem silnik ,klima nadmuch na przednią szybę(nie odszranianie),na szybach 5mm śniegu,po chwili na tylnej szybie przegrutki od linii grzewczych a z przedniej szyby śnieg "zjeżdża na dół" i szyba zaczyna parować.Dodam że diody się nie świecą
Auto nowe z salonu 4 miechy użytkowane o jakimkolwiek grzebaniu nie ma raczej mowy
Aleksander96 23-12-2012, 21:25 Też tak mam. Zastanawiałem się nawet czy nie mam jakiejś usterki. Uspokoiłeś mnie, że to standard w naszych MK4.
slawekknepsi 23-12-2012, 21:41 Też tak mam. Zastanawiałem się nawet czy nie mam jakiejś usterki. Uspokoiłeś mnie, że to standard w naszych MK4.
Rozumiem że też masz brak potwierdzenia że ogrzewanie się włączyło,chodzi o to że diody na przyciskach nie świecą a przez to niema możliwości wyłączenia ogrzewania szyb
darmodziej 23-12-2012, 22:13 przez to niema możliwości wyłączenia ogrzewania szyb Ale, po co wyłączać, czyż nie chodzi o to, by szyby rozmrozić?
slawekknepsi 25-12-2012, 13:25 Ale, po co wyłączać, czyż nie chodzi o to, by szyby rozmrozić?
Oczywiście że chodzi o to by szyby rozmrozić,usunąć zaparowanie,niech włączają się automatycznie przy określonej temperaturze tylko według mnie powinny świecić się diody informujące o tym,tak samo jak są informacje. np. czy klima on/off,jakie światła świeca mijania,halogen,przykładów tyle ile przycisków i pokręteł na desce
darmodziej 25-12-2012, 13:38 Nie wiem, jak jest w MK3, ale w MK2 kontrolka ogrzewania szyby przedniej jest podłączona pod zasilanie prawej strony szyby przedniej, więc jeżeli szyba grzeje, to kontrolka świeci.
Posprawdzałem dokładniej na schematach - w MND4 oraz FF3 rozdzielili jednak kontrolki ogrzewania szyb i sterowanie ich przekaźnikami - czyli automat może tak załączyć grzanie, aby kontrolki się nie świeciły! Po co taka kombinacja - tylko "konstruktorzy" z FoMoCo mogą powiedzieć...
Wychodzi na to że ford poszedł znowu krok dalej ,tylko jak dla mnie to bez sensu. Ja w mondeo chciałem to w cholerę wyłączyć i się ponoć nie da. Można, ale samemu jak już się włączy ogrzewanie, a tu widzę poszli już na maxa....
Może diody oszczędzają:pomysl: ? Sławek, a jak sam załączasz ogrzewanie przyciskiem, to świecą?
A na marginesie: Kolego "darmodziej" ty o MK3, MK2 ble, ble, ble a tu o nówce MK4 mowa (nie mogłem się powstrzymać).
darmodziej 26-12-2012, 09:04 Kolego "darmodziej" ty o MK3, MK2 ble, ble, ble a tu o nówce MK4 mowa Ha, ha, ha, masz rację. Nic nie poradzę na to, że ciągle mi się wydaje, że takie nowe auta, to wszystko mają na tip-top, a przynajmniej lepiej, niż stare.
slawekknepsi 28-12-2012, 21:27 Może diody oszczędzają:pomysl: ? Sławek, a jak sam załączasz ogrzewanie przyciskiem, to świecą?
A na marginesie: Kolego "darmodziej" ty o MK3, MK2 ble, ble, ble a tu o nówce MK4 mowa (nie mogłem się powstrzymać).
Tak jak sam załączam to świecą ,świecą też po naciśnięciu przycisku odszraniania,i wtedy jak chcę to mogę sam wyłączyć.Nie świecą tylko w przypadku jak podałem wcześniej,no cóż nie wszystkich inżynierów zrozumiem
Ciekawostka. Sławek, przy najbliższej wizycie w ASO popytaj. Wiele nie się nie dowiesz ale spróbować warto. Pewnie Tadeusz na rację.
Posprawdzałem dokładniej na schematach - w MND4 oraz FF3 rozdzielili jednak kontrolki ogrzewania szyb i sterowanie ich przekaźnikami - czyli automat może tak załączyć grzanie, aby kontrolki się nie świeciły! Po co taka kombinacja - tylko "konstruktorzy" z FoMoCo mogą powiedzieć...
Ale to chyba tylko w nowszych MKIV, bo u mnie po odpaleniu auta, diody się palą przy niskiej temperaturze i szyby grzeją. Jak je wyłączę to słychać jak silnik spada z obrotów i ma lżej.
Ja napisałem, że TEORETYCZNIE możliwe jest włączenie grzania przez BCM bez zapalania kontrolek, bo sygnały są rozdzielone. Nie wiem czy tak jest to robione i w ewentualnie jakiej sytuacji... W FF2/MND3 nie było to możliwe, bo kontrolki były "napędzane" tymi samymi sygnałami, co przekaźniki grzania...
W moim Mondku też się włączają ale kontrolki to sygnalizują. Może w nowszych zrobili usprawnienie ;-)
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
slawekknepsi 30-12-2012, 11:43 Ja napisałem, że TEORETYCZNIE możliwe jest włączenie grzania przez BCM bez zapalania kontrolek, bo sygnały są rozdzielone. Nie wiem czy tak jest to robione i w ewentualnie jakiej sytuacji... W FF2/MND3 nie było to możliwe, bo kontrolki były "napędzane" tymi samymi sygnałami, co przekaźniki grzania...
Dzięki za sprawdzenie schematu to by wszystko wyjaśniało,pobawie się jeszcze z klima włączona/wyłączona czy też się załącza grzanie ale to tak dla siebie,będe w aso to spytam jak to wygląda,a tak po za tym przyjmuje do informacji że ten typ tak ma.
Pytałem też na forum o myszkującym tyle i problem sam zniknął po zmianie opon na zimowe, nie zmieniając rozmiaru opon ale to nie ten dział.Dosiego Roku, pozdrawiam
Szymonek11 14-02-2013, 09:52 Witam
Mam nadzieję, że podłączam sie do dobrego tematu. Problem nie jest znaczący a polega na tym, że od kilku tygodni po uruchomieniu silnika automatycznie włącza mi się ogrzewanie przedniej i tylnej szyby przy temperaturze 5 stopni. Wcześniej działo to się przy temperaturze 4 stopni czyli tak jak powinno być. Zastanawiam się czy jest się czym martwić i co może być przyczyną?
gregor75 14-02-2013, 20:51 Nie masz czym się martwić .Ot , takie kaprysy auta.
Pewnie coś z czujnikiem temp.zewnętrznej.
Sprawdziłem dzisiaj swoją szybę kamerą termowizyjną :D Jak widać dwa paski nie grzeją ;/ Czy jest to podstawa do reklamacji ?
http://img109.imageshack.us/img109/25/ir001381.png (http://imageshack.us/photo/my-images/109/ir001381.png/)
Na środku szyby nie będzie grzała, bo tam schodzą się dwie połówki grzałek, więc jest OK. Ale te od strony pasażera to już uszkodzenie "nitek" grzałki. Co do reklamacji na szyby, to obowiązuje ona razem z gwarancją podstawową (nawet krócej) więc dla twojego rocznika już minęła. Chyba, że kupiłeś niedawno samochód (używany) i sprzedawca deklarował sprawność wszystkich urządzeń. Wtedy możesz wnioskować o wymianę - niezgodność towaru. Ale u ciebie (na rynku niemieckim) chyba panuje lepsza ochrona konsumenta i możesz popróbować coś zawalczyć.
Autko kupiłem tydzień temu i posiadam roczną gwarancję, zastanawiam się tylko czy jest sens się z nimi tłuc o ten mały pasek ?
czy jest sens się z nimi tłuc o ten mały pasek ?
Dziś jeden, potem kolejny. Opór na obwodzie się zmniejsza a prąd rośnie. Jeśli masz dostęp do termokamery to obseruj jeszcze póki jest zima.
darmodziej 11-03-2013, 17:32 Opór na obwodzie się zmniejsza a prąd rośnie.Poszczególne druciki są połączone równolegle, więc jak się przepalają, to opór rośnie a prąd maleje.
więc jak się przepalają, to opór rośnie a prąd maleje
Mea culpa.
Czyli, raczej uszkodzenie mechaniczne niż przepalenie?
darmodziej 11-03-2013, 17:48 Czyli, raczej uszkodzenie mechaniczne niż przepalenie?Trudno powiedzieć, ale myślę, że jeżeli szyba nie jest pęknięta, to raczej przepalenie.
Aleksander96 27-03-2013, 07:40 ...
bodziek89 21-05-2015, 19:34 odkopie temat... w moim mondku nie działa podgrzewanie w połowie przedniej szyby.. od strony pasażera... sprawdziłem bezpieczniki, są ok, sprawdziłem wtyke szyby po prawej w podszybiu, prąd dochodzi, a mimo to szyba od strony pasażera nie grzeje... ma ktoś jakiś pomysł co by to jeszcze mogło być? licze się z koniecznością wymiany szyby ale zanim to zrobie chciałbym sprawdzić wszystkie inne opcje...
adam1717 20-02-2016, 18:55 Witam. Podepnę się do tematu.
Potrzebuje informacji gdzie znajdują się podłączenia podgrzewania przedniej szyby?
Szykuje się do modernizacji i dołożenia grzania przedniej szyby. Szybę i przycisk już mam. Sprawdziłem, że będę potrzebował jeszcze bezpieczników i przekaźnika R6.
Prosiłbym również o dane potrzebnego przekaźnika, bo nigdzie nie mogę znaleźć.
odkopie temat... w moim mondku nie działa podgrzewanie w połowie przedniej szyby.. od strony pasażera... sprawdziłem bezpieczniki, są ok, sprawdziłem wtyke szyby po prawej w podszybiu, prąd dochodzi, a mimo to szyba od strony pasażera nie grzeje... ma ktoś jakiś pomysł co by to jeszcze mogło być? licze się z koniecznością wymiany szyby ale zanim to zrobie chciałbym sprawdzić wszystkie inne opcje...
Przerabiałem to samo.
Szyba jest zakończona taką szeroką (+-3cm) a zarazem płaską (+-3mm) taśmą z wtyczką.
Ta czarna taśma to nic innego jak miedziany pasek powleczony izolacją.
W moim przypadku ta taśma z racji tego że jest bardzo plaska poprostu popękała.
Dlatego masz prąd w tych wtyczkach a nie masz ogrzewania.
Szyba w mondku działa na zasadzie oporu, do każdej polowy szyby biegną dwa przewody (jeden jest w rogu podszybia obok mechanizmu wycieraczek, a drugi w podsufitce). Szyba ma dwie oddzielne instalacje dzieli sie na lewą i prawą strone, dlatego tez są dwa bezpieczniki.
Jak sie dobrze przyjrzysz po zobaczysz granice lewej i prawej strony w szybie, granica ta biegnie pośrodku szyby od lusterka wstecznego do dołu. Widać tam większa odległość między tymi spiralkami w szybie.
Jeżeli znajdziesz pęknięcie w tej taśmie to możesz spróbować zalutować owe pęknięcie, ale z własnego doświadczenia wiem że pomogło to tylko na parę dni, a potem taśma pękła w miejscu gdzie nie dostałem sie z lutownicą no i wymieniłem na nową z ubezpieczenia.
Ja mam za to problem tego typu, że po włączeniu owego ogrzewania wszystko ładnie odparuje, ale zostaje jeden pasek z parą tuż przed moimi oczami (grubości 2-3 cm). Znika dopiero po jakimś czasie. Mam się o co martwić? Gdzie szukać problemu?
Na to niestety już nic nie poradzisz.... gdzieś się przerwały lub upaliły druciki od ogrzewania zalane w szybie.
Miałem tak kiedyś w Escorcie, jeśli nie chcesz tego mieć - to szyba do wymiany.
Mi na szczęście wymieniali na przedłużonej gwarancji.
To ja poczekam z wymianą, aż padnie na amen :D
Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
ja poczekam z wymianą nie namawiam do złego kolegi ale robisz następujaco - ubezpieczasz szybę cena ok 60 zł a potem rzekomo trafiasz na samochód ktory wiózł kamienie nie zabezpieczone i jeden z nich uderzył w szybę i rozbił ci ją oczywiscie w całym zamieszniu nie zapamiętałeś nr rej samochodu no i wymieniasz szybkę na nową bez wad i skaz :):diabel2:
Hmm w sumie pomyślę o tym, jak będę OC przedłużał. Taniej wtedy wyjdzie :) AC zbyt drogo mnie wychodzi z racji wieku
Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
AC zbyt drogo mnie wychodzi szkoda AC to lepiej wychodzi i taniej i nówka szyba bez starty zniżek :)
rychu.zychu 23-02-2016, 01:26 nie namawiam do złego kolegi ale robisz następujaco - ubezpieczasz szybę cena ok 60 zł a potem rzekomo trafiasz na samochód ktory wiózł kamienie nie zabezpieczone i jeden z nich uderzył w szybę i rozbił ci ją oczywiscie w całym zamieszniu nie zapamiętałeś nr rej samochodu no i wymieniasz szybkę na nową bez wad i skaz :):diabel2:
Za 60 zł to wymienią szybę na dziadowskiego Nordglass-a.
Za 60 zł to wymienią szybę na dziadowskiego Nordglass-a. prosił bym czytac ze zrozumieniem bo 60 to cean za ubezpieczenie a jak bedziesz wymieniał szybę i stwierdzisz że akurat ta jest nie dobra to możesz zażyczyć sobie inną czytaj tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=178625&highlight=wymiana+szyby
szkoda AC to lepiej wychodzi i taniej i nówka szyba bez starty zniżek :)
No niestety, mi najtaniej powiedzieli 3000 zł za AC z racji mojego wieku... do tego w mega ubogim pakiecie. To ja poczekam, aż skończę 25 lat i skończy mi się jakaś tam zwyżka za wiek
rychu.zychu 23-02-2016, 11:47 prosił bym czytac ze zrozumieniem bo 60 to cean za ubezpieczenie a jak bedziesz wymieniał szybę i stwierdzisz że akurat ta jest nie dobra to możesz zażyczyć sobie inną czytaj tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=178625&highlight=wymiana+szyby
Przecież wiem że chodziło o ubezpieczenie. Życzenia to tylko przy AC i ze stratą zniżek , a przy dodatkowych ubezpieczeniach na szyby to wciskają dziadowskie zamienniki.
a przy dodatkowych ubezpieczeniach na szyby to wciskają dziadowskie zamienniki. w dwuch samochodach wymieniałem i brałem firmę taką jak ja chciałem jedynie, jak byś chciał miec lepszą od tej co masz w sensie np. miałeś bez podgrzewania a chciałbyś mieć ogrzewaną to musisz tylko różnicę dopłacić :)
rychu.zychu 23-02-2016, 16:24 w dwuch samochodach wymieniałem i brałem firmę taką jak ja chciałem jedynie, jak byś chciał miec lepszą od tej co masz w sensie np. miałeś bez podgrzewania a chciałbyś mieć ogrzewaną to musisz tylko różnicę dopłacić :)
Jaki ubezpieczyciel tak chętnie wymienia szyby na oryginały ?
Witam, mam pytanie odnośnie ogrzewania przedniej szyby w Mondeo Mk4, mianowicie szyba nie ogrzewa się całościowo, te druciki są chyba spalone i jak na złość od strony kierowcy, czy jest możliwość naprawy?
darmodziej 28-02-2016, 11:49 jak na złość od strony kierowcyNie grzeje cała połówka, czy tylko fragmentami?
Od strony kierowcy większa część nie grzeje tylko kilka nitek, a ogólnie może jakiś bezpiecznik ?
Bezpieczniki zabezpieczają jedynie lewą i prawą stronę szyby.
Jeśli nie grzeją mniejsze fragmenty niż cała połowa szyby, to uszkodzone są poszczególne nitki zatopione w szybie, a tego już się nie da naprawić....
darmodziej 01-03-2016, 19:56 większa część nie grzeje tylko kilka nitekGdyby nie grzała cała połowa szyby, to mógłby być winien bezpiecznik, ale jeżeli tam cokolwiek grzeje, to niestety szyba do wymiany.
Jaki ubezpieczyciel tak chętnie wymienia szyby na oryginały ?
Ja miałem przygodę z tylną szybą. Mi wymieniała Aviva - kazali wybrać pomiędzy dwoma warsztatami Nordglass. Na miejscu koleś spisał Vin. Powiedział że nie mają na miejscu takiej szyby i trzeba ściągnąć z ASO.
A co w przypadku gdy bezpieczniki ok, połączenia pod podszybiem ok, a grzeją tylko 3 paski dosłownie (lewy skrajny, środek i po prawej skrajny z czego porządnie tylko ten na środku) czy możliwe że przekaźnik walnięty? Bo w zasadzie chyba jakby całkiem nie działał to w ogóle nie byłoby ogrzewania? Dodam że szybę i tak i tak mam do wymiany ale wolałbym odłożyć to w czasie ;). Za wszelkie wskazówki które uchronią mnie przed skrobaniem będę bardzo wdzięczny.
Gdyby nie działał - nie miałbyś żadnego miejsca ogrzewanego, ale masz i masz na każdej stronie - lewej i prawej, dlatego szyba do wymiany:( Uszkodzenie jest mechaniczne i nienaprawialne.
Witam
Trochę odkopuję temat (jako już nie pierwsza osoba), ale mam pytanie dotyczące ogrzewania przedniej szyby.
Od jakiegoś czasu użytkuje MK4 i mam problem właśnie z podgrzewaniem przedniej szyby.
To znaczy, po uruchomieniu podgrzewania - nic się nie dzieje... Podświetla się dioda na przycisku po czym samoistnie gaśnie.
Pytałem się "elektryka" to powiedział, że nie ma co sprawdzać tylko trzeba kupić u niego szybę za 1200 zł i wstawić i będzie działać bo to na pewno przepalona wiązka....
Sprawdziłem bezpieczniki i są ok... czytając ten temat widziałem pomysły o sprawdzeniu łączenia ale nie mogę tego znaleźć... Mógłby mi ktoś dokładniej opisać w którym miejscu sprawdzić te styki? Ewentualnie może ktoś robił jakieś foty to też by były mile widziane... Chciałbym tylko sam sprawdzić czy gość nie chce tylko zarobić na "kolejnym frajerze" czy faktycznie ma racje...
Dzięki chłopaki z góry
Pozdrawiam
Raczej chce cię na pukać ,;
1- szyba grzana nie kosztuje tyle
2- należy najpierw sprawdzić dokładny styk masy jest to pod lusterkiem wewnętrznym wyjmując lampkę oświetlenia .
3- podnieść maskę i pod podszybiem są złącza do podłączenia szyby sprawdź napięcie złącza są tak po lewej stronie jak i po prawej (obejrzyj dokładnie też taśmy które idą do szyby czy nie są przerwane .
4- Jeśli masz np . w górnej części gdzieś rozwarstwioną szybę nawet na brzegu to może to być przerwa w drucikach szyby .
5- Jeśli masz pękniętą lub odpryski pajączki na szybie to również może nie grzać szyba .
Zaobserwowałem, że u mnie również występuje problem taki, że nie grzeje połowa szyby-od pasażera. Bezpieczniki są okej, chciałem sie dobrać do podszybia ale ramion wycieraczek nie mogłem zdjąć, po odkręceniu śrub nie chcą wyskoczyć z frezów. Jak zdjąć ten kobiecy wynalazek, ma ktoś jakiś patent lub może stosowaliście ściągacz? Chciałbym obejrzeć taśmę która idzie do szyby w lewym rogu. Czy taką taśmę można dokupić czy jest ona częćią szyby.
Ja stosowałem ściągacz 2 ramienny . Pukaniem , podważaniem ryzykujesz uszkodzenie szyby .
Zaobserwowałem, że u mnie również występuje problem taki, że nie grzeje połowa szyby-od pasażera. Bezpieczniki są okej, chciałem sie dobrać do podszybia ale ramion wycieraczek nie mogłem zdjąć, po odkręceniu śrub nie chcą wyskoczyć z frezów. Jak zdjąć ten kobiecy wynalazek, ma ktoś jakiś patent lub może stosowaliście ściągacz? Chciałbym obejrzeć taśmę która idzie do szyby w lewym rogu. Czy taką taśmę można dokupić czy jest ona częćią szyby.
Ściągacz do ramion wycieraczek na Alle... za 11zl i po problemie.
gelu1986 18-11-2018, 09:14 Witam od mają mam mondeo mk4 dzisiaj rano -3st włączyłem grzania szybę i mam wrażenie że nie każda szpirala działa na zdjęciu widać co nie grzeje. U was też tak grzeje Szyba? Brałem latarka po szpiralach co nie grzeją nie widzę tam żadnej przerwy z resztą jak może być przerwa jak one są w szybie A nie ma uszkodzeń.
Na zdjęciu zaznaczyłem które nie działają. Pytanie czy u was jest podobnie?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181118/830c821271ccb40b0f9b5f0c124db4f4.jpg
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Danielo_82 18-11-2018, 09:47 Przepalają się ścieżki. Nie zauważysz tego gołym okiem ;)
Ta linia idealnie po środku szyby czołowej to jest miejsca miedzy lewą a prawą stroną grzałek i tam jest troszkę szerszy szerszy pasek który nie ma grzałki może 1 cm.... jest tak w każdej szybie . ta z boku to już oznaka braku styku na tym druciku .
Moim zdaniem to najłatwiej dostaje sie wilgoć od strony dachu . Objawy są takie że jak dokładnie obejrzysz ten górny ciemny pasek na szybie to pokazują się jasne place ( jakby odparzyły się warstwy klejonych szyb ). Ja po wymianie mojej oryginalnej szyby b. dokładnie zasilikonowałem na całej szerokości ten rowek między dachem a szybą . W oryginale jest tak że nie ma tam żadnej uszczelki tylko wszystkie brudy z dachu i woda spływa tam i to prawdopodobnie jest powodem że wykańcza po jakimś czasie grzałki .Jeśli siadzie jedna / dwie to po sezonie zimowym będzie coraz więcej .
peteypee 18-11-2018, 15:38 Potwierdzę przedmowce tylko i to w całości. U mnie tani chiński zamiennik szyby grzeje od 2 lat bez problemów z tym ze szybę montowalem sam i właśnie tez dałem klej u góry inaczej niż fabryka.
gelu1986 18-11-2018, 15:53 Dzięki za info mam wpis ze w 2014r została wymieniona Szyba. Powód Kamień i widzę że kleju nie żałowali. W sumie mi to nie przeszkadza bo jak dłużej włączona jest Szyba to i tamten pasek rozmrozi A najważniejsze że działa moja strona ;-)
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
matys11973 23-12-2018, 14:38 Witam.
Mam podobny problem z mondeo mk5 ,szyba nie grzeje , a bezpieczniki są dobre. Wizualnie nie ma żadnych uszkodzeń ani zarysowań. Gdzie szukać przyczyny awarii.
Zaczynając od wiązki po obu stronach podszybia i sprawdzenie masy grzałki .
darmodziej 23-12-2018, 21:04 bezpieczniki są dobreA przekaźnik też?
lucas2208 09-01-2019, 21:18 Witam
Mam pytanie wszystko podlaczone i aktywowane szyba przod mondeo mk4 brak bezpiecznika f34 i instalacji w nim ma tylko jedno wejscie reszta juz byla
Co z tym zrobic?
Dołożyć brakujące części?
lucas2208 11-01-2019, 15:43 Spox
Wszystko ogarniete przekaznik i bezpieczniki sa
Oczywiscie aktywowane i dalej nie dziala....gdzie szukac problemu
Za podgrzewaną przednią szybę odpowiadają bezpieczniki F34 i F35 oba 40A i przekaźnik R6( za zasilanie cewki tego przekaźnika odpowiada bezpiecznik F33) wszystko w skrzynce w komorze silnika.Zasilanie na przełącznik idzie bezpośrednio ze skrzynki pod schowkiem dla pasażera.
piotras.w, masz może schemat elektryczny mondeo mk4?
Mam problem taki, że przekaznik R6 cyka mi sobie dość losowo na wyłaczonym zapłonie pobierając podczas załączenia około 1A (raz torche więcej raz mniej).
W konsekwencji potrzebuje 2-4 tygodni żeby rozładowac akumlator.
Powielkości prądu stawiam bardziej na obwód sterownia i zastanawiam się czy jest coś co mogę zrobić, innego niż wymiana komputera sterujacego przekaźnikiem. Oczywiscie mogę wyciagnac przekażnik lub bezpiecznik od sterownia i zrezygnowac zpodrzewania szyby....
Ktoś może ma bardziej rozpacowanego Mondeo mk4 od storny elektrycznej?
krzych84 10-10-2019, 12:38 Witam, przeczytałem temat ale nie znalazłem wzmianki o problemie który mnie dotyczy. Od niedawna posiadam MK4 w wersji Convers+, wydaje mi się że wszystkie szyby są oryginalne i nigdy nie wymieniane, przednia szyba posiada paski które powinny ją ogrzewać, natomiast przycisk w kabinie jest tylko pojedynczy (dla tylnej i lusterek), w skrzynce z bezpiecznikami brak przekaźnika R6 i bezpieczników F34 i F35. Czy ktoś już się spotkał z taką sytuacją? Czy można to jakość podłączyć tak aby działało (montując bezpieczniki i przycisk podwójny)?
Sprawdź po VIN czy faktycznie auto ma grzaną szybę
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
krzych84 11-10-2019, 06:48 W Etisie pokazuje tylko model auta, a w vindecoder.pl wyposażenie które nie jest zgodne, przynajmniej część tak jak tempomat, xenony czy skórzane grzane fotele których nie mam.
krzych84 28-10-2019, 18:49 Mam prośbę, czy może mi ktoś podać numery które znajdują się na przekaźniku R6 odpowiedzialnego za grzanie przedniej szyby? Szukałem w necie, znalazłem tylko to: 6G9T14B192EA, ale nie wiem czy to ten.
|
|