Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Sprzęgło: Sachs czy Luk?
mikolaj86krot 17-02-2011, 07:47 Zwracam sie do was z zapytaniem w związku zbliżająca sie wymiana koła dwumasowego i sprzęgła.
Otoż wczoraj mechanik powiedzial mi ze do mojego Mondeo pasuje tylko komplet cześci firmy Sachs, ze towwar firmy LUKa nie bedzie u mnie mozna zamontować.
Stad moje pytanie: czy słyszeliście coś na ten temat?
Czy ktos by mogl potwierdzić albo zaprzeczyć (OCZYWIŚCIE NAJLEPIEJ ZAPRZECZYĆ) ta wersje? Moj nr VIN: WF05XXGBB52B42770
duszek70 17-02-2011, 08:57 Zwracam sie do was z zapytaniem w związku zbliżająca sie wymiana koła dwumasowego i sprzęgła.
Otoż wczoraj mechanik powiedzial mi ze do mojego Mondeo pasuje tylko komplet cześci firmy Sachs, ze towwar firmy LUKa nie bedzie u mnie mozna zamontować.
Stad moje pytanie: czy słyszeliście coś na ten temat?
Czy ktos by mogl potwierdzić albo zaprzeczyć (OCZYWIŚCIE NAJLEPIEJ ZAPRZECZYĆ) ta wersje? Moj nr VIN: WF05XXGBB52B42770
Nie wiem skąd takie stwierdzenie, że nie można będzie zamontować. Może ma pogląd, że Sachs jest lepszy, albo ma w dyspozycji części tego producenta.
LUK-a można jak najbardziej montować. Uważam, że jest to dobra marka.
A tu masz link do strony:
http://allegro.pl/luk-624313634-sprzeglo-mondeo-mk3-2-0td-6-bieg-i1456334987.html
mikolaj86krot 17-02-2011, 09:07 Dlatego napisalem tutaj do was, bo tez mi sie to bardzo dziwne wydaje i smierdzace... tylko chcialbym miec pewnosc jakby ktos po nr VIN mi powiedzial na 100% ze jak kupie LUK-a to bedzie wszystko grac.
duszek70 17-02-2011, 09:12 Dlatego napisalem tutaj do was, bo tez mi sie to bardzo dziwne wydaje i smierdzace... tylko chcialbym miec pewnosc jakby ktos po nr VIN mi powiedzial na 100% ze jak kupie LUK-a to bedzie wszystko grac.
Jak sam nie masz pewności to przeglądnij sieć, allegro, itp. i poczytaj opis przedmiotu. Nie mówię już o tym linku co podałem. To tylko przykładowy link, że części tego producenta są. Możesz też nawiązać kontakt choćby telefoniczny z wystawcą przedmiotu i rozwiać swoje wątpliwości.
mikolaj86krot 17-02-2011, 09:21 wiem ze czesci sa, wiem ze wszyscy wymieniaja, wiem ze jest tego duzo na allegro bo wszystko sprawdzalem juz dawno... tylko po tym co mi powiedzieli to bardzo zwatpilem, dlatego wole sie upewnic czy ktos mial do czynienia z taka sytuacja i czy ktos po nr VIN jest mi w stanie dac pewnosc ze oni nie maja racji, ze moge w mojego mondka wsadzic luka i wszystko bedzie gralo.
Przecież orygianły dwumas to są LUK-i z naklejką Motorcraft;)
Ja mam LUKa. Dwumasę dobrałem po numerze VIN dla pewności (podobno występują 3 ułożenia zębatek), a sprzęgło z wysprzęglikiem pierwszy z brzegu.
mikolaj86krot, a probowales sie dowiadywać w innych miejscach, takich jak np sklepy z częściami? zadzwoń do np. www.iparts.pl, podaj im swój VIN i spytaj się czy sprzęgło LUKa będzie pasować do Twojego auta, nic Cię to nie będzie kosztowało a powinno Ci to rozjaśnić sytuację...
ja niedawno wzmienialem to co ty wstawilem kmplet Sachs,i jestem bardzo zadowolonz ale z tego co sie orientuje to luka tez pasuja
mikolaj86krot 17-02-2011, 13:11 Orientuje sie w innych miejscach rowniez, tylko czekam caly czas za informacja zwrotna...
Napisalem tutaj bo wiele osob juz wymienialo dwumase i jest tutaj na forum spory zasob wiedzy na ten temat.
ja wymienilem na komplet LUKa ale nie wiem czy byc do konca zadowolony bo po 2-3 miesiacach od nowa wszytko drzalo, obecnie w maju minie 2 rok od wymiany - slyszalem tez ze jakosciowo troche lepszy jest komplet SACHS (nie ma luzow jak wezmiesz kolo do reki a w LUKu bylo cos wyczuwalne) i bym sie zastanawial czy nie sprobowac, zeby jeszcze namieszac to mozesz zglebic temat VALEO czyli eliminacja dwumasy na zwykle kolo zamachowe - czytaj, szukaj ... ;)
easy1500 17-02-2011, 17:39 Koledzy a ile orientacyjnie kosztuje taka imprezka koło dwumamsowe + komplet sprzęgła + robocizna w MK3 TDDI:)
toomekk6 17-02-2011, 20:44 Komplet sprzęgła np LUKa to oscyluje w okolicach ~1700zł. A robocizna to 400-500zł. Zależy od miejsca zamieszkania i od mechanika. Wszystko od 2200 do 2500zł powinno wyjść.
mikolaj86krot 18-02-2011, 08:24 Z tego co sie dowiedziałem na chwile obecna to sprawa wyglada nastepujaco:
Koło dwumasowe nr 1151413 --> zamiennik LUK nr 415016810, SACHS nr 2294501078
Wysprzęglik nr 7113400 --> LUK nr 510000110, SACHS nr 3182998901
Sprzęgło nr 1229934 --> LUK nr 624313609 dla 1229935, SACHS nr 3000951234 dla 1229935.
Wychodzi na to ze do mojego samochodu mozna dobrac zarowno z firmy LUK i firmy SACHS. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz odnosni sprzegła... Moj nr czesci rozni sie o jedna cyferke z numerami podawanymi w firmie LUK i SACHS. Mysle ze jest to tylko blad, czy moze sie myle?
Jak przegladalem strony LUk i SACHS to proponuja tez zestaw śrub. Czy taki zestaw śrub rowniez trzeba zakupic przy wymianie koła dwumasowego?
Jak śruby nie będą mocno skorodowane albo pęknięte, to nie ma sensu wymieniać.
Tak jak pisałem, ja po nr VIN dobrałem tylko dwumasę, reszta obojętnie. :-)
Teoretycznie śruby mocujące dwumasę powinno się wymieniać za każdym razem, jeżeli nie wymienisz nic się nie stanie. Co do sprzęgła Sachs, ostatnio wymieniałem w pracy kompletne z dwumasem w Volvo V50 2.0 diesel z 2007 roku, te volvo mają wszystko od forda np. mondeo IV, silnik skrzynia sprzęgło, ale do sedna, dwumas daliśmy LUKa sprzęgło było do wyboru LUK lub SACHS i tu ciekawostka w pudełku sachsa siedział LUK z dodrukowanym znaczkiem SACHS znaczy że firmy się podkupują, LUK był tańszy. Nie wiem jak będzie w przypadku MK3 może do tego modelu SACHS daje swoje sprzęgło, jeżeli tak jest to zdecydowanie polecam cały zestaw SACHSa, i sprzęgło i dwumas.
mikolaj86krot 18-02-2011, 11:20 Znalazłem.. Na interCars 70 zł za komplet.
Czy ktos wie po ile takie śruby są? Z firmy LUK są pod nr 411 0120 10.
zobacz sobie w ewcar.pl lub ford.sklep.pl itp. sklepy, calkiem mozliwe ze masz je juz w komplecie
ADAM1973 18-02-2011, 19:37 Witam.
Niedawno wymieniałem koło dwu-masowe, sprzęgło oraz wysprzęglik wszystko z LUK-a. Jestem bardzo zadowolony zrobiłem już prawie 20 tyś. i wszystko w najlepszym porządku.
Co ciekawe oryginał był też z Luk-a tylko z małym znaczkiem Motocraft-a. Części zakupiłem na allegro.
duszek70 18-02-2011, 19:44 Komplet sprzęgła np LUKa to oscyluje w okolicach ~1700zł. A robocizna to 400-500zł. Zależy od miejsca zamieszkania i od mechanika. Wszystko od 2200 do 2500zł powinno wyjść.
Z tą ceną to trochę poleciałeś. Link z mojej odpowiedzi w tym temacie
http://allegro.pl/luk-624313634-sprzeglo-mondeo-mk3-2-0td-6-bieg-i1456334987.html
Jest różnica, prawda?
do tego trzeba doliczyć jeszcze dwumasę i będzie właśnie komplet - 1700-1800 zł.
Jeżeli chodzi o sprzęgło i koło dwumasowe to niestety często kupujemy je jako fabrycznie nowe, a jest to tak naprawdę regenerowane(co prawda przez producenta lub wynajęte przez niego firmy) i nie ma już takich parametrów jak te fabrycznie nowe.Trzeba mieć szczęście przy zakupie lub znać się na oznaczeniach producenta. Niestety prym w tym wiedzie ostatnio firma SACHS, dużo w mniejszym wymiarze LUK.Znam co najmniej kilka przypadków, że po wymianie na niby nowe, od razu lub po przejechaniu kilku tys.km sprzęgło się uślizgiwało lub dwumas nie tłumił odpowiednio drgań i były to części firmy SACHS. Nie słyszałem o tym problemie w LUK, co nie znaczy że ich to nie dotyczy bo też zaczynają regenerować. Ogólnie większość twierdzi, że SACHS jest lepszy i może jest w tym trochę prawdy, ale tylko jeśli chodzi o część fabrycznie nową. Jest jeszcze czasami taki problem, że kupujemy część firmy SACHS, a w pudełku jest LUK lub na odwrót. I na koniec także chciałbym dodać, że niestety najwięcej regenerowanych zamiast fabrycznie nowych części sprzedaje INTER CARS. Ale w końcu to Polska, więc jak zawsze płacimy za wszystko chore ceny, a i tak nas oszukują na każdym kroku.
poszukiwacz1984 20-02-2011, 15:14 Słuchajcie znalazłem taką stronę
http://e-autoparts.pl/catalog/sprzeglo-kompletne-repset-p-377207.html
a szukam kompletnego sprzęgła do mondeo mk3 z 2001 115km tddi
czy to właściwa część do mojego samochodu?
Cena dobra całkiem bo wiem że sprzęgła kosztują różnie ale zwykle w okolicach 2tys.
|
|