Zobacz pełną wersję : 2.0/2.2 tdci - projekt Biturbo/turbo compound

Strony : [1] 2

INVERTER
19-02-2011, 18:40
Projekt Biturbo, czyli nagly atak druciarza 8)

Witam wszystkich zainteresowanych !!!

Pomysl na zamontowanie dodatkowej/wielkiej turbosprezarki narodzil sie zeszlego lata, podyktowany byl glownie wysoka cena profesjonalnie wykonanej Hybrydy (np. GT1860 ) i bardzo niskimi cenami starych( 20+letnich) turbin typu T4 !!! Innymi slowy mowiac - bieda matkom wynalasku :lol: a przy okazji mozliwosc stwozenia czegos jedynego w swoim rodzaju 8)

Tak wygladala wstepna koncepcja podczas narodzin projektu !!! Wiosna 2010r.

http://img525.imageshack.us/img525/8830/img01411.jpg (http://img525.imageshack.us/i/img01411.jpg/)

Projek zostal ukaczony w 90% juz w roku 2010. Niestety auto w ktorym mial byc realizowany uleglo bardzo rozleglemu i gwaltownemu uszkodzeniu :evil: Co spowodowalo zaniechanie wszelkich prac z nim zwiazanych az do odwolania.

I ot mamy rok 2011, prawie wiosna :) asfalt sie niedlugo zrobi suchy, wyjdzie slonko, no i powroci ochota na wiadomo co :lol:

Smialo piszcie co otym myslicie, bo ja juz sam niewiem, troche sie cykam ze cos sie ........ od takiego doladowania :D Ma dmuchac 2bary do odciecia :lol:

Celowo nie pokazuje aktualnych zdiec bo jeszcze dopracowuje sposob sterowanie turbin i takie tam. Zreszto wszelkie niedomaganie wyjdzie dopiero jak to przykrece do jezdzacego silnika !!!

Pozdrawiam wszystkich Fordowiczow :)

Snajper_881
19-02-2011, 19:05
Pierwsze moje pytanie jest takie :D :
Zrobisz też to w moim? :one:
Mówię poważnie...

Złoty80
19-02-2011, 19:12
Stary chyba kupie Mondeo mk3 :D jak zrobisz mi to cudo
POWODZENIA W PROJEKCIE

peterpz
19-02-2011, 19:21
Będzie ........ turbodziura jak ten sam silnik ma ciągnąć o wiele większą turbinę (czy tam dwie, nieważne). Ta T4 to nie ma zmiennej geometrii? Jeśli nie ma to tym bardziej będzie jeszcze trudniej to napędzić. W teorii martwisz się o wytrzymałość a w praktyce silnik nie będzie jechał poniżej 3k RPM. Obym się mylił :P

INVERTER
19-02-2011, 20:02
Będzie turbodziura jak ten sam silnik ma ciągnąć o wiele większą turbinę (czy tam dwie, nieważne). Ta T4 to nie ma zmiennej geometrii? Jeśli nie ma to tym bardziej będzie jeszcze trudniej to napędzić. W teorii martwisz się o wytrzymałość a w praktyce silnik nie będzie jechał poniżej 3k RPM. Obym się mylił :P

Myk polega na tym ze mala turbina(orginalna) wstaje pierwsza przy 1500obr. , dzieki czemu jest wystarczajaca ilosc spalin by napedzic drugie turbo juz przy 3000obr 8) Sama T4 w polaczeniu z 2L silnikiem wstawala by dopieto przy 5000-5500obr. Wszystko jest przemyslane, duza turbawka bedzie pompowac tam gdzie mala juz nie bedzie dawac rady :lol:

T4 - to klasyczne turbo bez vnt , to zabrzmi dziwnie ale celowo wybralem T4 zeby nie wstawala zbyt wczesnie, no i jego cena tez mnie przekonala ;)

heko
19-02-2011, 21:31
...Dżony...jesteś szalonyg:D
...dawaj dalej...tylko ciekawi mnie jak to zestroisz:?:

Wojtek
19-02-2011, 21:45
Pytanie , czy ta mała wydoli w trakcie pracy tej dużej turbinki....
Boję się , że mogą z niej strzępy zostać po niedługim czasie pracy...

INVERTER
19-02-2011, 22:56
Dobre pytanie, widze ze czujesz temat ;) Jak by co mam bypass w zanadrzu 8)

Rijndael
20-02-2011, 00:50
Doceniam nakład pracy i przyjemność z tworzenia, ale wiesz, ze to nie ma większego sensu, prawda? :D

INVERTER
20-02-2011, 03:25
Doceniam nakład pracy i przyjemność z tworzenia, ale wiesz, ze to nie ma większego sensu, prawda? :D

W pierwszym poscie obok "Smialo piszcie co otym myslicie" powinienem byl dopisac (nie dotyczy Rijndaela) :lol: :lol: :lol:

rsdamian
20-02-2011, 08:04
Ja powiem tyle ,dobrze ze gdzies mi sie poniewiera taka turbina. Czekam na efekty,,ale turbo wystarczylo by 03

Wojtek
20-02-2011, 12:56
Dobre pytanie, widze ze czujesz temat

Pytam , bo nie wiem. Jakbym wiedział to bym się nie pytał...

INVERTER
20-02-2011, 13:30
Pytam , bo nie wiem. Jakbym wiedział to bym się nie pytał...

A to sorry, myslalem ze wiesz, bo z tym pytaniem trafiles w najslapszy punkt tego projektu ;) Dlatego zalozylem ze masz jakies wczesniejsze doswiadczenia i czujesz temat 8)

Tak, przekrecanie malej turbiny bedzie problemem, regulacja VNT nie wystarczy, dlatego przygotowalem (bypass) :)

Na to co napisze Rijndael czekalem z zapartym tchem :D

Wojtek
20-02-2011, 13:51
A to sorry, myslalem ze wiesz, bo z tym pytaniem trafiles w najslapszy punkt tego projektu Dlatego zalozylem ze masz jakies wczesniejsze doswiadczenia i czujesz temat

No więc teraz widzisz , że nie mam większego pojęcia technicznego i nawet nie próbuję nikomu tego wmawiać...:D
Ale zaciekawił mnie ten temat strasznie.
Przeczytałem Twój opis i się zapytałem. Generalnie jestem ciekawy jaki będzie efekt końcowy tej przeróbki.

Pozdrawiam.

tomiscorpio
20-02-2011, 14:15
Akurat rijndael ma calkowita racje , montowanie 2 turbin w rzedowym silniku 4 cylindrowym silniku to sztuka dla sztuki .... ktora nic nie wniesie. Szczegolnie ze 2 bary do odciecia w dieslu .... to jakby w benzynie dmuchac 2 bary przy 1000rpm.

Zreszta takie zamiary zostaly juz nieraz podsumowane na forum gdzie przewijaja sie mega projekty
"no i twin turbo pod 4 cylindry...następny z marzeniami "chciałbym być grubasem"."

Ale powodzenia zycze ... czekam na dalsze opisy zdjecia . Szczegolnie na czym to bedzie wystrojone...

wilhelm
20-02-2011, 15:33
Szczegolnie ze 2 bary do odciecia w dieslu .... to jakby w benzynie dmuchac 2 bary przy 1000rpm.

wedlug ciebie lepiej jak turbo nie daje juz rady przy 3500 obr?

tomiscorpio
20-02-2011, 15:53
wedlug ciebie lepiej jak turbo nie daje juz rady przy 3500 obr?

przy 3500 tys juz jest odiecie? chyba nie....

Zeby ciagnelo dalej mozna dac ciut lepsze czy tam wieksze turbo np z twinscrolem co by wstawalo niby ciut szybciej i tyle.

INVERTER
20-02-2011, 17:11
przy 3500 tys juz jest odiecie? chyba nie....

Zeby ciagnelo dalej mozna dac ciut lepsze czy tam wieksze turbo np z twinscrolem co by wstawalo niby ciut szybciej i tyle.

Dobrze myslisz ale w 2.0/2.2 tdci kolektor jest zespolony z turbina :evil: Montaz Wiekszego turbo(nie Hybrydy bazujacej na orginale) oznacza dorabianie kolektora wydechowego, a wymiana turbiny typu VNT na zwykla(nawed twinscrol) to pomylka 8) to niejest benzyna i impulsowa turbina sie tu nie sprawdzi !!!

Popatrz jaka jest dostepnosc wiekszych turbin VNT (np: GT2260v) + dorobiany kolektor + auto nie jedzie do 2500obr. + cena takiej zabawy :roll:

Mala VNT + Duza T4 to optimum osiagow i ceny 8)

Apropo osiagow, to wszystko w przedziale 200-400KM jest do zrobienia takim zestawem :D

Ps: jak bym chcial tylko ciut mocniej to bym sie nie bawil w Biturbo :P

2.0tdci / teoretyczna moc:

chip 150-170KM
Hybryda 180-200KM
H.profesjonalna 200-240KM
Duze VNT 240-260KM
Biturbo 200-400KM

Snajper_881
20-02-2011, 17:52
2.0tdci / teoretyczna moc:

chip 150-170KM
Hybryda 180-200KM
H.profesjonalna 200-240KM
Duze VNT 240-260KM
Biturbo 200-400KM
A w miejscu wtryskiwaczy montujemy wąż ogrodowy bez końcówek....
Natomiast, co do pompy, chwilowy brak pomysłów :D
INVERTER, pompa, wtryski ledwo co dają radę do 200KM a ty Tu mówisz o jakiś 400KM. Weź się zastanów...

wilhelm
20-02-2011, 19:16
no wlasnie, jakie wtryski chcesz tam wsadzic :)

INVERTER
20-02-2011, 19:21
A w miejscu wtryskiwaczy montujemy wąż ogrodowy bez końcówek....
Natomiast, co do pompy, chwilowy brak pomysłów :D
INVERTER, pompa, wtryski ledwo co dają radę do 200KM a ty Tu mówisz o jakiś 400KM. Weź się zastanów...

Moc teoretyczna - czytaj moc mozliwa do osiagniecia przy danym sposobie doladowania, nie dotyczy ukadu wtryskowego, nie uwzdlednia wytrzymalosci mechanicznej ani termicznej silnika 8)

zabut
20-02-2011, 19:29
Po pierwsze podziwiam za pomysł i za wytrwałosc w realizacji naprawde godne podziwu. Mam nadzieje ze uda Ci sie to zestroic

Po drugie niestyty podzielam niedowierzanie przedmowców. Rozumiem dostarczysz wiecej powietrza tylko skad paliwo czy pompa uciagnie> Czy wtryski wydadza? Moze masz juz na to pomysł?

Po trzecie jak chcesz wysterowac te 2 turbiny?

INVERTER
20-02-2011, 19:30
no wlasnie, jakie wtryski chcesz tam wsadzic :)

Orginalne, no prawie hihi, inne koncowki ( o innym koncie rozpylania ) co pozwoli na dluzszy czas otwarcia wtryskiwacza 8) Chodzi o polozenie komory spalania wzgledem otworkow rozpylajacych, tak z grobsza 8)

Złoty80
20-02-2011, 20:48
ok-i wszystko super aj jak ze skrzynią i dwumasem sprzęgłem
i czy masz zamiar zakuć silnik jak dla mnie jesteś BOGIEM większość ludzi twierdzi że z Forda nie da się nic wycisnąć tylko tdi POWODZENIA W PROJEKCIE :one:

weksla
20-02-2011, 22:31
Faktycznie podziwiam za zapał i chęć działania. Życze powodzenia i mam nadzieje że coś z tego będzie:D Czekam na dalsze info

mkaminski100
21-02-2011, 13:03
:D Ma dmuchac 2bary do odciecia :lol:

Gratulacje zawzietosci.
Kilka pytan
1. Czy silnik wytrzyma 2 barg (korby, panewki)?
2. OEMowa pompa oleju to uciagnie?
3. Wtryski to przepompuja?
4. Pompa wysokiego cisnienia wyrobi sie? Ponoc 4 tloczkowe ciagna do 200 PS.
5. Jak ze sprzeglem i dwumasa?
6. Skrzynia uciagnie wyliczony przez Ciebie moment?
7. Masz kogos kto Ci to porzadnie wystroi?
8. Czy blowoff bedzie mechaniczny czy moze na solenoidach (to Ci np zima pozwoli zejsc do normalnego cisnienia)
9. Jak wychlodzisz to wszystko (2 turba kolo siebie, olej itd)?

pbobek
21-02-2011, 13:23

A nie można zrobić czegoś takiego żeby odłączyć I turbo jak się załączy II?
Pytam z ciekawości i od razu zaznaczam że się na tym nie znam:P

Ale pomysł bardzo bardzo fajny:)

INVERTER
21-02-2011, 14:35
Gratulacje zawzietosci.
Kilka pytan
1. Czy silnik wytrzyma 2 barg (korby, panewki)?
2. OEMowa pompa oleju to uciagnie?
3. Wtryski to przepompuja?
4. Pompa wysokiego cisnienia wyrobi sie? Ponoc 4 tloczkowe ciagna do 200 PS.
5. Jak ze sprzeglem i dwumasa?
6. Skrzynia uciagnie wyliczony przez Ciebie moment?
7. Masz kogos kto Ci to porzadnie wystroi?
8. Czy blowoff bedzie mechaniczny czy moze na solenoidach (to Ci np zima pozwoli zejsc do normalnego cisnienia)
9. Jak wychlodzisz to wszystko (2 turba kolo siebie, olej itd)?
1. Tak
2. Tak
3. Ledwo
4. 250KM wyrobi
5. Jednomas
6. Tak
7. On wierzy ze tak - jakby co dam ogloszenie ze szukam odwaznego tunera :D
8. Mechaniczny wastegate !!!
9. Tem. az tak nie wzrosnie. sprawdzilem.

Wiecej nie powiem 8)

A nie można zrobić czegoś takiego żeby odłączyć I turbo jak się załączy II?
Pytam z ciekawości i od razu zaznaczam że się na tym nie znam:P

Ale pomysł bardzo bardzo fajny:)

Na sile mozna by, ale to by bylo strasznie skomplikowane i trubne do zgrania/wysterowania :roll:

Turbiny musza pracowac razem i to tak ze mala wspomaga duze turbo i na odwrot, duza wspomaga malom, jak maz i zona :lol: Ale zeby tak bylo trzeba je wstepnie odpowiednio do siebie dobrac wielkosciami 8)

mkaminski100
21-02-2011, 15:10
1. Tak
2. Tak
3. Ledwo
4. 250KM wyrobi
5. Jednomas
6. Tak
7. On wierzy ze tak - jakby co dam ogloszenie ze szukam odwaznego tunera :D
8. Mechaniczny wastegate !!!
9. Tem. az tak nie wzrosnie. sprawdzilem.

Wiecej nie powiem 8)

Ja bym sie bal o niskie cisnienie oleju i powolne zarrzniecie silnika. Wg mnie powinienes monitorowac cisnienie i temperature oleju.
Z pompa to slyszalem, ze do 200 jest normalnie, powyzej pompa zaczyna sie nie wyrabiac. Nie sprawdzalem tego, ale ta pompa jest popularnie montowana do aut z CR z 2 tloczkowymi wersjami (wiem o Nissanach).
Z wastegate to jak to rozwiazesz? Jeden tylko na duzym turbo? W sumie dla duzego turbo 2 barg bedzie i tak w gornej granicy mozliwosci.
Szkoda, ze tak daleko mieszkasz, bo bym chetnie zobaczyl co sie udalo sklecic. Ja nie jestem fanem pchania kasy w auta, bo za czesto nimi obracam, ale podziwiam ludzi ktorzy chca byc pionierami!

jedros1
21-02-2011, 15:27
No dobra , a co z wałem , korbowodami , tłokami uszczelniaczami i uszczelkami??? Nie sądzisz że przy takim przeciążeniu uszczelki wydmuchasz , a korbowody się zwyczajnie poskręcają z przeciążenia ????
Może się mylę , jak tak to mnie poprawcie :D

INVERTER
21-02-2011, 17:30
mkaminski, bez wskaznika cisnienia oleju, temperatury, dwoch wskaznikow doladowania, wskaznika EGT, bal bym sie nawed odpalic silnik :D

Ostateczny montaz i strojenie bedzie zrobiony na Polskiej Ziemi 8) Tam tez zostalo wykonane wszystko co niezbedne zeby to poskladac do kupy (zaprzyjazniony zaklad obrobki metalu po normalnych godzinach pracy ozywal drugim zyciem:619:) Podczas wizyt w PL nad tym pracowalem 8) Mialem mnustwo czasu zeby wszystko przemyslec 3razy zanim zaczolem cos robic. No i teraz jestem dosc pewny tego ze projekt wypali tak jak sobie zamierzylem !!! Wyobrazcie sobie mine Angielskich celnikow na widok tego co ja woze w bagarzniku :lol::lol::lol: (wiatrowka wygladajaca jak prawdziwa bron tez tam byla, az cud ze mnie nie oskarzyli o Teroryzm)

jedros1, ale ja nie zamiezam niczego przeciazyc ( silnik jest zaskakujaco trwaly), nie ma byc jednego wielkiego bum, moc ma plynnie narastac wraz z obrotami do samego konca !!! Max. Nm nie bedzie powalal na kolana, ale bedzie sie trzymal w miare mozliwosci prawie plasko ( tak dziala biturbo ) 8)

Tak to ma wygladac: http://www.superchips.co.uk/curves/BMW20D204bhp.pdf najnowsze bmw 2.0d biturbo

rsdamian
21-02-2011, 18:31
Hej ,gdbys potrzebowal flanszy czy cos z wypalarki laserowej to pisz

cichyp
21-02-2011, 22:54
Koledzy pytają o szczegóły a ja zapytam o to co najważniejsze.. kiedy planowana jest finalizacja projektu, bo jak się uda to na prawdę będę pełen podziwu.

INVERTER
22-02-2011, 00:22
Koledzy pytają o szczegóły a ja zapytam o to co najważniejsze.. kiedy planowana jest finalizacja projektu, bo jak się uda to na prawdę będę pełen podziwu.

Jak tylko wiosna zawita w PL, najpuzniej na Wielkanoc 8)

Ps: rsdamian dzieki za propozycje pomocy, milo z twojej strony :) ,ale mam dostep do Lasera i innych zabawek 8)

Zeby wszyscy lepiej zrozumieli jak wygada turbo compound , oto przykladowy gotowy projekt

http://img19.imageshack.us/img19/9277/2164202935.gif (http://img19.imageshack.us/i/2164202935.gif/)
W Formule 1 (kiedy jeszcze jezdzily silniki turbo) Stosowano nawed 3 tak zespolone turbiny i z silnika o pojemnosci 1.5L uzyskiwano moc 1000-1500KM ( cisnienie doladowania 5-7 barow !!! ) ale ich zabanowali zanim sie chlopcy zdazyli dobrze rozkrecic :(

weksla
22-02-2011, 06:11
czekam na finalizacje z niedowierzaniem:D

zabut
22-02-2011, 06:24
No tak ale z tego co ze zdjecia wynika to duze turbo napedza małe turbo? Czy ja tu czegos nie rozumiem?

pbobek
22-02-2011, 09:31
Ja z tego zdjęcia "wyczytałem" zupełnie na odwrót :D
wchodzisz od małej niezaślepionym końcem..

cichyp
22-02-2011, 09:40
Jak coś mogę się poświęcić i kupie sobie drugiego 2,2TDCi i założysz to biturbo mi a ja z bólem serca będę jeździł, dla dobra ogółu mogę się poświęcić i mieć te 300KM

:D :D

DomeloTDCI2.0
26-02-2011, 13:53
Jak tylko wiosna zawita w PL, najpuzniej na Wielkanoc

No to mocny prezent na zająca :D Czekam na finalizację projektu... Już widzę co będą mówić fani TDI którzy myślą że takie rzeczy tylko w ich silnikach da się zrobić :619:

m_g
26-02-2011, 14:27
Czytam czytam i nie dowierzam , bogowie są szaleni :mrgreen: jak to zrobisz :).

Wszędzie się przewija temat wtrysków itp ,a ja zapytam jeszcze o inny aspekt projektu:
Jakie hamulce zamontujesz w tym potworku ,aby to hamowało i jakie zawieszenie ??.

Jeszcze mi chodzi jedna sprawa po głowie(jeżeli się mylę ,to mnie poprawcie nie znam się aż tak): Jeżeli będziesz miał spory moment obrotowy to jeżeli dasz ostro gaz to czy wał który napędza koła wytrzyma przy takim przeciążeniu i żadne ośki się nie ukręcą ?

INVERTER
26-02-2011, 15:27
Czytam czytam i nie dowierzam , bogowie są szaleni :mrgreen: jak to zrobisz :).

Wszędzie się przewija temat wtrysków itp ,a ja zapytam jeszcze o inny aspekt projektu:
Jakie hamulce zamontujesz w tym potworku ,aby to hamowało i jakie zawieszenie ??.

Jeszcze mi chodzi jedna sprawa po głowie(jeżeli się mylę ,to mnie poprawcie nie znam się aż tak): Jeżeli będziesz miał spory moment obrotowy to jeżeli dasz ostro gaz to czy wał który napędza koła wytrzyma przy takim przeciążeniu i żadne ośki się nie ukręcą ?

Zeszlej jesieni autko dostalo amortyzatory KONI z regulacjom twardosci i sprezyny dedykowane z firmy Eibach + Laczniki gumowe PowerFlex !!! No i jakos to jezdzi 8) A hamulce(nawazniejsza rzecz w samochodzie) Przod i tyl tarcza nacinana i nawiercana + kloceki EBC greenstuff. Ale widze ze tarczena przedzie nie ogarniajam i bedzie wymiana na Komplet tarcz EBCturbo+REDstuff :mrgreen:

Tak, po tym co spotkalo moje poprzednie Mondeo zainwestowalem w bezpieczenstwo 8) moim zdaniem warto , juz sie mialem okazje przkonac :mrgreen:

Do kolegi cichyp : Orginalny czujnik doladowania(MAP sensor) konczy sie na 1.5bara(250kPa) i ecu nie zobaczy wyzszych wartosci doladowania bo map na to nie pozwala ale to nie oznacza ze nie mozna pompowac wiecej(np. 2bar ) Patrzac czysto teoretycznie 1.5bar doladowania+bardzo wydajny IC wystarczy by uzyskac 250KM w przedziale 4500-5000obr, ale bardzo wysokie EGT zabije zawory i turbine( 1000*C bedzie jak nic) Dlatego trzeba podac wiecej powietrza(2bar doladowania) zeby zbic EGT do powiecmy 850*C. Komp tego nie zobaczy ale efekt bedzie widoczny !!! A cisnieniem doladowania bede sterowal mechanicznie;)

m_g
26-02-2011, 15:35
Aha czyli zdrowo rozumujesz, trzeba rozpędzić bestię i wyhamować bestię:mrgreen: ,a co z napędem nie ukręci się czy coś ?

INVERTER
26-02-2011, 16:05
Aha czyli zdrowo rozumujesz, trzeba rozpędzić bestię i wyhamować bestię:mrgreen: ,a co z napędem nie ukręci się czy coś ?

Juz to pisalem, ale troche bardziej rozwine temat:
Silnik ma miec Momet w miare plasko (zresztom inaczej sie niezabardzo da) Mi wystarczy 400Nm, bardziej chodzi mi o podniesienie moc w gornym zakresie obrotow :mrgreen: Wszystko powyzej 400Nm to nietyle co obciazenie dla ukladu przeniesienia napedu, ale dla samego silnika 2.0tdci( sprezanie 19:1) Zbyt wysokie chwilowe cisnienie w cylindrach, panewki sie zetrom z wrazenia :mrgreen:

cichyp
26-02-2011, 16:46
Wszystko powyzej 400Nm to nietyle co obciazenie dla ukladu przeniesienia napedu, ale dla samego silnika 2.0tdci
Czy w 2,2 TDCi nie będzie przesadą 470Nm?

PS. Bardzo dziękuję za odpowiedz na moje pytanie o map sensor.

INVERTER
26-02-2011, 17:14
Czy w 2,2 TDCi nie będzie przesadą 470Nm?

PS. Bardzo dziękuję za odpowiedz na moje pytanie o map sensor.

Silnik da rade ( 2.2 tdci sprezanie 17,5:1) w przedziale 2000-2500 mozna dowalic nawed 475Nm tylko co nato sprzeglo :mrgreen: Skrzynia bedzie zyc tylko dzieki dwumasie, a dwumasa sie rozleci po 25-50tkm. Czyli wszystko w normie :lol:

Najgorsze beda starty, przydala by sie tarcza sprzeglowa ze sprezynami z transita 8) to pojezdzi z 100tkm albo i wiecej :mrgreen:

Wszystko zalezy od stylu jazdy, osobiscie bym nie przekraczal w 2.2 450Nm 8)

Oktan
27-02-2011, 17:23
temat szalony - nie ma co

aby cię uspokoić:
u mnie - po dynoday u Heko - wyszło 183 KM (~ 3600 obr/min) i 481 Nm (~ 2200 obr/min)
więc jest na prawdę super i to bez wielkiego rzeźbienia

wilhelm
27-02-2011, 18:38

aby cię uspokoić:
u mnie - po dynoday u Heko - wyszło 183 KM (~ 3600 obr/min) i 481 Nm (~ 2200 obr/min)

i to na starym sprzęgle :)

INVERTER
27-02-2011, 23:43

aby cię uspokoić:

Mozna prosic o wykres :p Moment naprawde wysoki zwazywszy ze tylko 183KM :p Pewnie pali buty na 3 biegu :mrgreen:

Dopiero dostrzeglem, bo twoje 2.2 to jest euro3 , a tam zawsze leprzy Nm i KM wychodzi niz w euro4 !!! minimalnie inne wtryskiwacze;)

Ps: nie zebym krakal, tu niechodzi o zdolnosc do przenoszenia Nm, ale o zdolnosc do tlumienia przy gwaltownych startach i zmianach biegow :p Jak dwumasa jest juz troche wylatana to praktycznie nic nie tlumi uderzen (tarcza jest na sztywno, niema tlumikow sprezynowych) i sie tarcza ukreca miedzy walkiem a okladzinami w najleprzym wypatku 8) W gorszym wypadku walek 2go biegu wychodzi przez obudowe skrzyni biegow :619: Podsumowujac leprzy jednomas+sprezynowa tarcza niz wybita dwomasa+sztywna tarcza !!!

Oktan
28-02-2011, 12:22
zrobię dobry skan i wrzucę ten wykres :)

sprzęgło -> już czeka zestaw jednomas: Mondeo/Transit

http://img10.imageshack.us/img10/6018/skanowanie0001rw.th.jpg (http://img10.imageshack.us/i/skanowanie0001rw.jpg/)

INVERTER
11-03-2011, 21:06
zrobię dobry skan i wrzucę ten wykres :)

http://img10.imageshack.us/img10/6018/skanowanie0001rw.th.jpg (http://img10.imageshack.us/i/skanowanie0001rw.jpg/)

Oktan , czy to jest ten sam soft...... a auto bylo hamowane najpierw na 5tym , a potem na 6tym biegu , czy sie myle 8)

Jesli tak , to to jest swietny przyklad gorkow, dolkow i cyckow :mrgreen:

Alez ta turbinka wstala, az mnie zemby bolom jak na to patrze.... z zazdrosci. Musze zhamowac mojego na 6tym biegu, ciekawe co wypluje 8)

heko
11-03-2011, 21:24
INWERTER lubię twoje dywagacje...bo zazwyczaj masz rację:p
...a Oktanowy to idealny przykład dodmuchanego TDCI z pustym katem...i dobrze obciążony pokazuje pracę turbinki:wink:

wilhelm
11-03-2011, 21:49
przeciez on ma decata

INVERTER
16-03-2011, 13:29
Konkurencja mi podnosi poprzeczke :P no moze nie do konca, bo to NoS i wtrysk wody/alkocholu !!!

263KM i 526Nm :619:

http://www.youtube.com/watch?v=6oEkwGxcSU8

A jak im wesolo :mrgreen:

Oktan
16-03-2011, 20:32
Oktan , czy to jest ten sam soft...... a auto bylo hamowane najpierw na 5tym , a potem na 6tym biegu , czy sie myle 8)

Jesli tak , to to jest swietny przyklad gorkow, dolkow i cyckow :mrgreen:

Alez ta turbinka wstala, az mnie zemby bolom jak na to patrze.... z zazdrosci. Musze zhamowac mojego na 6tym biegu, ciekawe co wypluje 8)

tak - to jest ten sam soft, Grzegorz najpierw puścił go na 5-tce później było mu mało, więc zapodał 6-tkę :)

Snajper_881
17-03-2011, 09:34
Konkurencja mi podnosi poprzeczke :P no moze nie do konca, bo to NoS i wtrysk wody/alkocholu !!!

263KM i 526Nm :619:

http://www.youtube.com/watch?v=6oEkwGxcSU8

A jak im wesolo :mrgreen:

Miałem i nadal mam w planach NOS. Nie jest to droga zabawa, w ceni hybrydy powiedzmy...

cichyp
17-03-2011, 10:08
NOS? słyszałem że lepiej jest Wodę z etanolem wtryskiwać do diesla...

Jaki jest koszt na rynku NOS a jaki Wody+Etanolu?

INVERTER
09-04-2011, 14:33
Z raci ze od poczatku mialem problem z Hamulcami na przedniej osi (notoryczne przegrzewanie :roll: ) pokusilem sie o zakup nowych tarcz. Poprawienie sily hamulcow jest nieodzownie zwiazane ze zwiekszaniem mocy silnika !!!

Wczesniej juz mialem wymienione klocki na Greenstuff, i musze powiedziec ze to beznadziejne rozwiazanie z punktu uzytkowania:diabelek: orginalna tarcza Ford wiecznie fioletowa (popekala prominiowo na calym obwodzie, miejwiecej po srodku powierzchni ciernej, pekniecia 1-3cm) wiecznie brudne felgi + popiul wtapiajacy sie w lakier :diabelek:

Juz mialem zamawiac tarcze EBCturbo kiedy wpadlem na to:

Kinetix TX041 nawiercane+nacinane+ocynkowane(zlote) za 55£/250zl
http://cgi.ebay.co.uk/FRONT-DIMPLED-BRAKE-DISCS-FORD-MONDEO-MK3-1-8-16V-00-/330472566357?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item4cf1b32e55

http://img718.imageshack.us/img718/50/imag0068k.jpg (http://img718.imageshack.us/i/imag0068k.jpg/)

i teraz mam problem bo zamiast tarczy niedomaga klocek :diabelek: zresztom niedlugo nic z tych klockow nie zostanie przy moim tepie zurzycia :roll:

szukam najmniej brudzacych klockow, ma ktos jakies pomysly???

Rijndael
09-04-2011, 14:44
Przednie hamulce z Focusa mk2 ST swapuj...

heko
09-04-2011, 15:43
...dokładnie :D

Snajper_881
09-04-2011, 17:58
Nie piepsz o hamulcach, gadaj co z BiTurbo?

cichyp
10-04-2011, 22:25
mój magik od tuningu doradzał mi DS2500 - klocki

Ja właśnie jestem w trakcie swapu zacisków od Foki ST, do tego klocki DS2500 i jakieś dobre tarcze.

Struna
11-04-2011, 21:15
Diamondy mogę polecić, tanio nie jest ale robi robotę jak należy.

Pinki
11-04-2011, 21:26
redstuffy pylą znacznie mniej od greenów

Złoty80
11-04-2011, 21:50
Ja miałem w poprzednim autku redstuffy i tarcze zimermana dawały rade stawał w miejscu

INVERTER
13-04-2011, 01:38
Nie piepsz o hamulcach, gadaj co z BiTurbo?

Wracajac do tematu hamulcow, troche postudiowelem i wyszlo ze :mrgreen:
Diamondy sam bardzo dobre, porownywalne do Greenstuff(najnowsza formula podobno juz tak nie pyli). Lapiom juz na zimno i Lamiom sie przy okolo 500*C !!!

A DS2500, nigdzie niemoge znalesc klockow do Mondeo MK3, niby to klocek na tor, porownywalny do Yellowstuff tylko jakos nie pokazujam jak sie zachowuje w przedziale 500-750*C a z tego co pokazali widac ze tez sie lamie przy 500*C

Moj wybor padl jednak na Redstuff, teraz znacznie udoskonalony, lepiej hamuje na zimno, no i nie pyli + dzial do 750*C

Koniec...

Rijndael
13-04-2011, 02:01
Nie ma DS-ów do mk3.

A Redy hamują na zimno lepiej od czego? Od starych Redów? ;) Bo ogólnie są to klocki słabe na zimno, gorsze niż Yellow nawet wg. EBC (tyle że Yellow bardzo pylą, ale nie wiem w czym to przeszkadza w projekcie "performance").

INVERTER
13-04-2011, 03:51
Nie ma DS-ów do mk3.

A Redy hamują na zimno lepiej od czego? Od starych Redów? ;) Bo ogólnie są to klocki słabe na zimno, gorsze niż Yellow nawet wg. EBC (tyle że Yellow bardzo pylą, ale nie wiem w czym to przeszkadza w projekcie "performance").

Najnowsze redstuff maja wspulczynnik tarcia 50u, greeny maja 55u ale gwaltownie traca powyzej 400*C , a redy trzymaja az do 750*C W polaczeniu z moimi tarczami pewnie bedzie to lepiej hamowac niz heble z st225 :P i wyjdzie taniej :mrgreen:

Ds2500 nie znalazlem, moze myslisz o DS2000 :roll: Nie slabe tylko slabsze przy pierwszym kontakcie. Dlamnie wazne jest jak klocek hamuje z 200km/h do 50km/,h a nie z 50km/h do zera :027: halas oraz pylenie tez maja znaczenia :P

hymm, Yellow... a w tym ze niema ich w ofercie do Mk3 :mrgreen: pozatym podobni jak DS2500 nie spelniajam normy ece 90 :570:

Rijndael, a ty masz jakie klocki/tarcze ?

cichyp
13-04-2011, 07:23
Nie ma DS-ów do mk3.

mi magik ściągnął z Anglii... mają być w tym tygodniu.

INVERTER
13-04-2011, 13:41
mi magik ściągnął z Anglii... mają być w tym tygodniu.

Ale to klocki do zaciskow z Focusa st 225, niema ich w ofercie do orginalnych zaciskow z Mondeo :569:

Tu jest fajna tabelka klockow EBC, moze i Redstuff do 100*C nie hamuje, alo zato hamuje az do 750*C i taki klocek lepiej sie sprawdzi z 300mm tarcza niz DS2500, ktory sie poprostu przegrzeje, mimo ze do 500*C bedzie lepiej hamowal :roll:

http://img696.imageshack.us/img696/7061/newbrakecomp.jpg (http://img696.imageshack.us/i/newbrakecomp.jpg/)

Poprawie sie, Yellowstuff sa jednak dostepne do orginalnych zaciskow Mondeo mk3 !!! niestety nie spelniajam nomu ece 90, a Redstuff tak !!!

b@rth
14-04-2011, 21:27
a ja sie tylko zapytam troszke poza tematem ...

... czy macie zamiar pokazac swoje zabawki w sobote w kryspinowie ?

INVERTER
15-04-2011, 02:01
a ja sie tylko zapytam troszke poza tematem ...

... czy macie zamiar pokazac swoje zabawki w sobote w kryspinowie ?

Nieda rady :(

INVERTER
19-04-2011, 12:57
Wiec tak, Wtryskiwacze :570:

Nie wdajac sie w szczegoly:
paliwo do silnika nalerzy wtrysnac w scisle okreslonym punkcie(kat wtrysku) i czasie(czas wtrysku). Ten czas to pieta silnikow diesela. Powiedzmy ze istnieje cos w rodzaju okna poza ktore nie mozna wyjsc bo albo bedzie zbyd wysokie hwilowe cisnienie w cylidrze, albo zbyd wysoka tem spalania itd.

Okno to wynosi 15* obrotu walu korbowego, czyli od 10*przed GMP do 5*po GMP. Wtryskiwanie paliwa wczesniej lub puzniej jest niebezpieczne dla silnika i nie efektywne :evil:

Nie wychodzac poza to okno dane wtryski (Delphi)wtryskuje nastepujaco:

tdci2.0/130 wtryski 501z/504z/801d wtryskuja max 60mg
tdci2.2/155 wtryski601d/701d wtryskuja max 65mg

czyli bieda, dla porownania wtryski boscha z 1.9cdti/320d/ 150PS wtryskuja 100mg na dziendobry :evil:

Mi sie udalo znalesc czesci delphi ktore po skreceniu z orginalnym wtryskiem 501z powinny wydolic 85mg :570: Czekam na przesylke.

Turbinki mialy juz pierwsze docieranie i to bez ukladu wydechowego:mrgreen: Wrazenia jak najbardziej pozytywne. Niestety trzeba bylo przywrocic fabryke przed wizyta na stacji Diagnostycznej ( przeglad sie skaczyl :evil:)

Do Polski jade 5-7maj

Snajper_881
19-04-2011, 18:51
Do Polski jade 5-7maj
Coś czuję, że zrobimy SPOT`a :D

cichyp
19-04-2011, 19:42
Mi sie udalo znalesc czesci delphi ktore po skreceniu z orginalnym wtryskiem 501z powinny wydolic 85mg Czekam na przesylke.

A nie ma wtrysków które można zamontować P&P by dawka była większa?

I co z pompą czy wydali?

INVERTER
19-04-2011, 23:29
A nie ma wtrysków które można zamontować P&P by dawka była większa?

I co z pompą czy wydali?

Niema, bo jeszcze ich nie sprzedaje :mrgreen:

Pompa podaje 1200mg na obrot, czyli 300mg na wtryskiwacz. Jesli nawed 200mg ucieknie przelewami (a tak wlasnie jest, przy cisnieniu na szynie 1800bar sika jak glupie :570:)to i tak mamy 100mg do dyspozycji :mrgreen:

Pozatym jak sie ma wydajniejsze wtryski to nie trzeba nadrabiac cisnieniem i wycieki sa mniejsze !!!

INVERTER
29-04-2011, 15:49
Pokusilem sie wczoraj o zamontowanie wskaznika cisnienia oleju :619:

Pomijajac wstepne podirytowanie (brak adaptora,okablowania,uszczelek w zestawie) udalo sie to wszystko wmiare sprawnie poskrecac :mrgreen:

Odpalilem silnik i wskazowka ochoczo wskoczyla na 5bar (nic specjalnego zimny silnk,zimny olej wszystko w normie)

Auto sie rozgrzewalo, a ja sprawdzalem czy czasem cos nie cieknie. Gdy temperatura silnika osiagnela 80*C cisnienie smarowania spadlo do okolo 2bar (na wolnych obrotach, czyli jest super pomyslalem)

Niestety nie, przegonilem troche auto po autostradzie + porzadnie przegazowalem na postoju i z 2barow zostal 1bar. Tragedia !!!

Ale czy napewno, wedlug ksiazki cisnienie na biegu jalowym(silnik w pelni rozgrzany) nie powino przekraczac 1,25bara, a przy 2000obr/min nie wiecej niz 2bar :roll: Pierwszy raz sie zpotkalem zeby byly podane max. wartosci dla cisnienia smarowania, a nie minimalne :diabelek:
Dla porownania 2.0benzyna powinna miec przy 2000obr/min 3,5bar !!!

Dlaczego w 2.0tdci jest tak niskie cisnienie smarowania + wystarczy letko przygazowac zimny silnik, a cisnienie skacze na 6,5bar :diabelek:

Ma ktos jakies doswiadczenia jesli chodzi o cisnienie smarowania w tdci ???

Snajper_881
29-04-2011, 18:34
Dawaj moje MEGA WTRYSKI !! :D :one:

cichyp
02-05-2011, 19:22
chyba te z muszę sobie sprawić wskaźnik ciśnienia oleju, bo na dzień dzisiejszy samochód jest u mechanika z zablokowanym tłokiem bo prawdopodobnie mi pompa oleju padła...

INVERTER
22-05-2011, 02:56
Dzisiaj, a wlasciwie wczoraj i przedwczoraj mial mejsce test moich MEGA WTRYSKOW :mrgreen:

Po 3miesiacach zawzietych poszukiwan wkacu sie udalo :diabelek::diabelek::diabelek:

Moj wtryskiwacz wtryskuje o 30% wiecj paliwa w stosunku do orginalnych wtryskow z 2.0TDCI 130PS(EJDR00501Z)

Wtryskiwacze pasuja do wszystkich Mondeo Mk3 2.0/2.2 tdci od 2003roku , to znaczy do modeli z krótkimi koncowkami wtryskiwaczy !!!

Wtryski o numerach EJDR00+501Z/502Z/504Z/601D/701D/801D

Zamontowanie ich do oryginalnego silnika (bez wirusa) oznacza nastepujacy przyrost mocy i Nm, szacunkowo (mozliwy +/-5% blad:roll:) !!!

115KM/280Nm na 170KM/400Nm
130KM/330Nm na 170KM/440Nm
155KM/360Nm na 200KM/470Nm

i nie wymaga zadnych innych modyfikacji :P
posrednio tez na tych wartosciach konczy sie wydajnosc orginalnych turbosprezarek:diabelek:

Dalszy przyrost mocy jest mozliwy poprzez modyfikacje softu od 3500obr w gore, razemz uzyciem wydajniejszych turbosprezarek, intercoolera, ukladu wydechowego itd

aha, orietacyjna cena takiej zabawy to 2500-3000zl za 4wtryskiwacze, wszystkie czesci robocze sa nowe, oprocz cewki :P

W przygotowaniu mam tez mocniejsza wersje +40% ale, taki wtrysk wymaga juz pelnego dostosowania softu/oprogrmowania do wtryskiwacza !!!

Jeszcze mnie czeka wymiana pompy bo moja babcia juz do najmlodszych nie nalezy :(

cichyp
22-05-2011, 07:16
gdzie kupiłeś te mega wtryski... czy samo je zrobiłeś/przerobiłeś?

Te wartości KM i Nm to skąd wiozłeś? z hamowni czy to są szacowania?

berater
22-05-2011, 08:24
Po 3miesiacach zawzietych poszukiwan wkacu sie udalo Ja w takim stanie nie daje rady niczego poszukiwać oprócz zimnego piwa :).
A tak poważnie, napisz coś więcej o parametrach, bo wygląda to nader interesująco. Jakie są wartości w funkcji obrotów ?

Snajper_881
22-05-2011, 10:05
inverter , ;)

EDIT:
Miało być 25%, czyli, for example 115KM + 25% = 143.75 280NM + 25% = 350NM a nie 170KM/400NM :D Więc? Bo to jest przyrost rzędu 49,5% :D dla mocy i 43% dla momentu.

Szejk.Ahmed
22-05-2011, 10:15
Inverter.szacun.czy takie coś można zrobić do 1.6tdci 109km.

INVERTER
22-05-2011, 12:46
gdzie kupiłeś te mega wtryski... czy samo je zrobiłeś/przerobiłeś?

Te wartości KM i Nm to skąd wiozłeś? z hamowni czy to są szacowania?

Sam zrobilem 8) lacznie z modyfikacja czesci wewnetrznych :mrgreen:

Z tego co wiem jeden Anglik zamowil z pewnej firmy wzmocnione wtryski do 2.0tdci oparte na koncowkach z wersji 2.2tdci oraz czesciach wewnwnetrznych wtryskiwacza z 2.4tdci. To byl moj pierwszy punkt zaczepienia. Chcialem pujsc w to samo rozwiazanie, ale szybko sie przekonalem ze ani on, ani tez firma ktora to wykonala w zasadzie nic nie osiagnela :? Cale 5% przyrostu to tyle co nic :roll:

Szacowania :570:, ale oparte na faktycznych parametrach wtryskiwaczy :mrgreen:
Ja wiem ze zaraz ktos krzyknie pokaz wykres

Juz wczesniej pisalem ze poszczegulne wtryski dostarczajam tyle:

502Z - 55mg
501Z/504Z - 60mg
801D - 58mg
601D/701D - 62mg
przy tym samym czasie otwarcia wtryskiwacza(1,5ms) i cisnieniu na szynie(1600bar) !!!

Moje MW - 80mg :p

wiec dla 115KM tdci mamy przyrost 45% , ale dla 2.2 tdci juz tylko 30% wieksza dawka wzgledem orginalnych wtryskiwaczy ;) Kwestia to dostarczyc odpowiednom ilosc powietrza zeby to paliwo spalic, dlatego daje mozliwy blad +/- 5%

Inverter.szacun.czy takie coś można zrobić do 1.6tdci 109km.

Pewnie ze mozna, ty masz wtryski boscha, to niepowinno byc problmu znalesc jakies mocniejsze , albo zrobic :p

Snajper , to ty bedziesz mial mniej ;)

Snajper_881
22-05-2011, 13:28
Snajper , to ty bedziesz mial mniej Ale dlaczego? :D

wilhelm
22-05-2011, 17:50
wsadzałeś już te wtryski do auta? jak tak to pokaż wykres :)

Rijndael
22-05-2011, 18:11
Moj wtryskiwacz wtryskuje o 30% wiecj paliwa w stosunku do orginalnych wtryskow z 2.0TDCI 130PS(EJDR00501Z)
Przydałoby się zaprezentować wyniki jakichś sensownych pomiarów, bo w teorii czy wg. szacunków to już wielu miało "pińcet koni i tysionc niutuff". Gdyby to rzeczywiście działało i nie rozpadło się po pół roku, to byłaby to bardzo dobra wiadomość dla kolegów z hybrydami. ;)

Zamontowanie ich do oryginalnego silnika (bez wirusa) oznacza nastepujacy przyrost mocy i Nm, szacunkowo (mozliwy +/-5% blad:roll:) !!!

115KM/280Nm na 170KM/400Nm
130KM/330Nm na 170KM/440Nm
155KM/360Nm na 200KM/470Nm

i nie wymaga zadnych innych modyfikacji :P
posrednio tez na tych wartosciach konczy sie wydajnosc orginalnych turbosprezarek:diabelek:
Wkładanie innych wtrysków bez strojenia to głupota. Nie wspomnę już o tym, że efekty zbliżone do powyższych można uzyskać porządnym strojeniem bez rzezania silnika za 3x niższą cenę. Większe wtryski mają sens, gdy seryjne nie dają rady, czyli w przypadku omawianego silnika w zasadzie wyłącznie po wymianie turbo na większe.

INVERTER
22-05-2011, 22:18
Dla kogos kto sie na tym niezna az tak jak ja pewnie i jest to glupota :mrgreen: wtryski sa celowo dobrane pod katem wspulpracy z ori softem , i wiez mi ze robia to bezpieczniej niz jakakolwiek modyfikacja softu o podobnej mocy :p A cena... Hymmm .... jak ktos ma wtryski na umarciu to czemu nie zapodac sobie mocniejszych i cieszyc sie odrazu leprzymi osiagami. Pozatym zloic dupsko jakiemus pseldo ST 220 jest warte kazdej sumy:)

Mam je wstawione od piatku :p Nie, jescze nie sprawdzalem na hamowni. Mam jeszcze pare pierdulek do dopieszczenia, nie spieszy mi sie 8)

Wrazenia z jazdy niesamowite, i dzwiek silnika/wydechu sie zmienil na bardziej basowy.

Rijndael
22-05-2011, 22:30
Dla kogos kto sie na tym niezna az tak jak ja pewnie i jest to glupota :mrgreen:
Niestety INVERTERKU, ale jest dokładnie odwrotnie. Jak ktoś się nie zna to zadowala się tym, że auto jakoś jedzie i nic więcej go nie interesuje. Diesel dużo wybacza, bo nie wymaga idealnych proporcji mieszanki, więc jakoś Ci to działa, gdybyś wziął się za tuning benzyny za pomocą swoich metod to pierwszy Twój post miałby zapewne tytuł "dlaczego popłyneły mi tłoki".

INVERTER
22-05-2011, 22:56
Niestety INVERTERKU, ale jest dokładnie odwrotnie. Jak ktoś się nie zna to zadowala się tym, że auto jakoś jedzie i nic więcej go nie interesuje. Diesel dużo wybacza, bo nie wymaga idealnych proporcji mieszanki, więc jakoś Ci to działa, gdybyś wziął się za tuning benzyny za pomocą swoich metod to pierwszy Twój post miałby zapewne tytuł "dlaczego popłyneły mi tłoki".

Nie zasmiecaj mi tematu wylewaniem swojej wiedzy :roll: nie ze niemasz racji ale to oczym piszesz to dosc oczywiste i nic nie wnosi, przynajmniej jesli chodzi o mnie 8)

Akurat od zbyt bogatej mieszanki tloki by mi nie poplynely :p

Ja naszczescie nie musze zdrabniac twojego nica zeby poczuc sie lepiej ;) wstyt, wstyt, dorosly czlowiek a zagrywki z przeczkola :roll:

Niemasz pojecia ile trzeba bylo czasu zeby te wtryski chcialy wspulpracowac z ECU, zeby to sie nie wieszalo itd. Tylko klikasz w te klawisze i klikasz, wez sie za cos wlasnego pozytecznego lepiej :mrgreen:

Rijndael
22-05-2011, 23:06
Akurat od zbyt bogatej mieszanki tloki by mi nie poplynely :p
Najprawdopodobniej popłynęłyby Ci od ubogiej albo od źle ustawionego zapłonu.

Niemasz pojecia ile trzeba bylo czasu zeby te wtryski chcialy wspulpracowac z ECU, zeby to sie nie wieszalo itd.
I sam fakt, że Ci to długo w ogóle nie chciało jakkolwiek działać nie podpowiedział Ci, że warto na koniec to wystroić?

Tylko klikasz w te klawisze i klikasz, wez sie za cos wlasnego pozytecznego lepiej :mrgreen:
Sorry, ale jak się czymś chwalisz to poddajesz to ocenie. Skoro piszesz oczywistą bzdurę (że po zmianie wtrysków nie warto stroić) to ją prostuję i tyle.

INVERTER
22-05-2011, 23:42
Najprawdopodobniej popłynęłyby Ci od ubogiej albo od źle ustawionego zapłonu.

I sam fakt, że Ci to długo w ogóle nie chciało jakkolwiek działać nie podpowiedział Ci, że warto na koniec to wystroić?

Sorry, ale jak się czymś chwalisz to poddajesz to ocenie. Skoro piszesz oczywistą bzdurę (że po zmianie wtrysków nie warto stroić) to ją prostuję i tyle.

Tak, a to ze zawsze wszystko musisz sprostowac to oczywiscie oczywista oczywistosc ;) "Nie wymaga" to nie to samo co "nie warto"

Lepiej montuj instalacje podtlenku do swojego Mondeo, wiesz tak na wszelki wypadek :p Jakby sie trafilo jakies mocne TDCI 8)

A ile tam u ciebie siedzi kucy , tak pytam bo nigdy nic nie wiadomo, no chyba ze tajemnica :027:

Rijndael
23-05-2011, 01:18
Tak, a to ze zawsze wszystko musisz sprostowac to oczywiscie oczywista oczywistosc ;) "Nie wymaga" to nie to samo co "nie warto"
Z Twojej wypowiedzi wyraźnie wynika, że sugerujesz montaż większych wtrysków jako alternatywę dla chiptuningu dla każdego, więc nie odwracaj kota ogonem. Większe wtryski to super sprawa, ale w połączeniu z większym turbo, ic, wydechem i przede wszystkim strojeniem. Po coś nawet zupełnie standardowe wtryski mają kody mówiące o ich parametrach, a Ty chcesz montować nietypowe wtryski o bliżej nieokreślonej powtarzalności parametrów tak po prostu do jakiegokolwiek TDCI? Nawet jeśli u Ciebie działało to JAKOŚ bez strojenia, to w innym aucie może być zupełnie inaczej, nawet jeśli silnik jest z pozoru ten sam.

Lepiej montuj instalacje podtlenku do swojego Mondeo, wiesz tak na wszelki wypadek :p Jakby sie trafilo jakies mocne TDCI 8)
Raczej się takie nie zdarzy. :)

A ile tam u ciebie siedzi kucy , tak pytam bo nigdy nic nie wiadomo, no chyba ze tajemnica :027:
Mój projekt nie jest jeszcze gotowy, potrzebuję jeszcze około miesiąca. Jest to właściwie całkowicie customowy silnik (jak na polskie warunki). Został jeszcze wydech, dopracowanie dolotu, wtryski i strojenie. Jak ciekawi Cię opis + status to mogę Ci dać na PW, publicznie się pochwalę jak skończę. ;) Celuję w 250 KM/300 Nm w N/A, a ile będzie, to czas pokaże. ;)

INVERTER
23-05-2011, 03:50
Z Twojej wypowiedzi wyraźnie wynika, że sugerujesz montaż większych wtrysków jako alternatywę dla chiptuningu dla każdego, więc nie odwracaj kota ogonem. Większe wtryski to super sprawa, ale w połączeniu z większym turbo, ic, wydechem i przede wszystkim strojeniem. Po coś nawet zupełnie standardowe wtryski mają kody mówiące o ich parametrach, a Ty chcesz montować nietypowe wtryski o bliżej nieokreślonej powtarzalności parametrów tak po prostu do jakiegokolwiek TDCI? Nawet jeśli u Ciebie działało to JAKOŚ bez strojenia, to w innym aucie może być zupełnie inaczej, nawet jeśli silnik jest z pozoru ten sam.

Raczej się takie nie zdarzy. :)

Mój projekt nie jest jeszcze gotowy, potrzebuję jeszcze około miesiąca. Jest to właściwie całkowicie customowy silnik (jak na polskie warunki). Został jeszcze wydech, dopracowanie dolotu, wtryski i strojenie. Jak ciekawi Cię opis + status to mogę Ci dać na PW, publicznie się pochwalę jak skończę. ;) Celuję w 250 KM/300 Nm w N/A, a ile będzie, to czas pokaże. ;)

Niewiem co sugerujesz ze ja sugeruje, i ze ja teraz sugeruje ze nie sugerowalem :570:

Ale te wtryski naprawde dzialaja , i sa skalibrowane i nic sie nie pie....
Ja wiem ze ciezko to tak z dnia na dzien przyjac do wiadomosci ale tak jest , nic na to nie poradze 8) No co mam je teraz popsuc czy co :570:

Strojenie niema nic do kalibacji oraz charakterystyki samego wtryskiwacza. Charakterystyka musi byc dobrana pod silnik (ECU) i to jest zrobione, gdyb tego nie bylo to by sie ryply dawki pilotowe i by silnk chodzil jak sieczkarnia albo wcale .

"Raczej" , nie znaczy nigdy 8)

To wyslij na PW, no 250KM jest jak najbardziej do zrobienia z tego silniczka, wiecej to juz problem :? Mowisz dolt, wydech, wtryski, chips :roll: Hymm, ciekawe czy walki z st200 podejdom do tego silika. A nie bylo czasami wersji 240KM w seri, w X-typei. Nie tak dawno zastanawialem sie nad mozliwoscia wstawienia napedu 4x4 z X-typa do Mondeo :mrgreen:

Rijndael
23-05-2011, 11:59
Ale te wtryski naprawde dzialaja , i sa skalibrowane i nic sie nie pie....
Ja wiem ze ciezko to tak z dnia na dzien przyjac do wiadomosci ale tak jest , nic na to nie poradze 8) No co mam je teraz popsuc czy co :570:
Ale zrozum, że ja się bardzo cieszę, jeśli udało Ci się takie wtryski zrobić, bo wielu osobom się bardzo przydadzą (do przekroczenia 200 KM), ale IMHO nie masz podstaw żeby tak po prostu stwierdzić, że każdy je może sobie zamontować do swojego TDCI, nic nie stroić i będą super przyrosty. Nie byłbym wcale pewien, czy strojenie jako takie w każdym przypadku pomoże, bo silniki różnią się jednak pomiędzy sobą i sam program w ECU także (ale to już takie gdybanie).

To wyslij na PW, no 250KM jest jak najbardziej do zrobienia z tego silniczka, wiecej to juz problem :? Mowisz dolt, wydech, wtryski, chips :roll: Hymm, ciekawe czy walki z st200 podejdom do tego silika. A nie bylo czasami wersji 240KM w seri, w X-typei. Nie tak dawno zastanawialem sie nad mozliwoscia wstawienia napedu 4x4 z X-typa do Mondeo :mrgreen:
Nie zrozumieliśmy się, dolot, wydech, wtryski, strojenie to to co zostało, reszta jest już gotowa i w aucie. Reszta, czyli sam silnik, kolektory, sprzęgło itd.

250 KM w tym silniku jest osiągalne bez wielkich kosztów, więc tez da się osiągnąć, ale tutaj koszty rosną już lawinowo, bo albo trzeba go doładować albo kupować bardzo drogie graty typowo tuningowe. Ja bazowałem głównie na częściach z różnych fordów, które można dostać bardzo tanio jak się dobrze poszuka, no i na typowym tuningu mechanicznym (porting, polerka etc.).

Co do wałków ST200 to jak najbardziej da się je wrzucić do 3.0 i jest to bardzo dobry pomysł. Są dużo lepsze od wałków ST220.

Co do wersji 240 to jest taka w Jagu i bodajże w Lincolnie, ale jest to osiągnięte zupełnie innymi głowicami ze zmiennymi fazami rozrządu i bez hydrauliki, trzystopniowym VLIM w kolektorze ssącym i pewnie po części wydechem. To jest nie bardzo przeszczepialne do Mondeo (bez rzeźby i nadmiernych kosztów).

SrebnaStrzała
23-05-2011, 16:59
Nie lepiej zamiast tej dodatkowej turbiny wsadzić super-charger ?

Polarny
23-05-2011, 19:38
Badger zaśmiecasz temat - nie pierwszy i nie ostatni raz. Nie uważam, by Twoje posty wnosiły coś pozytywnego, bo nie dosyć, że jak zwykle szybko zbaczasz z tematu (przy okazji standardowo udowadniając, że diesiel to zło), to jeszcze obserwacje pokazują, że polemika z Toba nie ma końca.
Tak więc daj ukończyć projekt autorowi, a potem ewentualnie weź sprawy w swoje ręce i poprawiaj. Póki co nie masz styczności z TDCi więc sam uprawiasz rozmowę teoretyczną.

Rijndael
23-05-2011, 19:57
Badger zaśmiecasz temat - nie pierwszy i nie ostatni raz. Nie uważam, by Twoje posty wnosiły coś pozytywnego, bo nie dosyć, że jak zwykle szybko zbaczasz z tematu (przy okazji standardowo udowadniając, że diesiel to zło), to jeszcze obserwacje pokazują, że polemika z Toba nie ma końca.
Tak więc daj ukończyć projekt autorowi, a potem ewentualnie weź sprawy w swoje ręce i poprawiaj. Póki co nie masz styczności z TDCi więc sam uprawiasz rozmowę teoretyczną.
Daruj sobie tego typu głupie komentarze, napisałem o moim projekcie, bo inverter konkretnie o to zapytał. O wtryskach i strojeniu napisałem prawdę. Sama ideę stworzenia wydajniejszych wtrysków bardzo doceniam, co zaznaczyłem przynajmniej dwukrotnie, ale to nie znaczy, że nie mogę mieć żadnych krytycznych uwag. A o tym z czym mam styczność, a z czym nie to wybacz, ale masz zerowe informacje. I jak zwykle bijesz piane i atakujesz mnie całkowicie niemerytorycznie, zamiast napisać coś na temat. No cóż, pewnie inaczej nie potrafisz.

INVERTER
23-05-2011, 22:38
Nie lepiej zamiast tej dodatkowej turbiny wsadzić super-charger ?

Hymm, no nie bardzo. Z zalozenia chce tylko dopompowac orginalna turbine w przedziale 3000-5000obr, no i che miec mozliwos regulacji tego doladowania :P

A super-charger daje stala wartosc doladowania w pelnym zakresie obrotow. Ustawisz go na 1bar (dobierajac odpowiednio przelozenie) to masz stale 1bar. Dodatkowo trzeba by go napedzac od silnka, no i znales miejce na jego umiesczenie :roll:

Troche lepiej by to wygladalo gdyby uzyc pre-chargera/compresora (dziala jak kompresor turbosprezarki tyle tylko ze jest poprzez przekladnie napedzany od walu korbowego) Jakby go dobrze dobrac wielkoscia i przelozeniem to dal by nam doladowanie tam gdzie tego chcemy, ale ciagle nie mieli bysmy mozlwosci latwej zmian wartosci doladowania :roll:

Dlatego turbina jest najleprzym i najtanszym roziazaniem, przynajmniej dla mnie :P

A co, planujesz cos :mrgreen:

Moze ktos wykasowac te posty ponizej, najlepiej do 86, byl bym bardzo wdzieczny :P

cichyp
23-05-2011, 23:06
Panowie... litości... mam powiadamianie o nowych postach tym temacie i wasza dyskusja spamuje mi skrzynkę.

@Rijndael widać że liznąłeś trochę tematu ale daj koledze skończyć projekcik...

@INVERTER na moje pytanie gdzie można kupić mocniejsze wtryski odpowiedziałeś że nigdzie bo na razie nie sprzedajesz... rozwiń temat... Masz zamiar robić "MegaWtryski" wtryski do mondolotów?

...Tak swoją drogą ostatnio nawet myślałem nad wadą kompresorów w porównaniu do turbo i cały czas mnie zastanawia czemu nie robią kompresorów sterowanych elektryką, znaczy nie napędzanych silnikiem tylko jako osobny silnik elektryczny (najlepiej bez szczotkowy) sterowany napięciem. Problem z miejscem umieszczenia odpada a i samo sterowanie to już by była prościzna, nawet banalny czujnik położenia pedału gazu by sprawę załatwił, gaz w dechę mocno ładuje, a jak jedzie emeryt to nic.

SrebnaStrzała
23-05-2011, 23:30
Można kupić wtryski o większej wydajności, bo juz kiedyś się za tym rozglądałem. Niestety nie pamiętam co to była za firma.

INVERTER
24-05-2011, 01:27
Panowie... litości... mam powiadamianie o nowych postach tym temacie i wasza dyskusja spamuje mi skrzynkę.

@Rijndael widać że liznąłeś trochę tematu ale daj koledze skończyć projekcik...

@INVERTER na moje pytanie gdzie można kupić mocniejsze wtryski odpowiedziałeś że nigdzie bo na razie nie sprzedajesz... rozwiń temat... Masz zamiar robić "MegaWtryski" wtryski do mondolotów?

...Tak swoją drogą ostatnio nawet myślałem nad wadą kompresorów w porównaniu do turbo i cały czas mnie zastanawia czemu nie robią kompresorów sterowanych elektryką, znaczy nie napędzanych silnikiem tylko jako osobny silnik elektryczny (najlepiej bez szczotkowy) sterowany napięciem. Problem z miejscem umieszczenia odpada a i samo sterowanie to już by była prościzna, nawet banalny czujnik położenia pedału gazu by sprawę załatwił, gaz w dechę mocno ładuje, a jak jedzie emeryt to nic.

No to juz nie moja wina ze pan (R) zawsze ma jakis problem. A raczej nie moze sie powstrzymac od uswiadamiania innym tego co juz od dawna wiedza. Chodzbys niewiem co robil i jak bardzo bylo by to ponad jego mozliwosci on zawsze jest przekonany ze bladzisz i ze niewiesz co tak naprawde robisz i ze musi ci jak najszybciej pomoc. A ze ja niemam zamiaru mu tlumaczyc ze szczegulami jak dokladnie to wszystko dziala bo niewidze takiej potrzeby to sie robi rozmowa z ktorej nic nie wynika. Musze mu przyznac ze cos tam faktycznie liznol i jego twierdzenia sa z grupsza sluszne ale niedokaca, TDCI/Delphi to nie TDI/Bosche i sprawy maja sie tu troche inaczej. Chlopak poprostu nie moze zaakceptowac faktu ze ktos moze sie naprawde na czyms znac i mimo ze sam nie posiada potrzebnej wiedzy z uporem maniaka bedzie ci wmawial ze niewiesz co robisz :mrgreen:

Ludzie bez wlasnych sukcesow zawsze odbierajam sukces innych jak wlasna poraszke i musza sie jakos pocieszyc. A nic ich tak nie pociesza jak umiejszanie sukcesu innym :roll:

Jak narazie Snajper zamowil jeden komplet. Mysle ze sporo sie tego sprzeda w UK jak sie tylko chlopaki dowiedza :619:

Byla jedna firma ktora zrobila skladaka z koncowkami od 2.2tdci, w sumie nic ponad to co dajam orginalne wtryski od 2.2tdci nie osiagneli :570: Dali troche leprzy srodek przezco wtryskiwacz wtryskiwal wiecej przy wyzszych cisnieniach. Slabo sie postarali :570: Po wstawieniu tego do 2.0tdci dalo cale 20Nm i 8KM czy cos kolo tego :roll:

Pracuje nad jeszcze mocniejszymi wtryskami przeznaczonymi do 2.2tdci ale niewiem czy sie uda zkrecic taki pakiet zeby sie to zgrywalo. Musze rozwazyc takie czynniki jak wielkosc komory spalania, kat pod jakim dana koncowka wtryskuje paliwo( sam rozne katy rozpylania), rodzaj iglicy(ma wplyw na szerokosc i glebokosc rozpylania) no i samom harakterystyke wtryskiwacza tak zeby nadal wtryskiwal akceptowalnom dawke pilotowa, ale zato znacznie wieksza(o jaies 40%) dawka glowna. No niestety tak to trzeba zrobic :570: bo inaczej albo sie auto bedzie checkowac albo wypali dziure w tlokach :mrgreen:

Rijndael
24-05-2011, 01:45
Ludzie bez wlasnych sukcesow zawsze odbierajam sukces innych jak wlasna poraszke i musza sie jakos pocieszyc. A nic ich tak nie pociesza jak umiejszanie sukcesu innym :roll
Daruj sobie tego typu komentarze, jak zwykle nie potrafisz dyskutować merytorycznie tylko wyjeżdżasz z przedszkolnymi wycieczkami osobistymi z błędami ortograficznymi w co drugim słowie. Riposty w stylu "nie znasz się", "ja wiem lepiej, ale nie chce mi się tłumaczyć" czy jakieś pseudo psychoanalizy są typowe dla osób, które nie mają zbyt wiele do powiedzenia na dany temat. Mnie dyskusja na tym poziomie nie interesuje i nie dam się w nią wciągnąć. :)

To, że (jak mówisz) udało Ci się zrobić wtryski o większej wydajności to jedno (i to dobrze), to że piszesz, jakoby nadawały się do zastosowania w każdym TDCI ot tak, bez strojenia to drugie i jest to po prostu nieprawda (i to źle).

INVERTER
24-05-2011, 02:47
Daruj sobie tego typu komentarze, jak zwykle nie potrafisz dyskutować merytorycznie tylko wyjeżdżasz z przedszkolnymi wycieczkami osobistymi z błędami ortograficznymi w co drugim słowie. Riposty w stylu "nie znasz się", "ja wiem lepiej, ale nie chce mi się tłumaczyć" czy jakieś pseudo psychoanalizy są typowe dla osób, które nie mają zbyt wiele do powiedzenia na dany temat. Mnie dyskusja na tym poziomie nie interesuje i nie dam się w nią wciągnąć. :)

To, że (jak mówisz) udało Ci się zrobić wtryski o większej wydajności to jedno (i to dobrze), to że piszesz, jakoby nadawały się do zastosowania w każdym TDCI ot tak, bez strojenia to drugie i jest to po prostu nieprawda (i to źle).

Rijndael, z toba sie nieda prowadzic normalnej dyskusji. Albo sam sobie zadajesz pytania i na nie odpowiadasz interpretujac na swoj sposob wypowiedzi innych, albo zaczynasz wmawiac im cos czego nie powiedzieli :roll:

Traktowalem cie na poziomie tak dlugo jak nie przekraczales pewnej granicy przyzwoitosci, sam jam przekroczyles to teraz nie nazekaj :027:

Tak, bo pewnie te ostatnie 10postow to jest to jak sie nie wdajesz w dyskusje :roll:

Za kazdym razem jak sie zrobi goraco i juz niewiesz co zrobic piszesz ze ktos nie potrafi merytorycznie dyskutowac i sie nie bedziesz sie wdawal w dyskusje :mrgreen:

Ale ja tylko rozmawiam z toba na twoich zasadach. Za bardzo przywykles do tego ze bedac anonimowym urzytkownikiem internetu mozes sobie pozwolic na ocenianie innych i podwazanie zasadnosci ich pracy bez zadnych konsekwecji. Faktycznie odnalazles sie w tym jak malo kto, jezdzisz se po kazdym jak jakis krytyk oper mydlanych. No wkoncu przez klawiature nikt ci nie przy..... , to sobie pozwalasz. Dziwny se znalazles sposob dowartosciowania wlasnej osoby :roll:

Moze sprobuj kiedys gdzy bedziesz mial watpliwosci co do zasadnosci moich dzialan poprostu zapytac dlaczego tak robie/twierdze, i czy moge to wytlumaczyc bo ty masz inne zdanie zamiast pisac ze to czy tamto jest glupota. No chyba z tak u ciebie wyglada merytoryczna rozmowa :027:

Sprobuj , to nie boli :roll:

Ciekaw jestem na jak dlugo nie bedziesz sie wdawal w niemerytoryczne rozmowy , pewnie do nastepnego razu :mrgreen:

Jesli ktos z Administracji postanowu wykasowac pare zbednych postow to byl bym wdzieczny.

Rijndael
24-05-2011, 03:00
Traktowalem cie na poziomie tak dlugo jak nie przekraczales pewnej granicy przyzwoitosci, sam jam przekroczyles to teraz nie nazekaj :027:
Chyba sobie kpisz, wyraziłem w sposób merytoryczny i kulturalny swoją opinie, generalnie w zasadzie pozytywną, pomijając jedną uwagę, a Ty zacząłeś od razu po swojemu "że się nie znam", potem trochę błędów ortograficznych, a na koniec coś o "łojeniu dupska" (???). Kto nie wierzy, niech kliknie tutaj i przeczyta (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1658127&postcount=88). To tyle z mojej strony.

INVERTER
24-05-2011, 03:07
Chyba sobie kpisz, wyraziłem w sposób merytoryczny i kulturalny swoją opinie, generalnie w zasadzie pozytywną, pomijając jedną uwagę, a Ty zacząłeś od razu po swojemu "że się nie znam", potem trochę błędów ortograficznych, a na koniec coś o "łojeniu dupska" (???). Kto nie wierzy, niech kliknie tutaj i przeczyta (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1657940&postcount=87). To tyle z mojej strony.

Bylo jeszcze "pseldo" ST220 ;)
Ja ide spac, dobranoc :570:

Rijndael
24-05-2011, 03:18
Bylo jeszcze "pseldo" ST220 ;)
"Pseudo", nie "psełdo". Gdybyś wiedział cokolwiek o silnikach V6 w mk3 to wiedziałbyś też, że, 2,5 jest lepszą bazą do modyfikacji, bo ma krótszą skrzynię, obsługę VLIM w ecu i kilka innych istotnych szczegółów, które były dla mnie istotne. Silnik i tak był składany od podstaw, więc pojemność starego nie miała znaczenia.

jedros1
24-05-2011, 03:22
"Pseudo", nie "psełdo". Gdybyś wiedział cokolwiek o silnikach V6 w mk3 to wiedziałbyś też, że, 2,5 jest lepszą bazą do modyfikacji, bo ma krótszą skrzynię, obsługę VLIM w ecu i kilka innych istotnych szczegółów, które były dla mnie istotne. Silnik i tak był składany od podstaw, więc pojemność starego nie miała znaczenia.

Badger , uspokój się .... Idz spać :D

Snajper_881
24-05-2011, 08:09
Tak Snajper zamówił :D Snajper będzie pierwszy :D Snajper ma TurboHybryda !

Chciałem grzecznie zapytać, przestaniecie *************?

Na forum nie używamy wulgaryzmów

Szejk.Ahmed
24-05-2011, 15:34
Chciałem grzecznie zapytać, przestaniecie ***********?
Chyba za grubo pojechałeś.:027:
Nie tylko ciebie kolega Rijndael irytuje ale bez przesady.
INVERTER trzymam kciuki za twój projekt.temat z wtryskami bardzo mnie interesuje i ciekawi.

Polarny
24-05-2011, 17:11
Czekam na jakieś pierwsze wyniki. W sumie szkoda, że nie mierzysz kolejnych modyfikacji z osobna, bo wtedy byłoby wiadomo co ile dało i byłoby to także przydatne dla innych.

SrebnaStrzała
24-05-2011, 17:20
Snajper ile Cię kosztowała hybryda i ile dała?

wilhelm
24-05-2011, 18:24
też czekam na wyniki i jak skończy mi się gwarancja ( a może i nie) to pewnie je wezmę ;]

Wojtek
25-05-2011, 00:38
Rijndael Ty jakiś dziwny jesteś...
Najpierw sam kręcisz awanturę , a później wysyłasz " raportuj zły post " , że ktoś Ci powiedział prawdę.

Albo się ogarniesz i przestaniesz siać zamęt , albo zarobisz urlop za bezpodstawne używanie funkcji " raportuj zły post ".

Wybór należy do Ciebie.

Proszę nie komentować mojego postu , ponieważ jest kompletnie nie na temat...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
I proszę nie używać wulgaryzmów w postach.

Snajper_881
25-05-2011, 09:18
Rijndael Ty jakiś dziwny jesteś...
Najpierw sam kręcisz awanturę , a później wysyłasz " raportuj zły post " , że ktoś Ci powiedział prawdę.I podkablowali kabla...nieładnie Wojtek :one:

Hybryda kosztowała mnie około 1000zł. Najpierw miałem CHIP, na tym programie samie turbo dało plus około 35NM, koniów raczej nie. Obecnie mam 20KM więcej 45NM w stosunku do starego CHIPA. Proszę nie sugerować się tymi wynikami ponieważ u mnie jest skopany soft, trzeba wracać na poprawkę. Sama turbina jest bardzooo wydajna.

SrebnaStrzała
25-05-2011, 11:44
kurde to ja mam tyle na samym boxie :D

Snajper_881
25-05-2011, 12:41
kurde to ja mam tyle na samym boxie :D

Tak?
Masz 168/385?? Wątpie...

SrebnaStrzała
25-05-2011, 14:22
Masz 168/385?? Wątpie...
Mam 160/380 więc różnica niezbyt wielka, a jedyne co robiłem to box, filtr gąbkowy, przerobiony dolot.
Seryjnie było 338/136

Snajper_881
25-05-2011, 14:26
Proszę nie sugerować się tymi wynikami ponieważ u mnie jest skopany soft, trzeba wracać na poprawkę.
Realne jest około 195KM i około 430NM. Więc warto...
Poza tym w drodze są mega wtryski, na których pęknie 200/470. Także, SrebraStrzała, spoko spoko...

wilhelm
25-05-2011, 14:39
snajper, nie chce być niemiły ale ty nie masz 168 i 385 tylko 158 i 384 ;)

hihihi...

Snajper_881
25-05-2011, 15:08
O fuck...faktycznie pomyłka - 158KM ale niutów 385NM :) Tak czy siak, warto zainwestować w hybrydę bo 190/450NM to jest realne myślę zarówno dla 115 jak i dla 130. :)

wilhelm
25-05-2011, 15:37
o ile ma sie sprawny silnik

SrebnaStrzała
25-05-2011, 16:15
te 190/450 to sama hybryda czy hybryda wraz z chipem ? wiem że trzeba hybryde zgrać z kompem ale to wtedy się też chip robi czy jak?
Odnośnie tych lepszych wtrysków to czy ten silnik to wytrzyma?

heko
25-05-2011, 16:46
...sama hybryda nie daje nawet jednego kucyka :P ....i po założeniu spada moment obr...
...silnik jest b. wytrzymały, z resztą jak często....albo czy w ogóle ktoś skarżył się na padnięty motor w 2.0tdci??

wilhelm
25-05-2011, 16:51
nie bo wiekszosc jezdzi jak emeryci :)

zreszta wiekszosc chippowanych mondkow nie miala ogromnych przyrostow, zazwyczaj byly to lekkie programy ktore daja 25-30KM i 50Nm. dopiero ostatnio pojawilo sie kilka mocniejszych ktore maja +60KM i +120-150Nm, zobaczymy jak to długo pojezdzi

SrebnaStrzała
25-05-2011, 17:05
Tak samo jak nie słyszałem aby ktoś wsadzał zmodyfikowane wtryski. tdci to nie jest silnik sportowy. Nie wiem jak sobie poradzą elementy z przenoszeniem dużo większej energii.

INVERTER
25-05-2011, 19:05
Panowie spokojnie :mrgreen:

Box moze znacznie zwiekszyc Nm w silniku ale nie moc. Niema szans ze podniesie z 136KM(tyle srednio ma kazde 2.0tdci 130ps) na 168KM !!! A to dlatego ze maksymalna wartosc o jaka box moze zwiekszyc cisnienie wtrysku to 200bar (z 1600bar na 1800bar). Orginalny czujnik cisnienia konczy sie na 1850bar, a 50barow to margines bezpieczenstwa zeby sie auto nie checkowalo. Te 200bar wiecej to maxymalnie przyrost o 20KM, a w dodatku jest mozliwy tylko wtedy kiedy nasze wtryski i pompa sa w conajmniej 99% sprawne i sa w stanie utrzymac te 1800bar na szynie CR.

136KM/1600bar x 1850bar = 157KM w najleprzym wypadku :evil: <--przyklad tak zeby bylo wiadomo oco chodzi, w rzeczywistosci bedzie jeszcze mniej tych koni :?

Druga sprawa to to ze dobrze wykonan, a przedewszystkim obliczona pod wzglendem przeplywow Hybryda powinna moze nie tyle dodac Nm ale napewno nie powinno go byc mniej. A z dobrze wykonana chybryda to sie jeszcze nie spodkalem :570: Na Hamowni ciezko ten przyrost zobaczyc bo takowa Hybryda potrzebuje wiecej czasu zeby sie wkrecic na obroty (z reguly ma tak uleprzona czesc goraca ze wstaje slabo albo bardzoslabo).

Sam silnik poradzi sobie bardzo dobrze, praktycznie jest niezniszczalny( zostal stworzony dla wysokiego Nm) jedyne co go jest w stanie uszkodzic to pociagniecie oleju z turbiny. A nawed wtedy jedynie sie uginaja korbowody, nic nie peka, ani tloki ani wal. Gozej skrzynia i przeguby, poduszki silnika, a nawed tuleje wachaczy. Wszystko zalezy od tego jak czesto sie tego Nm bedzie uzywac. Jak ktos gniecie auto 24g na dobe to po roku wszystko sie zaczyna rozchodzic ( jestem pod wrazeniem ze tak dlugo wytrzymalo).

Najwiekszym morderca TDCI jest zbyd wielka dawka pilotowa (uszkodzony wtryskiwacz, agresywny box w dolnym zakresie obrotow) slychac wtedy takie popukiwanie miedzy 1000-2000obr przy czesciowo wduszonym gazie)

Z tego co narazie udalo mi sie zaobserwowac, to to ze moje autko chodzi ciszej z tymi wtryskiwaczami niz chodzilo z boxem. Wiec niejest zle :mrgreen:

Oczywiscie to czas pokaze jak jest naprawde :570:

heko
25-05-2011, 22:19
nie wiem jakich boxów używasz, ale vtechowe cyfrówki maxymalnie podnoszą ciśnienie o ok 70...80bar...za to aby uzyskać moment podnoszą ciśnienie nawet o 200bar...ale w tych niskich zakresach obciążeń
..a tak a'propos jak mierzysz ciśnienie na szynie przy zapiętym boxie??

INVERTER
26-05-2011, 01:03
nie wiem jakich boxów używasz, ale vtechowe cyfrówki maxymalnie podnoszą ciśnienie o ok 70...80bar...za to aby uzyskać moment podnoszą ciśnienie nawet o 200bar...ale w tych niskich zakresach obciążeń
..a tak a'propos jak mierzysz ciśnienie na szynie przy zapiętym boxie??

W TDCI nim jade max. na 4tym programie (+200bar), to 1800bar na szynie to jest strasznie ciezko utrzymac, wtryski i pompa musza byc w idealnym stanie.

Wszystkie boxy podnosza w gornym zakresie (3000-4500obr) nie wiecej niz 70-100bar, powyzej tego cisnienia 90% TDCI nie jest w stanie utrzymac cisnienia i sie checkuje :570:

To niejest dobre rozwiazanie, lepiej zostac przy orginalnych 1600bar i dac wydajniejszy wtryskiwacz :mrgreen: a reszte dokonczyc programem....

Znam zmienne boxa, jak parametr zczytany przez obd jest 1600bar, to wiem ze na 4ce mam 1800bar rzeczywistego 8)

Snajper_881
26-05-2011, 07:37
...sama hybryda nie daje nawet jednego kucyka :P ....i po założeniu spada moment obr...
...silnik jest b. wytrzymały, z resztą jak często....albo czy w ogóle ktoś skarżył się na padnięty motor w 2.0tdci??

Oj daje daje...nieprawda.
Druga sprawa to to ze dobrze wykonan, a przedewszystkim obliczona pod wzglendem przeplywow Hybryda powinna moze nie tyle dodac Nm ale napewno nie powinno go byc mniej. A z dobrze wykonana chybryda to sie jeszcze nie spodkalem Na Hamowni ciezko ten przyrost zobaczyc bo takowa Hybryda potrzebuje wiecej czasu zeby sie wkrecic na obroty (z reguly ma tak uleprzona czesc goraca ze wstaje slabo albo bardzoslabo).No cóż, posłuchałem Cię INVERTER i cześć ciepła została fabryczna GT20, nie dość, że przybyło NM i KM na starym sofcie to jeszcze wstaje tak samo. Czyżby to ta "dobre wykonana hybryda" ?

Miałem VTECHowski CHIP 140/340, po założeniu samej hybrydy wg. Twojej hamowni było 141KM i 363NM więc daję i to sporo...:roll:

Niema szans ze podniesie z 136KM(tyle srednio ma kazde 2.0tdci 130ps) na 168KM !!! A to dlatego ze maksymalna wartosc o jaka box moze zwiekszyc cisnienie wtrysku to 200bar (z 1600bar na 1800bar). No raczej,że niema szans, kolejna bujda, boxem 30Km i 50NM nie licząc OVERBOOSTu to nawet widuje się słabsze chipsy...

heko
26-05-2011, 08:47
Cytat: Napisał heko Zobacz post ...sama hybryda nie daje nawet jednego kucyka ....i po założeniu spada moment obr... ...silnik jest b. wytrzymały, z resztą jak często....albo czy w ogóle ktoś skarżył się na padnięty motor w 2.0tdci?? Oj daje daje...nieprawda.
...ale ja nie pisałem o wynikach po założeniu hybrydy na chipsie...tylko pod ori soft....a tam niema powodów aby hybryda cokolwiek dodała :P

wilhelm
26-05-2011, 09:43
ehhh.. fajnie macie z tą stałą geometrią, inverter dużo jest roboty przy przekładce ze zmiennej na stałą? :)

INVERTER
26-05-2011, 11:37
ehhh.. fajnie macie z tą stałą geometrią, inverter dużo jest roboty przy przekładce ze zmiennej na stałą? :)

Heko ma racje, no ori sofcie Hybryda nie bedzie wstawac szybciej, ale nie powinna tez wstawac wolniej ani tez odbierac Nm czy Mocy :570:

A jesli auto mialo juz chipsa to efekt(wiecej Nm) bedzie widoczny (dotyczy dobrze zrobione Hybrydy) :mrgreen:

Jest jeszcze jeden pozytywny efekt. Wedlug Snajpera przy normalnej jezdzie zuzycie paliwa spadlo mu o okolo 1litr :P

Nie zapomiajmy jednak ze nawed najleprza Hybryda o stalej geometri nie bedzie wstawac szybciej od porzadnej Hybrydy o zmiennej geometri :P Co nie zmienia faktu ze Hybryda u Snajpera(stala geometria) wstaje lepiej/porownywalnie do tej Wilhelmoskiej o zmiennej geometri :570:

Wilhelm, myslalem o wstawieniu u siebie stalej geometru ze wzgledu na wieksza przepustowosc czesci goracej(GT20 to nie to co GT17), oraz praktycznie nie ograniczony zakres regulacji(zawor upustowy). W vnt jest to znacznie ograniczone i jak do moich potrzeb musialem to poprawiac.

A w stalej geometri nic nie trzba robic, tylko wyregulowac.

Mysle ze prz ewentualnej przekladce nie bedzie zadnych niespodzianek. Soft ma gdzies ze turbia go nie slucha(przynajmniej w euro3 tak jest) i dalej robi swoje. To nie TDI :mrgreen:

A nawed mysle ze mozna by pozwolic ecu by sterowalo zaworem upustowym tak jak sterujw zaluzjami (po malych przerobkach). Bo zaluzje to tez tak jakby zawor upustowy tylko troche bardziej skaplikowany :mrgreen:

wilhelm
26-05-2011, 12:31
ale przy stałej geometrii lepiej to wysterować MBC bo MAP sensor w mondkach jest tylko do 1.5 bara a z hybrydą taką jak ma snajper spokojnie można 1.8 dmuchnąć.

overboost nie ma chyba związku z błędem P1000, bo ja mam taki błąd cały czas a overbooost smiga aż miło. jakie jest bezpiecznie doładowanie do którego powinno dochodzić w overbooscie? max miałem chyba 2.25-2.3 bara

Struna
26-05-2011, 12:46
MAP sensor w mondkach jest tylko do 1.5 bara można by założyć o większym zakresie pomiarowym.

wilhelm
26-05-2011, 12:48
a nie gubił by się wtedy overboost?

INVERTER
26-05-2011, 13:08
ale przy stałej geometrii lepiej to wysterować MBC bo MAP sensor w mondkach jest tylko do 1.5 bara a z hybrydą taką jak ma snajper spokojnie można 1.8 dmuchnąć.

overboost nie ma chyba związku z błędem P1000, bo ja mam taki błąd cały czas a overbooost smiga aż miło. jakie jest bezpiecznie doładowanie do którego powinno dochodzić w overbooscie? max miałem chyba 2.25-2.3 bara

Hej, no pewnie ze z MBC jest latwiej to zrobic :P mowie tylko ze jest mozliwosc pozwolic programowi cos tam jednak kontrolowac, ale czy ma to glebszy ses to juz inna kwestja :570:

w overbooscie ideal to 2bar tak przy 2000obr(pod pelnym obciazeniem na 6biegu). a potem to 2bar (3000-3500) dzieki odpowiedniej dlugosci sztangi ze spadkiem do 1,7-1,8 przy 4500obr. Oczywiscie orgiala turbawka moze jest w stanie podac te 2bar przy 3000obr, ale potem to leci na pysk. Realny max. to 1,5bar przy 4000. I jest to strasznie rozgrzane powietrze( sprawnosc kompresora spada do 60%) Hybryda przy 1,5bar dostarczyla by zimniejsze/gestrze powietrze. realnie o 10% wiecej powietrza w powietrzu ze tak sie wyraze :570:

Cisnienie w overbooscie regulujesz ogranicznikiem przymkniecia zaluzji ( u siebie wkrecilem o caly obrot) stracilem troche na reakcji turbiny w przedziale 1000-2000obr, ale dzieki temu nie rozwale turbawki w overbooscie od przekrecenia i zamknieta zaluzja nie dlawi tak silnika w przedziale 2000-2500obr.

Hej, ja na maksa mialem 3bar, turbawka tego nie przezyla :roll:
Jakos 2tyg temu grzebalem przy turbinie i tak ustawilem sztange ze sie leko klinowal w punkcie laczenia z dzwigienkom, byla skrecona. Pozegnalem sie z funkcja overboost , cisnienie odbijalo sie od 1,5bar jak pingpong.
Poprawilem to i po 15minuta przejaszczki mialem spowrotem dzialajacy overboost :mrgreen:

Snajper_881
26-05-2011, 13:21
o nie zmienia faktu ze Hybryda u Snajpera(stala geometria) wstaje lepiej/porownywalnie do tej Wilhelmoskiej o zmiennej geometri A to wszystko dzięki INVERTEROWI :D
W mojej ciśnienie narasta równo z obrotami :D Bez problemu dmucha 1.9Bar niestety ale jest to osiągane na dość wysokich obrotach i ani myśli spaść nawet o 0.1bar...Trzeba jeszcze trochę regulacji by "waliła" do 2.0bar i będzie git. Po zwiększonym ciśnieniu przestał kopcić, mam wrażenie, że jakoś mu lżej. Odnoszę niestety wrażenie, że parę NM uciekło po zwiększeniu ciśnienia....
Na hybrydzie spalanie spadło około 0.5-1.0L/100km, widać to znacząco. Wydaje mi się, że silnik się też trochę wolniej nagrzewa. Ogólnie jestem zadowolony tylko jakiś dobry soft potrzebuję i tylko ten cholerny gwizd turbiny denerwuje...
ehhh.. fajnie macie z tą stałą geometrią, inverter dużo jest roboty przy przekładce ze zmiennej na stałą?
"Dej se spokój", źle Ci ?? :D Przynajmniej Ci przyspiesza płynnie, a nie tak ,że się nic nie dzieje i przy około 2300-2500 jak walnie to "ino" raz...

Struna
26-05-2011, 13:31
a nie gubił by się wtedy overboost? raczej nie - bo i czemu miałby :)

wilhelm
26-05-2011, 14:31
bo jakby komp odczytal ze chwilowo doladowanie wyszlo ponad 2 bary przy zadanych 1.5 to by pewnie odcial paliwo albo cos...

Struna
26-05-2011, 14:46
overboost to przecież nie jest "zamierzone" przez kompa zjawisko, więc i tak powinno wystąpić.

INVERTER
26-05-2011, 18:13
bo jakby komp odczytal ze chwilowo doladowanie wyszlo ponad 2 bary przy zadanych 1.5 to by pewnie odcial paliwo albo cos...

A zebys wiedzial ze odcina, znaczy zmniejsza dawke o 10% jesli jest 1,5bar i wiecej ale tylko do 2500obr. A robi tak by nie przekrecic turbiny podczas overboostu. Powyzej 2500obr juz mu takie doladowanie nie przeszkadza, no ale overboost juz tam tez nie wystepuje :P

Struna
31-05-2011, 13:45
A zebys wiedzial ze odcina tylko niby jak ma to wiedzieć czy jest 1,5 czy więcej skoro widzi max 1,5.

wilhelm
31-05-2011, 17:59
jak bylby map sensor ktory by widzial wiecej to by obcinal :D a tak nie obcina, hehe

pewnie jak parametr wartosc odczytana z czujnika wynosi 1.5 (czyli max) to wtedy obcina te 10%, bo wychodzi z założenia że przekroczył 1.5 bara

Polarny
14-06-2011, 19:36
Coś temat ostatnio ucichł, a ciekawi mnie ciag dalszy.

INVERTER
15-06-2011, 03:19
Coś temat ostatnio ucichł, a ciekawi mnie ciag dalszy.

Jest mały problem:-( Już miałem jechac sie zchamowac gdy sie okazało że sprzeglo sie slizga (a bylo wymieniane w zeszłym roku) od 2000obr poprostu nie ogarnia!!! Niebardzo mam ochote wymieniać znowu sprzegło:-(
Pozatym niechce ładowac wiecej kasy w to auto, jest już troche stare. Wole je sprzedać i kupić jakiegos młodszego z walnietym sprzegłem. I to wersje 2.2tdci;-)

Na chwie obecna brak mi też wolnego czasu. Dam znac jak tylko coś sie ruszy przy projekcie;-)

No ale wtryski jak widac działaja aż za dobrze:-)

Glenroy
15-06-2011, 11:51
No ale wtryski jak widac działaja aż za dobrze:-)

W razie coś jest jeszcze możliwość zamówienia sobie takiego kompleciku u Ciebie? Chcę troszkę ożywić swojego focusa i zastanawiam się właśnie nad zmianą wtrysków+hybryda i oczywiście małe modyfikacje ECU, nie mówię tutaj o zawiasach, heblach, IC i chłodzeniu bo to już jest raczej logiczne :) liczę na coś rzędu 190KM i 430-450Nm :D
Jak coś dopiero zaczynam się w to wkręcać i pojęcia na ten temat nie mam prawie wcale :) ale od czegoś trzeba zacząć.
Zabiorę się za modyfikacje na pewno tylko muszę ogarnąć kilka spraw żeby mieć czas i możliwości się za to zabrać, mam nadzieję że od wiosny zacznie się coś dziać :)

Na razie powodzenia w projekcie, jestem ciekaw Twoich dalszych postępów, być może już z 2.2TDCi :D

Snajper_881
18-06-2011, 16:37
Pozatym niechce ładowac wiecej kasy w to auto, jest już troche stare. Wole je sprzedać i kupić jakiegos młodszego z walnietym sprzegłem. I to wersje 2.2tdci;-)
O Matko Święta z Guadalupe !! Kto to mówi?? Mówiłem Ci już dawno, sprzedajmy w pierony te złomy i kupmy se coś normalnego typu AUDI. Dla Ciebie mocny diesel rodem z URSUSA czytaj TDI dla mnie piekielnie mocna benzyna. Co by to nie było to będzie na pewno lepsze niż Mondeo. Dwóch użytkowników tego forum, właściwie byłych użytkowników zmieniło MDO na AUDI i są zadowoleni, teraz czuć moc i prestiż :)

wilhelm
18-06-2011, 16:53
snajper, skończ ********* i sprzedaj w końcu tego mondka, bo od pół roku mówisz mi o audi a dalej tuningujesz tego trupa :)

Na forum nie używamy wulgaryzmów, regulamin !!!!

takitam
18-06-2011, 17:19
prestiż :)

to mając forda to nie jest prestiż :? a co mają powiedzieć właściciele daci

Snajper_881
18-06-2011, 17:49
snajper, skończ ********* i sprzedaj w końcu tego mondka, bo od pół roku mówisz mi o audi a dalej tuningujesz tego trupa :)
I tak jest postanowione, zobaczymy jakie będą wyniki na tych wtryskiwaczach i albo zostanie jako drugi albo wcale. Mam już dość tego złoma, całego tego FORDa.
to mając forda to nie jest prestiż :? a co mają powiedzieć właściciele daci
No faktycznie, zarąbisty prestiż, taki sam jak mając DAEWOO...

Tak mi teraz do głowy przyszło, skoro Dacia jest to uboższa wersja RENAULT bo jak wiemy DACIA BY RENAULT to może MONDEO BY VOLKSWAGEN.

white999
19-06-2011, 08:35
A co ma mondeo wspólnego z vw? Z resztą co jak co ale vw to ta sama klasa co ford i tylko polacy mają w głowie uwielbianie vw.

PS: TDCI 2.0 + Hybryda + Vtech !! a i tak wyprzedza mnie TICO ;( = podszkol się w jeździe :)

Polarny
19-06-2011, 19:15
Panowie, jak ktoś chce mieć jakąś inna markę, to niech sprzedaje i kupuje. Natomiast zaśmiecanie tego tematu tego typu gadką jest śmieszną sprawą.

INVERTER - bądź mężczyzną i kończ projekt (-:

tomiscorpio
19-06-2011, 19:28
no vw to faktycznie prestiz . Bedziesz mogl jezdzic po klubach i mowic siema bejbe mam golfa 2 a jak pozycze to i 3 :D bo wiesz nie golf to jest golf a wybijajace klekotem szyby TDI to wiesz :D obora wysiada.

Szkoda ze to sprzeglo powiedzialo stop bo bylem ciekaw wyniku z hamowni. Bo pisza sie nie da nie da z tym tdci a mysle ze zle nie bedzie.

Snajper_881
19-06-2011, 20:25
Robimy trochę OT ale w odpowiedzi na twojego posta PS: TDCI 2.0 + Hybryda + Vtech !! a i tak wyprzedza mnie TICO ;( = podszkol się w jeździe takie piękne ma przełożenia to wasze kochane Mondeo. Pewien użytkownik innego forum związanego z FORDem miał rację, nawet gdyby udało się uzyskać 230KM/500NM to i tak nie objedziemy ST220. Przełożenia...
Wiadomo, każdy swoje chwali, kiedyś też byłem zadowolony z zakupu ale już wiem, żadnego FORDa i żadnego diesla ani TDI ani TDCi... Jedyne co mi się podoba w moim egzemplarzu to dość znacznie cicha praca jak na klekota. Kwestia gustu, nic, życzę Wam dużych mocy i bezawaryjnej szczególnie w przypadku FORDa jazdy ;)

wilhelm
19-06-2011, 20:48
no te krótkie biegi to jest rzeczywiście nieporozumienie...

u nas 1 to 40km/h, 2 to 65, 3 to 105 a w byle jakim TDI na prędkości są odpowiednio 40, 80, 120 a to przy rozpędzaniu niestety na znaczenie... śmieszny jest też skok pomiędzy 3 = 105 a 4 = 165, tutaj ford niestety dał dupy :(

INVERTER
19-06-2011, 21:09
Robimy trochę OT ale w odpowiedzi na twojego posta takie piękne ma przełożenia to wasze kochane Mondeo. Pewien użytkownik innego forum związanego z FORDem miał rację, nawet gdyby udało się uzyskać 230KM/500NM to i tak nie objedziemy ST220. Przełożenia...
Wiadomo, każdy swoje chwali, kiedyś też byłem zadowolony z zakupu ale już wiem, żadnego FORDa i żadnego diesla ani TDI ani TDCi... Jedyne co mi się podoba w moim egzemplarzu to dość znacznie cicha praca jak na klekota. Kwestia gustu, nic, życzę Wam dużych mocy i bezawaryjnej szczególnie w przypadku FORDa jazdy ;)

Tyle tylko ze ST220 i tdci maja praktycznie te same przelozenia :roll: Jedynie inny jest zakres obrotow silnika !!! Jak masz te 500Nm/230KM w tdci to bez problemu mozesz startowac z 2go biegu i zadne ST220 o tej samej mocy silnika i masie ci nieda rady !!! Gdyby to bylo 450Nm/200KM w przypadku tdci no to ST220 moglo by powalczyc i wygrac, ale przy 500Nm to juz niema szans :P zreszta wszystko zalezy od umiejetnosci kierownika :619:

Wszyscy to widzieli ale i tak wkleje http://youtu.be/5MLRxBQAh_U

Pierwszy bieg w tdci (6biegowe) jest praktycznie tylko do ruszania z miejsca. Pozatym dochodzi jeszcze limiter Nm zeby auto nie zrywalo ciagle przyczepnosci !!!

2 do 60km/h
3 do 100km/h
4 do 150km/h
5 do 200km/h
6 do tyle ile da rade

jak dla mnie idealnie dobrane biegi ;)

Snajper_881
20-06-2011, 19:18
jak dla mnie idealnie dobrane biegi ;)
Ale ja tak dlatego że......wiesz, że nie lubię tego samochodu :D

b@rth
20-06-2011, 21:55
INVERTER - bądź mężczyzną i kończ projekt (-:

przylaczam sie do prosby kolegi ... pewnie nie tylko ja ... :mrgreen:

Ale ja tak dlatego że......wiesz, że nie lubię tego samochodu :D

... Snajper sprzedaj to auto, oddaj biednemu, daj ksiedzu, albo zezlomuj, przesiadz sie na Tico ... proszzzzzzzz ... bo zaczne zbierac petycje z podpisami osob z forum ... :027:

wilhelm
21-06-2011, 00:22
hahaha, pamiętam jak pisałem mu żeby sprzedał trupa i kupił coś innego to dostawałem odpowiedź "nigdy! lubię moje auto" itp. :D:D:D

oj, przełamał się chłopak :)

inverter, ale strzał ze sprzęgła na 2 biegu przy 450-500nm nawet mając sprzęgło+jednomas z transita nie będzie raczej dobry dla układu napędowego. nawet ten gość z 230-240 konnym 2.2tdci rusza z 1 ;)

dla mnie optymalna była by 1 do 50, 2 do 100, 3 do 150, 4 do 200, 5 do 250, 6 nadbieg...

tomiscorpio
21-06-2011, 08:21
jakby takie biegi mialo to te seryjne tdci staly by w miejscu , przelozenie dluzsze niz w wiekszosci benzyn , a zakres obrotow macie od "2000 do 2200" szatan :D

A nawet po chipie na co komu 5 do 250 jak to by nie osiagnelo w zyciu takiej predkosci a gdzie jeszcze dalej 6....

eddek
21-06-2011, 11:15
hdla mnie optymalna była by 1 do 50, 2 do 100, 3 do 150, 4 do 200, 5 do 250, 6 nadbieg...
Tak tylko w benzynie.

Co z tym projektem biturbo? Miało być wiosną, a tu już lato.
Nawet żadnych zdjęć nie ma.

berater
21-06-2011, 11:31
Co z tym projektem biturbo? Miało być wiosną, a tu już lato.Może to będzie tripleturbo.

Ravic
21-06-2011, 12:13
dla mnie optymalna była by 1 do 50, 2 do 100, 3 do 150, 4 do 200, 5 do 250, 6 nadbieg...

to kup 2.5T :)

Dwóch użytkowników tego forum, właściwie byłych użytkowników zmieniło MDO na AUDI i są zadowoleni, teraz czuć moc i prestiż :)

aha... i pewnie kupili owe Audi - nowe w cenie mondeo ?
ja ile razy siadam to konfiguratora w Audi to A6 z wyposażeniem mojego mondka i silnikiem w okolicach 210KM nie mieści się w 250tyś a z silnikiem naprawdę mocnym nie mieści się nawet w 300tyś

no chyba że propozycja jest by zamiast nowego mondeo kupić 5 letnie Audi...

INVERTER
21-06-2011, 12:35
hahaha, pamiętam jak pisałem mu żeby sprzedał trupa i kupił coś innego to dostawałem odpowiedź "nigdy! lubię moje auto" itp.

oj, przełamał się chłopak :)

inverter, ale strzał ze sprzęgła na 2 biegu przy 450-500nm nawet mając sprzęgło+jednomas z transita nie będzie raczej dobry dla układu napędowego. nawet ten gość z 230-240 konnym 2.2tdci rusza z 1 ;)

Hej, no co ty, ja sie nigdy nie przelamie :mrgreen: Sprzedaje Mondeo 2.0 TDCI , a kupuje Mondeo 2.2 TDCI (bedzie to juz 3 moje Mondeo Mk3 )

Strzal moze i nie , ale umiejetne puszczenie sprzegla juz tak. Jak strzelasz majac 300nm czy tez 500Nm to na jedno wychodzi. Liczy sie tylko bezwladnosc ukladu korgowo-tlokowego i kola masowego. Te 500nm masz dopiero po 0,5sec jak sie turbo rozpedzi !

Jego najleprze 0-100 to 6,4sec. Wiec albo rusza z 1dynki i wbija 3jke, albo rusza z 2ki. zmieniajac 1-2-3 nie dasz rady zejsc ponizej 7sec :roll: Tracisz 0,5-1sec na dodatkowa zmiana biegu i na lagu turbosprezarki !!!

I tak mialem wstwaiac tloki od 2.2tdci (by obnizyc stopien sprezania do 16:1, ale ze wzgledu na inna wysokos denka tloku jest to niemozliwe, trzeba by roztoczyc komory spalania orginalnych tlokow z 2.0 ) kupno calego 2.2tdci wyjdzie bardziej racjonalnie i taniej :P

Docelowo silnik ma ciagnac do 5000obr, moze nawed do 5500obr wiec predkosci na poszcvzegulnych biegach beda calkiem przyzwoite :mrgreen:

PS: ale Biturbo jest juz gotowe, wtryskiwacze tez zrobione, teraz kwestja sprzegla i wystrojenia ECU, mozlwe ze bedzie jeszcze wtrysk alkocholu by wyskrobac jakies extra KM......... na moich wtryskach uciagne jakies 250KM potem trzeba juz kombinowac :roll:

No jaki ses mialo by budowac Biturbo jesli chcial bym tylko 200KM. Ja chce 300-350KM :027:

Ja mam troche mniejszy budrzet niz panowie z Forda, a im zbudowanie silnika zajmuje 2lata :570:

mkaminski100
21-06-2011, 12:42
...:mrgreen: Sprzedaje Mondeo 2.0 TDCI , a kupuje Mondeo 2.2 TDCI (bedzie to juz 3 moje Mondeo Mk3 ) ...:570:
Tu masz jeszcze inna opcje ;)
http://www.youtube.com/watch?v=31smVktfTFY&NR=1&feature=fvwp

http://www.youtube.com/watch?v=XLYZODQdaI4&feature=related

Wojtek
21-06-2011, 12:46
Proszę trzymać się tematu , bo robi się śmietnik.

INVERTER
21-06-2011, 14:58
Maly teaser :mrgreen:
http://img848.imageshack.us/img848/204/imgp1895.jpg (http://img848.imageshack.us/i/imgp1895.jpg/)

Stara fotka ale ciekawa. Przestroga dla wszystich co mysla ze wystarczy przykrecic duze turbo do malego i bedzie git. Male turbo sie rozlecialo. Wystarczy maly blad podczas obliczen przy dobieraniu wielkosci turbosprezaleki i jest boom :570:

A tu moje wtryskiwacze:
http://img200.imageshack.us/img200/4601/imgp1894l.jpg (http://img200.imageshack.us/i/imgp1894l.jpg/)

No i rekin:
http://img854.imageshack.us/img854/4800/imgp1891.jpg (http://img854.imageshack.us/i/imgp1891.jpg/)

Polarny
21-06-2011, 17:53
wilhelm - jakbyś miał takie przełożenia o jakich piszesz, to byś miał dwumasę do wymiany raz w tygodniu. Bo zakładam, że obroty by się nie zmieniły.

wilhelm
21-06-2011, 22:09
jakby takie biegi mialo to te seryjne tdci staly by w miejscu , przelozenie dluzsze niz w wiekszosci benzyn , a zakres obrotow macie od "2000 do 2200" szatan

A nawet po chipie na co komu 5 do 250 jak to by nie osiagnelo w zyciu takiej predkosci a gdzie jeszcze dalej 6....

przy seryjnym aucie oczywiscie ze to nie miało by sensu, ale przy zmodzonym na te magiczne 200KM i 500Nm już tak ;)

niestey muszę cię zmartwić ale z hybrydą zakres obrotów znacznie się zwiększa i co najważniejsze przenosi trochę w górę.

nie napisałem nigdzie że mondek osiągnąłby 250, tylko taka prędkość max na tym konkretnym biegu była by idealna :)

zresztą polecam oglądnąć ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=M_cps985WBQ&feature=related

na 6 biegu przy 4500obr mondek ma ponad 260km/h, ale to czysta teoria

wilhelm - jakbyś miał takie przełożenia o jakich piszesz, to byś miał dwumasę do wymiany raz w tygodniu. Bo zakładam, że obroty by się nie zmieniły.

wymienił bym raz, na sztywne koło z transita. :D

poza tym jedynka była by dłuższa jedynie o 10km/h a dwójka troszkę krótsza od trójki. co raczej pozytywnie wpłynęło by na przyspieszenie do setki... oczywiście mówimy tu o mocnych TDCI 2.0- okolice 190-200KM i 2.2- 210-220KM, a nie seryjnych 130...

Jego najleprze 0-100 to 6,4sec. Wiec albo rusza z 1dynki i wbija 3jke, albo rusza z 2ki. zmieniajac 1-2-3 nie dasz rady zejsc ponizej 7sec Tracisz 0,5-1sec na dodatkowa zmiana biegu i na lagu turbosprezarki !!!

na filmie gdzie ściga się z touaregiem widać że wbija 1-2-3, sam zobacz http://www.youtube.com/watch?v=Esxmn6_0SQU

może później się podszkolił i zaczął ruszać z 2 ;)

żeby nie było OT:

Inverter, sam robiłeś te wtryskiwacze czy ktoś je dla ciebie składał? są składane na nowych podzespołach, tak jak regenerowane? jaka jest cena za komplet (może być na PM)? czy można podesłać swoje wtryski do przerobienia i jaka wtedy jest cena?

kupujesz ST TDCI czy zwykłego? :)

INVERTER
21-06-2011, 23:11
Inverter, sam robiłeś te wtryskiwacze czy ktoś je dla ciebie składał? są składane na nowych podzespołach, tak jak regenerowane? jaka jest cena za komplet (może być na PM)? czy można podesłać swoje wtryski do przerobienia i jaka wtedy jest cena?

kupujesz ST TDCI czy zwykłego? :)

Sam :027:

Na nowych, inaczej by to nie mialo sesu :roll: podczas regeneracji(raczej jest to tylko naprawa) to tylko wymieniajam niezbedne minimum i za pare miesiecy znow jest problem z wtryskami a kasuja 2000zl. Ja niemam wyjscia , musze wszystko dac nowe, a nie tylko odswiezone w myjce ultradzwiekowej.

4kacowki,4zaworki,4powerplate, (nakretka i cewka niekoniecznie nowe)zeby to chodzilo tak jak powinno. Niechce wciskac nikomu kitu ze da 2000zl i bedzie mial wszystko nowe :570: nie jestem servic delphi haha :roll:

Gotowe wtryski kaplet:
Na nowych nie orginalnych czesciach - 2500zl (ciagle szukam, nigdzie niema bo to zatkie okazy)
Na nowych orginalnych czesciach - 3500zl

Jakbys mi wyslal swoje wtryski ( pod warunkiem ze sprawne ) to 1500zl na nieorginalnych i 2500zl na orginalnych czesciach.

Moim zdaniem lepiej wziasc kaplet, a potem se wyrownac sprzedajac wlasne wtryski :roll: mniej zachodu by bylo.

Szukam Ghia X albo Titanium X z 2005roku. ST to juz wszystkie byly silniki z euro4, a ja nielubie tych elektrycznych egr i turbin :570: zaczesto sie ..... no wiadomo co :roll:

Sorry pomylka, do lata 2005r silnik euro3 byl montowany w ST 2.2tdci wiec jak znajde jakies zadbane ST z tym silnikiem i malutkim przebiegiem to kto wie .....

mkaminski100
21-06-2011, 23:35
...
Na nowych orginalnych czesciach - 3500zl
...
To za upgradowane wtryski czy tylko wtryski z nowa dysza i zaworem?

INVERTER
21-06-2011, 23:58
To za upgradowane wtryski czy tylko wtryski z nowa dysza i zaworem?

Za upgradowane, gotowe do akcji :mrgreen: co za malo chce :roll: Moze powinienem brac 1000zl za wtrysk, tak jak za nowe ,bo wkacu wszystko nowe, no oprucz cewki :570:

Jak komus padaja wtryski to i tak musial by dac 2000zl regeneracjie na starych czesciach co niewiadomo ile pojezdzi. Wiec 4000zl za wtryski upgradowane na nowiutkich orginalnych czesciach to chyba nie jest przesada :roll: te specjalne dysze sa zaje drogie :(

Nie chcialem dowalac z cenom zeby ludzi bylo na to stac dlatego sie rozgladam za opcja na nieorginalach :mrgreen: Jeszcze niewiem czy to bedzie mozliwe. czy da sie to wystroic.

mkaminski100
22-06-2011, 00:10
...

Nie chcialem dowalac z cenom zeby ludzi bylo na to stac dlatego sie rozgladam za opcja na nieorginalach :mrgreen: Jeszcze niewiem czy to bedzie mozliwe. czy da sie to wystroic.
Zamienniki to najczesciej Chiny, ponoc loteria. Ja tam nie wiem, zrobilem 8 sztuk i lataja. Pewnie wytrzyma to krocej, ale roznica w cenie rekompensuje to z naddatkiem. :)

Snajper_881
22-06-2011, 16:03
Jego najleprze 0-100 to 6,4sec. Wiec albo rusza z 1dynki i wbija 3jke, albo rusza z 2ki. zmieniajac 1-2-3 nie dasz rady zejsc ponizej 7sec Tracisz 0,5-1sec na dodatkowa zmiana biegu i na lagu turbosprezarki !!!

I tak mialem wstwaiac tloki od 2.2tdci (by obnizyc stopien sprezania do 16:1, ale ze wzgledu na inna wysokos denka tloku jest to niemozliwe, trzeba by roztoczyc komory spalania orginalnych tlokow z 2.0 ) kupno calego 2.2tdci wyjdzie bardziej racjonalnie i taniej

Docelowo silnik ma ciagnac do 5000obr, moze nawed do 5500obr wiec predkosci na poszcvzegulnych biegach beda calkiem przyzwoite

PS: ale Biturbo jest juz gotowe, wtryskiwacze tez zrobione, teraz kwestja sprzegla i wystrojenia ECU, mozlwe ze bedzie jeszcze wtrysk alkocholu by wyskrobac jakies extra KM......... na moich wtryskach uciagne jakies 250KM potem trzeba juz kombinowac

No jaki ses mialo by budowac Biturbo jesli chcial bym tylko 200KM. Ja chce 300-350KM
INVERTER, wiesz, że szanuje Ciebie, Twoją prywatną bezcenną pomoc i wiedzę, ale sorry stary....
Bądź realistą chociaż raz! :D :one:

INVERTER
22-06-2011, 18:56
INVERTER, wiesz, że szanuje Ciebie, Twoją prywatną bezcenną pomoc i wiedzę, ale sorry stary....
Bądź realistą chociaż raz! :D :one:

A jakby ci ktos powiedzial ze wykrzesa 500KM ze starego 300td to co bys mu powiedzial :p

http://youtu.be/S31vCdcW1QY

http://youtu.be/-gVUwDJ1QyY

orginalny silnik wytrzymuje bo jest krecony do 6500obr !!! dopiero tam osiaga moc maksymalna 8) Moment nie przekracza 700Nm 8)

Snajper_881
23-06-2011, 11:46
Tak, ale to zapewne stare tytanowe konstrukcje a nie jakiś TDCi, których większość nie wytrzymuje nawet połowy przebiegu jaki na DIESLA przystało. Widział ktoś TDCi z 300tyś przebiegiem bez generalnego remontu i trzy krotną wymianą wtryskiwaczy?? Znam przypadki gdzie PB potrafiła dojeździć do 500tyś bez większych przygód. Poza tym nie róbmy sobie jaj, skoro w fabryce z 2.0 wykrzesali powiedzmy 130km, przy 190KM pewnie rozwali się po 10tyś bez względu na styl jazdy to już po takim cudzie jak BiTurbo i 350KM <lol> ten silnik w mojej opinii, być może błędnej niema prawa w ogóle pojeździć dłużej jak kilka tysięcy. Owszem, są zapewne silniki gdzie mają taką moc z 2.0 ale są do tego skonstruowane w fabryce i na taką moc przewidziane. Pokazujesz nam tu jakiś filmik z Mercedesem, zauważ, że ten samochód jest dłubany z myślą o wyścigach a nie jeździe na wycieczki, zakupy itp. do czego podobno Mondeo jest skonstruowany. To są dwie różne opcje...
Tak samo nikt mi nie wmówi, że kręcenie diesla tym bardziej tak delikatnego jak TDCi do 5000rpm a już idiotyzmem jest kręcenie do 5500rpm jest dla niego beznaczenia i w pełni bezpiecznie. Zdrowy diesel przy tym obciążeniu urywa korbowody.
Sam zresztą kiedyś myślałem nad Twoim rozwiązaniem ale stwierdziłem, że to niema sensu, pozatym znasz moją opinie o tym aucie. Ostatecznie myślę nad tymi wtryskiwaczami, choć myślę, że to co mają chłopaki na ori 130KM czyli 190KM/470NM to jest absolutny max dla tego silnika i osprzętu. W ostateczności rozważam zakup wtryskiwaczy od 130KM albo coś co ma 250KM :D
Pozdrawiam! :)

INVERTER
23-06-2011, 13:18
Ale czarujesz, zachaczyles sie na posadzie sprzedawcy w salonie Audi czy co :p

2.0/2.2tdci delikatne :roll: jescze nie slyszalem zeby ktos robil remont tego silnika ;) takiego z przebiegiem 300tys.km nie widzialem ale widzialem takie z przebiegiem 350tys.mil i wiecej i nic nie bylo przynim ruszane. Zalezy co sie leje do baku i od filtra paliwa. Jak sie leje syf i daje zamiennik ktory niczego nie filtruje to niech sie potem nie narzeka ze padly wtryski/pompa ;) zaoszczedzic 100zl na filtrze a potem placic 1000zl za wtrysk, czysty biznes haha,dla firmy regenerujacej wtryskiwacze :D

Chytry i ten co mysli ze cos osiagnie polowicznymi rozwiazaniami zawsze traci dwa razy.

Mam juz piekne czarne Titanium X 2.2tdci z przebiegiem 37tys. na oku :p

Ok, 350KM moze i nie, ale te 300KM to osiagnie i wytrzyma bez problemu :) A otym jak dlugo to pojezdzi bedziemy dyskutowac jak juz bedzie jezdzic ;)

A co do urywania korbowodow: to chyba dotyczy silnika z Ursusa C360. Kazdy diesel w osobowce po 2000r mozna krecic do 6000obr. Tyle tylko ze przy takich obrotach bedzie beznadziejne napelnianie cylindrow, no ale od czego mamy turbosprezarke. Wszystko to kwestja dostarczenia powietrza i paliwa, silnik wytrzyma bez problemu !!!

MaroX
23-06-2011, 13:48
Tak, ale to zapewne stare tytanowe konstrukcje a nie jakiś TDCi, których większość nie wytrzymuje nawet połowy przebiegu jaki na DIESLA przystało. Widział ktoś TDCi z 300tyś przebiegiem bez generalnego remontu i trzy krotną wymianą wtryskiwaczy??

Kolego Snajper, należy rozróżnić dwie zasadnicze rzeczy - Silnik zrobiony przez Forda (czyli blok silnika + głowica, zespół korbowo-tłokowy) a układ zasilania silnika paliwem (spartaczony przez delphi, a nie Forda).

Jeżeli chodzi o silnik - zrobiony przez FORDA - Tak ja widziałem nie jednego TDCi z przebiegami 250 - 350 tys. km - bez remontów silnika - palą od strzała, nie kopcą, mają pełną moc, często więcej niż fabryka dała. Ba! jechałem kiedyś taxówką Mondeo TDCi, gdzie gość miał na szafie ponad 370 tys. i mówił, że luzik, auto sprawuje się bez zarzutów :D

Co do układu wtryskowego made by Delphi to chyba wszyscy wiedzą jak sprawa wygląda - padlina... Aczkolwiek, na Niemieckim paliwie TDCi spokojnie śmigają 150 - 250 tysi i nic się nie dzieje. Sprowadzasz takiego do Polski, rok i wtryski do regeneracji. Bo w polsce ON to syf a nie ON! Jest zasiarczony, mieszany z rospuszczalnikami i innymi odpadami, żeby było taniej :evil: Jakość ON w nielicencjonowanych stacjach w małych miasteczkach - ZGROZA! ON z każej stacji wygląda i pachnie inaczej!
Czasami w paliwie jest nawet woda. To wszystko dodatkowo przyspiesza agonię układu wtryskowego.

Ale to i tak nie zmienia faktu, że trwałość wtryskiwaczy deplhi w MK3 2.0 TDCi to całkowita porażka... :!!:

ps. 300 koni z 2.0 tdci to jest dopiero coś!!! :619::&gt;
Inverter z niecierpliwością czekam na jakiś fajny filmik :evil: Powodzenia!

Snajper_881
23-06-2011, 19:44
Jak sie leje syf i daje zamiennik ktory niczego nie filtruje to niech sie potem nie narzeka ze padly wtryski/pompa zaoszczedzic 100zl na filtrze a potem placic 1000zl za wtrysk, czysty biznes haha,dla firmy regenerujacej wtryskiwacze
INVERTER skąd Ty wiesz jak dbam o samochód? Fakt faktem, że jak się dba tak się ma ale nawet jakbym go kołderką na noc przykrywał to i tak zapewne skończy wcześniej niż jego koledzy. Ten bak w życiu nic nie widział innego jak VPOWER DIESEL, czasem STP, wszystkie części, filtry zawsze ASO, raz że tylko oryginały kupuje (choć przesadą jest dać 600zł za linki hamulca ręcznego - o zgrozo ! ) dwa, że w ASO mam zniżki. Ostatnio mechanik stwierdził, że ten mój trup - TDCi jest jednym z najbardziej zadbanych i najcichszych TDCi jakie kiedykolwiek słyszał i widział. Wszystko co było wymieniane w tym samochodzie pochodzi z ASO i jest w pełni oryginalne.I co z tego? I tak pewnie dociągnie do 200tyś max i się rozpadnie...o dziwo wtryskiwacze mam nieruszane od nowości i mają się dobrze.
Osobiście uważam, że mądrze i fachowo zchipowany silnik np. poprzez VTECH wytrzymuje tyle samo co fabryczny. Większe mody zapewne skracają jego żywotność i to znacznie. Dlatego zastanawiam się nad powrotem do fabrycznej turbiny i programu. Mówicie tu o 300tyś przebiegu, osobiście takich nie widziałem, ale to wszystko jest na fabrycznych gratach, może lekkich chipach, boxach, a nie na wynikach o ~250% większych niż fabrycznie...Cóż, każdy zrobi jak uważa :)

Polarny
23-06-2011, 20:00
Tak, ale to zapewne stare tytanowe konstrukcje a nie jakiś TDCi, których większość nie wytrzymuje nawet połowy przebiegu jaki na DIESLA przystało. Widział ktoś TDCi z 300tyś przebiegiem bez generalnego remontu i trzy krotną wymianą wtryskiwaczy??
A pokazać Ci Audi A4 z 2008 roku, w którym jest już 4 turbo? I auto wcale nie jest męczone, nie ma wysokiego przebiegu. Pokazać Ci Octavie, której po 40k padła dwumasa?
Weź sobie pierwszego lepszego starego TDI i zobacz jak to chodzi. Większość powie, że chodzi, ale niestety okazuje się, że konie już dawno starymi osłami są, a najwyższy moment obrotowy pojawia się na kierownicy jak kierowca nawraca (-:
Laguny które mijam co rusz dziwnie dymią i głośno chodzą. A BMW? Ooooo, ile to traktorów BMW mijam, które kiedyś chodziły cicho.
Tak więc taka gadka nie ma sensu. Chętnie pokaże Ci moje autko - zobaczysz jak silnik wygląda przy takim przebiegu i nie uwierzyłbyś. Kwestia dbania i to nie zależy od marki.
Po prostu są elementy, które się zużywają i już. Za komfort, cichą pracę i lepszą dynamikę płaci się - dwumasa, wtryski, pompy. To są elementy eksploatacyjne. Wymienia się je jak olej. W starych autach tego nie było, bo tam po prostu wymieniało się cały silnik, bo kompresja spadała o połowę. Ile to szlifowało się wały i podobne zabiegi i to po jakich przebiegach. Dawniej 200k to było auto, które już prawie nie jechało. Teraz to jest 5 letnie auto, które drugie tyle zrobi bez większego zająknięcia.

Ponadto nie licz, że auto mocno przykręcony wytrzyma Ci niewiadomo ile. Popatrz na silniki z F1 czy rajdowe. One tam są robione z kosmiczną niemal precyzją z mocnych materiałów i co? Nie wytrzymują za wiele. O tysiącach kilometrów nie ma co myśleć. Nawet większe dojazdy między odcinkami pokonują na lawecie, by silnik nie padł. Więc jak Ty dociążasz silnik który wiadomo, że jest dużo gorzej wykonany i oczekujesz cudów, to chyba przesada? To nie MangoTV.

Niemniej - kup sobie jakąkolwiek inna markę i będziesz miał zimny kubeł wody. Jak liczysz, że istnieje auto które będzie się super sprawowało, to takie istnieje z opowieści typu - jeżdżę już 5 lat i ani kropli oleju nie dodałem. Zdanie prawdziwe, ale powstaje pytanie czy olej jeszcze tam jest (-:

Snajper_881
23-06-2011, 20:16
Tak więc taka gadka nie ma sensu.Chyba masz rację, czas zakończyć tę rozmowę i OT. Wiem, że każdy chwali swoje ale nie można być zaślepionym tylko Fordem. Jedni zapewne jeżdżą tym autem z przymusu, drudzy z wyboru. Ja wybrałem go tylko i wyłącznie pod względem sylwetki, no cóż, jak baba. Ale że jestem wzrokowcem i zdobywam wszytko co ładne :) (kobiety też :D ) to postawiłem na Mondeo. Nie uważam, że był to zły wybór, nie wiem czy żałuje, ale wiem, że są też inne marki gdzie za części eksploatacyjne uważa się klocki i tarcze a nie pompy paliwa, wtryskiwacze i masę innych rzeczy które powinny być wieczne.

INVERTER
23-06-2011, 20:53
INVERTER skąd Ty wiesz jak dbam o samochód? Fakt faktem, że jak się dba tak się ma ale nawet jakbym go kołderką na noc przykrywał to i tak zapewne skończy wcześniej niż jego koledzy. Ten bak w życiu nic nie widział innego jak VPOWER DIESEL, czasem STP, wszystkie części, filtry zawsze ASO, raz że tylko oryginały kupuje (choć przesadą jest dać 600zł za linki hamulca ręcznego - o zgrozo ! ) dwa, że w ASO mam zniżki. Ostatnio mechanik stwierdził, że ten mój trup - TDCi jest jednym z najbardziej zadbanych i najcichszych TDCi jakie kiedykolwiek słyszał i widział. Wszystko co było wymieniane w tym samochodzie pochodzi z ASO i jest w pełni oryginalne.I co z tego? I tak pewnie dociągnie do 200tyś max i się rozpadnie...o dziwo wtryskiwacze mam nieruszane od nowości i mają się dobrze.
Osobiście uważam, że mądrze i fachowo zchipowany silnik np. poprzez VTECH wytrzymuje tyle samo co fabryczny. Większe mody zapewne skracają jego żywotność i to znacznie. Dlatego zastanawiam się nad powrotem do fabrycznej turbiny i programu. Mówicie tu o 300tyś przebiegu, osobiście takich nie widziałem, ale to wszystko jest na fabrycznych gratach, może lekkich chipach, boxach, a nie na wynikach o ~250% większych niż fabrycznie...Cóż, każdy zrobi jak uważa :)

Przeciez nawed cie nie zacytowalem wiec skad pomysl ze mowie o tobie :evil:

Bo pewnie od tego twojego gadania twoj Mondek robi ci na zlosc i chodzi jak zegarek :p

Aj tam, no przeciez nie bede caly czas pilowal silnika do granic mozliwosci. 99% to bedzie normalna jazda jak zwyklym Mondeo. Tylko czasami jak sie trafi jakis powod w (Bmw/Audi/Mercedes......dlugo nic.....VW) to moge nad sobom nie zapanowac :roll: Pozatym jak masz kupe koni pod maska to nieczujesz az takiej potrzeby zeby komus cos udowadniac. Sam fakt ze mozesz wystarcza.

takitam
25-06-2011, 16:48
a co sądzicie o silnikach montowanych w saabie 1.9TID 180 koni , jak by nie dłubać w tych naszych 2.0 z 136 koni 180 nie uzyskam tanim kosztem, jestem zdania że jesli szukamy mocnego diesla to w stajni forda nie znajdziemy , mowa o silnikach do 2 litrów

heko
25-06-2011, 17:27
a co sądzicie o silnikach montowanych w saabie 1.9TID 180 koni , jak by nie dłubać w tych naszych 2.0 z 136 koni 180 nie uzyskam tanim kosztem, jestem zdania że jesli szukamy mocnego diesla to w stajni forda nie znajdziemy , mowa o silnikach do 2 litrów
...teraz 2.0 w Fordach mają 163KM...i na 190km robią się leciutkog:D
...a Saaba 1.9 ttid 180KM zrobiłem 214km :D

Glenroy
25-06-2011, 19:01
...teraz 2.0 w Fordach mają 163KM...i na 190km robią się leciutkog:D

A czy tak przypadkiem nie są to nadal te same silniki co w MK2, tylko lekko podpicowane?

Snajper_881
25-06-2011, 19:15

Dokładnie, koszta mniej więcej :
- hybrydowa turbina -okolice 1500zł
- przekładka -od 300zł do 700zł (uff...miałem za friko)
- chip -teoretycznie 1500zł, cena powinna być nawet bliska 2000zł jeżeli mowa o VTECHU i strojeniu indywidualnym
- InterCooler -700zł
jeżeli ktoś chce to jeszcze dochodzą koszta typu DECAT, albo kompletny wydech. Takie rzeczy jak hamulce to już nie liczę nawet...
A w miedzy czasie padnie Ci dwumasa i wtryskiwacze :D
Wtedy wyjścia masz dwa, albo regeneracja:
- regeneracja -okolice 2000zł
- hybrydowe wtryskiwacze by INVERTER -okolice powiedzmy 3000zł bądź 2000zł.
Warto??

Ponadto nie licz, że auto mocno przykręcony wytrzyma Ci niewiadomo ile. Popatrz na silniki z F1 czy rajdowe. One tam są robione z kosmiczną niemal precyzją z mocnych materiałów i co? Nie wytrzymują za wiele. O tysiącach kilometrów nie ma co myśleć. Nawet większe dojazdy między odcinkami pokonują na lawecie, by silnik nie padł. Więc jak Ty dociążasz silnik który wiadomo, że jest dużo gorzej wykonany i oczekujesz cudów, to chyba przesada? To nie MangoTV. Nie bardzo wiem o czym Ty teraz do mnie, bo ja cały czas próbuję wam wytłumaczyć, że tak modzony silnik nie wytrzyma więcej zapewne jak 10tyś km, więc takie przeróbki nie mają sensu...a kolega do mnie, że ja oczekuję cudów?!

INVERTER
25-06-2011, 21:15
A ja to widze tak:
-Hybtrydowa turbina - 1000zl, (dostajesz gotowe elementy i montujesz do swojej turbiny, doladowanie 2bar.)
-Wtryskiwacze wydajniejsze - 3000zl, ( jesli i tak wymagajam regeneracji, a jak dobre to sprzedajesz i ci sie zwraca 2000zl )
- Wieksze IC - 500zl
- Lizniecie ori softu w przedziale 3500obr w zwyz - 1000zl
- Pierdoly - 500zl
- Robocizna

Efekt 450-500Nm i 200-230KM. ( fakt ze z TDI/150KM,BMW/150KM,Opel/Alfa/Volvo150KM mamy 190-200KM juz po samych chipsie+IC , nie trzeba ani Hybrydy, ani Wtryskow :evil:

Albo mozna tak:
-Biturbo - 3000zl (zestaw dokladka do ori turbiny, montujesz gotowe elementy, max doladowanie do 2.5-3bar.)
-Wtryskiwacze - 3000zl (i jak powyzej)
-IC -500zl
-Wydech 3" (wlasciwie rura od turbo do konca) - 500-1000zl ?!?!?
-Wzmocnione sprzeglo ( tarcza + docisk) - 500zl
-Wtrysk woda+alkochol - 1000-2000zl
-Lizniecie softu -1000zl
-Pierdoly - 500zl
-Robocizna

Efekt 500Nm i 250-300KM (wtrysk woda/alkochol dodaje 100Nm i 50KM przy 4500obr, na wiecej trzeba by obnizyc stopien sprezania)

I mi sie oplaca :p

No pewnie ze jak bedziesz auto po takich modach mordowal na torze wyscigowym to wytrzyma gora 10tys.km. Jak bedzies jezdzil normalnie tak jak zawsze i tylko czasami deptal do dechy to wytrzyma tyle samo co normalny silnik. Pytanie tylko jak czesto bedziesz deptal.

Tu nie chodzi oto by miec 300KM , tylko o to zeby miec te 300KM w MONDEO i to w TDCI. Pomys tylko ilu jest takich wyznawcow AUDI, BMW, czy VW co mysla ze Ford to &%&%"!*()&%$£ i wyobras sobie ich miny jak im taki Ford odejdzie i to tak ze nawed nie zdaza sie zdziwic.

Wojtek
26-06-2011, 10:26
Ostatni raz proszę , aby posty były pisane tylko i wyłącznie związane z tematem.
Robi się śmietnik w temacie. Jak tak nadal będzie temat wyląduje w zsypie.

Pozdrawiam
Wojtek

INVERTER
26-06-2011, 17:43
Prosze, tu jest wyliczenie dla 2.2tdci na moc 300KM/4500obr :619:
http://www.not2fast.com/turbo/glossary/turbo_calc.shtml?FeetASL=0&Tamb=25&Bore=86.0&Stroke=94.6&nCyl=4&RPM=4500&VE=80&Boost=35&Ec=70&Eic=70&PdropIC=0.5&TambIC=21&wiPercentMethanol=50&wiRate=500&wiTemp=21&wiLoc=3&SFC=0.4&AFR=17.5&maxInjectorDutyCycle=85

A/R 17.5
wydolnosc glowicy 80%
wydolnosc IC 70%
doladowanie 35psi/2.5bara
wtrysk woda/alkochol50% 500cc/min
cisnienie w cylindrze na poziomie 400psi/265bar (kazdy wspulczesny turbodoladowany silnik tyle wytrzymuje, tymbardziej diesel) to jest tyle samo ile musi zniesc ten silnik gdy osiaga 500Nm/2500obr. A jak wiadomo 2.2tdci wytrzymuje to bez problemu !!!

Poprawione/zoptymalizowane:
http://www.not2fast.com/turbo/glossary/turbo_calc.shtml?FeetASL=0&Tamb=25&Bore=86.0&Stroke=94.6&nCyl=4&RPM=4500&VE=75&Boost=37&Ec=70&Eic=90&PdropIC=3&TambIC=21&wiPercentMethanol=100&wiRate=500&wiTemp=21&wiLoc=3&SFC=0.375&AFR=19&maxInjectorDutyCycle=100

A/R 19:1 , IC sprawnosc 90%, doladowanie 2.5bary, co ciekawe tem. w dolocie spada do 12*C (alkochol odparowujac znacznie obniza tem. i zageszcza przy okazji powietrze)
Silnik spala 100cc ON i 50cc alkocholu/na jeden suw pracy. Orginalna pompa paliwa nie poda wiecej niz 100cc ON( sprawdzone).

A tu jest symulacja dla efektow jakie mozna uzyskac dzieki wtyskowi wody w silniku Audi 2.0 TDI CR. Projekt podobny do mojego tyle ze zaklada uzyskanie conajmniej 400KM/5500obr !!!
Obnizenie temperatury EGT, mniejsze grzanie silnika, nizsze cisnienie w cylidrach, niejsze zapotrzebowanie na powietrze itd.
http://gt-suite.us/confarch/SherbrookeWaterInjection2010.pdf

tomiscorpio
28-06-2011, 00:02
teoria wyliczenia itp itd niby wszystko OK tylko potem w praktyce bywa roznie.

zrobic wystroic i polatac troche jak bedzie ok to jet sukces.

INVERTER
28-06-2011, 00:33
teoria wyliczenia itp itd niby wszystko OK tylko potem w praktyce bywa roznie.

zrobic wystroic i polatac troche jak bedzie ok to jet sukces.

Racja, racja :p

Juz moge powiedziec ze ten kalkulator ma wady, np: Nawed wtryskujac czysty alkochol nigdy nie zdazy on w 100% odparowac, wiec spadek tem. z tym zwazany jest nierealny :( Dwa jesli chodzi o mozliwosc spalenia dodatkowego paliwa po obnizeniu tem. kalkulator nie uwzglednia ze alkochol to juz jest paliwo samo w sobie wiec zamiast dotryskiwac wiecej paliwa w zeczywistosci bedziemy wtryskiwac tyle samo , albo nawed mniej !!!
Pozatym wszystko sie zgadza :P

Jak podstawie orginalne wartosci dla silnika 2.2tdci, kalkulator pokazuje idealnie 155KM :shock:

tomiscorpio
28-06-2011, 13:40
bardziej mi chodzilo ze wiesz , silnik silnikowi nie rowny , jakies wieksze mniejsze bledy konstrukcyjne warunki pracy masa czynnikow . Zreszta napewno tego tlumaczyc Ci nie trzeba.

Nie raz jedni w 1.8 t dmuchaja sporo wytrzymuje silnik po 300 koni , potem zakuja zrobia wszystko na cacy i jednak cos sie wysypie. Jeden robi 200 koni i mu sie wywali a drugi robi prawie 400 i wszystko chodzi. Duzo zmiennych duzo zaleznosci , roznie wszystko idzie wystroic , od uzytkownika zalezy , o to mi dokladnie chodzilo.

Bo mozliwe ze ten kalkulator wszystko pieknie wylicza , ale zmiennych jakie moga wyjsc nikt nie przewidzi nawet 10 jasnowidzow i 40 polakow przy kracie wódki :D

MaroX
07-07-2011, 11:50
Racja, racja :p

Jak podstawie orginalne wartosci dla silnika 2.2tdci, kalkulator pokazuje idealnie 155KM :shock:

Kolego Inverter co słychać w temacie? :D
Masz dla nas jakieś news'y? :p

wilhelm
07-07-2011, 17:01
jak kupisz już 2.2 to zrób porównanie między zwykłymi i twoimi wtryskami na hamowni :)

INVERTER
09-07-2011, 18:07
jak kupisz już 2.2 to zrób porównanie między zwykłymi i twoimi wtryskami na hamowni :)

To bedzie pierwsze co zrobie 8) Jednomasa juz czeka, a wzmacniana tarcza sprzeglowa co przeniesie nawed 600Nm sie wlasnie robi :p

Trzeba to bedzie tylko jescze zamontowac :evil:

Snajper_881
12-07-2011, 20:13
To bedzie pierwsze co zrobie 8) Jednomasa juz czeka, a wzmacniana tarcza sprzeglowa co przeniesie nawed 600Nm sie wlasnie robi :p

Trzeba to bedzie tylko jescze zamontowac :evil:

Nie zapomnij o skrzyni, przegubach i wielu innych rzeczach...

seburo
16-09-2011, 21:50
Powitanko jakos temat stanoł?

INVERTER
10-10-2011, 22:06
Niema czasu na modzenie, jestem zawalony praca do konca Listopada.

Ostatecznie moje 2.0tdci nie zostalo sprzedane ,a calkowicie oddane nauce :mrgreen: i tak juz zostanie az padnie ze zmeczenia :570:

Z ostatnich modow to tak:
-wymiana dwumasy na jednomas z Transita 2.2tdci Mk7 2006>
-tarcza z Transita 250mm zastapiona tarcza 256mm z Transita 2.4tdci/6speed (powinna przeniesc docelowo 600Nm)
-wtryski to wiadomo, aktualnie troche je dopieszczam pracujac nad nadaniem kodow kalibracyjnych zeby to pracowalo jak zegarek)
-pompa z tloczkami 7mm gotowa, czeka na zamontowanie
-podrodze byla Hybryda VNTz wirnikiem 39/52mm.
-teraz jest Hybryda(na stalej geometri) z wirnikiem 40/56mm (i bardzo fajnie to jezdzi)
-jest letki virus na tyle na ile pozwolila stara pompa( 478Nm/204,3KM ) przez chwile bylo nawed 212KM ale autko sie checkowalo.

czego nie ma to czas :570:

Byla awaria silnika :evil::evil::evil: pekla sprezyna zaworu wydechowego na 2cylindrze. Nic sie nie uszkodzilo oprócz wlasnie tej cholernej sprezynki za 10zl, ale dojscie do tego ze to wlasnie to jest przyczyna niesprawnosci silnika kosztowalo mnie mnóstwo czasu i rozkrecenie polowy silnika. Nie bylo zadnych wskazowek co jest nie tak, hałasów, stukow,bledow w ECU,czy spatku cisnienia sprezania:evil: Poprostu nic..... samochod gasl zaraz po odpaleniu i niewiadomo juz bylo zaco sie chwycic.
Niedomaganie zaworu pojawialo sie dopiero gdy silnik odpalil i zwiazane z tym zaburzenie procesu spalania powodowalo ze ECU gasilo silnik.

Snajper_881
11-10-2011, 07:03
-teraz jest Hybryda(na stalej geometri) z wirnikiem 40/56mm (i bardzo fajnie to jezdzi) Zresztą jakby nie patrzeć...mojej turbinie :569:

mkaminski100
11-10-2011, 07:47
...
-pompa z tloczkami 7mm gotowa, czeka na zamontowanie
...
7mm dlugosci?

INVERTER
11-10-2011, 09:53
7mm dlugosci?

Nie.... zmiana dlugosci nic by nie dala :roll:
Dalem tloczki o wekszej srednicy.... z 5,5mm na 7mm :mrgreen:

Normalnie po czyms takim to rolki by sie wciely w krzywki, ale zrobilem jeszcze jedno male usprawnienie tej pompie i naciskna rolke powinnien byc nie wiekszy niz w orginale z tloczkami 5,5mm 8)

mkaminski100
11-10-2011, 10:46
Wlasnie tak sie zastanawialem, bo dlugosc nic nie da, a szerokosc spowoduje wiekszy nacisk i szybsze zuzycie.
Szerokosc tloczke jakos obliczales na wydatek cisnienia czy na "oko"?
Z jakiego materialu robiles tloczki?
No i jaka modyfikacje zrobiles pompy? Szersze rolki, uchwyty i powiekszone gniazda w glowiczce?
Zastanawiam sie czy amerykance nie maja jakis mocniejszych pomp, bo przeciez oni tez przeszli na CR i chyba Cummins mial tez ten system.

INVERTER
11-10-2011, 11:25
Wlasnie tak sie zastanawialem, bo dlugosc nic nie da, a szerokosc spowoduje wiekszy nacisk i szybsze zuzycie.
Szerokosc tloczke jakos obliczales na wydatek cisnienia czy na "oko"?
Z jakiego materialu robiles tloczki?
No i jaka modyfikacje zrobiles pompy? Szersze rolki, uchwyty i powiekszone gniazda w glowiczce?
Zastanawiam sie czy amerykance nie maja jakis mocniejszych pomp, bo przeciez oni tez przeszli na CR i chyba Cummins mial tez ten system.

Obliczalem na wydatek mm3 na jeden cylkl/obror pompy tak zeby starczylo tego paliwka na 300KM :P
Ze stepli do wytlaczania otworow:mrgreen: idealnie okragle,szlifowane i super wytrzymale. Nic innego nie mialwm pod reka. Mozna by jeszcze uzyc rolek z lozysk rolkowych ale nie mieli odpowiednich nadwymiarow :evil:

Rozwiercenie otworow do zadanej srednicy i uzyskanie odpowiednio gladkiej powierzchni to byl dopiero problem :570: zeby sie to nie zacieralo i nie sypalo opilkami :mrgreen:

Poprostu odpowiednio udroznajac kanal zmniejszylem chwilowe cisnienie sekcji tloczacych. Orginalnie ta pompa ma na wyjsciu 1600bar, ale chwilowe cisnienie w sekcjach tloczacych przekracza nawed 2000bar, a to jest rowne chwilowemu maxymalnemu naciskowi na rolke.

Zmiejszajac to cisnienie chwilowe niemal do wartosci cisnienia na wyjsciu z pompy przy tloczku 7mm mam porownywalny max. nacisk na rolke jak przy
tloczku 5,5mm. Wiec mysle ze chwile to pojezdzi :mrgreen:

Pewnie ze cos by mozna podpasowac jesli chodzi o pompe, ale jak to potem przykrecic do Mondeo, no i cena takiej pompy to tez nie malo :roll:

Moja pompa to narazie experyment, jeszcze nie byla testowana :P

mkaminski100
11-10-2011, 13:13
Glowiczka pompa jest chyba utwardzana i czyms galwanizowana, wiec po obrobce powinienes zrobic to samo (przynajmniej w teorii). Pasowanie tloczka i otworu jest dosc ciasne i rzeczywiscie warto by sprawdzic gladkosc zeby taka sama zachowac.
A co do powiekszania otworow to tam chyba najwieksze zwezenie jest na zaworkach zwrotnych. Nie pamietam juz dokladnie, ale chyba kulki trzymaja cisnienie do szyny a plytki zasilanie paliwa w glowiczce.
Odnosnie pompy to wydaje mi sie, ze widzialem zdjecia CRa Delphi na jakims amerykanskim big blocku diesla. To by pasowalo bez przerobek...gdyby takie cos znalezc.
Przyznam, ze jestem w pozytywnym szoku jak ogarniasz te mody.

INVERTER
13-11-2011, 21:36
Maly update w sprawie wydajniejszych wtryskiwaczy do TDCI.

Dotychczaowa metoda montowania samych wydajniejszych kacowek w miejsce orginalnych bez zmiany pozostalych elementow wtryskiwacza i nadawania nowych kodow kalibracyjnych odchodzi w niepamiec.

Dawalo to w prawdzie poprawna prace wtryskiwacza i dobre przyrosty mocy, jednak czasami powodowalo zbyt glosna prace silnika na wolnych obrotach lub odczowalne popukiwanie slyszalne podczas jazdy. Nic nowego dla wiekszosci posiadaczy TDCI niestety :roll:

W paleci koncowek Delphi niema niestety takich ktore pozwalaly by wyeliminowac te problemy (jesli takowe wystapily). A juz napewno takich ktore pozwolily by na nadanie nowych kodow kalibracyjnych (brak oprogramowania by takowe kody wygenerowa, Hybrydy maja tak mocno zmienione parametry pracy ze nieda sie ich przypisac do zadnego orginalnego wtryskiwacza Delphi)

Od dzis przechodze na robione na zamowienie koncowki wykonane specjalnie pod katem pracy w silniku 2.0/2.2tdci. I sa to dwa typy kacowek, inne kacowki do wersji silnikowych z euro3, inne do wersji euro4.
Koncowki te poprawiaja przepalanie paliwa w komorach spalania (inny kat rozpylania paliwa).

Udalo mi sie tez zdobyc oprogramowanie pozwalajace na nadanie kodow kalibracjnych dla obu tych wtryskiwaczy tak by bezproblemow wspulpracowaly z ECU sterujacym praca silnika.

Co za tym idzie na dzien dzisiejszy oferuje tylko kompletne wtryski. Stosowane sa wylacznie nowe czesci i oczywsie z nowymi przeznaczonymi specjalnie do tych wtryskow kodami kalibracyjnymi.

eddek
14-11-2011, 10:46
Jaka cena dla 2.0 EURO 3?

INVERTER
14-11-2011, 16:04
Jaka cena dla 2.0 EURO 3?

Podaj na PW numer wtryskiwaczy (EJDR00.....)

Obawiam sie ze masz starszy model wtryskiwaczy o dlugich kancowkach i nie posiadam mocniejszych wersji do twojego modelu silnika :570:

Mam wtryski do modeli od 2003>2007r.

MAG
15-11-2011, 10:01
hmmmm, mam S-Max'a tdci 130KM (Euro4) z początku 2007'ego roku i jeśli go nie sprzedam do końca roku, to troszkę będę chciał w niego "zainwestować" (IC, mocniejsze sprzegło, może hybryda) - te Twoje wtryski podpasują do mojego auta?

W jaki sposób mogę ewentualnie sprawdzic jakie mam wtryski?

mkaminski100
15-11-2011, 10:18
...te Twoje wtryski podpasują do mojego auta?

W jaki sposób mogę ewentualnie sprawdzic jakie mam wtryski?
Ty masz zupelnie inny silnik (francuski DW10) i calkowicie inne wtryski.

Z tego silnika wyciagniesz okolo 170 BHP oprogramowaniem bez inwestowania w to o czym piszesz i bardziej bym sie bal o zycie dwumasy niz o sprzeglo. Ponoc powyzej wtryski przestaje sie wyrabiac. Nie wiem czy wtryski od 2.2 (DW12) cos pomoga. Trzeba byloby kumatego ktory wie jakie sa otwory rozpylaczy, tylko, ze tam juz nie jest tak prosto zlozyc wtrysk.

heko
15-11-2011, 13:31
..odpuść sobie mody...na siemensie, chips w zupełności wystarczy, sprzęgło zaczyna nie wyrabiać przy 420Nm...

INVERTER
15-11-2011, 17:19
Snajper, tak powinna wstawac stala geometria jak jest turbo sprawne :mrgreen:

http://youtu.be/zC4RBudshUI

Test jest robiony pod stromy podjazd (tiry tu zwalniaja taka gora) na 5 i 6biegu !!! nie dalo sie zwolnic do 1500obr na 5ce bo to autostrada:P

Zegar to prowizorka na potrzeby testu, orginalny do 3bar VDO jest na slupku,... slupku :P

Snajper_881
15-11-2011, 17:57
To jest filmik nagrany dokładnie na tej turbinie co na dniach będzie u mnie??
Rany Boskie, co Ty masz za wskaźnik człowieku...

wilhelm
15-11-2011, 22:57
Snajper, tak powinna wstawac stala geometria jak jest turbo sprawne :mrgreen:

http://youtu.be/zC4RBudshUI

Test jest robiony pod stromy podjazd (tiry tu zwalniaja taka gora) na 5 i 6biegu !!! nie dalo sie zwolnic do 1500obr na 5ce bo to autostrada:P

Zegar to prowizorka na potrzeby testu, orginalny do 3bar VDO jest na slupku,... slupku :P

U mnie wygląda to tak, 6 bieg od 1500 do 2250 but

http://www.youtube.com/watch?v=s-G3VyS83wI

To jest z hybrydą od karambola, na seryjnej było niewiele lepiej.

Tutaj jest 5 bieg, but od 2000 do 2250.

http://www.youtube.com/watch?v=UUr1xrbwBbo

INVERTER
16-11-2011, 12:54
U mnie wygląda to tak, 6 bieg od 1500 do 2250 but

http://www.youtube.com/watch?v=s-G3VyS83wI

To jest z hybrydą od karambola, na seryjnej było niewiele lepiej.

Tutaj jest 5 bieg, but od 2000 do 2250.

http://www.youtube.com/watch?v=UUr1xrbwBbo

Tragedia, mozecie sobie ze Snajperem reke podac :mrgreen:

Pamietasz kiedys pytales o mozliwosc wstawienia stalej geometri do 130ki.
Jesli nadal jestes zainteresowany to pisz na PW....

heko
16-11-2011, 13:12
...Wilhelmowa to zawsze była największa tragedia. to w ogóle nie wstawało :P
...tak reaguje maja ori w 1.8tddi (seryjnie max. 1bar :D )

http://www.youtube.com/watch?v=RXLk5FMGy-w (http://www.youtube.com/user/hekosc)

Snajper_881
16-11-2011, 20:26
Tomek, to co ja mam zrąbane ?? Oprócz turbiny?? Zobaczymy na tej GT2056 co będzie, generalnie kolektor nie jest drogi ale coś nie che mi się wierzyć, żeby WG padł.

INVERTER
16-11-2011, 22:18
Tomek, to co ja mam zrąbane ?? Oprócz turbiny?? Zobaczymy na tej GT2056 co będzie, generalnie kolektor nie jest drogi ale coś nie che mi się wierzyć, żeby WG padł.

Niedomykajacy sie EGR :570: juz ci dawno mowilem zebys go zaslepil :027:

EGR masz okablowany ale to euro3 wiec ECU nie powinno sie polapac :mrgreen:

Wilhelm - twoja turbina w miare rozkrecania zaczyna wydawac charakterystyczny dzwiek. Gdy osiaga 1bar slychac SURG :P

MAG
17-11-2011, 15:13
..odpuść sobie mody...na siemensie, chips w zupełności wystarczy, sprzęgło zaczyna nie wyrabiać przy 420Nm...

Czyli co, sprzedac w 4 litery te auto, bo powyżej tego co juz mam nie dam rady nic więcej wyciągnąć?

ewentualnie IC żeby nie tracił "zapału" latem i kuniec mozliwości?

btw - o wzmocnieniu sprzegła myślałem na zasadzie nabicia mocniejszych okładzin przy okazji wymiany dwumasy, co zapewne w granicach 180-190tkm będzie miało miejsce ...:roll:

heko
17-11-2011, 15:50
IC na lato i mocniejsze okładziny sprzęgła to dobry pomysł

INVERTER
19-11-2011, 16:03
Michal, nie nagralem bo poszedl waz na wyjsciu z turosprezarki (byl nie orginalny) :diabelek:

Do tego mometu na odpietym wezyku z gruszki (nie dawalem zadnych sprezyn tylko sciagnolem wezyk !!!!)

Miezone na wyjsciu z turbosprezarki (nie na kolektorze dolotowym) i 5tym biegu !!!

I teraz jezdze na takim doladowaniu :619:

1500obr - 1.00 bar (jak tylko osiagnie 1.5bar mam zero dymu )
2000obr - 2.00 bar
2500obr - 3.00 bar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tak 3bary !!!!!!!!!!!!!
3000obr - 3.00 bar
3500obr - 2.75 bar
4000obr - 2.50 bar
4500obr - 2.00 bar ( ale to juz limiter obrotow sie udzielil )

Co daje orietacyjny max przeplyw 27Ib/min (ponad 200g/sec) :P Fabryczny MAF sie skaczyl na 142g/sec :619:

Max obroty wirnika turbosprezarki okolo 200tys./min niema tez zadnych niepokojacych dzwiekow z turbosprezarki :P

220KM da sie zrobisc bez problemu na tej turbinie przy AFR 20:1 wiec EGT pozostaje na ludzkim poziomie :P

heko
19-11-2011, 16:22
...3bar to lekko 200tyś obr. więc sprężarka długo by nie pociągnęła :P

INVERTER
19-11-2011, 17:01
...3bar to lekko 200tyś obr. więc sprężarka długo by nie pociągnęła :P

Nie zapominajmy ze to wirnik 56mm, on ma takie obroty przy 3bar jak ori turbinka 49mm przy 2bar wiec chwile to pojezdzi :p

Docelowo bedzie latac max. 2,5bar ze spadkiem do 2bar !!!

Snajper_881
19-11-2011, 21:38
Zaraz zaraz..GT2056 jest w stanie dmuchać 2.5-3.0max bez problemu i urazów dla niej, rozmawialiśmy Tomek o tym.
Wiem Heko, że masz uraz do przekręcania turbin :D , ale jednak wole mieć 3.0 bar niż usmażyć turbinę na 1.7 przy 200KM...

Nie zapominajmy ze to wirnik 56mm, on ma takie obroty przy 3bar jak ori turbinka 49mm przy 2bar wiec chwile to pojezdzi
Dłuższą chwilkę zakładając 2.5...w necie jest pełno danych tej turbiny.

wilhelm
20-11-2011, 00:09
Michal, nie nagralem bo poszedl waz na wyjsciu z turosprezarki (byl nie orginalny) :diabelek:

Do tego mometu na odpietym wezyku z gruszki (nie dawalem zadnych sprezyn tylko sciagnolem wezyk !!!!)

Miezone na wyjsciu z turbosprezarki (nie na kolektorze dolotowym) i 5tym biegu !!!

I teraz jezdze na takim doladowaniu :619:

1500obr - 1.00 bar (jak tylko osiagnie 1.5bar mam zero dymu )
2000obr - 2.00 bar
2500obr - 3.00 bar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tak 3bary !!!!!!!!!!!!!
3000obr - 3.00 bar
3500obr - 2.75 bar
4000obr - 2.50 bar
4500obr - 2.00 bar ( ale to juz limiter obrotow sie udzielil )

Co daje orietacyjny max przeplyw 27Ib/min (ponad 200g/sec) :P Fabryczny MAF sie skaczyl na 142g/sec :619:

Max obroty wirnika turbosprezarki okolo 200tys./min niema tez zadnych niepokojacych dzwiekow z turbosprezarki :P

220KM da sie zrobisc bez problemu na tej turbinie przy AFR 20:1 wiec EGT pozostaje na ludzkim poziomie :P

Jak zwykle dużo pytań... ;)

Silnik jest w stanie pochłonąć tyle powietrza? :)

Czym się różni doładowanie na wyjsciu z turbo od tego mierzonego w kolektorze?

Piszesz że fabryczny MAF skończył się na 142g/s, nadal masz go w aucie a te wartości które podajesz są szacunkowe?

Do czego właściwie jest potrzebny MAF w naszych silnikach i czy spełnia nadal jakąś funkcję jak ma się swapa na stałą geometrie? :P

Co sądzisz o tym zestawie rurek silikonowych FORGE do mondziaka?

Czekam na jakiś filmik 0-100 albo 0-200 na tym setupie :619:

Snajper_881
20-11-2011, 10:45
Czekam na jakiś filmik 0-100 albo 0-200 na tym setupie
Po tym co wczoraj robił goniąc Hondzine obawiam się, że możesz się nie doczekać...

INVERTER
20-11-2011, 12:36
:570:Jak zwykle dużo pytań... ;)

Silnik jest w stanie pochłonąć tyle powietrza? :)

Czym się różni doładowanie na wyjsciu z turbo od tego mierzonego w kolektorze?

Piszesz że fabryczny MAF skończył się na 142g/s, nadal masz go w aucie a te wartości które podajesz są szacunkowe?

Do czego właściwie jest potrzebny MAF w naszych silnikach i czy spełnia nadal jakąś funkcję jak ma się swapa na stałą geometrie? :P

Co sądzisz o tym zestawie rurek silikonowych FORGE do mondziaka?

Czekam na jakiś filmik 0-100 albo 0-200 na tym setupie :619:

Silnik pochlonie tyle powietrza ile mu podamy boostu, ale 3bar to max. przy tym stopnu sprezania :roll:

Bo podrodze mamy spadek cisnenia. 3bar mierzone na turbinie to jakies 2.7bar na kolektorze dolotowym ( IC i te orginalne rureczki dlawia przeplyw)

MAF siedzi tam gdzie byl, w niczym mi nie przeszkadza jak narazie :roll:

To ile silnik pobiera powietrza przy danych obrotach i cisnieniu doladowania mozna bardzo latwo policzyc :P

Pozatym moge dodac ze nie bardzo da sie przekroczyc 200g/sec ze wzgledu na ograniczony przekroj orginalnego przewodu doprowadzajacego powietrze do wlotu turbosprezarki :roll: Tam jest 40mm , dokladnie tyle ile niegdys mialy samochody WRC co ograniczalo ich moc do 300KM :570:

Odczyt z MAF przy malych i srednich obciazeniach steruje stopniem otwarcia EGR !!! zarowno w zmiennej jak i w stalej geometri.

Aco powiesz na to: http://www.ebay.co.uk/itm/2-25-57mm-TURBO-INTERCOOLER-COMPLETE-PIPE-KIT-universal-/170671119785?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item27bcca9da9

eddek
20-11-2011, 13:33
Sorry, że się wtrącam, ale chciałem zapytać o coś specjalistów. ;)
Skróciłem cięgno w oryginalnej turbinie i teraz przy 3000 RPM mam 1.9 Bar i słyszę delikatny pisk. Czy to jednak za dużo i lepiej zmniejszyć? Jeżdżę tak z pól roku...

INVERTER
20-11-2011, 15:15
Sorry, że się wtrącam, ale chciałem zapytać o coś specjalistów. ;)
Skróciłem cięgno w oryginalnej turbinie i teraz przy 3000 RPM mam 1.9 Bar i słyszę delikatny pisk. Czy to jednak za dużo i lepiej zmniejszyć? Jeżdżę tak z pól roku...

No troche zes dowalil do pieca :619:
Ja extremalnie na ori mialem przy 3000obr 2bar, ale to na chwile tylko bylo tak ustawione. I cisnienie gwaltownie spadalo, przy 4000obr bylo juz tylko 1.5bar. A mialem dodatkowo zrobiony dynamiczny dolot !!! To sa krytyczne wartosci dla ori Turbiny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bez uszczerbku dla turbiny to mozna dmuchac 1.7bar nie wiecej :027: i wtedy auto najlepiej jezdzi :mrgreen:

Zamontowalem wczoaj spowrotem dynamiczny dolocik do obudowy filtra powierza i przypredkosciach powyzej 200km/h moja Hybryda trzyma 3bar prawie do 4500obr !!!!!!

Adi_
20-11-2011, 17:14
INVERTER można prosić fotki z tym dolotem dynamicznym. Ciekawe jak to wygląda.

Snajper_881
23-11-2011, 20:03
Tomek, zepsułeś mi turbo, bo teraz dmucha 2.2 bar przy 2500rpm :D
Zresztą, Wilhlem też ma swój udział w tym zacnym fakcie :one:

wilhelm
23-11-2011, 21:41
No, wpieliśmy się ze wskaźnikiem w kolektor i nagle pokazuje dużo większe wartości :) Najlepsze było zaskoczenia snajpera jak dmuchnęło 2 bary.

Wstaje mu to turbo prawie jak VNT.

Snajper_881
24-11-2011, 09:36
Na tym turbo nie powinno się przekraczać 2.0 bar. Jak miałem wpięty wskaźnik w starej wersji to pokazywało 1.9 dopiero przy 3800rpm, zaniża o jakieś 1.0 bar. Rachunek jest prosty... :D 2.5-3.0 bar to chyba trochę za dużo dla wirnika 52mm :D Turbo żyje do dziś, pół roku i ma się dobrze... :one:
Zdziwienie moje bezcenne...

pablopablo
13-05-2012, 17:29
Witam i przepraszam ze trochę nie w temacie, ale jest tu kilka osób znajacych sie na rzeczy.Mam pytanie czy mozna regulujac ciegnem lekko zwiekszyc cisnienie turbiny,zeby zmniejszyc troche kopcenie.Mam 2.2 tdci.

heko
13-05-2012, 17:34
raczej słaby pomysł...szczególnie bez kontroli efektów doładowania...jak dymi, to trzeba znaleźć przyczynę

pablopablo
13-05-2012, 20:08
Kopci chyba od nowosci,moze poprostu tak ma nawet na nowych wtryskach,ktore zmienili przy 40tys jeszcze na gwarancji.Przy okazji dlaczego po przekroczeniu 2500 obr zmienia sie dzwiek silnika na taki ostrzejszy,zwlaszcza na zimnym slychac,wtedy puszcza chmurkę wlasnie

mkaminski100
14-05-2012, 06:59
Kopci chyba od nowosci,...
Systemy Delphi zawsze kopca pod obciazeniem. Problem zaczyna sie jak zostawiasz za soba chmure dymu przy ruszaniu.
Sprawsz jeszcze czystosc EGR i kolektora.
http://www.talkford.com/topic/143691-another-ecu-question/
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=115043

M.A.G.
06-12-2012, 12:01
Witam i odświeżam temat :!: :D

Znajomy planuje upgrade swojego samochodu i szuka osób, które już temat przerabiały - więc czy koledzy, (oraz turbina), którzy brali udział w tym projekcie są jeszcze na chodzie :?: :p

Od razu przejdę do sedna:

Pacjent to silnik VW 1.8T z 1997r, nalot ponad 200kkm - planowane wstawienie turbiny o większej mocy z Audi TT plus wiele przeróbek (silnik, układ wydechowy, listwa itp.)

Czy koledzy byli by w stanie pomóc w sprawach technicznych :?:

Proszę o kontakt :)

Pozdrawiam i dziękuję :)

wilhelm
06-12-2012, 13:27
M.A.G. z takim czymś to na forum VAG'a, szlak przetarty, wiele osób wstawiało większe turbo do 1.8t. Możesz też spytać na racingforum.

Tutaj nie liczyłbym na wiele ;)

xander!
06-12-2012, 13:55
1.8 t ma spory potencjał ;) Jakiś czas temu widziałem w Katowicach 1.8 t zrobione na 346 kucy.

Tak jak wyżej pisali udaj się z problemem na bardziej ukierunkowane fora i coś się na pewno znajdzie

M.A.G.
07-12-2012, 10:34
Dzięki za przekierowanie :wink:

Kolo ma dostęp do bebechów z TT prawie za darmo, docelowo chce wyciągnąć 250KM ale jak da radę więcej to pociśnie w bezpiecznych granicach (chce zachować kilka % rezerwy mocy).
Z modami planuje wystartować na przełomie stycznia/lutego - na razie wszystko ogarnia "w teorii" :D

Dziękuję i pozdrawiam :)

Snajper_881
07-12-2012, 14:39
I tak go objadę... :P

wilhelm
07-12-2012, 15:16
Ciebie nawet tico objeżdża :P

heko
07-12-2012, 15:25
Ciebie nawet tico objeżdża :P
g:D

M.A.G.
08-12-2012, 21:17
I tak go objadę...

Pożyjemy - zobaczymy, jak coś z tego wyjdzie to dam znać jak się "mody" skończyły :wink:

Pozdrawiam :)

b@rth
09-12-2012, 22:04
Witam i odświeżam temat :!: :D

Znajomy planuje upgrade swojego samochodu i szuka osób, które już temat przerabiały - więc czy koledzy, (oraz turbina), którzy brali udział w tym projekcie są jeszcze na chodzie :?: :p
...

Niemniej jednak mozna by bylo na pytanie odpowiedziec...
Ewentualnie opisac jak sie "ekporyment" zakonczyl... lub tez nie...

Snajper_881
11-12-2012, 10:31
g:D

Proszę się nie nabijać z mojego ostatniego wykresu...Panie Grzegorzu :569:

wilhelm
11-12-2012, 15:51
On się nabija z tego, że nie umiesz szybko ruszyć :P

Nie przejmuj się, musisz potrenować.

heko
11-12-2012, 17:55
hehe...mam wrzucić ostatni wykres?? :D

wilhelm