Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Cykanie z okolic bezpieczników?
Witam. Podczas mroznej zimy samochod stal w garazu gdy jakis tydzien temu chcialem odpalic samochod cos zasmierdzialo spalenizna (nie wiem skad) samochod nie odpalil(rozladowany aku), przyszedlem dzisiaj do garazu podlaczylem naladowany akumulator. samochod odpalil odrazu pochodzil jakies 30sec po czym zgasl(gdy przestalem trzymac lekko noge na gazie) i potem juz nie odpalil. Rozrusznik kreci normalnie. Zastanawia mnie tylko cykanie z okolic bezpiecznikow cyka cyka po np 20sec a potem na sekunde ustaje. Co moze byc przyczyna nieodpalania? i tego cykania?
sam napisales, cos sie spalilo, tam jest skrznka z bezpiecznikami, a cyka jakis przekaznik
@up
wiem ale moze ktos mial cos w podobie i wie co to moze byc dokladnie
Najlepiej to przylozyc nos i wachac i wcale nie zartuje. To najlatwiejsza metoda wykrycia smiedzacego spalenizna elementu. Oczywiscie jesli nie widac jego golym okiem.
samochod odpala, lecz nadal slychac cykanie z okolic bezpiecznikow? jakies pomysly?
manola01 06-03-2011, 15:19 Witam , piszesz że cyka i cyka, powiedz czy wszystko działa nie ma żadnych problemów, może coś jednak nie działa, kolega mówiąc żeby "wywąchać smród to naprawdę nie żartował, to dobry jednak sposób,
raptowny1 07-03-2011, 14:58 u mnie słychać cykanie jak włączam tylna wycieraczkę lub podgrzewanie tylnej szyby nie wiem czy powinno być tak ale wszystko działa normalnie,
cykanie "klik" (pojedyncze) przy wlaczaniu jakiegos urzadzenia to normalna sprawa a nawet zdrowa znaczy ze przekaznik zalaczyl dany obwod ;-). Natomiast jak slyszymy trrr, trrr ,trr itd to cos nie tak.
cykanie "klik" (pojedyncze) przy wlaczaniu jakiegos urzadzenia to normalna sprawa a nawet zdrowa znaczy ze przekaznik zalaczyl dany obwod ;-). Natomiast jak slyszymy trrr, trrr ,trr itd to cos nie tak.
wlasnie jest takie cyk cyk cyk cyk jak bomba ;o czasami przestaje na chwile i znowu cyka
jesli auto jezdzi to sprawdz czy dzalaja ci wycieraczki przod i tyl oraz ogrzewanie szyby. Czy jak wlaczysz powzsze zmienia sie to cykanie?
Jak rytmicznie cyka to często objaw spalonej diody w cewce przekaźnika.
Zamiast dywagować, lepiej idź do auta i zajrzyj do skrzynki z bezpiecznikami/przekaźnikami i sprawdź wzrokowo a potem, jak koledzy pisali na węch. Dodatkowo przyłóż palec do przekaźnika i zobacz, który to stuka.
Na forum nikt za Ciebie palcem nie pokaże, który to dokładnie element nawalił.
hydrant183 17-01-2013, 20:15 Witam. Podczas mroznej zimy samochod stal w garazu gdy jakis tydzien temu chcialem odpalic samochod cos zasmierdzialo spalenizna (nie wiem skad) samochod nie odpalil(rozladowany aku), przyszedlem dzisiaj do garazu podlaczylem naladowany akumulator. samochod odpalil odrazu pochodzil jakies 30sec po czym zgasl(gdy przestalem trzymac lekko noge na gazie) i potem juz nie odpalil. Rozrusznik kreci normalnie. Zastanawia mnie tylko cykanie z okolic bezpiecznikow cyka cyka po np 20sec a potem na sekunde ustaje. Co moze byc przyczyna nieodpalania? i tego cykania?
Ja to samo miałem cykanie zokolic bezpieczników i jak dodawałem gazu to szybciej cykało a jak na postoju i przy otwartych drzwiach to światełko w kokpicie zaczeło migać i nawiew wariował i na wyświetlaczu radia też było widać te miganie Mondeo MK3 2.0 pb ale kolega elektro-mechanik podpowiedział mi żebym oczyścił masę pod akumulatorem i na akumulatorze i w progu kolo bezpieczników to zrobilem i przestało cykać i mrugać pozdrawiam.
|