Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Drewniane elementy tapicerki - identyfikacja numerów

RECONDO
07-03-2011, 21:27
Szukam pomocy w identyfikacji numerów drewnianych elementów wystepujących w MDO i nie chodzi mi o standardowe części. Na terenie Azji MDO wystepuję pod nazwą METROSTAR i posiada "potrzebne" części których szukam jednak auta te są exportowane - produkcja EU - więc i części powinny być dostępne (jakiś zcas temu była na allegro tapicerka z modelu na rynek Francji z wersji Elegance posiadające identyczną tapicerkę jak ta z linku) http://news.u-car.com.tw/news-detail.asp?nid=1446

Pytałem o "te" części w ASO jednak fachowość sprzedawców pozostawia wiele do życzenia (nie każdy jest Docentem) szukam więc osób które być może mają znajomości w ASO lub znają rynek niemiecki lub francuski, skoro auta na Azję pochodzą z EU to i elementy do nich są dostępne na terenie EU.

jendrekmak
07-03-2011, 21:39
no niestety nie pomogę bo to raczej jest przypisane do auta i w MC znaleźć można teraz tylko po nr VIN auta, w którym jest taka tapicerka. ale jeśli chodzi o tego forda to był robiony na 90% w Chinach. a swoją drogą to przód wzorowany chyba na Lexusie

RECONDO
07-03-2011, 21:48
Można więc zapytać inaczej, ile jest wersji uchwytu tapicerki drzwi do MDO? W ASO jest jak pamietam 8 różnych wersji, z opisu nie wynika czy są z drewnem czy nie ale jak to sprawdzić? Na allegro była tapicerka z francuza z takimi wstawkami, było też dawno temu atko przed FL z DE które także takie miało - nie sądzę by ktoś zamawiał takie fanty w Chinach.

jendrekmak
07-03-2011, 21:50
tu trochę więcej tej tapicerki http://www.8891.com.tw/usedauto-infos-67462.html#auto_photos

RECONDO
07-03-2011, 21:59
Pięknie te elementy wyglądają... wygląda więc na to że jedną z szybszych "metod" zdobycia info jest dogadanie się z kimś na forum w Chinach...

jendrekmak
07-03-2011, 22:03
i na Tajwanie, chociaż niby to też Chiny

RECONDO
09-03-2011, 09:21
Jestem wręcz pewny że takie elementy sa w EU, trzeba tylko znaleźć nr części.

bolek-tarnow
09-03-2011, 11:04
przesylam link do aukcji co prawda zacisku hamulcowego ale ten gosc calkiem nie dawno mial mondeo mk3 z tymi elementami na czesci wersja europejska

http://motoallegro.pl/ford-mondeo-mk3-05-2-0-tdci-zacisk-prawy-tyl-i1467977607.html

skontaktuj sie z nim moze ma jeszcze te czesci - mial cale kompletne auto

RECONDO
09-03-2011, 11:11
W ofercie na allegro nie mają...

bolek-tarnow
09-03-2011, 11:18
ale mieli ok miesciac moze poltora miesiaca temu cale auto wystawione - tzn bylo zdjecie wnetrza i aukcja byla bardziej informacyjna tzn. wszystkie czesci z tego pojazdu. zadzwon i zapytaj

wiem stad, ze kupowalem u nich dzwignie do recznego skorzana z tego auta.

wejdz na strone:
www.mondeo.com.pl 512267340
dzwonilem wlasnie do goscia i ma te czesci ktore szukasz:
- tapicerki z imitacja drewana 100zl/szt
- zegarek z przyciskami - imitacja drewna 180zl
- kierownica drewniana 250zl
mowi, ze moze byc jeszcze galka zmiany biegow drewniana ale teraz nie pamieta czy ma.
powiedzial jeszcze ze to jest z wersji titanium X

evelin
10-03-2011, 10:06
Witam.w moim mondku Ghia z 2003 r owe dodatki drewnopodobne wyglądają jak na zdjęciach

RECONDO
10-03-2011, 10:37
Właśnie o to chodziło! A jednak. prawdopodobnie masz auto z Francji lub Niemiec, jest inna tapicerka = ładniejsza niż standardowa. Czy mógłbyś podać nr tych części = należy odkręcić/zdjąć tapicerkę drzwi i odczytać numer.

Rijndael
10-03-2011, 10:48
A to nie jest czasem jakaś okleina (np. folia drewnopodobna 3M)? Zwróćcie uwagę na "nieklejone" wnętrza klamek...

RECONDO
10-03-2011, 11:08
Nie, to nie jest okleina.

Rijndael
10-03-2011, 11:12
Nie, to nie jest okleina.
Może to być też np. airbrush czy coś takiego. Zupełnie nie wygląda mi to na serie (przynajmniej ze zdjęć).

RECONDO
10-03-2011, 11:16
Na stronach Metrostara jest taki komplet drewniany już przed FL. Nie sądzę by Chińczyk zadowolił się folią.

Rijndael
10-03-2011, 11:23
Na stronach Metrostara jest taki komplet drewniany już przed FL. Nie sądzę by Chińczyk zadowolił się folią.
No, ale, że coś podobnego było w Metrostarze to nie oznacza jeszcze, że właśnie te części są u evelina. Szczególnie, że wyglądają nieco inaczej.

Ogólnie myślę, że zamiast szukać tych rzadkich części dużo łatwiej skorzystać właśnie z usługi airbrush która pozwala nanieść dowolny wzór i jakość nie będzie raczej gorsza od oryginału (a przypuszczam, że nawet lepsza).

RECONDO
10-03-2011, 11:33
Mam wrażenie że jeden z nas bije pianę, jak evelin sprawdzi nr części wszystko stanie się jasne zwłaszcza że cała tapicerkę jaką posiada jest inna - identyczna jak w MS.

http://www.8891.com.tw/usedauto-dealInfos-62414.html

http://s2320514.pixnet.net/blog/post/31731950

http://news.u-car.com.tw/news-detail.asp?nid=1446

Rijndael
10-03-2011, 11:40
Mam wrażenie że jeden z nas bije pianę, jak evelin sprawdzi nr części wszystko stanie się jasne zwłaszcza że cała tapicerkę jaką posiada jest inna - identyczna jak w MS.
Daj link do tej identycznej tapicerki w MS. ;)

evelin
10-03-2011, 13:17
Chętnie bym pomógł.Ale rozbierać jasną tapicerkę skórzaną z drzwi ?Trochę pogoda nie ta i po prostu trochę mi szkoda auta.A co do elementów drewnopodobnych to nie jest żadna okleina tylko całe elementy chyba plastikowe takie jak na konsoli środkowej.Może jak podam nr VIN to będzie można czegoś się dowiedzieć.

RECONDO
10-03-2011, 16:06
Dzięki evelin za odp, szkoda jednak że są wśród nas Ci z małą wiarą... BTW, jeżeli nie chcesz zdejmować tapicerki - OK, rozumiem to, może VIN by coś pomógł. Mógłbyś go podesłać na prv? Dzięki. Zapytam tylko - skąd masz auto? Francja czy Niemcy?

Rijndael
10-03-2011, 18:03
Dzięki evelin za odp, szkoda jednak że są wśród nas Ci z małą wiarą...
To o niczym nie świadczy, np. airbrush też wygląda jak "seria", widziałeś kiedyś elementy wykonane tą techniką? Podtrzymuje swoje zdanie, że to wnętrze jest prawdopodobnie po profesjonalnym tuningu.

A tu masz przedliftowego Metrostara: http://www.youtube.com/watch?v=SwvIxmpYvQc

Różnic jest więcej niż podobieństw. ;)

jendrekmak
10-03-2011, 18:15
Właśnie o to chodziło! ale ta wersja francuska ma tylko uchwyty w drewnie a te z Tajwanu mają przecież jeszcze wstawki przy podszybiu w kształcie, którego nie spotkałem w wersjach europejskich, wzór szycia skóry foteli też jest inny.

evelin
10-03-2011, 18:21
Auto sprowadzone z Niemiec w zeszłym roku z salonu forda .Rocznik 2003 Ghia,przed liftem z jasną skórą w automacie.Tak jak przyprowadziłem tak jeżdżę wymieniłem tylko żarówki wewnątrz na ledy.Elementy drewnopodobne nie są niczym oklejane (sprawdziłem).

RECONDO
10-03-2011, 19:36
Dzięki evelin. Pozostałym expertom jest wdzięczny za fachową wiedzę. Każdy wie swoje i zapewne zanim założyłem niniejszy temat wiedza ta była sukcesywnie przez niektórych pogłębiana. Tak czy siak jestem bliżej celu niż tydzień temu.

Rijndael
10-03-2011, 19:43
Każdy wie swoje i zapewne zanim założyłem niniejszy temat wiedza ta była sukcesywnie przez niektórych pogłębiana. Tak czy siak jestem bliżej celu niż tydzień temu.
Nie zapomnij wrzucić zdjęć jak już zamówisz po VIN. :)

RECONDO
10-03-2011, 19:47
Nie sądzę by VIN wystarczył ale od tego trzeba zacząć.

Rijndael
10-03-2011, 19:55
Nie sądzę by VIN wystarczył ale od tego trzeba zacząć.
Jeśli to są elementy fabryczne to powinien. :)

Zauważyłeś, że u evelina środkowa konsola jest "pomalowana" łącznie z wewnętrzną częścią wnęki na radio, inaczej niż w Mondeo i inaczej niż Metrostarze? Albo że boczki drzwi są przeszyte skórą w sposób typowy dla usług tapicerskich? ;)

jendrekmak
10-03-2011, 21:12
Pozostałym expertom jest wdzięczny za fachową wiedzę. Recondo jeśli nie widzisz różnic między tapicerką Metrostara a Mondeo to sorry ale się nie dogadamy. w mondkach europejskich w ogóle nie spotkałem się z wstawkami drewnianymi czy/lub aluminiowymi w tylnych panelach drzwiowych (nie piszę o uchwytach/klamkach bo to pewnie było). w drzwiach przednich tak ale dopiero po lifcie i w zupełnie innym kształcie.
skoro podajesz jako przykład panele z Chin to staram się na to odpowiedzieć. panele w aucie kolegi evelin w porównaniu do Metrostara posiadają jedynie takie same uchwyty klamek więc nie jest to dokładnie to o co pytałeś. no ale skoro tyle ci wystarczy to ja już nie mam więcej pytań.

RECONDO
10-03-2011, 21:19
Wiem co widziałem na allegro, tapicerkę z Francuza z elementami których być nie mogło bo "ktoś na forum się z tym nie spotkał". Opinie na ten temat daruję sobie bo każdy chce mieć rację - wolność Tomku.