Zobacz pełną wersję : Filtr kabinowy - węglowy - warto?

w115
19-04-2006, 14:44
Witam,
Przeszukałem forum ale nie znalazłem Waszych opinii. Więc pytam. Warto zainwestować w filtr
węglowy? Chcę zmienić ze zwykłego i się zastanawiam... Proszę o opinie :fcp1

Skolmi
19-04-2006, 19:33
Filtr pochłania szkodliwe i bezzapachowe substancje, więc osobiście tego nie odczujesz, tzn. nie wyeliminuje on zapachu spalin albo gnoju.

w115
19-04-2006, 20:06
Hmmm.. czyli zapachu spalin nie pochłonie ale substancje zawarte w nich tak? Tak mam to rozumieć? Nie jestem chemikiem... proszę o łapotologiczne wyjaśnienie jeśli ktoś wie.

[ Dodano: 2006-04-19, 21:18 ]
No to już znam odpowiedź. Dla zainteresowanych wrzucam, link http://www.automotoserwis.com.pl/artyk/ ... filtry.htm (http://www.automotoserwis.com.pl/artyk/2005-04/filtry.htm) , myślę że warto kupić węglówkę. Jutro zamawiam i montuje. Pozdrawiam :fcp2

[ Dodano: 2006-05-20, 22:27 ]
Tja.... wogóle nie było filtra kabinowego w moim egzemplarzu.... Wyparował.... :fcp15 Nie montuja w fabryce z oszczędności czy "demontuja" u nas?? A filtr powinien być bo mam klimę... :fcp5 Teraz siedzi już węglówka Mann Hummel, przy okazji wypędziłem grzyba z układu bo zaczęło śmierdzieć jakby octem. Teraz cieszę się "świeżym, górskim" powietrzem w centrum miasta :fcp26

Michal_BB
25-05-2006, 15:44
Mam pytanko: ile dałeś za ten filtr, ile za montaż, czy robiłeś to w autoryzowanym serwisie? Mi chyba w ASO cos kiedyś mówili o 150 zł, ale głowy nie dam uciąć.

echor
26-05-2006, 11:00
W ASO filtr kosztuje o zgrozo 150 zł. Wymiana zapewne niewiele mniej.
Ja kupiłem oryginalny w sklepie klubowym za 55 zł (+ koszty przesyłki).
Korzystając ze znakomitego opisu zawartego w dziale PORADY wymiana zajęła mi 30 minut (a robiłem to pierwszy raz).
Wystarczy policzyć ile można zaoszczędzić nie wspominając już o satysfakcji.

Michal_BB
26-05-2006, 11:32
I wszystko jasne :fcp1 Dzieki :fcp7

rz
26-05-2006, 16:03
Filtr pochłania szkodliwe i bezzapachowe substancje, więc osobiście tego nie odczujesz, tzn. nie wyeliminuje on zapachu spalin albo gnoju.

i tutaj sie nie moge zgodzic
standardowo u mnie montowany byl filr weglowy, teraz wymienilem na zwykly i musze powiedziec ze roznica jest. mowisz ze nie wyeliminuje on zapachow a jednak roznica jest odczuwalna. przy zwyklym filtrze do kabiny dochodzi wiecej zapachow wiec ja osobiscie polecam kupic filtr weglowy ktory jest te kilka zlotych drozszy ale warto

pzdr
rz

w115
26-05-2006, 21:45
Robiłem sam, według instrukcji znalezionej na FCP :fcp14 :fcp26
Za filtr zapłaciłem 55 zł (Mann) plus środek do czyszczenia klimy Kent za 35 zł.

Yotez
06-06-2006, 10:27
Korzystając ze znakomitego opisu zawartego w dziale PORADY wymiana zajęła mi 30 minut (a robiłem to pierwszy raz).
Wystarczy policzyć ile można zaoszczędzić nie wspominając już o satysfakcji.

Cieszy mnie to niezmiernie :fcp2 a wracając do tematu, sądzę że warto zainwestować parę złociszy w węglowy - tymbardziej że całą wymiane możemy w łatwy sposób zrobić samemu a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na lepszy filtr.

rz
06-06-2006, 13:25
całą wymiane możemy w łatwy sposób zrobić samemu

no tutaj to sie nie zgodze bo u mnie to sie musialem troszke pogimnastykowac :) ale dalem rade

w115
06-06-2006, 20:45
no tutaj to sie nie zgodze bo u mnie to sie musialem troszke pogimnastykowac :) ale dalem rade

Iiii tam, prosta i nieskomplikowna operacja. :fcp14

Michal_BB
08-06-2006, 22:38
No i mnie też się powiodła cała operacja. Z tym że gimnastyki było trochę, bo z porady zamieszczonej na FCP (a właściwie jednego ze zdjęć) wynika że pedał gazu jest mechaniczny, a u mnie jest elektroniczny i trzeba go było odkręcić i wypiąć kable, żeby dostać się z filtrem. Może w Fieście jest prościej. Ale teraz za drugim razem nie powinno to zająć więcej jak 10 min :fcp1

echor
09-06-2006, 08:13
No i mnie też się powiodła cała operacja. Z tym że gimnastyki było trochę, bo z porady zamieszczonej na FCP (a właściwie jednego ze zdjęć) wynika że pedał gazu jest mechaniczny, a u mnie jest elektroniczny i trzeba go było odkręcić i wypiąć kable, żeby dostać się z filtrem. Może w Fieście jest prościej. Ale teraz za drugim razem nie powinno to zająć więcej jak 10 min :fcp1

A YOTEZ napisał, że należy odkręcić trzy nakrętki aby zdjąć pedał gazu :-)))

Michal_BB
09-06-2006, 08:27
A kto napisał że jest inaczej?? :fcp4 Chodzi o to, że w poradzie nie ma ani słowa o odkręcaniu pedału gazu :fcp1

echor
09-06-2006, 08:38
A kto napisał że jest inaczej?? :fcp4 Chodzi o to, że w poradzie nie ma ani słowa o odkręcaniu pedału gazu :fcp1

Punkt 4 i 5 porady:Odgrzybianie klimatyzacji i wymiana filtra kabinowego napisanej przez YOTEZ-a zawiera informację o konieczności i sposobie odkręcania pedału gazu :-))

Michal_BB
09-06-2006, 08:57
Acha, no tak... Ja z uporem maniaka wchodziłem w poradę "Wymiana filtra przeciwpyłowego" :fcp5

Yotez
09-06-2006, 09:06
... a filtr przeciwpyłkowy = filtr kabinowy - Michal_BB, zwróciłeś uwagę na kierunek strzałki na filtrze?

Michal_BB
09-06-2006, 09:11
Zwróciłem, tyle że byłem przekonany że kierunek przepływu powietrza jest od strony silnika w kierunku kabiny, no więc okazuje się, że założyłem go na odwrót... Jesteś pewien, że w Twojej poradzie podałeś to prawidłowo i powietrze przez filtr przepływa w kierunku silnika?

Yotez
09-06-2006, 09:14
Nie jestem konstruktorem tego auta - informacja pochodzi wprost z ASO -mam nadzieję że wiedzą co mówią ;)

echor
09-06-2006, 11:39
Nie jestem konstruktorem tego auta - informacja pochodzi wprost z ASO -mam nadzieję że wiedzą co mówią ;)

Na stronie internetowej BOSCH-a jest instrukcja montażu filtra kabinowego (produkacji BOSCH oczywiście) wraz z rysunkami i zgodnie z zawartymi tam wytycznymi filtr instaluje się strzałką do kierunku jazdy - więc tak jak to opisał YOTEZ.
http://aa.bosch.de/aa/de/static/produkt ... /index.htm (http://aa.bosch.de/aa/de/static/produkte/filter/innenraum/einbau/index.htm)
Trochę to dziwne ale tak jest :-))

Martini
12-06-2006, 07:15

Jako mlody stazem uzytkownik, pozwole sobie byc nieco bezczelnym ;-) i niezgodzic sie z naszym moderatorem :-p Dlaczego filtr weglowy ma pochalniac "szkodliwe i bezzapachowe" substancje, a zapachowych szkodliwych to juz nie? :-) Chodzi mi o to, ze to zdanie nie trzyma sie (za przeproszeniem) kupy i mija sie w duzym stopniu z rzeczywistoscia. Tak poza tym, wegiel aktywowany pochlania (prawie ;-) wszystko (taka jego wlasciwosc chemiczna) i nie ma tu np. znaczenia, czy to jest weglowodor aromatyczny czy nie ;-)

Powiem tak: filtr weglowy na pewno _warto_ kupic! Sam kupilem juz drugi (a nie jest to tania zabawa - 50 zl), bo jestem bardzo zadowolony z jego dzialania. Naprawde swietnie filtruje powietrze z pylkow i _zapachow_. Jak ktos w czasie upalu, jezdzi po naszych pieknych miastach za autobusami marki Ikarus, to bez obiegu zamknietego (ktorego w mojej Fiescie brak) mozna po prostu zemdlec w srodku - z filtrem tych spalin NIE CZUC (a przynajmniej ich 99%). Mysle, ze to ucina wszelkie dalsze dyskusje typu "czy warto?". Dla niedowiarkow: zapraszm na poklad celem sprawdzenia ;-)

Pozdrawiam,

--
Marcin

rz
12-06-2006, 09:28
zgadzam sie w pelni z Martinim
kupowac wegielek i sie nawet nie zastanawiac

maniek
12-06-2006, 16:50
Znam takiego który filtr węglowy myje w dobrym detergencie i twierdzi że dalej on jest sprawny,np;w płynie karcher, sam kiedyś spróbuje bo teraz założyłem filtrona a tamten węglowy wyrzuciłem,może to prawda w sumie węgiel a raczej włókna nie mogą namoknąć w wodzie ,mówie to jako użytkownik wędek węglowych

Sergiej
14-06-2006, 16:32

Na stronie internetowej BOSCH-a jest instrukcja montażu filtra kabinowego (produkacji BOSCH oczywiście) wraz z rysunkami i zgodnie z zawartymi tam wytycznymi filtr instaluje się strzałką do kierunku jazdy - więc tak jak to opisał YOTEZ.
http://aa.bosch.de/aa/de/static/produkt ... /index.htm (http://aa.bosch.de/aa/de/static/produkte/filter/innenraum/einbau/index.htm)
Trochę to dziwne ale tak jest :-))

Co do kierunku przepływu powietrza i odpowiedniego kierunku to jestem pewien że przynajmniej filtr K1110A należy zamontować strzałką w kierunku tyły nadwozia.
Włączcie sobie wentylator i włóżcie rękę w szczeline gdzie był filtr to upewnicie sie w którym kierunku przepływa powietrze. Na filtrze FILTRONa strzała wskazuje kierunek przepływu powietrza.

TOMEK07
25-06-2006, 22:28
no ja tez założyłem sobie filterek węglowy nawet autko z Belgii go nie miało
teraz mam czyściutkie powietrze
jednak nie zwróciłem uwagi na strzałkę (filtr orginał) powietrze leci czy musze robic korektę ?

Martini
26-06-2006, 08:49
no ja tez założyłem sobie filterek węglowy nawet autko z Belgii go nie miało teraz mam czyściutkie powietrze jednak nie zwróciłem uwagi na strzałkę (filtr orginał) powietrze leci czy musze robic korektę ?

Jesli zakladales juz jakis czas temu (miesiac) to daj sobie spokoj, bo po ewentualnym odwroceniu wszystkie zebrane tam juz "smieci" poleca Ci do samochodu (i przeczyszczenie filtra sprezonym powietrzem nie wiele tu zmieni moim zdaniem).
Jesli filtr wymieniony niedawno, to mozesz zaryzykowac powtorke, ale bylbym ostrozny, bo z tym kierunkiem to naprawde sa rozbiezne zdania (coz z tego, ze jest strzalka na filtrze, skoro nie wiadomo na 100% jak leci powietrze w samochodzie - instrukcja Boscha przedstawiona tu przez kogos niby to podaje, ale nie bylbym pewien czy dobrze ;-p).

Moim zdaniem najlepiej bedzie jak zostawisz (ja mialem zle zalozony i dzialal dobrze ;-), bo przy nastepnej wymianie bedziesz dzieki temu wiedzial 100%!, jak wlozyc nowy filtr ;-) Poznasz to po prostu po brudzie na starym filtrze ("smieci" powinny byc po stronie przeciwnej do grota strzalki ;-).

Pozdrawiam,

--
Martini

Yotez
26-06-2006, 09:34
musze robic korektę ? Zrób dokładnie tak jak pisze Martini. ASO (moje) podaje, że filtr montujemy w ten sposób. Aby strzałka na filtrze była zwrócona w kierunku jazdy (do przodu), instrukcja Bosh’a potwierdza to, jednak kolega Sergiej zauważył że:filtr K1110A należy zamontować strzałką w kierunku tyły nadwozia.
Włączcie sobie wentylator i włóżcie rękę w szczeline gdzie był filtr to upewnicie sie w którym kierunku przepływa powietrze. - co niby jest logiczne i można tak do tego podejść, sam teraz niewiem - poczekam do następnej wymiany i zobaczymy.

TOMEK07
26-06-2006, 21:27
ja mam takie pytanie czy powietrze leci przez filtr do parownika czu od parownika do filtra?
bo jeżeli przez filtr do parownika to w/g wskazówek przepływu powietrza w instrukcji Bosch podaje żle
zresztą w C max z klimą instrukcja Boscha podaje że strzałka powinna być w stronę kabiny
i tak sobie myślę że w fusionie chyba również

deimos
26-03-2007, 20:12
Tak się złożyło, że zanim wybrałem się do ASO na przegląd (w styczniu) z ciekawością przeczytałem instrukcję wymiany filtra napisaną przez Yoteza i w trakcie pracy mechanika stwierdziłem, że ten filtr wkłada się strzałką do przodu auta. Mechanik jednak zaprzeczył i powiedział, że odwrotnie. Kilka dni temu odgrzybiałem sobie klimatyzację i faktycznie filtr był założony strzałką w kierunku tyłu samochodu. Nowy filtr też założyłem w ten sposób.
Sergiej ma również rację co do przepływu kierunku powietrza, bo śmieci w filtrze są od strony silnika.
I jeszcze mała uwaga co do porady Yoteza. Silnik 1.3 ma tradycyjny pedał gazu z linką i nie trzeba go demontować do wymiany filtra. W pozostałych silnikach z elektronicznym przyśpiesznikiem trzeba jednak odkręcić te 3 śruby.

dr_Oktan
27-03-2007, 18:02
Dziś było "odszczurzanie klimy" preparat to plak zapach przyjemny /13zł duży sklep/ nie miałem filtra i jeszcze nic nie zalatywało ale po 3 latach to profilaktyka i wypsikałem parownik i to dobrze aż popuscił, a zużyłem tylko 1/3 opakowania/ aby sie tam dostać trzeba głeboko naprawdę zanurkować .Jak ktoś we Fusionie nie ma filtra p.pył. i chce go założyć lub tylko się tam dostać to lepiej odkręcić pedał gazu bo przykręcenie z powrotem plastikowej osłony filtra kabinowego bez jego demontażu to akrobatyka, ale możliwa. :fcp1 .

Michal_BB
05-02-2008, 12:09
Po wymianie filtra przeciwpyłkowego w mojej Fuzji okazało się, że brudna jest strona od przodu auta, a więc jeśli strzałka pokazuje kierunek przepływu powietrza, to powinna byc skierowana w kierunku tyłu auta.

Matts
26-02-2008, 19:57
Ja za niedługo również bede czyścił układ - filtr fordowski węglowy z allegro za 29 zł i średek na odgrzybianie z Toyoty :) Czytając posty wnioskuje, że wiekszość jest za tym aby strzałki były w kierunku kabiny pasażerskie. I też tak go założe :) Dziękuje za pomoc.

adam16
29-02-2008, 20:30
:fcp29

miko_ok
18-03-2008, 13:01
Witam,

przeczytałem chyba wszystko na temat wymiany/montażu filtra kabinowego co znajduje się na forum i dalej nie mam pewności czy strzałka ma być skierowana w tył pojazdu, czy w stronę silnika...
Mam Fiestę z 2003 roku o pojemności 1.3 l i w tym modelu oryginalnie filtra nie montowano. Kupiłem wczoraj filtr za 36 zł (1110A) i dzisiaj go założyłem - strzałką skierowaną ku tyłowi autka!?
Po uruchomieniu wentylatora szum jest wytłumiony, a nadmuch słabszy...
Czy tak ma być czy muszę założyć odwrotnie filterek :fcp9

Pozdro
Mirek

ck dezerter
19-03-2008, 09:40
Po uruchomieniu wentylatora szum jest wytłumiony, a nadmuch słabszy...
Przecież każdy filtr stawia opór więc musi być bardziej cicho i troszeczkę słabiej zduchać. Domowy odkurzacz bez filtra to dopiero rakieta :fcp18
Jak założyłeś zgodnie ze strzałką do środka pojazdu to chyba dobrze, choć nie wiem czy byłaby jakaś istotna różnica w filtracji czy oporach powietrza przy odwrotnym założeniu.
Pozdrawiam: Krzysztof

miko_ok
19-03-2008, 12:58
Jak założyłeś zgodnie ze strzałką do środka pojazdu to chyba dobrze, choć nie wiem czy byłaby jakaś istotna różnica w filtracji czy oporach powietrza przy odwrotnym założeniu.
Pozdrawiam: Krzysztof

Co do montażu filtra (strzałka skierowana do silnika czy w tył auta) to zdania są podzielone na forum, a ja skłoniłem się ku opcji: strzałka skierowana w tył auta bo taki jest przepływ powietrza.
Dzisiaj byłem w ASO Forda w Krakowie i przy okazji zapytałem mechaników o montaż owego filtra. Panowie mechanicy stwierdzili, iż strzałka ma być skierowana w tył autka!
Ponadto byłem w firmie AbcFocus (Kraków), gdzie kupowałem m.in. świece i tu również zagaiłem fachowców i mechanicy potwierdzili montowanie filtra kabinowego ze strzałką skierowana w tył samochodu!
Pozdrawiam
Mirek

Paweł Stiopa
01-05-2008, 21:34
dobrałem się do mojego filtra, był założony strzałką do silnika(według mnie żle!!!) brudy były też od strony silnika czyli przepływ powietrza od silnika w strone kabiny.strzałka na filtrze pokazuje przepływ powietrza i powinno się go zamontować zgodnie- strzałka -> przepływ. Jeżeli oznaczają tą strzałką to chyba budowa materiału filtrującego jest przystosowana do takiej a nie innej pracy. TERAZ MAM NOWY I JUŻ ZAŁOŻONY STRZAŁKĄ W STRONE KABINY-TAK JEST POPRAWNIE

krzys2007
04-05-2008, 09:27
Witam
Może jednak strzałka oznacza nie kierunek przepływu powietrza, ale wskazuje na przód samochodu? Kto z normalnych użytkowników samochodu (jak ja) może widzieć, jaki jest kierunek przepływu powietrza? Moim zdaniem strzałka oznacza przód samochodu. Ja swój nowy filtr po wymianie założyłem tak samo, jak stary, czyli strzałką do przodu. Poprzedni wkład był zakładany w ASO Częstochowa.
Pozdrawiam

Yaro
04-05-2008, 09:31
Witam
Może jednak strzałka oznacza nie kierunek przepływu powietrza, ale wskazuje na przód samochodu? Kto z normalnych użytkowników samochodu (jak ja) może widzieć, jaki jest kierunek przepływu powietrza? Moim zdaniem strzałka oznacza przód samochodu. Ja swój nowy filtr po wymianie założyłem tak samo, jak stary, czyli strzałką do przodu. Poprzedni wkład był zakładany w ASO Częstochowa.
Pozdrawiam
No są dwie wersje a filtr pasuje ze strzałką w kierunku silnika, i w kierunku kabiny i bądź tu mądry jak jest dobrze. Nie było by strzałki, nie było by problemu. :fcp1

Paweł Stiopa
04-05-2008, 10:39
Witam
Pozdrawiam
No są dwie wersje a filtr pasuje ze strzałką w kierunku silnika, i w kierunku kabiny i bądź tu mądry jak jest dobrze. Nie było by strzałki, nie było by problemu. :fcp1

Panowie trzeba chyba skończyć dyskusje na temat tego filtra. Na filtrze jest strzałka i napis "Air Flow" co w wolnym tłumaczeniu znaczy - powietrze stumień , a razem ze strzałką - KIERUNEK PRZEPŁYWU POWIETRZA. Skoro powietrze płynie od silnika w strone kabiny(sprawdziłem) TO TRZEBA ZAMONTOWAĆ STRZAŁKĄ W STRONE KABINY CZYLI DO TYŁU POJAZDU I KONIEC I KROPKA......

WojekP
05-05-2008, 07:41
Zgadzam się z Pawłem,ostatnio zmieniałem filterek i był założony strzałką w kierunku kabiny (taki jest kierunek przepływu powietrza)
Filtr od strony komory silnika był zasyfiony-czyli wszystko jasne.. :fcp13

Mar78
05-05-2008, 07:58
Ja w piątek odgrzybiałem klimę i wymieniałem filterek u siebie. Na filtrze z Filtrona K1110A nie było ŻADNEJ strzałki :fcp8 więc zamontowałem "na pałe".

Marcin73
05-05-2008, 22:24
Ja w piątek odgrzybiałem klimę i wymieniałem filterek u siebie. Na filtrze z Filtrona K1110A nie było ŻADNEJ strzałki :fcp8 więc zamontowałem "na pałe".

Potwierdzam.
Kupiłem filtr K1110A i nie ma strzałki wskazującej kierunek przepływu powietrza.
Wynika z tego, że filtrom Filtrona jest wszystko jedno w którą stronę filtrują :fcp2

Yaro
06-05-2008, 05:45

Potwierdzam.
Kupiłem filtr K1110A i nie ma strzałki wskazującej kierunek przepływu powietrza.
Wynika z tego, że filtrom Filtrona jest wszystko jedno w którą stronę filtrują :fcp2
I problem rozwiązany jak nie ma strzałki :fcp2

Yaro
06-05-2008, 17:23
Dziś zakupiłem Filtr węglowy firmy Knecht

http://img352.imageshack.us/img352/7957/s8001524py3.jpg

Strzałeczki pokazują przepływ powietrza czyli skierowane muszą być w kierunku kabiny

http://img169.imageshack.us/img169/334/s8001531pd4.jpg

Mar78
07-05-2008, 06:21

C?????? ????? ?a?o? ?????? ??????a? :fcp4 (zawsze podobało mi się pytanie o cene w języku naszych wschodnich sąsiadów :fcp2 )

WojekP
07-05-2008, 07:55
C?????? ????? ?a?o? ?????? ??????a?

To nie wozducha tylko sałona... chyba :fcp2

Yaro
07-05-2008, 16:08

C?????? ????? ?a?o? ?????? ??????a? :fcp4 (zawsze podobało mi się pytanie o cene w języku naszych wschodnich sąsiadów :fcp2 )
70 zeta :fcp2

Mar78
07-05-2008, 17:05

wozduch - powietrze
sałon - kabina? :583:

[ciach]

Ja za Filtrona 46PLNów. Ciekawe jaka jest FAKTYCZNA róznica między nimi (oprócz ceny oczywiście)?

Yaro
07-05-2008, 18:32

wozduch - powietrze

[ciach]

Ja za Filtrona 46PLNów. Ciekawe jaka jest FAKTYCZNA róznica między nimi (oprócz ceny oczywiście)?
bo ten ma strzałki :fcp2

Mar78
07-05-2008, 19:37
[ciach]

bo ten ma strzałki :fcp2

No fakt... Drogie te strzałki! Pewnie będą pokazywać kierunek jak żadne inne!!! :fcp2
Ja swoje zamieniłem w zgrzewke browca :fcp29

Yaro
07-05-2008, 20:03
:fcp29

WojekP
08-05-2008, 07:34

wozduch - powietrze
No dokładnie,o tym właśnie pisałem g:hmm

Yaro
12-05-2008, 09:27

wozduch - powietrze
No dokładnie,o tym właśnie pisałem g:hmm
piszcie w ojczystym języku i nie będzie problemu :fcp2

Marcin73
31-05-2008, 21:34
Odświeżam temat.
Dzisiaj wymieniałem filtr przeciwpyłkowy, co prawda w Fieście, ale to chyba to samo co Fusion.
Kilka spostrzeżeń:
1. Najdłużej zeszło z kompletowaniem potrzebnych kluczy i odkręceniem zewnętrznej osłony. Ten pierdo... plastikowy wkręt za cholere nie chciał się wykręcić. Jak montowałem, to od razu dałem wkręt do płyt gipsowo-kartonowych. Wystarczyło go przyciąć i już wiem, że z ponownym wykręcaniem nie będzie problemów. No i łepek wygląda jak oryginalny :fcp26 .
2. Filtr który wymontowałem był wilgotny i (za przeproszeniem) capił jak zamoknięty worek z odkurzacza.
3. Wymontowany filtr to zwykły (nie węglowy) Motorcraft. Nowy Filtron (węglowy) ma chyba sporo mniejszą powierzchnię filtracyjną, bo zakładek "harmonijki" jest o ok. 30% mniej.
4. Myślałem, że będzie problem z zamontowaniem nowego filtra, a tu niespodzianka. Nowy filtr miał mniejszą wysokość ( ze 2 mm) i był luźny :fcp15. Doszedłem do wniosku, że to wcale nie jest źle i dałem od dołu gumową uszczelkę (taką jak do uszczelniania okien). Tym sposobem wszystko jest szczelne, a podciekająca woda nie zamoczy filtra, bo jest te 2 mm nad obudową :fcp26
5. Bardzo, bardzo mocno zapiankowałem parownik i to co spłynęło pod samochód - brak słów................
Smród tego co pozostało pod samochodem i zaczęło parować na słońcu był spory, nawet w samochodzie nie czułem takiego smrodu.A do odgrzybiania użyłem jakiegoś zwykłego Plaka. Nie wiem na jak długo pomoże te odgrzybianie, ale wiem, że na pewno było potrzebne. Dlatego wszystkim, którzy twierdzą, że klima jest praktycznie bezobsługowa chcę powiedzieć, że samochód ma niecałe 2 lata i przejechał zaledwie 15 kkm. Od dzisiaj już wiem, że klimę przynajmniej raz do roku należy odgrzybić i wymienić filtr przeciwpyłkowy. Nie mam zamiaru wdychać tego wszystkiego co się wylęga w klimatyzacji.